fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 103903 - 15.11.2019 : Dalibor D Svedska - best (1)

Kasarna Misoča


Gospodine Vojnoviću,

pokušaću da odgovorim na vaše pitanje, a ako nešto pogrešim nadam se da moderator ispravim, zna i on prilično toga o Misoči ako ne i sve.

Selo Misoča u maju 1992. godine je bilo nastanjeno većinom mještanima muslimanske vjeroispovjesti, naravno da je bilo i drugih nacionalnosti ali su oni bili u manjini.

Zasto te ovo zanima ne znam, ali ako poznaješ to područje , znaš da je selo veliko i bilo podjeljeno na Mline, Donju Misoču, Gornju Misoču itd.

U otprilike u sredini sela se nalazila kasarna, da ne duljim, koju je kontrolisala vojska JNA a kasnije 27. pozadinska baza GŠ VRS, kako se zvala i koja je bila okružena sA svih strana muslimanima.

Negdje u junu mjesecu, ne sjećam se datuma, Mlini ili dio sela je preuzela VRS do gornje kapije u kasarni. Dugo vremena, truda i žrtava je palo na obe strane dok VRS nije protjerala Zelene beretke ili VBIH, kako li se zvala tada ne sjećam se tačno.

Misoča i Ravni Nabožić su bile strateški važne kote za obje strane i bio je nemoguć opstanak snadbjevanje putne komunikacije tj. srpskog stanovništva i vojske na tom području.

Ravni Nabožić ima pregled gotovo cijele regije.

Eto, pokušao sam odgovoriti ukratko, a ima mnogo da se piše o tome i šta se dešavalo tu u toku 1992-1995 godine. Bilo pa prošlo, ne ponovilo se!

G Vojnovicu izvinjavam se, ali u kasarni se nalazio i jedan tvoj prezimenjak ako me sjećanje dobro služi.

Svako dobro i pozdrav!
Idi na stranu - |listaj dalje|