fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

iz_stampe - 8480 - 18.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Suđenje Bjelici i ostalima


Datum: 14. 04. 2006. godine

Proces protiv Momčila Mandića, Mirka Šarovića, Milorada Govedarice i Milovana Bjelice

A. Đozo

Suđenje počinje u utorak 18. aprila 2006. godine.
SARAJEVO - Suđenje Momčilu Mandiću i drugim optuženima u predmetu "Privredna banka Srpsko Sarajevo" trebalo bi početi u utorak, 18. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji održanoj juče u Sudu BiH.

Predsjedavajući sudskog vijeća Salem Miso rekao je da je za utorak planirano čitanje optužnice, te izlaganje uvodnih riječi tužioca i odbrane.

Bivši vlasnik PB SS Momčilo Mandić, bivši član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik RS Mirko Šarović, bivši direktor Direkcije robnih rezervi RS i preduzeća "Matres" Milorad Govedarica i Milovan - Cicko Bjelica, bivši predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, optuženi su za višemilionske pronevjere u poslovanju PB SS i firmi bliskih ovoj banci. Mandić je optužen i za pomaganje u skrivanju haškog bjegunca Radovana Karadžića i krivotvorenje dokumenata.

Branioci četvorice optuženih juče su istakli da nemaju primjedbu na sastav Sudećeg vijeća.

"Prvi put izražavamo nadu u ovaj sud i ovaj predmet, budući da su u Vijeću domaće sudije. No, u toku današnjeg dana pismeno ćemo se obratiti Tužilaštvu BiH sa zahtjevom za izuzeće tužioca stranca Erika Larsona", kazao je Duško Tomić, jedan od tri Mandićeva advokata.

Tužilac Larson juče je kazao da će optužba saslušati 24 svjedoka, među kojima je najpoznatije ime Tobi Robinson, privremene upraviteljice Privredne banke Srpsko Sarajevo. Za razliku od tužioca, odbrana je zadržala pravo da se izjasni o svojim dokazima.

"Ne znamo šta sad da radimo, jer je policija od mog branjenika u pritvoru u Doboju izuzela svu dokumentaciju, sa svim izjavama naših svjedoka i materijalnim dokazima. Tužilac je upoznat s našom strategijom i odbranom", rekao je Siniša Jokić, branilac Mirka Šarovića.

Larson je dodao da će ti dokazi biti naknadno uvršteni u ovaj predmet, a do tada oni su sastavni dio istrage Tužilaštva BiH, koja je otvorena zbog ometanja rada pravosuđa, ne otkrivajući imena osumnjičenih.

Sva četvorica optuženih su u pritvoru.

Ostaju u pritvoru u Doboju
U Sudu BiH juče potvrđeno da za sada Milovan - Cicko Bjelica, Milorad Govedarica i Mirko Šarović iz dobojskog pritvora neće biti prebačeni u neki od zatvora u Sarajevu.

"Sudska policija još nije dobila nalog za njihovo prebacivanje. Kako stvari stoje, njih će na suđenje u Sarajevu dovoditi i odvoditi iz Doboja gdje su u pritvoru. Kapacitet pritvorske jedinice Suda BiH je popunjen, a i ono slobodnih mjesta što ima rezervisano je za Željka Meakića i druge iz tog slučaja", rečeno nam je u Sudu BiH.

history_r - 8240 - 14.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Spomenik kralju Petru I kod Rogatice


Nevjerovatni svjedok istorije naroda rogatičkog kraja, koju je dijelio s njim: podizan, rušen, potkopavan, skrnavljen, skrivan, potiskivan u zaborav, ponovo podizan. Šta li će mu istorija još prirediti? Trenutno je tu: uspravan kameni stub sa krunom na vrhu.


piše: Zoran Janković, moj prijatelj, i moj student sa FPN-a

Iako mnogi kažu da je istorija ljudskog roda u stvari istorija ratova, malo je prostora u svijetu preko kojih ta učiteljica života tutnji poput razornih vjetrova kao što su ove naše vrleti. Ponekad protutnji tako brzo da sve ono što se odigralo ne bude ni zabilježeno. Ili neko ne želi da bude zabilježeno. Čak ni istorijski spomenici, čija je namjena da svjedoče o prošlim vremenima, nisu pošteđeni onog što čine ljudi i ljudske ćudi. Priča o spomeniku na Sjeversku kod Rogatice priča je o jednim te istim ljudima koji su ga gradili pa rušili; pravili se da ne postoji; pokušali da unište njegove ostatke; potrudili se da priča o njemu ne bude nigdje zabilježena. Kao da nije ni postojao. Ovo je pokušaj da se to ispravi.

Izgradnja spomenika

Spomenik na Sjeversku kralju Petru Prvom, velikom oslobodiocu i ujedinitelju, završen je i otkriven 9. 7. 1925. godine, na Pantelijevdan. Inicijativu za izgradnju spomenika, na zahtjev stanovništva, pokrenuo je tadašnji načelnik Rogatičkog sreza M. K. Nikolić. Iako ni sve kuće u ovom kraju još nisu bile popravljene, a narod je još uvijek bio strašno osiromašen posljedicama "Austrijskog" rata, inicijativa je naišla na odobravanje i Srba i muslimana, tadašnjih mještana Sjeverska, Godimilja, Živaljevića, Žepe i Podžeplja. Uvažavajući materijalne mogućnosti stanovništva, odlučeno je da se prilozi traže od imućnijih domaćina, a od ostalog naroda ko da " da. Podataka o tome koliko je prikupljeno sredstava, koliko vremena je trajala izgradnja i ko je bio glavni neimar danas nema. Jedino se pouzdano zna da je napravljen od ovdašnjeg, boričkog kamena, koji nije odgovarajućeg kvaliteta za ove namjene.

Na postamentu spomenika uklesan je kratak tekst:
"Ovu vječitu zadužbinu svome ljubljenom oslobodiocu mile nam otadžbine, njegovom veličanstvu kralju Petru Prvom podigoše njegovi vjerni građani opštine Godimilja, Živaljevića, Žepe i Podžeplja u Sjeversku 9. avgusta 1925. godine".

Uklesana su imena pokretača i utemeljivača akcije izgradnje spomenika: Anka Nebesni, Sofren Jovanović, Manojlo Kojić, Marko i Radovan Radović, Jovan Cvijetić", kao i imena pojedinih dobrotvora: Anton Nebesni " žandarmerijski narednik, Aćim Veljović, Hans Kavak, Novica Veljović, Marko Stanar, Milan Radojičić, Mile Planojević, Milovan Rajak, Muhamed-beg Sutjeska, Edhem Šehović"

Iako nisu bila vremena izobilja, život sa spomenikom u sredini sela odvijao se skoro idilično. Mnogi su, u prolazu, zastajali na koji tren kraj spomenika da pozdrave svoga vladara, kome su bili lojalni. Živjelo se onim skromnim, ali sporim tempom života, koji je današnjem čovjeku teško zamisliv. Ljeti se radilo na poljima i njivama, u jesen pekla rakija i družilo uz pjesmu i veselje. Nije se gledalo ko je koje vjere i nacije. Tako je bilo sve do početka Drugog svjetskog rata.

Rušenje

Odmah nakon njemačke okupacije Jugoslavije i u Sjeversku je postavljena ustaška vlast NDH. Muslimani su je oduševljeno dočekali. Spomenik je, ubrzo, mnogima zasmetao. Nova vlast nije mogla gledati srpsku krunu nasred sela. Mještanima muslimanima je smetao jer ih je podsjećao na donedavnu ljubav i privrženost prema srpskom monarhu i zajedničkoj državi Jugoslaviji. Po naređenju ustaške vlasti od 11. 7. 1941. godine sakupljeni su mještani (nastojalo se da to budu upravo oni koji su učestvovali u izgradnji spomenika) dovedeni sa okolnih livada na kojima su kupili sijeno i naređeno im je da ruše spomenik.

Dok su Srbi zabušavali i fingirali da tobože svojski ruše, muslimani su navalili čekićima i krampama na kameni masiv. U međuvremenu stigla je sugestija, najvjerovatnije od ustaškog oficira (bivšeg žandarskog narednika), koji je još uvijek osjećao strahopoštovanje prema doskorašnjem vladaru, da se spomenik ne oštećuje, nego da se samo rasklopi na dijelove i ostavi pored mjesta na kome je bio podignut. Predstavnici vlasti odnijeli su flašu sa imenima učesnika u izgradnji, koja je bila položena u temelju, pod izgovorom da sadrži važne podatke, a u stvari da bi uništili dokument na kome su se nalazila imena većine njih kao darodavaca za izgradnju. Danima nakon vandalskog čina u vazduhu boričkog kraja osjećala se napetost, a među stanovništvom strah zbog počinjenog bezumlja. Nije šala oboriti spomenik jednog kralja.

Posebno izražen strah uvukao se među muslimansko stanovništvo, iako ih je ustaška vlast sokolila. Obarali su pogled pri susretu sa Srbima i neupitani pravdali se riječima: "Sila boga ne moli. Moralo se tako, bilo je naređeno. Vakat gradi " vakat razgrađuje. Šta ćeš. " Po kazivanju (sad već pokojne) starice Jelke Planojević izvjesni Mujo Dumanović, koji je tih dana u nadnici kosio livade njenog muža Vase Planojevića, banskog vijećnika i uglednog dobrostojećeg domaćina, danima se raspitivao šta Vaso misli o rušenju spomenika. Namjera mu je bila da po svaku cijenu umiri nečistu savjest, a istovremeno je znao da mu Vaso, zbog straha od ustaške represije, mora odgovoriti na način koji će Muji biti ugodan.

Izloženo čestom stradanju, stanovništvo ovoga kraja bilo je prinuđeno da krene u izbjeglištvo u Srbiju i sela bliže Drini i Srbiji. Događaji oko spomenika bili su potisnuti dolazećim, tragičnim i krvavim vremenom. Često je stići na vrijeme do Drine bilo pitanje života i smrti. Kad se rat završio, preživjele su čekali jad, bijeda, sirotinja i obnova.

Devastiranje

Dijelovi rastavljenog spomenika prepušteni su zubu vremena, a u neposrednoj blizini otvoren je kop za pijesak, koji je korišten za popravljanje pogorjelih kuća i oštećenih puteva. Ali čak i takav kakav je bio spomenik je smetao i novim vlastima. Pošto je bilo procijenjeno da nije u redu otvoreno uništiti spomenik koji se nisu usudile da potpuno unište čak ni ustaške vlasti, tražen je način da se bezbolno ukloni. Iz Opštinskog komiteta Saveza komunista Rogatica izvjesni Hurem je "dao mig" da se prilikom kopanja pijeska potkopa tlo ispod spomenika, i kameni blokovi obruše u iskop i zatrpaju pijeskom.

Nalogodavac je bio musliman, a izvršilac Srbin. Međutim, u Opštinskom komitetu Saveza komunista pojedini Srbi su se s vremenom pobunili protiv tog vandalizma, navodeći da je u pitanju istorijski spomenik, i uspjeli obustaviti dalje uništavanje. Ali neprocjenjiva šteta već je bila nanesena. Dijelovi spomenika razbacani su po majdanu, livadi i okolnim plotovima, a dio postolja nepopravljivo oštećen. Uprkos svemu, kamena kruna ostala je dobrim dijelom sačuvana u dvorištu Mila Mitrovića. Dosjetljivi domaćin, koji se nikad nije isticao pretjeranim srbovanjem, pa nije bio interesantan vlastima, iskoristio je priliku. Praveći se nevješt, na odbačenu krunu strpao je sijeno. Kad se uvjerio da nije uslijedila reakcija vlasti, nastavio je da to čini godinama i zaštitio kameni simbol monarhije od sigurnog propadanja.

Obnavljanje

Godine 1991, kad su stege komunizma oslabile a Jugoslavija počela da puca po republičkim šavovima, u narodu ovog kraja probudio se godinama zatirani nacionalni ponos. Na inicijativu Srpske demokratske stranke prikupljeni su sačuvani dijelovi i spomenik rekonstruisan. Prije nego što je posao završen došlo je proljeće 1992. godine i istorija je na Boričkom platou ponovo zaigrala svoje krvavo kolo. Završetak radova prolongiran je za bolja vremena. Po završetku otadžbinskog rata, ponovo na inicijativu SDS-a, pristupilo se obnovi spomenka: rekonstruisan je lik kralja Petra, postavljena kamena kruna i spomenik je ponovo otkriven 9. avgusta 1998. godine, na dan održavanja Ujediniteljske skupštine Četničkog ravnogorskog pokreta Republike Srpske. Spomenik je nešto kraći od prvobitnog, za dio postolja koji je trajno uništen. Svi ostali dijelovi autentični su i svojim ožiljcima svjedoče o burnim, minulim vremenima.

Osim u sjećanjima ljudi boričkog kraja, o spomeniku kralju Petru Prvom na Sjeversku nismo uspjeli naći pisanog traga. U Republici Srpskoj postoje još samo dva stara spomenika ovom vladaru.

U udžbenicima istorije spomenik se ne pominje. U prijeratnoj Monografiji o Rogatici, autora Rasima Hurema, o rimskim lapidarijumima ovog kraja, na primjer, mogli ste naći dosta toga, ali o spomeniku kralju Petru " ni riječi. Kao da nikad nije ni postojao. A on je neobičan, čak po svojoj sudbini možda i pomalo čudnovat spomenik. Nevjerovatni svjedok istorije naroda ovog kraja, koju je dijelio s njim: podizan, rušen, potkopavan, skrnavljen, skrivan, potiskivan u zaborav, ponovo podizan. Šta li će mu istorija još prirediti? Trenutno je tu: uspravan kameni stub sa krunom na vrhu.
jelena_madzgalj - 8160 - 12.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Pomozimo Jeleni Madzgalj


Jelena Madžgalj je sedmogodišnja djevojčica sa Sokoca, čija mladost je prekinuta teškom bolešću, tako da bez skupih lijekova ona nema nikakvih šansi da nastavi normalan život i školovanje.

O prirodi bolesti ne bih diskutovao na ovoj stranici, ali moram da napomenem da je za njeno liječenje potrebno 7500 evra, o kojima njena porodica može samo da sanja. Da napomenem i to, da nije dobila nikakvu pomoc ni od opstine Sokolac, kao ni od humanitarnih organizacija.

Njena majka mi je poslala pismo, koje skenirano objavljujem uz ovaj članak. Pored toga, u rubrici "Razno-Trazite pomoc" njena majka Zora (Zoranka) Madžgalj je ostavila i poruku sa molbom za pomoć.

Zbog toga bih vas najsrdačnije zamolio da joj pomognete sa jednim skromnim iznosom od 10 do 20 dolara. Više nije potrebno! Bilo bi lijepo da se na ovu akciju odazove što veći broj Sokočana, ali i ostalih osoba dobre volje.

Pošto je komplikovano i skupo slati tako male iznose, ja imam jedan prijedlog! Za sve one koji žive u Kanadi i Americi, ja bih otvorio poseban račun kod "TD Canada Trust" na koji biste vi mogli uplatiti tih 10-tak dolara. Svaka pomoć је dragocjena! Da se ne bi sumnjalo da iza ove akcije stoji neka "prljava rabota", ja bih otvorio posebnu rubriku za Jelenu, u koji biste mogli da upisujete datum i iznos novcs koji ste uplatili. Ukoliko ne zelite, vaše ime ne morate upisivati, moze i pseudonim. Ukoliko hoćete da porodica Madzgalj prilikom isporuke novca ipak dobije i ime donatora (tj. vaše ime) javite se email-om na adresu slavicnetŽhotmail.com. Ja preuzimam odgovornost da cjelokupan iznos koji vi uplatite stigne na odredište.

Ukoliko se odlučite da direktno pošaljete novac, ja bih vas ipak zamolio da na ovu stranicu stavite komentar koliko ste poslali, kao i to da ste ga poslali direktno, a ne meni. Novac iz Amerike i Kanade mozete slati preko "Western Union". Vjerujem da uslove slanja svi dobro znate!

Za sve vas iz Evropske Unije, nemam drugog rješenja nego da novac pošaljete direktno porodici Madžgalj. Ne zaboravite da upišete komentar na ovu stranicu.

Za sve vas iz Evropske Unije, nemam drugog rješenja nego da novac pošaljete direktno porodici Madžgalj. Ne zaboravite da upišete komentar na ovu stranicu.

Za slanje novca su vam potrebni sledeci podaci:

Account No. : Madzgalj Zoranka - Sokolac

Beneficiary Customer:
298390004281
Republika Srpska
BiH

Account with Institution:
Razvojna Banka Jugoistocne Evrope
Kralja Petra Karadjordjevica 85a
78000 Banja Luka, BiH
Swift Code: RAZBBA22

Intermediary
Deutsche Bank AG
Frankfurt am Main, Germany
Swift Code: DEUTDEFF

markale - 8100 - 11.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


Postoje tri prekretnice građanskog rata u Bosni i Hercegovini koje su iskorištene da se zavadi, uništi i istrijebi srpski narod sa njihovih vječnih ognjišta. U sva tri slučaja korišten je isti metod:

Masovno ubijanje pred kamerama


U sva tri slučaja bio je potreban izgovor da se rasplamsa rat, da bi se uskratilo pravo srpskog naroda da sami odlučuju gdje i sa kime će da žive. Sva tri slučaja su bila slična i za svaki od njih zapadna javnost je okrivila Srbe. Sumnja u to sto se stvarno desilo, je bazirana je na sledećim činjenicama:


 1. Ni u jednom od tri događaja srpskim ekspertima nije bilo dozvoljeno da učestvuju u balističkim analizama
 2. Ni jedan od Zapadnih eksperata nije potvrdio da su Srbi odgovorni za masakar
 3. U svakom od tri slučaja TV ekipe i (i prva pomoć) je "slučajno" bila na licu mjesta
 4. Svaki slučaj je imao ogromne političke i vojne posledice za srpsku stranu.Evo opisa događaja i njihovog značaja:

 1. 27. Maj 1992 - Incident u redu za hljeb - Najavljeno speciajlno zasijedanje UN trebalo je da počne 31. maja 1992. godine, da bi se diskutovalo moguće uvođenje sankcija SR Jugoslaviji. Četiri dana prije zasijedanja (27. Maja 1992. godine) desio se masakar u Sarajevu. Američka administracija iskoristila je to da progura sankcije kroz Savjet bezbjednosti UN.
 2. 5. Februar 1994 - Zločin na pijaci Markale (prvi dio) - Početkom 1994. godine, bilo je jasno da isalamski fundamentalisti nisu u stanju da pobjede u ovom ratu i da im treba pomoć sa strane. U isto vrijeme, NATO je tražio razlog da se umješa u sukob. Incident je pomogao i muslimanima i NATO-u. Zločin na Markalama je iskorišten kao izgovor da se zamijene trupe UN sa trupama NATO-a. Takođe je iskorišten je kao vodilja budućeg NATO djelovanju u Bosni.
 3. 28. Avgust 1995 - Pijaca Markale (drugi dio) - Američki pomoćnik državnog sekretara SAD-a, gospodin Holbruk, najavio je potrebu da se pronađe razlog za NATO bombardovanje. Islamski fundamentalisti su isporučili naručeno za manje od 24 sata. Samo dan kasnije, protiv dokaza (od Ruskih, Francuskih i Britanskih nezavisnih posmatrača sa lica mjesta) muslimani su izrežirali jos jedan pokolj samo za kamere. Američka administracija je insistirala da se Srbi okrive. Najveće bombardovanje u istoriji NATO alijanse je počelo. NATO je bombardovao hrisćanske Srbe i istjerao ih sa vječnih ognjišta, sa ciljem da obezbjede uporište za islamske fundamentaliste u srcu Evrope.


Za slavicnet.com sa engleskog preveo Zoran Mirkovic iz Melburna, Australija (porijeklom iz Olova)
srebrenica - 8080 - 11.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Uskoro: Spisak


Uskoro na ovoj stranici:

Zvanican spisak svih "zrtava srebrenickog masakra". Po prvi put, spiskovi ce biti sortirani po imenu i prezimenu, zatim po opstinama, mozda cak i po godini rodjenja.

Od vas ocekujem da mi pomognete da raskrinkamo najvecu balkansku prevaru 20-tog vijeka, i najvecu mrlju koja je nepravedno pripisana srpskom narodu. Ja sam 100% siguran da 70% imena na tom spisku ne zasluzuju da budu pripisani "Zrtvama srebrenickog masakra". Vec na prvi pogled, vidim da je ogroman broj poginulih iz perioda 1992-1994, u toku borbi oko Srebrenice, pa mi nije jasno zasto su i oni stavljani na spisak. Ocigledno je da je jako mali broj onih koji su nestali u periodu nakon ulaska Vojske Republike Srpske u Srebrenicku zonu.

Nakon objavljivanja ovog spiska, od vas ocekujem da:


 1. Ukoliko vam je poznato da je "nastradale osobe" ziva, molim vas da upisete svoj komentar, tj. gdje se nalazi (adresa, telefon), kad ste zadnji put culi nesto o njoj itd. . .
 2. Ukoliko je pomenuta osoba umrla prije rata, ili poginula u borbama u toku rata, tj. nije nastradala u periodu izmedju 11. i 15. avgusta 1995. godine, da i to prijavite.
 3. Ukoliko je osoba zavedena vise puta na spisku zbog greske u kucanju, ili zbog razlicitog mjesta i datuma pogibije, dajte svoj komentar. . .
 4. Ukoliko je osoba poginula na drugim ratistima (Sarajevo, Tuzla, Zenica itd. ) da i to prijavite. . .
 5. Sve ostale nepravilnosti takodje da prijavite.


Potrebna nam je kreativnost. Raspitajte se po Srebrenici, Bratuncu, Rogatici, Zvorniku i okolnim mjestima o sudbini muslimana koje ste poznavali. Ukoliko znate nekoga iz Srebrenice, a bili ste sa tom osobom u kontaktu ili ste culi da je ziv(a), provjerite da i ona nije (slucajno) na spisku. Tvorcima bosansko-islamskog fundamentalizma ne treba vjerovati.

Molim vas da na email obavezno posaljete svoje podatke, tj. izjavu da je osoba ziva.
nebojsa_spiric - 8060 - 11.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Molba oca poginulog srpskog borca


Prije nekoliko dana sam od oca pokojnog Nebojše Špirića dobio sledeću poruku:
Gospodine Tomiću, ako sam dosadan izvinjavam se, ali bih vas zamolio za jednu uslugu. S obzirom da na Sokocu imam dvojicu prijatelja, tj. braću Pavlović Nenu i Boru. Neno je bio predsjednik sudijske organizacije RS (u fudbalu), a Boro je pre par godina držao servis motornih pila. Ne znam da li još u Sokocu, a vas bih zamolio ukoliko ih poznajete da ih pozdravite i zamolite da 26. aprila, na dan Špirine pogibije, na Vojničkom groblje u Sokocu zapale svijeću na Špirinom grobu. Ukoliko oni nisu tamo, usudjujem se vas zamoliti, ako budete u to vrijeme tamo da to vi učinite, Biću vam neizmjerno zahvalan! Ja imam namjeru, ako Bog da u maju da dođem tamo.

Ovo je bio odgovor gospodinu Špiriću:

Gospodine Špiriću,
Sokolac je uvijek imao dobru i poštenu omladinu. Vjerujem da i sada ima onih koji cijene to što je vaš sin, Nebojša Špirić, položio svoj život na branik otadžbine. Vjerujem da će bar nekoliko onih koji čitaju ovaj forum naći malo slobodnog vremena da prošetaju do Malog Zejtinlika u Sokocu i zapale svijeću na Nebojšinom grobu.

Nadam se da bi neko mogao i poslati sliku groba sa zapaljenom svijećom, da je zbog Vas stavim na ovu stranicu!

Molim sve čitaoce ovog foruma, da ukoliko su u mogućnosti, 26. aprila prošetaju do Vojničkog groblja u Sokocu i zapale svijeću na grobu Nebojše Špirića.

Vječna ti slava, Srbine!
obicaji - 8040 - 10.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Djetinjci, Materice, Oci


Materice, Detinjci i Očevi, su porodični praznici, kojima je odavano poštovanje pojedinim članovima porodice. Nakon Drugog svetskog rata komunistički režim je vodio kampanju protiv ovih tekovina srpske kulture. Ove lijepe i bezazlene praznike porodične radosti komunisti su proglasili sujevjernim i neprikladnim.

Da napomenem i to da se u ranijoj istoriji rođendanima nije pridavala gotovo nikakva pažnja. Tako na primjer, kada sam kao dječak pitao moju baku kada je rođena, ona bi mi odgovarala "u vrijeme kad se đubre vuče". Međutim, nije bila sigurna da li je to u martu ili u oktobru, jer se đubre vuklo i u proljeće i u jesen.

Djetinjci
Djetinjci su praznik koji uvijek pada u treću nedelju prije Božića. Već nekoliko dana prije ovog praznika, roditelji opominju svoju djecu da će ih vezati ukoliko ne budu u stanju da se otkupe. Na ovu prijetnju, djeca se "uplaše", pa od ostalih članova svoje porodice, kao i iz užeg kruga prijatelja, traže "u zajam" razne poslastice: jabuke, orahe, suve šljive, a u novije vrijeme i bombona i čokolade. Sve to, uz veliko iskušenje, čuvaju za nedelju, kako bi mogli da se "otkupe".
Praznik počinje ranom zorom. Ponekad se djeca probude svezana, druga se "kriju" jer majka kaže da "čeka oca da joj pomogne da ih sveže". Radost, vika i smijeh su uvijek ispunjavala taj dan. Nakon što se otkupe, tj. darivaju roditelje sa poklonima, djeca se "odvežu". Po pravilu, dobiju svoj "otkup" nazad i pojedu ga na licu mjesta. Veoma često, djeca dobijaju i dodatne poklone.

Pored roditelja, djecu vezuju i komšije, kumovi, ali i porodični prijatelji. U mom slučaju, moja majka je "plaćala otkup" za mene, tako što je svim gostima toga dana kuvala kafu i servirala rakiju u moje ime. Ja sam joj zbog toga bio jako zahvalan, i sjetim se toga svaki put kad treba da joj posaljen neki dolar.

Roditelji vezuju i odraslu djecu, pod uslovom da nisu udata ili oženjena. Vezivanjem djece, porodica ritualno pokazuje demonima i đavolima da je u njihovoj kući sve na svom mestu, tako da sile pakla tu nemaju šta da traže.

Materice
Materice padaju u pretposlednju nedelju pred Božić. Uoči praznika, djeca pripreme neki konopac, ili komad kudelje, pa to stave pod jastuk da ne bi zaboravili sutrašnji praznik. Neka djeca se bude prije majki pa pokušavaju da ih zavežu pospane, dok druga vrebaju majke "iz zasjede" pa ih onda vežu, obično za nogu.

Ja sam sa svojim sestrama obično vezao svoju majku za šporet ili blizu mjesta gdje je ona "krila" svoj otkup. Ona bi se tobože otimala, branila i molila da je odriješimo, ali je mi nismo puštali sve dok nas ne daruje slatkišima. Navodno, ponašali smo se kao da joj ne vjerujemo da je nešto pripremila za otkup. Po pravilu, majka nije odmah davala sve što je imala, jer je znala da ćemo je i kasnije vezivati. Pregovori su se nastavljali cijelog dana, a mi bi nju samo "privremeno odvezali" da završi poslove po kući pa bi je kasnije ponovo "svezali" kada je imala vremena za predah. Na kraju, mama bi obećavala da će za "konačan otkup" popodne napraviti kolače. Na tome su bo se pregovori završavali, a mi bismo onda nasrnuli na baku, i sve ostale majke u komšiluku.

Majke koje imaju kćeri koje su udate ali još uvijek nemaju djecu, bi na dan Materica pravile kolače i kupovali poklone (obično kćerima materijal za haljinu, a zetu košulju) i odlazili u posjetu da se otkupe. Ponekad bi opet, zet i kćerka dolazila na večeru kod svojih majki, gdje bi dobijali darove.

Oci - Očevi

Oci ili Očevi je poslednji u ciklusu porodičnih praznika uoči Božića. Pada u zadnju nedelju uoči Božića. Obred je isti kao i slučaju Materica, izuzev što su sada očevi u glavnoj ulozi. Kako su u stara vremena očevi mnogo više poštovani, vezivanje očeva je trajalo samo onoliko koliko je njima trebalo da se "snađu" i daju otkup.

U mojoj porodici, priprema za Oce je počinjala i po nekoliko sedmica uoči praznika. Otac je, po pravilu, sakrivao konopce, prije svega one duge i vrijednije, jer se bojao da ih, mi djeca, ne isječemo na komade. U isto vrijeme, nama je bilo jako važno da bar taj dan pokažemo neku nadmoć nad ocem tako što ćemo ga bar simbolično svezati.

Kao prvo, konopac za vezivanje oca je morao da bude dug i jak. Ukoliko takav nismo mogli da nađemo u kući, nije bilo sramota zatražiti pomoć od komšije, valjda zbog toga što se i on nadao da nećemo biti previše zahtjevni kada i njega budemo vezivali njegovom vlastitom imovinom. Dalje, bez obzira koliko je konopac dobro izgledao, trebalo ga je isprobati. U mom slučaju, ja sam bio i pokusni kunić, pa bi me moje sestre "umotale" u konopac, "kao pile u kučinu". Iako bih se ja relativno lako odvezao, proglasio bih test uspješnim, tj. konopac dovoljno čvrstim.

Oca smo obično vezali u ranu zoru, dok još spava. On bi se probudio, uzviknuo: "Bježi bolan, šta to radiš" i onako svezan nastavio da "spava". Kada bi se konačno "probudio" davao bi nam "otkup", začuđen šta radimo tako rano pored njegovog kreveta.
smrtovnice - 15 - 07.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Umro Ljubo Tomić


Dana 21. decembra 2000. godine, nakon duže bolesti, preminuo je Ljubomir (Aleksa) Tomić. Sahrana ce se obaviti na porodičnom groblju u Podromaniji.
razno - 7706 - 06.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Odgovori su tačni


Zahvaljujem se pobjednicima, koji su tako brzo odgovorili na ova pitanja.
Nas sponzor za danas je Devojcica, urednik rubrike "PESCANO-SELO". Ona je ova pitanja postavila sa svog radnog mjesta, jednog hotela u Tampi, Florida, USA.
Ukoliko vam ne isplati pare, mozete je dobiti na sledeci broj telefona: 1-813-??? -9898.
Ops! Zbog moguce zloupotrebe, telefon ne mogu objaviti, ali cu ga poslati pobjednicima. Vasa imena i adrese vec imam. Pobjednicima cestitam!
upisani - 7641 - 06.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Upisani na ovaj forum(6)


Zenica - Primorac Igor
Zljebovi - Djurovic Nada I Milkan
Zljebowy - Željko Djurovic
Zvornik - Kelovic Vlado
Abu Dhabi - Luna Mila
Amerika-Tu-Negdje - Romaninac Suljo
Angers - Gajic Bojana
Banja Luka - Lizdek Vlado
Bec - Jalija Balija
Bec - Sikiras Milenko
Bec - Siljkut Mia
Belgrade - Cuko&Macak
Beograd - Djoosy
Beograd - Jeca
Beograd - Jovana
Beograd - Djurovic Mateja
Beograd - Gavric Lazo
Beograd - Kalaba Radmila
Beograd - Nikolic Ana
Bijeljina - Mrda
Bijeljina - Stanisic Igor
Blomfieldtownship - Danijel
Budva - Šuka Mijat
Derby - Jaric V
Dje Sam, Tu Sam - Zaguljeni Sokocanin
Florida - Devojcica
Florida - Elek Jelena
Francuska - Lizdek Slobodan
Frankfurt-Njemacka - Mikovcic Boris
Gelsenkirchen - Zvicer Novica
Grahovište - Hrvat
Hamburg - Damjanovic Zoran
Hamilton, Ontario, Kanada - Sakota Branislav
Han Pijesak - Planincic Danijela
Hannnover - Kosoric Rada
Hannover - Kosoric Rada
Im-Zg - Marin Marin
Irska - Pustivuk Tanja
Kakanj - Adnan
Kanada - Krajisnik
Kanada - Srpsko Sarajevo
Kanada - Krajisnik
Kitchener - Kovacevic Nenad
Kosovska Mitrovica - Jovanovic Miki
Kragujevac - Cobovic Aleksndar
Lille - Max
Los Angeles - Gordan
Lukavica - Simendic Dragan
Lyon - Ballanger Jean Philippe
Montreux, Svicarska - Jovanovic-Vannay Aleksandra
Mostar - Saban
Mostar - Grbovic Nedzad
Nikovci - Nikić Niko
Nimes Francuska - Deric Biljana
Njemacka - Vogošća Srbin
Novi Sad - Bojana
Novi Sad - Spiridonov Vladan
Paris - Cajic Boban
Pariz - Natasa Lalovic
Podgorica - Dragovic Jelena
Rogatica/Frankfurt - Mikovcic Boris
Rogatica - Pero
Rogatica - Jovkovic Rade
Rogatica - Radovic Gligor
Rogatica - Radovic Nevena
San Jose California - Neric Mitar
San Sebastijan, Espana - Samardzic Branislav
Sarajevo - Sarajlija Mujo
Selo Donji Zabari - Babic Spasoje
Svilajac - Iz Sedlara Sedlarac
Sokolac - Mladen
Sokolac - Iboljka Suvajdzic
Sokolac - Ljubo Basevic
Sokolac - Mile Basevic
Sokolac - Mladen
Sokolac - Mr, Dk, Ms
Sokolac - Veljko
Sokolac - Buloscic Dragan
Sokolac - Buranija Dragan
Sokolac - DilanBob
Sokolac - Subasic Mladen
Sokolac - Tomic Željko
Sokolac - Xxx Mi
Sokolac - Skiljevic Veljko
Sokolac - Delić Duca
Sokolac - Simic Velemir
Sokolac - Subasic Mladen
Sokolac - Zuban Petar
Solingen - Borovcanin Veljko
Srbinje - Stojanovic Stojan
Stockholm - Kraljevic Vojo
Subotica - Budincevic Ivan
Svedka/Stoholm - Milenkovic Tamara
Sydney - Nishta Maja
Tel Aviv - Rajovic Natasa
Toronto - Spomenka
Toronto - Eskic Miomir
Toronto - Marinkovic Slobodan
Travnik - Dzino Sanel
Trenutno Zvornik - Milic Ranko
Turska - Nije Bitno Muhammed
Unknown - Tomic Djordje
Usa - Sasic Dzevad
Vancouver-Canada - Radovanovic Radivoj
Vancouver - Mihajlovic Danijela
Vlasenica - Subotic Sladja
Vogošća - Pice Mirsad
Vojkovici - Trapara Krsto
Warren - Milosevic Manuela
Wien - Gazivoda Gradimir
Zenica - Muhamed
Zljebovi - Djurovic Željko
Zurich - Zoran Ikonic
Zvornik - Milic Ranko
upisani - 7643 - 06.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Upisani na ovaj forum(4)


Sokolac - Lujka Lujka
Sokolac - Madzgalj Zora
Sokolac - Matic Jovan
Sokolac - Miha Dajdža
Sokolac - Mladic Ratko
Sokolac - Neskovic Velemir
Sokolac - Pilindavic Predrag
Sokolac - Ponjarac Petar
Sokolac - Romanijac Romanijac
Sokolac - Samardzija Bojan
Sokolac - Samardzija Nikola
Sokolac - Sekerovic Brane I Nenad
Sokolac - Slobodan Miljan
Sokolac - Subasic Mladen
Sokolac - T. Dragana
Sokolac - Teletina Slobodan
Sokolac - Tomic Željko
Sokolac - Vuckovic Biljana
Sokolac - Vujicic Nenad
Sokolac - Zirojevic Dr. Olga
Sokolac - Zoranovic Predrag
Sokolac - Amovic Milomir
Sokolac - Nebitno Neko
Sokolac - Nikic Niko
Sokolac - Tomic Željko
Sokolović Kolonija - Bajazit
Solingen Nemacka - Borovcanin Veljko
Solingen - Veljko Borovcanin
Sopot - Maricic Marija
Srbija - Popovic Rajko
Sremska Mitrovica - Seka Aleksic
Srpsko Sarajevo-Bayji, Iraq - Vitkovic Aleksandar
Srpsko Sarajevo - Palamar Mladen
St Petersburg Florida - Elek Jelena
Stara Pazova - Kardelis Vesna
Svijet - Forever Srbin
Svrljig - Mirkovic Milos
Sydney - Perisic Aleksandar
Sydney - R A
Tikrit, Iraq - Sarajevo Rona
Tampa - Smith Kyle
Toronto, On - Dix Louise
Toronto - Cerovina Andrea
Toronto - Marinkovic-Belenzada Kova
Trnovo-Sarajevo-Tikrit - Vitkovic Aleksandar
U. S. Virgin Islands - Griffin Jasmine
Usa - Milenkovic Gordana
Usa - Romaninac Suljo
Vogošća - Pice
Valjevo - Pavlovic Milovan
Varna - ČErnev Živko
Višegrad -. Bela I Dragana
Vlasenica - Mirkovic Igor
Vlasenica - Vitomir Jelenka
Vogošća - Kenan
Vogošća - Forever Srbin
Vranje - Trajkov Slobodan
Vrazalice - Stanisic Biljana
Vrbas - Milan
West Frankfort Illinois Usa - Valenciano June
Wellington -New Zealand - Kovincic Bojan Bozidar
Windsor - Kelly Irina
Zljebovi-Sokolac - Djurovic Željko
Zagreb - Ane Ane
Zagreb - Knezevic Ivo
ZaječAr - Miladinov Saša
upisani - 7644 - 06.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Upisani na ovaj forum(3)


Budva - Šuka Mijat
Bytom - Poljska - Górski Marcin
Cacak - Borovcanin Vladimir
Cigansko Brdo - Rus
Cikago/Inace Iz Svraka/ - Prutina Mirsad
Csac - Ajasu Zmaj Od Bosne
Ct -
Calgary Alberta - Masic Snezana
Calgary - Goca Sa Sokoca
Canada - Family Šuka
Canada - Phantom
Cedar Rapids - Tinjic Vildana
Chicago - Drljic-Josipovic Branka
Chicago - Drljic Branka
Chicago - Jelovina Dusan
Chicago - Josipovic-Drljic Branka
Chicago - Rakovic-Aleksic Jelena
Corpus Christi - Quinn Kathey
Crna Gora - Vuk
Crvene Stijena - Starina Novak
Crvene Stijene - Starina Novak
Danska - Vozd
Dark City - Phantom
Darmstadt - Zdrale Dragan
Dedinje - Djogo Risto
Detroit - Obrenovic Zoran
Doboj - Vladusic Tatjana
Dortmund - Becker Jason
Drachten Holandija - Andrun-Przulj Vojkan
Edmonton - Radmanovic Jovan
Evropa - Beban
Evropa - Goran
Francuska - Lizdek Slobodan
Frankfurt - Mikovcic Boris
Fl, - Devojcica
Florida - Usa - Krstic Zoran
Florida -,, Devojcica'
Florida - Devojcica
France - Vuksanovic Aleksandar
Francuska - Braca Amovic
Frankfurt/Sokolac - Zivanovic Jelena
Glasgow - Whyte Dragana
Gradiška - Tomić Davorin
Graz-Austrija - Djeric Bosko
Gujarat (India0 - Moradia B T
Göttingen - D - - Gavrilovic Ranko
Hamburg - Plakalovic Branislav
Hag- Kljajevic Majko
Hag - Stanovnici Sheveningena
Hamburg - Gavrilovic Mladen
Hamburg - Hoffmann Michael
Hamburg - Šuka Zoran
Han Pijesak - Offman Kuguar
Han-Pijesak Odnosno Dizeldorf - Milinkovic Nedeljko
Han-Pijesak - Nemam Prokleta_Nedelja
Holandija - Jovanka
Holandija - Doneva Meri
Ijsselmuiden - Derks Johan
Irska - Tanja
Ilijaš - Mujagic Hasan
Indjija Srbija - Bjekovic Mladen
Indjija - Bjeks
Istocno Sarajevo - Cincar Aleksandar
Itaka - Odisej
Jajce - Starina Novak
Johannesburg - Lola Lola
Juba, Sudan - Kakuca Mladen
Karlovac - Kinez Mario
Kalgari - Kanada - Goran
Kalimanici - Great G The
Kikinda - Rodjan Igor
Kimberly, Juzna Afrika - Sumar Danica
Kragujevac - čObović Aleksandar
Krefeld, Germany - Yukihide Nakazato
Kresevo - Maradona
Kristianstad - Mirosavljevic Radmila
Krnije - Roka
Krnije - Roka
La - Stanisic Biljana
Lyon - Ballanger Jean Philippe
Lidcoping - Mijatovic Djordje
Ljubljana - Pržulj MlađEn
Ljubljana - Pržulj Mladen
Ljubljana - Vukosavljević Darko
Logan - Ivans Sinisha
London - Zeljo
London - Kezunovic Marko
London - Pepovic Nada
Los Andeles - Stanisic Biljana
Los Angeles - Stanisic Biljana
Ludwigsburg - Sodolovic Aleksandra
Ludwigsburg - Sodolovic Aleksandra
Luzern-Svajcarska - Tomic Dragan
Macedonia - Debelnogic Goran
Margetici - Markovic Nikola
Mass, U. S. - Amovic
Massachusetts, U. S. - Amovic
Matici - Uvo Boli Te
Melbourne Australia - Tamburic Rada Stanojka
Melbourne - Ozi
Melbourne - Mirkovic Zoran
Melbourne - Trifunovic Snezana
Melburn - Ozi
Melrose, Scotland - Cain David
Milwaukee - Williams Vera
Minhen - Markovic Jovan
Mississauga, Ontario, Canada - Muir Ljubica
Montreal - Radulovic Zdravko
Moskva - Djurkovic Zoran
Muenchen - Mijatovic Dusan
Nisam Sa Dedinja - Zaguljeni Sokocanin
Negotin - Milosavljević Goran
New York - Majic Milija
Niagara Falls Canada - Vitomir Drazen
Niagra Falls - Vitomir Drazen
Njemacka - Gavrilovic Željko
Novi Sad-Sokolac - Djeric Zorica
upisani - 7645 - 06.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Upisani na ovaj forum(2)


Aarau Svajcarska - Lucic Rajic Milenka
Alpi - Neso Perka I
Amerika - Forever Srbin
Amsterdam -
Amsterdam - Sokocanin Nepoznati
Amsterdam - Stihoklepac Nepoznati
Amsterdam - Fon Vladicic Pelle
Atlanta-Usa - Krunic-Stojkic Natasa
Atlanta - Peric Milan
Auburn, Indiana, Usa - Stankovic Milan
Baltici - Borovcanin Neso
Beograd - Nene
Beograd - Drljic Rale
Beograd - Maksimovic Dusan
Beograd - Mijatovic Željko
Bgd - MirotočIvi Simeun
Bgd - Mirotocivi Simeun
Bratunac - Lazic Aco
Baltici - Elez Željko
Banja Luka - Tanja
Banja Luka - KovačEvić Jasna
Banja Luka - Kovacevic Jasna
Banja Luka - Kukolj Mico
Banja Luka - Savatic Ilija
Banjaluka - Miki Miki
Banjaluka - Spasic Milan
Barcelona (Espańa) - Bct Bct
Bayji, Iraq - Vitkovic Aleksandar
Bec - Broz Josip
Bec - Ponjarac Marijan
Bec - Vukovic Jelena
Belgrade - Fraser Bill
Belgrade - Jovic Mina
Belgrade - Zlatanovic Ivan
Beogard - Jakovljevic Milos
Beograd - Milan
Beograd - Nedeljko
Beograd - Cekic Ivica
Beograd - Dobrilovic Adrijana
Beograd - Drakulic Milan
Beograd - Lubarda Rade
Beograd - Miljkovic Miroslav
Beograd - Nikitovic Maja
Beograd - Perisic Nebojsa
Beograd - Radovic Marko
Beograd - Radovic Milan
Beograd - Tomcic Momir
Beograd - Y X
Berlin - Radovic
Bijeljina - Terzic Gligor
Bijelo Polje Crna Gora - Madzgalj Željko
Bosna -
Boston - Gataric Dragan
BrčKo - ČUrić Neda
Brigg, North Lincs, England - Buckley Roy
Budva - Scg - ŠUka Mijat
Budva - Filip
Budva - Cicmil Drago
upisani - 7646 - 06.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Upisani na ovaj forum(1)


- Aleksa
- Aleksandar
- Bajazitov Komsija
- Balija Sa Drine
- Bojan
- Dule
- Dajdža Miha
- Danijela
- Deda
- Deda Sokolac
- Devojcica
- Djevojcica
- Djordje
- Djura
- Fandjo
- Fantom
- Gtg
- Goran
- Gvozden
- Hrvat
- Josipa Lisac
- Jovana
- Kenan
- Laki
- Mijat
- Mrak
- Mijat
- Mijat Šuka
- Miki
- Milan
- Mrak
- Mrki Vuk
- Ozi
- Pice
- Pozdrav
- Pescano Selo
- Pinky I Savcic M.
- Rade
- Radovan Karadzic
- Ratko Djeric
- Slavica
- Suad
- Sami
- Sanny
- Sarajlija
- Sasha
- Serdar Jole
- Slavica
- Slavica I Tanja
- Soko Sa Sokoca
- SokočAnin
- Sokocanin
- Srba
- Srbija
- Starina Novak
- Tampa
- Toda Sokolac
- Ujko
- Vojnik Srece
- Željko
- Zvrk
- Aida
- Alex
- Alnesa
- David
- Deda Sokolac
- Demirovic Mustafa
- Djevojka
- Dragan Damjanovic
- Fl,
- Hag
- Ja
- Jastreb
- Jeca
- Kanzes
- Milos Drasak
- Pacov
- Paljanin
- Pice
- Pice-Posljednji Put
- Poklon
- Rade
- Senad
- Srebrenica
- Tadic
- Trazim
- Usjenci Smrti
- Vogošćanka99
- Amovic
- Becar Lola
- BecirovicMehmed
- Bivsa Vogošćanka - Snjeza Pejic
- Bosnavi Bosnjak
- Dimitrov Aleksandar
- DrazaČiča
- Forever Srbin
- JelačA Dr. Simo
- Kandić U.
- Mujo I Fata Sarajevo
- Odozgora Zora
- Reese Charley
- Šuka Mijat
- Teletina Slobodan
- Tepavcevic Dragan
- Tomic Djordje
- Tomic Željko
- Us Reston
- Vladusic Tatjana
- Zugic Nedeljko
- Amovic Goran I Neno
- Iboljka Velemir Simic
- Imamovic Ahmed
- Kanada Serdari
- Karamazov Radivoje
- Kovac Musan
- Maricich Zora
- Šuka Slavica
- Y X
- Znam Ja Bolju Odgovor Na Pitanje
- Šuka Mijat
- Šantić Aleksa
- Šuka Mijat
upisani - 7642 - 06.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Upisani na ovaj forum(5)


Ohio - Usa - Debelnogich Goran
Orlando - Pepovic Franjo
Oslo - Borota Ljubisa
Ottawa, Canada - Rajic -Laus Ranka
Ottawa-Hull - Tomovic Gavro
Ottawa-Hull - Tomovic Gavro
Ottawa - Rajic - Laus Ranka
Ottawa - Rajic Rasevic Rajka
P - P Petar
Pancevo - Batinic Branislav
Pale, Romanijska Bb - ŽUgić Nedeljko
Pale - ŽUgić Nedeljko
Pale - JoviČIĆ - Slavuj Slavko
Pale - JovičIć - Slavuj Slavko
Pale - Jovicic - Slavuj Slavko
Pale - Zugic Nedeljko
Palic - Ilic Uros-Cili
Paris - KittyČičak
Pariz - Kerkez Igor
Pariz - Tosic-Stanojevic Dragana
Pecina - Sto_Se_Vas_Ne Neko
Pescano Selo - Devojcica
Pescara - Devojcica
Petrusic - M. Konacno!
Podgorica - Mrvaljevic Veselin
Podgorica - P Petar
Pofalici-Sarajevo - Imamovic Ahmed
Praga - *** Zuzana
Prijepolje, Srbija - Nestorovic Nikola
Prince George - Gordon David
Prince George - Tomic Željko
Prnjavor - Lj Vladimir
Radolfzel-Germany - Mumovic Goran
Rajkot - Moradia Babu
Ravna Romanija - Starina Novak
Republika Srpska - Starina Novak
Rogatica-Bih - Vatric Omer
Rogatica - Danijela
Rogatica - Pero
Rogatica - Radovic Gligor
Rogatica - Radovic Nevena
Romanija - Starina Novak
Rosenheim - Petrovic Branislav
Rovereto - Sighele Alberto
Sarajevo-Opstina Centar - Inspektor Rejhan
Sarajevo - Sarajevo SlaĐO
Sarajevo - Šumaher SlaĐO
Selo Stupanj-Srez Sokolac - Sitan Cesalj
Smederevo - Binitch Dragisha
Sokolac *Baltici* - Braco
Sokolac-Selo Stupanj - Todorovic-Sitan Cesalj Nemanja
Sokolac - Jugo Momo Bajaga I Pinky
Sokolac - M Subasic
Sokolac - Milan
Sokolac - Mladen
Sokolac - Mladen S
Sokolac - Mladen
Sokolac - R. I. P.
Sokolac - Rom From
Sokolac - Srbin
Sokolac - Todor
Sokolac - DeliĆ Duca
Sokolac - K Mile
Sokolac - K Mile
Sokolac - Pandurevic Jovan
Sokolac - Tomic Pane
Solingen Nemacka - Borovcanin Veljko
Sydney Australia - Alex
Sa - Mladic Ratko
Sa - Mladic Ratko
Salt Lake City - Amra
Sarajevo - Aida
Sarajevo - Ohr
Sarajevo - Bosnavi Bosnjak
Sarajevo - Bosnic Bosnjak
Sarajevo - Mladic Ratko
Sarajevo - Nermin Nermin
Sarajevo - Rogatica Bosnjak
Sarajevo - X Vanja
Sarajevo - Mladic Ratko
Sator Anywhere - Becar Lola
Seattle - Westen Shosh
Seymour, Tn 37865 Usa - Ilic Dragica
Sidnej - Ozi
Skandinavija - Podinic M.
Sliema - Malta - Puglisi Manolita
Sofia - Lazarova Svetla
Sokolac, Krmkov Do, Kazani - TeletinaPetrovic SlobodanMiljan
Sokolac-Romanija - Subasic Mladen
Sokolac - Filip
Sokolac - Jeca I Zelja
Sokolac - M Radovic
Sokolac - Slobodan
Sokolac - Srbin
Sokolac - Srbin
Sokolac - The Black Trio(Safet, Fikret, Derim)
Sokolac - Željko
Sokolac - Daleko Bilo
Sokolac - Mr
Sokolac - Srbin
Sokolac - Borovcanin Neso
Sokolac - Borovina Veljko
Sokolac - Cvijetic - Takac Goran
Sokolac - Cvijetic Mira
Sokolac - Erić Ratko
Sokolac - Kezunovic Mirjana
odgovor - 7580 - 05.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Zahvalnica


Citam ove clanke, i pozeljeh da se zahvalim svima onima koji gotovo svakodnevno pisu na ovom forumu. Bilo da se radi o Zoranu Mirkovicu iz Melburna, koji se upravo javio sa zeljom da pomogne, ili o Mijatu Suki koji je moj prvi saradnik i jedan od prvih posjetilaca ovog foruma.

Moram vam priznati da sam dosta naucio i da se uvijek odusevim kada na ovoj stranici nadjem komentare koje su napisali:

 1. Rade
 2. Pero iz Rogatice
 3. Jelena Elek
 4. Nedeljko Zugic
 5. Slavko Jovicic - Slavuj
 6. "Srbina Forever"
 7. Djevojcica iz Pescanog sela
 8. i mnogi drugi. Nemam vremena da nabrajam sve, ali cu uskoro objaviti spisak svih onih koji su svoje komentare ostavili na ovom forumu.


Od vas sam mnogo naucio, pa vjerujem da su i nasa bivsa "braca" procitali ponesto zanimljivo sto ce ih natjerati da pocnu upotrebljavati svoj mozak i za rasmisljanje.

Konacno, moram da se zahvalim i vama koji svakodnevno dolazite na ovaj forum, ali se jos uvijek ne "usudjujete" da ostavite svoje komentare.

Pozdrav,
Zeljko
pomoc - 7382 - 03.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Potrebna pomoc


Zbog obaveza koje imam na radu na srpsko-engleskom rijecniku, kao i nekoliko foruma koje uredjujem, nisam u stanju da za vrijeme svog slobodnog vremena uradim sve sto bih zelio da ovaj forum bude sadrzajan. Zbog toga se obracam vama, u nadi da ce mi neka "dobra dusa" pomoci.

Kao prvo, potrebno mi je da mi neko prevede clanke koje sam stavio u rubriku Istorija-Markale(Eng). Radi se o clancima "Mistery of the Marcale Massacre" kojeg je napisala Eve-Ann Prentice, kao i o clanku "Crime at the 'Markale' marketplace in Sarajevo" koji je odlomak iz knjige generala Michael Rose (Majkl Ruoz). Napominjem da su ovi clanci preuzeti sa interneta, pa je vrlo moguce da ih je neko vec preveo. Mozda bi nekoliko minuta provedenih na "GOOGLE" bilo korisnije, nego ih ponovo prevoditi.

Pored toga, ako bi neko mogao da mi prevede clanak "The Story Behind Srebrenica", kojeg sam napisao ja, ali nikada nisam imao vremena da ga prevedem i na srpski. On se nalazi u rubrici Istorija-Srebrenica(Eng. ) Zatim, u rubrici Price-English Stories se nalazi i prica o mom prijatelju Zoranu Rundicu, koji je rodjen u selu Vrabci kod Sokoca, a kao civil ubijen u Sarajevu samo zato sto je Srbin koji je imao nesrecu da je rodjen na Sokocu.

S obzirom da mi engleski nije maternji jezik, bio bih veoma zahvalan svim onim koji naprave bilo kakve ispravke na svim tekstovima koje sam ja pisao. Ja sam, prije svega kompjuter programer, i pisanje na srpskom (a i engleskom) jeziku mi nije bas profesija. Sve ispravke i prevode mozete slati na moj email slavicnetŽhotmail. com.

Unaprijed zahvalan,
Zeljko
markale - 7380 - 03.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Markale


Britanska novinarka Eve Ann Prentice je 3. 2. 2006. godine je kao svjedokinja obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY) izjavila da je 1994. godine u Sarajevu vidjela vođu Al-Qa’ide Osamu bin Ladena za posjeta bošnjačkom čelniku Aliji Izetbegoviću.

Odgovarajući na Miloševićeva pitanja, svjedokinja Prentice je kazala kako je njezina istraga pokolja na sarajevskoj tržnici Markale 5. veljače 1994. , koji je doveo do zračnih udara NATO-a na Republiku Srpsku, pokazala da pokolj nije izazvala srpska granata, nego da je riječ bila o “eksplozivnoj napravi pričvršćenoj ljepljivom vrpcom ispod štanda na tržnici’’. Svjedokinja je odgovornost za navodno podmetanje eksploziva pripisala “vladi BiH”.
smrtovnice - 7323 - 31.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Jovan Banjanin (1925-2006)


Zivot je kratak, kao treptaj u svemiru! Zbog toga, mnogi ne ostvare svoje ciljeve, te umru nekako "nedovrseni".

Jovan Banjanin (1925-2006) je u Carstvo nebesko otisao sa osmjehom na licu. Njegov zivotni cilj je bio da bude dobar muz, i dobar otac za njegove kcerke, Ranku iz Rogatice, i Jovanku iz Holandije.
Svijet ovozemaljski je napustio tiho, bas onako kao sto je i zivjeo.

Vjecna ti slava Jovane!
ww2 - 6501 - 24.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Malenica


Autor: Željko Tomic
(zabranjeno kopiranje i objavljivanje)

Bilo je to nekako u vrijeme kada se ratni plamen ponovo počeo razbuktavati nad Bosnom. Tutnjava artiljerije sa Hreše se mogla čuti i na Sokocu, a meni se činilo da je barut, koji je kuljao iz čeličnih čeljusti usijanih topova, nošen vjetrom stizao i do mog kućnog praga.

U Sokolcu su svi pričali o ratu. Bilo je uobičajno da sa slučajnim prolaznikom, umjesto "Pomaže Bog" odmah potegneš priču o događajima na frontu. Ljudi su uglavnom zapitkivali, nadajući se da će saznati nešto novo o tim prevrtljivim dešavanjima oko nas. Međutim, takva neizvjesnost bi ponekad izrodila potrebu da skineš okove sa duše, pa su na vidjelo izlazile i duboko čuvane tajne. Vjerovatno i zbog toga što se živjelo u ubjeđenju da "turska noga više nikada neće kročiti na tlo Romanije".

Jednoga dana, uđe u naše dvorište sićušan čovjek, sa kojim ja, kako ono naš narod reče "ni parče hljeba ne pojedoh, ni čašicu domaće rakije ne popih". Negovo ime na želim da navodim, pa ću ga u ovoj priči zvati Malenica. On me pozdravi, upita za zdravlje moga bolesnog oca, a onda razočarano reče:

"Eh, ne može Srbin život da proživi a da ga bar jedan rat ne zakači. Neće valjda opet da se ponovi Drugi svjetski rat! Mnogo su zuluma Ustaše nad nama učinile! Eto, meni su u drugom svjetskom ratu ubile oca, majku, te dvije sestre i šestomjesečnog brata. "

Malenica primjeti da sam se pretvorio u uho, pa nastavi:

"Jednoga jutra, u naše selo upadoše Ustaše, komšije iz susjednog sela Nevoseoci. Moja majka, vidjevši da su muslimani počeli paliti kuće i ubijati čeljad, izbaci kroz prozor mene i mog starijeg brata, pa nam naredi da bježimo u šumu. I dok smo trčali preko dvorišta, iza kuće se pojavio komšija Osman i povika:"

 • "Kuda bježite, Vlasi? "

  "U trenutku dok smo preskakali ogradu tora, u kome su bile zatvorene ovce, osjetih tup udar u leđa. Pao sam na zemlju. Topla tečnost je počela je da mi se sliva niz grudi i čelo. Ne dugo potom, tijelom mi prođe oštar bol. U trenutku dok sam gubio svijest, glava mi klonu na lijevu stranu. Vidjeh nepomično tijelo moga brata, koji je ležao na samo nekoliko metara od mene. "

  Nakon nekoliko sedmica, Malenica se probudio iz kome. Našle su ga komšije oblivenog krvlju, izmješanog sa ovčijim izmetom. Zbog pucnjave, ovce su panično skakale preko beživotnih tijela dvojice dječaka, pa su brabonjci kroz rupe na odjeći zagadili rane na njihovim mladim tijelima. Rođaci su ih odnijeli u susjedno selo, jer je na temeljima njihove kuće ostalo samo nekoliko izgorjelih greda.

  Malenica je imao osam prostrijelnih rana. Bio je pogođen u glavu, grudi, nogu i ruku. Ni brat mu nije prošao bolje. Srećom, i on je ostao živ! Međutim, to se nije moglo reći za ostale članovi porodice, uključujući Maleničine sestre i brata, koji su već odavno ležali na porodičnom groblju više sela. Očevici su tvrdili da ih je Osman izveo pred kuću, i na tom mjestu ih je i zaklao.

  "Trebalo mi je dugo vremena da se oporavim od tih rana! " - nastavi svoju priču Malenica - "Vjerovatno sam zbog njih i ostao ovako sićušan pa me narod na Sokocu prozva Malenica".

  Godine su prolazile. Rat se završio, te se život na Romaniji počeo vraćati u svoje normalne tokove. Sud u Sokocu je podnio krivičnu prijavu protiv Osmana, pa je ovaj odveden u Sarajevo na suđenje. Okružni sud iz Sarajeva je pozvao Malenicu i njegovog brata da svjedoče. Osman je osuđen na tri godine zatvora, ali se na Glasinac vratio nakon osamnaest mjeseci. Upravnik zatvora, takiđe musliman, je pustio Osmana na slobodu zbog primjernog vladanja.

  "Ja i moj brat nikada nismo zaboravili ko nam je pobio porodicu. Na taj nemili događaj nas je podsjećao i sam Osman, koji nam se podrugljivo cerekao u lice, svaki put kada bi prošao pored nas. Nekoliko puta je i prokomentarisao kako mu je mnogo žao što nije ubio i "ona dva mala Vlaščeta. " Zbog toga smo ja i moj brat počeli da smišljamo kako da mu se osvetimo. "

  Par godina nakon rata, na Glasincu je formirana Poljoprivredna zadruga, pa je lokalno stanovništvo imalo obavezu da sakuplja sijeno za farmu krava u Primčićima. Tako se jednom prilikom, na toj "dobrovoljnoj radnoj akciji" nađoše gotovo svi mještani susjednih sela. Osman se do tada jako ugojio, pa se zbog toga i otežano kretao. Volio je da stoji na sijenu, i odozgo naređuje drugima šta i kako da se radi. U jednom trenutku, kada niko nije gledao, Malenica izmače vrljiku, te Osman izgubi ravnotežu i tresnu od zemlju. Pad sa visine od nekih pet do šest metara je nanio Osmanu teške telesne povrede. Još uvijek je bio živ, ali se nalazio u komi iz koje se nikada nije ni probudio.

  Istoga dana, dvanaeštogodišnji Malenica i njegov desetogodišnji brat su odvedeni u stanicu milicije u Sokocu. Tu su odvojeno saslušavani, ali ništa nisu priznali, uprkos nesnošljivoj policijskoj torturi. Nakon par mjeseci, pušteni su iz zatvora zbog nedostatka dokaza. U više navrata su ponovo privođeni u miliciju na saslušavanja, koja su ostala bezuspješna. Par godina nakon toga, ovaj slučaj je u potpunosti pao u zaborav.

  Kada je završi svoju priču, Malenica pogleda u sat, pozdravi se i ode u pravcu grada. Čovjek koji je u tom trenutku izašao na ulicu je za mene bio sasvim druga osoba od one koja se ne tako davno pojavila na mojoj kapiji. Neupadljivi čovečuljak, kome je zajedljivi Sokolac dao nadimak Malenica, zablista u mojim očima, i prerastao sve moje idole. U njemu otkrih heroja, produženu ruku pravde, dječaka kroz koga je progovorio Bog.

  I dok je na Romaniji kopnio i deseti snijeg od trenutka otkako su utihnuli topovi nad Hrešom, stiže me vijest da je Malenica umro. Vjerujem da je u Carstvo nebesko otišao sa osmjehom na licu, i da je u sudnjem času pomislio kako će, kada stigne u Raj, svojim sestricama i majušnom bratu ispričati kako je njihovog ubicu stigla zaslužena kazna. U grobu je već neko vrijeme počivao i njegov drugi brat, koji za svoga života nikome ne ispriča kako su on i Malenica kaznili Osmana.
 • objava - 6141 - 21.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Novo pravilo foruma


  Zamolio bih učesnike ovog foruma, a posebno Srbe, da ignorišu provokativne komentare na nacionalnoj osnovi. Mi trebamo da se bavimo pametnijim stvarima, tj. da pišemo o srpskim junacima koji ne bi trebalo da se zaborave!

  Od danas, neki posjetioci će morati da prođu moju cenzuru da bi se njihov članak pojavio na ovoj stranici. Za početak sam blokirao sledece IP adrese:

  netnum: 85. 92. 224. 0 - 85. 92. 225. 255
  descr: AS54#21 B. Carsija

  inetnum: 80. 128. 0. 0 - 80. 146. 159. 255
  descr: Deutsche Telekom AG
  grahoviste - 5928 - 20.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Za Jelenu i Spomenku


  Prenosim zahtjev Slavka Helete, dopisnika "Glas"-a iz Banjaluke, koji hoće da napiše članak o stradanju porodica:

  Jelene Elek i Spomenke Vladušić

  Od redakcije "Glasa Srpske" sam zamoljen da kontaktiram sa vama u vezi sa pisanjem na okolnosti stradanja vaše familije u Ilijašu. Nažalost nisam uspio pronaći telefon niti vasu adresu. Stoga vas molim da mi se javite i navedete vasu adresu boravka kako bih ja ili neko od kolega iz Glasa sa vama obavio razgovor radi pisanja.

  s poštovanjem,
  Slavko Heleta,
  dopisnik "Glasa Srpske" iz Višegrada


  Jelena, javi mi se na slavicnetŽhotmail.com pa cu ti dati njegov email i broj mobilnog u Višegradu. Kako sam ja shvatio, ti si u kontaktu sa Spomenkom, pa bi mu mogla poslati i njen broj telefona.

  Pozdrav,
  Željko
  hag - 5081 - 11.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Slobo otisao kod Alije i Franja


  Slobodan Milosevic
  U zatvoru u Hagu, danas je (11. 03. 2006. ), u zatvorskoj celiji pronadjeno tijelo Slobodana Milosevica. Njegova smrt je veliko olaksanje za one koji planiraju budzet suda u Hagu, ali i za sve Srbe sirom svijeta, jer je konacno zavrsen cirkus kojim se, procesom protiv Slobodana, i Srbija trebala jednostrano osuditi za rat u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu.

  U toku dejtonskog sporazuma, Slobodan je Aliji dao vise nego sto je to ovaj i trazio, sve sa zeljom da zadrzi kontrolu nad Kosovom, koja mu je tom prilikom i obecana. Tako su na primjer, za Srbe u Hrvatskoj nije ni pokusao da izbori autonomiju. Pored toga, na dan pregovora o koridoru prema Gorazdu, Slobodan je dosao pijan, pa kada je na karti povukao granice koridora, i Alija se zaprepastio jer nije mogao da vjeruje. (informacija sa stranice CNN-a. )

  Da je kojim slucajem, vlast napustio prije Dejtona, Srbi bi mu mozda i podigli spomenik, ali vlast je slatka i nje se veoma tesko odreci. Za mene je ovo dan radosti za srpski narod.

  Slobodan Milosevic, the former Yugoslav president who was on trial at The Hague for war crimes, was found dead in his cell. Author ities have launched an investigation about his death.
  bozur - 5033 - 10.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Božur i ja


  Dok sam u toku rata boravio u Vogošći, zamolih Boru Radića da me pošalje sa njegovom grupom da i ja onako uživo vidim Žuč o, kojoj su svi u to vrijeme pričali. Obišao sam gotovo čitavu Republiku Srpsku, od Manjače do Nedžarićima, i svugdje vidjeh nešto interesantno i nađoh nekog poznatog. Ostade mi još samo da sa Žuči bacim pogled na Sarajevo.

  I tako, nekliko dana nakon toga povede me Boro radić na neko zborno mjesto. I dok sam tamo čekao da se i ostali okupe, naiđe Božur i upita mene šta ja tu radim. Ja mu odgovorih da idem na Žuč, nakon čega on priđe Boru i nešto mu šapnu na uho. Nakon toga, Boro mi reče:

 • Znaš danas je jedna opasna akcija, pa možda bi bilo bolje da ti ne ideš.

  Božur me odvuče u stranu i reče:

 • "Brate, nemoj sad, nisi ti za ovo! Ti si čovjek od kompjutera i pera, i takvi kao ti će nam trebati nakon rata da pišu istinu o nama. Odvešću ja tebe na Žuč jednom drugom prilikom pa ćeš ti sve lijepo da vidiš!"

  I doista, ispostavilo se da je to bila jedna jako žestoka akcija u kojoj je poginuo jedan naš borac, a drugom je nakon ranjavanja odsjekoše nogu. Ne dugo nakon toga, izgubih svaku želju da srljam tamo gdje nisam morao...

  Što se Božura tiče, on je održao svoje obećanje. Odveo me je na Žuč, i to u vrijeme kada je tamo nije bilo borbi. U svakom trenutku mog boravka na Žuči budno je motrio na mene, a ponekad me je i svojim tijelom štitio iz pravca odakle bi mogao da dođe snajperski metak. Meni je zbog toga bilo neprijatno, ali danas sam mu na tome jako zahvalan. Sa njim sam prošetao rovovima, pokazao mi je "Smetljište" kod Buća Potoka, ali mi na Golo brdo nije dao da idem jer "tamo nije bilo sigurno!"

  A danas, kad god odem u crkvu, zapalim jednu svijeću i za Božura. Nakon toga razmišljam o tome da li je njegova žrtva bila uzaludna. Njegova smrt je koristila samo korumpirani političari koji su naše vojne pobjede dobro unovčili. Zapitam se i da li ću za života uspjeti da dorastem ulozi koju mi je Božur zacrtao. U ime mojih palih drugova ja vodim ovaj rat, u procjepu između onih koji vladaju i onih koji tapkaju u mraku. Moji su rovovi sačinjeni od papira, a oružje mi je pero, baš kao što me je Božur to predvidio.
 • pozdravi - 4884 - 08.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Srecan praznik!!!


  ruze za sokocanke
  Svim Sokocankama, ali i ostalim osobama ženskog pola koje posjećuju ovu stranicu čestitam međunarodni praznik žena, 8. mart.
  republika_srpska - 4783 - 06.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Poruka jednog koji je otišao


  Miroslav Toholj, moj lični prijatelj i veliki Srbin, mi je još u junu 1992. godine rekao da ima spisak oko 4000 zločina koji su se do tog trenutka desili na teritoriji Bosne i Hercegovine. Uskoro nakon toga, on postaje prvi ministar za informisanje u vladi RS. Međutim, razočaran korupcijom na Palama, odlazi u Beograd i gubi mu se svaki trag na srpskoj političkoj sceni.

  Na vlast u RS dolaze drugi političari, koji su po znanju i obrazovanju bili na mnogo nižem nivou od Miroslava Toholja. Ideja o pravljenju liste ratnih zločina je zapostavljena. Pljačka i otimačina imovine zemlje koja se raspadala je bila na prvom mjestu.

  Nakon završetka rata, političari su shvatili da mogu ostati na vlasti u RS samo ako idu "niz dlaku" Svevišnjem predstavniku za Bosnu i Hercegovinu. želja za ostanak na vlasti ih je natjerala da zaborave zločine počinjene nad Srbima, po principu "ne čačkaj mečku, razbiće ti zvečku". Umjesto toga, oni su se angažovali na "utvrđivanju" svojih pozicija u vlasti, tj. ulagivanju zapadnoj politici i odobravanju onoga što SAD radi, a to je prenošenje krivice na Srbe, kao jedinog krivca u zadnjem građanskom ratu. Sa druge strane, zločini tipa Srebrenice su preuveličani, čak i do deset puta, pa su na listu "ubijenih" stavljeni i mnogi živi, ali i oni koji su umrli prirodnom smrcu, prije nego sto je rat i počeo. Sve ovo da bi se skršio moral Srba, pravih pobjednika u ratu. Trebalo je napraviti jednu kvazi-državu, koja može ostati samo ako njom upravlja stranac.

  Zlodjela tipa čemerno, Pofalići, Grahovište i mnoga druga su zaboravljena i čak se ne mogu naći na internetu, a ubistva koja su muslimani počinili u Sarajevu (primjer ubistva mog velikog prijatelja Zorana Rundića iz Vrabaca kod Sokoca) se mogu naći samo na ovoj stranici i na listi "palih civila u toku okupacije Sarajeva".


  Mnogo se moglo učiniti da se pomogne izbjeglicama da dobiju "neku marku više" za ono malo njihove imovne koja je ostala iza razjarenih hordi mudžahedina, koje je Alija Izetbegović uvozio u Bosnu. Bosanske pasoše su dobili Osama Binladin, i još mnogi drugi mudžahedini, za kojima je sada raspisana potjernica i koji se kriju u zemljama koje su nekada bile pod zaštitom "Novog svjetskog poretka", kao što su Avganistan, Irak, Iran i druge zemlje.

  Kažem, mnogo se moglo učiniti da se pomogne izbjeglicama, pogotovu sa budžetom koliki ima Republika Srpska. Međutim, niko se nije sjetio da izdvoji malo para, pokrene neki list za razmjenu imovine ili napravi neki forum poput ovog koji sam ja započeo. Da se povezu one koji hoće da ono malo svoje imovine prodaju za bagatelu. Tako je i ovaj nać junak, Pice, za par ukradenih auta kupio tri poslovna prostora u Vogošći, od Srba, koji su to sa teskom mukom zaradili. Znam kakav je to osjećaj, ja sam u ratu izgubio bar 180. 000 maraka, i sve moje fotografije, dnevnike, udarničke značke sa radnih akcija, diplome i pohvale - vrijednost neprocjenjiva. Srećom, nisam izgubio nogu ili pamet. Još uvijek razmišljam svojom glavom i znam da razlikujem poštenog čovjeka od korumpiranog političara. Takođe bih, sa kojim slučajem živim u Sarajevu, znao da razlikujem šta sam dobio od Alije Izmetbegovića od onoga šta sam oteo nekom nesrešniku u nevolji.

  Pišite, jedino se tako istina može čuti. Poruka za vas koji ste ostali: izadjite na izbore i glasajte 100% protiv onih koji su na vlasti. Oni su vas i doveli do prosjačkog štapa. Mi koji smo "preko grane" se bar trudimo da istina dopre do vas. Vi koji ste se borili i niste svoj život žalili dati sa Srpsku, sada strepite, čak se bojite i sjenke onih koji su sada na vlasti. Mi koji smo otišli, bar smijemo da se potpišemo! Za vas koji ste ostali: Budite heroji u miru, kao što ste bili i u ratu.
  Srdacno vaš,
  Zeljko Tomic
  hag - 3942 - 17.02.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Tužba protiv Srbije i Crne Gore


  U ponedjeljak 27. februara u 10:00 sati u velikom međunarodnom cirkusu, koji je poznat i pod imenom "sud pravde" u Hagu započet će glavna rasprava povodom tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za "agresiju i genocid. "

  Sarkastično je da je ova tužba je podignuta 20. marta 1993. godine zbog čega je pravno i ustavno nevažeća, jer za nju nije glasao jedan od tri konstitutivna naroda BiH - Srbi, koji su izričito protiv ove tužbe. Takođe je opšte poznato da su hrvatske snage prve ušle na teritoriju Bosne i Hercegovine i započele ratna dejstva po Bosanskom Brodu. Pored toga, u ratu je učestvovalo nekoliko arapskih zemalja, pa bi Srbija trebala da snosi odgovornost za rat u Bosni i Hercegovini isto toliko koliko i Hrvatska, Egipat i Saudijska Arabija.

  Kažu da se u tom Međunarodnom cirkusu pravde nalazi i jedan sudija koji "navija" za Srbe. Međutim vrlo je vjerovatno da i cijenjeni sudija Ronny Abraham ima svoju cijenu, pa će nam i on u toku donosenja konacne presude zbog vlastitih interesa okrenuti leđa.
  kultura_komentari - 3862 - 15.02.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Staro, staro mi dajte !


  Staro, staro mi dajte. Ono sto mirise na suv bosiljak... - vapili su junaci Bore Stankovica. Suočeni sa nepodnošljivom svakodnevicom, sa nepravdama koje pod zastavama oslobodilaca stvaraju novi vladari, tražilo se opet "pusto tursko". U (celoj) Srbiji se još nije stiglo do prizivanja turskog vakta, ali se umesto opojnog bosiljka istorijski oslonci političkog društvenog sistema traže upravo blizu tog doba.


  Tako i danas, 120 godina nakon što smo oslobodjeni od Turaka, i Srbi u Republici Srpskoj nariču i traže da opet dođe ono "pusto tursko" i da se oslobodimo od ovih dušmanina, koji pod zastavom Srpstva, uništavaju i u svoje džepove trpaju sve ono sto je srpskom narodu preostalo nakon sto su mu dobar dio imovine oteli Latini, mudžahedini i zapadni kapitalisti.
  sokolac_komentari - 3442 - 28.01.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Veliki Potop još traje


  Iz moje kratkotrajne posjete Sokocu ostalo mi je malo lijepih uspomena i mnogo razočarenja. Svakako, najteže mi pada cinjenica da se još uvijek ne vidi "svjetlo na kraju tunela", tj. da sokolačka privreda i dalje tone.


  Kao prvo, saznao sam da su mašine u "Romaniji" demontirane i prodate u staro gvožđe. Sve što se nije moglo izvući iz kruga fabrike, isječeno je na komade i otišlo u željezaru.


  Izgleda da su se naši "crveni nacionalisti" postarali da se najveci sokolački gigant više nikada ne probudi. U isto vrijeme, "politički podobni pojedinci" i simpatizeri SDS-a su ekonomski ojačali i razvili "malu privredu". Brente polako prerastaju u moderne fabrike, koje obrađuju veliku količinu drveta, ali zapošljavaju mali broj radnika.


  Pored toga, saznajem da se direkcija "Srpskih šuma" treba premjestiti u Sarajevo. Na moje veliko iznenađenje sam saznao da se ne radi o "Srpskom Sarajevu", nego o muslimanskom, tj. Federaciji. Još veće iznenađenje mi je predstavljala reakcija Sokočana koji odobravaju ovu odluku. Jedan mi poznanik reče da je možda tako i bolje. Sokočani ce imati više koristi ako u tom preduzeću budu radili muslimani. "Srpske šume" su postale žarište korupcije pa su svi, uključujuci i Srbe, shvatili da je bolje da sa nama neko drugi upravlja.


  Sokolačke vlasti su "mudro" izvršile privatizaciju "Romanijaprevoza". SDS-ov stečajni direktor, Branislav Baroševic, je sa radnim jedinicama "Pale" i "Han Pijesak" prodao i pravo korištenja svih medjugradskih linija, čak i onih koje su pripadale Sokocu. I upravo zbog toga, vrijednost sokolačke radne jedinice je značajno opala, tj. iznosi koliko i cijena zgrade. Autobuske linije za Srbiju su bile prava vrijednost tog preduzeća a ne zgrada. Naravno, bez konkurencije "Kondora", "Centrotransa" i ostalih auto-prevoznika na licitaciji za otkup preduzeća, sokolačku autobusku stanicu će kupiti neki lokalni "biznismen" i pretvoriti u restoran ili neku javnu kuću, u kome neće biti mnogo radnih mjesta za Sokočane i Sokočanke. Dvadeset pet radnika trenutno zaposleni u "Romanija-prevozu", će se uskoro pridružiti armiji nezaposlenih stanovnika Sokoca.


  Zbog već poznatih pronevjera u "Privrednoj banci Sarajevo", moj dragi komšija, Milovan Cicko Bjelica, je Novu godinu, pod pokroviteljstvom Međunarodne zajednice, dočekao u - zatvoru. Tamo se nalazi već dva mjeseca, jer se protiv njega vodi postupak zbog pronevjere više miliona maraka za koje je SDS oštetio ovu banku. Poznavaoci ovog slučaja kažu, ovaj put se neće tako lako izvući. Ali to više i nije važno! Treba misliti na to kako će se preživjeti. Sokolac tone, a izgleda da mu više ni Bog ne može pomoći.
  vicevi_razni - 2801 - 30.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Izbor mis Federacije BiH


  Fate Pogodite koja Fata je izabrana za mis Federacije BiH. Nagrada, virtuelni boravak u Iranu za dvije osobe.
  oracle - 2690 - 24.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Database Link


  CREATE DATABASE LINK db_link_name
  CONNECT TO database_user
  IDENTIFIED BY ""
  USING 'ConnectString'
  oracle - 2689 - 24.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Oracle Jobs


  DECLARE
  X NUMBER;
  BEGIN
  SYS. DBMS_JOB. SUBMIT
  ( job => X
  , what => 'Sp_Refresh_Customer_All;'
  , next_date => TO_DATE('25/11/2005 01:30:00', 'dd/mm/yyyy hh24:mi:ss')
  , INTERVAL => 'TRUNC(SYSDATE+1)+1. 5/24'
  , no_parse => TRUE
  );
  SYS. DBMS_OUTPUT. PUT_LINE('Job Number is: ' đđ TO_CHAR(x));
  END;
  /

  COMMIT;
  zlocini - 2661 - 22.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Zoran Rundić


  Danas sam se mnogo iznervirao! Slučajno sam na "Google" otkucao ime "Zoran Rundić", u nadi da ću pronaći nešto o njegovom ubistvu. Na moje veliko iznenađenje, na sledećoj stranici (zamjeni dvotačku sa tačkom):

  bhdani : com / arhiva /251 / spiskovic5. shtml

  sam pronašao da je Zoran Rundić naveden u "Spisku civila poginulih u Sarajevu". Nažalost, tamo ne piše da su para-muslimanske formacije odvele Zorana iz njegovog stana, i ubile ga u Buća potoku. Izgleda kao da je Zoran žrtva Srba, ili branioc Sarajeva.


  O smrti Zorana Rundića, rođenog u selu Vrapci kod Knežine, pisao sam u odeljku "Priče". Nažalost, priča je samo na engleskom jeziku!

  Mnogo je Srba ubijeno od strane sarajevskih mudžahedina. Uskoro ću na ovoj stranici objaviti i kompletan spisak žrtava islamske Bosne, a od vas očekujem da ga zajednički dopunimo. Spisak ću raditi u saradnji sa Udruženjem logoraša RS.
  srebrenica_eng - 2613 - 14.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  The True Story Behind Srebrenica


  by Željko Tomic
  the article can be copied with reference to http://www.slavicnet.com/ and the author's name

  Srebrenica. A small town in Eastern Bosnia, hardly known even for the local citizens of Bosnia and Herzegovina before the Civil war broke in Bosnia during 1992. A few years later, Srebrenica became a "rhetorical device used to arouse emotions and moral outrage" in entire world. According to the media, between 8000 and 10000 individuals (mostly Bosnian men) have vanished for nine days of July 2005.

  A small city, which countered 5754 citizens ( 3683 Muslims, 1649 Serbian and 432 others), turned to be the place of a "single largest act of genocide in Europe since the Holocaust? " According to the 1991 census, entire Srebrenica municipality had 37. 211 citizens (27118 Muslim Bosniaks, 9381 Serbian, and 712 others). Since only a half of Muslim Bosniaks were men, according to the media up to 10. 000 men, out of 13. 500 males living in that region, died between July 10 and 15th, 1995. How it was possible?

  Soon after the Civil war started in Bosnia, Srebrenica municipality became surrounded by Serbian troops. Since a large territory around Srebrenica had Serbian population as majority, Srebrenica became a small enclave within a new-born Republic of Srpska.

  In early 1993 Gen. Morillon entered Srebrenica and told their citizens that they were under protection of UN.

  In the years that followed, UN failed to disarm the Muslim soldiers in Srebrenica. On the contrary, the Clinton administration and NATO lifted the arms embargo against Bosnia. The ammunition and firearms were supplied to the protective zone in Srebrenica by the air, but also by Dutch peacekeepers over the Serbian territory.

  At the same time, Bosnian president Alija Izetbegovic, was crying for help. He needed to open another frontline against Bosnian Serbs because his army was loosing on most battlefields. His "new" general, former police officer, Naser Oric, raided 56 Serbian villages. He used the safety zone as a protective Haven in order to massacre the Serbian people in surrounding villages. Serbian Army, stretched above the limits, had 3000 soldiers to protect 420 kilometers of frontline around Srebrenica. As a result of that, many Serb villages were burned and destroyed, e. g. Osredak May 1992, Oparke June 01, 1992, Zagora July 05, 1992, Zalezje July 12, 1992 Pajici and Hrahna July 25, 1992, Brezani July 30, 1992, Fakovici October 1992, Kravice January 07, 1993 (Christmas Day for the Orthodox Bosnian Serbs).

  As a result of 3, 5 years war against 28th division from Srebrenica, Serbian surrounding population lost about 3600 individuals.

  A couple weeks before Srebrenica had fallen under the Serbian control, Bosnian president Alija Izetbegovic requested from Naser Oric and 40 his main commanders to come to Zenica. The official explanation for that there would be some military training for the highest ranked officers. However, it turned out that Srebrenica was a part of a much larger deal with Radovan Karadzic. The Serbs were suppose to surrender Sarajevo suburbs in exchange for Srebrenica. The Muslim population of Srebrenica was thrown in front of the revenge thirsty Serbs.

  It will take eight years after the war for The International War Tribunal to indite Muslim General Naser Oric "for the crimes of wanton destruction of cities, towns or villages not justified by military necessity and plunder of property as alleged in this indictment".

  MudzahedinI am not here to justify what angry Serbs did when they entered Srebrenica, but I can understand why the local Serbs killed between 700 and 900, mostly Muslim men, in Srebrenica. Some of their relatives were beheaded by the Muslim Bosnian Army, like those three Serbs on the picture.

  Yes, I said up to 900 people, but not 10. 000 as the Bosnian government claims.

  The Serbian government of Republic of Srpska, one of two entities in Bosnia and Herzegovina, formed a team of experts who came up with a list of 7108 «missing» individuals from Srebrenica. However, the list has many problems:

 • The list is compiled from several different sources, supplied by different organizations. As a result of that, the same names sometimes repeat several times, since different family relatives of friends reported missing people. Very often the supplied information is incomplete, or showing different dates and places for the same individual.

 • The list was based on unreliable sources. Some of them were created on the Internet. Anybody in the world could report a missing person, so the sources who supplied information can not be verified.

 • Many Muslim individuals deserted from the Bosnian army, and moved to some European countries, or to the Bosnian Muslim controlled territories. Bosnian government has no interest to verify the real number of missing individuals. The truth could be too painful!

 • At least 2000 Muslim soldiers were killed prior to the "Srebrenica massacre", in 3, 5 years fighting with the army of General Ratko Mladic. At least 50% of them were killed trying to cross the Serbian controlled territory, between cities of Han Pijesak, Sekovici and Zvornik. Most of killed Bosnian soldiers were involved in arms or tobacco smuggling operations, on the route between cities of Tuzla and Srebrenica.

 • Many Muslims, who died from the natural causes during almost four years long war, ended on the list of "missing" people from Srebrenica.

 • Some Bosnian army soldiers, who were born in Srebrenica but lived and died in Sarajevo or Tuzla, were identified as a victims of the Srebrenica "massacre", so they were brought and berried with honors in Srebrenica after the war.

 • Only 1700 bodies were found, many of them were not identified yet. Some of them could be missing Serbs killed by the Bosnian mujahedins.

  The "Srebrenica massacre" was just another master-piece of the Muslim led government of Alija Izetbegovic. The scenario for the betrayal of Srebrenica was consciously prepared, to blame the Serbian people, who won the war. The Hollywood-like scenario of "Srebrenica massacre" might be a trap for General Ratko Mladic to be indited for war crimes. Alija Izetbegovic didn't care about suffering of his own people, death of destruction. For this Islamic fanatic, the only goal was to create an Islamic Bosnia and Herzegovina.

  A recent news report revealed that should it proceed at the current pace, the identification of Srebrenica victims would take 45 more years. In mean time, the entire Serbian population is being blamed (and punished) for thousands of un-existing victims of the "Srebrenica massacre". It has been more than ten years since the Civil war in Bosnia ended. In order to start looking forward into a new future, we need to realize that both, Serbian and Muslim people, were victims of the wrongful nationalist / American politics on Balkans. Some things have to be set right!
 • srebrenica - 2605 - 14.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Eksperti optužuju SAD zbog Srebrenice


  NJUJORK (Tanjug) - Bivši zvaničnici Ujedinjenih nacija, eksperti i novinari iz više zemalja, okupljeni u istraživačkoj grupi za Srebrenicu, objavili su svoje viđenje događaja u tom bosanskom gradu, u kojem se ističe da je broj žrtava preuveličan, a dosadašnje verzije vlada, nevladinih organizacija i medija - nepouzdane.

  U izveštaju na oko 200 strana pod naslovom: "Srebrenica i politika ratnih zločina", objavljenom na Internetu, navodi se, između ostalog, da su SAD potkopavale mirovne dogovore u BiH, postignute posredstvom UN i Evrope, kojima je rat mogao da se okonča još 1992. ili 1993.

  Omogućavajući ilegalne isporuke naoružanja muslimanskim snagama, SAD su pomogle da se zone bezbednosti pretvore u poprište sukoba i "okidače" za NATO intervenciju. U saopštenju ove grupe istraživača za javnost, objavljenom 12. jula, navedeno je da je od 40. 000 stanovnika Srebrenice pad te enklave preživelo najmanje 38. 000. Bilo je ubijeno oko 2. 000 muslimana koji su pobegli sa 28. divizijom, uglavnom u borbama. Ali stotine su takođe ubile paravojne formacije i grupe plaćenika, tvrdi se u saopštenju.

  SAD su u izveštaju direktno optužene da su ilegalnim isporukama oružja muslimanima minirale napore UN za demilitarizaciju zaštićenih enklava. Precizirano je, uz ostalo, da su Amerikanci to činili avionima S-130 herkules koji su noću pristizali na tuzlanski aerodrom. Operaciju je vodila, navodno, Odbrambena obaveštajna agencija SAD (DIA). Grupa tvrdi i da su snage muslimana u Srebrenici, uprkos sporazumu o demilitarizaciji, bile dobro naoružane i da su imale naređenje da provociraju srpske snage.

  Muslimanski general Sefer Halilović potvrdio je u svom svedočenju pred Tribunalom da je bilo najmanje 5. 500 pripadnika muslimanske 28. divizije u Srebrenici, kao i da je uredio isporuku najmanje osam helikopterskih tovara sofisticiranog naoružanja, stoji u izveštaju grupe. Za uveliko prihvaćenu u javnosti verziju o genocidu koji su izvršili Srbi uveliko je, prema uverenju ove grupe, zaslužna bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt, za koju je navedeno i da je postavila najveći deo osoblja Haškog tribunala.

  U izveštaj je uvrštena i izjava bivšeg koordinatora za civilna pitanja UN Filipa Korvina, koja glasi: "Ono što se dogodilo u Srebrenici nije bio izdvojeni veliki masakr muslimana od strane Srba, već niz krvavih napada i protivnapada tokom trogodišnjeg perioda, koji dostižu vrhunac u julu 1995. Štaviše, verovatnije je da broj poginulih muslimana nije veći od broja Srba u Srebrenici i okolini.
  telefonski_imenik - 2602 - 13.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Telefonski imenik Srpsko Sarajevo


  izreke - 2575 - 11.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Lijepa izreka


  Life is a deep sleep,
  of which love is the dream.

  Alfred de Musset

  Zivot je duboka uspavanost,
  u kome je ljubav lijep san.
  vicevi_razni - 2561 - 08.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Prodavacica i musterija


  Ulazi covjek u trgovinu i unutra situacija: prodavacica place, ispricava se svim silama, a covjek stoji pored pulta i vice:

  - "Pizda ti materina, u zivotu necu krociti ovamo. Ima da se zalim gazdi ima da letis sa posla jesi li me cula... ", i izleti van. Ovaj koji je upravo usao pridje djevojci, a ova cim ga primijeti pocne brisati suze i uz usiljen osmijeh kaze:

  - "Izvolite... "

  Covjek je pita jel' treba pomoc ili to, a ona s osmijehom odgovara:

  - "Neka hvala, sve je u redu, izvolite... "

  - "Mogu li dobiti jednu kuvertu? "

  - "Svakako, koja velicina : imamo standardne, vece, manje... "

  - "Obicnu, molim vas. "

  - "A koju boju: imamo plave, ute, crvene, bijele, zelene, narandaste.. "

  - "Molim vas dajte plavu, ali bre, poto autobus samo to nije krenuo, zakasnit cu... "

  - "A koju plavu? : imamo pariko plavu, blijedo, tamno, morsko plavu.. "

  - "Molim te obicnu plavu, ali bre... "

  - "A koji oblik, imamo u obliku srca, trokuta, kruga... "

  - "Molim vas obicnu cetverokutnu kovertu ali bre autobus vec krece... "

  Donese plavu kovertu i kaze:

  - "A da vam ne treba moda i markica? "

  - "Treba, daj jednu, " i gleda autobus kako odlazi...

  - "A za unutarnji ili vanjski promet? "

  - "Unutarnji, molim vas. "

  - "A koju cete: imamo sa likom ljudi, zivotinje, razne prirodne ljepote, znakove... "

  - "Molim vas - bre - dajte zivotinju. "

  - "A koju cete, imamo: sisare, ptice, gmizavce... "

  - "Molim vas ptice... "

  - "Imamo grabljivice, selice, letacice... "

  - "Molim vas - grabljivicu - ali brzo!!! "

  - "A imamo orla, sokola, leinara,... "

  - "Molim vas orla... "

  - "A imamo surog, americkog... "

  - "Molim vas surog orla... "

  - "A imamo ga kako hrani mlade, kako leti, kako sjedi u gnijezdu... " - "Dajte kako leti molim vas.... "

  - "A imam kako leti iznad kanjona, iznad mora,... "

  - "Dajte bilo koji to prije... "

  U tom trenutku ulazi unutra covjek s pocetka ovog vica i nosi - govno u ruci! Prilazi pultu, pogleda prodavacicu i baci govno na pult i kaze:

  - "EVO, PICKA TI MATERINA, ZA OVAKVO GOVNO MI TREBA WC PAPIR! "
  war_bosnia - 2506 - 24.10.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Omarska


  "Systematic genocide" of the Muslim population in Bosnia featured prominently in the trial of Radovan Karadzich and Ratko Mladich at the War Crimes Tribunal in Hague. No material support for these accusations is available, albeit Americans and Islamic countries had invested tremendous amounts of money in it. In order to show genocide perpetrated by the Bosnian Serbs, they (the media) thoroughly searched for material that would astonish politically illiterate West.

  Nothing could fulfill this purpose better than flashing the world with a few "death camps", where, with the unselfish assistance of the media, the whole scenario would be portrayed as a Nazi-style Holocaust in Bosnia.  Basically, all needed for the ITN's dream to come true was a couple of meters of barbed wire and a living skeleton behind it. The next stop was Trnopolje. The camera equipment was set inside a small barbed wire enclosure. The barbed wire was old, falling apart in places. It surrounded a storage shed, a wheelbarrow and other construction equipment. Then a tall, emaciated man was spotted.

  On the fifth of the August 1992, as the end of their trip approached, an award-winning British television team, led by Penny Marshall (ITN) and the reporter Ed Vulliamy from the Guardian newspaper had been unable to find the camps story they were after. Their final stop was to be the refugee camp at Trnopolje. This was to be their last chance to get the story which their editors wanted, since the story about the Omarska "concentration camp" was made up. Penny Marshall came on the behalf of ITN, while she did a great job for the US State Department.
  The British news team spotted a tall, emaciated man, Fikret Alich Stripped down to his waist, with his ribs popping out, it seemed as if God himself sent him. The emancipated man's appearance resulted from having had Tuberculosis as a child. He was surrounded by a bigger group of healthy looking (well fed) Muslims. Marshall finally got what she was aiming at, a living skeleton in addition to the barbed wire fence. The scenes shot here managed to get by, fooling the world, and turning president Clinton against the Serbs. Those who performed the dirty job (the journalists), were about to get rewarded.

  The team arrived to Omarska and Trnopolje, which was deliberately requested by Radovan Karadzich. Since the US State Department had spread worldwide rumours about the concentration camps controlled by the Serbs, Karadzich naively thought that this would beat the lies, by introducing the truth to Penny Marshal and to the World. Unfortunately, he wasn't suspecting that these people never came to see the truth, let alone to reveal it publicly. When Marshall, Williams and Vulliamy arrived in Bosnia at the end of July 1992, they were under intense pressure to get the story of the camps.

  Roy Gutman's article about the 'death camp' Omarska, published while the British team were in Bosnia, had further raised expectations in the London editorial offices. After her return Penny Marshall told how she and Williams had received orders from the managing editors of ITN and Channel 4 to do nothing else before they had the camps story in the bag: 'They had set Ian Williams and myself loose with an open-ended brief to find and visit the detention camps, and with orders to file nothing until we had come up with the story. ' (Sunday Times, August 16, 1992).

  Radovan Karadzich was to be accused of was crimes and genocide. Famous Trnopolje events were to serve as one of the major accusations of the War Crimes Tribunal in Hague against Karadzich. He invited Marshall over to Trnopolje (to talk to eyewitnesses, so he can clear his name). Marshall now wasn't allowed to say a word on this.
  war_bosnia - 2486 - 20.10.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  There are three turning points in the civil war in Bosnia that have been used to subdue, destroy and then cleanse the Serbian People from their ancestral lands. In all of the three cases the same method was used:

  Mass Murder for the Camera


  In all three cases an excuse was needed to escalate the war against the rights of the Serbian people to decide where and with whom they want to live. All three events were alike, and for all of them Serbs were to take the blame. The suspicion about what really happened is based on the following facts:

 • In neither of the three events Serbian experts were allowed to participate in the ballistic expertise.
 • Neither of the Western expertise proved that Serbs were responsible for the massacre.
 • For all three events media (and the first aid) happened to be at the spot.
 • Each event had substantial political and military consequences for the Serbian side in the conflict.


  Here are the events and their significance:


  1) May 27, 1992 - bread line incident.
  An announced special UN session was to convene on 31 of May 1992 to discuss possible imposition of sanctions on Federal Republic of Yugoslavia. Four days before the event (on the 27th of May) the massacre took place in Sarajevo. The American administration used the event to push the sanctions through the UN Security Council.


  2) Feb 5, 1994 - Markale Market slaughter (Part I)
  By early 1994, it was clear that Islam Fundamentalists can not win the war and that they needed help. At the same time NATO was searching for its raison d'etre. The incident helped both. It was used as an excuse to substitute UN troops with NATO ones. It was also used to set a trip wire for future NATO involvement.


  3) Avg 28, 1995 - Markale Market (Part II)
  U. S. Assistant Secretary of State, Mr. Holbrooke announced the need for a pretext for NATO carpet bombing. Islam fundamentalist delivered in less than 24 hours. Day after, despite the evidence (coming from Russian, French and British independent teams of observers on the ground) that Muslims staged yet another slaughter for the camera - American administration insists that Serbs are the culprits. The largest bombing in the history of NATO alliance started day later. NATO bombed Christian Serbs out of their ancestral homes - in order to establish Islam Fundamentalist stronghold in the heart of Europe.

  The original article can be found on http://www.srpska-mreza.com/
 • sport - 2440 - 14.10.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  SCG ide na Svjetstko prvenstvo


  U Banjaluci je 13. oktobar 2005.
  Nakon utamice SCG - BiH oko 10 000 građana na trgovima i ulicama proslavilo plasman fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore (SCG) na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj uz manje incidente, kada su lakše povrijeđena dva policajca.

  Kako je za SRNU izjavio potparol Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Rade Mutić, Banjalučani su nakon završetka utakmice izašli na ulice oko 22. 30 do 00. 40 časova. Najsvečanije i najbrojnije je bilo na Trgu Krajine u centru grada, kao i na drugim trgovima i ulicama.
  "Usljed velikog slavlja, lakše su povrijeđena dva policajca dok je razbijeno jedno staklo na autobusu i jedan semafor", istakao je Mutić.

  Reprezentativci SCG su sinoć na beogradskoj "Marakani" pobijedili reprezentaciju BiH rezultatom 1:0 čime su osvojili prvo mjesto u svojoj sedmoj grupi i direktno se plasirali na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Njemačkoj.
  moje_price - 2242 - 13.10.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (16)

  Davno izgubljeni prijatelj


  Prije par dana mi se javio neki Željko iz Užica. Kaže da sam sa njim služio vojsku u Bihaću 1985. godine. Danas mi šalje kopiju strane iz njegovog dnevnika. Zadrhtah! Rukopis nekako poznat, izgleda da je moj. I dok čitam riječi oproštajnog teksta, koji sam napisao kada je on odlazio iz Bihaća, bude se u meni sjećanje na trenutak kada sam negdje u podnožju Pelješca, na komadu teleprinterskog papira sastavljao tekst koji upravo čitam.

  Ispred zatvorenih očiju prolijeću slike kasarne u Željavi, i vojnika koji sakupljaju opalo lišće. Sjećanja na te trenutke su živa, i previše ubjedljiva. čini da na svojim ramenima još uvijek osjećam teret borbenog ranca, bolove u tabanima nakon iscrpnog marša, i miris hrane iz vojničke kuhinje.

  U mislima ređam imena vojnika iz moje čete. Jedan za drugim, oni su odlazili kroz zelenu kapiju ukrašenu velikom crvenom petokrakom, i zauvjek nestajali iz mog života. Uspomene na njih pregazilo vrijeme, sjećam se samo likova, ali ne i lica.

  Željka sam potpuno zaboravio! Međutim, dok čitam ovaj tekst, sjećam se koliko mi je bio drag. Osjećanja su najljepše uspomene iz prošlosti! Zahvalan sam što Google postoji na ovom svijetu.

  "U finišu ovog, ne toliko slavnog trenutka tvoje biografije, dopusti meni, sužnju Božijem, da napišem par riječi koje će biti samo jedna klica na polju života, čija žetva bi ti mogla donijeti i slavu.

  Vrijeme provedeno u vojsci ti je pomoglo da napuniš svoje "akumulatore" i pun energije pođeš u pohod na stranice istorije. Nisi me u potpunosti upoznao sa svojom životnim planovima, pa ne znam na koja vrata ćeš da udariš tim tvojim "tajnim" oružjem, "zamajnim ovnom" kojeg ponosno nosiš na ramenima kao dar majke prirode.

  Ubjeđen sam u tvoj uspjeh! Proričem ti da ćeš u istoriju ući na najmanja vrata i da ćeš ostati u analima tvoje mjesne zajednice bar desetak godina. Postaćeš uvažani lokalni funkcioner, a ako se malo više potrudiš mogao bi biti i član nekog kućnog savjeta. Oženićeš se, žena će ti biti car u kući, a prvo dijete će ti biti djevojčica. Bićeš srećan uprkos maloj plati i podstanarskim problemima.

  Zaboravićeš svoje drugove iz vojske, a možda i rod u kome si služio. Međutim, kada ti kosa pobjeli, naslonjen na starački štap i uz vruću rakiju, rado ćeš se sjećati svoje mladosti i vojnika u plavim uniformama. Međutim, njihova lica će biti nekako blijeda, kao da ih gledaš kroz maglu. I dok ti vruća rakija lagano klizi niz grlo, duša će lagano da ti ti zatreperi...

  A ja, ako ikada budem imao vremana, opisaću te u nekom os svojih romana. Moj omiljeni roman je "Idiot" od Dostojevskog, pa sam oduvjek tako nešto namjeravao da napišem. Za tebe sam rezervisao glavnu ulogu.

  Ne ljuti se, zezam se. Želim ti sve najbolje u životu, a posebno puno sreće i djece.

  Sigurno je da ja nisam onaj u kome si u vojsci našao "druga do groba" ali ću te ja sigurno pamtiti i to po tome što znaš sve Balaševićeve pjesme, što voliš da pjevaš (kreštiš) i lutaš šumom uz obavezno branje jagoda, kupina, drenjaka i krušaka.

  Sem imena, vezalo nas je i nešto više, pa zato možda, možda.....

  Zeljko Tomić & sin"


  P. S. Željko nema kćerku, nego sina sa kojim živi u Užicu. Svoju karijeru nije napravio u nekoj mjesnoj zajednici, nego u gradskoj biblioteci. Ne pitah kolika mu je plata, ali sam siguran da se od nje nije mogao obogatiti. Žena mu nije car u kući, ali živi u Carigradu. Ovaj tekst je napisan iz zezanja, međutim izgleda da je život taj koji se najviše zeza sa nama.

  P.S. U životu ni ja nisam prošao ništa bolje od Željka. Moj prvi roman još uvijek nisam napisao, a ukoliko to i uradim u njemu će biti opisano mnogo više idiota nego što sam pretpostavljao.
  softver - 2105 - 09.09.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ko pravi viruse


  Mnogi od vas se pitaju zasto virusi postoje. Ovdje cu pokusati da odgovorim na to pitanje.

  Prije svega, mislim da su prvi virusi napravljeni od strane hakera, uglavnom da skrenu paznju na njihove programerske sposobnosti. Vecina "hakera" od prije 30-tak godina je zahvaljujuci svojim sposobnostima dobila jako dobre poslove kod velikih kompjuterskih/softverskih kompanija.

  Treba imati u vidu da racunarska industrija dozivljava fantasticno brz razvoj, pa se mnoge kompjuterske firme bore da dobiju svoj dio kolaca u profitu koji se povecava iz godine u godinu. Do 1974. godine, kompjuterski sistemi nisu bili medjusobno povezani, pa je IBM imao svoje trziste, dok su ostale kompanije (kao Univac, NCR i Honeywell) imale svoje klijente.

  U decembru 1974. godine Vint Cerf, Yogen Dalal and Carl Sunshine su napravili TCP protokol (protokol za kontrolu prenosa podataka ili Transmission Control Protocol), koji ce 1. januara 1983. godine biti prihvacen od strane ARPAnet-a kao zvanican protokol interneta, i dobiti naziv TCP/IP.

  Ovaj protokol je, uz pomoc tkz. mrezne kartice(ethernet card), omogucio povezivanje svih racunara u jednu globalnu racunarsku mrezu. Na ovaj nacin je omogucena komunikacija izmedju svih racunara, pa je to za kljucne proizvodjace hardvera i softvera napravilo veliki problem, tj. jer je mnogo manjih proizvodjaca opreme uslo u igru, sto je dovelo i do drasticnog pada cijena hardvera i softvera.

  U borbi za profit, veliki igraci su poceli da tajno angazuju hakere koji su bili u stanju da "provale" u sistem njihove konkurencije, pa je tako zapoceo "hladni rat" izmedju velikih firmi sa ciljom da javnosti predstave njihovu konkurenciju u losem svjetlu. Drugim rijecima, sigurnost podataka postaje jedna od znacajnih aktivnosti u kompjuterskom biznisu, a kompjuterski sistemi koji gube podatke se nalaze na crnoj listi kupaca, pa takve firme cesto i bankrotiraju.

  Zbog toga su proizvodjaci racunara, tj. operativnih sistema (kao sto su Windows, Unix, Linux... ) postali zainteresovani za softver koji korisnike stiti od virusa, tj. u stanju je da detektuje nezeljene programe, ili promjene na kompjuterskom sistemu, i da ih eventualno ukloni (karantin) ili izlijeci (brisanje nezeljenih programa).

  Tako su u igru usle i nove kompanije, kao sto su Norton, McAfee, eTrust... Treba napomenuti da su oni konkurencija jedni drugima, pa sada imamo situaciju da svi oni zele da pokazu da su njihovi "antivirus programi" najbolja zastita od virusa i "trojanskih konja" (spijunskih programa).

  Da bi duga prica postala kratka, moje je licno misljenje da sve ove gore navedene kompanije, kao i mnoge druge, tajno placaju hakere i angazuju citave timove da prave viruse. Tako danas imamo situaciju da se svaki dan u opticaj izbaci na desetine novih virusa.

  U toku 1990. godine bilo je svega 200 do 500 virusa. U 2000 godini je vec postojalo 50000 virusa, dok je u junu 2005. godine procjenjeno postojanje 103000 virusa. Srecom, samo je mali broj virusa u opticaju, i vecina anti-virus programa vas stiti od njih.

  Cijela prica je moje licno misljenje, ali postoje i dokazi koji u mnogome potvrdjuju ono receno ovdje.
  smrtovnice - 2090 - 06.09.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Mile Tomić


  Mom stricu, Milu Tomicu, vjecna ti slava!
  smrtovnice - 2089 - 06.09.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Novica Ponjarac


  Mome tetku, Novici Ponjarcu, vjecna ti slava!
  smrtovnice - 2001 - 07.08.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Dejan Ećimović


  Dejan Ecimovic
  Gledam Dejanovu sliku. Njegovo lice mi dejluje nekako poznato, medjutim, sve vise sam uvjeren da se nasi zivotni putevi nikada nisu ukrstili. Njegovo suvo, tipicno romanijsko lice, ocrtava ova teska vremena sadasnjice u kojoj mi posteni zivimo u nadi da cemo se u jednom trenutku probuditi i shvatiti da je zadnjih 15 godina bio samo jedan ruzan san. U isto vrijeme, kovaci nacionalizma se nadaju da ce ovo vrijeme trajati dovoljno dugo da se sa njiva nasih predaka pokupe svo blago, koje su oni vjekovima stvarali.

  Iz Dejanovog lica zraci mladost i ljepota. Kazu da je sa svojim optimizmom i salama odusevljavao slusaoce. Medjutim, u njegovim ocima tinja tuga. Mozda zbog toga sto je bio svjestan da mu je zivot maceha, pa je imao jedan razlog manje da bude srecan.

  Dejan je, naime, prije par godina izgubio oca. Onako kroz maglu, sjecam se tog dobrocudnog covjeka, koji je svoj hljeb posteno zaradjivao kao sev racunovodstva u "Romaniji". Kada smo svi postali siti komunizma, i odlucili da zajednicki gradimo kapitalizam u korist ovih "nasih" srpskih smradova, Dejanov otac je ostao bez posla. Kako je bio previse ponosan da bude beskorisan za drustvo i parazit za svoju porodicu, a sebe nije nasao u novim "politickim strujama", svijetu droge i kradje automobila, odlucio je covjek da stavi tacku na svijet mizerije u kome se nasao pa se - objesio.

  Oceva je smrt Dejana tesko pogodila, a pogotovu zbog toga sto je Dejan sada postao hranilac porodice, tj. morao je da se brine i o svojoj majci i sestri. Dejanovi mladalacki snovi su se srusili vec u ranim dvadesetim godinama, pa je Dejan, kao i mnogi drugi Sokocani, nasao posao kod novopecenih kapitalista - brace Čolović. Uz pomoc svoga ujaka, Zorana Kosorica, dobio je posao na gradilistu Pivare u Primčićima. Posao nije bio lak. Radilo se dugo i tesko, za svega nekoliko stotina maraka, jedva dovoljno da se plate racuni za grijanje (koga nije bilo), telefon i struju. Ipak, ostajala je i poneka marka za Dejana da popije kafu sa svojim drugovima, koji su ga mnogo cijenili i voljeli.

  Jednom prilikom, dok je istovarao robu sa nekog kamiona, na njega su pale neke cijevi. Tesko povredjen, Dejan se nasao u bolnici u Kasindolu. Dejan se i tada pokazao kao veliki borac, ovaj put njegov protivnik je bila smrt. Njegov mladi organizam i njegova volja za zivotom ga nije napustala, pa je dugo vremena davao znakove zivota. Medjutim, doktori u Kasindolu jos nikome nisu pomogli, pa je na kraju Dejan podlegao povredama, vjerovatno djelom i zbog toga sto bolnica nema kvalifikovano osoblje, medicinsku opremu i lijekove.

  Na Dejanovoj sahrani su bili svi njegovi drugovi, ali i mnogi koji ga nisu poznavali. Dejanova tragedija je primjer nemarnosti politickog i zdravstvenog sistema, koji ne postoje vise zbog ljudi, nego zbog profita. Dejanova smrt je sramota svih nas.
  srebrenica - 1976 - 30.07.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Istina o Srebrenici 1


  Da bismo spoznali ISTINU O SREBRENICI, objavljujem dokazni materijal, ono sto rijetko ko zna na ovom Forumu a mnogi pisu o Srebrenici na osnovu glasina i propagandnih priča i laži.

  1. Zekić Novaka Kosana, rođena 1928, Blječava,zaklana u svojoj kući 06.05.1992.g.

  2. Milošević Rajka Radojko,rođen 1928,Gniona, zapaljen u vlastitoj kući za vreme slave Đurđevdana, 06.05.1992g.

  3. Tanasijević Manojla Simo, rođen 1952,Cicevci,ubijen i kastriran kod sela Osmače, 07.05.1992.g.

  4.Zakić Maksima Miloš, rođen 1914, Babuljice, invalid,nepokretan, zapaljen u svojoj kući 14.05.1992.g.

  5.Ristanović Nikole Sekula, rođen 1906,Osredak,zapaljen u kući 15.05.1992.g.

  6. Petrović Radovana Krsto, rođen 1938, Crni Vrh, zaklan na istom mestu, 15.05. 1992.g.

  7. Đurić Vojislava Novak, rođen 1955, Crni Vrh, zaklan na istom mestu, 15.05.1992.g.

  8.Đurić Sime Vojislav, rođen 1930, Crni Vrh, zaklan na istom mestu, 15.05.1992.g.

  9. Gagić Milovana Milojko, rođen 1947,Karna,prebijen i umro,15.06.1992.g.

  10. Perić Stevana Aleksa, rođen 1928, Radoševići, mučen i zaklan, na grudima urezano slovo U, 15.05.1992.g.

  11.Matić Ratka Mato, rođen 1966, Postolje, zaklan u kući, 18.05.1992.g.

  12.Rankić Bore Nenad, rođen 1967,Srebrenica,prebijen i živ paljen i izgoreo, 26.maja 1992.

  13.Vujadinović Jove Milomir,rođen 1960,Konjević Polje, prebijen i preminuo od batina,27.05.1992.g

  14.Petrović Drage Dikosava,rođena 1932,Oparci,zaklana 01.06.1992.g.

  15.Milanović Marka Radomir,rođen 1966,Toplica, zaklan i zapaljen u kući,02.06.1992.g.

  16.Spajić Drage Srećko,rođen 1928,Obadi,zaklan, 08.06.1992.g.

  17.Grujičić Anđelka Milovan, rođen 1943,Gostilj, zaklan u selu Zalazje,08.06.1992.g.

  18.Cvjetinović Momira Dostana,rođena 1930,Obadi, mučena i ubijena, 08.06.1992.g.

  19.Zarić Sretena Živorad,rođen 1956,Tgare, mučen i zaklan u kuči,09.06.1992.g.

  20.Milinković Maksima Vojislav.rođen1938,Rupovo Brdo,ubijen i spaljen,10.06.1992.g.

  21 Milinković Gojka Mirjana, rođena 1939, Rupovo Brdo, ubijena i spaljena, 10.06.1992.g.

  22.Milinković Petra Radoje, rođen 1952, Rupovo Brdo, ubijen i spaljen, 10.06.1992.g.

  23.Žugić Koviljka, rođena 1922,Rupovo Brdo, zadavljena u svojoj kući, 10.06.1992.g.

  24. Maksimović Milorada Radomir, rođen 1942, Ratkovići, mucen i preminuo od batina,21.06.1992.g.

  25.Stanojević Desanka, rođena 1923, Ratkovići, živa zapaljena u kući, 21.06.1992.g.

  26.Prodanović Petra Živan, rođen 1966,Ratkovići, zaklan, 21.06.1992.g.

  27.Prodanović Drage Zora, rođena 1941, Ratkovići, mučena i ubijena u kući,21.06.1992.

  28.Stanojević Todora Nikola, rođen 1958, Ratkovići, masakriran i zapaljen,21.06.1992.g.

  29.Pavlović Milovan, rođen 1920,Ratkovići, ubijen i zapaljen, 21.06.1992.g.

  30.Stanojević Milorada Radenko, rođen 1940, Ratkovići, zaklan u kući,21.06.1992.g.

  31.Novaković Miloš, Ćićevci, glava odsečena i odneta, 23.06.1992.g.

  32.Stevanović Dragomira Stojan, rođen 1939, Ratkovići, mučen, izboden nožem, razbijena glava tupim predmetom, nađen kastriran i sa penisom u ustima, 27.061992.g.
  srebrenica - 1975 - 30.07.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Istina o Srebrenici 2


  33. Lazić Pavla Vidoje, rođen 1937, Brežani, razapet na krst i spaljen, 30. 06. 1992. g.

  34. Lazić Pavla Kristina, rođena 1935, Brežani, slepa žena, duševni bolesnik, zapaljena u kući, 30. 06. 1992. g.

  35. Rankić Mike Milisav, rođen 1947, Brežani, zapaljen u kući, 30. 06. 1992. g.

  36. Rankić Milisava Mirko, rođen 1972, Brežani, zapaljen u kući, 30. 06. 1992. g.

  37. Rankić Milisava Dragoslav, rođen 1974, Brežani, zapaljen u kući, 30. 06. 1992. g.

  38. Stevanović Radisava Milomir, rođen 1946, Brežani, živ zapaljen u blizini kuće, 30. 06. 1992. g.

  39. Novaković Rada Miloš, rođen 1956, Brežani, ubijen sekirom, glava odsečena i odneta, 30. 06. 1992. g.

  40. Milošević Milovana Vidoje, rođen 1974, Brežani, zapaljen u kući, 30. 06. 1992. g.

  41. Mitrović Dragiše Milivoje, rođen 1930, Brežani, zapaljen u kući, 30. 06. 1992. g.

  42. Radovanović Srećka Vidoje, rođen 1949, Zabokvica, ubijen maljem. 02. 07. 1992. g.

  43. Simić Borisava Neđo, rođen 1951, Krnjići, zaklan 03. 07. 1992. g.

  44. Porača Vaso, rođen 1912, Krnjići, zaklan u kući, 05. 07. 1992. g.

  45. Vujić Soka, rođena 1930, Krnjići, probodena vilama i preminula, 05. 07. 1992. g.

  46. Milošević Ilije Rada, rođena 1968, Zagoni, masakrirana, 05. 07. 1992. g.

  47. Cvjetinović Dragomira Radinka, rođena 1952, masakrirana u Zalazju, 12. o7. 1992.

  48. Popović Pere Blagoje, rođen 1907, Magašići, ubijen i sa suprugom zapaljen u kući, 20. 07. 1992. g.

  49. Mićić Jakova Marko, rođen 1949, Slapašnica, zaklan, 24. 07. 1992. g.

  50. Kovačević Radomira Milovan, rođen 1956, Stedra, zapaljen, 01. 08. 1992. g.

  51. Mlađenović Ljubomira Anđelko, rođen 1965, Jezestica, odsečena glava i odneta, 08. 08. 1992. g.

  52. Mlađenović Obrena Savka, rođena 1931, Ježeštica, ubijena tupim predmetom, 08. 08. 1992. g.

  53. Lazić Svetozara Branislav, rođen 1937, Toplica, masakriran, 10. 08. 1992. g.

  54. Lazarević Obrada Rado, rođen 1917, Podravanje, živ rasporen i izvađene iznutrice, 24. 09. 1992. g.

  55. Mitrović Jove Mihajlo, rođen 1932, Podravanje, odsečena glava, 24. 09. 1992. g.
  srebrenica - 1974 - 30.07.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Istina o Srebrenici 3


  56. Mitrović Ruža, rođena 1927, Podravanje, ubijena bodežom i tupim predmetom, 24. 09. 1992. g.

  57. Mitrović Marka Drago, rođen 1917, Podravanje, masakriran, 24. 09. 1992. g.

  58. Marinković Miloša Milovan, rođen 1956, Podravanje, zapaljen živ, 24. 09. 1992. g.

  59. Marinković Miloša Rade, rođen 1961, Podravanje, masakriran i odsečena glava, 24. 09. 1992. g.

  60. Tomić Marka Mihajlo, rođen 1941, Podravanje, zapaljen živ, 24. 09. 1992. g.

  61. Gordić Mitra Slavko, rođen 1958, Gunjaci, zapaljen živ, 24. 09. 1992. g.

  62. Borić Milivoja Mile, rođen 1946, Gunjaci, masakriran, 24. 09. 1992. g.

  63. Sušić Todora Milivoje, rodjen 1958, Gunjaci, masakriran, 24. 09. 1992. g.

  64. Gligorević Mijata Miodrag, rođen 1956, Gunjaci, masakriran, 24. 09. 1992. g.

  65. Salipurević Božidara Slavko, rođen 1971, Gunjaci, masakriran, 24. 09. 1992. g.

  66. Salipurević Milorada Vidoje, rođen 1960, Gunjaci, masakriran, 24. 09. 1992. g.

  67. Prodanović Milisava Žarko, rođen 1970, Rogosija, ubijen, lobanja probijena i smrskana tupim predmetom, 26. 09. 1992. g.

  68. Prodanović Milisava Milomir, rođen 1966, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  69. Prodanović Milana Mirko, rođen 1964, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  70. Stanišić Cvijana Nenad, rođen 1972, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  71. Stanišič Cvijana Neđo, rođen 1964, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  72. Stanišić Stanka Mile, rođen 1960, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  73. Rebić Neđe Rajko, rođen 1958, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  74. Ravnjaković Milorada Zoran, rođen 1960, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  75. Tešić Rajka Tomislav, rođen 1971, Rogosija, ubijen, lobanja smrskana, 26. 09. 1992. g.

  76. Alempić Radislava Dimitrije, rođen 1959, Rogosija, masakriran, 26. 09. 1992. g.

  77. Mitrović Ljubomira Mićo, rođen 1955, Rogosija, masakriran, 26. 09. 1992. g.

  78. Đokić Milete Sreten, rođen 1938 Boljevići, ubijen i glava odsečena, 05. 10. 1992. g.

  79. Đokić Sretena Svetozar, rođen 1965, Boljevići, iskasapljen, izvađene oči, i kastriran, 05. 10, 1992. g.

  80. Jovanović Veselina Miloš, rođen 1928, Loznica kod Bratunca, masakriran, 14. 12. 1992. g.

  Ovakvih svirepih ubistava je preko tri stotine. Za veliki broj počinilaca zločina postoje dokazi i svedoci.

  NASTAVIĆE SE....
  pero - 1973 - 30.07.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Poturica veći od Turčina


  Pero,

  moram ti reći da se uvjek obradujem kad na ovoj stranici nađem tvoj komentar. Uvijek me oduševe tvoje misli, a posebno riječnik kojim ih ti opišes.

  Dobro znaš da su Srbi izašli kao pobjednici u prošlom ratu. čak su dobili i više nego što je Karadžic tražio. Ako se sjećaš, Radovan je prihvatao da ostane u suverenoj Bosni, pod uslovom da se formiraju tkz. kantoni (Banjalučki, Dobojski, Romanijski i Trebinjski. ) Teritorija koju je on tražio je bila manja od one koja se sada nalazi u sastavu Republike Srpske.

  Međutim, nakon građanskog rata, i pobjede nad mudžahedinima (koju je izvojevao srpski narod a ne političari) američki masoni su imali druge planove sa Bosnu. Kao prvo, trebalo je oslabiti pobjednika, pa su zbog toga i krenuli u hajku za Radovanom i Ratkom. Nakon sto su iz "ringa" izbačeni "bokseri teške kategorije", iz svojih jazbina su izmigoljili razni gmizavci željni vlasti i moći. Ljubeći stopala "svevišnjeg" pretstavnika za BiH, ponudili su "svoje usluge", koje uglavnom idu na štetu srpskog naroda. Naravno, to je znacilo da Srbi treba da priznaju krivicu za rat, jer pobjednik treba da dobije "po ušima" da bi se postigla kakva-takva ravnoteža u Bosni i Hercegovini. Naravno, bilo je potrebno napraviti nestabilnu državu, jer njiva koju oni žanju zove se naša nesloga.

  I dok svi političari (Srbi, Hrvati i muslimani) tapšu svome "svevišnjem" bogu, koji "je sišao sa nebesa" i sada hoda po Sarajevu, svi zajedno, u okrilju mraka, krčme imovinu koji su naši preci vjekovima stvarali.

  Moram ti priznati da se ježim na gmizavce koji se sada kote po Bosni, i veoma mi je drago da do mene ne dopire njihov smrad, da me ne okružuje "intelektualna sirotinja" i marionete koje se predstavljaju za
  "veliko-Srbe" a u suštini se ni prekrstiti ne znaju.

  Sa druge strane, imamo ove otpadnike, poput ovog "Bošnjaka", koji su zapjenili na nas a ne shvataju da im pradjed nije prao dupe iz flaše, nego se skupa sa našim precima molio Bogu u istoj, pravoslavnoj crkvi. Sada misle da su najveći i najpametniji. Uzor im je Iran, šerijatska država, u kojoj se ništa ne radi, samo se mole bogu, i čekaju da im kurban padne sa neba. Nikada nisu bili civilizacija, ali su zbog toga uništili onu, koja je postojala prije 6000 godina. Do juče su bili ljudožderi, jahali konje i živjeli u šatorima, čuvali koze po pustinji, a i danas imaju hareme.

  Ljudi koji se ponose "civilizacijom" kojoj je Iran centar, gdje se u dvadeset i prvom vijeku uzvikuju "džihad" nisu vrijedni ni pomena na ovoj stranici. Zbog toga mislim, da je i za njih, kao i za nas, najbolje da se mi lijepo podjelimo u dvije države, i svako ide svojim putem.

  Nekada su naši i njihovi preci živjeli u istoj kući, jeli isti hljeb i molili se istom Bogu. Ako nismo spremni da prihvatimo ono što je očigledno, kako možemo da se dogovorimo o krupnijim stvarima, kao što je suživot u jednoj državi?

  putovanja - 1961 - 25.07.2005 : Zeljko Tomic Prince George - best (1)

  Pozdrav iz Prince George-a


  Pozdrav iz Princ Džrdža
  ... pozdrav za sve Sokocane iz hladnog Princ Džordža, Kanada.
  Idi na stranu - |listaj dalje|