fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sudjenja - 100919 - 09.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

Sudbina Petra Kovačevića iz Dobruna


Petra Kovačevića sam upoznao slučajno, prošle godine dok sam u prolasku kroz Dobrun zastao da u jednoj omanjoj prodavnici kupim nešto za osvježenje. I dok sam zadovoljno pijuckao Koktu, u prodavnicu uđe čovjek sa šajkačom na glavi. Lice mu bješe izborano pod teretom godina, izgledao je nekako stariji nego što u stvari jeste. Ponudih ga pivom, što on sa zadovoljstvom prihvati.

I tako, dok smo stajali u hladovini, nagovjesti Petar da ima nekakvih problema sa bosanskim pravosuđem, i da je optužen za stvari koje nije počinio. Pomenu i to da je osuđen na 6 godina, ali da se nada da će mu Žalbeno vijeće izađi u susret i usvojiti primjedbe koje ima.

Kasnije sam na internetu našao da ga Kadesa Kasapović tuži da joj je 1992. godine u Dobrunu ubio oca. Interesantno je i to da ona nije bila svjedok tog događaja, već prenosi iskaz svoje dvije komšinice, koje su do sada obje pokojne. U svakom slučaju, Državnom tužilaštvu BiH je i to bilo dovoljno da osudi Petra Kovačevića na 6 godina zatvora.

Nedavno sam ponovo prošao kroz Dobrun. Upitah jednog od mještana za sudbinu Petra Kovačevića i saznadoh da je on prije par dana otišao u Foču da odrobija ono što mu je Sud za ratne zločine odredio. Petar je pred svoj odlazak morao da proda par volova koji su bili ponos negovog domaćinstva. U kući je ostavio bolesnu ženu, koja nema nikoga da joj pomogne u njihovoj muci.

Petar Kovačević je još jedna žrtva bosanskog tužilaštva koji osuđuje samo Srbe. Oni to rade sistematski, u svakom mjestu, gradu, pa čak i selu, pronalaze po jednu žrtvu koja treba da bude primjer Srbima da sa muslimanima nema šale. U isto vrijeme, na stotine muslimanskih dželata, poput Nasera Orića i njemu sličnih, oslobođeni su optužbi za zločine nad srpskim narodom ili su za svirepa ubistva desetina srpskih civila osuđeni na minimalne kazne, i po nekoliko puta manje od one koju treba da odrobija Petar Kovačević.

Dokle će sve ovo da traje? Ima li na ovom svijetu pravde za Srbe i srpske žrtve? Da li je pravično da mi Srbi samo okrećemo glave kada "kadija" drugome sudi, i praviti se da nas ovo ne interesuje - sve dok i nekoga od nas stigne sudbina Petra Kovačevića iz Dobruna?
pravoslavlje - 100917 - 09.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Pravoslavni egipatski Kopti


1sr - 100913 - 08.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Spomenik srpskim kraljevima u Parizu
U prestižnom šesnaestom arondismanu, na obodu Bulonjske šume, na Trgu Kolumbija, nalazi se skver koji nosi ime kralja Aleksandra Prvog od Jugoslavije, na kome je podignut monumentalni spomenik kraljevima Petru i Aleksandru Karađorđeviću.

Autori spomenika, koji je svečano otkriven 19. oktobra 1936, su ugledni francuski vajar Maksim Real del Sart i arhitekt Anri Šaje. Konjička skulptura, ukupne težine osam tona, izrađena je od livene bronze. Masivni postament krase tri bareljefa, isklesana u granitu.

Na čeonoj strani, na francuskom jeziku, ispisan je epitaf koji glasi: Aux Rois Pierre Ier de Serbie le Libérateur et Alexandre Ier de Yougoslavie l'Unificateur (Kraljevima Srbije i Jugoslavije, Petru Osloboditelju i Aleksandru Ujedinitelju).
rat_danas - 100859 - 02.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(30.06.1992) Formirana 1. novogradska brigada


Na danaČnji dan, 30. juna 1992. godine formirana je 1. novogradska brigada. U toku Odbrambeno-otad#binksog rata kroz ovu brigadu je prošlo oko 6500 boraca, od kojih je 238 boraca poginulo a 655 je ranjeno. Još 5 pripadnika ove brigade vode se kao nestali.
rat_danas - 100413 - 13.05.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(13.05.1992) Formirana jedinica 'Vukovi sa Drine'


Na današnji dan, 13. maja 1992. godine, formirana je Specijalna jedinica VRS pod nazivom "Vukovi sa Drine".
rat_danas - 100349 - 02.05.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(01.05.1995) Operacija Blijesak


Prvog maja 1995. godine Hrvatska Vojska je započela operaciju pod nazivom Blijesak, u kojoj je zauzeta Zapadna Slavonija koja je do tada bila u sastavu Republike Srpske Krajine. U vojnom udaru, za svega 36 sati je pobijeno ili nestalo 253 pripadnika srpske nacionalnosti, a protjerano je 15. 000 stanovnika. Ni dan-danas se ne zna za sudbinu 156 nestalih ljudi.
prepiska - 100307 - 26.04.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Sajt neće raditi nekoliko sati


Zbog prenosa servera na drugu lokaciju, sajt danas ili sutra neće raditi nekoliko sati. Na osnovu prethodnog iskustva, moguće je da se prekid u radu oduži na jedan dan. Savjet: ukoliko ne radi slavicnet. com, pokušajte da pristupite sajtu "sokolac. slavicnet. com" koji je identičan sajt, samo druga adresa.
bosna_danas - 99941 - 21.03.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Bosanci od Rusije tražili keš!


Danas je Bosna potpisala ugovor sa Rusijom, po kome će Kremlj pogasiti dug bivšeg Sovjetskog Saveza. Prema postignutom dogovoru, Moskva će Sarajevu isplatiti 125 miliona dolara.

Interesantno je i to da je Bosna jedina država iz sastava bivše Jugoslavije koja će dug dobiti isplaćen u gotovini. Sve ostale republike će dug naplatiti kroz kompenzaciju u energentima i drugim proizvodima koji stižu sa ruskog tržišta. Ovakav način naplate se pokazao mnogo povoljnijim jer su Rusi ponudili specijalne povlastice za ovakav dogovor.

Uplata ovoga duga bi trebala da stigne u Sarajevo do kraja maja, ali brzina uplate uglavnom zavisi od toga koliko će brzo bosanski parlament odobriti ovu odluku.

U 2003. godini, Rusija je preuzela odgovornost da isplati dug SSSR-a, koji je dugovao SFRJ oko 1. 3 milijarde dolara. Na našim prostorima je dobro poznato da je SSSR iz Jugoslavije izvozio velike količine proizvoda koji su bili deficitarni na ogromnom tržištu SSSR-a.
prepiska - 99747 - 05.03.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Objavljivanje slika na sajtu


Objavljivanje slika na sajtu nije moguće (zbog virusa) kao što je to slučaj sa Fb i nekim drugim socialnim mrežama. Ukoliko želite da objavite neku fotografiju uz tekst koji ste napisali treba da: 1) Napišete i objavite tekst na ovom forumu 2) Fotografije pošaljete na moj email, slavicnetŽhotmail.com
boro_radic - 99715 - 03.03.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Prenošenje posmrtnih ostataka Bore Radića


Za Ex-Ponta (ali i ostale posjetioce ovog foruma),

tvoj prethodni komentar me je primorao da otvoreno progovorim o ovom pitanju. U pravu si, ni sam ne znam kako da se postavim u ovoj situaciju, pa pokušavam da žongliram, tj. zastupam obje strane.

Lično poznajem većinu sudionika ove diskusije, poput Vogošćanina Pravog, Minera i drugih. Mislim da su to veliki ljudi, časni borci i uzorni Srbi. Ni u jednom trenutku nisam posumnjao u njihove dobronamjernost, niti njihovu želju da posmrtni ostaci Bore Radića najzad nađu svoj mir u napaćenoj romanijskoj zemlji. Znam sigurno da je Boro Radić, bar kao minimum zaslužio da počiva u grobnici koja je obilježena krstom i na groblju do kojeg mogu spokojno dići svi njegovi prijatelji i saborci.

Međutim, između pojedinih učesnika ove akcije je izbio sukob na jednoj drugoj stranici, pa je čak (privremeno) prenesen i na ovaj forum. Srećom, tu "vatru" smo uspjeli da ugasimo.

Upravo zbog tog sukoba, grupa donatora iz Australije, ne žele da uplate idu preko Vogošćanina Pravog, ali su ipak spremni da učestvuju u toj akciji. Oni bi željeli da ja (ili neko drugo lice koje oni ovlaste) uplate novac za ekshumaciju ili izgradnju spomenika za Boru, a takođe i za još neke borce. Da napomenem, radi se o velikom iznosu, negdje između dvije i tri hiljade australijskih dolara.

Ja sam već tri godine pokušavao da na razno-razne načine stupim u kontakt sa nekim od članova porodice Bore Radića, koji bi mogli pokazati mjesto na kome je sahranjen ovaj veliki srpski junak i dati saglasnost za njegovo prenošenje. Međutim, svi moji dosadašnji "pomoćnici" su me iznevjerili i mi nismo uspjeli da obezbjedimo odgovarajuće papire.

Što se tiče dozvole za ekshumaciju, nju mogu dati sledeći članovi njegove porodice: sin Igor, brat Nikola i žena Bisera. Izgleda da nisi čitao prethodne postove pa ne znaš da Boro nikada nije bio razveden od svoje prve žene Bisere, što ujedno znači da nije bio vjenčan ni sa Zehrom.

Nedavno je Vogošćanin Pravi stupio u kontakt sa porodicom Radić i on je najzad riješio ovaj problem. Ja mu se toplo zahvaljujem na tome. Ujedno je pokrenuo akciju pomoći porodici Radić, koja nema veze sa akcijom prenošenja Borinih posmrtnih ostataka.

Moja jedina zamjerka Vogošćaninu Pravom jeste što je opublikovao početak ove akcije. Lično mislim da je to trebalo završiti tiho, bez fanfara, jer je tako mnogo sigurnije za porodicu Radić, ali i za pogrebno društvo koje treba da obavi ekshumaciju. Ovo kažem zbog toga što želim da izbjegnem mogućnost za eventualni eksces, koje bi mogao da izazove neki lokalni ekstremista.

Nadam se da sam ovaj put bio jasan. Prijateljski pozdrav!
boro_radic - 99695 - 02.03.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Prenošenje posmrtnih ostataka Bore Radića


Pošto je Pravi već pokrenuo akciju prenošenja posmrtnih ostataka Bore Radića na Sokolac, želim da kažem i sledeće:

Akcija prenošenja ovog srpskog junaka, kao i mnogih drugih, je "zastala" zbog toga što nismo mogli dobiti potvrdu za prenošenje ni od jednog bližeg člana porodice, koji je istu mogao da da: sin Igor, jedina zakonita žena Bisera i brat Nikola.

Napominjem i to da su australijski poštovaoci Bore Radića, ne mogu reći Srbi jer među njima ima i Hrvata i muslimana, u više navrata izjavili da su spremni da isfinanciraju cjelokupne troškove ekshumacije, ali samo ako je sve regularno i ima realne šanse da uspije. Oni imaju dovoljno sredstava da prenesu još neke poginule borce. Oni su se takođe obavezali da svima učesnicima ove akcije poklone majice sa likom pokojnog Bore.

Takođe sam mišljenja da nije trebalo publikovati ovu informaciju dok se posmrtni ostaci Bore Radića ne prenesu na Mali Zajtinlik u Sokocu. Nakon toga je trebalo krenuti sa prikupljanjem sredstava.
politika_srbija - 99637 - 26.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Uništavanje sela u Srbiji


politika_srbija - 99597 - 22.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Šešelj o izborima za Predsjednika Srbije


arkan - 99507 - 11.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Kinezi pjevaju srpske pjesme


rusija - 99475 - 08.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Milovan Drecun: Izazovi istine - Kuda vodi ruska i američka politika


ukrajina - 99439 - 05.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Ukrajina u plamenu


Američki filmski režiser Oliver Stone je napravio izuzetno interesantan dokumentarni film pod nazivom "Ukraine in Fire". Film proporučujem svima, a čak i oni koji sebe smatraju ekspertom po ovom pitanju mogu ponešto da nauče gledajući 90-tak minuta ovog izuzetno zanimljivog dokumentarca.

Ovo je verzija filma za rusko govorno područje pod nazivom "Украина в огне". Englesku verziju nisam mogao da nađem na Youtube, mada vjerujem da postoji.
rat_danas - 99403 - 02.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(17.04.1993) Osvajanje Igmana, zatvaranje drugog obruča


Dana 17. aprila 1993. godine VRS zauzima objekte Kozalj i Kacelj, i tako je koridor preko Grepka za Goražde prekinut. U pomoć jedinicama Hercegovačkog korpusa došli su i Beli Vukovi sa pala, potpomognuti jednom četom Rusa.

Nakon toga, 9. jula 1993. godine vode se borbe i za Rogoj, ključni prevoj između Trnova i Foče. Izvršen je napad i na Trnovo, a kada je probijena linija Armije FBiH na Delijašu otpočet je i opšti napad na Trnovo.

Do 13. jula 1993. godine VRS je preuzela kontrolu nad prevojem Rogoj, što je ujedno značilo i pad Trnovo.

Do 21. jula 1993. godine VRS je izbila na liniju Proskok-Poljice, i počela je da grupiše glavne snage u pravcu Trnovo-Igman a pomoćne na pravcu Hadžići-Golo brdo.

Neprijateljske snage, sada već potpuno razbijene, 27. jula 1993. godine izvode kontranapad na Golo brdo, međutim i tu doživljavaju poraz. Opšte rasulo u protivničkim redovima VRS koristi za nastavak ofanzive. Najprije je zauzeto selo Rakitnica, a zatim je produžen napad u pravcu Rakitnica - selo Lukomir - Bjelašnica. U borbama koje slijede u naredna tri dana VRS je ovladala cijelim prostorom na ovom pravcu, uključujući i objekte Šiljak i Hojta. Nakon pada Proskoka, hotela Famos i Bjelašnice, neprijateljska odbrana se raspada 1. avgusta 1993. godine. Tog jutra, u koloni po jedan razbijena muslimanska vojska, negdje oko 2000 vojnika sa artiljerijom i drugim borbenim sredstvima, odlazi u Pazarić i Tarčin iako je njihova komanda bezuspješno pokušavala da ponovo organizuje odbranu.

U ovom trenutnku VRS je ostajalo samo dva kilometra da se spoje sa Igmanskim bataljonom iz Hadžića. To je upravo bilo rastojanje od Golog brda do Malog polja. Dovođenjem jedinica sa Dobrinje, kroz tunel koji je u noći između 30. i 31. jula konačno prokopan ispod sarajevskog aerodroma, kao i još par jedinica iz Centralne Bosne, muslimani uspjevaju da blokiraju Trešnjevo brdo i na taj način ponovo osposobe komunikaciju Karaula-Ajšnik.

Jedinice VRS ponovo napadaju 13. avgusta 1993. godine, ali je ova akcija propala, a sa njom i planovi VRS o potpunom zatvaranju drugog obruča oko Sarajeva.

Uporedo sa ovom akcijom, vođeni su politički pritisci na Miloševića, koji je zahtjevao od Karadžića da se Mladić povuče sa Igmana. Zbog toga se 15. augusta 1993. godine, po elementima potpisanog primirja, VRS povlači sa Igmana i Bjelašnice. Igman je prepušten UNPROFOR-u, ali su muslimanske snage već nakon mjesec dana ponovo uspostavile kontrolu nad ovom ključnom planinom.
politika_srbija - 99385 - 01.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Lazanski: O kupovini Mig-29 iz Rusije i Bjelorusije


Razgovor o kupovini aviona Mig-29 iz Rusije i Bjelorusije. Potegnuto je pitanje i da li Srbija treba da uvede redovno sluzenje vojnog roka.. . Govori se i o 6 aviona tipa Orao, koji se nalaze u Banjaluci gdje prodaju, a jedino se mogu prodati Srbiji. Govori se i o tome kolike su borbene snage Srbije.

politika_srbija - 99357 - 28.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Srbija postaje regionalna sila


Ne tako davno Srbija je imala samo tri ispravna aviona četvrte generacije, pa nam je više nego dobro poznato kako je zbog toga prošla 1999. godine.

Prije desetak dana, od Rusije je dobila na poklon 6 aviona Mig 29, i obezbjedila njihov remont u narednih 14 godina.

Pored toga, Putin je Srbiji obećao da će raditi na remontu helikoptera sovjetske proizvodnje, a takvih nagovještaja ima i iz Indije.

Danas je Bjelorusija obećala pokloniti Srbiji osam od ukupno 24 Miga 29, koje ova prijateljska zemlja ima u svom naoružanju. Moram priznati, ovaj velikodušan poklon bratske nam Bjelorusije, začinila su i dva sistema BUK, svaki ima 6 vozila sa po 4 rakete.

Pored toga, Srbija se interesuje za kupovinu raketnog sistema S300, koji je jedan od najboljih odbrambenih sistema u Svijetu. Koliko je meni poznato, ovakav sistem je imala samo Ukrajina, ali on nije bio funkcionalan. Kruži priča da je u toku bombardovanja 1999 godine jedan takav sistem dospjeo u Srbiju, ali je nakon toga misteriozno nestao.

Naravno, Rusi imaju S400, ali oni se još uvijek ne prodaju. I ne samo to, on ne smije da napusti teritoriju Rusije. Izuzetak je onaj koji je u Siriji, ali njega budno čuva ruska armija.

Pored toga, Bjelorusija je zaintersovana za kupovinu oružja od Srbije, kao i ulazak u nekoliko zajedničkih projekata - izgradnje postojenja koja će ponovo dovesti Srbiju na listu relevantnih proizvođača oružja.

Prije dva dana je u Rusiji započeto testiranje novog ruskog aviona, koji je po svojim karakteristikama veoma blizu da postane avion 5. generacije. Njegov naziv je Mig 35.

Meni kao laiku, malo je nevjerovatno da Bjelorusija pokloni 8 aviona sa tako dobrim performansama kao što je avion tipa Mig 29. Više mi liči na to da je Putin "namignuo" Lukašenku da to uradi. Za uzvrat, Bjelorusija će narednih godina da dobije isti broj aviona tipa Mig 35. Izgleda da je i Bjelorusija na putu da u potpunosti obnovi svoje naoružanje, što je Rusija već učinila.

Sve ove činjenice navodim iz jedno prostog razloga: ovo je potvrda da Rusija ulaže velika sredstva da preko Srba ostvari i očuva svoje interese na Balkanu. Naravno, Rusija igra na srpsku kartu jer je Beograd u više navrata pokazao da je spremna da stavi ruku u vatru za svoju rusku braću.

Šta ovim dobija Rusija? Do kraja 2019. godine preko Srbije treba da prođe gasovod, koji je od strateškog interesa za Rusiju, ali i za Balkan. On treba da prođe i kroz Makedoniju, pa je moguće da će Srbija uskoro da postane zaštitnik makedonskih nacionalnih interesa.

Sa svim ovom političkim previranjima najviše će da izgube Albanci, kako oni sa Kosovu tako i oni u Zapadnoj Makedoniji. Ustvari, Šiptari su sa odlaskom onog crnog čovjeka iz Bijele kuće već odavno ostali bez svog glavnog saveznika, jer Tramp svakog dana sve više potvrđuje da mrzi muslimane. Danas je za naredna 4 mjeseca zabranio ulazak u SAD muslimanima iz sedam najvećih arapskih zemalja, dok je za Sirijce ta naredba trajna - vjerovali ili ne - primaće samo manjine koje nisu muslimani.

U isto vrijeme, u Bosni su se udružili Dodik i Čović da slome Ustavni sud BiH i istjeraju strance iz institucija BiH. Ovo bi mogla biti prva visibaba "Bosanskog proljeća" koje bi moglo donijeti velike promjene i na našim prostorima. U svemu tome, najgore bi mogao proći Bakir Izetbegović i njegova politička struja u Sarajevu.

Otkako sam upoznao djelo Ibrana Mustafića, Dževada Galijaševića i još nekih bosanskih intelektualaca, iskreno se nadam da kod muslimana ima dovoljno obrazovanih ljudi koji će na vrijeme da shvate da je prošlo vrijeme busanja i da treba da se prisjete one narodne izreke da samo dogovor kuću gradi. Poraz Hilari Klinton je ujedno i poraz mudžahedinstva u Bosni. Ukoliko muslimani ne shvate kojom brzinom se odvijaju promjene u svijetu, onog trenutka kada se probude iz sna u koji su pali 1975. godine shvatiće da su im pod pendžer doćle ruske rakete. Vrlo je moguće da im tamo stignu upravo preko onog autoputa koji iz Višegrada preko Sokoca za Sarajevo grade Vučić i Dodik.
srebrenica - 99341 - 27.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Ibran Mustafić: Planirani haos


"Planirani haos" Ibrana Mustafića - prvo svedočanstvo jednog bosanskog muslimana o zločinima nad Srbima u Srebrenici

"Planirani haos", knjiga koju je objavio bivši poslanik Stranke demokratske akcije i predsednik Izvršnog odbora Srebrenice Ibran Mustafić, baca novo svetlo na ratna zbivanja u Srebrenici, koja su se završila u julu 1995. godine i to - prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu - ,,genocidom koji su nad zarobljenim Bošnjacima počinile grupe vojnika i policajaca Republike Srpske".

Ono što Mustafićevu knjigu odvaja od dela drugih bosanskih muslimasnkih autora posvećenih ovim događajima i zbog čega je prećutana u Federaciji BiH je sledeće: autor, između ostalog, priznaje i opisuje zločine koje su vojnici Armije BiH počinili nad Srbima, zatim naoružavanje bosanskih muslimana pre i u toku rata, pa čak i u periodu kada je Srebrenica bila demilitarizovana zona pod zaštitom Ujedinjenih nacija, međusobni obračuni bosanskih muslimana u ovoj opštini u kojoj su, prema njegovim rečima, vladali mafija, na čelu sa komandantom muslimanskih jedinica Naserom Orićem i opšti razvrat.

Zbog torture nad običnim narodom, koja je dostigla vrhunac 1994. godine, kada je humanitarna pomoć - umesto da se deli - prodavana po astronomskim cenama, mnogi bosanski muslimani su samoinicijativno bežali iz Srebrenice. "Oni koji su se povodili starom izrekom "preko preče, naokolo bliže" i koji su svoj spas tražili u tajnom odlasku preko Srbije, pre su stizali na svoje odredište", a oni koji su bežali su Tuzlu "bili su izloženi šikaniranju", navodi autor "Planiranog haosa".

Osim toga, Mustafić je mnogo rečenica posvetio i Stranci demokratske akcije, koju naziva Stranka demagoške akcije, i njenom vrhu, sa Alijom Izetbegovićem na čelu. Njegov zaključak je da su Izetbegović i SDA izdali Srebrenicu. Zbog toga je za Izetbegovića rekao da je "koljač sopstvenog naroda u Srebrenici".
Iako u uvodnom delu knjige piše da su njegovi junaci u detinjstvu postali Jure Francetić, Kadrija Softić, Nurif Orić i drugi pripadnici ustaških formacija, "Crne legije" i 13. SS Handžar divizije, Mustafić se uglavnom posvetio pisanju o ubijanju Srba u Srebrenici, koji su odlučili da ostanu u ovom gradu.
Prva saznanja o zločinima nad Srbima, Mustafić je dobio u Tuzli do koje se u jesen 1992. godine probio iz Sarajeva. Tu mu je, piše, stričević Mirsad Mustafić dao spisak zarobljenih srpskih boraca koji su na Zalazju likvidirani. Među njima su bili njegov školski drug Branko Simić i njegov brat Pero, zatim bivši sudija Slobodan Ilić, autoprevoznik iz Zvornika Mijo Rakić, medicinska sestra Rada Milanović- Inače, u borbama za Srebrenicu i oko nje u ratu je poginulo više od 3.200 Srba iz ove i susednih opština.

Mustafić je zabeležio i ovu ispovest Nasera Orića: "Kada smo onu ekipu zarobljenih na Zalazju iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kad je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovarao ni reči. Izvadio sam bajonetu i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio, tako da sam ga odmah posle toga preklao!"

U knjizi je i priča njegovog strica Ibrahima Mustafića: "Došao je Naser i rekao mi da se odmah spremim i krenem sa "zastavom" pred zatvor u Srebrenicu. Odmah sam se obukao i krenuo. Kad sam došao pred zatvor, izveli su sve zarobljene sa Zalazja i naredili mi da ih povezem prema Zalazju. Kada smo došli do deponije, naredili su mi da zaustavim i parkiram kamion. Izmakao sam se na pristojnu daljinu. Ali, kad sam video njihovo divljanje i kad je počelo klanje, prebledeo sam kao krpa. Kada je Zulfo (Tursunović) niz grudi sastavio nožem bolničarku Radu, pri tom je pitajući gde joj je radio-stanica, više nisam imao hrabrosti da to gledam. Peške sam sa deponije došao u Srebrenicu, a oni posle dovezli kamion, a ja sam sa kamionom nastavio kući u Potočare. Karoserija je bila sva krvava".

Autor navodi da je u Tuzli saznao da je - posle napada na srpsko selo Ježesticu - "i Kemo sa Pala nosio po Srebrenici neku odsečenu glavu i plašio ljude". "Ne znam tačno ali se priča da je (Kemo, čije prezime ne navodi) umešan i u likvidaciju Bate iz Srebrenice i njegove majke (Mihaila i Anđelije Stjepanović, prim. autora). Cvileli su, kažu, kao guje. Izgleda da su poklani", zapisao je Mustafić. Za ubistvo teško obolelog Krste Dimitrovskog i njegove supruge Velinke, prema saznanjima autora "Planiranog haosa", odgovoran je Ejub Golić, komandant Samostalnog brdskog bataljona iz sela Glogova, koga optužuje i za ubistvo dvojice Bošnjaka u jednoj srebreničkoj kafani.

U knjizi je opisano i ubistvo Slobodana Zekića i njegove nepokretne majke Zagorke, koje je ubio Emir Halilović i to tako što im je kundakom pištolja smrskao glave. Halilović je odgovoran i za ubistvo jednog starca u srebreničkoj bolnici. Halilović je uhapšen i prebačen u Sarajevo, gde je umro od tumora na mozgu.

U "Planiranom haosu" je i epizoda u kojoj Orić sa svojim ljudima u selu Sijemovo daje Srbima ultimatum da predaju oružje sutra do podne. Kada su se vratili, piše Mustafić, "svi stanovnici su sa naoružanjem napustili selo, samo je u kući ostao stari Miloš Zekić. Iz srdžbe, zbog loše obavljenog posla, glupani su opljačkali selo, ubili Miloša, a posle pljačke su zapalili selo".
Mustafić navodi i slučaj tri zarobljenika - dva muškarca (jednog su zvali "Žućo") i jedne devojke, koji su iz Konjević Polja trebalo da budu prebačeni u Srebrenicu. Kada je pitao policajca Hameda Salihovića šta je s njima, ovaj mu je odgovorio: "Ne znam ni ja pravu istinu, ali, izgleda, da su pobijeni". Salihović mu je, osim toga, rekao da su vojnici pod komandom Nasera Orića u zatvoru "prebijali zarobljene četnike". Od Fahre Alića saznao je da je jedan učitelj (čije ime ne navodi) iz okoline Tegara zarobljen i predat Vojnoj policiji, a onda u zatvoru ubijen. Tako su prošla i tri zarobljenika koji su iz Skenderovića prebačeni u srebrenički zatvor...

Alija - koljač svog naroda

Opisujući završnu ofanzivu snaga Republike Srpske na Srebrenicu, Mustafić navodi da je 11. jula 1995. slušao Radio-Sarajevo. Posle vesti, u kojima je saopšteno da je "u Zenici zasedao Glavni odbor SDA, na čelu sa predsednikom Izetbegovićem, proširen sa komandantima, članovima Generalštaba Armije Republike BiH i komandantima korpusa, na kojem se razgovaralo o trenutnom stanju u Armiji i budućim aktivnostima", emitovane su sevdalinke.

"Okamenio sam se... Dok oko moje kuće vlada opšta vriska naroda i dece, dok moju kuću obasipaju granate sa svih strana, u Sarajevu tutnji sevdalinka, a u Zenici Alija sa svojom zločinačkom falangom čeka ishod genocida u Srebrenici. Bilo mi je apsolutno jasno da je Alija namerno izašao iz Sarajeva i sazvao sednicu Glavnog odbora SDA u Zenici, te pozvao na jedno mesto kompletan vojni vrh samo iz jednog razloga; da ništa niko ne preduzima dok se stvar u Srebrenici ne završi". Na kraju on kaže: "Alija i SDA je državni izdajnik i koljač sopstvenog naroda u Srebrenici,", itd.

Formiranje 28. divizije

Iako je Srebrenica, posle ofanzive oružanih snaga Republike Srpske, Rezolucijom UN od 18. aprila 1993. proglašena za demilitarizovanu zonu i stavljena pod njihovu zaštitu, u jesen te godine stigla je naredba Generalštaba i Drugog korpusa da se od dobrovoljaca formira 8. operativna grupa. Da bi se što više ljudi prijavilo, Naser Orić i njegova klika namerno su izazivali incidente sa Vojskom Republike Srpske, tako da bi "narod uhvatila panika. Na kraju je 8.OG imala četiri brigade i Samostalni brdski bataljon", zapisao je Mustafić uz napomenu da je "četničkih provokacija bilo veoma retko". Kasnije je 8.OG prerasla u 28. diviziju sa pet brigada i jednim Samostalnim bataljonom, sa 5.500 vojnika. Naočigled vojnika holandskog bataljona Unprofora, oko Srebrenice su, po naredbi iz Sarajeva, kopane tranšeje.

Mustafić beleži i neke zasede koje su bošnjački vojnici iz demilitarizovane zone postavili između Bratunca i Skelana, odnosno Milića i Podravanja u kojima su ubili nekoliko boraca VRS. "Jasno mi je bilo da se zlo traži da bi se rešio problem Srebrenice", zaključio je on. Opisuje i šok koji je doživeo kada je saznao za napad bošnjačkih snaga na srpsko selo Višnjicu, u kojem su ubili nekoliko civila i spalili selo. Napadom su komandovali Ekrem Salihović i Ibrahim Mandžić Mrki. To mu je bio znak da je mafija rešila da "završi sa Srebrenicom" i stanovništvo "trpa pod četnički nož". Kada je Mandžiću rekao da ovakvim napadima "svesno stvaraju alibi četnicima za napad na Srebrenicu", ovaj mu je odgovorio: "Nismo mi samoinicijativno otišli u akciju. Mi smo dobili naredbu iz Sarajeva". Kasnije, tvrdi Mustafić, saznao je da je "naredbu za napade oko Srebrenice potpisao -đeneral- Enver Hadžihasanović.

Holandski bataljon

Po odlasku kanadskog i dolasku holandskog bataljona Unprofora u Srebrenicu, izričit je Mustafić, sve više je počela da postoji bošnjačka vojska u demilitarizovanoj zoni čije su formacije "svakog dana odlazile na položaje". Istina, one su se najpre krile od Holanđana, što je Mustafiću bilo apsurdno.

"Kako je proleće (1995. godine) bilo na vidiku, živeti se moralo, tako da smo opet prionuli na setvu. Najednom je došla naredba da se oko cele Zaštićene zone iskopaju tranšeje- Na kopanje je terano i staro i mlado. Zanimljivo, ni Holanđani se nisu bunili. Posle prvih izlazaka na linije naše vojske i njihovog protivljenja, sve su više postajali liberalniji, tako da su nemo posmatrali kopanje tranšeja. Očito, jedva su čekali da deo odgovornosti skinu sa sebe i kompletnu zaštitu Srebrenice prepuste nama".

Mustafić tvrdi da su Holanđani znali "za rasplet situacije" i da su sa pripadnicima bošnjačke "vojske išli na linije". "Očito, Holanđani su pristali da na linije idu i naši vojnici samo iz razloga da sa sebe skinu odgovornost i da svet uvere da Srebrenica nije demilitarizovana zona. I, zaista, tog momenta, Holandski bataljon, koji je trebalo da raspolaže sa oko 600 ljudi, imao je oko 250 vojnika, a 28. divizija 5.500 "demilitarizovanih ljudi", konstatovao je Mustafić.

"Kada su već počele borbe za Srebrenicu, jedan od naših giliptera, verovatno po zadatku, ustrelio je vojnika holandskog bataljona, tako se raspadao i kompletan sistem odgovornosti Holanđana", zabeležio je Ibran Mustafić čiji je stav da "demilitarizaciju nije trebalo prihvatiti, ali onaj ko je prihvatio, trebalo je to i da ispoštuje".

Demilitarizovana zona pod oružjem

Iako su oko Srebrenice bile postavljene table sa natpisom "Demilitarizovana zona, svaka vojna operacija je strogo zabranjena, član 60. protokol 1 Ženevske konvencije", dopremanje oružja, municije, uniformi i eksplozivnih sredstava nikada nije prekinuto. Vojna oprema je, uprkos rezoluciji UN o zabrani letova iznad Bosne i Hercegovine, dopremana helikopterima. Nije vredela ni odredba iz sporazuma generala Ratka Mladića i Sefera Halilovića po kojoj "nijedan vojnik koji je u, ili koji želi ući u demilitarizovanu zonu, osim pripadnika Unprofora, ne sme imati oružje, eksploziv ili municiju".

"Svi letovi su bili prema Žepi, a naše neke jedinice su posle toga odlazile u Žepu i do Srebrenice donosile razne artikle, uniforme i materijalno-tehnička sredstva. Dolazak helikoptera i doprema uniformi, municije i oružja u demilitarizovanu zonu nikako mi nije bila jasna. Naprotiv, bila mi je sasvim jasna, ali sam sve više uviđao da se Srebrenici bliži kraj", slutio je Mustafić. "Istovremeno, dok se u Srebrenicu dovozilo naoružanje i municija, iz nje su odlazili drugi navodno na vojno doškolovavanje".
Ukupno je bilo 18 letova, a najveći deo je obavljen dok je Srebrenica, kao demilitarizovana zona, bila pod zaštitom "plavih šlemova".

Naoružavanje Bošnjaka

Deo knjige Mustafić je posvetio pripremama srebreničkih Bošnjaka za rat - naoružavanju i upućivanju "naših momaka" na kurs u MUP Republike Hrvatske. "U leto 1991. godine krenuo sam u Sarajevo na redovno zasedanje Skupštine. Kada sam se uputio u pravcu zgrade, na samom ulazu u garaže sustigao me je beli -mercedes-. Za volanom je bio Senad Šahinpašić Šaja. Parkirao je auto i izašao- Iznenada me je zovnuo da prođem iza auta. Kada smo prošli iza parkiranog "mercedesa", Šaja je otvorio gepek. Zaista, nisam mogao da verujem - preda mnom je bila vreća sa naoružanjem. Ostao sam zatečen. Nisam mogao da verujem da se može ovako nonšalantno vući oružje u gepeku automobila. Pitao sam ga odakle mu ovo?"

"Ima toga kada zatreba! Treba li tebi", odgovorio je. Tog dana, svedoči Mustafić, Šahinpašić je Asimu Juzbašiću, poslaniku iz Zvornika, dao 18 cevi, a on je kasnije autoru "Planiranog haosa" dao automat "tompson" i pušku M-48. Šahinpašić je, piše Mustafić, imao sivomaslinastu cisternu sa oznakama JNA u kojoj je prevozio oružje. U okviru naoružavanja, osim odlazaka kod Šahinpašića, opisana je krađa protivavionskog topa iz Fabrike akumulatora u Potočarima, koji je sakriven u garažu Nasera Orića. Takođe, Mustafić je obelodanio da je oružje plaćano i novcem sa računa opštinskog Fonda za zapošljavanje. Prema njegovoj proceni, srebrenički Bošnjaci su dočekali rat sa oko 2.000 cevi, računajući i lovačke puške.

Tri atentata na Mustafića

Autor knjige "Planirani haos" Ibran Mustafić je rođen u Potočarima kod Srebrenice, gde je završio gimnaziju. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Bio je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije, njen poslanik u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine i predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Srebrenica. Zbog svojih stavova koji su bili suprotni SDA i ratnog opštinskog ratnog rukovodstva bio je smenjen sa svih dužnosti. U knjizi je opisao tri atentata, u jednom je bio teško ranjen, koji je na njega organizovao komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić. Posle pada Srebrenice ostao je u njoj i predao se Vojsci Republike Srpske. U zatvoru, uglavnom u Bijeljini, proveo je više meseci, a onda je posredstvom Međunarodnog crvenog krsta razmenjen.
kosovo_rat - 99321 - 27.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Kosovo: Istina o poginulim u selu Račak


kosovo - 99255 - 23.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Kosovo je moglo biti podjeljeno po principu 40-60%


politika_srbija - 99249 - 23.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Saša Radulović: Dosta je bilo!


markale - 99235 - 22.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Izostavljene optužnice za zločin na Markalama i Vase Miskina


Haški tribunal je iz optužnice Ratku Mladiću izostavio "zločine" vezane za Markale i u Ulici Vase Miskina. Razlog za ovo je što je u prethodnim suđenjima u istom tribunalu nedvosmisleno dokazano da Srbi nisu mogli počiniti takav zločin.

Koga li će sada muslimani optužiti za ove, hajde da ih nazovemo "masakre" jer ih oni sami tako nazivaju. Da li su krivi Eskimi, Rusi, ili možda lično Donald Tramp?
rat_danas - 99227 - 21.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(09.05.1993) Sporazum o prekidu vatre


Na snagu stupio sporazum o prekidu vatre kojeg su potpisali Ratko Mladić i Sefer Halilović.
rat_danas - 99226 - 21.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(09.05.1993) HVO uspješno napada Istočni Mostar


HVO vrši snažne napade na istočni Mostar, dio grada pod kontrolom Armije muslimanske BiH. Jedinice Armije muslimanske BiH nalaze se u okruženju na svega nekoliko kvadratnih kilometara teritorije. Teške pješadijske borbe vode se na desnoj obali Neretve u Šantićevoj ulici, gdje su prve linije ARBiH i HVO-a udaljene svega desetak do dvadeset metara. Na tom su području vođene najteže gradske borbe. Svako pomjeranje linije fronta u Šantićevoj ulici u ratnim izvještajima predstavljalo se kao izuzetan uspjeh, iako se u većini slučajeva radilo o deset do dvadeset metara.

HVO počinje akciju nasilnog i masovnog protjerivanja Bošnjaka i manjeg broja Srba, deportujući ih u koncentracione logore. Hrvati su na području tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosna formirali više koncentracionih logora i privatnih zatvora za Bošnjake, uglavnom civile, među kojima Heliodrom u Mostaru, Dretelj, Gabelu i druge.
rat_danas - 99225 - 21.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(05.07.1993) Sarajevski podrumi prepuni zatvorenih Srba


Glavni štab vojske Republike Srpske saopštio je da je do sada u Sarajevu uhapšeno 15.158 Srba koje muslimani drže kao taoce u podrumskim prostorijama sarajevskih zgrada. U saopštenju sa tvrdi da je naredbu za hapšenje izdao Sefer Halilović.
rat_danas - 99224 - 21.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(08.05.1993) Zatvorena granica prema SRJ


Predsjednik, potpredsjednik, ministri i poslanici Republike Srpske spriječeni su da pređu granicu SRJ kod Zvornika. Karadžić izjavljuje da "okretanje leđa Srbije srpskom narodu u Bosni pogađa u dušu" kao i da će ukidanje pomoći donijeti teškoće Republici Srpskoj, ali da će ona preživjeti i pronaći vlastiti izlaz iz situacije.
rat_danas - 99223 - 21.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

(06.05.1993) Usvojena Rezolucija 824


Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija usvojio je Rezoluciju 824 kojom se Sarajevo i druge slične ugrožene zone, posebno gradovi Tuzla, Žepa, Bihać, Goražde i Srebrenica, sa njihovom okolinom, tretiraju kao zaštićene zone od svih strana u sukobu, te se nalaže "trenutna obustava oružanih napada ili bilo kakvih neprijateljskih djelovanja protiv ovih sigurnih zona, i povlačenje svih vojnih i paravojnih jedinica bosanskih Srba iz ovih gradova na udaljenost sa koje oni prestaju da budu prijetnja njihovoj sigurnosti... " Mirovnim snagama UN-a istovremeno je naloženo da nadgledaju sigurnost njihovih stanovnika.
politika_amerika - 99195 - 20.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Završena ceremonija proglašenja 45. američkog predsjednika


Upravo ovog trenutnka je završena ceremonija proglašenja novog američkog predsjednika.

Donald Tramp je izašao na podijum sa drečavom, crvenom kravatom koju mu je vjerovatno poklonio Putin dok je poslednji put boravio u Moskvi.

U pratnji našeg Tramponje je bila i Melanija, čije lice je bilo vidno zabrinuto. Ne znam da li ima nekih problema, ili se jednostavno ne može nositi sa pritiskom trenutka. Još jednom treba naglasiti da je prva dama Amerike u više navrata izjavila da perfektno govori srpski - ne hrvatski ili bosanski već srpski. To joj piše i u biografiji.

Tramp je ostao doslijedan svojim predizbornim obećanjima. Najprije se zahvalio prethodnoj administraciji, a onda ih je "ojadio" u svom govoru. Rekao je da je završeno vrijeme kada je administracija upravljala Amerikom zbog radi svojih interesa - vlast se ponovo vraća narodu. On kaže da je došlo vrijeme da se više ne priča u prazno, treba nešto i raditi: zatvoriti granice, otvarati radna mjesta, stvarati nova prijateljstva (valjda misli i na Ruse) i učvršćivati stara.. .

Ipak, najvažnija poruka je da će da se svim silama boriti protim islamskog fundamentalizma. Nadam se da je pri tome mislio i na Bosnu!
civili - 99153 - 15.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Preživela sam, idem kući


Božica Živković-Rajilić je bila učiteljica, civilna žrtva rata. Najzaslužnija je što je objavljena monografija "Naša ispovijest", koja sadrži svjedočenja 15 Srpkinja iz Republike Srpske o torturama kroz koje su prošle tokom proteklog rata u BiH. Ona je ujedno i predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, u kojem je trenutno registrovano 420 žena, koje su imale snage da progovore o svojim sudbinama i tako posvjedoče da je žrtava bilo na svim stranama u proteklom ratu u BiH.

 • "Žene iz RS nikad nisu bile posmatrane u kontekstu žrtava, nego samo kao majke, sestre i supruge ratnih zločinaca, što nikako ne odgovara istini", rekla je ona. Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, rekao je kako nema pomirenja i zajedničke budućnosti dok se svi ne suoče sa mračnom stranom svoje prošlosti. U ime Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je podržao izradu monografije, prisutne je pozdravio Obrad Kesić, direktor Predstavništva RS u Vašingtonu.

 • srbi_6do14_vek - 99142 - 14.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Srbi su nekada imali i vinovod


  Srbija je nekada bila zemlja koja je bila čuvena po proizvodnji vina. U vrijeme cara Dušana postojao je zakon o proizvodnji i prometu vina u okolini Prizrena. On je takođe bio jedini vladar u svetu koji je izgradio vinovod, kojim je iz vinograda i podruma u Velikoj Hoči dopremao vino kroz glinene cijevi dugačke 25 kilometara do svojih carskih podruma u Prizrenu.

  U srpskoj literaturi se o tom periodu nigdje se ne pominje rakija, već rujno vino koje se pilo iz pehara i bilo prisutno u svim okolnostima.

  Nakon što su Turci zauzeli južne djelova Srbije, naš narod se pomjerao ka severu pa u drugoj polovini 14. vjeka Kruševac postaje glavno vinogradarsko središte.

  Za vrijeme turske vladavine u Srbiji je iskrčen ogroman broj vinograda. Postojali su i specijalni odredi konjanika, takozvanih akindžija, koji su uništavali vinograde jer Turcima vjera ne dozvoljava konzumiranje alkohola.

  Nakon oslobođenja od Turaka u Srbiji ponovo dolazi do procvata vinogradarstva, koje postaje najznačajnija privredna grana. Po popisu iz 1887. godine, Srbija je imala 81.000 hektara pod vinogradima, što je bar pet puta više od onoga što imamo danas.
  rat_danas - 99133 - 14.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (14.01.1994) Zločin u selu Jelačići


  Srpsko selo Jelačići u se nalazi u opštini Kladanj, Federacija BiH, na granici sa srpskom opštinom Šekovići. U Otadžbinsko-odbrambenom ratu poginulo je 33 borca iz ovog sela.

  Ipak, najveća nesreća zadesila je to selo na Mali Božić, 14. januara 1994. godine. U napadu muslimanskih snaga ubijeno 17 mještana Jelačića.

  To su bili branioci sela i civili koji su se zatekli u Jelačićima. Najstarija žrtva imala je 80 godina, što znači da napadači nisu birali već su ubijali redom. Selo je danas pusto, ni jedna kuća nije obnovljena, a za zločine koji su počinjeni niko do danas nije odgovarao.

  Većina žrtava sela Jelačića sahranjeni su u Lovničkom groblju u Šekovićima, gdje se svake godine na Mali Božić okupljaju preživjeli meštani ovog srpskog sela u kladanjskoj opštini da zapale svijeće za nastradale rođake.

  U 2011. godini u selu Jelačići je podignut i spomenik nastradalim mještanima ovog sela.
  hrvatska - 99123 - 12.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Ne kupujte hrvatske proizvode!


  Ovaj video nije objavljen u Srbiji, valjda zbog toga da bi Srbi u očima Evrope bili "evropejski" narod. Od svega ovoga zabolio me je stomak. Hrvatsku robu ni do danas nisam kupovao, ali sam odlučio da više nikada ne kupujem u Merkatoru, Rodi, Idei.. . Ne kupujte hrvatsko, budite rodoljubi.

  republika_srpska - 99121 - 12.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Govor Emira Kusturice


  seselj - 99115 - 11.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Da li će Šešelj biti sledeći Predsjednik Srbije?


  Objektivno gledano, Šešelj ima dobre šanse da uđe u drugi krug za izbor za Predsjednika Srbije. Da li će biti izabran, to uglavnom zavisi od Vučića, koji bi mogao da bude jedini dostojan protivnik na predstojećim izborima, naravno ukoliko se kandiduje. Osim njih, ne vidim ni jednog drugog političara sposobnog za neki značajniji uspjeh.

  Ovo su samo neke moje prognoze. Od vas očekujem samo predviđanja, a komentare na moj članak možete postaviti tek nakon izbora. :-)

  forum - 99097 - 09.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pravila foruma


  Želio bih još jednom da ponovim da je jedno od najstarijih pravila ovog foruma da je zabranjeno obraćanje drugim članovima foruma. Ovo ne znači da nemate pravo da uputite repliku na određenu temu ali ona treba da bude u okvirima civilizovane diskusije. Od sada ću sve članke koje ne zadovoljavaju ovo pravilo brisati.

  Prije nego što uputite bilo koje pitanje vezano za ovaj forum, otiđite na stranicu FORUM i pročitajte odgovore na pitanja koja su već ranije postavljena. Tek nakon toga postavite neko pitanje. Na stranicu FORUM možete otići ako kliknete OVDJE.
  rsk - 99051 - 08.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pad RSK


  Najobjektivniji dokumentarac o padu Republike Srpske Krajine.

  republika_srpska - 99011 - 07.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Dževad Galijašević: Politička situacija u Svijetu,Balkanu, Bosni...


  seselj - 98839 - 04.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (5)

  Sve što niste znali o Vojislavu Šešelju


  Veoma objektivna emisija o Voji Šešelju i njegovom suđenju u Haškom tribunalu.

  rusija - 98637 - 30.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

  Zvezdaši odali počast horu Aleksandrov


  Jedan jako dirljiv trenutak je proizašao na utakmici Crvena Zvezda - CSK. Dvadeset hiljada posjetilaca u hali Arena je pratilo nedavno poginule pripadnike hora Aleksandrov, koji je na srpskom pjevao pjesmu "Tamo daleko"...  Kako je ovu košarkašku utakmicu gledala čitava Rusija, ovaj događj je za mene imao i nekakvu vrstu privatnog epiloga: nekolicina mojih poznanika su zatražili od mene da se zahvalim srpskom narodu na ovom nesvakidašnjem događaju.

  Jedna moja poznanica iz Petrovgrada piše jednoj mojoj prijateljici, takođe Ruskinji:

 • "Juče sam gledala košarkašku utakmicu iz Beograda. Naši su tamo igrali sa Crvenom Zvezdom. Srpski navijači su postavili baner na ruskom jeziku, na kome je pisalo: "Neka se ovaj hor od 20. 000 ljudi čuje i na nebu". Oni su, u spomen srušenog aviona u Soči, pjevali pjesmu. Ja sam plakala. Zagrli Željka i reci mu da ga volim, isto kao i sav srpski narod!"

  Ovo je snimak pjesme "Tamo daleko" u izvođenju hora crvene armije "Aleksandrov" koji je 12 puta boravio u Srbiji. Neka vam je vječna slava junaci!

 • akcije - 98553 - 28.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Pomoć porodici Bore Radića


  Do sada se nisam oglašavao po ovom pitanju, međutim moji poznanici i prijatelji su odavno shvatili da od svog srca podržavam ovu akciju.

  Podržavam slanje novca putem žiro računa objavljenim na ovoj stranici, ali se slažem sa Pravim da bi bilo mudro na ovoj stranici upisati i o kom se iznosu radi. Ovo prije svega zbog moje savjesti, jer ne želim da preko ove stranice bar jedan evro ode u tuđe džepove.

  U maju 2017. godine ću se i sam uključiti u ovu akciju tj. namjera mi je da posjetim porodicu Radić. Tom prilikom ću im uručiti skromni prilog od mene, ali i od drugih koji namjeravaju da nešto novca pošalju uz moju pomoć. Tom prilikom bih želio da se lično uvjerim kako živi porodica Radić, ali i da sagledam sve moguće varijante pomoći koja bi im dobro došla.

  Hvala svima koji su zainteresovani za pomoć porodici ovog velikog srpskog junaka. Žalosno je što mnogi još uvijek ne shvataju da je Boro Radić jedna od centralnih ličnosti naše novije istorije jer je upravo on omogućio da Republika Srpska postoji u današnjim granicama. Na djelima jednog običnog patriote, danas već zaboravljenog borca, svoju slavu i karijere su izgradili mnogobrojni političari u Republici Srpskoj. U tome sam se uvjerio tek kada sam, nakon smrti Bore Radića, od nekoliko visokih oficira VRS saznao koliko je bilo važno što je Pretis ostao u srpskim rukama.

  Neka ti je laka crna zemlja, junače!
  rat_danas - 98525 - 27.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (28.12.1992) Zločin u Donjoj Bioči


  28. 12. 1992 godine u Ilijašu se desio zločin u Donjoj Bioči. Drugi bataljon 7. muslimanske brigade u napadu na srpsko selo Donja Bioča u opštini Ilijaš palio je srpske kuće, masakrirao civile. Poginulo je i dosta muslimanskih boraca.

  boro_radic - 98473 - 26.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Čija je priča istinita?


  Izgleda da je u poslednjih nekoliko dana na ovoj stranici prošlo nekoliko komentara čiji sadržaj nisam baš najbolje razumio. Iste sam objavio, prije svega jer dolaze od strane mojih dragih poznanika. Moram priznati da u poslednje vrijeme nemam mnogo slobodnog vremena, pa nisam znao šta se dešava na ostalim sajtovima. Izvinjavam se ako sam šta pogriješio!

  Pravilo ovog foruma je da se svačija verzija nekog događaja može da se čuje. Međutim, sve replike koje su slijedile nakon toga biće izbrisani.

  rat_danas - 98392 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (02.05.1993) Izjava Radovana Karadžića


  Radovan je izjavio da će dati ostavku ukoliko parlament Republike Srpske ne prihvati mirovni plan koji je on potpisao u Atini.
  rat_danas - 98391 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (01.05.1993) Novi mirovni pregovori u Atini


  Sazvana nova runda mirovne konferencije o BiH u Atini, na kojoj se bili prisutni: Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, Momir Bulatović, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban. Na ovoj konferenciji je na na kraju skupa Radovan Karadžić potpisao Vnes-Ovenov plan za BiH, uz uslov da Skupština Republike Srpske na zasjedanju 5. maja podrži odluku.
  rat_danas - 98390 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (28.04.1993) SAD razmatra mogućnost bombardovanja RS


  U SAD počele užurbane pripreme novih radiklanih mjera za rješenje bosanske krize. Najčešće se pominjea mogućnost bombardovanja srpskih položaja i skidanje embarga na uvoz oružja namijenjenog bosanskim muslimanima.
  rat_danas - 98389 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  (25.04.1993) Skupština RS odbila Vens-Ovenov plan


  Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske na zasijedanju u Bijeljini su odbili zahtjev sa potpisivanje Vens-Ovenovog mirovnog plana. Neposredno prije usvajanja ove odluke, Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, Momir Bulatović su uputili pismo poslanicima Skupštine u kojem je traženo da prihvate Mirovni plan i skreće pažnja da oni nemaju pravo da neprihvatanjem plana izlažu sankcijama i ugrožavaju 10 milion građana Jugoslavije.
  rat_danas - 98388 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (24.04.1993) Karadžić odbacio Vens-Ovenov plan


  U Beograd na sastanak dolaze lord Ovena i Vens. Karadžić je odbacio prijedloge za promjenu mapa u mirovnom planu i ocijenio da su mape toliko loše da ne mogu biti korigovane, već moraju da se promjene.
  rat_danas - 98387 - 16.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (20.04.1993) Izjava britanskog ministra odbrane


  Britanski ministar odbrane Malkolm Rifkin ponovo se izjasnio protiv vojne intervencije Zapada u BH, te rekao da je teško utvrditi koga treba bombardovati. "Ako hoćemo da kaznimo sve agresore, šta onda raditi sa Hrvatima, i muslimanima koji se sada tuku jedni protiv drugih" - rekao je Rifkin.
  virtualno_groblje - 98369 - 14.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Broj poginulih boraca u Virtualnom groblju


  Upravo sam uradio jednu kratku analizu, pa bih htio da neke stvari podjelim i sa vama, ali da ponešto i pojasnim:

 • U Virtualnom groblju na ovom serveru se trenutno nalazi 2020 boraca, što je nešto manje od onoga što sam ja pretpostavljao. To je ujedno i broj grobova koje sam obišao, fotografisao i njihove slike postavio na ovu stranicu.

 • U bazi podataka, koju sam kreirao na osnovu raznih izvora, nalazi se 5828 boraca. Međutim, u knjizi BORS-a je potvrđeno svega 5329 boraca i to je otprilike najtačniji podatak o broju poginulih boraca VRS iz SRK i Drinskog korpusa. Jedna važna napomena: nemojte da vjerujete Knjizi BORS-a u pogledu broja poginulih boraca po opštinama jer se jedan te isti borac veoma često vodi na dvije, ponekad i na tri i više opština. Odvojeni spiskovi su pravljeni po opštinama, pa na njima ima jako puno duplikata.

 • Veoma je teško ovih 5329 boraca "podjeliti" po korpusima jer je u toku 1993. godine došlo do reorganizacije ova dva korpusa pa su neke brigade prebačene u Drinski korpus. Primjer za to su Rogatička i 2. romanijska brigada.

 • U knjizi BORS-a, ali i u opštinskim organizacijama BORS-a, veoma često nemamo kompletne spiskove poginulih dobrovoljaca iz Srbije, što po mojoj procjeni iznosi bar 100 poginulih osoba. Namjera mi je da pokušam da taj spisak dobijem iz Organizacije boraca u Srbiji, pa ću i njih eventualno unijeti u ovaj spisak.

 • U spisku BORS-a nema ni poginulih boraca iz redova policije i Specijalne jedinice MUP-a. Međutim, policajci su odradili jako dobar posao - posjedujem jednu kopiju Monografije poginulih policajaca Republike Srpske, u kojoj se nalaze i njihove fotogafije.

  Kako vi možete pomoći

  Ukoliko želite da pomognete na ovom projektu, dovoljno je da fotografišete spomenike poginulih boraca i sve to pošaljete na slavicnetŽhotmail. com. Napominjem i to da mi je gotovo podjednak posao da dodam jednog i 50 boraca sa istog groblja. Bio bih Vam zahvalan da mi pošaljete fotografije boraca sa seoskih grobalja, koja su meni zbog tehničkih razloga manje dostupna.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|