fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

australija - 46702 - 18.10.2011 : Zoran Mirke Melbourne - best (0)

Vize za Australiju


Poruka za Srđana V. i Mladena!

Živim i radim u Melburnu. Javite se Željku Tomiću a on vam može proslijediti moju ličnu email adresu. Mogu vam poslati neke informacije koje bi vam bile od pomoći. Lično vas ne mogu 'dovesti' ovamo ali ću vas staviti u kontakt sa par imigracionih advokata itd...

Pozdrav!
ekshumacija_12 - 35162 - 13.07.2011 : Zoran Mirke Melbourne - best (0)

Heroj Boro Radić


Željko (i ostalo društvo sa ovih stranica),

Pročitah ove komentare o pokojnom Bori Radiću pa bih samo htio da još jednom pohvalim i podržim taj projekat. Od mene lično donacija od 100 australjskih dolara. Vaše je samo da mi javite kada dođe vrijeme za uplatu.

Pozdrav Srbima širom svijeta!!!

Neka je vječna slava svim srpskim Junacima!!
ekshumacije - 28662 - 02.05.2011 : Zoran Mirke Melburn Australija - best (1)

Donacija


Željko,

Prvo da te pozdravim i još jednom čestitam na velikom trudu i radu. Takođe bih želio da pozdravim sve one koji se javljaju i upisuju na ovom sajtu...

Nisam bio prisutan u zadnje vrijeme na ovim stranicama, uglavnom zbog radnih obaveza. Vidim da je uveliko počelo prikupljanje donacija za prenošenje naših junaka pa kao što sam već davno obećao i ja ću ovih dana da uplatim moj mali doprinos.

U to doba $100 AUS je bilo oko 60 evra, pa sam i obećao donaciju od 60 evra. Međutim, ovih dana ja kao sto znate AUS dolar ojačao pa je to sada nesto malo preko 70 evra (cirka 73 evra). U toliko bolje jer ću da uplatim 70 evra.

U razgovoru sa mojim ocem zadnjih par dana i on se javio za donaciju pa ćemo da uplatimo zajedničkim snagama po $100 AUS dolara, to jeste zaokružićemo cifru na 150 evra ili 300KM (šta već vama više odgovara).

Pozdrav svim donatorima ove akcije, kao i svim donatorima dosadašnjih a i budućih akcija!

Željko molim te da mi se javiš na moj lični email sa podatcima o uplati.

Hvala!

P. S. Ako možeš pošalji mi i tvoj broj telefona jer bih želio da ti se javim i porazgovaram sa tobom.
forum - 27278 - 13.03.2011 : Zoran Mirke - best (0)

Neotesana budala


Vjerujem da će svi još iz naslova shvatiti o kome pišem!

Namjerno neću da upotrebljavam njegov nadimak ili kako se on već predstavlja jer mislim da nije vrijedan toga! Bilo kako bilo, samo ću mu poručiti sledeće:

Željka Tomića lično ne poznajem, ali znam dovoljno o njemu! Dovoljno je samo da posjećujete njegov sajt i da tako pratiš njegov rad. Samim time mogu odgovorno da potvrdim da je Željko Tomić za tebe jedan GOSPODIN u punom smislu te riječi jer si ti jedna obična neotesana budala.

GOSPODIN Željko Tomić svako jutro za samo par sekundi od momenta kada otvori oči pa do onog momenta dok se ne usparavi na noge junačke učini više za srpstvo nego ti i takvi kao ti za čitav život!

Za razliku od tebe 'neotesani' Gospodin Tomić je npr. svoj kompjuter, uz čiju pomoć se bori za srpstvo i pravdu, kupio sa pošteno i teško zarađenim novcem, a ne kao ljudi tvog kova (ako uopšte pišeš sa svog ličnog) sa novcem zarađenim na već svima nama poznate načine!!

Takodje, G-din. Tomic koristi SVOJE lično mišljenje, teško stečeno dugogodišnje obrazovanje i talenat u svrhe srpstva, Pravoslavlja, pravde.... Željko, nije poput tebe i takvih kao ti da konstantno ide do 'stranke' ili do 'opštine' po pamet, pa da "zna" šta treba da kaže ili napiše (ukoliko znaš pisati)!

Stoga te molim, onako ljudski, kao čovjeka da se maneš ćorava posla i ostaviš nas sve na miru!

Svoju pamet, (ne)ljudstvo i karakter si pokazao svim nama tako da više nema potrebe da se upisuješ na ovaj forum.

Zbogom
Molim te 'neotesani
akcije - 24254 - 04.04.2010 : Zoran Mirke Melbourne - best (1)

Siročići


Hristos Vaskrse braćo Srbi širom svijeta a i šire!

Samo da se prijavim povodom ove akcije za siročiće.

Željko, ti mi opet javi kako, kada i gdje da uplatim novac za tu akciju. Od mene ova akcija ima 40 evra.

Zbog cijene bankovnih usluga prilikom uplate novca na račune 'preko bare', ja ću da uplatim 40 evra. Znam da Željko predlaže i insistira na donaciji od 10 evra po pojedincu ali meni to nije isplativo. Za akcije od 10 evra ili tome slično ja uvijek dajem više. Ne činim ja to da bih ja bio 'bolji' ili 'veći' donator od bilo koga na ovoj stranici, ili ne daj Bože da nekog ponizim ili omalovažim što taj neko daje 10 a ja 40 ili tome slično. To mi zaista nije namjera! Još manje to činim zato što imam 'viška' novca. Imam ja i moju malu djecu i porodicu a pri tome nisam miloner nego samo jedan prosječan po širokom svijetu rasijan Srbin. Jednostavno, ne ide mi da ja pošaljem tj. uplatim 10 evra pomoći za bilo koju akciju a da pri tome platim skoro 20 evra bankovnih usluga. Što ne ide, ne ide.

Željko, takođe predlažem i nudim da mi omogućiš da uplatim novac na tvoj račun ili bilo gdje drugo gdje ti to kažeš pa ti odatle uzimaj za koju god akciju hoćeš.

Npr. ja mogu da uplatim tebi 100 evra na račun. To će mene da košta oko 120 evra. Od tog novca možemo da podržimo 10 akcija od po 10 evra. Ako ja uplaćujem u 10 različitih transakcija za 10 akcija to mene kosta 100 evra u donacijama i 200 evra u bankovnim uslugama. To je 180 evra bačeno u vodu. Siguran sam da tih 180 evra može biti od veće koristi na primer majki Šimši itd...

Nadam se da me razumijete.

Još jednom - Hristos Vaskse - Voistinu Vaskrse!

RE: Siročići

Mirke,

kao prvo, cijenim tvoju velikodušnost i dobrotu, i znam da su tvoje namjere iskrene i poštene tj. nije ti cilj da prebaciš nekoga sa svojom donacijom. Na tvojoj donaciji, u ime djece, ja ti od srca zahvaljujem.

Apsolutno se slažem, i mogu ti reći da sam veliki pobornik toga da se banke ne bogate na moj račun. Zbog toga, pošto u Melburnu ima još osoba koje u uključeni u akciju slanja novca za majku Šimšu, predlažem njima da novac pošaljete zajednički, tj. postoji mogućnost da oni prvo uplate na tvoj račun, a onda ti pošalješ sve kao jednu uplatu. Ja za tebe lično garantujem, pa ako se novac "izgubi" prilikom slanja, ja ću ga nadoknaditi.

Sav novac, namjenjen i za majku Šimšu i za siročiće, možeš poslati na adresu osobe čije ime sam ti ime poslao. Mi na taj način štedimo na bankovnim troškovima, a isti ćemo naknadno rasporediti.

Što se slanja novca tiče, ja tu nemam neko bogato iskustvo jer ja u Beogradu imam svoju "banku", tj. sestru Branu, pa kad mi zatreba nešto novca ja od nje pozajmim. Tako je npr. bilo kada sam trebao da Nedeljku Žugiću dam 40 evra za mene i Vogošćanina Pravog. Jednom godišnje ja, kao i svaki dobar brat, "izmirim račune" i onda idemo ponovo iz početka.

Donatori iz Kanade ne plaćaju nikakvu proviziju jer uplaćuju novac na bankovni račun. Sa donatorima iz SAD-a je malo drugačija situacija ali se nadam da ću i to riješiti, pa će i to biti besplatno. Za sve one koji novac šalju u evrima ne postoji bolji način, ili bar ja ne znam za njega. Banke traže svoje! Međutim, uvijek postoje i neke "rupa u sistemu" pa ako neko do posjetilaca stranice zna neki jeftiniji način slanja novca uz minimalnu proviziju, bio bih mu jako zahvalan da mi to malo pobliže objasni.

Iteresantno je i to da se većina donatora iz Evrope snašla pa će novac uplatiti iz Srbije ili Republike Srpske, jer je kako "NenoCC" napisa "najbitnije odakle ga šalješ". Neki će opet poslati novac roditeljima, pa će oni da isti uplate na račun našeg primaoca. U svakom slučaju, za sve one koji na ljeto dolaze u Beograd, meni bi bilo jako drago da se sretnemo i upoznamo.

U ovom donatorskom poslu ima jedan apsurd, tj. da sam tražio donacije od 50 evra po osobi javilo bi mi se možda još tri osobe sa namjerom da pomognu siročiće, kako zbog njih tako i zbog sela i akcije preimenovanja Željezničke ulice u Ulicu Miće Vlahovića. Na ovaj način bismo vjerovatno skupili oko 200 evra. Sa druge strane, uz donaciju od 10 evra, vrlo je moguće da bi mi se javilo bar desetak donatora i mi bismo tako skupili bar 120 evra. Kažem "apsurd" jer za mene je veći uspjeh sakupiti stotinjak evra od deset donatora, nego dvjesta od tri dobrotvora. Sa druge strane, finansijski gledano za djecu je bolje da se sakupiš što je moguće veću količinu novca.
akcije - 24171 - 23.03.2010 : Zoran Mirke Melbourne - best (0)

Roditelji srpskih junaka!


Evo opet da se nakon dužeg vremena ponovo javim. Ne pišem mnogo na ovom forumu, ali sam na ovim stranicama svaki dan. Kažem ne oglašavam se, uglavnom jer smatram da nisam kompetentan da pišem o temama o kojima se ovdje govori. Nemam bogato ratno iskustvo, bar ne iz ugla Minera ili Vogošćanina Pravog.

No, bilo pa prošlo i ne ponovilo se! Sada čitam priče, informacije i ratna iskustva, onako sa strane, pa da sam sklapam sliku svega onoga što se dešavalo oko mene.

Kao mali dječak nisam mogao da pomognem ocu, stricu, ujaku, kumu, komšiji i ostalima u ratnim bitkama, krvavim bojevima za slobodu časnu. Rat sam vidio iz ugla dječaka od 13 godina, i mogao bih mnogo toga da napišem kako je bilo živjeti u ratu bez krova, odjeće, a ponekad i hrane...

Danas, kao formiran porodičan čovjek koji zna za ljubavi i bolove koje život nanosi, čovjek koji zna šta znači imati sina ili kćerku, koji zna šta je roditaljska ljubav kako reže srce bol za izgubljenim bratom, ujakom, kumom, stricem... Zbog toga činim sve da pomognem drugima, onoliko koliko sam u mogućnosti.

Ovom prilikom se javljam zbog stare majke Šimše. Majka, palog srpskog junaka, koji čak ni potomke nije imao, pa stara baka nema ni unuka ili unuke koji bi se nje sjetili, poljubili joj ruku i pitali za zdravlje...

Javljam se da bih se pridružio akciji pomoći staroj majci palog srpskog sina. Iznos od deset evra je 0. 0000000000000001% pomoći i paznje koju ta majka i sve druge majka palih srpskih junaka zaslužuju. Pomoc i paznja treba da bude mnogo veca, prvensveno na drzavnom nivou pa tek onda na nivou na kome to mi radimo! Svi ti pali srpski Junaci su upravo pali zarad stvaranja te nase drzave kojom danas upravlja ko kako hoce i zaboravljlaju ko i kako im je obezbedio ono cime se oni danas kite, sire i sepure.

Imam jedan predlog: Na ovoj stranici nas je, Bogu hvala, sve više. Svi mi imamo dosta članova porodice, rođaka, kumova i prijatelja u našoj dragoj Republici Srpskoj (i šire) kojim treba neka pomoć.

Ali, ima i veliki broj ljudi, na primjer Majke Šimša, kojima treba pomoć a nema ko da im pomogne. Nekada je i lijepa riječ velika pomoć.

Dakle, Željko, smatram da bi mi mogli da osnujemo jedan humanitarni fond koji bi svaki mjesec dodjeljivao pomoć po jednoj porodici (majci ili ocu poginulih boraca).

U prvi red bih stavio, stare i iznemogle roditelje palih srpskih Sinova. Ne bi trebalo da se tu radi sa nekim ogromnim iznosima, dovoljno bi bilo i 100 evra po porodici. Ukoliko bi se javilo više donatora i skupimo 200 evra za jedan mjesec onda dodjeljujmo po 100 evra u dvije "kuće". Fond bi nekako "geografski" orjentisao na Sarjevsko-romanijsko područje.

Znam ja da mladima i djeci treba pomoć ali takođe treba i ovoj drugoj klasi ugroženih. Pored toga, ima i veliki broj dječijih fondova i tome slično.

Kod mene u Melburnu jedna kutija cigareta košta deset evra! Ja sam spreman da u taj fond uplaćujem dvadeset evra mjesečno. Dovoljno je da se javi još samo osam dobrih ljudi koji će uplaćivati po deset evra mjesečno. To je ukupno sto evra (oko 200 KM) kojih možemo da svaki mjesec uručujemo jednoj " majki Šimši". Ubijeđen sam da će se naći dobri ljudi koji će upacivati po 5, 10, 20 ili više evra mjesečno. I ne mora to da bude svaki mjesec. Ja lično ću da uplaćujem svakog mjeseca, a ko ne može neka uplati onda kada može i koliko može, bez obaveza!

Čak i dva evra pravi veliku razliku, naročito kada nas je 100 dobrotvora. Jedno pranje vozila na praonici košta minimum 5 evra. Siguran sam da možemo da vozimo i prljav auto "cijele nedelje" a da tih pet evrića potrošimo na pravom mjestu.

Ideja može biti realizovana u roku od pet dana i da već počnemo upaćivati novac!

U svakom slučaju, ja dajem 20 evra za Majku Šimšu.

Pozdrav za sve na forumu
Zoran Mirković Mirke, Melbourne

RE: Roditelji srpskih junaka

Mirke,

ideja ti je odlična, i računaj da ti treba još samo sedam ljudi jer ću je i ja podržati sa bar još deset evra mjesečno. Međutim, bila bi to prevelika obaveza za mene da ja sakupljam i manipulišem sa novcem. Iznos od 1200 evra godišnje za mnoge od nas i nije baš neki veliki iznos, ali me zabrinjava to što neko treba da primi uplate od 120 ljudi da se sakupi ta donacija.

Kada već pominjem uplate, bojim se da ja ne bih volio da budem onaj koji sakuplja novac. Doduše, ja se trudim da vodim preciznu evidenciju i objavim na ovoj stranici donatore čak i prije nego što mi oni uplate novac, ali moram da priznam da sam već na izmaku snage oko uređivanja tekstova na ovom forumu, slanja poruka u rubrici Tražim i odgovaranja na desetine emailova svaki dan. Međutim, ako ima zainteresovanih za pomoć oko sakupljanja novca, ja nemam ništa protiv da budem "kontrolni organ", tj. da nadzirem i vodim evidenciju novca. Kod mene sve mora da bude javno, baš onako kako smo odradili u vezi parastosa Miće Vlahovića.

Moram da ti kažem da sam ja, a i veliki broj posjetilaca ove stranice, veliki skeptici što se tiče donacija i ljudi koji sakupljaju iste. I mislim da naš narod ima pravo što tako razmišlja jer se mnogo više novca pokrade nego što ga dođe u ruke onih kojima je namjenjen. Ja bih čak rekao da se 90 posto novca pronevjeri. Zbog toga, mislim da treba da idemo malim koracima, i napredujemo postepeno.

Pored toga, predlažem da donacije ne uručujemo mjesečno nego u toku ljeta, kada bar dva-tri donatora idu na godišnje odmore, pa onda svi oni koji žele da posjete porodice kojima se uružuje donacija, mogu da to i urade. Na taj način ćemo se svi uvjeriti gdje naš novac ide.

Dodao bih još i to da to ne mora da bude mjesečna akcija. Možemo da pričekamo malo da vidimo kako će proći sve ovo sa majkom Šimšom, pa da na jesen vidimo šta nam je raditi. U svakom slučaju, ako napravimo i dvije akcije u jednoj godini ni to neće biti loše. Što se mene tiče, ja se nekako bolje osjećam kada se vratim sa godišnjeg odmora a znam da sam bar jednokratno pomogao nekoliko osoba koje tu pomoć i zaslužuju.

Ja na Zapadu nikada prosjaku ne dam ni jednog-jedinog evra. Međutim, kada dođem u Beograd svako ciganče koje mi priđe darujem sa jednom novčanicom. Znaš, nije isto biti prosjak na Zapadu i Ciganin u Beogradu. Prosjak na Zapadu je "bum" tj. beskućnik, a Ciganin u Beogradu je - umjetnik! Jer kako drugačije nazvati onoga koji živi tako što prosi od sirotinje!

U svakom slučaju, bilo bi mi drago da znam i šta druge osobe o ovome misle, pa bih zamolio i druge da po ovom pitanju napišu svoj komentar.
vicevi_razni - 22896 - 17.11.2009 : Zoran Mirke Melbourne - best (1)

Fudbal


Pitanje:

Koja je razlika izmedju NOGOMETASA i FUDBALERA?

Odgovor(jednostavan):

Fudbaleri putuju u Juznu Afriku a nogometasi NEputuju u Juznu Afriku!
novosti - 22833 - 02.11.2009 : Zoran Mirke Melbourne - best (0)

Poštenim Sokočanima


U mom prošlom pisanjnu sam bio previše oštar, ali mi nije bio cilj da povrijedim poštene, vrijedne i prave sokolačke domaćine. Nažalost i oni su sami žrtve sistema koji vlada već decenijama ne samo na Sokocu vec i u mnogim drugim mjestima. Na onakve bljuvotine 'Čiča Jove' sam morao da odgovorim jer sam i sam iz Olova. Nažalost, kao što mi moderator skrenu pažnju, ja sam odreagovao malo pregrubo tako da bi se svi Sokočani mogli naći u mom komentaru.

Ovom prilikom se izvinjavam svima onima koje sam uvrijedio a nisam trebao. Pisao sam u afektu a to nije dobro! U Sokocu još uvijek ima dobrih i poštenih ljudi, koji pate zbog nametnutog životnog stila, tempa i sistema.

Sta treba Čiča Jovo da primijeti da sve nevolje na Sokolac nisu donijeli Olovljaci iz Olova nego da to ide mnogo šire i dublje nego što on može da vidi, a čini mi se i da ne vidi dalje od nosa.

Ovom zavrsavam moju diskusiju po ovom pitanju. Hvala moderatorima i pozdrav svim poštenim Srbima.
novosti - 22814 - 02.11.2009 : Zoran Mirke Melbourne - best (0)

RE: Čiča Jovo 22788 - 27/10/2009


Poštovani Čiča Jovo.

Čitam ovaj tvoj komentar pod gore navedenim rednim brojem i datumom pa se pitam da li si ti ustvari normalan. Po tvom nadimku "Čicč Jovo" pretpostavljam da si stariji čovjek pa se pitam gdje potroši tolike godine a o životu ništa ne nauči. Vjerovatno nikada nisi ni otišao dalje od Knežine ili eventualno do Han Pijeska pa ne možeš ni vidjeti razliku izmedju Sokolca i ostatka svijeta.

Kažes Olovljani ti upropastili Sokolac? E, da Bog Milosni da pa da ti nama postaneš bolji i pametniji i prestanes valjati gluposti. I ptice na granama znaju šta je Sokolac bio i šta je Sokolac sada! Sokolac je oduvijek bio rupa i uvijek će biti rupa, odavno upropašten i uništen, pa se i nije mogao uništiti više puta. Što je pameti i inteligencije bilo u Sokolcu, to je otišlo sa prvim simptomoma talenta ili pameti bilo koje vrste.

Ne kažem da je Olovo mnogo bolje ali odgovorno tvrdim da Olovljani (ni bilo ko drugi) nisu mogli doći i upropastiti Sokolac koji je upropašten i zaostao od pamtivijeka. Ima, to jeste bilo je, u Sokolcu i pameti i potencijala, ali uvijek pobjeđuju oni po sistemu "dva loša ubiše Miloša". Ti kupi svom djetetu kompjuter i neka on postane programer a tvoj komšija še svom kupiti "Stilovku" pa ti vidi ko će bolje u Sokocu proći. Da nisu možda Olovljani krivi i za to?

Pred rat se u Sokolcu napravi ludnica pa pitali jednog "školovanog" Sokolačkog opštinara da objasni taj potez i kako će to uticati na razvoj Sokoca i sokolačke privrede. Dotični gospodin i "visoko kotirani" opštinar je između ostalog prosuo svoju pamet pokušavajući da zvuči inteligentno, rekavši da se "fabrike uvijek prave u blizini osnovne sirovine". U ovom slučaju definitvno nije pogriješio!

Preispitaj ti sebe i one oko sebe pa tek onda potraži krivce i odgovorne. Najlakše je u životu za svoje greške optuživati druge. Pitam se samo šta bi ti koristio kao izgovor da nije bilo rata i izbjeglica? Da nije Olovljana? Ko bi ti onda bio kriv? Vjerovatno, neko drugi.

Kao što rekoh, nije ni Olovo mnogo bolji od Sokoca, ali ruku na srce što je krkanluka, lopovluka i korupcije, to se sve dešava na Sokocu! Uvijek je tako bilo a i sada je isto. Zato pošten, pametan, talentovan i perspektivan čovjek, bilo da se radi o djetetu ili mladiću, u Sokocu provodi samo onoliko vremena koliko mu treba da naiđe prvi autobus - pa makar bio i za Olovo.

To što Olovljaci ili bilo koje druge izbjeglice u Sokolcu opstaju jeste samo zato što su i oni ili bili isti kao Sokocani ili su se poistovijetili sa vama, zared mira i opstanka. Jer kako ona stara kaže "Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se".

P. S. Pozdrav za Željka, moderatore i sve poštene posjetioce sajta.

Mirke,
možda nije dobro što si bio malo "oštar" pa bi i neki pošteni Sokočani mogli da ti zamjere. Osoba koja se potpisuje kao "Čiča Jovo" se ne javlja sa Sokoca, nego iz inostranstva, pa bi mogao da bude još jedan u nizu provokatora koje smo do sada imali. To se vidi i iz one njegove prve diskusije, kada predlaže da manje pišemo o ratu. A ti znaš kome je stalo da se istina nikada ne dozna i da se o prošlosti više nikada ne diskutuje.

U principu, smatram ovu diskusiju završenom. Molim poštene Sokočane da više ne polemišu o ovoj temi.
forum - 21945 - 11.06.2009 : Zoran Mirke Melbourne - best (1)

Čestitka


Željko,

Velika čestitka na jubileju! Kao što glasi stara izreka: "I najduže putovanje počinje običnim korakom" tako je i ova stranica krenula od nule, a vidi gdje je sada...

Svaka čast!!!

Veliki pozdrav!

Samo naprijed prijatelju!
olovo - 20335 - 28.01.2009 : Zoran Mirke Melbourne - Olovo - best (0)

Susret


Ja ću samo na trenutak da sa ratnih tema odem na nešto veseliju sadašnjicu.

U subotu, 24. januara 2009. godine sam posjetio Pert, grad na zapadu Australije. Glavni povod moje posjete je bio nastup moga zemljka iz Olova, Radmila Zekića na sarajevsko-romanijskoj večeri. Veče su organizovali ljudi sa ovog podrucija koji su željni svoga naroda, pjesme, običaja i tradicije. Radmilo i ja se nismo vidjeli još od davne 1992. godine. Pjevala se i 'velika' bilo je i guslara a Boga mi i dobre časiše! Koncert prođe više nego dobro. Pjevalo se i pilo (u velikim količinama) sve do sitnih sati. Da sve bude još bolje i intresantnije desilo se i to da je jedan od prvih ljudi koje sam upoznao te večeri ustvari 'forumaš' sa ovih stranica gospodin 'Guma'. Guma je takođe moj zemljak, ali se slučajem okolnosti do sada nismo poznavali. Eto, sada više nemamo taj problem! Mali je ovaj svijet, zar ne?!

Iskoristio bih priliku da pozdravim Gumu i sve zemljake koje upoznah te večeri, a bilo ih je dosta. Krivajvići, Kladanj, Drecelj, Dugandžici, Nišići, Ilijaš.... su samo početak liste.

Takođe pozdravljam Radmila Zekića koji je napravio atmosferu i odradio koncert onako kako to do sada niko nije uradio. Ovo nije samo moje mišljenje nego i svakog drugog pojedinca koji je bio prisutan, a bilo nas je u velikom broju. Mnoge je svojom pjesmom vratio u rodne kuće, sela, gradove i krajeve.

Nadamo se da ćemo se još družiti kao to veče i da ćemo nastaviti da čuvamo našu trdiciju, običaje, pjesmu i sve ostalo.

Pozdrav svima
Mirke
australija - 19095 - 27.09.2008 : Zoran Mirke Melbourne - best (1)

RE: Zatvoren krug


Živim i radim u Melburnu. Doći ovamo nije ni malo lako, ali nije ni nemoguće. Šanse su minimalne ali postojeće.

Pokušavao sam da ovamo dovedem neke rođake, pa samim time poznajem proceduru.

Ukoliko hoćeš, možeš da me kontaktiraš na mirkeplŽoptusnet.com. au

Željko, pozdrav za tebe i sve na ovim stranicama iz daleke Australije.
Zoran Mirković - Mirke
forum - 18641 - 12.08.2008 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Hvala


Željko hvala na nagradi i lijepom mišljenju o mojoj, odnosno djedovoj, priči. Takođe hvala što si mi ispunio želju i nagradu proslijedio onima kojim je više potrebna i kojima će staviti mnogo veći osmijeh na lica, a samim time meni uručiti najveću nagradu.

Mnogo hvala.

Pozdrav za tebe i sve na forumu.

Mirke
pozdravi - 18473 - 28.07.2008 : Zoran Mirke Melbourne - best (0)

Pozdrav


Gospodo, prijatelji, drugovi...

Samo da iskoristim priliku da vam se javim i da vas sve pozdravim. Pozdrav za sve kojim me poznaju a posebno za Željka i naravno moje 'Olovčiće' (samo one kulturne, pametne i civilizovane). Ipak ne bih volio da se baš svi smatraju pozdavljenim.

Hvala

PS. Šuka, hvala na pozdravu, budi mi i ti pozdravljen.
olovo - 17101 - 22.01.2008 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Pozdrav Dragiši -17084


Dragisa i ja sam rođen i živio u Olovu do '92. godine, preciznije na pola puta izmedju 'Nule' i 'Olova'. Ja sam generaacija 1979. godine.

Zemljače, javi se Željku ako si raspoložen pa će ti on prosljijediti moj privatni e-mail.

Pozdrav
olovo - 14625 - 14.09.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Pozdrav svima


Zdravo draga braćo i sestre.

Evo dugo me nije bilo, pa rekoh sebi da je vrijeme da se ponovo javim. Mozda među vama ima onih koji su me i poželjeli. Pozdrav i za tebe Željko.

Budite pozdravljeni pa se čujemo opet.
jelena_madzgalj - 13339 - 16.06.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

HVALA !!!!


Željko prijatelju, hvala puno na ovim toplim riječima. Zaista mi je drago da sam u mogućnosti da pomognem koliko-toliko. Naravno zajedno sa mojom užom porodicom.

Ta mala pomoć sa naše strane nije uplaćena da bi se moje ime i ime moje porodice našlo na ovim stranicama. Pomoć je poslata od srca a praćena je velikim pozdravom i željama za sto brzi i bolji oporavak maloj Jeleni. Ja i moja porodica nismo ništa drugačiji, bolji ili lošiji od bilo koje druge porodice. Lično bih volio kada bi pročitao još više ovakvih tekstova o drugim porodicama. Mislim da svota novca nije bitna, $2 ili $2. 000. 000, bitna je poenta svega toga, a to je pomoći u nevolji. Iskreno se nadam da će biti još dobrih ljudi i porodica koje će pratiti primer mog zemljaka Gume.

Takođe, prenesi naše pozdrave i želje Jeleninim roditeljima, i objasni im da su sa nama u našim molitvama, mislima i srcima i pored ove nase male finansijske imaju i onu moralnu podršku. Nije lako prebroditi ono kroz šta oni prolaze.

Neka im je Bog na pomoći i da im usliši sve njihove molitve i podari sve ono što požele.

Svako dobro od Vaskrslog Gospoda za Jelenu i njenu porodicu i sve Srbe širom svijeta!

PS. Željko još jednom hvala na toplim riječima.
jelena_madzgalj - 13133 - 04.06.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Pozdravčić


Evo opet mene ovde sa vama. Kome se dopada a kome ne! Bio sam malo zatrpan poslom pa se nisam javljao.

Željko, pošiljka je uspjela, provjeri pa mi javi.

Živjeli!
olovo - 13103 - 02.06.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Pozdrav


Pozdrav za sve na sajtu. Nije me bilo par dana jer sam bio malo zauzet. Pratio sam i citao upisane poruke ali se nisam ja upisivao.

Guma, jesi li dobio moju adresu od Željka? Nisam jos nista dobio od tebe. Javi se.

Pozdrav za ekipu...
Vas Mirke
australija - 12978 - 28.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (1)

Melburn


Melburn po zadnjem popisu ima oko 4 milona stanovnika. Vjerovali ili ne ima 6 miliona registrovanih vozila! Standard života je odličan! Naravno sve ima svoje loše i dobre strane ali preživjećemo nekako! Ovde definitivno ne možes biti gladan! Ako nemaš posao ideš na socijalno. Država ti daje svakih 15 dana dovoljno novca da imaš za normalan život. Imas da jedeš, piješ, da platiš račune pa i da kupiš ponešto da obučeš. Da se razumijemo, nema kavijara, versaćija, armanija itd, ali živiš pristojno. Oni ti u međuvremenu traže posao i ne smiješ da odbiješ kad ti nađu (naravno u tvojoj struci).

Najbolji sistem rada i zaposlenja je privatluk. Ako radiš za sebe imaš šansu da stvoriš malo veći kapital. Raditi za nekog drugog je dobro ali pod uslovom da je velika i renomirna firma (svjetskog formata - Vodafone, Shell, Mobil, Caterpillar... itd. ) Privatnici ti oguliše kožu. Svako ko ima 5% mozga automatski ima šansu da kupi kuću i vozi relativno dobar auto. Sve je to na kredit, ali Bože moj, dođe vrijeme kad to otplatiš pa si onda na konju.

Država kao država je jaka i moćna. Sve to sa leđa običnog građanina. Poreski sistem je uređen tako da imaš dva izbora kako da uptrijebiš svoj novac.

  1. Nastavi ga ulagati u razvoj biznisa (što znači ti nemas pristup svom kešu nego samo kupuješ alate, nove mašine, vozila i sve ostalo). Novac i kapital ostaje u biznisu.
  2. Izvadiš sav svoj zarađeni novac da ga trošiš kako ti hoćeš ali ti država uzima polovinu. Ako imaš godišnju zaradu $100. 000 dolara, moraš državi platiti oko $49. 000 poreza! (ima tu još dosta načina i caka kako "prevariti" sistem ovo je u osnovi suština!


Melburn je stvarno metropola. To je jedini grad u Australiji koji ima tramvaj. Nije to zato što su ostali gradovi zaostali, nego se samo razlikuje po tome. Grad se prostire oko 70 kilometara u prečniku. Najmanje u njemu žive pravi Australci. Ne mislim na Aboridžane, nego na one koji su 4-ta generacija rođena ovdje. Oni najlošije i žive. Njih samo interesuje alkohol, kocka, kriket (sport) i njihov nacionalni sport - fudbal (poput ragbija ali bez zaštitne opreme! ) Da te Bog sačuva! Skoro svi su pjegavi i crvenokosi. Najviše imamo Italijana i Grka.
bozur - 12971 - 28.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Pomoć


Zeljko,

Upravo sam pročitao tvoju ideju o pokojnom Božuru. Pozdravljam predlog i prijavljujem se kao jedan od finansijera. Ako ikada ta ideja krene sa realizacijom moja malenkost će podržati tu realizaciju. Nažalost ne mogu to učiniti fizički ali bar mogu nakupiti nešto siće koja će valjda pripomoći. Nažalost nisam u stanju (a niko od mene ne bi bio sretniji da jesam) da učestvujem sa velikom svotom novca, ali biće onoliko koliko mi trenutna situacija dozvoli.

Slava Mu!
olovo - 12935 - 27.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Re: Guma


Da Guma prijatelju, jesam. Kuća mi je bila na pola puta između pilane i nekadašnjeg SIK-a. Kao što sam rekao, kuća mi je 'bila' tamo ali više nije niti će ikada više biti. Iz naslova vidis gdje sada zivim.
Željko ima sve moje podatke pa ako hoćeš uzmi moju privatu adresu pa se javi.

Pozdrav.
olovo - 12932 - 26.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Re: Jastreb


Pozdrav za tebe. Nismo do sada direktno konntaktirali, ali evo samo da ti se javim. Htjeo sam te pitati da mi provjeris tacan link(adresu) koji mogu da pogledam o ovim zlocinima. Pokusao sam da odem na dole navedeni ali mi govori da je pogresan. Mozda i ja radim nesto pogresno?
Molim te da mi to posaljes.

Hvala

P. S. Predlozio bih svojoj braci i sestrama Srbima, koji posjecuju ove stranice da se slozimo i da pocnemo da ignorisemo ovog baliju. On i jeste ovde zbog spijunaze i unosenja nervoze i nemira u nase 'rEdove'. To mu je posao i za to je vjerovatno i placen, a ako nije onda mu je to 'moralana' obaveza kad su Srbi u pitanju. Pustite ga neka laje i neka kenja koliko hoce samo ga ignorisite!!! Pokusava da nas naljuti i iznervira da bih mu neko u afektu odao sto vise informacija. Ako se on nekome direkno obraca, taj neko da mu ne odgovara ni na njegove teme ni njegova pitanja.

Nije on kriv sto je takav kakav jeste! Volio bi i on jadan da nije i da bude bolji ali sta ces... Bozija volja!

Nije mu lako, vjerujte mi!
zlatan - 12911 - 25.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Kako te nije sramota?


Kako te nije sramota?! Našli ste opet nekoliko desetina mrtvih tijela i digli ste frku kao da ste izmislili toplu vodu. Ako si toliko fer čovjek, kao sto tvrdiš, zašto još nikada nisi iznio ni jedan jedini podatak ni broj ubijenih ili nestalih Srba.

Ubijeđen sam da znaš i te podatke jer zvučiš kao jedno veliko njuškalo! Pola "vaših" grobova su ustvari "naši" grobovi (na žalost)! Gdje su one stotine odnosno hiljade Srba koji su poubijani i bačeni a i dan-danas se vode kao "nestali". Svi znamo kako su nestali, pa čak i ti to znaš.

Prije neki dan pročitah jedan kratak članak u ovdašnjim lokalnim novinama da Srbi "svojataju" tijela ubijenih samo da bi prikazali kako su nastradali u ovom ratu!!! Pa ko to svojata i čiji leševi i dan-danas šetaju Evropom i ostatkom svijeta. Cifre nikako da se slože. Prestani više da glumiš neku finoću i kulturu jer nisi ni fin ni kulturan, nego samo veoma bezobrazan.

Da imas imalo kulture i savjesti ne bi ni posjećivao ove stranice jer zapamti da ovde komuniciraš sa ljudima koji su izgubili braću, očeve, sinove, itd. Po mojoj slobodnoj procjeni ti si jedan obični dezerter koji se krio čitav rat iz hanuminih dimija i sakupljao informacije da bi danas mogao da se provučeš kod tih tvojih nepismenjakovića. Sada glumiš neku "čiviju" da bi im zamazao oči.

Vjerovatno su te ljudi provalili pa si sada dosao na "naše stranice" da nekome soliš pamet. Molim te, prestani da glumiš da si ono što nisi i razguli tamo odakle si i došao.
slave - 12840 - 19.05.2007 : Zoran Mirke - best (0)

Sveti Jovan


Sretna Slava, 21. Maj - Sveti Jovan Bogoslov - Apostol i Jevandjelist

Sin je majke Salomije i oca Zavedeja koji bese ribar. Imao je i brata Jakova sa kojim je krenuo Hristovim putem i nikada ga nisu napustili. Jovan je jedini ostao pod krstom razapetog Gospoda, zajedno sa svetom Bogomajkom. Tu je bio, cuvao i sluzio svetoj Djevi sve do samog njenog uspenija. Posle toga je otisao put Efesa gdje je mnoge ljude okrenuo na pravi put hriscanstva i bio veoma veliki i nadahnuti propovjednik. Nakon sto je prognan na ostrvo Patmos, napisao je cuveno Jevandjelje i Otkrovenje. Za vrijeme vladavine cara Nerve biva pusten na slobodu. Tada se on ponovo vraca u Efes gdje nastavlja tamo gdje je stao. Sveti Jovan je imao preko sto godina kada je umro. Jednog dan naredio je svojim sedam ucenika da mu van Efesa iskopaju grobnicu i obliku krsta. Kada su to ucenici ucinili, legao je u grobnicu i ucenici su ga sahranili. Posle toga vjernici su otkopali grob ali njegovog tijela tamo nije bilo. Od tada se svake godine na dan 21. Maja sa njegovog groba podizao nekakav sitan prah. Taj prah je bio je ljekovit i mirisljav cime su narod i vjernici lijecili veliki broj bolesti.

Sretna Slava!!!
zlocini - 12833 - 18.05.2007 : Zoran Mirke - best (0)

Svako za se' travu pase


Nisam sa tobomu direktnom kontaktu i diskusiji ali pomno pratim sta pises i kakve gluposti valjas. Iskreno mislim da imas malo 'ljudskog' u sebi, ali da ti je ipak zvijezda vodilja tvoj islamizam i ostala ekstremna propaganda koja polako ispira ili je vec isprala vase male zakrzljale mozgove. Ni tvoj nije daleko od totalne ispransti!

Samo da ti objasnim i malo otvorim oci. Kao sto ti je vec neko probao objasniti Srbi nisu izgubili ovaj rat vojnicki, nego politicki.

Da smo mi imali odvezane ruke i slobodu da radimo sta smo htjeli i kako smo htjeli, kao sto ste to vi vasi 'jarani' Hrvati radili, ti sada moj Zlatane ne bi komunicirao sa nama iz 'tvog' Sarajeva (eto ti ga) nego negde iz Teherana, Istambula... itd. Bili bi vojnicki zgazeni kao obicna slina, ti to znas i svjestan si toga 100% jer vidim da si malo 'potkovan' sa informacijama i sam izjavljujes da nismo bili ravnopravni. Da smo imali politcko odobrenje za to, mogli smo imati cijelu Bosnu 'zavrsenu' za 7 dana. Isto kao sto je Tudjman 'odradio' Krajinu. Prema tome okreni se i bavi se malo problemom 'sta ce biti' a ne sta je bilo, jer 'sta je bilo' ne mozemo ni ti ni ja ni bilo ko promijeniti a 'sta ce biti', mozemo! Nasi 'ravnogorci' koje ti mrzis i poredis sa vasim 'vehabijama' su samo-rijesen problem. Vecina ih je umrlo ili su dovoljno stari da su tu negde. Mladi se veoma malo (skoro nikako) pale na tu foru. Vi imate problem unutrasnje prirode koji ce polako poput raka da vas pojede.

Kako niste svjesni, i kako ste toliko glupi, da ne vidite da va vasi 'jarani' sa zapada 'trpaju na suvo' (bez vazelina). Kada ste im trebali da razbiju SFRJ i naprave pizdariju na balkanu bili su vam 'jarani'i obecavali kule i gradove. Nisu vam objasnili da ce te kule biti od karata. Sada kada im vise ne terebate, e onda daj da vas uklone, a jedini nacin da to urade bez direknog mijesanja je sistem vec svima dobro poznat 'zavadi pa vladaj'. Kako ti kazes 'vehabije su nus-proizvod... '. Toliko ste plitki da ne shvatate da oni nisu 'nus' proizvod nego definitivno pazljivo planiran proizvod zapada i vasih nekadasnjih saveznika i 'jarana' radi njihove lakse kontrole.

Sjedi pa malo razmisli, iskreno mislim da si inteligentan covjek i da bi trebao da upotrijebis svoju pamet u nesto korisnije a ne 'rekla-kazala'. Sta je Srbima vrijedelo toliko 'dzabno' naoruzanje?

Scenario: Mi jednu granatu, vi zaplacete ispred pravih ljudi na pravom mjestu, mi dobijemo citavu eskadrilu NATO aviona. I ti sada pricas o ravnopravnosti!!!! Nemoj molim te! Ako nisu bili avioni i bombardivanje, bile su to kojekakve politicke ucjene, prijetnje itd. Pitas li se zasto Hrvatska nije nikada 'popusila' nista za Krajinu?! Mozda zato sto smo bili ravnopravni??? Moguce je! Da smo mi plakali i cmizdrili kao p... onoliko koliko ste vi to radili ne bi se ovaj rat zavrsio onko kako jeste.

Postoji samo jedna stvar u kojoj se slazem sa tobom (ukoliko si ti iskren u tome), a to je da ne podrzavam ubice, silovatelje,... itd. Svi su radili jade i gluposti u ovom ratu. Svi su to radili pod izgovorom 'osvete' necega ili nekoga sto su 'oni meni(nama) prvi' uradili.

Sta je strije, kokos ili jaje?

Nema svrhe raspravljati, najbolji je onaj sistem: Svako za se' travu pase.

Pozdrav!
olovo - 12750 - 15.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Rupetina


Olovo je nekada bila "Crna Rupa" kako rece neko ko se nije potpisao. Sada je taj isti gradic jedna velika "Zelena Rupetina". Svi zanamo zasto. Nekada davno prije rata, Petkom si pred dzamijom u Gornjem Olovu mogao ljude prebrojati na prste a sada toboze sve neki vjernici, islamisti pa cak i vehabije. U tom istom gradu na druge dvije 'strane'(pravoslavne i katolicke) crkve su bile veoma posjecene i narod je bio vezan za te bogomolje. Sada... paucina, jad i cemer. Ima nazalost dosta i ovih 'mojih' koji se nisu znali ili htjeli prekstiti, pljuvali su po pravoslavlju i crkvi a o Slavi da i ne govorim. Sada su ti nekadasnji 'srbi', najvece srbende i Bogomoljci, Cetnici i Vojvode. Ko je k'o oni!!! Svaki koji se prepozna u ovom opisu treba da se stidi svoga roda i vjere, jer pola ih nije ni krsteno ili njihova djeca nisu a to kriju kao zmija noge.

Pozdrav.
olovo - 12610 - 07.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Olovo


Zdravo dragi Olovcici, zemljaci. Evo da vam se javim i prijavim na ovaj forum. Hvala Željku sto nam je omgucio ovo druzenje. Moje ime i prezime vidite gore. Rodjen sam u Olovu i zivio sve do kad se to moglo. Sada sam u Australiji, daleko od Olova, daleko od rodne grude. Malo sam "mladja" generacija ali sam otvorenog srca i duse za kontakte sa svim mojim Srbima iz malog ali lijepog Olova. Ako neko hoce i da se licno dopisuje to moze uciniti ovde na forumu ili na moj privatni email - mirkeplŽoptusnet. (SOKOLAC)com. au

Hvala i zivi i zdravi bili, ma gdje bili!!!!
olovo - 12522 - 28.04.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Pozdrav


Pozdrav za sve Srbe na ovom sajtu ma gdje oni zivljeli i odakle se javljali. Poseban pozdrav za tebe Željko. Dugo me nije bilo na kod vas, bio sam malo zauzet. Željko hvala sto si se javio. Sve sto treba, a u mogucnosti sam da pomognem samo javi.

Zamolio bih sve Srbe koji su nekada davno (dok su to mogli) zivjeli u malom ali lijepopm Olovu, da se jave, pa da uspostavimo kontakt. Ja sam rodjen u tom malom grdicu pa bi mi bilo drago da komuniciram sa onima koji su imali meni slicnu sudbinu. Takodje bih zamolio ostalu bracu Srbe koji su rasuti po svijetu a poznaju nekog iz Olova, da pokusaju da nas spoje posredstvom emaila.

Unaprijed zahvalan,
vas Mirke

Mirke,
Ako hoces, ja cu otvoriti novu stranicu "Olovo". Na taj nacin cete pojedinci lakse naci preko Google, i prije ce ti se javiti. Na ovom fourmu vec imam nekoliko upisanih koji su rodjeni u Olovu. Medju njima je i Bosa D. iz Dugandzica, cije clanke mozes naci u "Akutelno-Skola".
molitve - 8940 - 22.04.2006 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

XPNCTOC BACKPCE!!!


Hristos Vaskrse!!!

I gle, trećega dana, rano ujutru ( tj. u nedelju, Gospod Isus Hristos vaskrsnu iz mrtvih, jer On nije bio običan čovjek, već Sin Boziji. On je vaskrsnuo iz mrtvih na očigled stražara koji su čuvali grob. U tom trenutku zemlja se jako zatrese, pečati na grobu popucaše, anđeo Gospodnji sišavši s neba odvali kamen sa groba. Lice vaskrsloga Gospoda sijaše kao munja i haljine Njegove behu bijele kao snijeg. Vidjevsi ovo stražari se veoma uplašiše, popadaše na zemju i postadoše kao mrtvi. Tek kasnije ustadoše i pobjegoše u Jerusalim i javiše glavarima jevrejskim sve šta se desilo. Veliki strah obuze i poglavare i prvosveštenike, koji se odmah skupiše da se dogovore, kao će da razuvjere narod u vijest da je Hristos vaskrsao. I dogovoriše se da bogato nagrade stražare groba, samo da jave narodu lažnu vijest, da su Hristovi učenici došli noću i ukrali Njegovo tijelo za vrijeme dok su oni tobož spavali. Stražari su primili novac i narodu govorili onako kako su ih starješine naučile.

Ovaj kratki opis vaskrsenja Hristovog bi nazalost mogao da se koristi kao opis dosta slucajeva u sadasnjosti i zbivanja u zadnjih par decenija (naravno ne vaskrsenja iz mrtvih). Cudo je "kako para busi gdje burgija nemoze"!!! Toliko od mene ovaj put, samo jos da pozdravim sve Srbe i sve nacije Pravoslavne vjere koji danas slave Vaskrs i da im pozelim da jos dugo dugo slave i zive u zdravlju, sreci i veselju.
markale - 7861 - 08.04.2006 : Zoran Mirke Melburn, Australija - best (0)

Misterija pijačnog masakra


Napisala: Eve-Ann Prentice
Za http://sokolac.slavicnet.com/ tekst preveo: Zoran Mirković (porijeklom iz Olova)

Šezdeset osam ljudi je poginulo i više od 200 je povrijeđeno kada je granata eksplodirala na maloj Sarajevskoj pijaci. Užasne scene su snimljene i zgrožen svijet je ostavjen, da bez imalo sumnje, krivi Srbe. Kasapljenje je donijelo dublju američku umiješanost na Balkanu, formiranjem "Kontakt grupe" predvođene od strane USA i američko-pregovaračke alijanse između bosanskih muslimana i Hrvata.

Masakar je takođe direktno prokrčio put za američke vazdušne napade na bosanske Srbe i njihove linije odbrane pred kraj ljeta 1995. Čak šta više, ubijanja su navela na dogovor da Srbi povuku njihovo teško naouružanje sa planina oko Sarajeva i muslimani su sa zatezanjem potpisali primirje. Popuštanje opsade i olakšanje za ljude iz Sarajeva, bio je vidljiv uspjeh.

Do današnjeg dana, niko nije siguran ko je ispalio smrtonosni hitac na Markale u februaru 1994. godine. Preživjeli i svjedoci su izjavili da nisu čuli karakterističan ‘zvižduk’ dolazeće granate. Ovo je kasnije navelo na zaključak da je bomba bila postavljena ispod tezge. Zapadnjački diplomata koji je boravio u Sarajevu 1999. godine kazao mi je da je bio ubijeđen da je bombardovanje bilo pripremljeno od strane muslimanske vlade. Muslimani su bili sigurni da će gnev i ljutina dovesti do avijacijskih napada protiv njihovih neprijatelja i pojačati pritisak na podizanje embarga na oružije, koji je bio uveden zaraćenim stranama. Britanija i Francuske su se protivile uklanjanju embarga, dok je Amerika pokazivala znake želje da naoruža muslimane.

“U jutro kada se desila eksplozija, nekim ljudima je rečeno da danas nije dobar dan da se ide na pijacu”. Zapadnjački diplomata je rekao: “Nije bilo pucnjave sa Srpskih pozicija toga dana, i povrede su bile uglavnom od pojasa pa naniže, kao da je bomba eksplodirala sa lica mjesta”. Diplomata je rekao da još jedan znak da je Muslimanska Vlada bila odgovorna, jer je državna televizija sa televizijskim kamerama bila na licu mjesta za “par sekundi”, kao da su bili obaviješteni unapred da snime puni horor sa lica mjesta da bi dobili što više uticaja na svijet.

Nakon istrage masakra od strane UN i zakjučka da niko ne može biti siguran odakle je granata stigla, započeta je diskusiju među diplomatama, političarima i novinarima da su muslimani pobili svoj narod. Međutim, javnost je već prihvatila zakjučak da su Srbi odgovorni, pa se dodatna pitanja nisu postavljala. Rezultat je bio vidan - Sarajevo je oslobođeno opsade. Prebacivanje krivice na Srbe, je presedan naprevljen bez dokaza, i proces monstrumizacije Srba je dostigao veće razmjere.
markale - 7548 - 04.04.2006 : Zoran Mirke Melburn - best (1)

Masakr na pijaci


Autor: Majkl Roze (Michael Rose)
(General Michael Rose je bio komadant trupa UN u Bosni i Hercegovini. Ovo je isječak iz njegove knjige "Borba za mir", objevljena u izdavačkoj kući "The Harvill Press", u Londonu 1998. godine)


I ako su se Srbi do sada složili sa bukvalno svim zahtjevima koji su muslimani tražili, Divjak je 'zatezao' da potpiše primirje, pod izgovorom da UN ovo primirje nisu povezali ni sa jednim dugotrajnim rešenjem.

Ja sam mu rekao da bi u ovom momentu stanovnici Sarajeva definitivno prihvatili ovako nešto kratkotrajno, samo da bi živjeli u miru.

On se i dalje nije slagao i prihvatao.

U ovom momentu sam ga neprijatno iznenadio. Rekao sam mu da prvi nalazi UN sa kratera od bombe na Markalama ukazuju da je bomba bila ispaljena sa strane bosanskih borbenih linija. U sobi je zavladala mrtvačka tišina i Hajrulović je izgledao nestrpljiv. On me je hladno pitao da objasnim.

Rekao sam mu da je ugao dejstva smrtne bombe pokazivao da je bomba bila ispaljena sa veoma bliske udaljenosti, sa njihove strane ili je čak aktivirana na licu mjesta.

Teško je, rekao sam, biti precizan kada je samo jedna bomba bila ispaljena i takodje zato što je Bosanska Armija sklonila i odnijela neke veoma važne sudske dokaze prije nego što su snage UN sigle. (strana 48).
pomoc - 7547 - 04.04.2006 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

Prevod


Postovani Željko, evo nasao sam tvoju molbu za pomoc u vezi prevoda tekstova. Ja zivim i radim u Australiji vec 10 godina i engleski mi je na visokom nivou pa sam odlucio da pomognem. Trenutno sam preveo samo ovaj kraci tekst ali cu vam veoma brzo prevesti i onaj drugi. Sve pohvale za vas rad na ovom sajtu.

Toliko od mene za ovaj put, a poslacu i drugi prevod u toku veceri. Ako imate neka pitanja ili vam je potrebna jos neka pomoc i mislite da bih ja mogao biti od koristi molim vas da mi se javite na gore navedeni licni e-mail.
Hvala i puno pozdrava Od Zoran Mirkovica iz dalekog Melburna.
Idi na stranu - |listaj dalje|