fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 104369 - 17.06.2020 : Zoka Hadzici - best (11)

Ne sveti se, pomozi kome možeš!


Rat se bližio i u mome gradu, već sam imao priliku da vidim kako to izgleda u nekim djelovima Hrvatske. Mnogi mi nisu vjerovali kako to izgleda. Otac i majka su mi pričali kako je to bilo u prošlom ratu.

Majka mi je pričala kako su kroz njenu kuću prošle sve vojske i u svakoj od njih je bilo i dobrih i loših ljudi.

Otac je prožvio skoro isto, kao dječak je gledao kako su mu Ustaše ubile sedam stričeva, a uvijek je spominjao čokoladu koju je dobio od njemačkog vojnika, prvu u životu. Kaže nikad više nije pojeo nešto tako slatko.

Početkom rata moj brat doživljava tešku povredu, gubitak desne potkoljenice. Kada sam se vratio iz posjete bratu iz bolnice Koran trebao sam roditeljima da saopštim kako je. Znali su da je ranjen ali ne i za amputaciju.

Majka je tada bila kod svoje braće u Osijeku, naselju na periferiji Sarajeva. Kada sam joj saopštio šta se dogodilo rasplakala se. Malo smo popričal i, a ja sam jedva čekao da odem i ne gledam njenu muku. Na polasku me uhvatila za ruku i rekla: "Nemoj da se svetiš!" Potpuno sam se iznenadio ne očekujući takve riječi.

 • Kome da se svetim niko me tome nije učio?
 • Komšijama, zarobljenicima - reče - pomozi kome možeš!

  Bio sam zatečen, nikada tako nešto nisam ni pomislio. Krenuo sam kući.

 • Čuvaj se, ne luduj - govorila mi je zajedno sa babom Anđom.

  Kad sam stigao kući, otac nije bio tamo, ali je došao brzo posle mene. Teško je podnio to da mu je sin bez noge, teže od majke. Sjedili smo i ćutali, a šta smo mogli i da pričamo. Stalno sam mu ponavljao da mu je sin dobro podnio ranjavanje, što i jeste bila istina.
  Nakon nekog vremena reče:

 • "Nemoj da slučajno šta kažeš komšijama, nisu oni krivi ni za što, nemoj slučajno da se svetis njima ili bilo kome drugom! Bilo je šta je bilo. Dobri su i pošteni ljudi, nikakve probleme nikad nismo imali. Vidiš kako su uplašeni!"

  Ponovo sam bio zatečen, jer tako nešto nikada nisam ni pomislio. Uostalom, da sam to htio vec sam to mogao učiniti kad sam dolazio kući. Moje komšije su sjedile u dvorištu. Pozdravio sam se sa njima i oni su znali za bratovo ranjavanje. Upitali su me kako je. Strah se mogao vidjeti na njihovim licima.

  Otac je krenuo u Osijek majci. Pred njega je izašao komsija Zejnil i pitao za sina. Tješio ga je. Najvažnije je da je živ, moj Relja, biće dobro! Obojici su oči bile pune suza.

  Pošavši otac mi reče:

 • Jesi li čuo šta sam ti rekao?

  Dvadesetak dana poslije bratovog ranjavanja pričao mi je kako je jedne večeri otjerao nekog čovjeka koji je pošao kod naših komšija ko zna zašto.

 • Sin ti ranjen a ti braniš Balije! - rekao mu je taj nepoznati, a zatim se udaljio psujući.

  Tek tad sam svatio veličinu roditeljskih savjeta. Ne sveti se, pomozi kome možeš!
 • trazim - 102535 - 07.08.2018 : Zoka - best (0)

  Re Rajko Gogić


  Koliko je meni poznato, Rajko je umro poslije rata. Rajko je inače brat od Pere Gogića koji je pogino prilikom bombardovanja bolnice Žica u Blažuju.
  rat_hadzici - 101917 - 15.02.2018 : Zoka Hadžići - best (1)

  Gunčar


  Za Mirsu,

  Ovo što stoji juna 1992 god. je greška treba 1995.

  A što se tiče pogotka tenka na Košćanu, i dalje tvrdim da ga nije bilo. Razgovarao sam sa vozačem tenka, inače mojim dobrim drugom. On kaže da su njega gađali. Prilikom ispaljenja rakete pred tenk je nekim slučajem istrčao jedan pješadinac i njega je direktno pogodila raketa, tako da je ovaj što je gađo vidio pogodak tj . eksploziju ali ne u tenk.

  Gunčar

  Prvi izlazak je, mislim, bio u junu, ja tamo nisam bio. Prvi put sam izlazio u oktobru. Bilo je veoma nezgodno i teško popeti se. Veoma strmo i bez ikakve staze, hvatali smo se za užad koja su bila vezana od bukve do bukve. Mene je zapalo da nosim sanduk municije, a jednog mog druga manjerku čaja. Nas sedmorica u grupi. Vaši su nas primjetili i gađali sa nekoliko granata. Jedan geler je pogodio u manjerku i čaj je iscurio niz nogavice. Kad smo se dočepali zaklona, kaže on: "Ajde ti sad nekom objasni da se nisam upiš'o!".

  Moram priznati da smo tad bili veoma loše ukopani. Ozbiljnije ukopavanje je bilo tek '94. godine. Vi ste imali nekoliko napada bez uspijeha.

  Nisam siguran koje godine je pravljen put. Zarobljenici nisu bili, koliko ja znam, već radni vod sastavljen uglavnom od starijih ljudi.
  rat_hadzici - 101899 - 12.02.2018 : Zoka Hadžići - best (4)

  Hadžićko ratište


  Mirso!

  Naših snimaka ima slabo na internetu, nađe se po koja fotografija. Ovim mojim sa Pala valjda bilo opasno dolaziti u ratne zone. A ovi što imaju privatne, iste ne objavljuju.

  Inače, moje je mišljenje, da smo medijski bili slabo organizovani. Izgleda da je bilo važnije da Đogo izvodi svoje zajebancije u dnevniku od izvještaja sa fronta, tada Srpskog Sarajeva. Kad bi bio gdje van Hadžića, slušajući radio mogo sam samo čuti "Na prostoru Ilidže i Hadžića čuju se eksplozije"...

  Košćan,

  Navodiš kako ste uništili nekoliko oklopnih vozila i zarobili jedan transporter. Od toga je tačno samo da ste zarobili transporter. Od ostalih oklopa ni jedan nije pogođen. Transporter je zarobljen tako što je u njemu pogino vozač, vjerovatno nagazio na minu. Mislim da se zvao Žika. Jedan tenk ga je pokušao izvući, ali je bilo nekih problema sa sajlom tako da nije uspio. E sada, zašto ga nisu uništili to je druga priča. Opet kažem, nisam učestvovo u toj bici, ali su mi ovo pričali ljudi koji jesu.

  Za ove druge oklope ti tvrdim da nisu ni pogođeni, a o uništenju da ne pričam jer da jesu morali bi proći kroz moje ruke.

  Inače, što se tiče teritorije pod našom kontrolom, od Ilijaša preko Vogošće, Ilidže i Hadžića, potpuno je uništena jedna praga na Golom Brdu, koja je nesmotreno izvučena na čistinu. Pogodaka je bilo i u transportere, u neke i više puta. Tu se uglavnom radi o Ilidžancima, jer su oni imali gradske borbe. Što se tenkova tiče, uglavnom se radi o Sokolju i Otesu, ali na njima nije bilo neke veće štete. Uglavnom su bili pokidani kablovi, probušena crijeva i rezervoari. Naravno, bilo je i ranjavanja posade. Imo sam to sve popisano, ali su mi to NATO-vci uništili kad su bomardovali.

  Prema vama su bila naša dva bataljona (mislim da im je brojno stanje bilo taman za jednog) od Brezovače preko Kasatića , Tinova, Ormanja do Oštrika.

  Pozdrav!
  hadzici - 101883 - 09.02.2018 : Zoka Hadžići - best (2)

  RE: Gunčar


  Pozdrav za Mirsu!

  Događaj o kome sam pisao desio se 15. i 16. juna 1995. godine. Sve i čemu sam pisao je istinito, i bez ikakvog preuveličavanja.

  E to da li je bio Bofors ili šta drugo, to ne znam sigurno. Znam samo da me je nešto gađalo, pretpostavio sam da je to bio Bofors. Ni to da li je taj vaš tenk imao IC uređaj nisam mogao da znam. Samo sam konstatovao, ako je nišanio tokom dana a pomjera se od pogotka nema ništa.

  Nermina mi je baš žao, ni on ni ja nismo bili krivi za rat.

  Ne spominjem Vis iznad Kamenoloma već onaj između Vrančića i Drozgometve. Gunčar je bio dobra kota i sa njega se moglo dosta toga vidjeti.

  Ne znam ko je od tvojih saboraca pisao o ovom napadu, negdje sam nešto čitao. Uglavnom navodi kako su nam naneseni veliki gubici u ljudstvu i tehnici. Prava istina je da smo imali dva poginula i nekoliko lakših ranjavanja. Uglavnom su bili sposobni za borbu.

  Kako su tražili zastavu da postave ne vrh? Mi nismo mrdnuli sa vrha. Tačno je da su nam zauzeli dva rova, koje smo brzo povratili. Kažem brzo jer je meni tako izgledalo, možda je to trajalo dugo, više ni sam ne znam.

  Zamolio bih te ako hoćeš da napišeš kakvi su vaši gubitci
  Dolazim ja u Hadžiće nemam čega da se stidim niti bojim. Ponosan sam što sam bio vojnik VRS . Zbog mene nije zapalakao ni jedan civil niti će ikad mnogim sam pomogao o tom neka oni pričaju ako hoće.
  Volio bi ja da se zajedno popenjemo na Gunčar mada ja to za mene malo teže zbog povreda. Nemoj puno da skrećeš sa puta(na vrhu na kraju puta desno) i da ideš ispred tranšea imaš dosta mina.
  Što se tiče bitke za Košćan 93 mislim da je bio april nisam učestvovo. Mogu prenjeti neke priče od onih koji su bili. Po njima vi ste bili potpuno razbijeni i teško da je Grobar i njegovi mogao šta pomoći znam ja da će se oni sad naljutiti na mene . Naravno da to vi slavite kao veliku pobjedu što i jest ovi moji su se povukli. Povukli su se zbog zabune u komandovanju . Jedan tenk je pošao na popunu pa za njim pješadija i dalje znaš.
  Zamolio bi te da malo opišeš to sasstajanje na rakijicu ispred Gunčara i švercu. Ponešto znam ali slabo . Malo sam ja vremena tokom rata bio po Hadžićima.
  Pozz i živ mi bio
  rat_hadzici - 101530 - 17.11.2017 : Zoka Bijeljina - best (1)

  RE: Hadžići, djeca civilne žrtve rata


  Ovom spisku bih dodao i:

 • GVOZDEN SOLDAT 1977 - 1993 koji je takođe poginuo u Hadžićima od granate 1. januara 1993. godine.

 • Srđan Žuža i Staša Samardžić su poginuli zajedno od iste granate.

  Hadžići su tokom rata bili pod stalnom artiljerijskom vatrom sa Igmana i Ormanja. Pored pogibija djeca bilo je i mnogo ranjenih civila. Sjećam se u Žunovnici je ranjeno petero djece zajedno, o tome je pisao i dr Miodrag Lazić.

  August 1992. godine uz april 1993. i jun i jul 1995. godine su najteži ratni mjeseci što se tiče granatiranja. Zasigurno znam da je poginulo i ranjeno dosta civila, a tačan broj nažalost ne znam. Vjerovatno je i to neko zapisao. Augusta 1992. za sat i po sam sa svojim drugovima izbrojao 120 eksplozija na teritoriji šireg centra, a granatiranje je trajalo nekoliko dana sa prekidima. Dom zdravlja i osnovna škola su više puta pogođeni.

  U junu 1995. godine u redu pred prodavnicom je ranjeno dosta civila među kojima je bilo i djece.

  Svemu ovome treba dodati još i NATO bombardovanje.

  Samo disciplina i kretanje po skrovitim mjestima je smanjilo broj žrtva i ranajvanja . Na žalost od ulijetanja projektila u stan nije bilo zaštite.

  sve ovo je slabo medijski propračeno važno je bilo da su naši novinari( a nisu ni oni krivi već im "vođa") bili u debeloj paljanskoj ladovini.
 • srebrenica - 100909 - 08.07.2017 : Zoka - best (0)

  Srebrenica


  1992_1995 - 100831 - 25.06.2017 : Zoka Bijeljina - best (0)

  Zarobljenik opisuje kako je klao Srbe


  rat_pale - 100761 - 14.06.2017 : Zoka - best (1)

  Penziju trošila na srpske ranjenike


  U današnjim Večernjim novostima objavljen je članak o promociji knjige holanđanke Jeni Ligtenberg.

  Jeni Ligtenberg je kao dobrovoljac 1993 god. stigla u ratnu bolnicu Koran Pale sa kombijem punih lijekova i medicinske opreme. Planairala je a ostane nekoliko dana a ostale je sve do kraja rata i čitavo vrijeme je vodila dnevnik koji je sada objavljen. Jeni Ligtenberg Ratni dnevnik Pale 1993-1995.

  Na promociji kjige su govorili dr Mirko Šošić i dr Dragan Kalinić. Dr. Šošić je podsjetio kako je Ligtenbergova na Pale došla kao dobrovoljac i posvetila se brizi o ranjenicima. Svoje ogromno farmaceutsko iskustvo je prenosila radnicima bolnice.

  Umjesto da svoju penziju koju je stekla jula 1993 troši i mirno živi u Holandiji ona je svoj novac trošila na liječenje srpskih ranjenika rekao je dr Kalinić. Osim svakodnevnog rada Ligtenbergova je slala i dopise zapadnim redakcijama, obraćala se na mnoge međunarodne adrese i ukazivala na diskriminatorski odnos prema Srbima.

  U jednom poglavlju dnevnika se spominje i Srebrnica tj. događaji oko nje. Zahvaljujući svojim kontaktima sa pripadnicima holandskih snaga UN Jeni je dolazila do povjerljivih podataka i sve bilježila u dnevnik. Tako je 4. jula 1995 zapisala da je od prijatelja iz mirovnih snaga čula da će se uskoro desiti nešto prljavo što će odjeknuti kao grom i dati novi preokret ratu. Zavjera između Amerike i Izetbegovića.

  jeni Ligtenberg je trenutno teško bolesna i o njoj se brine njena kćerka. Kada sam prije tri godine bio u Hagu Jeni me pozvala i dala dnevnik. Rekla je da s njim ne može ništa da uradi jer je stara. To je bio motiv da taj dnevnik objavim rekao je dr Šošić

  Uz Johanu Merkus, holandsku princezu koja je 1875. u Hercegovačkom ustanku ušla u legendu kao barjaktar, Bojana Jeni je na častan način kao heroina upisana u srpsku istoriju. Pišu bogradske Večernje Novosti


  Dodao bih da se odlično sjećam gospođe Ligtenberg jer dok sam ležao kao ranjenik u bolnici Koran ona bi često prolazila kroz sobu i porazgovarala s nama, po najviše sa težim ranjenicima. Jedne prilike nekoliko dana po mom dolasku me upitala: Kako jutros? Ja sam samo odmahnuo rukom jedva razumjevajući a ona je rekla: "Biće dobra mlado zdrav ćovjek!" Malo sam se nasmijao zbog čudnog naglaska a ona reče -eto već dobra

  U ime svih ranjenika ratne bolnice veliko hvala na pomoći gospođo Ligtenberg.

  Ratni dnevnik je trenutno dostupan samo na holandskom jeziku.

  U Večernim Novostima ima i fotografija Jeni Ligtenberg pa ako ste u mogućnosti da je objavite jer ja nisam trenutno u mogućnosti da vam je pošaljem.

  Zoka
  raspad_bosne - 99693 - 02.03.2017 : Zoka Bijeljina - best (1)

  Ovako je pisao VOX


  VOX sarajevski nedjeljnik decembar 1990 godine

  Šta sa Srbima u Islamskoj Republici BiH: Približava se dan kad će doći dan najavljenog proglašenja islamske republike BiH. Taj datum za koji kuca srce svakog bosansko hercegovačkog i muslimana Sandžaka je, kako je već odavno poznato, 31. decembra ove godine. Kako su neke naznake pokazale, moglo bi doći do protivljenja bh. Srba ovom povjesnom događaju. S tim u svezi poduzete su neke mjere koje bi se primjenile ukoliko srpsko pučanstvo BiH ne bude suglasno sa ovom idejom.

  1. Svaki pojedinac Srbin mora biti svjestan odgovornosti cjelokupnog naroda za njegove nekontrolisane postupke. Kazne za učinjena zlodjela biće kolektivne za jednu srušenu muslimansku kuću bit će srušeno deset srpskih, za jednog mrtvog muslimana bit će likvidirano 100 srba za jednog ranjenog muslimana(ovisno o težini rane)10 do 50 Srba.

  2. Svi Srbi rade radno vrijeme od 12 sati na dan, plaće su im u srazmjeri lojalnosti svih zaposlenih i u pravilu su 30% niže od plata muslimana na istom radnom mjestu.

  3. Srbi imaju pravo prvenstva kod odpuštanja viška radnika.

  4. Srbi ne mogu posjećivati sve javne ustanove bezposebnih propusnica.

  5. Srbi hranu dobivaju na točkice i to u prodavnicama koje će raditi posebno za njih.

  6. Srbi nemaju nacionalnih stranakaa ako ne budu poštovali pravila političkog života nemaju pravo političkog organiziranja niti pravo glasa.

  7. U islamskoj republici Srbima se ne oduzima pravo proizvodnje alkohola, ali i muslimani imaju pravo koristiti za sve stanovnike države.

  8. Srbi su ravnopravni sa muslimanima ukoliko dobrovoljno pređu na pradedovsku vjeru Islam - niko nikad nema pravo povlačiti njihovo predhodno stanje življenja jer nisu oni krivi što su Srbi, ni jedna generacuja ne može odgovarati za postupak predhodne ili nekih drugih koje su joj predhodile.

  9. dobar Srbin je živ i poslušan Srbin ili mrtav neposlušan Srbin.
  ratne - 98177 - 16.11.2016 : Zoka Bijeljina - best (37)

  Priča o Milanu i Milici


  Milan je upoznao Milicu na nekom od školskih izleta na Vrelu Bosne. Bila je to dječija ljubav koja je prerasla u onu pravu, iskrenu. Milica je ostala na Grbavici, rat ih je razdvojio. Ali ni jedan rat ne može da uništi ljubav.

  Često ode do nje, čim ima malo slobodnog vremena. Prije dva mjeseca, kada su bili posljednji put zajedno, dogovorili su se da nastave studiranje u Novom Sadu. Često se čuju preko vojnih veza. Jutros mu je rekla da ima radosnu vijest za njega. Nastupilo je primirje i za nekoliko dana treba da se otvori plavi put preko aerodroma.

  Tog dana, kada je krenuo, drugovi iz jedinice su mu poručili da ostane dva-tri dana duže oni će da ga pokriju kod komandira jer je bilo primirje. U autobusu je sreo Draganu, koja nikada nije krila da je zaljubljena u njega. Sad mu je to govorila onako u šiframa. Ali jednostavno on je previše volio Milicu.

  Dolaskom na Grbavicu odnio je vojničke čizme na popravak, kod Janka obućara kome je drug sa Ilidže poslao da mu ih popravi. Janko je znao za njega i Milicu i kroz šalu mu reče:

 • "E, Milane da ne dođe mi bi ti Milicu udali, imamo jednog Japanca dobrovoljca"
 • "Imamo i mi na Ilidži jednu garavu iz Francuske" - odgovori Milan kroz smijeh.

  Na ogledalu, koje je visilo na ulazu u radnju i koje je za čudo bilo čitavo a vjerovatno i jedino čitavo staklo na Grbavici, ugleda Milicu. Istrča na ulicu i pođe joj u susret. Milica kad ga ugleda, potrča prema njemu. Smijeh na njenom i njegovom licu je pokazivao ogromnu sreću. Dva mjeseca nisu bili zajedno.

  Tišinu maglovitog proljećnog jutra prekinu jedan jedini pucanj. Milan je već držao Milicu za ruke. Na njenom licu se pojavi bolan grč. Pade mu u zagrljaj, nesvjesna da je pogođena. Smijeh na licu prvo zamjeni izraz čuđenja, koji lagano poče da prelazi u bolan grč. Pade na asfalt izrovan kraterima granata. Milan pade preko nje. Po asfaltu poče da se širi tanak mlaz krvi i Milan svati šta se desilo.

 • "Mi... Milane" - teško je progovarala - "Lju... ljub...avi..."

  Podigao je u naručje. Još jedan pucanj se prolomi Grbavicom. Milan pade pogođen u nogu. I dalje je grčevito povlačio Milicu ka zaklonu.

 • "Tru... trudn...a sam!" - reče Milica.

  Tanak, pjenušav mlaz krvi joj krenu iz usta. Ljubeći njene krvave usne, Milan primjeti smješak na njenom licu. Glava joj lagano klonu, a oči se ztvoriše. Posljednji put udahnu, držeći Milana čvrsto za ruku.

  Iza jednog ugla sve je to posmatrala Dragana.

 • "Miliceeeeeeeee!" - Prolomi se krik Grbavicom - "Aaaaaaaaa!"

  Ono ogledalo u kome je ugladao Milicu, puče i sasu se lavu ironije, a tolike detonacije mu nisu mogle ništa.

 • "Aaaaajjj... " - i dalje je jecao Milan. U jednom momentu se okrenu u pravcu ispaljenja, rastrga košulju na prsima i povika:

 • "Ubij, ubij i mene!" - isturajući svoja gola prsa - "Pucaj!"

  Vidjevši to, Dragana potrča i baci se na Milana. U tom momentu začu se još jedan pucanj, ali Dragana je bila brža, spasila je Milana ali biva pogođena u lijevu ruku. Vidjevši šta se dešava, srpski vojnici otvaraju vatru u pravcu neprijatelja, jedan transporter prilazi i štiti ranjene pucajući preko Miljacke.

  Vijest ze brzo proširila Grbavicom. Srpski vojnici, čuvši za pogibiju Milice, otvaraju vatru po neprijatelju. Mnogi od njih su bili potajno zaljubljeni u nju. Zoka je uprkos izričitim naredbama komandira da to ne smije da uradi ispalio nekoliko granata iz tenka u pravcu zgrade iz koje je najvjerovatnije pucao snajperista, rizikujući da bude najstrožije kažnjen.

  Sljedećeg dana, u svim svjetskim medijima se pojavila vijest da su Divlji Srbi ponovo prekršili primirje. O velikoj ljubavi, nasilno prekinutoj, nije bilo ni riječi, iako su pojedini novinari svojim redakcijama uredno proslijedili tužnu priču sa Grbavice.
  ***

  Prije nekoliko godina sam od jednog druga čuo da je Milan oženio Draganu. Imaju tri sina i kćerku Milicu. Kažu da je Dragana poslije trećeg sina rekla da će da rađa sve dok ne rodi Milicu.
 • kosovo_rat - 95701 - 09.04.2016 : Zoka Hadzici - best (0)

  17 godina od bitke za Košare


  bijeljina - 95515 - 15.03.2016 : Zoka Bijeljina - best (13)

  Akademija u Bijeljini


  Ovo je moje razmišljanje svidjelo se kome ilI ne, baš me i briga!

  Danima je na TV najavljivana akademija povodom 20 godina egzodusa sarajevskih Srba. Akademija je održana u bijeljinskom centru za kulturu kojem mogu da pozavide i veći gradovi. Krenem i ja i već kada sam prišao blizu centru vidim ja da to nije baš za svakoga. Obezbjeđenje, policija i treba dolazi predsednik ipak je on štićena ličnost volio ga ko ili ne volio...

  Ispred veliki video bim, preko puta dva šatora sa hranom, dvije poznate bijeljinske pekare, dosta novinarskih ekipa, foto-reportera i stotinjak građana, ili bolje bi bilo reći osamdesedak.

  Vidim da nema šanse da uđem, pa hajde da malo gledam šta ima unutra na video bimu. Ulaze neki ljudi, neki pokažu pozivnicu, neki ne pa bože oni su odabrani i što da se ponižavaju pokazujući taj komad papira. Prolaze tako neke gospoje, koje su malo potkratile suknjice i natapirale kosu, nesvjesne da ih je pregazilo vrijeme i da ima malađih i ljepših, a bogami i starijih i ljepših.

  Prolazi predsjednik Dodik i dobije onako lijep apaluz za tu šačicu ljudi, naš narod voli svog predjednika pa ko je god. Prođe on, mahne i otpozdravi prilično veseo.

  Malo pogledam šta ima unutra. Vidim u prvom redu sjedi Kačavenda. Šta će ovaj ovde, pomislim pa optužuju ga za ubistvo i svi znate za šta još? Gospođe Karadžić, šta ćeš i one su se trpale na dajceve i fapove pa preko Trebevića, po onom jadu i kijametu a vjerovatno su i tjerale stado ovaca. Momčilo, o Sunce ti tvoje, pa zbog tebe se i održava ova akademija, kako si dobro pregovarao! Kalinić, Boze dal' je ponio onaj bukovi čekić iz Skupstine i zlatnike Bijelog Anđela za prvo srpsko porodilisšte, a za koje više niko ne zna gdje su. U svemu dobra trećina unutra nikad nije ni vidjela Sarajeva već su to društveno političke ličnosti koje u politiku ulaze samo zbog dobiti, lične naravno. Niko se nije sjetio da pozove ono dijete što tjera karvu ispred sebe (a osvano u svim novinama) jer ako mu ona ostane ostadoće braća i sestre gladni. On bi vama imao šta reći, a ne Kačavenda!

  Krene jedan dedica da uđe, poznam ga sin mu pogino, jedinac bio sam na sahrani, pitaju ga za pozivnicu a on naravno nema. On se okrene nazad imo sam osjećaj da bi ga onaj iz obezbeđenja pustio već se sklonio, ali i starina ima ponosa pa se vrati. Na sahrani sina nije plakao, A sve mi se čini da mu je tog momenta malo falilo - potresen, što kadrovima filma o prenosu posmrtnih ostataka, što tom prokletnom pozivnicom.

  Jasno je meni da svi ne mogu ući, ali tamo petina i nije trebala da ulazi pa bi bilo mjesta za ovih osamdesetak što su baš preživjeli i osjetili šta znači 20 kilometara prelaziti po pet sati.

  Nele Karajlić, na pitanje novinarke šta ima da kaže povodom 20 godina egzodusa, odgovara da je on malo duže u egzodusu - tri godine duže. Moš misliti tri godine. Svaka tebi čast Nele, na tvom radu i ja te rado gledam i slušam. Za te tvoje tri godine koje si proveo duže u izbjeglištvu od ostalih Sarajlija i pateći se svirajući po svijetu meni su izginuli najbolji drugovi, eeej kamo sreće da su se i oni tako patili ko ti!

  Napustim ja taj tužni il veseli skup a bogami i dosta onih sto je bilo sa mnom.

  U svakom slucaju akademija povodom pomenutog dogadjaja je trebala da se odrzi da se ne zaboravi muka. A sto je bilo tako malo ljudi vani .. . ?
  bijeljina - 95357 - 03.03.2016 : Zoka Hadzici - best (1)

  Sarajevski egzodus: tri tačke na mir


  U Bijeljini je večeras premijerno prikazan film Sarajevski egzodus- tri tačke na mir a povodom 20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva.

  Autor dugometražnog, dokumentarnog filma u trajanju 52 minute, Dragan Elčić rekao je da je ovo veče premijernog prikazivanja filma poseban i potresan trenutak za njega, ali i sve ljude kojima je u posljednjih 20 godina u sjećanju ostalo sve što se tada, u egzodusu, ali i za sve vrijeme rata Srbima dešavalo u Sarajevu.

 • "Meni je posebno teško jer sam sve ove stvari, snimajući ranije film "Krstić", prošao, a sada 20 godina kasnije ponovo sam uzeo taj sirovi materijal, nisam ga gledao 20 godina jer u emotivnom i svakom drugom smislu strašno me pogađaju i strašno su me pogodile sve te stvari", rekao je novinarima autor filma, koji je i sam bio u egzodusu.

  Elčić je istakao da je film "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir" arhivski, baziran isključivo na materijalima koje je skupljao, vezano za period egzodusa. On je naveo da je ideal zasjenio žrtvu te da su ljudi krenuli u egzodus zarad stvaranja Republike Srpske.

 • "Sve ono što su prošli za četiri godine kulminiralo je Nato bombardovanjem, potom Dejtonskim mirovnim sporazumom i to su cjeline koje su izgrađene u četiri segmenta filma", rekao je Elčić.

  On je istakao da nije gledao film. "Uradio sam ga, ali nisam imao snage da ga pogledam. Radio sam ga u segmentima, po sekvencama. Nisam vidio cjelinu i ne znam da li ću ikako moći", dodao Elčić.

  Premijeri je prisustvovao veliki broj učesnika egzodusa.

  Centralna akademija povodom obilježavanja 20 godina od egzodusa biće održana 12. marta u Bijeljini, u regiji gdje se nakon egzodusa nastanilo najviše porodica sarajevskih Srba.
 • vojkovici - 95169 - 14.02.2016 : Zoka Hadzici - best (4)

  U ratu za 15 dana izgubili troje djece, a sad jedva sastavljaju kraj sa krajem


  trazim - 93779 - 07.10.2015 : Zoka Hadzici - best (0)

  RE: Drniš, mornarica 1982.


  Davide,

  Imaš na FB grupu VOJNA POŠTA/2 - Gdje ste služili vojni rok
  Pošalji tu nagradu!
  hadzici - 93689 - 24.09.2015 : Zoka Hadzici - best (9)

  Glad - 2.dio


  Zašto sam protiv davanja mjesečnih primanja poslanicima prvog saziva Republike Srpske?

  Negdje krajem jula u posjetu svojim ranjenicima dolazi Beli Vuk, jedan o rijetkih komandanata koji je u bolnici obilazio svoje vojnike. Donio je poklone i nekih krušaka, pozdravio se sa skoro svim ranjenicima u sobi. Primjetivši kako mi buljimo pozvao je nekog iz svoje pratnje i nešto mu šapnuo. Poslije desetak minuta taj je stigao sa gajbom kruški i podjelio svima u sobi. Bile su tvrde i ne baš slatke ali nam je zato srce bilo veselo.

  Evo, dvadeset godina poslije mi još uvijek nije jasno kako se ni jedan poslanik ne sjeti da makar dođe da vidi ima li ko poznat iz njihovog kraja? Valjda nisu mogli jer su donosili važne zakone, poput onog o kozama za koji kažu da su ga prkosno donosili dok je NATO spremo bombardovanje.

  Sa vremenom su posjete postajale sve rijeđe. Naravno da sam se najviše obradovao bratu još kada sam vidio da je sa sobom poveo i moju djevojku, sreći nije bilo kraja.

  A onda je jednog dana, bez ikakve najave, u bolnicu ušao general Mladić. Došao je bez kamera, bez nepotrebnih poklona, vedar i nasmijan. Sa vrata je rekao "momci" ili "ratnici", nisam baš siguran. Već je obišao sve druge prostorije sa ranjenicima i na kraju je dosao kod nas. Nije prošao ni jednog ranjenika a da sa njim nije popričao. Najviše se zadržao kod jedne djevojčice koja je bila ranjena snajperskim metkom, zbog koje su pojedini ranjenici noću izlazili iz sobe da se u hodniku nakašlju kako je nebi probudili. Kada je obisao sve ranjene vojnike i civile stao je na sredinu sobe i rekao: "Upravnik bolnice mi je iznio probleme, već sam naredio da vam se popravi hrana i dostave kašike."

  Goran, koji je bio glavni šaljivdžija, upitao je da li će biti jagnjetine na šta se general slatko nasmijao. Zdravko ga je upitao kakvo je stanje na frontu. Naravno da nas je najviše zanimalo Sarajevsko ratiste. General nam je rekao da možemo biti mirni da su muslimani polomili zube potpuno u toj ofanzivi i dasad izvode jalove napade, ističući da smo i mi tome doprinjeli. Naravno da je to na nas djelovalo smirujuće. Pozdravio se, poželio nam brz oporavak i otišao brzo kako je i došao.

  Sljedećeg jutra za doručak smo dobili jaja i slaninu, ručak pasulj sa mesom. Dobili smo i kašike. Hrana je bila odlična do mog napuštanja bolnice.

  Nakon nekoliko dana, sestra Milica nam je pričala kako je neki od poslanika pokušavao da po Palama proturi priču da je on zaslužan za ove promjene u bolnici.

  Svi poslanici Ratnog saziva su odlikovani medaljama za koje na godišnjem nivou dobijaju novčanu nadoknadu. Mnogi vojnici, veliki junaci, nikada nisu dobili medalje, mada vjerujem da u rat i nisu ni išli zbog njih. Borački dodatak dobijaju po kategorijama jednom godišnje i to je manje nego nadoknada za medalje poslanicima.

  Ne želim da umanjim rad poslanika, ali isto tako mislim da su odlikovani kao poslusnici režima.
  rat_hadzici - 93665 - 20.09.2015 : Zoka Hadzici - best (7)

  Glad (1.dio)


  Zašto sam protiv davanja mjesečnih primanja poslanicima prvog saziva Republike Srpske?

  Ležeći u bolnici Koran, zbog ranjavanja koje sam ovde opisao, dešavalo mi se da više puta ostanem gladan i pored obroka koje sam dobivao. Hrana nam se uglavnom sastojala od nekih špageta, pasulja u kome si mogao pronaći samo dva do tri zrna, i uz koji smo dobijali viljušku umjesto kašike a govorili su nam da nemaju kašika. Šta je bilo za doručak više se i ne sjećam.

  Ipak, moram priznati da je osoblje u bolnici bilo veoma ljubazno, počevši od doktora preko sestara pa sve do kuvara i servirke, koja nam je djelila hranu. Upravo ona se u više navrata nalazila u neugodnoj situaciji, posebno kada sa pasuljom podjeli viljuške, mada ona nije za to bila kriva. Jedan borac, koji je bio ranjen u noge, je jednom prilikom upitao doktora da li je ranjen u stomak. Doktor ga je pogleda sa čuđenjem i odgovorio da nije, a ovaj mu reče da bi onda mogao još jedan pasulj, što je izazvalo buru smijeha među nama.

  Doktor Borkovac nam je više puta govorio da stalno traži da se dostave kašike i poboljša hrana. Svi koji su bili u bolnici su znali da je skupštinska zgrada bila na 500 metara od bolnice. Sjećam se da su se poslanici ratnog saziva jednom prilikom raspravljali o Zakonu za koze. Tad je bilo preče da li će koze smjeti da brste od toga da li su ranjenici i vojnici gladni. Čak je jednom prilikom neki poslanik(mislim da se prezivao Rakić) donio konzervu i pitao Presednika da li on zna šta mu je vojnik jutros doručkovao. Nakon što je dobio negativan odgovor, izvadio je konzervu i rekao: "Ovo Radovane, ovo ti je doručkovao, ali ne jedan već četvorica, jebale vas vaše koze!"

  U toj skupštinskoj zgradi je kao učenik na praksi radio i Nikola, sin moga rođaka. On je bio treća godina ugostiteljske škole. Kada je čuo da sam u bolnici odmah je došao da me posjeti, a nakon što je video kako sam mršav obećao je da će da nam ponekad donositi nešto za jelo. Nakon toga sam skoro svakog dana dobijao supu, a bilo je tu i ponaki komad pečenog mesa. Ponekad bi stigao i dobar komad slanine. Djelio sam to sa ranjenicima oko mene, ali ipak nisam bio u mogućnosti da dam svima. Jednom sam rekao Nikoli da se ne izlaže trošku, a on mi reče:

 • "Ja ovo striko kraduckam od ovih poslanika, oni imaju hrane koliko hoćeš, dosta njih ne može ni pojesti svoju porciju a vi se ovde patite!"

  Ostali smo zapanjeni onome što smo čuli.

  Nakon izvjesnog vremena Nikola je završio školu i otišao. Zdravko je tužno prokomentarisao:

 • "Sada, kada nam ode Nidžo, opet ćemo da pređemo na posnu hranu!"

  Ponekad bi mi u posjetu došla i djeca moga druga Čede Jasike, Tijana i Milana. Djevojčice bi nabrale i donijele malo nezrelog voća. Jeli smo one zelene šljive kao najslađe mandarine.

  Jednoga dana su stigli i ćevapi. Kada je čovjek koji mi ih je kupio otišao iz bolnice, rekao sam ranjenicima oko sebe da su jeli ćevape od Gavrila Principa. Mnogi su se smijali misleći da sam poludio od bolova, a bio je to upravo Gavrilo, posljednji muški potomak iz loze slavnog Principa. Gavrilo je i nakon toga slao poklona i rekao je da ga tražim ako mi nešto treba.

  Mnogi su nam dolazili, samo nisu ti ugojeni poslanici. Vjerovatno im je bilo daleko preći tih PET STOTINA METARA, koliko je bilo rastojanje između njih i nas.
  Jedne večeri u bolnicu upadoše kamere, kažu dolazi neki važan gost. Vjerovatno je neki guzonja, komentarisali smo. Nakon nekog vremena ulazi Kozić (da li je on bio ministar ili predsjednik vlade ne sjećam se). Udario nam neku šuplju priču, kao donio nam neke poklone pozdravio se sa nakoliko ranjenika, oni kamermani se polomiše da što bolje snime zasljepljujući nas onim reflektorima. Bio je to neki higijenski paketić u njemu je bio neki sapunčić, četkica za zube bez kaladonta. Neki čikica iz njegove pratnje, dobro ugojen, izbrijan, ispeglan nam objašnava o važnosti higijene, eto ko mi smo neki debili. Kupali bi se i mi ali smo nepokretni bolje reći iskasapljeni jedva trepćemo i da nije sestre Milice koja nas redovno umiva, pere kosu, skraćuje nokte... izgledali bi k'o robijaši.
  ...nastavak slijedi...
 • hadzici - 93351 - 21.07.2015 : Zoka Hadzici - best (2)

  Spisak oružja koje je VRS poslala HVO Kiseljak


  Dokumenat od 02. 11. 1992. godine, poslan MINISTARSTVU ODBRANE HZ Herceg Bosne

  Dana 31 10 1993 godine od XY strane primili smo sljedeci MTS

  A) SREDSTVA

  1. praga 30/2 2 kom
  2. tenk T55 2 kom (jedan poslije učestvovao u napadu na Nišićku Visoravan)
  3. haubica 122 mm 1 kom (sa njom su gađali Sarajevo a optužena je VRS)
  4. haubica 105 mm 2 kom
  5. minobacač 120 mm 2 kom
  6. minibacač 82 mm 3 kom


  B)Municija i MES

  1. metak 100 mm TFG 100 KOM
  2. metak 105 mm TFG 250 kom
  3. mina 120 LTP 400 kom
  4. metak 122 mm TFG 100 kom
  5. metak 122 mm TFG SBP 100 kom
  6. MINA 82mm TF 250 kom
  7. mina kumulativna M57 200kom
  8. metak 30mm (praga) 1000 kom
  9. metak 20 mm 1000 kom
  10. metak 12, 7 mm 1000 kom
  11. metak 7, 62 M84 60.000 kom
  12. metak 7, 62 M67 60.480 kom
  13. metak 7, 62 mm M67 539.280 kom
  14. metak 7, 9 mm M67 250.200 kom
  15. mina tromblonska kumulativna 192 kom
  16. bomba ručna M75 600 kom


  Pored gore navedenih sredstava dogovoreno je da se top 130 mm dislocira da bi mogao djelovati po našim zahtjevima sa 100 kom. metaka, a po potrebi i više.

  Od dva tenka T55 jedan je neispravan pa je potrebno da se remontuje u TRZ Hadžići.

  Zapovjednik
  Ivica Rajić
  prepisano sa kopije dokumenta

  Mozete misliti koliko je toga otislo bez ovakvih dokumenata
  rat_hadzici - 93097 - 26.05.2015 : Zoka Hadžići - best (2)

  O Tinovu i Hadžićima


  Kao prvo, moram da kažem da mi je jako drago što postoji neko kao Glavaš, tj. neko ko se zanima za sve pomenute događaje. Mogu pomoći u sakupljanju podataka, mada je teško reći ko je pripadao kojoj jedinici jer na samom početku nismo imali nazive za njih.

  Na teritoriji opštine Hadžići je postojalo nekoliko kasarni, Remontni zavod i jedinica Srpske policije. Koliko je bilo brojno stanje u njima, to ne bih znao. Pošto sam ja bio u Zavodu, cijenim da nas je bilo nešto manje od stotine pod oružjem, i potrudiću se da saznam tačan broj. Bili smo otprilike najorganizovanija vojna formacija, kod ovih u kasarni Žunovnica je vladao totalni javašluk. Postoji dokument objavljen na ovoj stranici. Kod Toleta si mogao da pročitaš kako je kupovao oružje od pojedinih rezervista, čak ih pominje prezimenom. Upravo zbog toga oni su, nažalost, loše prošli 25. maja 1992. godine.

  Iako smo u Zavodu bili dobro opremljeni, imali smo naredbu da ne pucamo. Lično sam čuo puk. Lazarevića kad kaže da ne pucamo jer oni nisu napali nas. Ovdje gGovorim o prvom napadu na Tinovo, mislim da je to bilo 10. maja. Mi smo to u prvi mah poslusali a onda nakon nekog vremena smo raspalili iz svega što smo imali (pripremam jedan tekst o tome). Jer da nismo, ne bi sada imali o čemu da pišemo.

  Čak i 25. maja, prilikom napada na kasarnu Žunovnica, iz Zavoda je kasno poslato pojačanje, kamo sreće da su stigli ranije.

  Mislim da prvih dana rata pod oružjem nije bilo više od 300 ljudi i jedva smo se odbranili, ali bas jedva. Bar ja tako mislim!. Kad je bio napad na Žunovnicu, sve snage tamo idu ili ako je Na Drozgometvu trči nazad. Da su to znali i napali na dva mjesta sigurno bi nas pregazili. Nego protivnici su mislili da nas ima na hiljade, a Boga mi i mi smo preuveličavali i broj ljudi a posebno oružja.

  Kod mene u kući nož je bio najjače oružje. Pojedini Srbi su mi nudili pušku, ali da je kupim.

  Front smo uspijeli stabilizovati tek negdje polovinom juna, tačnije poslije 16. juna, kad smo slomili jos jednu ofanzivu i to veoma jaku. Već poslije toga počinju da stižu u većem broju Srbi iz Zenice, i ovo je prilika da im se još jednom zahvalim pa smo tek onda uspjeli da popunimo čete i formiramo dva bataljona.

  Koliko me sjećanje služi od Golog brda preko Brezovace, Kasatića, Tinova, Gunčara, Visa, Drozgometve sve do Ostrika front su držala dva bataljona i to formacijski nepopunjena. Inače nedostatak ljudstva nas je pratio čitav rat, mislim da nam i brigada nikad nije bila potpuno popunjena.

  Jednom se u toku 1993. godine desilo, da je CITAVE NOĆI GUNCAR BRANIO SAMO JEDAN ČOVJEK. Mnogi neće u to povjerovati, ali tako je bilo. Posade minobacača, tenkova, haubica, praga... nikada nisu imale puno brojno stanje. Primjera radi, tenk T55 treba da ima 4 člana posade a kod nas su bila trojica. Top 76mm zis je imao samo dva poslužioca a treba 7.

  Napadi su bili:
 • 10. 05
 • 25. 05
 • 01. 06
 • 16. 06 govorim o samom početku rata, tačnije devedeset i druge godine

  Moram još da dodam da prilikom eksplozije magacina u Žunovnici nije bilo poginulih i ranjenih, tako da ono što piše u Toletovoj knjizi uopšte nije tačno. U samoj knjizi se pominje kako je diverzantska jedinica uništila magacin, a bogami se kod nas šuškalo da su ga uništili neki naši vojnici zato što je bio na nezgodnom mjestu za čuvanje.
 • znanje - 92603 - 16.03.2015 : Zoka Hadzici - best (3)

  Drevni srpski nazivi za mjesece


 • KOLOZEG - Januar
 • SECKO - Februar
 • DERIKOŽA - Mart
 • LEZITRAVA- April
 • CVETANJ - Maj
 • TREŠNJAR - Jun
 • ŽETVAR - Jul
 • GUMNIK - Avgust
 • GROZDOBER - Septembar
 • SUMOPAD - Oktobar
 • STUDEN - Novembar
 • KOLEDAR - Decembar

  Šta koje ime znači ne treba posebno objašnjavati.
 • sudjenja - 92320 - 06.02.2015 : Zoka Hadzici - best (1)

  Luka Majstorović


  Luka,
  Dargo mi je da si oslobođen. Pozdrav iz sela Bare.
  hercegovina - 92281 - 31.01.2015 : Zoka Tamo negdje - best (0)

  Tuđman optužuje Izetbegovića za raspad SFRJ
  U dokumentarnom filmu Semira Halilovića "Kako je izdana Hercegovina" govori se o muslimansko-hrvatskom skukobu I u dvadesetom minute ovog filma Franjo Tuđman optužuje Aliju Izetbegovića za raspad SFRJ.
  1992_1995 - 91987 - 31.12.2014 : Zoka Hadzici - best (0)

  RE: Ratna odšteta


  Gospodine Đikanoviću, najbolje da pitanje ratne odštete postavite na sajtu vlade Republike Srpske: mfŽmf. vladars. net. Potrebno je da im sve lijepo obrazložite.

  Приликом обраћања је важно да наведете Ваше име и презиме, имена и презимена свих особа са судских одлука и вансудских поравнања, као и контакт телефон.
  zoran_borovina - 89659 - 10.04.2014 : Zoka Hadzici - best (0)

  Zorana Borovine nema u Virtualnom groblju!


  Željko,

  Ne znam da li si primjetio ali našeg junaka Zorana Borovine nema u spisku poginulih boraca u virtuelnom groblju. Predložio bih da napravimo neki fond i pokušamo da napravimo dostojan spomenik jer to ovaj čovjek zaslužuje. Ako budemo čekali na Đokića i onakve djeca nam neće znati ništa.

  hadzici - 88905 - 23.02.2014 : Zoka Bijeljina - best (3)

  Hadžići u ratu


  Ovo je priča Marinka Đukanovića, borca Igmanske brigade.


  autonomija - 88678 - 12.02.2014 : Zoka Popov BL - best (0)

  Izačić '94


  Pitanje za Tigra 94,

  da li si bio u Izačiću sa Tigrovima Hamdije Abdića za vrijeme akcije "Sloboda '94?" Tada sam bio jedan dan u Izačiću, proveo ga u druženju sa vašim Tigrovima. Jedan vaš kapetan me je proveo po mjestu, itd. Malo sam snimao kamerom i na vrijeme izašao jer se situacija promjenila 20 minuta nakon što sam otišao.
  forum - 88661 - 11.02.2014 : Zoka Bijeljina - best (6)

  Uvrede i psovke


  Već godinama pratim ovu našu stranicu i mogu vam reći da sam i ponosan i srećan što se na njoj ne može naći ni jedna psovka ni uvreda za pripadnike drugih naroda. Isto tako godinama pratim i forume druge strane. Tamo se može naći svega i svačega, psovki koje treba da se smšljaju po čitav dan.

  Za našu Republiku Srpsku kažu da je GENOCIDNA, ŠUMSKA, SMRDSKA, KRMSKA...

  Ako se neko od pripadnika srpskog naroda javi da šta prokomentariše redovno dobija odgovore: NABITI NA KOLAC, SILOVATI PORODICU, POBITI SVE ŽIVO I MRTVO (valjda im bilo malo jednom), PROTJERATI, ZAKLATI, MALO SMO VAS POBILI, MRŠ U SRBIJU (ili Hrvatsku ako je to pripadnik hrvatskog naroda)...

  Komentarišu oni i ova naša pisanja, redovno prate čitaju čak i prijete kao znaju oni ko je autor članka i kako će i on na kolac..

  Kad sve ovo čujemo od nekih neukih i neobrazovanih možemo reći nisu upućeni il ne poznaju pravu istinu i situaciju. Ali kad čujemo to od uglednih novinara, profesora koji se skrivaju pod lažnim imenima ili onim poznatim novinarskim fazonima autor članka F. R, M. M itd.

  Jedini zaključak je hajde da se mi raziđemo vama vaše nama naše.

  I USPUT DA VAM PORUČIM DA ZNATE SVAKOG JUTRA KAD SE PROBUDITE JEDAN DAN MANJE DO NEZAVISNOSTI!

  Pozdravljam vas forumaši nastavimo i dalje pisati bez psovki i uvreda!
  zlocini - 88233 - 18.01.2014 : Zoka Bijeljina - best (2)

  Priča dječaka koji je preživio bradinsku golgotu


  Ovo je priča čovjeka koji je kao dječak gledao ubistva u Bradini da bi poslije u Australiji diplomirao na temu RATNI ZAROBLJENICI.

  rsk - 87889 - 30.12.2013 : Zoka - best (3)

  Pad RSK


  Da kažem pravo, mogao bih biti turistički vodič na Dinari, koliko sam je prepješačio od kraja '94. do augusta 95. godine.

  Sada, kada znamo da su dejtonske mape manje-više bile dogovorene još '94. godine, jasnije je i ponašanje VRS na Dinari, kod Grahova i Glamoča. Prodorom preko Dinare uz graničnu liniju BiH - Hrvatska, HV je otvarala potpuno novu liniju fronta prema RSK, tj. napala je na nebranjene bokove SVK na teško prohodnom planinskom terenu. SVK nije imala jedinica u rezervi za zatvaranje tih bokova, već je formirala nove jedinice od desetina iz svakog bataljona 7. Korpusa.

  Kako kaže Knindža, HV je napredovala po teškoj zimi, na vrhovima planine bilo je više od -20, a buru da ne pominjem. Logistički su bili superiorni u odnosu na nas. Mi smo municiju i minobacače vukli na magarcima i na leđima, a oni su čak uređena betonska skloništa dovlačili helikopterima na vrh planine, gdje je inače bilo nemoguće ukopavanje.

  Njihova artiljerijska podrška je bila savršena i trebalo je vrlo malo vremena da otpočnu dejstvo. Bio sam kod Velikog Bata, išli smo i u neku akciju prema Troglavu, koja je trebalo da bude zajednička sa Lukačevom specijalom iz Banja Luke, ali nije bilo ništa od sadejstva. Naša mješovita jedinica se pod zaštitom magle popela na vrh (zaboravio sam kako se zove) i tamo smo zatekli pripadnike varaždinske gardijske brigade - pokoj im duši. Međutim, HV nas je vrlo brzo satjerala odozgo uz masovnu upotrebu VBR.

  Na ovakvim terenima moliš boga da ne budeš ranjen. Jer dok te ne prenesu do podnožja, a onda do prve komunikacije - prođe voz.

  Neko je pitao zašto nije bilo kontranapada s naše strane? Kao prvo, zbog konfiguracije terena bilo kakav napad je nemoguć sa područja RSK. Drugo, jedini pravac koji dozvoljao razvijanje snaga i tehnike u napadu je bio na teritoriji RS, a za tako nešto je trebalo odobrenje i sadjestvo VRS što se nije desilo do kraja rata. Najveće dostignuće u tom pogledu je bila zajednička odbrana linije kod Grahova.

  Što se tiče kontranapada (koji spominje Vitez Koja) iskren da budem, ne znam za taj dio. Jedini kontranapad za koji sam čuo je bio kad je Lukačeva specijala upala u rovove HV kod Grahova, ali su i njih pokrili i odbili vatrom VBR-a.

  I sada, da se ne pravimo heroji, nakon što je HV zauzela Grahovo i počela spuštanje prema Kninu, i nakon što su srušili relej na Ćelavcu i zauzeli Gračac u Lici, vojna situacija u Dalmaciji je bila izgubljena za SVK. Vazdušna linija između Grahova i Gračaca je veoma mala i faktički je značila da je odbrana u Dalmaciji ostala u dubokom džepu. Oko 50 kilometara ispod tih izbočina je linija odbrane kod Skradina i Benkovca. Takođe, nova linija (što je pala) odbrane na planinskom masivu između Grahova i Knina je bila vrlo porozna, slabo povezana, bez i jedne kompaktne jedinice na tom potezu, s slabim doturom municije, tako da su mnoge otporne tačke napuštene nakon nedostatka municije i bombi. I da Vam kažem kao učesnik, teško je to, još me jeza podilazi.

  Linija odbrane na Dinari prema Kninu je pala. Rezervnih snaga nema i nema nove linije. Vojska koja silazi s Dinare uglavnom pješke žuri svojim kućama prema Skradinskom zaleđu, Benkovcu, 40-50 km prema moru. Tamo je na djelu frontalni napad HV ali sem pokojeg sela, ništa oni nisu prvi dan uzeli. Drugi dan se Dalmacija izvlačila iz džepa i sigurnog opkoljavanja, tako da je HV bez borbe uzela tu teritoriju.

  Sad neko kaže što se niste borili. Pa, nema tu šta da se kaže, da smo ostali bila bi to herojska smrt ali besmislena jer bi rezultat bio isti. Prema zvaničnim podacima Hrvatske u napadnim operacijama na RSK, ali bez istočne Slavonije učestvovalo je 130. 000 pripadnika HV I Mup-a, a taj dio RSK je na razvučenim linijama fronta imao između 22-25. 000 vojnika. I kad je došlo do povlačenja, onda su ljudi rekli, jebeš sve, izvlači djecu i žene, izvlači svoje porodice, jer su one jedino što je vrijedno.

  Da ne bude zabune, ovo je na brzinu napisano, ali bilo je herojskih okršaja I na Dinari, i u Dalmaciji, a da ne spominjemo Baniju i Kordun.
  sprzena_zemlja - 87887 - 30.12.2013 : Zoka - best (4)

  Operacije Spržena zemlja i Zima '94.


  Prvo da pozdravim Knindžu. Spomenuo je da je bio u izviđačima, pa je moguće da smo se sretali krajem '94. godine, prilikom vraćanja jedinica 5. korpusa od Petrovca prema Bihaću. Pretpostavljam kod tvrđave u Orahovu, valjda se tako zove to mjesto.

  Po pitanju specijalnih jedinica 7. korpusa SVK, tačno je da nije imala specijalnu jedinicu, već su se takve grupe formirale na ad hok osnovu. Npr. u borbama od Petrovca do Bihaća, krajem '94. godine, učestvovala je mješovita grupa sastavljena od korpusnih izviđača, izviđača pojedinih brigada 7. korpusa i jedne manje grupe iz Bruške. Jedina zvanična specijalna jedinica je bila Specijalna jedinicaa MUP-a RSK, sastavljena od kninske čete, benkovačke, obrovačke, ličke, banijske, a sve zajedno su činile specijalnu brigadu, koja je bila angažovana kod našeg proboja ili kod zatvaranja neprijateljskog proboja.

  Operacija Spržena zemlja

  potpuno je tačno da je tenkovski juriš preko čistine izvršen bez pješadije, i postoji snimak tog juriša. Izgleda moćno, dejstvo iz pokreta iz svih oružja. Za tenkovima je išla pješadija, i tenkove je stigla tek kada su se zaustavili pred šumom. Tu je formiran probojni klin (specijalna jedinica MUp-a) a kao podrška je bila manja vojna jedinica (čini mi se da je formirana u Slunju na paradi). Inače, ako me sjećanje služi, u toku ili nakon parade u Slunju, formirana je nekakva jedinica - vojna brigada specijalnih namjena. Od koga je bila sastavljena, nemam pojma, ali pretpostavljam iz svake jedinice pomalo.
  sprzena_zemlja - 87581 - 10.12.2013 : Zoka Popov BL - best (2)

  RE: Operacija Spržena zemlja


  Jedna mala ispravka u vezi sastava jedinica. Specijalna jedinica policije je bila udarna jedinica u klinu. Učestvovali su i Minđušari. Tu se nalazio i kapetan Dragan (onaj pravi) ali bez ikakve jedinice. Pokušavao se priključiti specijalnoj jedinici MUP-a ali ga nisu prihvatili. Čuo sam, ali nisam vidio, da je neko ubio jednog civila pred njegovom familijom, ali je generalno postupak sa civilima bio fer. Lično sam odveo jednu grupu civila u pozadinu i pri tom puštao žene da puste stoku iz štala. Predali smo ih civilnoj zaštiti AP. Pljačke kuća je bilo. Činjenica je da smo nakon par dana napustili položaje i požurili na Dinaru da branimo Knin.
  visoko - 87576 - 09.12.2013 : Zoka Hadžići - best (1)

  Orkan, Plamen, Oganj


  Što se tiče vaše priče da je po Visokom i Tarčinu dejstvovao Orkan, to uopšte nije tačno. Orkan nismo ni imali na tom dijelu ratišta.

  Orkan M87 262mm dometa 50 km. I da smo ga imali zašto bi bio upotrebljen za tako mali prostor?

  Navedene lokacije su gađane iz Plamena i Ognja, međutim tokom 1992. godine smo veoma brzo ostali bez raketa.

  Plamen - VBR 128 mm 32 cijevi domet 8,6 km.

  OGANJ nije bio u potpunosti ispravan i zbog nedostatka dijelova i nekoliko cijevi nije bilo u funkciji. Tačno je da je samo jednom dejstvovao i to zbog nedostatka raketa, a poslije je negdje prekomandovan.

  OGANJ 128 mm domet 20 km
  sprzena_zemlja - 87513 - 06.12.2013 : Zoka Popov BL - best (2)

  Operacija Spržena zemlja


  Mogu da odgovorim iz ugla učesnika. Cilj operacije SV RSK je bio da se spoji sa jedinicama VRS koji bi nastupale iz pravca Krupe, te na taj način stvori operativnu dubinu pred napada HV na Krajinu.

  Dubina teritorija RSK kod Korenice iznosila je svega oko 15 Km. Za napad je pripremljena novoformirana brigada sastavljena od mlade vojske u čijem sastavu je bilo i 10-tak tenkova M 84. Za podršku u napadu pridodana je specijalna jedinica policije MUP-a RSK.

  Noć prije napada konvoj kamiona u pratnji vojne policije GŠ došao je kod T:raštela na most, ukonio prepreku s namjerom da konvoj pređe na teritorij 5. korpusa. Došlo je do pobune vojske koja je bila na tom položaju ali uz silne intervencije konvoj je prošao uz objašnjenje da nema municije već samo hrana i da je to viši interes. To je prilično negativno djelovalo na vojsku koja je kretala u napad (o toj isporuci sam čitao u Slobodnoj Bosni i prilično je tačno napisano).

  Odvijanje Borbene operacije

  Napad je izveden spektakularno, kao na filmovima. Nakon artiljerijske podrške tenkovi i pješadija su prešli riječicu i jurnuli preko neke velike čistine. Pješadija nije mogla stići tenkove, koji su dejstvovali iz pokreta. Pred šumom tenkovi su stali i specijalna jedinica policija počela je napredovanje u klinu. Prilikom napredovanja nije bilo jačeg otpora. Bokove koji su se stvarali popunjavala je ta mlada vojska. Tada je uzeto par sela. Civili nisu dirani. O njima je brigu preuzimala Fikretova civilna zaštita.

  Napad je stao uveče izlaskom na veliku čistinu (ravnicu). U toku noći na položaj je stigla nova jedinica 5. korpusa i njihova odbrana je postala jaka. U pokušaju proboja odbrane izveden je mali, i potpuno neorganizovani napad u kojem smo imati tri mrtva i izgubljen (zarobljen) tenk. Tenk se ugasio a posada se pod vatrom uspaničila i napustila oruđe. U toku noći muslimani su uši u tenk i odvezli ga.

  Moram da naglasim da VRS uopšte nije krenula u napad sa suprotne strane, što s današnje vremenske distance ne začuđuje, jer podjela 49- 51 je već tada bila ugovorena.

  Da li smo mogli da probijemo odbrambenu liniju? Sigurno jesmo ali se nikom nije ginulo. Prelazak čistine je zahtjevao žrtve na koje nismo bili mentalno spremni. Iz pravca Kladuše nastupali su Fikretovi i Legija ali su i oni zaustavljeni.

  Nakon par dana pozicione borbe HV je zauzela Grahovo i počela spuštanje prema Kninu. Jedinice iz Dalmacije, među kojima i specijala MUP-a se pobunila jer je htjela u odbranu Knina. Tako je bilo, položaji su napušteni a jedinica je samo prošla kroz Knin i produžila na Dinaru. Ali kraj je nastupio za par dana.
  balkanski_ratovi - 87311 - 20.11.2013 : Zoka Hadžići - best (1)

  Humanost srpskog naroda


  U holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla sa natpisom:

  "Budi human kao što je bila humana Srbija 1885. godine".

  Postavljena u znak sjećanja na priznanje koje je ova organizacija dodjelila srpskoj vladi i njenom narodu.

  Srbija je od 1884. do 1885. godine ratovala protiv Bugarske, koja nije imala vojne sanitete, pa samim tim ni mogućnosti da njihovi ranjenici dobiju potrebnu medicinsku pomoć. Znajući kakva je situacija u Bugarskoj, Međunarodni crveni krst je obezbjedio neophodnu pomoć za ranjenike. Ali, postojao je jedan problem. Jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije tj. preko fronta.

  Međutim, dogodilo se nešto što svijet do tada, a ni poslije toga, nikada nije vidio. Srbija je pokazala nezabilježenu humanost kada je na zahtjev ljekara austrijskog Crvenog krsta, odobrila vojnoj komandi da na jedan dan prekine rat, otvori liniju fronta i propusti sanitetski transport koji je iz Beča upućen za Sofiju.

  To nije sve, već je Srbija u pomoć Crvenog krsta dodala lijekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.
  hadzici - 86867 - 04.10.2013 : Zoka Hadžići - best (0)

  Slavenko Delfogo


  Želio bih da kao borac Igmanske brigade potvrdim istinitost teksta o Slavenku i mislim da bi bila velika šteta ispustiti njega sa spiska poginulih boraca u našoj jedinici.

  Slavenko nije bio jedini Hrvat koji se borio u našoj brigadi. Bilo ih je više i moram da priznam da su bili veoma hrabri borci.

  zlocini - 86275 - 06.08.2013 : Zoka Hadžići - best (2)

  Francuski dokumentarac o zločinima mudžahedina


  srebrenica_arg - 83849 - 22.03.2013 : Zoka - best (0)

  Zabranjena istina o Srebrenici


  poginuli - 83823 - 21.03.2013 : Zoka - best (0)

  Mladen (Božidar) Mandrapa


  Ovdje su pogrešni podatci o mjestu pogibije i opštini pogibije:
  Mjesto pogibije stoji: Hadžići, treba: Žunovnica
  Opština pogibije stoji: Srpsko Novo Sarajevo, treba: Hadžići
  Jedinica SRK stoji: 1. sarajevska brigada treba: Igmanska brigada.
  miodrag_lazic - 83777 - 19.03.2013 : Zoka - best (1)

  Orden za doktora Lazića


  Negdje pred kraj rata kada je Zoran Kapetina, komadant Srpske garde Ilidža, čuo da dr Lazić nije dobio orden skinuo svoj i okačio mu o grudi.
  rat_doboj - 83461 - 09.03.2013 : Zoka - best (1)

  Pjesma o Spomenku Gostić


  U nekoj zemlji, u jednom ratu,
  desetke mrtvih u jednom satu,
  stotinu gine u jednom danu,
  u jednoj zemlji na Balkanu.

  U jednoj zemlji, gdje krv se lije,
  gdje nitko nikog volio nije,
  gdje jedan dečko golobradi,
  postade dio povijesti.

  Rođen u selu u Joviću,
  ne vjerujem takvih više ima,
  tamo gdje tuga nema kraja,
  u Bosni, negdje kod Maglaja.

  U krvavom ratu, gdje smrt ne bira,
  obavlja dječak dužnost kurira,
  stazama kozjim od čete do čete,
  Spomenko Gostić to hrabro dijete.

  Mogao je da ne bude blizu,
  da bezbrižno šeta po Parizu,
  da ne legne mlad u hladnu raku,
  junačko srce je u dječaku.

  Nesrećnog marta, nesrećnog sata,
  na Joviće pade granata,
  osta dječak vječnim snom da spava,
  pokrio ga je veo zaborava.

  Nije za njim zaplakala mati,
  nije suza potekla ni tati,
  sestra duge kose ne rasplete,
  nikog nije imalo to dijete.

  Imao je četrnaest ljeta,
  volio je zemlju kojom šeta.
  Riješio za srpstvo da pogine,
  neka ti je laka zemlja sine.

  Pjesnik: Vasilije od Semberije
  lijekovi - 83263 - 04.03.2013 : Zoka - best (0)

  Lijek za alergiju


  Kada sam bio dječak u mom komšiluku se dešavalo slično jednoj djevojčici. Crvenilo po koži na određenim mjestima. Jedna stara baka je majci te djevojčice rekla da naloži vatru i da pogasi drva u vodi i da onda tom vodom pere tijelo te djevojčice. Ne znam koliko puta je to radila, ali znam da je to crvenilo prestalo.
  hadzici - 81745 - 19.01.2013 : Zoka - best (3)

  Srpski vojnik


  Preživio je on hercegovačke vrućine, ledene kupreške vjetrove, duboke planinske snijegove, neprijateljske logore... Preživio je on smrt svojih drugova koji su mu umirali na rukama, skupljao im djelove tijela i nosio uplakanim majkama. Vidio je on i odsječene glave i povađene oči. I NATO bombe od 500 kila bačene pored njegove kuće, nošene na krilima "milosrdnog anđela" i to je preživio. I ratne profitere je on preživio, a to mu je nekako najteže palo...

  Preživio je i laži o njemu kao okrutnom, zlom, mrskom...

  Sve je preživio! Za četiri godine ostario je deset, ali u inat preživio i sačuvao svoj obraz.

  A da li će da preživi nebrigu o njemu? Da li će da preživi da mu ratni kriminalci i poslijeratni dupelisci kroje kapu?

  I to će da preživi u inat. I opet će ako se ne daj Bože zarati da se lati puške i da brani i odbrani svoju kuću, njivu i svoju čast!
  rat_sarajevo - 81735 - 19.01.2013 : Zoka - best (1)

  Opis popa Žuće o ratu u BIH i stvaranju Srpskog Sarajeva


  srebrenica - 81085 - 01.01.2013 : Zoka - best (1)

  Srebrenica prodana od strane Alije Izetbegovića


  vrs - 81049 - 31.12.2012 : Zoka - best (2)

  Zakletva
  Pogledajte, nećete se pokajati!
  republika_srpska - 80763 - 22.12.2012 : Zoka - best (1)

  Zakletva


  Nisam bio sa njima, ali kao da jesam. Svaka im čast!

  forum - 80675 - 18.12.2012 : Zoka - best (0)

  Kako čitati komentare na vlastite tekstove?


  Zanim ame kako pročitati komentar na neki objavljeni tekst?

  Zoka,

  postoji ova opcija ali je trenutno samo ja mogu da koristim. Ovo zbog toga što bih morao imati neki vid registracije da bih dozvolio da možeš da vidiš isključivo komentare na tvoje vlastite tekstove. Drugim riječima ne želim da svi vide sve komentare. Nadam se da će i ovo uskoro doći na red da implementiram i omogućim i vama da to koristite.
  nevesinjska - 79938 - 26.11.2012 : Zoka Hadžići - best (3)

  Deminer


  Negdje u avgustu 1994. godine zateko sam se u Nevesinju. Negdje između Mači polja i Zijemlja. Tu su bile postavljeni neki topovi pa sam ja dežurao u slučaju kakvog kvara. Sa posadom sam često odlazio u obližnje selo da kupimo sir, kajmak, jaje. Jednom smo čak ispekli i ovna koji je bio veoma ukusan. Sve je to trajalo dok je bilo para a poslije opet makaroni, grašak, pasulj...

  Lutajući po obodima sela pronađem jednu njivu sa krompirom. Izvadim nož i iskopam nekoliko krompira pa ponesem da ispečem sa posadom topa. Krompir nam se osladio pa smo išli svaki dan.

  Jednog dana kad sam stigao do njive ugledam tablu sa natpisom. "minirano".

  Da ja ne bi provjeravo da li je to stvarno minirano i ne pohledavši vratim se na onaj nekuvani tvrdi pasulj. Tih dana je često putem prolazila vojska pa smo se uspijevali ogrebati za koju konzervu.

  Poslije nekoliko dana dođe nama neki đed noseći vrećicu krompira i zdjelu sira.

  Poče da nam priča kako je minirao krompir. Kaže iskupio neke stara konzerve obojio u zeleno, poredo okolo i zatego žicu. To su mu bile potezne mine. Neku staru tepsiju je postavi kao protiv tenkovsku minu, a osigurač od struje postavio kao upaljač pa sve to obojio u zeleno. Nekoliko dana nakon toga niko više nije diro krompir. Jednog jutra kad je potjero ovce na pašu vidi da tamo više nema table. Priđe i vidi kako leži pored one "protivtenkovske mine" na koju je neko izvršio veliku nuždu, a na tabli napiso deminirano.
  bijeljina - 79474 - 13.11.2012 : Zoka Hadžići - best (1)

  Liga invalida u streljaštvu


  U Gacku je proteklog vikenda održan tradicionalni Mitrovdanski turnir u streljaštvu, a koje se boduje za ligu invalida RS. Na turniru je učestvovala i jedna ekipa iz Federacije BiH.

  Prva tri mjesta u ovogodišnjem takmičenju za ligu RS su pripala ekipama:

  1. SKI "Borac" Banja Luka - 37 bodova - 3450 krugova
  2. SKI "Gacko" Gacko - 35 bodova - 3424 kruga
  3. SKI "RVI Orao" Bijeljina - 32 boda - 3141 krug


  POJEDINAČNI PLASMAN

  Momir Vuković SKI Gacko - 998
  Velezar Šurbat SKI RVI Orao Bijeljina - 953
  Borojević Živko SKI Borac Banja Luka - 925 krugova


  Liga se nastavlja u proljeće.
  pjesma - 78547 - 28.10.2012 : Zoka Hadžići - best (0)

  Veseli se goro Romanijo!


  Da nam amalo prorade sjećanja na ove divne pjesme!

  Idi na stranu - |listaj dalje|