fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

porodicne_price - 101235 - 15.09.2017 : Nebojsa Stankovic Beograd - best (0)

Grana Tomića, Tupanari, Šekovići


Pomaže Bog!

Evo da Vam se javim u nadi da se saberemo i razmenimo naša saznanja. Napisao bih nešto o majčinim Tomićima iz Tupanara, zaseok Tomići, Šekovići, Republika Srpska.

Po predanju već umrlih starina, naši Tomići koji slave Sv. Jovana su došli sa prostora Podromanije, a starinom su iz Crne Gore. Kako sam kao dete bio mali da zapamtim sve te priče od starina, povremeno istraživajući po internetu sam uspeo da kontektiram neke od Tomića sa Sokolca i Romanije te da i od njih čujem neka predanja koja dalje vode ka Danilovićima iz Crne Gore. Dugo godina sam bio ubeđen da su to Danilovići od Staro-hercegovačkih Drobnjaka, kojima pripadam sa očeve strane. Ali sam verovatno pogrešio...

Slažući priče, događaje i ljude sam saznao za Moračke Daniloviće. Crnogorsko bratstvo staro više od 8 vekova i na čijoj zemlji je sagrađen manastir Morača. Kontaktirajući bratstvo Danilovića koje uzgred ima odličan sajt sa mnoštvom lepih priča i slika (danilovici.com/), uz mnoštvo korisnih informacija došao sam do saznanja da takođe slave Sv. Jovana te da se jedna grana bratstva odselila upravo na Glasinac i Romaniju u 15. veku. Priča kaže da ih je napalo Arbanaško pleme Klimenta u nameri a ih opljačka nakon čega su im ubili više od 10 ljudi. Uplašeni za svoju nejač i moguću osvetu, prinuđeni su bili da se sklone te su krenuli ka Romaniji. Jedan deo bratstva nedaleko odatle odlučuje da se vrati nazad a oni koji su otišli, su vremenom stvorili ovu današnju istoriju koju mi delimično poznajemo.

Molim upućene i one koji žele da razmene svoja saznanja i iskustva da se jave ili pišu u temi. Moj kontakt s FB profilom je na: praettorianŽhotmail.com.

Uzdravlje!
Idi na stranu - |listaj dalje|