fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rusija - 98637 - 30.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

Zvezdaši odali počast horu Aleksandrov


Jedan jako dirljiv trenutak je proizašao na utakmici Crvena Zvezda - CSK. Dvadeset hiljada posjetilaca u hali Arena je pratilo nedavno poginule pripadnike hora Aleksandrov, koji je na srpskom pjevao pjesmu "Tamo daleko"...Kako je ovu košarkašku utakmicu gledala čitava Rusija, ovaj događj je za mene imao i nekakvu vrstu privatnog epiloga: nekolicina mojih poznanika su zatražili od mene da se zahvalim srpskom narodu na ovom nesvakidašnjem događaju.

Jedna moja poznanica iz Petrovgrada piše jednoj mojoj prijateljici, takođe Ruskinji:

 • "Juče sam gledala košarkašku utakmicu iz Beograda. Naši su tamo igrali sa Crvenom Zvezdom. Srpski navijači su postavili baner na ruskom jeziku, na kome je pisalo: "Neka se ovaj hor od 20. 000 ljudi čuje i na nebu". Oni su, u spomen srušenog aviona u Soči, pjevali pjesmu. Ja sam plakala. Zagrli Željka i reci mu da ga volim, isto kao i sav srpski narod!"

  Ovo je snimak pjesme "Tamo daleko" u izvođenju hora crvene armije "Aleksandrov" koji je 12 puta boravio u Srbiji. Neka vam je vječna slava junaci!

 • akcije - 98553 - 28.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Pomoć porodici Bore Radića


  Do sada se nisam oglašavao po ovom pitanju, međutim moji poznanici i prijatelji su odavno shvatili da od svog srca podržavam ovu akciju.

  Podržavam slanje novca putem žiro računa objavljenim na ovoj stranici, ali se slažem sa Pravim da bi bilo mudro na ovoj stranici upisati i o kom se iznosu radi. Ovo prije svega zbog moje savjesti, jer ne želim da preko ove stranice bar jedan evro ode u tuđe džepove.

  U maju 2017. godine ću se i sam uključiti u ovu akciju tj. namjera mi je da posjetim porodicu Radić. Tom prilikom ću im uručiti skromni prilog od mene, ali i od drugih koji namjeravaju da nešto novca pošalju uz moju pomoć. Tom prilikom bih želio da se lično uvjerim kako živi porodica Radić, ali i da sagledam sve moguće varijante pomoći koja bi im dobro došla.

  Hvala svima koji su zainteresovani za pomoć porodici ovog velikog srpskog junaka. Žalosno je što mnogi još uvijek ne shvataju da je Boro Radić jedna od centralnih ličnosti naše novije istorije jer je upravo on omogućio da Republika Srpska postoji u današnjim granicama. Na djelima jednog običnog patriote, danas već zaboravljenog borca, svoju slavu i karijere su izgradili mnogobrojni političari u Republici Srpskoj. U tome sam se uvjerio tek kada sam, nakon smrti Bore Radića, od nekoliko visokih oficira VRS saznao koliko je bilo važno što je Pretis ostao u srpskim rukama.

  Neka ti je laka crna zemlja, junače!
  rat_danas - 98525 - 27.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (28.12.1992) Zločin u Donjoj Bioči


  28. 12. 1992 godine u Ilijašu se desio zločin u Donjoj Bioči. Drugi bataljon 7. muslimanske brigade u napadu na srpsko selo Donja Bioča u opštini Ilijaš palio je srpske kuće, masakrirao civile. Poginulo je i dosta muslimanskih boraca.

  boro_radic - 98473 - 26.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Čija je priča istinita?


  Izgleda da je u poslednjih nekoliko dana na ovoj stranici prošlo nekoliko komentara čiji sadržaj nisam baš najbolje razumio. Iste sam objavio, prije svega jer dolaze od strane mojih dragih poznanika. Moram priznati da u poslednje vrijeme nemam mnogo slobodnog vremena, pa nisam znao šta se dešava na ostalim sajtovima. Izvinjavam se ako sam šta pogriješio!

  Pravilo ovog foruma je da se svačija verzija nekog događaja može da se čuje. Međutim, sve replike koje su slijedile nakon toga biće izbrisani.

  rat_danas - 98392 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (02.05.1993) Izjava Radovana Karadžića


  Radovan je izjavio da će dati ostavku ukoliko parlament Republike Srpske ne prihvati mirovni plan koji je on potpisao u Atini.
  rat_danas - 98391 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (01.05.1993) Novi mirovni pregovori u Atini


  Sazvana nova runda mirovne konferencije o BiH u Atini, na kojoj se bili prisutni: Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, Momir Bulatović, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban. Na ovoj konferenciji je na na kraju skupa Radovan Karadžić potpisao Vnes-Ovenov plan za BiH, uz uslov da Skupština Republike Srpske na zasjedanju 5. maja podrži odluku.
  rat_danas - 98390 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (28.04.1993) SAD razmatra mogućnost bombardovanja RS


  U SAD počele užurbane pripreme novih radiklanih mjera za rješenje bosanske krize. Najčešće se pominjea mogućnost bombardovanja srpskih položaja i skidanje embarga na uvoz oružja namijenjenog bosanskim muslimanima.
  rat_danas - 98389 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  (25.04.1993) Skupština RS odbila Vens-Ovenov plan


  Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske na zasijedanju u Bijeljini su odbili zahtjev sa potpisivanje Vens-Ovenovog mirovnog plana. Neposredno prije usvajanja ove odluke, Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, Momir Bulatović su uputili pismo poslanicima Skupštine u kojem je traženo da prihvate Mirovni plan i skreće pažnja da oni nemaju pravo da neprihvatanjem plana izlažu sankcijama i ugrožavaju 10 milion građana Jugoslavije.
  rat_danas - 98388 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (24.04.1993) Karadžić odbacio Vens-Ovenov plan


  U Beograd na sastanak dolaze lord Ovena i Vens. Karadžić je odbacio prijedloge za promjenu mapa u mirovnom planu i ocijenio da su mape toliko loše da ne mogu biti korigovane, već moraju da se promjene.
  rat_danas - 98387 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (20.04.1993) Izjava britanskog ministra odbrane


  Britanski ministar odbrane Malkolm Rifkin ponovo se izjasnio protiv vojne intervencije Zapada u BH, te rekao da je teško utvrditi koga treba bombardovati. "Ako hoćemo da kaznimo sve agresore, šta onda raditi sa Hrvatima, i muslimanima koji se sada tuku jedni protiv drugih" - rekao je Rifkin.
  virtualno_groblje - 98369 - 14.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Broj poginulih boraca u Virtualnom groblju


  Upravo sam uradio jednu kratku analizu, pa bih htio da neke stvari podjelim i sa vama, ali da ponešto i pojasnim:

 • U Virtualnom groblju na ovom serveru se trenutno nalazi 2020 boraca, što je nešto manje od onoga što sam ja pretpostavljao. To je ujedno i broj grobova koje sam obišao, fotografisao i njihove slike postavio na ovu stranicu.

 • U bazi podataka, koju sam kreirao na osnovu raznih izvora, nalazi se 5828 boraca. Međutim, u knjizi BORS-a je potvrđeno svega 5329 boraca i to je otprilike najtačniji podatak o broju poginulih boraca VRS iz SRK i Drinskog korpusa. Jedna važna napomena: nemojte da vjerujete Knjizi BORS-a u pogledu broja poginulih boraca po opštinama jer se jedan te isti borac veoma često vodi na dvije, ponekad i na tri i više opština. Odvojeni spiskovi su pravljeni po opštinama, pa na njima ima jako puno duplikata.

 • Veoma je teško ovih 5329 boraca "podjeliti" po korpusima jer je u toku 1993. godine došlo do reorganizacije ova dva korpusa pa su neke brigade prebačene u Drinski korpus. Primjer za to su Rogatička i 2. romanijska brigada.

 • U knjizi BORS-a, ali i u opštinskim organizacijama BORS-a, veoma često nemamo kompletne spiskove poginulih dobrovoljaca iz Srbije, što po mojoj procjeni iznosi bar 100 poginulih osoba. Namjera mi je da pokušam da taj spisak dobijem iz Organizacije boraca u Srbiji, pa ću i njih eventualno unijeti u ovaj spisak.

 • U spisku BORS-a nema ni poginulih boraca iz redova policije i Specijalne jedinice MUP-a. Međutim, policajci su odradili jako dobar posao - posjedujem jednu kopiju Monografije poginulih policajaca Republike Srpske, u kojoj se nalaze i njihove fotogafije.

  Kako vi možete pomoći

  Ukoliko želite da pomognete na ovom projektu, dovoljno je da fotografišete spomenike poginulih boraca i sve to pošaljete na slavicnetŽhotmail. com. Napominjem i to da mi je gotovo podjednak posao da dodam jednog i 50 boraca sa istog groblja. Bio bih Vam zahvalan da mi pošaljete fotografije boraca sa seoskih grobalja, koja su meni zbog tehničkih razloga manje dostupna.
 • rat_danas - 98326 - 06.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (21.07.2008) Uhapšen Radovan Karadžić


  Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saopštio je da je akcijom srpskih službi bezbednosti lociran i lišen slobode bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. U saopštenju, međutim, ne navodi se kada i gde je Karadžić uhapšen. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da propadnici MUP-a nisu učestvovali u lociranju i hapšenju Karadžića.
  rat_danas - 98325 - 06.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (26.05.2011) Uhapšen Ratko Mladić


  Bezbednosno Informativna agencija je na današnji dan, 26. maja 2011. godine, u šest sati ujutro uhapsila Ratka Mladića. Mladić je uhapšen u Lazarevu kod Zrenjanina, a koristio je lažna dokumenta pod imenom Milorad Komadić. Očevici tvrde da je hapšenje iscenirano, jer Mladić nikada nije boravio na toj lokaciji.
  rat_danas - 98319 - 05.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (17.12.1992) Šešelj o blokadi Sarajeva


  Vojislav Šešelj, predsednik SRS: Na pitanje da li je opsada Sarajeva ratni zločin, Šešelj je odgovorio: "Nije! To je opsada jednog grada. Kako to može biti ratni zločin? Kriv je onaj koji je dozvolio da Sarajevo postane ratna tvrđava. "
  rat_danas - 98318 - 05.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (11.12.1992) Poziv na iseljavanje iz Sarajeva


  Srpska televizija sa Pala, "Srna", stalno poziva Srbe u Sarajevu da se iseljavaju. List Politika, 11. decembar 1992: Pismo Radovana Karadžića upućeno Sadati Ogati i Korneliju Samarugi: "Evakuacija Sarajeva je jedini način da se spase 380.000 napaćenih stanovnika tog grada. (...) Takve akcije su hitno potrebne. One više ne mogu da zavise od postizanja konačnog političkog rešenja za bivšu Bosnu i Hercegovinu (...) evakuacija ne može i ne sme da zavisi od prethodne demilitarizacije izvesnih zona, posebno od demilitarizacije Sarajeva..."
  rat_danas - 98317 - 05.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (09.12.1992) Karadžić o kraju rata


  Karadžić je izjavio u Palati nacija u Ženevi da će do Božića srpska strana objaviti kraj rata. Na konferenciji za novinare je precizirao da se ne radi o prekidu svih ratnih dejstava.
  udba - 98284 - 01.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Zašto nam ovo treba baš sada?


  Stari,

  Upravo sam pogledao "instrukcije" koje si mi dao u tvom originalnom članku, i mogu reći da je njihov smisao tačan, sa malom razlikom što se originalni tekst pomalo razilikuje.

  Informacija ostalim posjetiocima ovog foruma: Još od 2005. godine, kada je ovaj portal počeo da radi, ja čuvam i originalne tekstove, upravo u onom formatu u kome sam ih primio.

  Međutim, u više navrata sam molio da ne postavljate linkove i video klipove sa drugih stranica, jer ja mogu imati i zakonskih problema sa njima. Izuzetak čini Youtube, koji dozvoljava da "ugrađujem" njihove video zapise na ovu stranicu.

  Drugi bitan momenat je da je članak na "Telegrafu" bio prilično ekstreman, tj. nepravedno nastrojen prema četničkom pokretu, pa takvu gadost nisam htio ni da čitam a kamo li da propagiram kroz ovu stranicu. Mišljenja sam da je srpski narod u prethodnom ratu imao dva antifašistička pokreta, četnički i partizanski, i da su se u obje "političke opcije" nalazili neljudi i izdajnici. Ipak, htio bih primjetiti da je partizanski pokret imao više neprijatelja srpskog naroda jer se u njemu na čelu nalazio onaj hromi Hrvat, za kome su se u dupe uvlačilo hiljade muslimana i Hrvata, koji su "ispod žita" radili na štetu Srba i srpskog naroda.

  Da sam slučajno udaljio tvoj članak, Ti bi se vjerovatno naljutio na mene što sam to uradio. Ovo mi se mnogo puta dešavalo u prošlosti.

  Zbog toga bih zamolio Tebe, a i sve ostale koji pišu na ovom forumu, da ne prebacuju "lopticu" na moju stranu, da ja moram da odlučujem po principu nekih veoma kompleksnih algoritama šta treba raditi ako nešto nije dobro itd. Kada napišete članak, ja mogu da pomognem da stavim video ili sliku, ukoliko je to tehnički moguće, i ako mi to vrijeme dozvoljava. Ipak, morate računati i na varijantu da ja nisam uvijek u mogućnosti da ispunim svaku vašu želju, jer je to ponekad i nemoguće. Uostalom, mišljenja sam da su i riječi dovoljno jake, pa njihov smisao ni nedostatak slika ne može da umanji.

  Ipak, najvažnije od svega jeste da za svoje pisanje i riječi sami treba da odgovarate, bez obzira što ja na ovaj sajt nisam postavio link, sliku, video ili možda - zvuk.
  bosna_buducnost - 98239 - 24.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Dževad Galijašević: Amerikanci su Bosnu osudili na propast


  Svaka čast ovom čovjeku, neke stvari sam čak i naučio od njega. Mislim da su njegovi stavovi apsolutno korektni, pa bi lično volio da on jednog dana bude Predsjednik BiH. U tom slučaju bi Srbi mogli da razmišljaju o zajedničkom životu sa muslimanima.

 • U Islamskoj Državi ratuje 20 Bošnjaka, i 400 u Alkaidi (Al Nustra Front)
 • Amerikanci su podržali u Bosni da bi Svijetu pokazali da oni nisu uvijek protiv muslimana
 • 60% svjetskog tereta ide kroz Južno-kinesko more, zbog toga je ono toliko i važno
 • Rusija ima veliku prednost u Siriji u odnosu na Ameriku. Terorističke organizacije su američka pješadija u Siriji.

 • rat_danas - 98235 - 24.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  (19.07.1992) Sjećanje na heroje


  Samo u jednom danu, 19. jula 1992. godine Vogošća je ostala bez nekoliko najboljih boraca, bez ljudi koji su na svojim leđima iznijeli najveći teret odbrane Vogošće u tim prvim, kritičnim danima. Bila je nedelja. Oko 19:30 časova u vogošćanski hotel "Park" gdje je u to vrijeme boravila ekipa interventnog voda Bore Radića. stiže vijest da su kod Ljubine napadnuti autobusi sa ženama i djecom.

 • Desilo se to tek što smo se vratili iz Misoče, gje smo imali dosta poginulih i ranjenih. No, Boro se nije dvoumio, sjeli smo u "audi" i krenuli - priča jedan od boraca iz interventnog voda.

  Nekoliko sati ranije, tog jutra na Misoči su gotovo desetkovane jedinice koje je predvodio Vukašin Kuzman - Pena i Boro Radić. Poginula su dvojica dobrovoljaca i vodič iz Ilijaša, koji je bio dodijeljen vogošćanskim jedinicama. Komadant jedinice Vukašin Kuzman teško je ranjen i život mu je dugo vremena visio o koncu. Imao je osam rana. Ranjeni su i Vela, Palangetić Siniša, Kec, Mićo...

 • Taj dan je zaista bio koban. U tim jedinicama su bili sve odlučni, sposobni i hrabri momci. Dovoljno je reći doborovoljci. Značenje te riječi se nikada ne smije potcijeniti kad se uzme sam početak rata i njegov neizvjestan ishos. U mojoj grupi najviše su vukli naprijed Milorad Škrkar, Nebojša Lalić i Petar Kuzman. Sva trojica su, nažalost, poginuli - prisjeća se Vukašin Kuzman.

  Crni "audi" jurio je prema Ljubini. Uz Boru su još Slava i Joca. Nekoliko minuta ranije u istom pravcu su projurili vojni policajci Điđa, Lala, Raze, Mišo, Jugo i Peša. Na zadnjoj barikadi prema LJubini, Bori je rečeno da more proći jer se više ne puca. Izgleda da se smirilo. "Audi" je nastupao dalje i koji minut kasnije došao je do mjesta napada. Napadnuti autobusi su prošli, ali je Boro želio vidjeti mjesto gdje su napadnuti. Naoko, i izgledalo je baš da se smirilo. Samo par trenutaka, a onda...

  Odjednom, iz šume su odjeknuli hici. Prvo dva snajperska. Pucali su sa pedesetak metara. Obadva su pogodili Boru. Već tada je bio mrtav. Mi smo se nekako uspjeli izvući iz auta, a muslimani su nastavili bjesomučno pucati. Pucali su punih petnaest minuta - sjeća se jedan borac.

  Te večeri Vogošća je ostala bez četvorice svojih heroja. Poginuli su:
 • Boro Radić, komandant interventnog voda Vogošćanske brigade
 • Srđan Amidžić - Điđa
 • Željko Marković - Raze
 • Dejan Lalić - Lala

  Zaustavljeni su u punom borbenom zamahu momci koji su mnogo toga učinili za Vogošću, a još više planirali.

  Članak je preuzet iz novina "Naš glas", objavljen 19.07.1993. godine. List je izdavala Srpska opština Vogošća
 • rat_danas - 98229 - 23.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (16.07.1995) Poginuli borci Zvorničke brigade


  Gotovo svi poginuli borci na dan 16. jula 1995 godine su bili pripadnici 3. bataljona Zvorničke brigade. Poginuli su na prvoj liniji fronta u pravcu Tuzle, mjestu zvanom Baljkovica.

  Kao što je svima poznato, bilo je to vrijeme kada su se borci 28. korpusa Armije FBiH probijali iz pravca Srebrenice na teritoriju Tuzle. Oko 4000 osoba, uglavnom vojno sposobnih lica, je u noći između 14. i 15. jula na području Crnog Vrha prešlo putnu komunikaciju Zvornik- Šekovići, a zatim su u toku noći 15. na 16. jul 1995. godine bezbjedno prešli put Križevačke njive - Baljkovica, gdje su se prikrili u jednom potoku i čekali ishod borbi na Baljkovici, koje su vodili pripadnici Drugog korpusa Armije FBiH sa područja Tuzle, uz podršku Nasera Orića i još nekoliko njegovih oficira, a sa kojima su imali uspostavljenu radio vezu.
  rat_danas - 98227 - 23.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (25.11.1991) Napuštene kasarne u Hrvatskoj


  Kasarnu Pleso u Velikoj Gorici kod Zagreba napustio je 149. raketni puk u koloni sa 77 vozila i oko 200 vojnika čije je odredište bila Banja Luka. U Splitu je počelo napuštanje kasarni JNA u skladu sa dogovorom Kninskog korpusa i Hrvatske strane.
  rat_danas - 98226 - 23.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (28.11.1992) Unitarna Bosna nije moguća


  Karadžić: "Hrvati, za razliku od muslimana, imaju različito shvatanje. Oni žele svoju zemlju u Bosni kao i mi. muslimani, međutim, žele da očuvaju Bosnu kao unitarnu muslimansku zemlju, što je nemoguće. "
  rat_danas - 98225 - 23.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (24.11.1992) Povlačenje HV iz Posavine


  Predstavnici VRS su postigli sporazum sa specijalni izaslanikom Tuđmana, Antunom Tusom o prekidu neprijateljskih dejstava u Sjevernoj Bosni i povlačenju HV sa tog područja. Ovim dogovorom Hrvatska se obavezala da će do 28. 11. iz Posavine, odnosno iz Orašja i sela Donje Mahale, Tomsa i Domaljevca povući 111. i 122. brigadu ZNG.
  rat_danas - 98194 - 19.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  (21.11.1994) NATO bombardovao aerodrom Udbine


  NATO avijacija je sa 30 aviona bombardovala aerodrom Udbine. Na NATO avione ispaljena raketa SAM 7. Cilj operacije: sprječavanje budućih napada srpske vojske na Bihać. To je bila najveća akcija u NATO istoriji do tog datuma. NATO je želio potpuno neutralizirati i aerodrom i njegovu infrastrukturu, ali se UNPROFOR usprotivio takvoj akciji insistirajući da treba gađati samo pistu a ne avioni koji sa nje polijeću. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a, Jasuši Akaši, smatrao je da je bombardovanje piste srazmjeran odgovor na srpske napade avionima na sigurnu zonu Bihaća.
  rat_danas - 98193 - 19.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (19.11.1994) Krenula ofanziva na Bihać


  VRS je započela do tada najžešće napade na Bihać. Posebno su snažni napadi na položaje Armije FBiH južno od grada. Cijela kružna linija muslimanske odbrane u dužini od oko 180 km nalazi se pod udarima združenih srpskih snaga VRS i Autonomaša Fikreta Abdića.
  rat_danas - 98190 - 18.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (04.11.1994) Objavljeno ratno stanje u Republici Srpskoj


  Vrhovna komanda VRS je proglasila opštu mobilizaciju vojnosposobnog stanovništva i uputila prijedlog Skupštini da na vanrednoj sjednici proglasi ratno stanje na cijeloj teritoriji koju kontrolišu Srbi. Odlukom Vrhovne komande obustavljen je rad visokoškolskih ustanova, a studentima u Republic Srpskoj i onima na školovanju u SRJ naloženo da se odmah jave u svoje jedinice.
  rat_danas - 98189 - 18.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (06.11.1994) VRS povratila izgubljene teritorije


  Vojska Republike Srpske je u kontraofanzivi povratila dio teritorije na području Trnova i planine Treskavice, koje je Armija FBiH zauzela prije nedjelju dana.
  rat_danas - 98188 - 18.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  (11.02.1995) Bespilotne letjelice špijuniraju Srbe


  "Dejli telegraf" piše da SAD neprekidno nadziru aktivnosti na ratištima u BH koristeći špijunske bespilotne avione, koji polijeću sa hrvatskog ostrva Brač. Prema izvještaju, tamo se nalazi ekipa od 20 Amerikanaca zaduženih za operaciju "Savršen pogled" u okviru koje se neprekidno nadziru aktivnosti na frontovima u BiH, sredstva veze i linije komunikacija svake od zaraćenih strana.
  rat_danas - 98187 - 18.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (16.02.1995) Izjava Henri Kisindžera


  Henri Kisindžer je na pravnom fakultetu u Nju Orleansu izjavio: "Priznanje Bosne je bila velika greška. Bosanska država nije nikad postojala, niti postoji bosanski jezik ili bosanski narod. Tamo žive Srbi, Hrvati i muslimani. Prema tome, ako smo dozvolili podjelu Jugoslavije zato što njeni narodi nisu mogli da žive zajedno ne vidim zašto bi održavali Bosnu!"
  rat_danas - 98186 - 18.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (21.12.1993) Novi predlog podjele BiH


  Predsjednici Tuđman i Milošević predložili su u Ženevi novo razgraničenje BiH prema kojem se daje muslimanima 33, 3%, Hrvatima 17, 5%, a Srbima 49, 2%. Sarajevo bi bilo podijeljeno između Srba i muslimana u odnosu 40% : 60%. muslimanska delegacija odbila je taj prijedlog.
  rat_danas - 98185 - 18.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (18.11.1990) Prvi višepartijski izbori u BiH


  Održani su prvi višepartijski izbori u BiH, na kojima su najveći broj glasova odnijele nacionalne stranke.
 • Stranka demokratske akcije (osnovana 26. 5. 1990. ) 37, 8 % (86 poslaničkih mjesta),
 • Srpska demokratska stranka (osnovana 12. 7. 1990. ) - 26, 5 % (72 mjesta),
 • Hrvatska demokratska zajednica (osnovana 18. 8. 1990. ) - 14, 7 % (44 mjesta),
 • Reformirani komunisti - 6 % (20 mjesta),
 • Savez reformskih snaga A. Markovića 5, 6 % (13 mjesta).
 • referendum - 98179 - 17.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  SAVETNIK TRAMPA: Ako može Kosovo može i nezavisna Republika Srpska!


  rat_danas - 98169 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (18.04.1993) Sporazum o demilitarizaciji Srebrenice


  Potpisan sporazum o demilitarizaciji Srebrenice. Sporazum su potpisali komandant Armije RBIH Sefer Halilović i komandant VRS Ratko Mladić uz prisustvo predstavnika UN na sarajevskom aerodromu.
  rat_danas - 98168 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (17.04.1993) UN usvojio Rezoluciju 819


  Savjet bezbjednosti UN usvojio Rezoluciju 819 kojom se od sukobljenih strana u BH zahtjeva da područje Srebrenice smatraju zaštićenom, odnosno područjem bez vojnih ili bilo kojih neprijateljskih dejstava. Rezolucijom se od VRS traži da odmah obustave napade na Srebrenicu i da se odmah povuku iz tog mjesta i okoline.
  rat_danas - 98167 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (15.04.1993) Novi napad iz Srebrenice


  Srpski izvori javljaju da su "muslimanski ekstremisti" sa šireg područja Srebrenice svim raspoloživim artiljerijskim oruđima i streljačkim naoružanjem napali na više pravaca, a da je prema podacima GŠ VRS, samo u prethodnih 48 sati poginulo 43, a ranjeno 71 srpski borac.
  rat_danas - 98166 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (14.04.1993) Borbe HVO i Armije FBiH


  Jedinice HVO-a uz podršku i direktno učešće Hrvatske vojske krenule u opći napad na jedinice AFBiH u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Prethodno su razoružani Bošnjaci u jedinicama HVO-a i manjim, izolovanim jedinicama AFBiH. HVO napada i zauzima Prozor. Najteže borbe vođene su za Gornji Vakuf, Fojnicu i Mostar (Mostar, odnosno zapadni dio grada po kontrolom HVO-a je proglašen hrvatskim gradom i sjedištem tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosna).
  rat_danas - 98165 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  (12.04.1993) Borbe kod Osmača, Srebrenica


  Srpski izvori javljaju da je u napadu srebreničkih muslimana na srpske položaje na teritoriji Skelana kod Osmača ubijeno 17 srpskih boraca a više njih je ranjeno.
  rat_danas - 98164 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (03.04.1993) Promjenjena imena gradova


  Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske jednoglasno su usvojili prijedloge SO Donjeg Vakufa i Bosanske Gradiške o promjeni imena tih gradova, koji će se ubuduće zvati Srbobran i Gradiška.
  1992_1995 - 98161 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  BBC Dokumentarac: Bosanski rat 1992 - 1995


  Prilično neobjektivan, ali ga ipak treba pogledati. Iz njega se vidi i to da je jedino Karadžić bio protivnik da prihvati Vens-Ovenov plan, što se na kraju ispostavilo kao jako mudar potez jer bi sa ovim mapama Srbi već odavno nestali u Bosni.

  Posebno je interesantno pogledati zadnjih 15 minuta koje govore o tome da su se prvo Hrvati zaustavili jer su dostigli dogovorene ciljeve tj. pod kontrolom FBiH već je bilo 51% teritorije. Nakon toga su i muslimani morali da stanu sa daljim napredovanjem.

  rat_danas - 98159 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  (30.05.1990) Uzroci za početak rata u Hrvatskoj


  Nakon što su krajem aprila i početkom maja 1990. godine završeni prvi višestranački izbori u Hrvatskoj, 30. maja je zasjedao novi hrvatski sabor u kome su većinu činili pripadnici Hrvatske demokratske zajednice tj. HDZ-a. Franjo Tuđman je najavio početak mnogobrojnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi. Takođe je donešen i novi ustav Hrvatske, u kome je promjenjen status Srba iz "konstitutivni narod" u "nacionalnu manjinu". U ustavu je pisalo da je "Hrvatska država Hrvata i nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj". Takođe je ukinuta ćirilica kao jedno od dva zvanična pisma, kako u državnim institucijama tako i u sredstvima masovnog informisanja. Srbima je zabranjeno da imaju svoj radio i televiziju, a iz škola su izbačeni tekstovi vezani za srpsku istoriju, zabranjeno je proučavanje srpskih pisaca i pjesnika. Srbi su bili obavezni potpisati lojalnost novom Hrvatskom poretku.

  Sve ovo, skupa sa Hrvatskom šahovnicom, koja je simbol stradanja srpskog naroda u 2. svjetskom ratu, izazvala je ogromno nezadovoljstvo u srpskom narodu, bilo je povod za početak rata u Hrvatskoj.
  rat_danas - 98155 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  (18.03.1993) Operacija Poslednja šansa


  VRS počinje ofanzivu na Karuše pod kodnim nazivom "Poslednja šansa" (bitka na ušću). Cilj ofanzive bio je ovladavanje komunikacijom Teslić-Doboj. Operacijom su rukovodili pukovnik Slavko Lisica. U noći između 18 i 19 marta, nakon intenzivne artiljerijske pripreme, VRS sa 10 tenkova i 5 oklopnih transportera kreće u napad na prednji kraj odbrane Armije FBiH. Težište napada je na dubinu naseljenih mjesta Matuzići, Mravići, Kraševo i Lepenica. 19 marta VRS postavlja pontonski most na rijeci Usora kod motela "Ušće", ali bezuspješno. Međutim, VRS uspjeva očistiti teren i postaviti pontonski most na drugoj lokaciji, u rejonu stadiona Makljenovci. Magla je iskorištena za dovođenje oklopno-mehanizovanih jedinica, no kolonu zaustavlja artiljerija muslimanske vojske. U rejonu Karuša počinje grčevita borba, tokom koje ARBiH uspijeva onesposobiti ili uništiti veći broj tenkova i oklopnih transportera srpske vojske, koja u borbu uvodi avijaciju i borbene helikoptere tipa Gazela, koji iz rejona Pridjela i Ševarlija u više navrata raketiraju vojne i civilne ciljeve pokušavajući unijeti paniku u protivničkim redovima. Na pojedinim mjestima borba se vodi prsa u prsa. Armija FBiH potisnuta je na 150 do 200 metara, ali u borbu uvode jedinice 204. brdske brigade i protivoklopno odjeljenje 110. brigade HVO Usora. Armija FBiH preuzima inicijativu i potiskuje neprijatelja sa dostignutih pozicije. Ovo je bio jedan od najtežih poraza VRS u prve dvije godine rata.
  rat_danas - 98153 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (05.03.1993) Neuspješni pregovori u Njujorku


  Pregovori u Njujorku su završeni neuspjehom. Bošnjačka i srpska strana nisu potpisale prijedlog mapa, tj. podjelu BH na 10 provincija, ali pregovori ipak nisu prekinuti. Nakon nagovještaja da bi Alija mogao da pristane na Vens-Ovenove mape o podjeli BH na 10 provincija, Karadžić je rekao da su mape skrojene na štetu srpskog naroda i da ih on neće potpisati: "Sad ćemo, vjerovatno, opet mi ispasti krivi pred svjetskom javnošću, ali nama je najvažnije da ne ispadnemo krivi pred svojim narodom" - rekao je Karadžić.
  rat_danas - 98152 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (25.02.1993) UNPROFOR ne dozvoljava kontrolu konvoja


  Konvoj od oko 60 kamiona sa 150 vojnika UN zaustavljen je na granici u Malom Zvorniku, pošto je komadant konvoja odbio da dozvoli pregled tovara u vozilima.
  rat_danas - 98151 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (15.11.1991) Sporazum o povlačenju JNA iz Hrvatske


  Sporazumom o povlačenju JNA iz Hrvatske (15. 11. 1991. ), dogovoreno je povlačenje snaga JNA iz četrdesetak kasarni koje je blokirao HV. Prema sporazumu, snage JNA trebale su se povući na najmanje 20 km od hrvatske granice, pod međunarodnom kontrolom.

  JNA je iz Hrvatske izvukla: 310 tenkova, 210 oklopnih transportera, 260 topova, 210 aviona i 40 helikoptera, kao i 4 podmornice, 4 fregate i 38 manjih ratnih brodova. Zauzvrat, JNA je vratila oružje Hrvatskog TO-a koje je zaplijenila u proljeće 1991. godine.
  rat_danas - 98149 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (15.11.1992) Oslobođena komunikacija Jajce-Travnik


  Jedinice 30. divizije 1kk i OG Vlašić sastale su se nedaleko od Turbeta i ozvaničile stavljanje pod kontrolu cjelokupne teritorije od Jajca do Travnika, a put dolinom Ugra ponovo je u upotrebi nakon 6 mjeseci.
  rat_danas - 98145 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (31.01.1993) Oslobođeno područje Skelana


  Vojska VRS, potpomognuta vojskom SRJ, je u protivofanzivi ovladale područjem Skelana.
  rat_danas - 98144 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (26.01.1993) Rezolucija OUN broj 802


  Savjet bezbjednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju 802 kojom se od hrvatskih snaga zahtjeva povlačenje sa osvojenih područja u nedavnoj akciji dok je Srbima naloženo da vrate teško oružje pod kontrolu UN.
  rat_danas - 98143 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (22.01.1992) Vojska SRJ pokrenuta ka Srebrenici


  Vojska SRJ vrši pokrete prema Srebrenici. Iz Valjeva je na teritoriju BiH prešla kolona od 15 kamiona, 10 tenkova i oko 2000 vojnika.
  rat_danas - 98142 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (20.01.1993) I Hrvati agresori na BiH


  Alija uputio pismo Savjetu bezbjednosti UN u kojem Hrvatsku i njene snage u BH optužuje za agresiju.
  rat_danas - 98141 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (02.01.1993) Vens-Ovenov plan


  U Ženevi je Vans-Ovenovim mirovnim planom predložena unutrašnja podjela Bosne prema kojem bi ustavni principi podrazumjevali uspostavu decentralizirane BiH sa 9 kantona, uz posebno područje Sarajeva kao desetog kantona, koji ne bi bili međunarodni pravni subjekti i čije bi granice u znatnoj mjeri "poništile rezultate etničkog čišćenja". Na osnovu vojnih odredbi bila bi uspostavljena obustava vatre i demilitarizacija cijele zemlje, a teritorijalno ustrojstvo bilo bi regulirano po principu kantonizacije.

  Sudbina plana zapečaćena je nepostojanjem mehanizama (i političke volje), koji bi natjerali Srbe da vrate 20% okupiranoga teritorija BiH te izbijanjem sukoba između Bošnjaka i Hrvata. Postoji opravdano mišljenje da je rasplamsavanje Hrvatsko-bošnjačkog sukoba bilo isprovocirano upravo ovim planom jer su Hrvatske snage nastojale da vojno i politički ovladaju kantonima koje su "dobili" po sporazumu.

  Središta hrvatskih provincija (posavska, mostarska, i travničko-livanjska) predviđena su u Odžaku, Mostaru i Travniku, a u njima bi živjelo 513. 433 (68, 27 %) Hrvata iz BiH. Posavska provincija (2103 km2) obuhvatila bi opštine bosanski Brod, Odžak, bosanski Šamac, Orašje, Derventa, Modriča i Gradačac; travničko-livanjska (5735 km2) opštine Jajce, Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Fojnica, Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Kupres, Livno i Tomislavgrad; a mostarska (6135 km2) opštine Prozor, Konjic, Jablanica, Mostar, Posušje, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Čitluk, Stolac i Neum. Tako bi Hrvatske provincije obuhvatile 25, 4% teritorija BiH. S obzirom da je etnički prostor Hrvata po popisu 1991. godine bio 19, 44% očigledno da su Hrvati dobili i više nego što im pripada, te bili najviše zainteresovani za prihvatanje plana.

  3 srpske provincije obuhvatile bi 42, 3%,
  3 bošnjačke provincije 28, 8%, a
  sarajevsko područje obuhvatilo bi 3, 5 % teritorija BiH.

  Plan su potpisali predstavnici Hrvatske i bošnjačke strane (u Njujorku 25. 02. 1993, i u Ženevi, 25. 03. ), ali ga je srpska Skupština na Palama odbila 03. 04. 1993. godine.
  rat_danas - 98140 - 14.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  (18.01.1993) Ofanziva Armije FBiH na Skelane


  Srpski izvori javljaju da su muslimanske snage nastavile sa napadima u rejonu Skelana, ispaljujući minobacačke projektile i na teritoriju SRJ. Vojska Jugoslavije je saopštila da je žestoko uzvratila, uništavajući oruđa iz kojih se pucalo. I predsjednik SRJ Dobrica Ćosić je uputio pismo generalnom sekretaru UN u kojem ga obavještava o napadu muslimanskih snaga na teritoriju SRJ. Ćosić detaljno izvještava o muslimanskoj ofanzivi, masakru srpskog stanovništva, 46 mrtvih, 150 ranjenih i velikom broju izbjeglica, te da je Vojska Jugoslavije bila prinuđena da preduzme nužne protiv-mjere.
  Idi na stranu - |listaj dalje|