fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 88579 - 08.02.2014 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Saradnja VRS sa Hrvatima


Pozdravljam i ja tebe Pravi i da iskreno kažem ne zamjeram nikome na pisanju jer svako je stvari vidio iz svog ugla. Možda je čak i admin pogrešno napisao, ali mjesto se zove Stupni do i upoznat sam na događajima u i oko njega.

Tačno je da su odnosi između naših snaga i HVO-a bili fer i korektni, pišem "snaga" jer u tom izrazu su snage VRS i policije.

Nisam upoznat sa tim tzv. poklonima hrvatskog življa, a vezano za prelazak preko naše teritorije u Kiseljak.

Imao sam izuzetno korektne odnose sa Ivicom i HVO, tako da sam upoznao i još neke starješine i pred Novu godinu sam se slučajno našao u Kiseljau i pozvao jednog od njih. Za nevjerovati je da smo sjeli u jedan kafić i da je taj čovijek pozvao ostale koje poznajem i da su došli da se vidimo i bilo je fino družiti se sa njima.

Ta induktorska veza je išla iz kasarne u Blažuju do TO centra veze, a bilo je u planu da se pruži linija automatske centrale u Kiseljaku sa tim centrom i od centra do kasarne ali to nije odrađeno.

Kretanje je bilo slobodno u oba pravca tj. Ilidža - Kiseljak pa i gorivo se moglo kupiti na ulazu u Kiseljak ali samo sipanje u rezervoar vozila jer je tu bila cijena 1 dm a na Ilidži 5 do 7 dm, kako je ko formirao cijenu. Kanisteri nisu dolazili u obzir ali neki su i to radili i bilo je slučajeva da su upali u minska polja i nastradali.

Ta saradnja se ogledala u više pravaca i kao prvo njihovi radio uređaji su programirani u tom centru veze što je značilo da imamo njihove radne fekvencije.

Neke neophodne uređaje centar je dobio od njih bez naknade, vjerovato zbog prijateljskih predratnih odnosa, a što je bilo najvažnije dobijali smo informacije o kretanju neprijateljskih snaga sa druge strane Igmana i Bijelašnice.

Tako mogu reći da smo dobili informaciju o kretanju helikoptera na južnoj strani Bjelašnice, o kretanju orkana na Igmanu i o akciji koja je imala kodni naziv "Vjenčanica" ali se nije odradila pošto je bilo potpisano neko primirje.

U toku pokušaja deblokade Sarajeva od strane armije BiH dobili smo informaciju ustvari prijatejski savijet da ne dozvolimo probijanje linija od strane te armije jer će HVO morati krenuti na nas.

Razlog kretanja je ovako glasio "nemojte dozvoliti probijanje linije nigdje jer u tom slučaju HVO mora krenuti na vas a prvi idu neke žestoke ustaše iz Splita i nekih mjesta u Dalmaciji".

To je meni direktno rečeno i ja sam proslijedio na određena mjesta gdje je to i trebalo da se proslijedi.
hadzici - 88535 - 06.02.2014 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Igman i Hrvati


Pročitao sam ovaj post od N. Baka i malo sam iznenađen nekim kontradiktornostima u njegovom pisanju.

Prvo piše da su odbili da tamo idu, te da niko nije otišao a onda na kraju da su se vratili i još pijani.

Kako sam se nalazio na tim prostorima mogu reči da nikada Hrvati nisu došli u sukob sa muslimanima na Igmanu jer jednostavno nisu ni bili na Igmanu.

Ta priča oko "prage" ima neku drugu istinu, kao i dio aritiljerije i jedan tenk. Saradnja VRS iz Blažuja i HVO u Kiseljaku bia je na nivou tako da su i Srbi koji su kotirali na prostoru blizu Kiseljaka zajedno sa pripadnicima HVO-a držali liniju prema muslimanima.

Kada su muslimani iz Visoog, krenuli u napad na Kiseljak tada je srpska strana pružla pomoć HVO-u, kako u materijalnim sredstvima tako i u ljudstvu. Pošto je odbijen napad muslimana judi su počašćeni, a materijalna sredstva tenk, praga i haubice vračeni su srpskoj strani u bezprekornom stanju.

To se moglo vidjeti i u reportaži TV "Srna" koja je tu večer emitovana kao i izjava Ivice Rajića da ako padne još jedna granata na Kiseljak da će sve sravniti do Baščaršije.

Što se tiče prodaje prage to odlično znaju oni koji su bili u kasarni u Blažuju i koji su vidjeli kada je "Niva" sa pripadnicima HVO-a došla u kasarnu i donijela pare u vreći jer je bilo i papirni i metalni novčanica. Nisam siguran da li su pare date za pragu ili za ispaljene granate. O tome ne mogu da pišem jer nisam bio sudionik tih dogadaja u kasarni.

Možda bi mogao dati odgovor tadašnji komandant čija je kčerka studirala u Americi a švalerka bila negdje kod Užica pa joj je "jadnik" žalio kako svaki mjesec mora da joj šalje 700 dolara ne znajuć da centrala ima preslušavanje i da se to moglo čuti i na jednom induktorskom telefonu postavjenom također u jednom centru veze.

Isti taj komandant je rastjerao Brneta i njegove iz Vočnjaka i sredio objekat da on i pojedinci mogu da tamo šenluče a drugim pripadnicima je bio zabranjen ulaz.

Ovde ima članova koji tačno znaju koji centar veze i tačno mjesto gdje se nalazio.
politika_srbija - 84261 - 11.04.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (4)

Biografija Borisa Tadića


Mada sam stavio takav naslov, ali i nije iznenadjujuće jer sam znao dosta toga ali ne i sve.

Ovo sam nasao na jednom sajtu i prenosim i Vama da pročitate.

Boris Tadić je rođen 15. januara 1958. godine u Sarajevu (BiH) od oca Ljube Tadića i majke Nevenke Francetić. Kasnije je ovaj detalj, da mu je majka iz ustaške porodice Francetića, promenjen od strane bezbednosnih službi, za koje je Boris radi(o) u Kićanović, čijih je 5 braće ubijeno u četnicima, da bi Boris bio prihvatljiviji za inače naivan srpski narod. Ima i rođenu sestru Vijeru.

Otac Borisa Tadića je iz rata izašao sa činom kapetana OZNe, a kao provereni izdajnik srpskog naroda (od početka se deklarisao kao Crnogorac), koji je sejao smrt među Srbima Pivljanskog kraja, nosilac "partizanske spomenice" uskoro dobija i čin pukovnika OZNe! Kao dokazani mrzitelj svega srpskog, Ljuba se ženi sa Nevenkom Francetic, što je u to vreme bilo ne samo poželjno, nego i vrlo korisno, jer se na taj način širilo "bratstvo - jedinstvo" i ljudima iz mešovitih brakova u to vreme (kao u ostalom i danas u Srbiji, kojom vlada Boris Tadić) su se spuštale stepenice koje vode ka vrhu. Drug Ljuba se povlači iz Sarajeva u Beograd, gde ga šalju da učestvuje u pisanju novog programa partije (KPJ). Po uspešnom završetku pisanja novog programa, a na preporuku drugova Edvarda Kardelja i Veljka Vlahovića, Ljuba postaje redovan profesor filozofije, politike i prava (kasnije preinačeno u sociologija) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Žena mu Nevenka se zapošljava kao neuropsihijatar u Palmotićevoj ulici u Beogradu. Mladog Borisa upisuju u školu Pero Popović - Aga (sadašnja Mika Alas) u Gospodar Jovanovoj ulici u Beogradu.

Boris je zbog svoje inteligencije (IQ mu je samo 89) od početka imao problema sa školom. Zbog problema sa fizičkim zdravljem, on taj svoj urođeni problem sa inteligencijom (nasledni?) nažalost nikada nije uspeo da kompenzuje na polju sporta. Kao dete veoma uticajnih roditelja, mladi Boris se upisuje u Prvu mušku gimnaziju "Moše Pijade" i tu se dešava nešto, što će imati dalekosežne posledice ne samo za Borisa, vec i za celi srpski narod. U njegov razred dolazi mladi i zgodni Nebojsa Krstić u koga se dotični Boris Tadić zaljubljuje. U početku je to bilo normalno druženje, ali zbog svojih biseksualnih sklonosti, Boris se zaljubljuje u svog najboljeg druga, koji sa svoje strane ne ostaje ravnodušan i njih dvojica stupaju u homoseksualnu vezu. U trećem razredu gimnazije, tetkica zatiče Borisa kako radi felacio Nebojši i šokirana, to javlja direktoru Prve muške gimnazije "Moša Pijade". Direktor, inače saradnik vojne obaveštajne službe KOS zabranjuje tetkici da o tome bilo šta priča zbog uticaja Borisovih roditelja, dok istovremeno to prijavljuje svojim nadređenima u KOSu. Oni su odmah prepoznali potencijal i sa kompromitujućim informacijama po Borisa sa lakoćom ga vrbuju da radi za njih. Jedan od prvih zadataka saradnika (tako su se u to vreme zvali žbirovi) je bio da špijunira svoje roditelje, u prvom redu oca Ljubu, koji se u to vreme intenzivno viđao sa "disidentima" Zagorkom Golubović, Dragoljubom Mićunovićem, Nebojšom Popovim itd. , jednom rečju sa poznatim komunjarskim i anti-srpskim šljamom.

Agenti KOSa savetuju Borisu da pro forme nađe neku devojku, jer će se priče o njegovim sklonostima proširiti i na taj način upropastiti planove, koje je za njega imala služba. Pošto je on bio potpuno nezainteresovan za suprotni pol, oni mu nabacuju ćerku poznatog Politikonog sportskog novinara Olgicu S. , kasnije diplomiranu pravnicu. Oni se kao "zabavljaju" i to je kedna jedina devojka, koju je BBT imao do svoje ženidbe sa Veselinkom. "Veselom" Zastavniković, revolucionarkom iz Osjeka. Do ženidbe sa Veselom dolazi iz dva razloga. Prvi je što je voljeni N. Krstić postao zvezda SFRJ kao pevač obskurne grupe "Idoli". Nebojša je imao mnogo manje želje za vezom sa istim polom od BBTa i pokušao je da se distancira od dotičnog pesmom "Retko te viđam sa devojkama" koja je napisana baš o Borisu. Razocaranog Borisa agenti KOSa upoznaju sa Veselom. Pravi cilj im je međutim da ga preko Vesele ubace u "revolucionarnu grupu" na Crvenom univerzitetu. Vesela je Izabrana kao potpuno aseksualna osoba i u tom pogledu idealna žena biseksualnom Borisu. Iako 3 godine starija od Borisa, ova najradikalnija Pripadnica "Crvenog univerziteta Karl Marks", Vesela je bila nevina do svog "slučajnog" upoznavanja sa Borisom.

Vesela je oduševljena sa svojim dečkom i upoznaje ga sa Vladom "Revolucijom" Mijanovićem, Pavluškom Imsirovićem i ostalim komuncima. Oni ni ne sanjaju da je među njima informator KOSa koji je do tada uspešno "bezbednosno obradio" i sopstvene roditelje, do mere da su mu oca Ljubu suspendovali sa Filozofskog fakulteta. Na nagovor KOSovog oficira, Boris radikalizuje svoj položaj napuštajuci stan svojih roditelja, i sa svojom novopečenom ženom iznajmljuje stan u ulici Koče Kapetana broj 47 koji mu "nalazi" KOS, napunjen naravno mikrofonima! Naravno da novopečeni par nije imao novca, jer je glupi i lenji Boris bio nesposoban da zaradi isti, pa su na sumu, koju je Boris dobijao od KOSa morali da se dovijaju. Tako dolaze na ideju da započnu svoj biznis i to sa pravljenjem i prodajom lutkica. Naravno da je taj prvi buznis budućeg predsednika Srbije propao, jer je lutkice, koje je pravila Vesela morao da prodaje on sam. Zahvaljujući njegovim informacijama, dostavljenim svojim šefovima, cela grupa, uključujući tu i sopstvenu suprugu Veselu, biva uhapšena. Za vreme hapšenja, Boris je bio sa svojim "prijateljom" Nebojšom Krstićem na krstarenju plavim Jadranom, međutim da ne bi došlo do provale, šefovi zovu Borisa da hitno dođe nazad u Beograd, gde onda biva uhapšen i osuđen na 45 dana Padinjaka zbog njegovog "protestvovanja" zbog hapšenja njegove žene i njenih revolucionarnih kompanjona.

Boris Tadić ubrzo posle ovoga (1985) odlazi na odsluženje vojnog roka u Sarajevo, gde po prvi put doživljava nervni slom i time otpočinje javna manifestacija njegovog poremećenog mentalnog zdravlja. Šefovi KOSa ovo veste prikivaju, a mama Nevenka preuzima na sebe lečenje jakim lekovima svoga mezimca.

Videvši da od para koje je kao doušnik KOSa dobijao, nije moguće da živi, u situaciji kada se komunizam počeo da urusava širom sveta, Boris se obraća svom tati, koji je u međuvremenu postao važna figura nove politicke stvarnosti u Srbiji. Kao suosnivac DS i lični prijatelj zemljaka i "jahača popova" D. Mićunovića, tata Ljuba bez problema ubacuje svoga sina u novoosnovanu stranku. Boris nema problema ni sa svojim staresinama iz KOSa, koji su i sami želeli da ubace svog čoveka u jednu od najvećih opozicionih stranaka.

Boris postaje sekretar glavnog odbora, a potom i Podpredsednik Izvrsnog odbora DSa. Privatni život Borisa je takođe počeo da se menja. Zbog poznatih događaja 90tih, sa ostrva se vraća u Beograd i njegov "prijatelj" N. Krstić, gde je kao doktor, lečio ustaše. Sa druge strane i porodica (koja nikada nije volela Veselu) i novi predsednik stranke Z. Đinđić vrše pritisak na Borisa da se ratosilja Veselinke. Boris je naravno morao da pita i gazde iz KOSa koji su shvatili da im Veselinka više ne treba i da će njihov štićenik napraviti mnogo bolju karijeru sa nekom zgodnijom i manje kompromitovanom ženom. Osim toga i sama Vesela više nije imala iluzija o svom braku. Mentalni problemi njenog supruga sve više su dolazili do izražaja. Njen muž je sve više ispoljavao svoj psihopatski karakter kroz premlaćivanje svoje supruge. Osim toga, sve manje je krio pred ženom prirodu svoje veze sa N. Krstićem. Shvativši da je svoje najbolje godine provela uz psihopatu, koji je održavao protivprirodne odnose sa svojim 'najboljim" drugom i na sve to saradnika KOSa, koji je ne samo otkucavao svoju ženu i njene prijetelje, već i doveo do njihovog hapšenja, ova žena biva potpuno zgađena svime i odlazi u manastir gde nalazi svoj duševni mir i postaje kaluđerica. Sada su konačno otvoreni svi putevi meteorskom usponu Borisa Tadića!"

Šta reći na sve, za monahinju znam jer od jedne prijateljice tetka je sa dotičnom u istom manastiru.
prepiska - 84061 - 01.04.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Pokojni Vaske


Pokojnog Vasketa sam poznava jer smo bili u istoj jedinici tj. u SBP. Za njega je vezana i jedna istinita anegdota. Naime, on je vozio Ljubišu Borovčanina kada je ovaj otišao iz SBP za direktora policije. Vraćajući se sa nekog terena, na ulasku u Janju zaustavi ih policajac dok je drugi sjedio u službenom vozilu. Kako policajac nije poznavao Vasketa a ni Bora, obrati im se pristojno i kaže da je ovaj vozio preko ograničenja. Vaske ga upita gdje mu je radar, a ovaj odgovori da je to mogao ocijeniti i od oka. Tada ga Vaske upita može li to pokriti 10 maraka, i policajac mu reče da su njih dvojica u patroli i da to mora pitati kolegu. Kada se vratio od kolege kaže da može proći sa 20 maraka. U tom trenutku Vaske izađe iz auta i upotrijebi svoje borilačke vještine i na jednom i na drugom, a potom sjede u auto i krenu za Bijeljinu. Kako je radio uređaj bio uključen čuje ovu dvojicu da pozivaju centar i kažu da je izvršen napad na službeno lice. Kod škole, negdje kod bolnice tj. na ulazu u Bijeljinu sačeka ih ekipa i zaustavi vozilo. Jedan od policajaca prepozna Ljubišu i Vasketa i samo ih pozdravi bez ikakvih pitanja i komentara. Ljubiša je bio korektan i nikada ih nije pozvao na odgovornost, niti su bili kažnjeni.

Ova priču je poznata mnogima koji su bili u SBP.

Vaske je poginuo na čudnom mjestu i na čudan način. Neka mu je pokoj duši i vječna slava.
prepiska - 82481 - 12.02.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

Još nešto o kasarni Viktor Bubanj


Pozdrav i pitanje za "Oko".

Ako si bio u "Viktor Bubnju" onda bi trebao da poznaješ i mog imenjaka Momčila koji je ukrao golfa i plate i pobjegao u Srbiju. Koliko me pamet služi, tada je imao činove majora.

Sreo sam ga jednom prilikom u Podgorici nakon završetka rata.


Prije svih ratnih događanja u "Viktor Bubnju" je bio i Rekić Sead, kojeg sam lično upoznao. Njega su muslimani u ratu proglasili za petokolonaša i izdajnikom, ali su im zato Latić Amir i njegov sin narkoman bili pravi muslimani.
zaboravljeni - 82399 - 10.02.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Kapeten Topić


Imao sam priliku da upoznam "Topu" tj. Topića. On je bio pravi borac i mogu reći sve najbolje o njemu.

Međutim, ovo ne pišem samo radi njega nego i zbog jednog drugog Hrvata koji je ostao kod nas a "bolesnici" su ga otjerali. On se zvao kapetan Marjan Krizmanić i ja sam ga upoznao na Tvrdimićima. Bio je to veliki borac, strateg i školovan oficir.
Tadašnji pukovnik Šipčić nikako da se pomiri da Hrvat bude u srpskoj vojsci na sve moguće naćine ga je omalovažavao čak je javno govorio "kako ustaša može biti u našoj vojsci".

Takvo ponašanje je otjeralo Marjana iz VRS.

Šipčić je odmah po dobijanju generalskog čina "razgulio" u Srbiju i pokazao svoje "veliko" srpstvo.

Ima još takvih primjera, ali o tom potom.
zaboravljeni - 81447 - 10.01.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Zoran Domazet


Pokojnog Zorana Domazeta i njegovu porodicu sam odlično poznavao. Bio je jedno vrijeme u CJB Ilidža, a zatim je prešao na neke druge dužnosti.

Zoranov sin je jednom prilikom bio pogođen gelerom u glavu, dok je stajao na terasi njihovog stana a granata je pala u blizini zgrade. Geler se zadržao u glavi, pa su prošli mnogo muka i liječenja jer se geler nije smio izvaditi.

Dječak je bio mnogo pametno i umiljato dijete. Često je dolazio i kod mene da se igra sa elektronikom, pitajući me pri tome:

 • "Mogu li da se igram sa ovim tvojim džidža-midžama?"

  Ja sam mu čak poklonio i neke sitnica koje mi nisu trebali, da ih on ima i kod kuće jer sam vidio da je jako zainteresovan za elektroniku.

  Sudbina je tako čudna a pravda još čudnija. Nisam bio na mjestu udesa, ali su mi prijatelji ispričali da je mađarski kamiondžija probio ogradu na autoputu i prešao u suprotnu traku i oni su tako nastradali. Njih troje je poginulo na licu mjesta, a Zokina supruga je preminula u bolnici. Takođe su mi rekli da vozač nije odgovarao i da je pušten da se vrati u Mađarsku.

  Zoran Domazet je bio jako hrabar borac, izuzetno dobar čovjek i vrlo osjećajan prijatelj. Jednom prilikom mi je dovukao drva za grijanju u gepeku automobila i tom prilikom je morao po njih ići nekoliko puta u toku istog dana jer nije imao veliko vozilo.

  Jedne prilikom smo upali u neprijateljsku unakrsnu vatru i tada sam vidio koliko je bio hrabar. Uzvratili smo vatru i nekako smo se izvukli prema našim položajima.

  Poznavao sam i Zokinog oca, a znao sam i kada je prešao u Ljubinje na službu.

  Ja moja supruga često spomenemo Zoku i njegovu porodicu i to me uvijek potrese.

  Neka im je pokoj duši i laka crna zemlja. Zoka i njegova porodica še uvijek biti u mislima njihovih prijatelja.
 • zdravlje - 80723 - 20.12.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  Prirodni lijekovi


  I ako nisam stručan za medicinu ipak imam neka iskustva o par prirodnih lijekova pa ću napisati jer mislim da su mnogima su pomogli.


  Na tom kongresu je bila i jedna moja rođaka i zapisala je to, a ja sam probao kao i neke moje kolege i rezultati su bili više nego dobri.

  Svako jutro prije doručka uzeti supenu kašiku kokosovog brašna i izmješati sa malo jogurta i popiti. Dokazano je da u kokosovom brašnu postoje kiseline koje vežu masnoču za sebe.

  lijek je za bubrege. U proljeće kada krene vegetacija zasijeći grančicu breze i na nju zakačiti flašu. Za 24 časa flaša se napuni sokom koji je sladunjav i jako prijatnog mirisa i okusa. Ujutro popiti po jednu malu čađicu.

  Za astmatičare je u proljeće potrebno nabrati mlade vrhove borovine, koji su mnogo svjetliji od starih iglica. Stavi se u teglu 1 kg borovine i 1kg šećera, zatvori se tegla i stavi na sunce. Borove iglice se osuše i podignu se na vrh a dole ostaje med sa mirisom borovine i uzima se po jedna kađičica ujutro prije doručka.
  I ovo sam probao na punici (da zlobnici ne pomisle šta ružno) koja je imala srčanu astmu i pomagalo joj je.

  Pročitao sam negdje da je za rak debelog crijeva dobro da se pije kafa. Kafa kada je zelena nema efekat ali kada se isprži i skuva, stvara se neka hemiska supstanca koja jednostavno stvara film na debelom crijevu i sprčava da se kancer širi.

  Momčilo,

  kad već pomenu sirovu kafu, hoću da kažem da je ona dobra za mršavljenje. Kafu opereš zbog dezinfekcije i eventualno osušiš na suncu. Nakon toga melješ i jedeš po jednu malu kašiku svaki dam. Mislim da ona pomalo umanjuje i apetit. Ja sam ovo lično probao i mogu ti reći da sam za par sedmica smršao nekoliko kilograma mada nisam vodio nikakvog posebnog računa o ishrani.
  ambih - 80371 - 11.12.2012 : Specijalac Momčilo Bijeljina - best (0)

  Izvorni spisak muslimana iz Centra za EI i PED JNA (2)


  Izvorni spisak imena koja su spominjana u radio vezama, telefonskim razgovorima, izjavama pojedinih osoba itd.... a upisana u Centru za EI i PED JNA.

  Korišteni su satelitski telefoni, bežićni telefoni i ručne radio stanice Radio televizije Sarajevo sa kojima se mogla ostvariti telefonska veza preko njihove centrale i bez posrednika.

  Jedan centar se nalazio u podkrovlju Raketnog puka u kasarni "Slobodan Princip - Seljo" a drugi u nastavnoj zgradi iste kasarne tako da su se upoređivali i objedinjavali snimci ta dva centra.

  Centar u Raketnom puku je vodio musliman, a u nastavnoj zgradi Srbin. Neka imena su sa spiskova koji su nađeni kod ubijenih neprijateljskih vojnika. Uz neka imena postoje i aneksi koji trenutno nisu za javno objavljivanje.


  Napomena: Komanda armije - označava starješinu bez obzira na čin ili funkciju.

  LONČARIĆ MLADEN - ???? - 150 brigada ZNG nadimak "ZVJER"
  LAZIĆ ZORAN - ???? - 101 protuzračna brigada
  LAJK KARLO - SREMSKI ČAKOVEC -Pripadnik ZNG
  LONČAR ???? - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a KOZARA965
  LEMEŠ IBRO - UVORIĆI - Pripadnik
  LAGUMDJIJA ZLATKO - SARAJEVO -Komandant "Leptirica" DT JEDINICE
  LOKVANČIĆ MELITA - SARAJEVO - Pripadnik
  LUČAREVIĆ KERIM - SARAJEVO -Komanda armije nadimak "DOKTOR"
  LUČAREVIĆ MUAMER - SARAJEVO -Komanda armije nadimak "DOKTOR2"
  LIPOVAČA MIRZA - SARAJEVO - Pripadnik beretki
  LUKAVAC HARIS - SARAJEVO - Pripadnik
  LIGETA FERID - RAMIĆI - Pripadnik
  LIHOVAC VAHIDIN - KARAOSMANOVIĆI - Pripadnik
  LUTVIĆ MEMIŠ - IGMAN - Pripadnik
  LOVRIĆ ŠIME - VINKOVCI -Pripadnik ZNG
  LOKVANČIĆ IZO - SARAJEVO - Pripadnik
  LUČIĆ ALEKSANDAR - SARAJEVO - Pripadnik ? - drugi bataljon
  LOKVANČIĆ SAMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  LOJANICA GORAN - SARAJEVO - Pripadnik
  LINDOV EJUB - HRASNICA - Pripadnik
  LINDOV DINO - HRASNICA - Pripadnik
  LATIŠIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik
  LELETOVIĆ IBRAHIM - VISOKO - Pripadnik
  "LAUFER" ime MUHAMED aritiljrija na Igmanu
  LATIĆ AMIR - SARAJEVO -Pripadnik MUP-a i sin narkoman


  LJUTICA MITHAT - SARAJEVO - Pripadnik

  MUSLIJA ???? - SARAJEVO - Pripadnik
  MARKIĆ MIRO - MOSTAR - Pripadnik HVO
  MANACKI HRVOJE - SARAJEVO - Pripadnik
  MILAKOVIĆ ŽELJKO - ???? - Pripadnik ZNG
  MALOVIĆ ILI PALOVIĆ MUŠAN - SARAJEVO - Pripadnik
  MESIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik PDO grupa
  MEHIČEVIĆ SENAD - SARAJEVO - Pripadnik policajac
  MUSAEFENDIĆ FAHRUDIN - SARAJEVO - Pripadnik
  MEHANOVIĆ ???? - SARAJEVO - Pripadnik (iz Kotorca)
  MUŠIJA ???? - SARAJEVO - Komanda armije major JNA
  MASLAK ENVER - SARAJEVO - Komanda armije pozadina
  MUZAFERIJA MUJO - VISOKO - Pripadnik
  MUJKANOVIĆ AMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  MATIĆ DRAGAN - SARAJEVO - Pripadnik
  MARIĆ DAVOR - SARAJEVO - Jukin prijatelj pretpostavlja se učešće u napadu na transporter kod aerodroma-nadimak "MIŠO"
  MUTEVELIĆ DINO - SARAJEVO - Pripadnik
  MUŠIĆ SEJO - BOGOŠIĆ - Pripadnik
  MEMIĆ SENAID - HRASNICA - Pripadnik
  MUJANOVIĆ REŠO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  MARINKOVIĆ DRAGAN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a nadimak "MACA"
  MUMINOVIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik
  MUSLIMOVIĆ FIKRET - SARAJEVO - Komanda armije bivši oficir JNA
  MLIVIĆ EDIN - SARAJEVO - Pripadnik
  MILINKOVIĆ STJEPAN - SARAJEVO - Pripadnik
  MUJKIĆ FIKRET - SARAJEVO - Pripadnik
  MUŠANOVIĆ FERID - LUKE - Pripadnik
  MERDANOVIĆ SALKO - LJUBOVČIĆI - Pripadnik
  MUSLIĆ SALKO - IGMAN - Pripadnik
  MUSLIĆ ZEJNIL - IGMAN - Pripadnik
  MEŠANOVIĆ FERID - IGMAN - Pripadnik
  MANDIĆ NIKOLA - IGMAN - Pripadnik armije
  MANDŽO SMAJO - SARAJEVO - Komanda armije
  MAZALOVIĆ IBRAHIM - KLADANJ - Zna ko je ubio 12 Srba
  MEHIĆ SEAD - SARAJEVO - Komanda armije
  MORGAN ROD - ENGLEZ - Pripadnik HV
  MUFTIĆ TARIK - IGMAN - Pripadnik
  MEHMEDAGIĆ OSMAN - IGMAN - Pripadnik
  MIROJEVIĆ MIRSO - SARAJEVO - Pripadnik
  MEMIĆ BRACO - PRIJEDOR - Pripadnik
  MAHMUTOVIĆ MUHAMED - SARAJEVO - Pripadnik
  MULIĆ DENIS - SARAJEVO -Pripadnik MUP-a
  MUJČINOVIĆ IDRIZ - SARAJEVO - Pripadnik
  MRKOVIĆ RUSMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  MIOVČIĆ DRAGAN - SARAJEVO - RTSA
  MARKOVIĆ ???? - VISOKO - RTSA
  MILIĆEVIĆ ZLATKO ILI VLATKO - SARAJEVO - Pripadnik
  MIJATOVIĆ ŽELJKO - SARAJEVO -Pripadnik MUP-a
  MUZAFERIJA JAŠAR - SARAJEVO - Pripadnik
  MASLEŠA MUHAMED - SARAJEVO - Pripadnik
  MUŠANOVIĆ ELVIR - SARAJEVO - Pripadnik
  MALIČEVIĆ RASIM - BREZA - Pripadnik
  MILAK ????? - SARAJEVO -Pripadnik MUP-a
  MUŠIMBEGOVIĆ REFIK - VISOKO - Pripadnik
  MOMIROVIĆ JOVANKA - VISOKO - RTSA
  MIRKOVIĆ BRANISLAV - VISOKO - RTSA
  MUSLIJA MEHMED - ZENICA - Pripadnik
  MUJAJ TARIK - SARAJEVO - Pripadnik
  MUJKANOVIĆ SAMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  MUTAPČIĆ KEMAL - SARAJEVO - Pripadnik
  MAHMUTČEHAJIĆ RUSMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  MEHMEDOVIĆ DŽEVAD - ZVORNIK - Pripadnik
  MANDIĆ AMADEO - TUZLA - Pripadnik
  MALOVIĆ DRAGO - SARAJEVO - Pripadnik
  MITRIĆ SENAD - SARAJEVO - Pripadnik
  MEHIĆ NERMIN - TRAVNIK - Pripadnik 3. korpus
  MUJKIĆ IBRAHIM N- GORAŽDE - Pripadnik
  MERDAN DŽEMO - SARAJEVO - Komanda armije
  MAHMULJIN SAKIB - SARAJEVO - Komanda armije
  MERDŽANIĆ RAGIB - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a RDB
  MALKIĆ SALIH - TUZLA - Portparol beretki - masakr '92 nadimak "SALE"
  MUMINOVIĆ ALIJA - TUZLA - Beretke masakr '92
  MUMIN SALKO - SARAJEVO - Pripadnik
  MADŽOVIĆ DRAGAN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  MEŠIĆ ELVIR - TUZLA - Pripadnik diverzant
  MURATOVIĆ SENAD - ???? - Pripadnik


  NADŽAKA MUHAREM - SARAJEVO - Komanda armije
  NOVOTI BERISLAV - ???? - Pripadnik ZNG
  NIZIĆ RAMIZ - HADŽIĆI - Pripadnik
  NIKOLIĆ MARKO - SARAJEVO - Pripadnik
  NIKOLIĆ ZORAN - SARAJEVO - Pripadnik
  NIŠKOVIĆ ELVIR - SARAJEVO - Pripadnik armijne
  NUKIĆ NASER - VISOKO - Pripadnik
  NUMIĆ HILMIJA - SARAJEVO - Pripadnik
  NIŠTOVIĆ SAMIR - TUZLA - Pripadnik
  NIŠTOVIĆ ALMIR - TUZLA - Pripadnik
  NUIĆ DRAGAN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a BOSNA48
  NIHAD ???? - VAKUF - Pripadnik javlja se kao MGV i SGV radio u SD BOSNA na poker aparatima
  NIŠTOVIĆ SAMIR - ZVORNIK - Komanda armije nadimak "ALMIR"
  NUKIĆ SAMIR - TUZLA - Komanda armije
  NJEGOVIĆ BORO - PSUNJ - Pripadnik ZNG
  NAJDŽEL PATRIK - ENGLEZ - Pripadnik HV


  OMEROVIĆ HASN - SARAJEVO - RTSA
  OMEROVIĆ EDO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  OMEROVIĆ HARIS - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  OMANIĆ ASIM - SARAJEVO - Komanda armije
  OSMANI SENAD - SARAJEVO - Pripadnik
  OSMANI FUAD - SARAJEVO - Pripadnik
  ODOBAŠIĆ OSMAN - GUNJANI - Pripadnik
  ODOBAŠIĆ MIDHO - SEJDANOVIĆI - Pripadnik
  ODOBAŠIĆ AMIR - RAMIĆI - Pripadnik
  ORIĆ NASER - SREBRENICA - Komanda armije
  OKERIĆ EDO - SARAJEVO - Pripadnik
  OŠIJAN NERMIN - HRASNICA - Pripadnik nadimak "GERA"
  OLOVČIĆ AKIF - SARAJEVO - Pripadnik
  OMANOVIĆ OMER - VISOKO - Pripadnik
  OHRANOVIĆ ESAD - GORAŽDE - Pripadnik

  PEZAR IVO - LIŠTICA - Propagira ustaštvo
  PREVLJAK FIKRET - HRASNICA -Komanda armije nadimak "BEG"
  PAVLOVIĆ STJEPAN - SARAJEVO - Pripadnik
  PAVLOVIĆ SIMO - SARAJEVO - Pripadnik
  PRAZINA ASIM - SARAJEVO - Pripadnik
  PRAZINA JUSUF - SARAJEVO - O njemu se sve zna
  PERLIĆ DAMIR - SARAJEVO - Komanda armije bivsi kapetan JNA
  PUCARA ILI PUCAR SAMIR - NOVI PAZAR - Pripadnik
  PANDŽIĆ ESAD - SARAJEVO - Pripadnik
  PANJETA AVDO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  PANDŽA EMIN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  PAVLOVIĆ LUDVIG - ???? - Pripadnik
  POPOVIĆ DARKO - SARAJEVO - Pripadnik nadimak "GUZA"
  PUŠINA JUSUF - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  POROBIĆ MEHO - SARAJEVO - Pripadnik
  PANJETA SAMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  PAPRICA ŽELJKO - SARAJEVO - Pripadnik
  PAPRICA ČEDO -SARAJEVO - Pripadnik
  PROHA IFET - IGMAN - Pripadnik
  PROHA HIMZO - IGMAN - Pripadnik
  PROHA IRFAN - IGMAN - Pripadnik
  PLANJA MUJO - IGMAN - Pripadnik
  PINTEL IZUDIN - IGMAN - Pripadnik
  PETROVIĆ IVICA - ???? - Pripadnik ZNG
  POPOVIĆ DAVOR - SARAJEVO - Pripadnik nadimak "PIMPEK"
  PERIĆ DRAGAN - SARAJEVO - RTSA
  PAŠAN ????? - SARAJEVO - firma Krajina lijek ne dozvoljava bilo kakvu pomoć Srpskoj djeci
  PANDŽIĆ HAMID - SARAJEVO - Pripadnik
  PAŠALIĆ AHMET - SARAJEVO - Komanda armije
  PETKOVIĆ MILIVOJE - SARAJEVO - Komanda HVO
  POLUTAK MUSTAFA - SARAJEVO - Komanda armije
  PANJETA AVDO - SARAJEVO - Komanda armije
  PARAVLIĆ HUSEIN - SARAJEVO - Komanda armije
  PEIĆ BILJANA - ITALIJA - zove SAMIRA sa Dobrinje 459-420, šalje mu novac po svom tetku kojem je ime Mladen.
  PIRALIĆ ????? - SARAJEVO - iz SDA radi u UNPROFOR-u
  POPOVIĆ ĐURO - SARAJEVO - Pripadnik
  POROBIJA BRACO - SARAJEVO - Pripadnik
  PAŠIĆ TARIK - SARAJEVO - Pripadnik
  PINĐO SAFET - SARAJEVO - Pripadnik
  PAMUK DŽEVAD - SARAJEVO - Pripadnik
  PECIKOZA AVDO - SARAJEVO - Komanda armije bivši kapetan JNA
  PRENJ 33 - specijalac - čestitaju mu pravoslavni Vaskrs
  PALDUM ?????? - SARAJEVO - Pripadnik

  RUKAVINA MARIO - ????? -Pripadnik ZNG
  REŠO SEAD - SARAJEVO - Pripadnik
  REŠIĆ ????? - SARAJEVO - ČELIN prijatelj iz Holidej in-a
  REDŽOVIĆ EMIR - IGMAN - Pripadnik armije
  RAŠIĆ DŽEVAD - SARAJEVO - Pripadnik
  RUŽIĆ ZDENKO - ZENICA - Pripadnik
  RIZVO ENO - G.BIOČA - Pripadnik
  RIZVO REŠAD - G.BIOČA - Pripadnik
  RIZVO ASAD - G.BIOČA - Pripadnik
  RIZVO UZEIR - G.BIOČA - Pripadnik
  RIZVO ADMIR - G.BIOČA - Pripadnik
  RADIŠIĆ VINKO - IGMAN - Pripadnik
  RAHMAN RASIM - SARAJEVO - Pripadnik
  REŠAD sa Vrtnika - farmaceut - teroriše Srbe
  RAOVIĆ SAMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  RAMIĆ PRELE - KASATIĆI - Pripadnik
  RIZVIĆ MUNIB - SARAJEVO - Pripadnik nadimak "KEKO"
  RADONJIĆ MAIDA - SARAJEVO - Pripadnik
  REDŽOVIĆ HAJRUDIN - ZENICA - Pripadnik
  RAJIĆ IVICA - KISELJAK - Komanda HVO
  RAĐO DŽEVAD - SARAJEVO - Komanda armije
  RADONJA HASIB - TARČIN ILI PAZARIĆ - Pripadnik
  RAŠIDAGIĆ ZIJAD - SARAJEVO - Komanda armije

  SMILJANAC ANTONIO - VIROVITICA -Pripadnik ZNG
  SMAJIĆ ZLATKO - ???? - nadimak "SMAJO" pripadnik ZNG
  SALČIN FADIL - ILIDŽA - Pripadnik - žena Lenka
  SINANOVIĆ HUSO - SARAJEVO - Komanda armije bivši starješina u JNA
  SELMAN DINO - SARAJEVO - Pripadnik
  SOFTIĆ DŽENANA -SARAJEVO - Pripadnik
  SOLAKOVIĆ ADNAN - SARAJEVO - Pripadnik nadimak "ADO"
  SARAČEVIĆ ALIJA - SARAJEVO - Pripadnik
  SUŠA ENVER - SARAJEVO - TVSA
  SOFTIĆ SALKO - SARAJEVO - Pripadnik
  SIMEUNOVIĆ SAVO - SARAJEVO - Pripadnik
  SARAJLIĆ AZRA - SARAJEVO - Pripadnik
  SOMUN HAJRUDIN - SARAJEVO - Pripadnik
  STOČEVIĆ MUSTAFA - SARAJEVO - Pripadnik
  SUNALAHPAŠIĆ MUSTAFA - SARAJEVO - Pripadnik
  SMAJLOVIĆ ?????? - SARAJEVO - Pripadnik nadimak "STEVO"
  SADIKOVIĆ SALEM - RAMIĆI - Pripadnik
  SADIKOVIĆ REŠAD - RAMIĆI - Pripadnik
  SADIKOVIĆ VAHID - RESNIK - Pripadnik
  SMAJLOVIĆ NIJAZ - TRZANJ - Pripadnik
  SADIKOVIĆ DINO - IGMAN - Pripadnik
  SMAJLOVIĆ ZIJAD - IGMAN - Pripadnik
  SALVADŽIJA OMER - IGMAN - Pripadnik
  STOJKIĆ VIKTOR - IGMAN - Pripadnik
  SOLDO MLADEN - IGMAN - Pripadnik
  SUBAŠIĆ JASMIN - IGMAN - Pripadnik
  SELMANOVIĆ HAMDIJA - SARAJEVO - Pripadnik
  SUŠA RAGIB - SARAJEVO - Pripadnik
  STOČEVIĆ MUSTAFA - SARAJEVO - Komanda armije
  SPAHOVIĆ ENVER - SARAJEVO - Pripadnik
  SMAJLOVIĆ MUNIB - VISOKO - Pripadnik
  SELMANOVIĆ NEDŽAD - SARAJEVO - Komanda armije učesnik napada na kolonu u Dobrovoljačkoj - "bosna 13"nadimak "ABA"
  SADIKOVIĆ ???? - PRIJEDOR - razgovara sa nekim iz zelenih beretki čiji su roditelji u Prijedoru telefon u Prijedoru 24-280
  SKALJI IVAN - SARAJEVO - Pripadnik
  SADIKOVIĆ SEMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  SMAIĆ MAID - LJUBUŠKI - Pripadnik
  SUŠA ENVER - VISOKO - Pripadnik
  SIMIĆ MILAN - ZENICA - Pripadnik
  SKAKAVAC MILAN - SARAJEVO - Pripadnik
  SEGULIN BORO - SARAJEVO - Pripadnik nadimak "TALIJAN"
  SIDRAN ?????? - SARAJEVO - komandant SIGMI,GAMA I JAGODA
  SPONO HAMDO - HRASNICA - Pripadnik
  SINANOVIĆ HILMO - SARAJEVO - Pripadnik
  SALKANOVIĆ ????? - HRASNICA - Pripadnik
  SALČIN RAMIZ - SARAJEVO - Komanda armije
  SEJDIĆ AHMET - VIŠEGRAD - Komanda armije
  STANIŠIĆ JOVO - SARAJEVO - na TVSA snimljen kako pokazuje "masovne grobnice" kod nekih breza ili jablanova područje nepoznato
  SULJIĆ ????? - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a

  ŠARLIJA MATE - SARAJEVO - Komanda armije nadimak "DAJDŽA"
  ŠILJKOVIĆ BORIS - ????? - Pripadnik ZNG
  ŠEPERIĆ ŽELJKO - LEKENIK - Pripadnik ZNG
  ŠOGOLJEVIĆ SEAD - SARAJEVO - Komanda armije
  ŠEHOVIĆ SAMIR - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠEHOVIĆ ZLATAN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  ŠUNJIĆ DINO - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠEMŠIĆ SAMIRA - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠALJA ENO - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠVRAKIĆ EMIN - SARAJEVO -Komanda beretki
  ŠVRAKIĆ EMIR - SARAJEVO - Eminov sin učesnik u ubistvu srpskog svata
  ŠUTALO IVICA - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠEHIĆ HISMET - VRBANJA - Pripadnik
  ŠEHIĆ RASIM -TARČIN - Pripadnik nadimak "KENJO"
  ŠEHIĆ BAJRO - KUČKOVIĆI - Pripadnik
  ŠEHIĆ HUREM - TARČIN - Pripadnik
  ŠEHIĆ NIJAZ - TARČIN - Pripadnik
  ŠEHIĆ AHMED - TARČIN - Pripadnik
  ŠEHIĆ MEHMED - TARČIN - Pripadnik
  ŠEHIĆ EDHEM - TARČIN - Pripadnik
  ŠEHIĆ HALČO - TARČIN - Pripadnik
  ŠEHIĆ MUNIB - IGMAN - Pripadnik
  ŠEHIĆ SAMIR - IGMAN - Pripadnik
  ŠEHIĆ TAJĆE - IGMAN - Pripadnik
  ŠEHIĆ MIRSO - IGMAN - Pripadnik
  ŠEHIĆ REFIK - IGMAN - Pripadnik
  ŠEHIĆ AGAN - IGMAN - Pripadnik
  ŠUNJ SALKO - IGMAN - Pripadnik
  ŠTEFANAC JOZO - IGMAN - Pripadnik
  ŠUKIĆ MIRSAD -SARAJEVO - Pripadnik MUP-a specijalac
  ŠUNJ OSMAN - BINJEŽEVO - Pripadnik MUP-a
  ŠIBER STJEPAN - SARAJEVO - Komanda armije bivši starješina JNA
  ŠIŠIĆ NUSRET - SARAJEVO - nadimak "DEDO" učestvovao u masakru u Dobrovoljačkoj,Juka Prazina mu javlja da se u bijeloj džeti kod samoposluge nalaze zolje i ose i da raspali po prvom vozilu koje izađe i komande.
  ŠABAREDŽOVIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠELO NIHAD - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠKRIJELJ SALIM - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ŠAČIROVIĆ ?????ž - ŽUČ - Pripadnik MUP-a
  ŠEHOVIĆ ALIJA - SARAJEVO - Komanda armije "SARA513"
  ŠLJIVO SEAD - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠEHIĆ MUJO - VISOKO - Pripadnik
  ŠEHIĆ HUSNIJA - ZENICA - Pripadnik
  ŠEHOVAC ????? - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a tel 628-312 lokal 27-33
  ŠABIĆ SUNO - SARAJEVO - Pripadnik
  ŠABANOVIĆ AVDO - VISOKO - Pripadnik
  ŠUĆUR SLAVIŠA - SARAJEVO - Komanda armije
  ŠAGOLJ ZDRAVKO - KONJIC - Komanda HVO
  ŠUMAN HAJRUDIN - SARAJEVO - Komanda armije


  TOPIĆ NIKICA - OTES - Pripadnik HVO
  TAFRO EMIL - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  TURKUŠIĆ MEVLUDIN - SARAJEVO - Komanda armije nadimak "MELE" i "LJILJAN" aritiljrija na IGMANU
  TURKUŠIĆ MIRZETA - SARAJEVO - sestra Mevludina radi u PTT INZENJERINGU u službi UNPROFOR-a.Preko unproforaca prebacuju naoružanje,radio opremu,kompjutere i drugo iz Hrasnice u Sarajevo-stari grad-traži da se obezbijede i upaljači za ručne bombe.
  TURKUŠIĆ NURIJA - PRIBOJ - tel. 033-56-729 radioamateri iz Srbije spajaju vezu sa Mevludinom i Mirzetom
  TIRO UZEIR - SARAJEVO - Pripadnik
  TRAKO EJUB - SARAJEVO - Pripadnik
  TOSKIĆ FADIL - SARAJEVO - Pripadnik
  TABAKOVIĆ ADNAN - SARAJEVO - Pripadnik nadimak "NANE"
  TOPIĆ DŽEVAD - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a -na TV snimku se vidi kako puca kroz Beogradsku ulicu na pripadnike JNA-nadimak "TOPA"
  TUBOK SEJO - VRBANJA - Pripadnik
  TATAREVIĆ SELVEDIN - ???? - Pripadnik
  TOPALOVIĆ MUŠAN - SARAJEVO - Komanda armije nadimak "CACO"
  TURKOVIĆ MUHAMED - SARAJEVO - Pripadnik-nasilno izbacuje Srbe iz stana i useljava se u stan ulica Džemala Bijedića 54 a stanovao u Živka Jošila tel. 641-773
  TURLJEVIĆ ESAD - SARAJEVO - Pripadnik
  TANOVIĆ ???? - IGMAN - Pripadnik
  TANKOSIĆ ZORAN - ZENICA - Pripadnik
  TEŠANOVIĆ BORIS - LUKA - Pripadnik
  TAHIROVIĆ FEKO - SARAJEVO - Pripadnik beretki
  TIRIĆ HASE - TUZLA -Komanda "CRNI LABUDOVA"
  TOSUNBEGOVIĆ DŽEVAD - TUZLA - Pripadnik "Crni labudova"
  TUCAKOVIĆ REMZO - SARAJEVO - Komanda armije
  TOSIĆ DUBRAVKO - VUKOVAR - Pripadnik ZNG

  VRANJ SULEJMAN - SARAJEVO - Komanda armije
  VIKIĆ DRAGAN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a kom.specijalne

  ZORLAK RAŠID - SARAJEVO - Komanda armije
  ZUKOVIĆ IVO - OPUZEN - Pripadnik ZNG
  ZULFIĆ ??? - IGMAN - Pripadnik MUP-a
  ZJAJO NISVET - JAJCE - Pripadnik
  ZUKANOVIĆ ENES - ROGATICA - Pripadnik sa bratom
  ZUKOVIĆ HASO - SARAJEVO - Pripadnik
  ZAJKO VAHID -SARAJEVO - Pripadnik armije-ratovao i u Hrvatskoj nadimak "ŽUTI"
  ZAJKO SAFET - SARAJEVO - Komanda armije
  ZALJEVIĆ DAUT - SARAJEVO - Pripadnik
  ZORNIĆ ???? - SARAJEVO -U bazi "LINKA11"
  ZAHIROVIĆ HAŠIM - SARAJEVO - Pripadnik
  ZORANIĆ AZIZ - SARAJEVO - Pripadnik
  ZULOVIĆ ???? - SARAJEVO - načelnik veze 101 motorizovana
  ZEKIĆ EDIN - SARAJEVO - Pripadnik
  ZULIĆ NIHAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ZULIĆ ZLATAN - SARAJEVO - Pripadnik

  ŽUGA ?????- SARAJEVO - Komanda armije -uhapšen i razmijenjen bivši pripadnik JNA, porodicu prebacio u Sopot.
  51-106 Priboj komunikacija preko radio amatera,53-764 Skorupan također ,020-26-693 žena od Munira iz beretki.
  ambih - 80369 - 11.12.2012 : Specijalac Momčilo Bijeljina - best (0)

  Izvorni spisak muslimana iz Centra za EI i PED JNA (1)


  Izvorni spisak imena koja su spominjana u radio vezama, telefonskim razgovorima, izjavama pojedinih osoba itd.... a upisana u Centru za EI i PED JNA.

  Korišteni su satelitski telefoni, bežićni telefoni i ručne radio stanice Radio televizije Sarajevo sa kojima se mogla ostvariti telefonska veza preko njihove centrale i bez posrednika.

  Jedan centar se nalazio u podkrovlju Raketnog puka u kasarni "Slobodan Princip - Seljo" a drugi u nastavnoj zgradi iste kasarne tako da su se upoređivali i objedinjavali snimci ta dva centra.

  Centar u Raketnom puku je vodio musliman, a u nastavnoj zgradi Srbin. Neka imena su sa spiskova koji su nađeni kod ubijenih neprijateljskih vojnika. Uz neka imena postoje i aneksi koji trenutno nisu za javno objavljivanje.


  Napomena: Komanda armije - označava starješinu bez obzira na čin ili funkciju.

  ADEMOVIĆ BILAL - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ADEMOVIĆ ALIJA - HRASNICA - Pripadnik armije
  ADEMOVIĆ KEMAL - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  AGANOVIĆ FAHRUDIN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ABADŽIĆ NUSRET - MINHEN - Slao radio opremu za SDA
  AHMETOVIČ NEDŽAD - SARAJEVO - Štab zeleni beretki opljačkao radio servise čiji su vlasnici bili Srb.
  AJNADŽIĆ NEDŽAD - SARAJEVO - Kpetan bezbijednosti u kasarni "Čiča"-saradjivao sa "beretkama"-na barikadama, srpskim, pojavljivao se sa ličnom kartom na srpsko ime i prezime-uhapšen i razmijenjen,.
  AKŠAMLIJA ??????? - SARAJEVO - Ministarstvo saobraćaja i veza
  AKŠAMIJA AMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ALISPAHIĆ BAKIR - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  ALISPAHIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Prpadnik MUP-a
  ALEMIĆ JUSO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ALIOMEROVIĆ HASAN - VISOKO - Pripadnik armije
  ALIBABIĆ MUNIR - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  ALIĆ ESAD - PAZARIĆ - Pripadnik armije
  ALAGIĆ SUAD - BRČKO - TV snimatelj i dopisnik armije
  ALJIĆ HASAN - HRASNICA - Pripadnik armije
  ANDRIĆ NENAD - SARAJEVO - Dopisnik TVSA iz armije
  ARNAUTOVIĆ FAHRUDIN - SARAJEVO - "BOSNA49" Pripadnik MUP-a
  AVDIBEGOVIĆ ????????? - IGMAN - Pripadnik armije
  AVDIĆ ????? -SARAJEVO - Bivši fudbaler - ima fabriku eksera u kojoj se prave eksplozivne naprave - porodicu smjestio u Makarsku.
  AVDUKIĆ SALIH - SARAJEVO - Pripadnik armije
  AZOVIĆ FEHMIJA - HRASNICA - Pripadnik armije
  ANDŽIĆ JOZO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  ALIJA ISMET - SARAJEVO - Komanda armije
  ALAGIĆ MEHMED - SARAJEVO - Komanda armije
  AGANOVIĆ FARUK - SARAJEVO - Nadimak "JUPI"-Komanda armije
  ALAGIĆ NEDIM - SARAJEVO - Nadimak "PEDA"-Komanda armije
  ABDIĆ HAMDIJA - BIHAĆ - Komanda armije

  BEZDROB ENES - SARAJEVO - Komanda armije
  BISIĆ MUNIB - SARAJEVO - Komanda armije
  BAJRAMOVIĆ ISMET - SARAJEVO - Nadimak "ČELO"-Saradnik Jusufa Prazine-glavni u centralnom zatvoru.
  BAHTIĆ EDIN - SARAJEVO - Bivši fudbaler-nadimak "FIĆO" - ima svoj privatni zatvor.
  BARUČIJA FADIL - HRASNICA - Pripadnik armije
  BAJRIĆ ?????? - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  BARUČIJA ????? - SARAJEVO - Bivši pripadnik JNA -nadimak "BAJO"
  BARBARIĆ MLADEN - OKOLINA ČVRSNICE - Organizator ustaštva na tom dijelu.
  BAŠIĆ HAJRO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BAJRAMOVIĆ ATKO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BADŽAK EDHEM - KONJIC - Pripadnik armije
  BAŠIĆ REDŽO - SARAJEVO - Pripadnik armije zajedno sa sinom
  BAJROVIĆ ESAD - SARAJEVO - Komanda armije - Nadimak "BABO"
  BALIĆ SENAID - OLOVO - Komanda armije
  BAJRAMOVIĆ VELID - SARAJEVO - Komanda armije
  BEŠO HIDAJET - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  BEŠIREVIĆ MIRSAD - IGMAN - Pripadnik armije
  BEGOVIĆ ALIJA - GORAŽDE - Ljekar u armiji
  BENO FABIJAN - SARAJEVO - Komanda armije-načelnik poizadine
  BEČIROVIĆ MUHAMED - SARAJEVO - Snajperista - nadimak "CRNOGORAC"
  BERIĆ ENVER - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BEGIĆ ŠABAN - G.BIOČE - Pripadnik armije
  BEŠIR BEŠO - OSENIK - Pripadnik armije
  BEĆIROVIĆ FIKRET - HADŽIĆI - Pripadnik armije
  BEGIĆ MAHIR - HADŽIĆI - Pripadnik armije
  BEGIĆ MUSTAFA - HADŽIĆI - Pripadnik armije
  BEGIĆ IBRO - HADŽIĆI - Pripadnik armije
  BEGIĆ NERMIN - HADŽIĆI - Pripadnik armije
  BEKTAŠEVIĆ SEJO - SARAJEVO - Snimatelj u armiji
  BENDER IVAN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BAHTO HAMID - SARAJEVO - Komanda armije
  BRZIN HALIL - SARAJEVO - Komanda armije
  BILAJAC RIFAT - SARAJEVO - Komanda armije
  BEKTIĆ REŠAD - SARAJEVO - Komanda armije
  BACKOVIĆ ZAIM - SARAJEVO - Komanda armije -nadimak "ZAGI"
  BEGOVIĆ HAZIM - SARAJEVO - Komanda armije
  BEHMEN OMER - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BEĆAR MIRSAD - VISOKO - Pripadnik armije
  BEGIČEVIĆ AHMED - ZENICA - Pripadnik armije
  BEGIĆ ESAD - VISOKO - Pripadnik armije
  BEŠLAGIĆ SELIM - TUZLA - Komanda armije
  BERGOČ DAVOR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BEJIĆ RAMIZ - SARAJEVO - Komanda armije
  "BEG" NADIMAK IME AHMO - IGMAN - Komandant aritiljrije
  BIBIĆ FEHIM - FOČA -Komanda armije-komandant fočanske brigade na Trnovu.
  BILIĆ VLADO - SARAJEVO - RTSA
  BJELAJ MUHIDIN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BOŠKOVIĆ MARIJO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BOGUNIĆ EMIR - SARAJEVO - Komandant protivoklopnog voda-nadimak "ČARLI"
  BOŽIĆ ZLATKO - HRASNICA - Pripadnik armije
  BOŠNJAK ESAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BOŽIĆ DARKO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a specijalac.
  BOTICA ANTE - VISOKO - Sa Mehom Ćosovićem formirao centar za EI I PED.
  BOROVIĆ MUSTAFA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BRSIĆ AIDA - IGMAN -Komandir saniteta
  BRAJEVIĆ ASIM - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BRBA JUSUF - FOJNICA - Pripadnik armije
  BRKIĆ SELVER - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BRKIĆ NENAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BUKVAREVIĆ SALKO - TUZLA - Komanda armije
  BUNDIĆ DAVOR - BREZA - Pripadnik armije sa ocem IVICOM
  BUKVA NIJAZ - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a-specijalac
  BUKMIRIĆ JOVICA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  BUTERIN BORIS - RIJEKA - Pripadnik ZNG
  BUTERIN IVO - ????? - Pripadnik ZNG nadimak "ŽUĆO"
  BENO FABIJAN - KISELJAK - Pripadnik HVO

  CEKEVAC MIRJANA - ???? - Pripadnik ZNG
  CEPIĆ SULJO -????? - Pripadnik HOS-a - nadimak "CEPA"

  ČATIĆ MURAT - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČATIĆ MIRSAD - TARČIN - Komandant aritiljerije u Tarčinu - nadimak "TITO"
  ČATIĆ ZIJO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a - nadimak "ČATO"
  ČATIĆ ASMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČATIĆ ASIM - IGMAN - Pripadnik MUP-a
  ČATIĆ RAGIB - IGMAN - Pripadnik armije
  ČATIĆ NISKO ILI NASKO - SARAJEVO - Pripadnik armije - nadimak "ČOMBE" ubijao Srbe na Breci.
  ČAKAL OMER - SARAJEVO - Pripadnik beretki-djelio naoružanje
  ČANAČAR FAHRUDIN - ZENICA - Pripadnik MUP-a specijalac
  ČARDALIJA ZIJO - IGMAN - Pripadnik armije -nadimak "ZIKE"
  ČABARABDIĆ EDIN - BREZA - Pripadnik armije
  ČEĆO IBRO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČENANOVIĆ AMER - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  ČENGIĆ ENES - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a specijalac
  ČEVRO JUSUF - MOSTAR - Pripadnik armije-nadimak "DRAGAN"
  ČEMAN MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČENGIĆ AMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČENGIĆ SINAN - SARAJEVO - Pripadnik armije-nadimak "STRAHINJA"
  ČENGIĆ SEJO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  ČENGIĆ DŽEVAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČESKO REFIK - SARAJEVO - Komanda armije bivsi kapetan JNA
  ČELIK KEMO -FOČA ili GORAŽDE ?? - Pripadnik armije specijac
  ČEHAJIĆ EMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČELVAN DŽEVAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČEGAR ZORAN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a-sumnja se da je učestvovao u granatiranju kasarne "SELJOI" kao i u napadu na transporter kod aerodroma kada su odvedena osmorica ljudi o kojima se nista nezna.
  ČELJO SEJO -SARAJEVO - Komanda armije-bivši predsjednik saveza radio amatera BiH.Prijetio Bojanić Momčilu da će mu oduzeti opremu i zatvoriti ga -oduzimao dozvole za rad srpskim radioamaterima.
  ČIZMIĆ DŽEMAL - TRZANJ - Pripadnik armije nadimak "ZEKI"
  ČIZMIĆ DŽEVAD - TRZANJ - Pripadnik armije
  ĆATIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Komanda armije - nadimak "ČUPERAK"
  ČUSKIĆ FIKRET - SARAJEVO - Komanda armije
  ČERKEZOVIĆ NUSRET - SARAJEVO - Komanda armije
  ČAUŠEVIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Komanda armije-nadimak "BRADA"
  ČIZMIĆ RAMIZ - TRZANJ - Pripadnik armije
  ČIZMIĆ JASMIN - TRZANJ - Pripadnik armije
  ČIĆIN JUSUF - SANSKI MOST - Pripadnik armije
  ČOLPA ??????- SARAJEVO - RTV servis
  ČOSAR DARKO - LIPIK - Pripadnik HOS-a
  ČORAVAC NENAD -SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČOLAK KEMO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČOSOVIĆ MEHMED - VISOKO - Pripadnik armije u kući imao centar ya EI I PED nadimak "PROFA"
  ČOLPA JASMIN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČOLAKOVIĆ MIRSADA - BANOVIĆI - prikuplja informacije o JNA i Srbima i šalje putem KT uredjaja u Sarajevo.
  ČOVIĆ MENSUR - PAZARIĆ - Pripadnik armije
  ČORBO AMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČULUM DRAGOLJUB - VISOKO - Pripadnik armije
  ČUTURIĆ ZAHID - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ČURIĆ ANTE - LIŠTICA - Organizuje napade na JNA

  DAHIĆ RAHMAN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DAHIĆ ISMET - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DADIĆ IVICA - OPUZEN - Pripadnik ZNG
  DEDIĆ REŠAD - IGMAN - Pripadnik armije -DTG -nadimak "ŠILJO"
  DERVIŠEVIĆ ALMIR - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a specijalac
  DERVIŠEVIĆ SAID -HRASNICA - Pripadnik armije
  DELIĆ RASIM - SARAJEVO - Komanda armije
  DELIMUSTAFIĆ ALIJA - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  DEJANOVIĆ FERDO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a specijalac
  DEVIĆ BESIM - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DEDOVIĆ LEJLA - SARAJEVO - Štab beretki
  DELIĆ SALKO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DELIĆ MIRSAD - BANOVIĆI - Pripadnik armije
  DEBELJAK ALEN - ZENICA - Snimatelj armije telefon 34-007
  DELIBEGOVIĆ MUJO - VISOKO - Pripadnik armije
  DETELJ SLAVKO - SARAJEVO - Komanda armije
  DEDOVIĆ ESAD - HRASNICA - Pripadnik armije
  DELILOVIĆ ENES - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DELIĆ FIKRET - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DENIS ?????? - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a-Veliki Čurćiluk21
  Doktor u HRASNICI podatci nepoznati,žena Senka i sin Igor-Pripadnik armije
  DELIJA ????? -SARAJEVO - Pripadnik armije - bivši vodnik po ugovoru JNA
  DIZDAR ?????? - SARAJEVO - Pripadnik armije - ljekar
  DOMANOVIĆ VEHBIJA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DOVADJIJA MUSTAFA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DURAK ENES - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DREKOVIĆ RAMIZ -KONJIC - Komanda armije
  DUDAKOVIĆ ATIF - BIHAĆ - Komanda armije
  DERVIŠEVIĆ IBRO - SARAJEVO - Komanda armije
  DELALIĆ MUHAMED - SARAJEVO - Komanda armije
  DIZDAREVIĆ FERID - ČAJNIČE - Komanda armije
  DUNUĐIĆ MATO -?????? - Pripadnik ZNG
  DURAKOVIĆ SAMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DURMIĆ IRFAN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DRUŠPKIĆ ?????? - SARAJEVO - Pripadnik armije

  DŽEHO RUSTAN - TARČIN - Pripadnik armije
  DŽIKO ILI DŽIBO ALMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DŽAFERBEGOVIĆ ATA - SARAJEVO - Komanda armije sa bratom SAMIROM
  DŽIDIĆ SALIH - SARAJEVO - Komanda armije -snajperisti-nadimak "VIDRA"
  DŽIPA JASMIN -SARAJEVO - Pripadnik armije
  DŽOGO RASIM - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DŽUZO IBRO - ZOVIK - Pripadnik armije
  DŽONKO ZIKRIJA I HAMZA - ????? - Pripadnici armije
  DŽAPO AMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  DŽAFEROVIĆ NEDŽAD - SARAJEVO - Pripadnik armije

  EFENDIĆ HADŽO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  EROVIĆ JASMIN - SARAJEVO - Pratilac Jusufa Prazine
  EFENDIĆ HASAN - SARAJEVO - Komanda armije


  FATIĆ SENAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  FAZLIĆ MUSA - IGMAN - Pripadnik armije
  FAZLIĆ ASIM - ZENICA - Pripadnik MUP-a
  FAZLIĆ HALIL - VISOKO - Pripadnik armije
  FAZLIĆ AMEL - VISOKO - Pripadnik armije
  FAZLIĆ ABDULAH - TUZLA - Komanda armije - ljekar
  FAKO EJUB - SARAJEVO - Pripadnik armije
  FAKOVIĆ ŠAĆIR -????? - Pripadnik armije
  FAHRO ????- SARAJEVO - Pripadnik armije-profesor ETŠ
  FAHRO ????- BREZA - Putem nradio veze šalje informacije o pokretima JNA ,Nuni iz Olova i Adnanu iz Goražda.
  FETAHAGIĆ MIĆO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  FOČAK AMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  FRLJAK HARIS - SARAJEVO - Pripadnik armije
  FRANTAL FRANJO - ????? - Pripadnik ZNG
  FRLJAK MEHMED - BREZA - Pripadnik armije
  FERHATBEGOVIĆ MAHMUT - SARAJEVO - Komanda armije
  FORSAJT DŽON -????? - ENGLEZ - Pripadnik HV

  GAŠPAREVIĆ IGNJAT - ?????? - Pripadnik ZNG
  GADŽO EDIN - HRASNICA - Pripadnik MUP-a
  GABELA ????? - SARAJEVO - Pripadnik armije
  GALIJAŠEVIĆ MUGDIM - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  GAŠIĆ MOMO - SARAJEVO - RTSA
  GALIBOVIĆ HAKIJA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  GACKA HASAN - JAJCE - Pripadnik armije
  GAČANOVIĆ NUSRET -HADŽIĆI - Pripadnik armije
  GAČANOVIĆ DŽEMAL - HADŽIĆI - Pripadnik armije
  GANIĆ ????? - ?????? - Pripadnik "CRNI LABUDOVA"
  GERO REFIK - HRASNICA - Pripadnik armije
  GINJAC ALIJA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  GOLOŠ SALČIN -SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  GOLOŠ RAMIZ - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  GODINJAK ESO - SARAJEVO - Komanda armije-Mojmilo
  GODINJAK EDO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  GRANOV MURAT - SARAJEVO - Pripadnik armije
  GURBET AMIR - IGMAN - Pripadnik armije
  GUTIĆ MUHAMED - SARAJEVO - KMC nadimak "HAMO"
  GURDA ENES - SARAJEVO - Komanda armije
  GAGULA MUHAMED - SARAJEVO - Komanda armije
  GOBILOVIĆ HAKIJA - SARAJEVO - Komanda armije
  GAUNT STEPHEN MARK - ENGLEZ iz Lidsa-nadimak "STEVO" snajperista nu HV

  HAŠIMBEGOVIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  HASIBOVIĆ EMIN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  HADŽALIĆ OMER - ZAGREB - Finansiska pomoć z.beretkama
  HADŽIMAHOVIĆ RABIJA - SARAJEVO - Majka pripadnika beretki
  HASNBEGOVIĆ DŽEVAD - SARAJEVO - Snimatelj u armijhi
  HADŽIALIĆ SENAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HARIS ?????? - SARAJEVO - Iz Mihrivoda na trocjevcu,puca po Srbima
  HADŽIMEHIĆ MIRSAD - HRASNICA - Pripadnik armije
  HAJDAREVIĆ ALIJA - HRASNICA - Pripadnik armije
  HADŽIĆ MUSTAFA - HRASNICA - Pripadnik armije
  HALIMIĆ LEJLA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HASO SEAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HASIĆ ILI HUSIĆ SEAD - sin Mustafe-SARAJEVO-M.T.UČE 145 na PAM-u u HRASNICI
  HAJRULAHOVIĆ MUSTAFA - SARAJEVO - Komanda armije nadimak "TALIJAN"
  HALILOVIĆ SEFER - SARAJEVO - Komanda armije
  HADŽIHASANOVIĆ ENVER - SARAJEVO - Komanda armije nadimak "DŽEDO"
  HANIĆ RUSMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HANDŽAR MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik armije - nadimak "KIKO"
  HALVADŽIJA ADEM - D.BIOČA - Pripadnik armije
  HALVADŽIJA MUHAREM - LJUBOVČIĆI - Pripadnik armije
  HALVADŽIJA FARUK - LJUBOVČIĆI - Pripadnik armije
  HALVADŽIJA DAMIR - LJUBOVČIĆI - Pripadnik armije
  HUJIĆ AMIR - IGMAN - Pripadnik armije
  HUJIĆ SAFET - IGMAN - Pripadnik armije
  HUJIĆ ASIM - IGMAN - Pripadnik armije
  HUJIĆ HIKMET - IGMAN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ ABID -IGMAN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ HAJRO -IGMAN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ MUSTAFA - IGMAN - Pripadnik armije
  HALILOVIĆ DAMIR - SARAJEVO - Komanda armije -navodio aritiljeriju na Tvrdimiće
  HODŽIĆ SAKO - IGMAN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ VELDIN - IGMAN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ MUNIR - IGMAN - Pripoadnik armije
  HOSI SINIŠA - ?????? - Pripadnik ZNG "Optijski tigrovi"
  HOSI MIRKO -?????? - Pripadnik ZNG "Opatijski tigrovi"
  HEBIB AMELA - VISOKO - Pripadnik armije
  HUREM ADEM - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HRUSTANBEGOVIĆ SEAD - NIŠ - Sin mu u beretkama u HRASNICI-telefon 018-486-13 imaju još Sinan i Ivo
  HEBIB AVDO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  HALVADŽIJA NIHAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HODŽIĆ HAMDO - TARČIN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ EDIN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a "BOSNA 47"
  HADŽIOSMANOVIĆ ISMET - IGMAN - Pripadnik armije
  HADŽIOSMANOVIĆ MUSTAFA - IGMAN - Pripadnik armije
  HADŽIOSMANOVIĆ ARIF - IGMAN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ GALIB - TRNOVO - Pripadnik armije
  HASANOVIĆ DŽEMO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  HATIUBOVIĆ RAMO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HADŽIHASANOVIĆ ZORAN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HAMZAGIĆ SAMRA - SARAJEVO - Momak joj u beretkama nadimak mu "BATO"
  HASETA RAŠID - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HRNJICA FIKRET - BIHAĆ - Pripadnik armije
  HALILOVIĆ NUSRET - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HODŽIĆ EDHEM - ?????? - Pripadnik armije
  HRENOVICA ZLAJO - TUZLA - Pripadnik armije
  HRNJIĆ NIJAZ - IGMAN - Pripadnik armije
  HODŽIĆ JUSO - ČAPLJINA - Pripadnik armije
  HRNJIĆ MEHMED - IGMAN - Pripadnik armije nadimak "MIMO"
  HRNJIĆ HARIS - IGMAN - Pripadnik armije
  HASANOVIĆ BAJRAM - SARAJEVO - Pripadnik armije sa sinom
  HASANBEGOVIĆ JUSUF - TARČIN - Pripadnik armije nadimak "JUKA"
  HALULIĆ VANJA- SARAJEVO - Komanda armije
  HASKOVIĆ SABRO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HADŽIAHMETOVIĆ NAMIK - VISOKO - Pripadnik armije
  HERCEGLIJA FEHIM - VISOKO - Pripadnik armije
  HERCEGLIJA AVDO - VISOKO - Pripadnik armije
  HERCEGLIJA MUZAFER - VISOKO - Pripadnik armije
  HADŽIALIĆ ????? - VISOKO - Pripadnik armije
  HUSKIĆ MIRZA - ZENICA - Pripadnik armije
  HODŽIĆ MUSTAFA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HODŽIĆ GALIB - SARAJEVO - Pripadnik armije Mustafin brat
  HUREM ALMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HUREM MITHAT - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ADŽIOSMANOVIĆ HAMZA - TUZLA - Pripadnik armije
  HALID ????? - PAZARIĆ - Pripadnik armije komšija Milosavca i Samoukovića
  HADŽIŠEHIĆ IZETA - SARAJEVO - supruga pripadnika beretki
  HAZNADAR MEHO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HADŽIAHMETOVIĆ ZORAN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  HODŽIĆ SENAD - TUZLA - Pripadnik armije
  HODŽIĆ IZET - TUZLA - Pripadnik armije
  HAJDAREVIĆ ????? - TUZLA - Pripadnik armije
  HAZNADAR MEDO - SARAJEVO - Komanda armije
  HASANOVIČ HAJRUDIN - SARAJEVO - Komanda armije
  HALILOVIĆ NEZIM -SARAJEVO - Komanda armije - nadimak "MUDERIS"
  HODŽIĆ FARKO - SARAJEVO - Komanda armije
  HARBINJA DERVO - SARAJEVO - Komanda armije

  IVANKOVIĆ ????? - BELI MANASTIR - Pripadnik ZNG
  IBRAHIMOVIĆ DINO - HRASNICA - Pripadnik armije
  ISIĆ MUNIB - HADŽIĆI - Pripadnik armije
  ISAKOVIĆ MUJO - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  IMAMOVIĆ NEDŽIB - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ISOVIĆ NACE - HRASNICA - Pripadnik armije
  IBRAHIMOVIĆ ESO - HRASNICA - Pripadnik armije
  IMAMOVIĆ DINO - SARAJEVO - Pratilac Alije Izetbegovića - nadimak "DINČE"
  INIĆ MLADEN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ISANI SMAIL - SARAJEVO - Pripadnik armije
  IBRAHIMOVIĆ AMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  ILIĆ ZORAN - SARAJEVO - Snajperista nadimak "ZOKA"
  ISIĆ FADIL - BINJEŽEVO - Pripadnik armije
  ISIĆ BAKIR - BINJEŽEVO - Pripadnik armije
  ISIĆ ŠABAN - BINJEŽEVO - Pripadnik armije
  ISOVIĆ IRFAN - SARAJEVO - Baza Muhameda pa zatim Laufera
  IMŠIREVIĆ SULJO - SARAJEVO - Komanda armije
  IPE pjevač "Bijelog dugmeta" - Pripadnik armije
  IBROVIĆ ENVER - ILIDŽA - Pripadnik armije
  IMAMOVIĆ SAMIR - IGMAN - Pripadnik armije
  ISAKOVIĆ BAJRO - Elektro privreda BiH na vezi jebe majku srpsku četničku

  JERKOVIĆ TONČI - ???????? - Pripadnik ZNG
  JOKIĆ DRAGO - ILIDŽA - Dva sina u armiji
  JAŠAREVIĆ MUJO - SARAJEVO - Snimatelj u armiji
  JAKOBOVIĆ VLADO - SARAJEVO - Komanda armije bivši kapetn JNA
  JUSUFOVIĆ ENVER - SARAJEVO - Pripadnik armije
  JARAK BORIS - SARAJEVO - Pripadnik armije
  JAŽIĆ HARIS - SARAJEVO - Kriminalac i Jukin saradnik.U stanu na Dobrinji smjestio mudžahedine a u podrumu punca Kozić Ismeta u Olimpijskoj ulici držali naoružanje-nadimak "HARE"
  JANDRIĆ ŽELJKO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  JAHIĆ HARIS - DURANOVIĆI - Pripadnik armije
  JAHIĆ ADEM - ČIČKE - Pripadnik armije
  JAHIĆ MIRALEM - DOHOVIĆI - Pripadnik armije nadimak "LALE"
  JAHIĆ MEHO - GRUDE - Pripadnik armije
  JAŠAREVIĆ ŠABAN - IGMAN - Pripadnik armije
  JOLDO IBRO - IGMAN - Pripadnik armije
  JAHIĆ HIMZO - IGMAN - Pripadnik armije
  JAHIĆ MIRALEM - IGMAN - Pripadnik armije nadimak "BAĆKO"
  JAŠAREVIĆ FADIL - IGMAN - Pripadnik armije
  JAHIĆ DŽEVDO - IGMAN - Pripadnik armije
  JURJEVIĆ MARKO - IGMAN - Pripadnik armije
  JAMAKOVIĆ MIRZA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  JOKANOVIĆ VLADO - SARAJEVO - Umjetnik jebe majku četničku
  JAGANJAC FADIL - ZENICA - Pripadnik MUP-a
  JAPALAK HASAN - TARČIN ILI PAZARIĆ - Pripadnik armije
  JOVANOVIĆ PREDRAG - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  JANJOŠ SENAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  JUSUF JUSUF - BERLIN - Konjicija šalje faks na 9949302117972
  JOVIĆ BRANKO I HAMIDA - SARAJEVO - jebu majku četničku
  JURETIĆ ANDREJ - SARAJEVO - Pripadnik armije
  JAŠARBAŠIĆ REFIK - SARAJEVO - Pripadnik armije
  JUSIĆ HUSEIN - SARAJEVO - Komanda armije
  JAGANJAC JASMIN - SARAJEVO - Komanda armije
  JERKO DOKO - SARAJEVO - Ministar odbrane
  JAHIĆ MUNIR - SARAJEVO - Komanda armije
  JAKIĆ FIKRET - SARAJEVO - Komanda armije
  JUSIĆ KADIR - SARAJEVO - Komanda armije
  JELOVAC MOMO - SARAJEVO - RTSA
  JUSUFBAŠIĆ MEHMED - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  JAMAKOSMANOVIĆ SEAD - TUZLA - Napad na kolonu JNA
  JAHIĆ AMIR - TARČIN ILI PAZARIĆ - Pripadnik armije

  KRIZMANIĆ DARKO I ŽELJKO -??? - Pripadnici ZNG
  KAMERIĆ BEDRUDIN - SARAJEVO - Pripadnik armije nadimak "BEDRO"
  KRĐALIĆ ALMAS - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a RDB sin mu na vojnoj akademiji u Beogradu
  KOVAČ HILMO - SARAJEVO - Komanda armije-bivši kapetan JNA
  KADRIĆ MIRZA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KARIĆ MUHIDIN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KOVAČEVIĆ RAMIZ - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KAFEDŽIĆ SAMIR - SARAJEVO - Jukin saradnik nadimak "KRUŠKO"
  KRUŠKIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KOVAČIĆ DARKO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KAZIĆ ALIJA - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  KURTAJ MEHO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KILO SENAD - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KURTOVIĆ FADIL - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KURTOVIĆ HUSEIN - SARAJEVO - Pjevač-sluša radne frekvencije i ometa rad
  KORIĆ ZAIM - KONJIC - Pripadnik armije
  KORIĆ ELVEDIN - KONJIC - Pripadnik armije
  KULO AKIF - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KREŠO ZLATKO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KOSTIĆ SAVO - SARAJAJEVO - Pripadnik armije
  KARIĆ VEHBIJA - SARAJEVO - Komanda armije - bivši oficir JNA odgovoran za stradanje vojnika na vodovodu Mojmilo.
  KURIĆ ????? -IGMAN - Pripadnik armije
  KLJUJIĆ STJEPAN - SARAJEVO - Na vezi nadimak "LULA"
  KOČEVIĆ ????? - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KOLAR JASMIN - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a
  KELIĆ ERNESTO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KALEM ADEM - BUDMOLIĆI - Pripadnik armije
  KAJEVIĆ ABDULAH - SARAJEVO - Komanda armije
  KEČO SALE - ????? - Pripadnik armije
  KOVAČ IVAN - POSUŠJE - Pripadnik ZNG
  Kovač MILAN - Posušje - Pripadnik ZNG
  KEČKIĆ MIRSAD - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a KOZARA 701
  KARIĆ ESAD - SARAJEVO - Pripadnik MUP-a specijalac
  KADIĆ SENAD - TRNOVO - Komanda armije
  KOVAČ RADINKA - TRNOVO - medicinska sestra u armiji
  KNEŽEVIĆ ZDRAVKO - SARAJEVO - Javni tužilac "dere" Srbe sa kaznama
  KAPETANOVIĆ ŠEFKET - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KALJANAC ALIJA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KORDIĆ DARKO - BUSOVAČA - Pripadnik HVO
  KARIĆ ZAHID - TARČIN - Pripadnik armije nadimak "BELI"
  KATANA ENES - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KULO HASAN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KULO EMIN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KULIĆ SULJO - ROGATICA - Pripadnik armije
  KATANA ALIJA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KATANA SULJO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KAVAZOVIĆ MUHAMED - GRADAČAC - Pripadnik armije
  KURTOVIĆ OSMAN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KURTOVIĆ HAJDAR - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KLAPUH ZUHDIJA - GORAŽDE - Pripadnik armije
  KAMENJAŠ ZIJO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KONJICIJA ABDULAH - SARAJEVO - Ljekar
  KURSPAHIĆ KEMAL - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KOVAČEVIĆ RAMIZ - VISOKO - Pripadnik armije
  KASAPOVIĆ IGOR - ZENICA - Pripadnik armije
  KADRIĆ ELVEDIN - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KULENOVIĆ ESO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  "KINA" ndimak a ime ADNAN na Igmanu ubija Srbe
  KRŠLAK HASIB - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KOVAČ ZUHDIJA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KNEŽEVIĆ TONKO - SARAJEVO - Snimatelj
  KARAHASAN ISMET - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KARAHASAN FUDO - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KRATOVIĆ RAHMO - HRASNICA - Pripadnik armije
  KURTOVIĆ MIRZA - SARAJEVO - Pripadnik armije
  KARIŠIK KEMO - TUZLA - Pripadnik armije
  KARIĆ EMIR - SARAJEVO - Pripadnik armije Vehbijin sin
  KURTAJ ŠEFKO - SARAJEVO - Pripadnik armije kriminalac
  KUJAČIĆ DRAGIŠA - SARAJEVO - Kriminalac i pratilac Žakline Prazina
  KARAVELIĆ VAHID - TUZLA - Komanda armije
  KURTEŠ ???? - HRASNICA - Pripadnik armije brat mu Petar zvani MIŠO na Ilidži
  KARIŠIK MEHO - SARAJEVO - Komanda armije nadimak "KEMO"
  KARANUŠIĆ ANTE - SARAJEVO - Komanda armije bivši general JNA
  deblokada - 77890 - 07.10.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  RE: Srpsko Sarajevo - izdrani grad


  Potpuno se slažem sa Pravim po pitanju Semizovčana i kada sam pročitao ovaj tekst sjetio sam se jedne situacije iz tih dana.

  Na to područje je prvi izašao Osmi odred SBP pod komandom B. Okuke uz legendarnog Batu da bi kasnije došli i ostali odredi.

  Prema našim saznanjima, u akciji je učestvovalo osam muslimanskih korpusa, doduše ne kompletnih, zatim su tu bili mudžahedini i pripadnici NATO snaga.

  Centar za EI I PED SBP je radio punom paraom a još jedan istureni centar je takođe pratio i prisluškivao muslimansku komunikaciju.

  U tom centru se nalazila osoba sa nadimkom "Vojvodkinja" koja je pratila pokrete neprijateljskih jedinica. U jednom trenutku je pokušala prenijeti informaciju o pokretu muslimana koji se spremaju za napad. Stupila je u vezu sa semizovačkim centrom i pokušala prenijeti informaciju o kretanju muslimana koji su otvoreno pričali da vide vozila i ljude, ali gospođa koja je radila u tom semizovačkom centru joj je kratko odgovorila da to nije tačno jer oni imaju najbolji prislusni centar u Republici Srpskoj.

  Kada sam od "Vojvodkinje" dobio tu informaciju i kakav je odgovoru dobila iz Semizovca, nisam mogao povjerovati da ima i takvih "stručnjaka" koji se bave tim poslom.

  Da je Srpsko Sarajevo bilo izdani grad govori i sledeći slučaj: Kada je ponestalo municije SBP je tražila dotur municije ali nikako da ona dođe. U to vrijeme još nismo znali da se Milošević čuo sa Radovanom i da ga je bukvalno pitao:

 • "Zar ta vukojebina od grada još nije pala?"

  Tada je Tomo Kovač otišao sa stopedesetkama na Pale i sukobio se sa Radovanom i dovezao municiju. Nisam neki njegov simpatizer ali iznosim činjenice.

  Guravo je bilo i sa Hrvatima jer je Ivica Rajić rekao da ne smijemo dozvoliti da nam muslimani bilo gdje probiju liniju jer bi u tom slučaju i oni morati krenuti na nas.

  Ivica nam je otvoreno rekao da su u te krajeve došle neke jedinice iz Hrvatske i da su većinom okorjele ustaše iz Splita.

  Bilo bi dobro da Pravi napiše i svoje utiske o upuštanju muslimana u klin, a potom njihovo totalno uništavanje, kao i situaciju kada su poslali rovokopač da presječe komunikaciju a mi smo ga zarobili. Bila je to tragikomična scena!
 • trebevic - 77886 - 07.10.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Upad muslimana na Trebević


  Prije svega pozdrav kolegama na ovome sajtu i ja po običaju skitam pa kada dodjem kući javim se.

  Željko moram ti se izviniti što nisam došao da se vidimo, jer mi je ispao neplanirani put ali ako bogda biće dana.

  Kada Sarajlija piše o upadu muslimana na Trebević, mislim da ne bi trebao tako da se naziva jer je to samo bio pokušaj upada!

  To su sve bile sitnice, izuzev pokušaja u maju 1993. godine, kada su mislimani svoju nepromišljenu akciju platili sa 33 mrtva borca.

 • 23. 05. 1993 jedan borac.
 • 27. 05. 1993 tri borca.
 • 30. 05. 1993 dvadeset devet poginulih od kojih su dvojica stigla skoro do tornja na Trebeviću gdje su i poginuli.

  Poginuli su radi takozvane "Bosne!" E, da li su pripadali policiji, ili Zelenim beretkama ili nekoj paravojnoj organizaciji, to ne znam.

  Koliko je tzv. Armija muslimanske BiH bila multi-etnička govori i podatak da je od 33 poginulih boraca samo jedan bio Hrvat, Stanić Pero, a svi ostali su sve bili muslimani.

  Raspolažem i kompletnim spiskom poginulih muslimana u toj akciji, ali sam malo lijen da ga pišem. Javiću se ponovo dok sve pročitam za period koji nisam bio na internetu.  Poštovani prijatelju,

  bio bih ti jako zahvalan da objaviš taj spisak!
 • dobrovoljacka - 69266 - 09.05.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Dobrovoljačka ulica


  Čitajuć gluposti ovog momka što se predstavlja kao Dobrinjac, podsjetih se na godišnjicu brutalnog ubistva vojnika, starješina i civila u Dobrovoljačkoj ulici.

  Namjerno naglašavam "civila", jer su to bili građani u službi u JNA i oni su uvijek tretirani kao civili.

  Gledam na TV kako "kulturni" građani "multietničkog Sarajeva" psuju majku četnićku, mrtvo dijete i druge bljuvotine. U toj grupi i jedan balavac sa zelenom beretkom se posebno istiće, a mislim da se nije ni bio rodio kada su se desila ta tragedija.

  Po mom ličnom mišljenju, pojedinci su zadojeni mržnjom prema Srbima i to još u materinoj utrobi.

  Počeću od privodjenja Alije Izetbegovića sa njegovom "svitom" u koju spada Alija, njegova kčerka, Ljubljankić i Alijin tjelohranitelj bivši Sarajevski radio taksista Dino - Dinče Imamović.

  Naime kada su privedeni sa aerodroma dovedeni su u kasarnu "Slobodan Princip-Seljo" u Lukavici.

  Smješteni su u veliku i prostranu kancelariju komandanta potpukovnika Čede Glodića, a Dino je smješten u kancelariju KIK-a Hilme Kovača.

  Ta kancelarija je preko puta kancelarije komandanta, jer je Hilmo bio zamjenik komandanta.

  Niko od njih nije bio izložen nikakvoj torturi niti vrijeđanju, a imali su na raspolaganju i hranu i piće. Čak se poštovala njihova vjeroispovijest, pa je hrana bila na ulju.

  Vođeni su pregovori oko izlaska vojske iz komande Druge armije koja se nalazila na Trgu 6. aprila, konkretno ispod Bistrika. Ja sam u svojstvu načelnika Centra za EIIPED pratio radio-vezom muslimanske paravojne i vojno-policijske sluđbe.

  Ekipa Centra za EIIPED u Drugoj armiji, na čelu sa načelnikom Kemom Adamovićem, koja je došla iz Zagreba sa pripadnicima JNA, pratila je te iste događaje i upoređivali smo snimke da ne bi negdje došlo do zabune.

  Oni su bili smješteni u tadašnjem Raketnom puku, a ja sam bio sa Centrom u nastavnoj zgradi.

  Napominjem da je tada u Kasarni još uvijek bilo muslimana, hrvata, slovenaca i šiptara koji još nisu napustili JNA.

  Kroz prisluškivanje smo došli do zaključka da će kolona najvjerovatnije biti napadnuta.

  Mjestani koji su živjeli oko Kasarne došli su pred kapiju kod komande trašili da ubiju Aliju i njegovu "svitu".

  Čedo, jako smiren i pošten čovijek, pokušao je da smiri masu sa par drugih starješina i uspio je u tom pokušaju te je počastio masu sa sokovima i osvježenjem jer je dan bio težak baš kao da se ta smrt osjećala u vazduhu.

  Bio sam kraj uredjaja kada je postignut dogovor da Alija krene ka komandi.

  Problem je nastao kako da privedeni izađu do transportera da ne bi masa provalila kapiju.

  U jednom momentu iz učionice sam vidio da vozilo "PUH" vozeći unazad sa otvorenim zadnjim vratima, prilazi prozorima komande od strane puka veze i kluba.

  U tom momentu ulazi jedan vodnik prve klase i kaže da pokušavaju Aliju prebace u taj džip.

  Uzima pušku i nišani na zadnji dio vozila sa komentarom da Alija neće živ izaći iz kasarne.

  Čekanje traje nekoliko minuta i vozilo ponovo kreće naprijed a Alija i "svita" su ušli u transporter ispred komande.

  Vraćam se u Centar i pratimo muslimane na vezi.

  U jednom trenutku javlja se Jusuf Juka Prazina i proziva "Dedu" govoreći mu da kod samoposluge ima bijela "Djeta" i u njoj su zolje i ose, te kada se pojavi prvo vozilo da "raspali" po njemu.

  Nivo komunikacije nije nimalo zaostajao za ovim nivoom od prije par dana samo što tada nisu psovali mrtvu dijecu.

  Zaštićenom vezom pozivamo Kukanjca i saopštava mu KIK Bukva Milorad, oficir bezbijednosti, mu saopštava da će kolona biti napadnuta.

  Kukanjac na to ne reaguje i ako mu je pušten navedeni snimak.

  Sa snimaka TV SA se vidi kako Jusuf Pušina izdaje naredbu da se sve uništi a neprijatelj pobije, a isto je zabilježeno i na audio trakama u Centru.

  Pojavljuje se i Jovan Divjak u maskirnoj uniformi i sa onim momkom koji nosi automatsku pušku. Vljda da pomogne u "spašavanju" vojnika, sterješina i civila.

  Tada je nastao pokolj u Dobrovoljačkoj i do dana današnjeg nije mi jasno da niko u koloni nije imao radio uređaj da se uspostavi veza sa kasarnom.

  Kukanjac i par njih dolaze u komandu.

  Ostavljam tih par kolega u Centru i idem do mostića ka Dobrinji jer me zovu da hitno dođem tamo. Nakon obavljenog posla, žurim nazad u kasarnu. Ulazim na teretnu kapiju i idem ka Centru. Na pola puta me zaustavljaju dva oficira. Kada stadoh prilazi jedan od tih oficira i šakom udara po krovu mog privatnog vozila. Pri izlasku iz vozila potegoh pištoj i uperih ga u glavu tog oficira i tek tada spazih da majmun ima činove generala, a da je njegov pratilac pukovnik.

  Pukovnik pokušava da spustiti lopticu a nadobudni general se kurči. Ja mu lijepo kažem da mi on ne predstavlja ništa i da mu ja ne dozvoljavam da udara u moje krvavo plačeno vozilo jer ću mo za to prosuti mozak.

  Pukovnik smiruje situaciju i pita gdje je komanda. Ja ih primam u vozilo na tih par stotina metara, a potom odlazim u Centar da nastavim sa radom.

  Nakon nekih sat vremena poziva me Čedo da donesem magnetofon da se preslušaju svi snimci od polaska iz kasarne pado komande, kao izlaz iz komande i komunikacije između muslimana.

  Pakujem "UHER" i dolazim u jednu veću kancelariju do kancelarije potpukovnika Marka Lugonje.

  Ulazim u kancelariju, i kada sam vidio šta se tamo dešava, mislio sam da ću pasti u nesvjest. Zažalio sam što nisam ponio pušku da ih pobijem kao gamad, mada je prostoriji bilo i čestitih starješina.

  U prostoriji se nalazio poveći sto, oko kojeg su zasjele strarješine i žderu i piju, baš kao na nekoj slavi. Ponašaju se kao da upravo nisu izginuli ljudi i zarobljeni vojnici.

  Meni napraviše mjesto do Kukanjca, koji sjedi zavaljen u fotelji, pod vidnim dejstvom alkohola.

  Sjedam kraj njega, postavljam magnetofon. Preko puta mene sjedio general na kojeg sam potegao pištolj i pita me za taj incident. Ja odgovorim ono isto što i na putu do komande.

  Neko me pita šta ću popiti, ali ja bih najradije uzeo pušku i sve ih pobio.

  Kada je krenula traka Kukanjac se zavalio i u jednom momentu počeo da hrče, malo ga gurnem i kažem:

 • "Generale slušajte!"

  Njegov odgovor je bio:

 • "Neka, sutra šemo!"

  Spakovao sam magnetofon uz komentar da od toga nema ništa jer rat je počeo, pale su mrtve glave.

  Napustio sam kancelariju i vratio se u Centar.

  Nakon izvjesnog vremena ponovo me poziva Čedo da dođem do njega u kancelariju.

  Odlazim tamo i zatičem generala Mekenzija koji kaže da su neki njegovi ljudi zarobljeni i da se odmah oslobode.

  O tom događaju nemam pojma, ali preko nekih saznajem da su zarobljena dva džipa, dva transportera i ljudstvo te da se nalaze u Bijelom polju u blizini Kasindola.

  Već je pala i noć, a ja odlazim na Bijelo polje. Nalazim neke poznate ljude i vidim vozila. Tražim da puste zarobljenik, a oni meni počeše psovati i prijetiti oružjem. Kako ni ja nisam bio mekušac, repetirah svoju pušku i uperih u njih i pitam ih da li hoće da ih pobijem sada ili nešto kasnije.

  Na kraju pade dogovor da se svi zarobljenici puste te da im se vrati njihovo lično naoružanje.

  Izlaze zarobljeni i među njima oficir Kanađanin, crnac. Iz razgovora on shvata da sam ja oficir srpske vojske. Ja krećem ispred njihovih vozila, a oni idu za mnom.

  Kada smo krenuli prema Kasarni, ovi su otvorili vatru iznad naših vozila misleći da će nas zastrašiti.

  Dolazimo u kasarnu i oni idu da se malo osvježe, ili bolje rečeno da dođu sebi, i da nešto prezalogaje.

  Mekenzi zahtjeva da ide u PTT Inženjering a mi mu savjetujemo da ide kraj skladišta "Sedrenik" pa na Ilidžu, ali on odbija i striktno traži da ide u PTT Inženjering.

  Opet mene Čedo "uvaljuje" jer smo bili u izvanrednim odnosima i ja pozivam "drugu stranu" da se dogovorimo oko prolaska ovih vozila i ljudi.

  Napokon uspostavljam vezu i kažem: "Centar, javi se Lukavici!" Sa druge strane moj poznanik, musliman, jebe mi majku četničku prozivajućme imenom. Od njega tražim da me spoji sa nekim od starješina, a on mi odgovara da ću i ja njemu jebati majku balijsku kada se završi posao.

  Napokon se javlja starješina i prenosim mu da Mekenzi treba da prođe i da ću ih ja provesti kroz našu teritoriju, ali nemam gdje da se okrenem da se vratim nazad.

  Čovjek mi daje garancije da niko neće otvarati vatru i da mogu slobodno doći do skretanja za Dobrinju. Sjedam u svoje auto, suvozač je general Mekenzi, a na zadnjem sjedištu je moj sin. Obojica smo naoružani automatskim puškama i imamo nekoliko bombi.

  Na mosticu čekamo da naši sklone mine da bi mogli proći. Razgovaram sa generalom i dolazim do zaključka da je veoma pametan i prijatan čovjek i da mu je jako žao zbog današnjeg dešavanja pa je čak i utučen zbog toga.

  Krećemo napokon i pošto sam u stalnoj vezi sa suprotnom stranom javljaju mi da me vide i da na skretanju za Dobrinju okrenem nazad za kasarnu jer mi dalje ne mogu garantovati bezbjednost.

  Dolazim do tog skretanja, zaustavljam vozilo i izlazim da bi pravom generalu pokazao poštovanje i otvaram mu vrata te objašnjavam da je i dalje bezbijedno od druge strane i da mogu ići, a ja se vraćam u kasarnu.

  General mi se zahvalio i srdačno me pozdravio.

  Ja sam se okrenuo i nastavio u pravcu kasarne bez svjetala. Druga strana me proziva i kaže da mogu slobodno upaliti svijetla jer ne smije niko pucati i ja palim svijetla i vraćam se u kasarnu.

  Razmišljao sam o našim pijanim generalima i ovom gospodinu generalu, a kroz glavu mi prolazi scene od jutrošnjeg početka do tih nočni sati i ne drži me mjesto od neke muke pa ne pomišljam da legnem spavati.

  Ako se dobro sjećam onaj nadobudni general što je lupio po mom autu se prezivao Stanković. Kad razmišljam o njemu, uvjek se sjetim one narodne da generali gube rat, a kaplari ga dobijaju.

  Ne znam šta je Pukovnik Gagović napisao u svojoj knjizi jer je nisam pročitao, ali mislim da je bio korektan i realan pa da je tako i opisao te događaje.

  Nekim našim generalima ja ne bih dao da čuvaju ni dvije ovce nacrtane na papiru. O ponašanju nekih generala - alkoholičara pisaću nekom drugom prilikom.

  Moram pomenuti i jedan tužan i žalostan događaj koji je usljedio poslije Dobrovoljačke. Jednog dana dolazi jedna žena u crnini, sva uplakana i kaže Marku Lugonji: "Dala sam vam živog i zdravog sina, a vi mi ga ne date ni mrtvog!".

  Kako nismo bili u toku dogadjaja pita je Marko u čemu je problem a ona odgovara da je došla po posmrtne ostatke nastradalog sina u Dobrovoljaškoj i da joj je jedan pukovnik rekao da nema vozila da joj da da se posmrtni ostatci prevezu u Crnu Goru.

  Marko je odmah reagovao i dato je vozilo sa vozačem da se odradi i ta tužna strana naše realnosti.
 • prepiska - 67910 - 22.03.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Informacija za Max-a Sarajevo


  Kada je akcija počela, aritiljeriska je pripremala krenula u ranim jutarnjim satima i trajala je skoro par sati. Mislim da je jedna serija minobacačkih granata bila "aerosolna" što se moglo vidjeti i po leševima koji su ostali. Bar ja tako mislim!

  Poslije rata "Čarlijeva" snaha, Čarlijev brat je poginuo na početku rata a Čarli je bio zarobljen pa smo se i lično upoznali u "Solarisu" na Ilindan 1992. godineć je otišla u Ameriku i proglašena je ženom godine. Žao mi je što je nisam i lično upoznao jer sam čuo sam da je uradila mnogo dobrih dijela za sve tri zaraćene strane.

  Da ne bih ponovo opisivao pogibiju Vinka Šamarlića, napomenuću samo da je tačno je da je pogođen između pancira i golog tijela i da je leš je njegov tamo ležao par dana. Lično poznajem ljude koji su učestvovali u tim borbama.

  O tom dogadjaju ima dosta teksta na forumu "63. padobranske".

  Momčilo,

  drago mi je da si se vratio kući, tako da ćemo opet čitati tvoje zanimljive priče iz rata.

  Međutim, ovaj put moram da ti dam i jednu primjedbu. U prvom dijelu teksta nisi pomenuo ni jednu geografsku odrednicu, pa čak ni godinu, tako da ni ja mogu sa sigurnošću da utvrdim da pišeš o akcijama na Golo brdo i kotu 830 u toku Operacije "Prsten".

  Iako je meni jasno, zbog drugih bih htio napomenuti da je Vinko poginuo na Vracama, u jednoj potpuno različitoj akciji.

  Još jednom bih zamolio sve one koji pišu na ovoj stranici da u jednom postu pišu isključivo o jednoj temi. Ovo pomaže meni da razvrstam postove na pravo mjesto.
  bors - 65662 - 26.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Mala korekcija


  Htio bih reći da je došlo do male grešake prilikom ubacivanja teksta od Seve Nede jer isti ima oko 16. 000 znakova pa prilikom prenošenja na ovaj naš forum potkrala mi se greška u prebacivanju, ali mislim da će ljudi povezati i shvatiti o čemu je rijec.

  Luna nema nikakvih problema po pitanju Nede, nazvaću ga još u toku dana i predložiti mu da napiše nešto i na ovoj stranici.

  Što se tiče boraca prve kategorije, tačno je da nemamo ništa. Luna, ti znaš sa kojega radnog mjesta sam otišao u penziju sa 41 g staža i boračim stažom od 1991( 4 mjeseca ) i ovo ostalo što se priznaje do 30. 06.

  Kada sam otišao u penziju dobio sam 260 KM, iako su neki borci prve kategorije imali 500 KM, pa su se u razgovoru sa mnom čudili kako ja imam tako malo.

  U PIO su mi rekli da je sve u redu i da nema para u fondu i da su sve penzije iste, šta da se radi lopovi u svim strukturama, iako sam znao da nije tako.

  Tražio sam neki zvanični "papir" o tome ali mi je dat' obračun penzije na traci od računske mašine pisan hemiskom olovkom tako da nisam imao nikakvih mogućnosti da se žalim nekoj višoj instanci. U penziju sam otisao 2004. godine.

  Borački dodatak sam dobio samo jednom u visini 120 KM, i to godinu dana prije penzije. Sledeće godine dobijam rješenje da mi se ukida borački dodatak jer mi je sve obračunato u penziju tako da sam dobivao povišicu po par maraka i sada imam penziju borca prve kategorije 481 KM, a dokle će biti tako to ne znam, vjerovatno dok ovi iz "jagnjeće brigade " ne odluče da je prepolove ili smanje do minimuma.

  Kako da se protestvuje kada je i policija stranačka, načelnici se postavljali po stranačkoj pripadnosti i bilo kakav pokušaj da se uradi nešto protiv vlasti bi ti odnio kožu na šiljcima!

  Znamo ja i ti to vrlo dobro , odlično, a i to bi bila loša ocijena za sva ona hapšenja, pretrese i maltretiranje i mene i tebe i mnogih drugi naši kolega a da ne govorim koliko je to imalo uticaja na porodice.

  Primjera radi, moja supruga je jedva prživjela u Sremskoj Kamenici i danas je srčani bolesnik, dijabetičar a prije rata bila zdrava k'o dren.

  Sto se tiče Nede Ševe ja sam napisao da sam mu zamjerio onda u Banjaluci, ali ne do tolike mjere da se prekine dugogodišnje prijateljstvo. Jednostavno rečeno, takva su vremena da se ne možemo češće sastajati.

  I danas mi je slika pred očima kada sam išao kod Juke da izvučem kuma iz "Viktor Bubnja", Nedo je stajao iza nebodera prije mosta prema "Bristolu" i držao snajper u ruci prateci da me neko ne bi ubio na tom mostu.

  U povratku sam poveo nekog čiču , mislim da mu je sin bio neki komandir u Rogatici, pa smo ga maltene prenijeli preko ulice jer je dejstvovao muslimanski snajper, iako sam se črvsto dogovorio sa Jukom da niko neće pucati, ni njihovi ni naši.

  Bez obzira na sve okolnosti kroz koje smo prošli i šta smo preživjeli, dobro je da se ponekad sjetimo i evociramo neke događaje a i da pomenemo i naše kolege i saborce koji dadoše ono najvrijednije što se može dati za otadžbinu - svoj život.

  Ponekad kažem da su ti ljudi sretni jer ne mogu vidjeti šta se radi sa njihovim porodicama i saborcima koji su prežzivjeli.

  Poštovani prijatelju,

  što se tiče Nedinog teksta, molim te da mi postaviš dio koji nedostaje, sa instrukcijama iza koje rečenice bi trebalo da ga ubacim, pa ću to uraditi.

  Pozdrav, Željko
  nesortirano - 65365 - 24.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Tekst


  Ovaj tekst neće ostati bezvrijedan, jer će krasiti stranice knjige u kojoj se kroz autentične priče prepliću ratni dani Sarajeva, Grbavice, moje operativne radnje, u kojima sam, u više navrata mogao ostati bez glave, kao šlag na torti o mom statusnom boračkom pitanju.

  Nedo Ševo, Živojina Mišića 39 Banjaluka, 25. 10. 2011

  Da još jedno da dodam, ima narodnih izreka koje bi odgovarale ovom Nedinom tekstu.

  Kako sam vec rekao znamo se veoma dugo i bili smo dobri drugari ali ga nisam vidio duži niz godina a i razočarao me je kada se pridružio Dodiku i Biljani, nakon nasilnog preuzimanja vlasti i izbacivanja ljudi iz CJB BL i još toliko toga da o tome ne želim pisati. Možda mu se na ovaj način zahvaljuje Dodiku i ostalima što im se pridružio u tome sramnom činu.

  Tekst je suviše dugačak, pa se nadam da će ga gospodin Željko objavi. Nije Nedo sam u tim neprilikama, ima tu još boraca veoma mnogo i to pravih boraca kojih nema u "knjigama" boraca ali ima donatora i previše.
  bors - 65364 - 24.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Otvoreno pismo (2)


  ...predsjednik rezervnih stariješina Banjaluke, a trenutno potpredsjednik Boračke organizacije RS, prilikom jedne izložbe inovatora u Školskom vojnom centru. Ostao sam prijatno iznenađen. Iznenađenjima nikad kraja. Iznenađen sam bio, ali ovaj put neprijatno i krajem 2009, kada mi je smanjena penzija " skoro prepolovljena. Ukidanje stečenog prava ovdje je odjednom postalo prihvatljiva praksa.

  Odem do PIO " kažu: "izvrši kategorizaciju"! Kada sam "odlazio" to se nije moralo. Nije problem pomislim, pa prošetam do banjalučkog Odjeljenja Ministarstva odbrane. "NEMA TE u evideciji. Moraš pitati u Vladi, vi ste najgori iz tog MUP-a", reče mi ozbiljno referent. Popunim formular, priložim stare potvrde o ratnom angažovanju u MUP-u. Čekam. Pa čekam. Prođe jedanaest mjeseci. Više privatnih intervencija. Pismena urgencija. Odlučim da lično pronađem svoj predmet. Nije mi bila potrebna ni lična karta, ni uobičajena rendgentska kontrola. "Sprat, soba, desno"" Prepoznali su da imam problem "uvijek sam ponosan na njih, moje drage đake. "Kako ste ušli? Niste imali pravo da samoinicijativno dođete, samo pismeno kontaktiramo", reče ozbiljna Mira Miljević, referent mog "slučaja". "Ali kada ste već ovdje, možete da mi date "Izjavu o učešću u ratu"".

  Totalno zbunjen, mislio sam da je, u najmanju ruku, za tih jedanaest mjeseci izvršen bilo kakav kontakt sa MUP-om i stručnom metodologijom rada provjereni moji navodi iz prvobitnog upitnika. Dajem izjavu: "Bio sam operativni radnik Nacionalne bezbjednosti RS na prvoj liniji, Sarajevo, Grbavica, bio sam u zasjedama, bio sam operativno duboko u teritoriji neprijatelja", učestovao sam "" "Šta ti je to "operativni radnik"", upita gospođa Mira? Nakon dva tri minuta odlazim. "Bićeš obaviješten, i to pismeno, ovdje se bez posebnog poziva ne dolazi", ponovi ona.

  "NISI BORAC", odgovoriše pismeno. "Nisi, jer si bio u MUP-u". Potpis Načelnika odjeljenja, uliva neku značajnu snagu toj pismeni, ovjerenoj sa "profesor Radomir Graonić".

  Ne lezi vraže, taman je i novoizabrani ministar već zasjeo u fotelju. Pa to je nekadašnji đak srednje Škole MUP-a BiH, sedma klasa, četvrti vod. Svi se dičimo njim. Kod Muftića, vaspitača, posebno se isticao u modelarskoj sekciji. Naš Perica. Škola MUP-a je kolektiv u kojem sam radio kao profesor, mogu ti reći, i to značajnog stručnog nastavnog predmeta - Pravila službe javne bezbjednosti, škole u kojoj se rat zvanično i rasplamsao.

  Čitam " nisam borac i nemam pravo da budem evidentiran. NEMA ME, NE POSTOJIM.

  Pa Brko, i ja sam po ocu i majci Krajišnik. Ne radi se sada samo o smanjenoj penziji. Radi se o čojstvu, Brko, i to KRAJIŠKOM . Predam na sud.

  Kaže meni uticajni kolega iz MUP-a, blizak sudijama iz Okružnog suda: "Nećeš stići na red ni do mjeseca maja. Sudinica koja te je "zapala" je preopterećena predmetima. Ali računaj da nećeš proći. Znam unaprijed. Sa rogatim se nije bosti. Taman se "uhvatila" dobre plate. Nije luda. Izgleda da si napravio veliku grešku. Sam prosudi koju. Iz MUP-a su vrlo rijetko, nekim čudom samo pojedinci dobili kategorizaciju. Samo oni koji su poginuli. Da si mrtav, uradili bi nešto. Najbolji su mrtvi borci prijatelju.. . " Koju grešku? vjerovatno ŠTO SAM U RATU BIO, šta li!? Brzo računam. Okružni sud prelazi u "vođstvo" nad mojim maltretiranjem. Jedanaest mjeseci Vlade RS, je "mala maca" šta me čeka od suda, a pravda, kažu, uvijek stiže. Druže Brko, znam da si preopterećen, svakodnevno si na tim prijemima, posjetama grobovima naših nesretnika, neizbježnim bravetinama, smirivanjem situacije sa tim našim nestašnim borcima koji se bune, kukumaču, traže svakojake zadovoljštine.. . Nije ti lako. Pa ti si legenda Dubice. Posebno zadnjih dana rata.

  Gledam ja to ponekad na udarnim vjestima naše televizije. Razlika se vidi i na brkovima kada izađeš sa zvaničnih sastanaka. Nekako neubičajno strše, prorijede se, kao da ih nema. Nije ni tebi, vidi se, po volji, ali mora se. Ta šta bi se po stare dane drugo radilo. Ko bi lud, nazad u ovozemaljski život. Taman si se zaokruglio. Ko bi nazad u Dubicu. Nekako mi drago, čuo sam, da si dobio i brže vozilo " sa signalnim svjetlima. Brže se stigne i ne gubi se vrijeme. A uvijek se Brko, sjetim jednog događaja ispred stare zgrade Vlade RS. Kao slučajni prolaznik, nađem se na raskrsnici ipred pomenute zgrade. Zvučni, reski, policijski signali daju mi do znanja da se ne pomjeram. Stojim i čekam. Velikom brzinom, kako se to po pravilu i radi kada se vozilima "prati" ili obezbjeđuje neka značajna ličnost, uz naglašenu škripu guma, saobraćajna policija spretno se zaustavlja i osigurava prostor. Iz srednjeg vozila, nesvakidašnje popriječenog na cesti, izlazi direktor Sekretarijata za vjere RS, uzima svoju aktovku, uz osmjeh se zahvali policajcima na dobroj vožnji, pa zagrabi, onim svojim dugim koracima, pješke prema Boriku, naselju gdje stanuje. Kako ne bi prepoznao "čika vaspitača", kako smo ga zvali. Uvijek je bio pažljiv prema nama, iako smo pravili dječije probleme na "njegovom" igralištu đačkog doma "Gavrilo Princip" na Grbavici.

  P. S. Gospodine Ćurguz! Predsjedniče boračke organizacije RS, uvjeravam Vas da nisam protiv Boračke organizacije. Ja sam protiv Vašeg neshvatljivog stava, i rukovodstva uz Vas, koji ste dozvolili da se ja ovako maltretiram. Znam unaprijed šta bi mi rekli: "Šta si se mene dokačio? "Kuš name?" Imaš te svoje u MUP-u, pa rješavaj tu priču. Ja sam za prijeme, za institucionalno rješavanje problema, za značajnije izjave, za televiziju, za bravetinu""

  Gospodine predjedniče u tome i jeste stvar. Sve se izokrenulo. Odozgo prema dole. Pojede revolucija svoju djecu. Ja nemam nikoga nego Vas. Ne želeći da ovo moje otvoreno pismo prema Vama dobije smisao frontalnog sukoba (a mnogi likovi bi ovdje kvalitetno pristajali), navodim samo one koji su trenutno ti koji bi trebali biti "oni moji iz MUP-a":

  Na samom vrhu, totalno nezainteresovan za "mupovske boračke gluposti", sjedi čovjek, koji je, kako to borci kažu "nagulio" iz Sarajeva u Banjaluku prije nego se zapucalo. Idealan lik za sve vrste političkih uređenja. Istina, to priznajem, što se tiče ratne priče, dao je veliki doprinos u proizvodnji makarona za Vojsku RS. On je sada, nezvanično, ključni igrač za "civilne", ali i bezbjednosne poslove. Ima više staža, nego godina. Pretekao je, po tom pitanju i, pokoj mu duši, našeg nekadašnjeg prvog sindikalca. Ratni savjetnik načelnika Centra Nacionalne bezbjednosti RS " Banjaluka. Sada se, kažu, do njega ne može doći. Kada je postao ministar, bilo mi je zaista ispod časti ostati u toj službi. Ako nije na crkvenim događajima oko Dervente i Doboja, onda bi se mogao naći na svojoj građevini na Jahorini. Ko to borcima brani, neka prave. Dokoni su, a i bez posla. Naš Sredoja.

  Ministarstvo iz moje bivše branše (MUP) je u totalnoj tami. Borci se spominju, jednom godišnje, da ne griješim dušu, na "dan bravetine". Hvala im, uvijek mi "pošalju" pozivnicu. Kako i ne bi, zadnje dvije godine sam bio i na funkciji direktora našeg Centra za obrazovanje. Nezvanično, pomoćnik ministra. Jedini sam, od zaposlenih, sa đacima Škole MUP-a, išao u borbena dejstva. Sa đacima, Brko, u zasjede. Škola MUP-a u Banjaluci nema spomen sobu. Možda ministar za to i ne zna. Nije mi poznato, ko bi ga trenutno mogao informisati o tome. Kome je više stalo do te priče.

  Istočno Sarajevo je neopjevan slučaj po tom pitanju. Moja personalna "zona odgovornosti". Tu sam rođen, išao u školu, radio. Pravi "agresor", kako ponekad, za mene napišu u Federalnom listu "Oslobođenje", u čemu se posebno ističe novinarka Edina Kamenica.

  Naša ratna spomen soba (CJB) je puna fotografija mojih radnih kolega i nekadašnjih đaka sarajevske Škole MUP-a. Među njima je i jedan koji se posebno isticao. Prijatelj iz mlađih dana. Srđan Knežević. Legenda sarajevskog otadžbinskog rata. Rukovodilac CSB Istočno Sarajevo. Danas, jednom godišnje, na dan "bravetine" ispred njegove fotografije, spuštene glave, da nekog od prisutnih saboraca ili članova porodice poginulog ne pogleda u oči, "gordo" stoji, Zoran Renovica, sadašnji načelnik CJB Istočno Sarajevo. Jedva čeka da svijeće izgore. Da se pređe na bravetinu. O njemu kratko: prvi dopust koji je dobio 1992. godine "pametno" je iskoristio " nije se vratio. Dezertirao je i na crnogorskom primorju dočekao kraj rata. Pogodi ko ga je vratio u službu?

  Resorni ministar " gospodin Đokić. On se posebno ne obazire na svoj kratkotrajni boravak u MUP-u. Nakon njegovog, dobro poznatog brčanskog sukoba sa zakonom, koji je "ovjeren" i od Ustavnog suda, milicionar, kao nekadašnje zanimanje ne spominje. Da li da se čudim, otkud on kao kriminogeno lice u Vladi RS ! Na kraju, krajeva, od njega sam i dobio pismenu: NISI BORAC I NEMAŠ PRAVO DA BUDEŠ EVIDENTIRAN. Perice, brate, da nije puno.

  Moram da spomenem Obavještajnu agenciju BiH. Ona je pravni nasljednik Nacionalne bezjednosti Republike Srpske, kolektiva u kojem sam u ratu imao ratni raspored " OPERATIVNI RADNIK. Nemojte mi zamjeriti što ću i dodati: od njenog osnivanja, ili prvog dana (04. 04. 1992). Bilo nas je vrlo, vrlo malo. Recimo probrani. A mi probrani smo preporučivali, birali druge radnike. Risto Zarić, zamjenik rukovodioca, predstavnik Republike Srpske u toj Agenciji, moj šef u ratnom periodu, nema volje za kontakt sa bivšim kolegom. Ne odgovara na dopise. Ne poznaje me. Moj šef Rile, recimo zna da sam ja jedini iz sarajevske Škole MUP-a koji NIJE HTIO da ode za Banjaluku, u novootvorenu Školu MUP-a, već ostao sa svojim srpskim narodom na sarajevskoj Grbavici, najopasnijem i najpoznatijem gradskom ratištu ovoga građanskog rata. Kako i da odem, kada je Grbavica moj GRUNT, livada gdje sam rođen, proveo djetinjstvo, radio. Moj drug Rile zna, da je zgrada u kojoj smo stanovali (t. z. v. Invest banka), moj brat, majka, otac i ja, četri puta zauzimana i oslobađana, da je 12 cm potonula od eksplozija granata, raznog asortimana. Risto Zarić, zna da sam i posebno 1993. godine, spomenut, na Dan bezbjednosti od predsjednika Republike Srpske i to sa Pohvalom bezbjednosti, za dotadašnji operativni ratni rad. Pa Rile i njegov zamjenik su me predložili! Ne interesuje njega ta priča. Odrekao se ratnih drugova, ratnog staža i čeka punih 40 godina radne ovjere za PIO. Sramota me reći zašto sam napustio tu službu. Napustio, Brko!

  Gospodine predsjedniče, ja sam se pomirio i to unaprijed sa stanjem pravde ove naše zemlje, pa ništa i ne tražim, ne molim. Taman posla. Oni neki, naši jadnici, borci, štrajkuju glađu da bi došli do bilo kakve zadovoljštine. Isprehlađivaju se. Odu dođavola. Nesretnici. Ja ću da uradim drugačije. Svu korespodenciju sa resornim ministarstvom u Vladi Republike Srpske, Okružnim sudom u Banjaluci, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Obavještajnom agencijom Bosne i Hercegovine i ovo otvoreno pismo Vama, ću prezentovati javnosti, putem privatne elektronske prezentacije (WWW"), a temu ću osvježiti sa brojnim autentičnim fotografijama i člancima. Ostaviću mogućnost da svi oni, koji žele, mogu da komentarišu, bez apsolutno bilo kakve cenzure.
  bors - 65362 - 24.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Otvoreno pismo (1)


  Evo teksta ako si mislio na ovaj, a za informaciju Sevu znam odlično i dugo godina, vjerovatno i on zna ko sam ja pod ovim nadimkom. Nisam ni Mandić ni Krajišnik he he.

  21. децембар 2011.
  Druže brko (Pantelija Ćurguz - otvoreno pismo)
  -Boračka organizacija Republike Srpske,
  -Predsjednik (Pantelija Ćurguz)

  OTVORENO PISMO


  Druže Brko !

  Kada bi se vratili sa "linije" u naše stanove, na kraći odmor, na dogrijavanje promrzlih kostiju, radi dodatne ishrane ili higijenskih potreba " tamo bi nas čekala uvijek nova iznenađenja. Kao po pravilu, neke hulje, koje se "rađaju" u takvim nesrećama kao što je rat, "izvrše popis" skromnog inventara, ličnih stvari i svega što im "zapne za oko". Zaticali smo naše stanove razvaljene, polomljene, ispreturane.

  Grbavica, sarajevsko naselje od tridesetak hiljada stanovnika, odjednom je zamrlo. Ništa ne radi. Nema struje. Nema vode. Nema ni ptica. Nema ništa. Rat i opšta konfuzija.

  S vremena na vrijeme, momci u maskirnim uniformama, po nekom svom rasporedu, vješto se provlačeći ispod zaštitnih barikada, napravljenih od svakojakih tabli, garažnih vrata, deka, dasaka.. . , mimoilaze se užurbano, nestaju između stambenih zgrada, kao kroz ogromni lavirint. Sablasno.

  Nerijetko, kao da se ništa ne dešava, grupe dječaka i djevojčica se igraju. Nemoguće ih je "saviti" da neprestalno borave po stanovima. Jednom sam vidio, dvojicu, sa plastičnim puškama, kako se igraju rata.

  Noću je posebno opasno. Neprijatelj je tu. Tik ispred nas. Linija je rijeka Miljacka. Nešto je šira od Crkvine, banjalučkog potoka. Povremene pojedinačne eksplozije teškog, uz kontinuirano "terciranje" rafala iz pješadijskog naoružanja, daju do znanja da nema potrebe bespotrebnom kretanju. A hulje, kao žohari, sa nekom posebnom hrabrošću, sa kojom se samo oni rađaju, noću, da ih niko ne vidi, maskirani da liče na vojnike, "češljaju" po toj našoj privatnosti, da bi ujutro, sasvim normalno, na pijaci, na rijetkom mjestu gdje "nešto" radi, častili sebe i neizbježnu "slobodnu damu", kao kakvi dubrovački gošpari.

  Ona, ta ratna konfuzija samo što je počela, a ja ostadoh bez mnogih dragocjenosti. Očevu "Partizansku spomenicu 1941" sačuvah, iako je na njoj neko izvršio veliku nuždu. U svakom slučaju, hvala mu, možda i nije kriv. "Navalilo" mu. Dosjetili smo se. Na vratima smo svakojakim farbama pisali upozorenja: "Borac sa Elektroprivrede", "Borac sa Ohridske", "Borac sa Jevrejskog groblja", "Vrbanja most", "Interventni vod " Digitron Buje"...

  Ja kao taj novostvoreni lik rata, napisah na vratima stana: "BORAC IZ ŠKOLE MUP-a"!

  Na ta upozorenja skoro da zaboravih, da se ovih dana na vratima stana u banjalučkom naselju Borik, gdje sada živim, ne pojavi Siniša, drug iz djetinjstva. Saborac. I on je sa porodicom u Banjaluci. "Pozdravio te Vlado, komandant i poručio da se pripremiš da sa nama ideš za koji dan u Višegrad, na otkrivanje spomenika našim prijateljima, izginulim Rusima", reče. I nastavlja: "Znam da si u pravilu nezainteresovan za te susrete, ali odlučili smo da ti kažemo, da računamo na tvoje prisustvo. "Doći će i još , naših" iz Trebinja, Bijeljine, Beograda" znaš da smo sada svukuda raseljeni" Biće svo rukovodstvo iz Boračke" Sigurno je tu sa nama i Panta i "" "Koji Panta", začuđeno upitah? "Pa Ćurguz, predsjedik Boračke. Ta vidio si ga na televiziji, Brko", reče odvažno Sina. "Ne mogu, šta će reći ON ako me tu vidi. Šta ja tu imam da radim. Rećiće mi neko da sam došao radi bravetine, tu su samo borci", odgovorio sam mu. Malo zbunjen, misleći da se šalim, ode dodajući: "Ti znaš da bi komandant volio da te vidi. I Žućo će biti sa nama. "

  Prošlo je 16 godina. I u Banjaluci čuli za mene. Na godišnjice pojedinih jedinica me zvali. "Gospodine pukovniče, izvolite knjižicu rezervnog stariješine grada Banjaluka", reče mi pukovnik Škorić,

  ... ima nastavak ...
  federalno_sarajevo - 64882 - 23.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (6)

  Sarajevo i Sarajlije


  Ovaj tekst sam dobio i nije naznačeno ko ga je napisao! Kao rođeni Sarajlija koji je do kraja rata živio u Sarajevu, želim da ga objavim da i drugi vide šta je danas Sarajevo postalo.


  Sarajevo je danas, najtužniji, najsmješniji, najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj. Licemjerje i glupost njegovih sadašnjih stanovnika postaje nešto što ih ontoloski određuje. Grad kvazi umjetnika, kvazi političara, kvazi sportista.. . Grad čiji sadašnji stanovnici sami sebe ubjeđuju da nešto vrijede i da su nekome bitni i svjesni su da je to laž ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju. Grad u kojem se fukara obogatila preko noćina muci svojih nekadašnjih sugrađana, na koje i dan-danas gledaju sa zavišću, zlobom i neuspješno prikrivenom mržnjom . Grad iz čijih stanovnika isijava mržnja na samu pomen bilo čega što je srpsko...

  Plitki u svojim hedonističkim shvatanjima života, oličenim u bureku, ćevapima i fildžanu kafe kao i čuvenim izrekama "novi dan nova nafaka" ili "pitu ne jede onaj ko ima nego ko je navik'o". Nesposobni za objektivno, dublje, sagledavanje stvari, bez ikakvog smisla za organizaciju i loši improvizatori. Do te mjere uživljeni u ulogu žrtve, misle da im pripada pravo na apsolutnu istinu. Uvijek spremni da pokažu na "svog komšiju Srbina, vojnika Armije BiH" kao, eto, primjera njihove tolerancije i multietničnosti a već nakon minut, kad se "kamere ugase" tom istom Srbinu psovaće majku vlašku i četnicku, govoreći drugom muslimanu "svi su ti oni, bolan, isti". Tapšaće te po ramenu, gledati u oči i govoriti "pa eto nisu svi Srbi zločinci". Puni kompleksa proizašlih iz mentalne i fizičke inferiornosti , nesposobni da obuzdaju svoj pokvarenluk kao logičnu posljedicu toga, pravdaju to nekim, tobože, sarajevskim duhom, a koji nije ništa drugo nego pokrice i alibi za provincijalni duh, osrednjost (najblaže rečeno) i primitivizam.

  Samo se u Sarajevu moglo desiti da se jednom Ivi Andriću dobacuje sa nipodastavanjem u stilu "Halo, pisac, napiše li se šta", a što je tipičan primjer gore navedenog.

  Da nije riječ o čak i simpatičnom nepriznavanju autoriteta i nepoštivanju veličine pokazalo je vrijeme. Tu se radi o zlobi, nepatvorenoj zlobi. U Sarajevu se, jadni, i danas dan ponose time i takve i slične gestove navode kao primjer tzv. "sarajevskog duha". "Sarajevske raje". Ne kaže se dzaba "čega se pametan stidi budala se ponosi".

  Kad smo već "kod čuvenog sarajevskog duha" 70-ih i 80-ih a čime se muslimani ponose, iz samo letimičnog pogleda na imena nosioca gradskog duha tog vremena može se zaključiti da oni ne samo da nemaju razloga da budu ponosni nego nisu suštinski ni učestvovali u dešavanjima tog vremena. Tek tu i tamo pokoji bljesak kao npr. Mirza Delibašić ali zanimljiv podatak je da je u toj čuvenoj utakmici u Grenoblu kada je Bosna postala prvak Evrope u košarci, najbolji igrač bio jedan Srbin, Žarko Varajić, sa najviše postignutih koševa. Skoro je izašao Bosnin "Almanah" gdje su opisani najveći uspjesi kluba i zanimljivo je da Varajić uopšte tu nije spomenut od strane uređivača. Istorija se nasilno prekraja i prepravlja, ali kad mogu sa imenom i jezikom zašto ne bi i sa tamo nekim "vlaškim" kosarkašem.

  Kao i svaka "novokomponovana" i neiživljena "nacija" muslimani su skloni euforiji bez ikakvog utemeljenja i uporišta. Drskost, bezobzirnost i nezahvalnost su glavne karakteristike. Nisu rijetki oni koji su u ratu utočište našli u Srbiji a sad sipaju drvlje i kamenje po srpskom narodu.

  U Sarajevu, "oličenju multietničnosti", pravoslavni popovi ulicom hodaju bez mantije po preporuci vodećih ljudi SPC, što nikad nije bilo, nisu rijetki slučajevi fizičkog napada i premlaćivanja pravoslavnih sveštenika a po prvi put u istoriji grada u Gradskoj vlasti nema NI JEDNOG Srbina, takav slučaj nije zabilježen ni za vrijeme NDH.

  U Sarajevu apsolutno svi isto razmišljaju, kao po jednoj matrici, i pozicija i opozicija i obični ljudi. Najnormalnije je čuti na Bosninoj košarkaškoj utakmici "Ubij Srbina" iako im pola tima čine Srbi a najbolji dokaz iskompleksiranosti nacije je skandiranje "Puši kurac ko te jebe, može Bosna i bez tebe, Jugoslavijo" , pa i na utakmici Bosna-Litvanija koja nikakve veze nema sa Srbima.

  Mržnja prema Srbima je duboko utjelovljena i gaji se decenijama a posljednjih nekoliko godina ponovo dižu glavu. Ili misle da su ojačali, ili da su Srbi slabi ili ih neko sa strane "pumpa" ne znam ali znam da ponovo postaju agresivni.

  Sarajevo je grad gdje se dva muslimana između sebe nikad neće pozdraviti sa "Dobar dan" a ako hrišćanin uputi taj pozdrav muslimanu ili će odgovoriti preko one stvari ili će mu samo reci "Kako ste!" Po svaku cijenu hoće da se razlikuju.

  Sarajevo je grad gdje se skoro svakodnevno dešavaju samoubistva starijih Srba a mladji žive pod psihičkim pritiskom neprijateljski nastrojene okoline. Posljedica toga je bježanje od stvarnosti koje se ogleda kroz razne psihičke probleme ili odavanje alkoholu i narkomaniji.

  Čest slučaj je da se i čisti Srbin predstavlja kao Hrvat radi dobijanja bilo kakvog posla, jer je Hrvatima ipak malo lakše u Sarajevu a o djeci iz mješovitih brakova da i ne govorimo. Uvijek prevlada ona strana roditelja koji nije Srbin. Mlađe sarajevske preostale Srpkinje se udaju za muslimane, vjerovatno u nadi da će nekad prestati nositi taj nametnuti pečat pripadnice agresorskog, genocidnog, naroda a dijete u pravilu nikad ne nosi srpsko ime, nego kobajagi neutralno, Damir ili Zlatan, sledeće koljeno je već Muhamed. Oni muslimani koji su oženjeni Srpkinjama, to ističu sa ponosom, opet kao primjer "kosmopolitizma", "multietičnosti" i "tolerancije" ali samo da se Vlasi ne dosjete. Po Islamu je dozvoljeno da muškarac musliman oženi nemuslimanku jer je na taj način prevodi u svoju vjeru, ona nosi njegovo prezime a pitajte muslimane šta misle o udajama muslimanki za Srbe ili Hrvate pa ćete vidjeti šta će vam reći. Ima da je se odreknu preko novina.

  Sarajevo je jedini grad u Evropi u kojem se u picu ne stavlja svinjska šunka ni u jednoj piceriji u gradu. Sarajevo je grad u kojem će vam taksista u autu pričati o SVIM Srbima kao koljačima i divljacima ni ne sluteći da u autu vozi baš jednog Srbina jer on ZNA da je Sarajevo jednonacionalan grad i baš ga briga. Ti si tu svakako u posjeti roditeljima. Sarajevo je grad u kojem su popljuvali i one Srbe u koje su se do juče kleli (Vesovića, Divjaka, Pejanovića, Tifu). Sarajevo je grad gdje pokoji zalutali Srbin i danas smanjuje ton kad izgovara neko srpsko ime i pazi na svaku izgovorenu riječ. Sarajevo je grad gdje se nije rodila nijedna srpska beba već godinama. Sarajevo je grad gdje su Srbi natjerani da prodaju svoju imovinu u bescjenje. Sarajevo je grad iz kojeg je otišao svako normalan i svako ko je imao gdje a kad umre još ono malo srpskih i hrvatskih bakica i tetkica i kad se bagra dočepa i tih preostalih stanova, Sarajevo će postati stopostotno multietnički grad ali od Šiptara, Sandžaklija, pokojeg bosanskog muslimana, Iranaca, Pakistanaca, Turčina i ostale islamske "braće".

  Sarajevo je grad gdje će svaki kvart za par godina imati svoju džamiju. Sarajevo je siv grad. Sarajevo je zaista muslimanski grad!
  bosna_komentari - 63122 - 11.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  Sandžaklije


  Da su Sandžaklije pohrlili u Sarajevo u startu rata, je javna tajna. Gledali su samo svoj interes, tako da su čak ubijali i muslimane iz Sarajeva.

  Ovom prilikom ću navesti samo dva primjera iz niza nebrojenih slučajeva.

  U toku rata kod Higijenskog zavoda "San.. aklija" ubija taksistu zavanog "3 kreke" jer je bio rt0777 kojega sam lično poznavao, drugi primjer je ubistvo Mehmeda Nišića, radnik MUP-a, u ulici Svetozara Markovića kod broja 42 sada se zove ulica Čemerlina. Nedavno sam provjerio i broj, radi se o broju 12.

  Šta su to našli u Sarajevu, možda im je bilo ljepše u velikom gradu ili kod Cerica, jer Zukorlic ima neke druge stavove.

  Sta je radio Mevludin Turkušić zvani "Mele Ljiljan", tukao aritiljerijom po srpskim dijelovima Sarajeva.

  Zbog svega ovoga nije ni čudo da kada se sretnem sa muslimanima iz Sarajeva, veoma često im "spominju" majku "San.. .. ku".

  Oni imaju i svoj forum pod tim nazivom i tamo se može vidjeti nivo njihove kulture, koji pokazuje da oni stvarno zaostaju 500 godina za hrišćanstvom, jer oni otprilike toliko i kasne u računaju islamskih godina u odnosu na hrišćanske.

  Danas isti zauzimaju radna mjesta rođenim Sarajlijama i kada sam skoro bio u Sarajevu "umro sam od smijeha" kada sa onim njihovim dijalektom kažu "ja sam iz Sarajeva".
  bosna_komentari - 52702 - 19.11.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Pravda


  Još jedan dokaz o pristrasnosti suda u Sarajevu, pa šta očekivati više.

  Srna: 19. 11. 2011 15:30

  SARAJEVO - Braća Šaban i Elvir Đelilbašić, koji su juče uhapšeni zbog ubistva dva lica srpske nacionalnosti u mjestu Turbe krajem 1992. godine, puštena su na slobodu nakon što su ispitani u Tužilaštvu BiH.

  Đelilbašići su na kućnom pragu ubili Neđu Košću i Božu Katanu, a Srna nezvanično saznaje da je jedan od razloga puštanja na slobodu postojanje mogućnosti sporazumnog priznanja krivice.

  Tužilaštvo je donijelo odluku o puštanju na slobodu jer smatra da nema osnova za njihovo zadržavanje.

  "Istraga u ovom predmetu ide u dobrom pravcu i nema razloga da se Đelilbašići zadržavaju u pritvoru. Utvrđeno je da ne postoji opasnost da mogu uticati na svjedoke, da će pobjeći, a nemaju ni dvojno državljanstvo", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

  Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su u Novom Naselju u Turbetu kod Travnika uhapsili braću Šabana /45/ i Elvira Đelilbašića /42/ koji su pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


  Ne znam šta naša vlast radi i zašto ne reaguje na sve ove poteze, ili se brinu kako ce jos viće pokrasti ovaj napaćeni narod koji je već na ivici egzistencije, a mnogo već odavno žive u bijedi.
  sarini_specijalci - 52202 - 15.11.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  Odgovor za 00069


  Jeste prijatelju, mislio sam na akciju na Mijatovića kosi, ali znaš da godine čine svoje pa se ponekad nešto i preskoči.

  Znam kada su ljudi napustili liniju i kada je taj dio pao a bio sam prisutan kada je "Minja" (nosio činove majora ha ha ha) Krajšnik rekao da se ne smije raditi minobacačima da se ne bi oštetili spomenici na njihovom groblju.

  Ovih dana pokušao sam stupiti u kontakt sa "Belim" da provjerim ime onog našeg kolege ali u tome nisam uspio pa ću pokušati ponovo, ali na drugi način.

  Nekome su bili vazniji spomenici mrtvima od života mladosti koja je ginula za Republiku Srpsku.

  Koliko me pamet služi, a ispravi me ako griješim, onaj odlazak sa autobusom u akciju, mislim da je organizovao "Karlo".

  U Rajlovačkoj kasarni je bio i "Drage" i kada sam tenkovao gorivo rekao mi je da kasarnu zovu Australija pošto ljudi skaču kao kenguri da ih ne bi pogodio snajper.

  Što se "Sare" tiče, vec sam napisao "utopljenik se hvata i za slamku" tako i beskarakterni ljudi pokušavaju sebe spasiti svaljujući krivicu na druge.

  Zna se da je "ljigavac" (da mu ne spominjem ime, jer mi se i to gadi) bio i ostao, rasturio brigadu, zavadio ljude itd.

  Da li je pričao okolo da ga je "Škoro" pogodio na uzimanju škole, a znas da bi "Škoro" pogodio muhu u oko. Čuo sam da je na nekoj slavi pričao kako ne zna za koga je "Kameni" radio, da li za "balije" ili "ustaše" i još mnogo drugih "bisera".

  Međutim, nikada nije pričao zašto je tražio da ga Vikić smjesti u bivšu Vojnu bolnicu (poslije ranjavanja) i zašto je ostavio kolt i hekler kod Vikića. Bilo bi interesantno i da se zna šta su pričali kada su se sastali nakon rata itd... Mislim da je ovo dovoljno, da ne otvaram neke druge teme.

  Ja sam ponosan što sam bio u toj jedinici i pošteno zaradio penziju a još sam ponosniji na svoj stav prema pripadnicima koji me i dan-danas nazovu i pitaju za zdravlji i da li mi nešto treba.
  sokolje - 50542 - 10.11.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Uhvatili zivog, razmjenili bez glave


  Postovani Željko,

  mislio sam na rečenicu "razmjenjen bez glave".

  Opisao sam jedan detalj iz akcije koju je pomenuo i 0069 a vjerovatno da sam i ja "opalio" "enter" pa nešto i obrisao ali nije nam zamjeriti.

  Naime u toj akciji je jedan nas pripadnik bio ranjen i vjerovatno u nesvjesnom stanju ušao u njhove transee i tu su ga muslimani zarobili.

  Po završetku akcije došao mi je pokojni Srđan (Beli Vuk) i "Beli" iz trojke , zna 0069 o čemu pričam.

  Stupio sam u radio vezu sa muslimanima i oni su natjerali tog našeg ranjenika da se javi na radio uređaj. Konstatovali smo da je živ i ja sam pitao da li dolazi razmjena u obzir jer smo imali dosta njihovih poginulih boraca.

  Oni nisu na to pristali i nakon dužeg perioda došlo je do razmjene tijela preko UNPROFOR-a.

  Našeg pripadnika razmijenili smo za hodžinog sina, a naš pripadnik je bio u vreći bez glave.

  Po odjeću i nekim drugim detaljima konstatovali smo da je to taj pripadnik.

  Momčilo,

  bilo bi dobro da napišeš i puno ime i prezime ovog našeg, zarobljenog i ubijenog borca. Priča je jako interesantana, i hvala ti mnogo što si je još jednom opisao.
  sarini_specijalci - 48642 - 04.11.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  Odgovor na prethodna pisanja


  Pozdrav svima, evo ja se vratih prije Nove godine pa da se ponovo javim. Da kažem Fripeu da nisam bio u prilici da pišem i kako sam rekao svako ima svoje viđenje događaja, a na kraju krajeva ima na to i pravo.

  Naveo sam da nije ništa lično i ne bih više na tu temu komentarisao.

  Gospodinu Željki zahvaljujem što je objasnio da nisam tu jer sam trebao biti odsutan do Nove godine, ali lijepo je ponovo biti u svojoj otadžbini tj. Republici Srpskoj.

  Čitajući sve ovo, dok sam bio otsutan, mogao bih svasta da odgovorim ali trebalo bi mi i vremena pa sam odustao.

  Odgovorio bih kolegi iz "šestice" ili 0069 da je potpuno u pravu po svim pitanjima akcije a pogotovo o "Bati" jer i ja sam bio uključen u tu akciju.

  Tebi za informaciju, ja sam 0008.

  Poslije zarobljavanja našeg ranjenog pripadnika iz "dvojke", "Beli" iz "dvojke", pokojni Srđan "Beli Vuk" i ja smo stupili u radio vezu sa muslimanima, a oni su natjerali momka da se javi ali ga nisu htjeli razamijeniti za njihove mrtve.

  Kasnije je razmijenjen, bez glave, za hodzinog sina.

  To je samo još jedan detalj iz niza njihovih brutalnosti.

  Za "Saru" šta da kažem, namješteno mu i ti 0069 trebao bi da znaš kakav je ljigavac u Sarajevu u zatvoru a zna se da je više puta išao u Hag kao zaštićeni svjedok a to isto i "Leoparda" i mnogi drugi znaju da ih ne nabrajam.

  Samo se pitam ko je sledeći sa spiska od 29 ljudi iz komande SBP-e.

  Taj spisak je postojao jos 1998. godine, a dobijen je od nekog američkog majora koliko me pamet služi.
  hrasnica - 43162 - 26.09.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Komentar na Filipovo pisanje


  Prokomentarisao bih pisanje gospodina Filipa kako rece da se zove, ili po postu Fripe Lazarov.

  Pročitao sam sva tri posta i moj je zaključak je da si mnogo toga zaboravio, slučajno ili namjerno, u to ne ulazim. Bez uvrede, ali ima mnogo kolizije između nekih pisanja.

  Što se tiče SDS-a, nisam nikada bio ni u partiji ni u bilo kojoj stranci ali Osnivačku skupštinu SDS-a na Ilidži je snimao Kurteš Petar zvani Mišo, inače je radio u "Bosanki" iz Blažuja. I šta misliš gdje su završile te video kasete? Pa naravno, kod muslimana dok se on kao maneken šepurio po Ilidži i okolini, u maskirnom kombinezonu i sa pištoljem. U isto vrijeme, brat mu je ostao u Hrasnici i kako sam čuo daleko je dogurao. Zbog toga je isti poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma ostao u svojoj kući i nastavio normalan život.

  Koliko je informacija otišlo za Hrasnicu od strane brace?

  Takođe znam Dragana iz Hrasnice, trenutno ne mogu da se sjetim prezimena, a žena mu je bila iz Apatina. Na vrijeme je izašao iz Hrasnice i stupio u VRS, da bi se, kada se napije, pričao neke stvari putem sistema veze a koje nisu bile ni za telefon a kamo li za radio stanicu. Biješe to pravi "Srbin" ali na baterije!

  Zar nije Milka matematičarka, izašla, iako joj je majka bila Hrvatica. Ona se nije trebala bojati. Jesu li Nikola Kmezić i brat sa majkom izašli iako je i njihova majka bila Hrvatica i da ne nabrajam dalje...

  To ko je bio "faca" na Ilidži, e to je tek diskutabilno. Navedena osoba je bio obični narkoman a takvi ljudi su veoma nestabilnog karaktera.

  Hajde da kažem zvala se "Garda", pa sa Miševića "Munje", oni su bar nešto i odradili, pa Brnetovi četnici na Voćnjaku. Zar oni ne baciše svoga borca, Dursuna, sa terase i momak umrije. Možda nije bio neki borac, ali je bio sa njima.

  Mogao bih ti ja još mnogo toga napisati o ratu na području Ilidže, Rakovice, Zenika, Gladnog polja, Blažuja, Hadžića, Igmana... i da ti ne nabrajam dalje jer sam na tom području bio u toku borbenih dejstava a i na drugim ratistima.

  Jedna velika geografska greska, Stojčevac nikada nije bilo brdo i smiješno mi je da si "sa tog brda gledao Ilidžu".

  Sto se tiče "ustaša", ja sam kod njih išao u Kiseljak, konkretno kod Ivice Rajića, Joze Cice, Marka Budimira a i oni su dolazili na Ilidžu baš u to ratno vrijeme.

  Već sam ranije pisao o našim Srbima sa područja Kiseljaku, kako su izbjegavali ratiste govoreći Hrvatima da su u VRS a našima da su u HVO, svo dok se nije napravila evidencija...

  Vjeruj mi da sam u Kiseljak išao u uniformi sa svim srpskim oznakama i činovima i nikada se nisam bojao da će mi se tamo bilo šta desiti, a dobijao sam dosta informacija bitnih za VRS i MUP RS.

  Na kraju, zašto bi se bojao kada su Srbi odbranili te krajeve od muslimana i Hrvati sa tih prostora su nam bili zahvalni na tome. Konačno, borci iz Vareša su pod punom ratnom opremom prošli kroz Ilidžu i otišli za Kiseljak.

  Ostavi malo pivo i rakiju pa se prisjeti stvarnih dešavanja, jer kako rekoh prošao sam veliki ratni put od 1991. godine pa do kraja rata i dan-danas me sjećanje dobro služi. Ako zaboravim neki datum, pokušavam se sjetiti i na kraju mi to pođe za rukom. Ne kažem da ima i dosta uspomena u kojima radi "krečana".

  Malo mi je i to sa imenom smiješno, da si samo na račun imena poslao ženu i djecu u Split, a onda i ti izašao prema Mostaru. Sumnjam da su muslimani bili toliko glupi i da nisu imali sve podatke iz JMBG koji je u ličnoj karti.

  Još jednom ponavljam da protiv tebe nemam ništa lično, ali volim kada ljudi pišu o konkretnim stvarima pa i ako se koji datum pogriješi ima još mnogo onih koji ovo čitaju a koji mogu napraviti korekciju. Naš narod kaže da su dvije glave pametnije od jedne.
  nesortirano - 34862 - 10.07.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  RE: Patagon Olovčić


  Moje čitanje teksta koji je napisao izvjesni Patagon Olovčić je bilo popraćeno grohotnim smijehom. Ne mogu da shvatim da neko može da napiše toliko smiješnih i nelogičnih stvari. Zbog toga mislim da osoba koja je napisala ovaj tekst i nije učestvovala u ratu nego na ovom mjestu prenosi izmišljotine svojih lažljivih sugrađana.

  Na ovom mjestu sam namjerno napisao "lažljivih sugrađana" tj. muslimana, koji su u jednom spisku poginulih napisali da je Ćamil Olovčić poginuo u ratu. I ovo je bila čista izmišljotina jer sam Ćamila poznavao dugi niz godina, sa vozova, i sa sigurnošću mogu da tvrdim da je isti umor poslije rata. Možda ga i ovaj Olovčić poznaje ako je iz Faletića i ako je sa Ćamilom bio neki rod.

  A sada da se vratim na gore pomenuti tekst. Dobro je poznato da je deset korpusa Armije BiH napadalo Vojsku Republike Srpske i jedinice MUP-a Republike Srpske koje su zajedničkim snagama spriječile pokusaj deblokade Sarajeva. Zbog čega kažem deset korpusa? Zbog toga što su za Armiju BiH ratovali i mudžahedini, a takođe i NATO, koji je za mene oduvjek bio i ostao zločinačka organizacija.

  Već sam ranije pisao o ovim događajima, a i moj kolega Luna je također detaljno opisao kako su muslimani pušteni u "klin" i onda bukvalno "povaljani". Čudi me da niko od onih koji je preživio ovaj strašni vojnički poraz muslimana nije opisao ove događaje. Valjda na vašoj strani nije bilo ni jednog poštenog muslimana koji bi to uradio, a da jeste priznali bi da je tada ubijeno 301 muslimana i kako su tražili leš na razmijenu, kako su onu budalu iz Breze slagali da krene rovokopačem da pregradi put pa smo ga mi zarobili.

  Čudi me da Olovčiću niko nije pustio snimak koji sam lično ja napravio? Ovdje govorim o audio snimku kada muslimanski starješina preko stanice tjera jednu jedinicu da nas napadne a oni to odbijaju dok im on prijeti da će da ih poklopiti aritiljerijom. Na kraju je taj ludi starješina to i uradio! U toj jedinici je bilo ranjenih, a momak koji je vodio tu jedinicu psuje starješini sve živo i mrtvo a ovaj mu još uvijek prijeti da će da mu pošalje "bijele opasače.. " Bio je to jedan jako zanimljiv razgovor, ali mislim da je i ovo dovoljno da shvatiš šta se sve dešavalo u toj navodnoj "deblokadai Sarajeva".

  Što se Srebrenice tiče, čudi me da još uvijek nisi shvatio da su vas Naser i Dedo Zulfo doveli do prosijačkog stapa. Zar ti nije bilo poznato da je u Srebrenici u toku rata sredstvo plaćanja bio novac predratne Jugoslavije, samo što je bio oštambiljan od strane SDK. Narod je njima davao devize oni su te iste devize odnijeli u Tuzlu uoči pada Srebrenice. Sam Dado je na konjima odvukao 4 sanduka deviza, i tako se fukara pretvorila u bogataše i biznismene. Da nije žalosno bilo bi smiješno!

  Zamoli bih one koji su sa ovim upoznati da kažu istinu i samo istinu.
  vogosca - 29942 - 16.05.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Rodila ih srpska majka


  Pozdrav za društvo na stranici i Željko kako kažu ponuđen kao počašćen he he, u vezi servera. Drago mi je da je sve sa serverom u redu i da ovo radi kako Bog zapovijeda. Malo sam "skitao" i evo me par dana u svome mijestu življenja.


  Kao prvo, htio bih napraviti korekciju na jedan tekst da su napad na Pretis izvršili lokalni stanovnici muslimani. Bilo je tu članova "Zelenih beretki" sa svih krajeva tako da znam i jednog koji je teško ranjen a iz Sarajeva je. Poslije ranjavanja i liječenja u bolnici otišao je u Njemačku kod roditelja. Namjerno ne pominjem njegovo ime.

  Da napomenem i da je Emina Švrakića rodila Srpkinja, pokojna Smilja Ećimović, inače Beograđanka. Isti taj Emin je imao brata po majci Dejana koji je izvšio samoubistvo a bio je vrhunski i svijetski stručnjak u arhitekturi. Emin ima i sestru kojoj je nadimak Biba, a ima srpsko ime i dan danas živi u Beogradu.

  Nije ništa novo da ima Srba i na toj strani pa makar i sa krvi sa majčine strane. Inače ima i pravih kao što je Bukmirić Jovica i na samom početku rata ga je prikazivala muslimanska televizija kao snajperistu. Dalje, da pomenem i Zorana iz Olimpijske ulice čija je sestra na srpsku teritoriju.

  Ovakvih slučajeva ima mnogo, ali kao što kažu Lale "Ima dana više nego kobasica" pa ću i o drugima pomalo napisati.

  Kako sam zasjeo pisati, da odgovorim i momku za Lunu. Takva jedinica je bila toliko pokretna da je stizala na sva ratišta bivše BiH i uvijek je pošteno odrađivala sve ratne zadatke.
  1992_1995 - 27502 - 07.04.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Nedostatak municije 1995. godine


  Povodom pisanja Rrazvigora o nedostatku municije, uzeh i ja da se oglasim. Radi se o tekstu pod brojem 27365 od 25. 03. 2011. Komentarišem ga sa izvjesnim zakašnjenjem jer sam tek danas došao kući i malo pogledao moju omiljenu stranicu.

  Tačno je da smo kuburili sa municijom, kako zbog "šenlučenja" naših boraca prilikom smjene na liniji, ali i zbog drugog slavlja.

  I SBP je imala tih problema. Jedan od primjera je pokušaj deblokade Sarajeva od strane muslimana kada nam je ponestajalo municije i kada smo zatra"ili da nam se po"alje municija sa Pala smo dobili odgovor da ćemo je dobiti.

  To bi islo u nedogled da nije Tomo Kovac, nije mi ljubimac, oti"ao na Pale kod Radovana pa ga tamo "nalijepio" na "pasja preskakala" i dovukao par kamiona municije.

  Taj nedostatak municije, moja konstatacija i mnogih mojih kolega, je razgovor vođen između Slobodana Milo"evića i Radovana Karad"ića kada ga Slobo pitao "zar ta vukojebina od grada (misli na Sarajevo) jo" uvek nije pala? "

  Drugi primjer kao reko"e sankcije od strane Srbije a mi poku"avamo preko Rače da prebacimo municiju. Jedna ekipa je bila zadu"ena da pije sa unproforcima dok se ne "oduzmu" od alkohola, dok drugi rade na prebacivanju municije. Kamioni zapeli u blatu pa se tra"e traktori i tzi sajle. I dok smo ih poku"avali izvući iz blata jedan pripadnik ka"e da neko snima noćnom kamerom. Ovo je rekao "Ćita", momak sa odličnim vidom. Pored njega, u toj ekipi su bili i Bad, Paraga, Pero Turčin i drugi.

  Par momaka odlaze na navedeno mijesto i zatiču njemačkog novinara koji je sve snimio. Traku smo kasnije pogledali u policijskoj stanici. Ni"ta interesantno reklo bi se, novinar radi svoj posao ali je interesantno da mu je akreditaciju potpisala Sonja Karad"ić.

  Nikada se neće saznati za sve mutne radnje koje su se koristile u toku tih ratnih dana...
  bihac - 27151 - 06.03.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Ko posla pare i ko nas povuče?


  Dobro kaže moj prijatelj, saborac i komšija Luna, svi imamo svoje mišljenje o tim događajima, a ne bi valjalo da smo svi istomišljenici.

  Luna ni meni nisu jasne mnoge stvari i događanja na Bihaću.

  Bilo je i smiješnih momenata kao kada sam one Jordance na punktu prema Malom Skočaju, naučio da nas pozdravljaju sa tri prsta. Žak se upišao od smijeha.

  Druga anegdota je bila sa one dvije konobarice, Hrvatica i Srpkinja, kada ih je Božo Busola odveo sa sobom. Ja mu kažem da je makro, a on se našao pogođen i pita me šta se on nakr'o u ratu. Ipak, šala je šala.

  Sada bi prešao na ratište. Zauzimanjem Skoćaja i Zavalja, bihaćku bolnicu smo gledali ja i Boneli kao na dlanu i onu veliku zgradu što je krov bliješao kao da je od aluminijuma.

  Ja sam bio smješten sa Staljinom, Šoletom Kobrom, Bonelijem i par kolega u jednoj kući a Mišo Kobra i njegovi prema Zavalju.

  Dobro mi je ostalo u sjećanju kada je na poziv Bate, "Kraljica" greškom otvorila vatru po našim ljudima. Ti takođe znaš bilans, ali o tom nekom drugom prilikom.

  Kralj je malo dejstvovao!

  Ja i Boneli smo dosta vremena proveli zajedno, i kao što rekoh, o nejasnoćama, dakle razgovor koji je snimljen između Alije i Dudakovića kada Alija pita za stanje a Dudaković kaže da je loše i da nestaje munice te da upotrebljavaju manevarsku. Alija odgovara da sačeka 24 sata dok ne stignu pare.

  Nakon tih 24 časa SBP dobija naredbu da uvede Studentski i Radnički bataljon u liniju, a mi se povlačimo i vraćamo u bazu.

  Isti snimak je dat Frnkijevim i žao mi je što nemam kopije tog razgovora, ali mnogi su ga slušali.

  Na povratku u "Osmicu" neki od nadobudnih direktora Famosa išao je sa novim Pežoom ka Palama i nije nam se htio pomaći sa zaleđenog puta. Nikica je stao sa autobusom i onda je autobus počeo da klizi ka provaliji. Ja sam bio na "sećiji" sa par ljudi i povikao sam da odosmo u provaliju. Ljudi su iskakali ali mi nismo moglu na zadnja vrata jer je oprema bila u sanducima koji su bili složeni na stepenicama.

  Dok je autobus drndao prema provaliji pazio sam da mi bombe ne ispadnu iz džepa pa nisam primjetio kada mi je pripadnik "Osmice" ukrao baterijsku lampu. Eto, ljudi i u takvim situacijama gledaju da profitiraju a ne znaju da li će živi ostati. Utješno je to što je po dolasku u bazu bio izbačen iz SBP.

  Sva sreća klizeći u nazad udario je u stijenu koja se zabila pod motor i zaustavila autobus.

  Ovo sve napisah da se ne zaboravi, a čitava poenta je da se zna ko posla pare i ko nas povuče sa Bihaća!

  A i Milovanović je dolazio pa smo ja i Boneli sa njim gledali iz potkrovlja jedne kuće neka događanja. Sa tog mjesta je i lanser odradio par puta ali UNPROFOR-ci zaustaviše rad.
  raspad_juge - 27140 - 05.03.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Sven Alkalaj


  Da odgovorim Pravome Vogoščaninu, ali prije toga moram reči da je konstatacija gospodina Željka tačna 100%. Jovan Divjak je nikakav čovijek, po našem riječniku đubre od čovijeka, radi zatvora ostao u Sarajevu, prodao vjeru za večeru i to malo lošiju.

  Da je učestvovao u napadu na JNA kolonu u Dobrovoljačkoj govori snimak na kojem se vidi da sa njim ide momak naoružan automatskom puškom i na kraju svega, napada i ubijanja vojnika, izigrava mirotvorca i preko megafona poziva da se ne puca, da nije žalosno bilo bi smiješno.

  Pravi da ti kažem da je Sven bio najobičniji ljigavac dok je radio u "Energoinvestu" i tada se deklarisao kao Jevrej.

  Po završetku rata "ganja " dokumenta da je Hrvat valjda što se bolje prolazi sa njihovom "putovnicom" ili ti po našem srpskom riječniku pasošem.

  Ljudi koji su sa njim radili u toj firmi čudom su se čudila kako je on došao do tako velikog položaja u FBiH.
  radovan_karadzic - 27096 - 04.03.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Za Cendu


  Čitajući tekst, 27083 od 03. 03. 2011, gospodina Cende a i Vaš odgovor na isto, nisam mogao odoliti a da ne napišem par riječi.

  Gospodin Cenda fino to piše a i Vaš odgovor je pravi ali gospodin Cenda treba da zna i drugu stranu medalje.

  Nadovezaću se prvo na onaj tekst iz Biljanine knjige, mada i ona nije kakva Srpkinja, barem po mome mišljenju, jer je godinama u SAD imala vezu sa muslimanom.

  Savjetnik Radovana bio je Joja Tintor, mali dom na Palama, i sjećam se jedne smiješne scena kada Vlasto K. dolazi i traži Radovana a Joja se nudi za pomoć na što Vlasto odgovara "Joja sada mi treba doktor a kada budem krečio stan onda ću se tebi obratiti".

  Drugi savjetnik je bio Jovan Zametica, ništa čudno da mu nije pravo ime Osman i momci iz Prvog odreda su morali Čistiti snijeg da bi njegova dama mogla da udje u "audi" i da ide sa Jahorine u Pale.

  Pripadnici SBP pokušavaju prebaciti hranu i municiju na Prelazu Rača, 1995 g, i jedan pripadnik primjeti da neka osoba snima sva dogadjanja. Idu u tom pravcu i hapse njemačkog novinara koji koristi kameru za noćno snimanje a akreditaciju potpisala Sonja Karadzić. Traka pregledana i uništena.

  Da pogledamo malo i tu materijalnu stranu, porodica ne može u posjetu jer nema materijalnih sredstava, a sin vozi "Hamera", veoma zanimljivo.

  Dali se iko zapitao koliko je para, narodnih, prokockano u kockarnicama ili privatnim partijama karata.

  Bilo je umjesto one "sve će to narod pozlatiti", "sve će to narod platiti" i tako je bilo.

  Ima toga još samo mi treba dobre volje da sjednem i napišem.
  bors - 26437 - 10.02.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Zoranu Jankoviću


  Poštovani Zorane.

  čitajući Vaš post broj 26363 od 08. 02. 2011, našao sam za shodno da prokomentarišem.

  Sadašnji predsjednik Republike Srpske se hvalio da je bio borac, zamisli u vojnoj policiji na banjalučkom aerodromu.

  Kakvu je funkciju imao taj aerodrom u ratnim zbivanjima, da nisu možda migovi slijetali i poletali sa njega.

  E sada ono bitno, da nije žalosno bilo bi smiješno. Momci iz petog odreda specijalne policije, u toku rata, oduzimaju od nekog Dodika, kamion pun robe koju je vozio muslimanima (šverc-komerc).

  Za neupućene to je bio Dobojski odred.

  U kamionu su bile majice zelene boje i to dvije vrste, sa rol kragnom i one klasične uz vrat, trenerke zelene gdje je na gornjem dijelu trenerke pisalo na engleskom "divlja šuma".

  Mislim da će se i Luna sijetiti te garderobe jer je podijeljena pripadnicima SBP, a i dan danas imam taj gornji dio trenerke kao uspomenu.

  Koliko je toga bilo sami možete zaključiti kada je podijeljeno pripadnicima Specijalne brigade policije - SBP.

  Da ne bih pisao još jedan post koristim ovu priliku da kažem Luni da sam bio pozvan da prisustvujem osnivanju "veterana", čak me Leoparda ubijeđivao da dođem ali sam morao ići u Srbiju tako da sam propustio tu "šaradu".

  Također za "Ujketa", što te iznenađuje od Biljane, zar ona nije na Sokocu u bolnici zauzela sa majkom prostorije a ranjenici su bili po hodnicima.

  Za mene još uvijek važi ona stara NNI ili "ništa nas ne može iznenaditi".
  pomoc_rat - 25475 - 08.11.2010 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (0)

  RE: Pomoć ljudima u ratu


  Čitajući tekst "pravoga Vogošćanina" o pomoći drugima prisjetih se mog događaja koji je dijametralno različit od njegovih događaja.

  U toku akcije u Azićima, jedan pripadnik Armije predaje se mojim pripadnicima. Predaja nije nista specifično, ali predaja sa šubarom i grbom Nemanjića ipak predstavlja specifikum.

  U toku predaje kaže da mene poznaje i da smo u dobrim odnosima, što nije ni slagao. Pripadnik moje jedinice me proziva na radio uređaj i prenosi mi ta zbivanja, i kako poznajem dotičnog kažem da ga pošalju meni. Kako se radilo o Hrvatu, samo sam mu rekao "što ne ideš svojima u Kiseljak i sa svojim narodom se boriš". Nije bilo nikakvog maltretiranja, spremio sam ga Ivici Rajiću u Kiseljak da se bori sa svojima.

  Drugi dan je pobjegao za Sarajevo i mene proziva na službenom kanalu. U znak zahvalnosti psuje mi majku četničku i kaže da je "on je imao muda doći na Ilidžu a ja nemam muda doći u Sarajevo". Kaže i to da će on opet doći i polomiće mi ruke i noge, izvaditi oči i druge specijalitete nabraja.

  Interesantno je da mu je moja majka mogla biti baba, a njegova majka kada je umrla, prije rata, sve sam dao od sebe da im pomognem oko sahrane čak sam i prevoz obezbijedio preko svojih poznanika taksista.

  Nakon rata me je pozvao telefonom i moli da ne spustim slušalicu i izvinjava se kao morao je tako da govori, a ko ga je tjerao da bježi iz Kiseljaka.

  Prije par godina sreo sam ga u Zagrebu i opet se izvinjava.

  Eto, ima i takvih primjera! A o kriminalcima i siledžijskom ponašanju da ne pišem jer sam bio u prilici da mene zaustavljaju i na Vracama i kojekuda pa i "žuti mravi" su to pokušali iznad Šekovića ali i ja sam imao, uvijek, spremno oružje i tako branio svoj integritet.
  groblje_sokolac - 25180 - 05.10.2010 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Zoran Cvijetić


  Poštovani gospodine Željko,

  čitajući imena onih koje si dodao u "Virtualno groblje" pročitao sam i ime našega kolege Zorana Cvijetića. Međutim, kako stranica za upis nije u funkcji odlučio sam da ovdje napišem.

  Pokojnog Zorana sam poznavao a takođe i njegova oba brata Miška i Ljubu.

  Drugoga avgusta 1992. godine krenuo sam do Jusufa Prazine da bi izveo kuma koji se nalazio u "Viktor Bubnju". Poštivajući neke naše običaje, tj. da ne idem praznih ruku, svratio sam do pokojnog Zorana i on mi je dao flašu konjaka da ponesem.
  Drugi dogadjaj je mala anegdota, u CJB Sarajevo u Lukavici, slavili smo rođendan jednom našem prijatelju i pored mnogih gostiju tu je bio i otac Vojo. Pojedinci su u neko doba "potegli pištolje i pucali u vazduh na što je otac Vojo rekao pokojnome Zoranu: "Šefe, zamolite ove svoje momke da ne pucaju na moga poslodavca".

  Zoran Cvijetić je bio hrabar i odlučan čovijek, a kao stariješina imao je razumijevanja prema svojim potčinjenim. Ubijen je snajperskim hicem sa brda Mojmilo kod Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici.

  Sa moje strane neka mu je vječna slava i hvala za sve što je uradio za srpski narod.
  markale - 25103 - 29.09.2010 : Specijalac Momčilo Rs - best (0)

  RE: Markale


  Moram se složiti sa "Vogošćaninom Pravim" i dodati da je žalosno da niko neće da objavi rezultate istrage koja je vođena u tajnosti, a pod obezbjedjenjem SIP-e i policije kantona Sarajevo.

  Zašto se Srbi boje da objave istinu? Shvatam muslimane jer su ubijali svoj narod, ali Srbi bi trebali da to objave u svim sredstvima informisanja i tako skinu ljagu sa sebe.

  Ovdje je sajt na kojem se može sve pročitati ako je ova tema zabranjena za postavljanje na sajt, gosp. Željko obrišite, nema nikakve ljutnje. Međutim, ako obrišete, barem pošaljite Pravom neka bar on pročita.

  Po pitanju "Markala" razgovarao sam sa jednim meni bliskim čovijekom. Kroz razgovor mi je rekao da je sa jednim muslimanom malo popričao i o tom događaju i kako je ovaj bio pod dejstvom alkohola, ispričao mu je i kako se zvala i akcija u vezi Markala, i tek tada je shvatio da je tu informaciju dao Srbinu i presao na sasvim druge teme.

  Za sve akcije su davali bombastične nazive pa i akcija "Vjenčanica", koja nije krenula zbog potpisivanja nekakvog primirja.
  boro_radic - 24962 - 10.09.2010 : Specijalac Momčilo Bn, RS - best (1)

  Prislušni centar Ilijaš


  Kako sam cijelo ljeto bio na "odmoru" ustvari pravio kuću, nisam bio u stanju da pratim pisanje na ovom forumu.

  Evo sada čitam ovo Vaše pisanje o pogibiji Bore Radića i slažem se u mnogim detaljima osim jednog. Ne slažem se u vezi pisanja o centru za EI I PED u Ilijašu, i sumnjam u priču o tome presretnutom razgovoru.

  Razlozi za sumnju su sledeci:

  1. Vi znate ko sam i sta sam bio u ratu po tome pitanju.
  2. Na Nišićkoj visoravni su se muslimani grupisali i pratili naša kretanja da bi napali. Žena koja je među nama poznatim imala nadimak "Vojvotkinja" pozvala je taj centar u Ilijašu i upozorila ih da će muslimani napasti, na što je dobila odgovor: "Od toga nema ništa jer mi imamo najbolji prišlusni centar".

  Taj dan su mnogi Srbi izginuli na račun toga "najboljeg prislušnog centra" i ako je zvanični i stručni naziv centar za "Elektronsko izvidjanje i protiv-elektronska dejstva", skraćeno EI I PED.

  Da ne skrenem sa teme ali moram dodati da se isto to desilo kada je jedan kapetan obaviješten da će muslimani napasti Šokin toranj i takvih primjera nadobudnih i iskompleksiranih stariješina imam i previše pa i kada se javi oficir sa Jahorine pijan ko "letva" i psuje majku što smo ga probudili.

  Za neke priče o Bori kao kriminalcu ne znam niti sam ga poznavao ali se može reći da je Arkan bio kriminalac a ipak stao u odbranu svoga naroda i mnogi drugi, pa na kraju krajeva i Juka, Samir Kruško i mnogi drugi da ih ne nabrajam, takođe kriminalci ali stali u odbranu svoga naroda.

  Takve ljude sam cijenio zbog njihove privrženosti svome narodu, ali šta reći o Lojanici, Šućuru i ostalim otpadnicima od srpskog naroda kao što i drugi narodi nazivaju svoje predstavnike u VRS ili HVO-u.

  Pojedinci pomalo uveličavaju svoj "rad" a ima momaka koji su ovdje pisali čak i o meni, a ja sam već napisao da je to sve preuveličano. Trebalo je raditi svoj posao ili raditi ono što najbolje znaš u tim prilikama.  Momčilo,

  kao prvo, treba da znaš da sam taj izvještaj vidio u pisanoj formi, u rukama kapetana vojne bezbjednosti koji je isti donio na Pale. Inače, nekada smo bili dobri prijatelji dok mu slava nije udarila u glavu...

  Kao drugo, ne govorim o prislušnom centru policije, već o prislušnom centru VRS. Nažalost, ovdje ti ne mogu reći tačno o kojem se to centru radi, ali mi je taj bezbednjak rekao "prislušni centar u Ilijašu". Sudeći po njegovom činu i funkciji danas vjerujem da se radi o nekakvom prislušnom centru pri Ilijaškoj brigadi.

  Odaću ti jednu tajnu: preko trideset godina sam bio radio-amater, pa sam čak i prilikom služenja vojnog roka bio vezista. Zbog toga sada nagađam da se možda radi i o "Centru veze" tj. radio-amaterima pri Vojnom odsjeku opštine Ilijaš.

  U zadnjih par godina sam se raspitivao u vezi sa ovim događajem. Međutim, nisam imao mnogo sreće! Do sada sam stupio u kontakt samo sa jednom osobom koja je radila u prislušnom centru, ali je ovaj (da zabuna bude veća) bio lociran u Semizovcu i u njemu je radilo samo četiri vojnika. Nažalost ni taj moj rođak nije mogao da potvrdi ovaj moj iskaz, i ubjeđen je da "Prislušni centar u Semizovcu sa tim nije imao ništa! "

  Kao radio-amater izjavljujem i sledeće: prisluškivanje i nije baš neka umjetnost. Za to nije potrebna neka skupa tehnologija, poput one koju ste vi iz policije imali. Znam dosta slučajeva da su se čak i borci u rovovima bavili prisluškivanjem: bilo je potrebno imati motorolu, skenirati frekvenciju, locirati kanal neprijatelja, a onda ćutiš i slušaš. Problem je što su borci u rovovima imali višak nediscipline i manjak strpljivosti pa bi nakon desetak minuta uskakali na frekvenciju muslimanskih jedinica i neprijatelju psovali tursku majku.

  Zbog ovakvih pojava učinak pojedinaca koji su se bavili ovim vrstom prisluškivanja uglavnom bio mali. Kao "profesionalca" u ovom poslu, mene je sve ovo boljelo, ali nisam ja mogao ispraviti sve "krive Drine".

  Da sve ne bude crno, poznat mi je i primjer jednog oficira iz Lukavice koji je u toku dežurstava u kasarni, uvijek imao uključenu motorolu i prisluškivao razgovor neprijatelja. Mogu ti reći da je on u toku rata sakupio toliko informacija, dojavio i uzbunio toliko naših jedinica, da se danas može pohvaliti da je od sigurne smrti spasio više desetina srpskih boraca.

  Zbog čega ti navodim ove, možeš pomisliti i pomalo nebitne, primjere? Postoji mnogo načina da se dođe do ovakve informacije. Možda je čak do ove informacije došao i neki pojedinac, ili grupa, a zatim bi komanda neke jedinice "upakovala" izvještaj višim organima da je nekakav "prislušni centar" došao do te informacije.

  Drago mi je što si potegao ovo pitanje jer se na ovoj mojoj rečenici zasnivaju mnoge moje sumnje i pretpostavke. Zbog toga apelujem na sve one koji o ovom "detalju" nešto znaju da mi se jave. Tekst ne mora biti objavljen, ako vi niste za to.

  U svakom slučaju, nisi me nimalo pokolebao da sam lično, svojim očima, dan nakon Borine pogibije vidio izvještaj nekakvog "prislušnog centra" koji je poslat i na Pale.

  Srdačan pozdrav,

  Željko Tomić
  pozdravi_vogosca - 23937 - 03.03.2010 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  Luna


  Vogoščaninu Pravi, nemoj da te iznenađuju postupci vlasti prema borcima, jer ti na vlasti nisu se borili za RS nego za fotelju.

  Dobro je Boro Čorba otpjevao "za ideale ginu budale". Nemoj me pogrešno shvatiti, ali i ja spadam u tu kategoriju budala.

  Ako mislimo na istog čovijeka, Željku, ukucaj ime i prezima na Googlu i ima da se iznenadiš.
  forum - 23428 - 21.01.2010 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (0)

  Ispravke i pozdravi


  Moderatoru ću staviti veliki minus za pogrešnu korekciju posta od "Vogošćanina Pravog", he he, šalim se.

  Želim da ispravim Minera, tekst od 25. 12. 2009, škola za unutrašnje poslove se nalazila na Vracama a ne Vratniku. Vjerovatno je slučajni lapsus.

  Što se tiče SBP RS pišem na drugome forumu i ne bih želio da dupliram pisanje, a ovdje sam, kako rekoh, slučajno došao jer mi je kolega poslao neke postove gdje se ja spominjem.

  Moderatoru da kažem, iz moje meil adrese vidi ko sam tj. ono ispred "mankija".

  Možda se i lično poznajem sa gospodinom Pejićem ako ima još dva brata...

  Toliko sa moje strane i lijep pozdrav za sve na sajtu.
  sarini_specijalci - 23108 - 23.12.2009 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (1)

  RE: Vogošćanin Pravi


  Pravi Vogošćaninu,
  ja pročitah dosta tvojih tekstova, a i onih koji nisu tvoji. Ljudi pišu pisu smiješne stvari o Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, da je to za rubriku "vjerovali ili ne". Svako ima pravo na svoje mišljenje i pogled na rat!

  Od kolege sam dobio prepis nekih postova sa ovoga sajta pa vidim da se u njima i o meni piše. Iskreno da kažem da se o meni mnogo veličaju neke stvari. Pošto sebe smatram normalnom osobom, tako gledam i postove u kojima se ja pominjem, ali mi ne pada na pamet da me uhvati neki kompleks više vrijednosti.

  Jos jednom kažem i tvrdim da nismo bili plaćeni za svoje akcije, i sve što smo radili radili smo za svoj narod.

  A što se tiče ishrane, ni ona nije bila ništa specijalno, a Bogami nije bilo ništa ni od tih narandži što ih ti pominješ.

  Poznajem dosta ljudi iz Vogošće, koji su sada raseljena lica u Višegradu, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i ostalim mjetima, da ne nabrajam više. Mnogi od njih znaju kakav je život bio u SBP RS, a mnogi me i lično poznaju.

  Onaj post sam samo na brzinu sročio jer sam bio vremenski ograničen zbog poslova ali Veliki Jasen i okolinu odlično poznajem baš iz ratnih događanja, a znam i kada je autobus sa borcima A BiH, hrvatske nacionalnosti, pobijegao za Kiseljak.

  Anđića takođe lično poznajem kao i Vrbasa i mnoge druge, ali kao što rekoh svako ima pravo na svoje viđenje ratnih zbivanja.

  Pozdrav i ništa lično.
  sarini_specijalci - 23094 - 21.12.2009 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (1)

  RE: Sarini specijalci


  Stomak mi se okrenuo dok sam čitao ove tekstove o Sarinim specijalcima. Kao pripadnik ove jedinice mogu samo reći da nismo imali nikakvih nagrada, a pogotovu da smo bili plaćeni za neku akciju. Ovaj što komentariše o Vrbasu, da ne kažem Josipoviću, može njega da pita kakva je to jedinica bila.

  Pored toga, ta laž da su oni prvi ušli u rovove i zatim specijalci nikako se ne uklapa u priču o ranjavanju Vrbasa, barem ne vremenski.

  Možda se neko nađe iz Gatačke brigade pa realno i u detalje opiše taj dio ratišta da ja ne pišem jer ja sam u toku tih dešavanja bio u kući učiteljice Zore, mislim da se tako zove, Kalenićeve tetke. Iz te kuće se vide svi položaji, pa i oni mjesto gdje su se predali ona dvojica Hrvata.

  Da se nešto vremenski ne uklapa sa cijelom pričom je i to da je u tom vremenu Savčić nagazio na paštetu a Vrbas je ranjen mnogo kasnije, na putu za Nišićku visoravan, a poginuo komandant PJP.
  Idi na stranu - |listaj dalje|