fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 97175 - 19.09.2016 : Razvigor Srbija - best (0)

Borba na Lisičijoj glavi 1995. godine


Da li neko mogao da potvrdi kog datuma je tačno bila borba na Lisičijoj glavi na Treskavici 1995? Najverovatnije je to bilo 21. juna 1995. godine. U toj borbi su Beli Vukovi likvidirali devet muslimanskih vojnika bez sopstvenih gubitaka.
dobra_knjiga - 96239 - 19.06.2016 : Razvigor Srbija - best (4)

Babo


Nedavno je izašla odlična legijina knjiga pod nazivom "Babo". Knjiga govori o Legijinom angažovanju u Zapadnoj Bosni, gde je vodio Babine vojnike. Legija detaljno opisuje sve važne akcije u toku borbu između Petog korpusa i malobrojnih Babinih vojnika.

I posle 21 godine, on se seća svog bratskog odnosa sa Babinim junacima i piše o njihovom junaštvu i hrabrosti u borbi protiv Alijinih džihadista. Knjiga je izuzetno istorisko svedočanstvo, svako ko ima mogućnosti neka je kupi. Pozdrav i od mene Babinim junacima!
deblokada - 95163 - 14.02.2016 : Razvigor Srbija - best (2)

O ofanzivi na Srpsko Sarajevo 1995. godine


Pozdravio bih Pedju T-55 i zamolio bih ga da nastavi priču o svom učešću u borbama na Spoljnom frontu tokom muslimanske ofanzive na Srpsko Sarajevo 1995. godine.

To je izuzetno, ali izuzetno bitno da ostanu za istoriju svedočanstva o toj velikoj srpskoj pobedi. Svedočanstva koja su detaljno napisana kako bi jasnije pružila uvid u sliku tog teškog, ali slavnog vremena za srpsko oružje.
poturice - 88819 - 19.02.2014 : Razvigor Srbija - best (2)

Pokrstio se Mahmut Bušatlija - krv nije voda!


Potomak Stanka - Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije Mahmut Bušatlija vratio se na Sretenje Gospodnje, 15. februara, u pravoslavnu vjeru.

On je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, na krštenju dobio ime Stanko, a taj sveti čin primio je u crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića. Krštenje je obavio sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović, prenijele su Dnevne novine.

Nakon krštenja, Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, miropomazao je Stanka.

U liturgijskoj besjedi na Sretenje Gospodnje, Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Stanko Crnojević prije pet stotina godina došao kao Sandžak-beg na Cetinje.

 • "Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenje na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević, u manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetilište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. I danas sam i ja kao Mitropolit crnogorski prvi put shvatio onaj blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga poslije bitke na Krusima 1796. godine, kada su mu Crnogorci donijeli glavu Mahmut-paše Bušatlije. I kada je on uzeo njegovu glavu u svoje ruke, između ostalog je rekao: žKada bi oni koji su u ovom dunjaluku znali čija je ovo glava, mnogi bi zaridao i u crno se obukao. I rekao je Crnogorcima: "Ovu glavu, pod mojim prokletstvom, da čuvate, i da se niko ne usudi da je skrnavi... I od tada do danas glava Mahmut-paše Bušatlije se čuva u Cetinjskom manastiru, pored ćivota Svetoga Petra Cetinjskog", kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

  Mitropolit Amfilohije je dodao: "A, evo danas, njegov potomak Mahmut Bušatlija, koji je do sada nosio njegovo ime, vratio se svome domu, svojoj Svetinji, vratio se grobu svoga praoca Ivana Crnojevića".

 • "I od Mahmuta, evo ga, ponovo, obasjan svjetlošću, istinom i ljubavlju Božjom, postao je Stanko Crnojević", zaključio je Mitropolit Amfilohije.
 • ilidza - 88465 - 02.02.2014 : Razvigor Srbija - best (0)

  Prvi napad na Ilidžu 1992. godine


  Ovo su strani snimci o prvom napadu na Ilidžu 1992. godine.

  balkanski_ratovi - 88263 - 20.01.2014 : Razvigor Srbija - best (3)

  Najlepši srpski dokumentarni film


  Pogledajte veličanstveni film o povratku u Beograd kosovskih osvetnika 1913. godine, nakon dva uspešno okončana Balakanska rata. Junaci koji su srušili Tursku imperiju i odbranili Staru Srbiju od divljih Bugara, vraćaju se slavom ovenčani u svoj u dragu prestonicu.

  Za neupućene da još dodam da su ovi junaci stali na vrata Carigrada, jer su pre toga na juriš zauzeli staru tursku prestonicu Jedrene. Isred Carigrada su ih zadržale velike sile Evrope.

  Pogledajte obavezno, ispunićete se velikim ponosom!
  Vrednost ovog filma je neprocenjiva.

  ilidza - 84389 - 16.04.2013 : Razvigor Srbija - best (2)

  Komentar snimaka prvog napada na lidžu - 22.04.1992


  ilidza - 83754 - 18.03.2013 : Razvigor Srbija - best (2)

  Početak rata u Nedžarićima


  Ovo je dio intervijua koji govori o ratu u Nedžarićima  Evo i videa za kompletan intervju:

  ilidza - 83533 - 11.03.2013 : Razvigor Srbija - best (3)

  Srbi logoraši u borbama za Betonaru 1995. godine


  Tačno je to da su u borbama za Betonaru korišćeni i zarobljeni Srbi iz logora u Tarčinu. Za taj gnusni zločin niko nije odgovarao.

  Betonara je, kao što rekoh, jako široka tema. Dosta se o tim borbama raspravljalo i u Hagu, pogotovo na suđenju Miloševiću.

  Evo izjave svedoka - logoraša na njegovom suđenju koji su bili naterani da ginu u tim strašnim borbama.


  "Na dan 3. jula 1995. godine odveden sam iz logora na prinudni rad kod Gušića hale u Sarajevu, gde smo kopali tranšeje i bunkere za muslimansku vojsku. Tom prilikom bili smo vezani za jedno uže. Ja sam tom prilikom bio teško ranjen. Pogođen sam u obe noge, ruke, kao i telo. Od posledica ranjavanja izgubio sam desnu nogu, a leva mi je teško oštećena. Odatle sam prebačen u Vojnu bolnicu u Sarajevu gde sam ostao 100 dana, da bi posle toga bio ponovo vraćen u Silos, a zatim prebačen u bolnicu, da bi 29. oktobra 1995. godine bio razmenjen.. .

  Nas 30 smo iz Tarčina 3. jula 1995. godine odvedeni u Sarajevo vezanih očiju da kopamo neki tunel. Na kopanju tunela smo radili 9 dana i 9 noći, gotovo bez prekida, odmora i spavanja.

  Istog dana su izdvojili nas desetoricu i odvezli na Stup, oko kojeg su se vodile žestoke borbe. Tokom borbe muslimani su bili izbačeni iz Betonjare.

  Muslimani su nas doveli do zida Betonjare koji je bio naspram srpskih bunkera udaljenih oko 20 metara. Naredili su nam da kod tog zida sa unutrašnje strane hale napravimo dva bunkera. Tokom ovih radova naše ruke su bile vezane lisicama za metalno uže, tako da su lisice koje smo imali na rukama mogle da šetaju po tom užetu.

  L. V. iz naše grupe je bio primoran da priđe srpskom bunkeru i da sa njega skine vreću sa peskom, iako je pri tome bio izložen najdirektnijoj smrtnoj opasnosti. Kako je bio vezan nije mogao da pobegne. Isto je morao da uradi i V. D. koji je bio primoran da do srpskog bunkera donese eksploziv.

  Tu smo radili tri dana i tri noći neprekidno.

  Na dan 12. jula bio sam sa ostalima doveden na Stup. Svi smo bili vezani na gore opisan način. U međuvremenu muslimani su uspeli da razruše jedan srpski bunker. Tada su meni, B. B. i V. R. naredili da vezani za sajlu priđemo bunkeru i napravimo novi bunker od vreća sa peskom.

  Dok smo radili nastala je borba između muslimanskih i srpskih vojnika, pri čemu su muslimani stalno provocirali, tako da smo mi bili izloženi dejstvu vatre sa srpske strane. Tom prilikom bio sam pogođen sa 12 puščanih metaka iz automatske puške u predelu obe noge i ruke, leve strane tela i u pluća. B. B. , koji se nalazio neposredno do mene, bio je pogođen sa 17 metaka.

  Muslimani su nas izvukli sa sajlom za koju smo bili vezani.

  Posle našeg ranjavanja prebačeni smo u bolnicu u Sarajevu. Rane su bile veoma teške i inficirale su se. Iako nismo bili zalečeni, sa otvorenim ranama, ja i B. B. smo 20. oktobra 1995. godine vraćeni u logor u Silosu."
  lijekovi - 83287 - 05.03.2013 : Razvigor Srbija - best (0)

  Alergija


  Поштовани Боро, у вези алергије могу да вас упутим на доктора Вишњића, раније чувеног широм СФРЈ. Он је излечио мог брата када је био дете од сличних симптома. Узрок је вероватно нека храна која смета. Вишњић се поново вратио у земљу и поново ради. Јавите му се.

  Dr. Pero Višnjić
  Adresa: blok 45
  Savski kej BG-P-986 A
  Novi Beograd, 11070


  Fiksni: 011-412-5325
  Mobilni: 069-1349-670
  Mobilni: 063-8349-670
  ilidza - 83243 - 03.03.2013 : Razvigor Srbija - best (0)

  Borbe za Betonaru 1995.


  Akcija na Betonaru stvarno nije krenula spontano. Bila je dobro osmišljena i pažljivo isplanirana. Cilj akcije je bio mnogo širi od zauzimanje Betonare i objekta poznatog kao "Hemijska čistionica" gde je i zarobljen taj Sarajkić o kome govorimo.

  Pošto ti to izgleda nije poznato, mogu da ti to opisati ako te interesuje.

  Što se akcije oko "čistionice" tiče, ona mi je poznata u detalje, a imam i informacije sa obe strane.
  ilidza - 83215 - 02.03.2013 : Razvigor Srbija - best (0)

  Nedžarići


  "Рокање" у Неђарићима, лето 1992.

  ilidza - 83186 - 01.03.2013 : Razvigor Srbija - best (3)

  Borbe za Betonaru 1995. godine


  Najžešće urbane borbe u čitavom ratu!

  Da bi se saznala prava istina o ratu u Sarajevu, potrebno je pogledati u ratna dokumenta obe strane. Svi znaju i slažu se u tome da su u Sarajevu vođene najžešće urbane borbe u toku čitavog prethodnog rata. Oni koji su upućeniji, odmah će pomisliti da su najšežće urbane borbe u Sarajevu vođene za Otes. Bar tako deluje! Međutim, ratna dokumenta pokazuju drugačije.

  Najžešće urbane borbe u Sarajevu, pa samim tim i u čitavom ratu, su vođene za objekat Betonaru ili Gušića halu na Stupu od Vidovdana, 28. juna, pa skoro sve do kraja avgusta 1995. godine.

  Napad na ovaj objekat je bio srpski kontraudar tokom velike ofanzive Armije BiH koja je otpočela 15. juna. Betonara je bila hala dužine nekih 60 metara, dobro utvđena bunkerima. Srbi su je zauzeli prepadom, na Vidovdan, oko 8:15 ujutru, bez sopstvenih žrtava. U hali je zarobljen jedan oficir Armije BiH, Smječanin. Nedaleko odatle zarobljen je i jedan diverzant Sarajkić. U čitavom napadu poginulo je nekoliko muslimanskih vojnika.

  Međutim, tada kreće kontranapad manevarskih jedinica 1. korpusa i Vikićevih specijalaca, što je značilo početak jedne ogorčene borbe koja će potrajati skoro dva meseca.

  U bilizini hale, na prostoru od nekih 500 krvadratnih metara, svakodnevno su trajale žestoke borbe. Artiljerija 1. korpusa je iz sve snage tukla po hali, a pešadiske jedinice su pokušavale da je preotmu. U pomoć su im dolazile i jedinice iz Tuzle i Zenice. Sa srpske strane borili su se vojnici Ilidžanske brigade, naravno najviše lokalni vojnici iz Neđariđa i Kasindolske ulice.

  U samoj hali je neprekidno dežuralo desetak srpskih vojnika koji su se gušili u prašini i dimu eksplozija, često noseći gas maske zbog ubacivanja bojnih otrova.

  Borbe su po odlučnosti i žestini podsećale na one iz Staljingrada, pa se može reći da je to bila staljingradska sekvenca u ratnom Sarajevu.

  Srpska odbrana je bila odlučna, a muslimani su neprestano napadali. Tako je potrajalo sve do 31. jula kada su srpske snage minirale halu i povukle se, nakon čega je ista dignuta u vazduh. Međutim, borbe su se nastavile i oko ruševina još skoro mesec dana.

  Danas se retko ko seća tih borbi, naravno osim onih koji su u njima učestvovali, ali postoji niz razloga da se može reći da su to bile najžešće borbe u Sarajevu.

  Borba za Otes je trajala samo nekoliko dana, dok su borbe za Betonaru trajale skoro dva meseca. Pored toga, na tom izuzetno malom prostoru je utrošeno nemerljivo više municije nego na Otesu. Dalje, muslimanske snage su u to vreme bile mnogo bolje opremljenije i naoružane, i sa dobrim snabdevanjem municije. I na kraju, gubici su bili skoro isti kao na Otesu, što je za Sarajevsko ratište bilo jako puno.

  Samo u avgustu, u borbama oko ruševina Betonare poginulo je 35 vojnika 1. korpusa a verovatno i nekoliko policajaca. Sa muslimanske strane je poginulo oko 100 vojnika i policajaca sa muslimanske strane, dok je na srpskoj strani bilo mnogo manje poginulih, možda njih desetak ali je bilo preko 100 ranjenih, što su za malobrojnu Ilidžansku brigadu bili izuzetno teški gubici, koji su pretili da je potpuno parališu. Iz stroja je bila izbačena skoro čitava jedna četa. Ovo su ujedno bili i najveći srpski gubici tokom čitavog trajanja ove ofanzive.

  Što se ratnih dokumenata iz perioda trajanja ove ofanzive tiče, na unutrašnjem frontu oko Sarajeva, kod Srba dominiraju izveštaji vezani za Betonaru. Tamo se šalje najviše municije i sa tim uspesima, pogotovo onim početnim, hvalio se čitav SRK, čije su jedinice u specijalnim izveštajima bile upoznate sa postignutim rezultatima kod Betonare i da su tamo zarobljeni muslimanski vojnici.
  treskavica - 82648 - 15.02.2013 : Razvigor Srbija - best (1)

  Treskavica, oktobar 1995. godine


  U vezi tih događanja na Treskavici, u oktobru 1995. godine, treba malo razjasniti neke zapetljane stvari.

  Prvi korpus je uspeo da zauzme Lupoč, Čelinu, Čardak, Runjevicu i Kragujevac. Komanda SRK-a je odlučila da preduzme kontranapad. Srđan Knežević sa Belim vukovima i Ilidžancima je trebao da vrati Čelinu, a Josipović sa svojim ljudima Runjevicu, a MUP RS da vrati kote Čardak i Kragujevac.

  Kontranapad je otpočeo 9. oktobra. 1995. godine. MUP nije ništa vratio, nego je taj dan izgubio i Hum. Beli vukovi i Ildžanci su ušli na prve rovove na Čelini i zarobili nekoliko vojnika, čini mi se sa Dobrinje, među njima i nekog Hrvata Bagarića.

  Moje pitanja je da li su oni uspeli da vrate Čelinu? Ovo nisam nikako uspeo da saznam. Isto tako me interesuje i da li je Josipović uspeo da vrati Runjevicu? Ako neko zna, neka napiše!
  bihac - 82592 - 14.02.2013 : Razvigor Srbija - best (0)

  O Hamzama


  Било би занимљиво ако би Хамза из Бужима хтео искрено да каже нешто из прве руке о батаљону Хамзи: Која је тајна њиховог успеха, како су обучавани и против кога им је било најтеже у борбама?

  Чуо сам да је 505. било најтеже крајем јула 1995, чини ми се 25. јул, када их је напао Специјални корпус Српске Војске Крајине. Ово је изјавио Дудаковић који је том приликом рекао да су тада једва одржали линије.
  bihac - 82309 - 07.02.2013 : Razvigor Srbija - best (4)

  O 505. bužimskoj


  Zahvaljujem se za odgovore o akciji "Breza 94".

  Po meni, tajna uspeha 505. bužimske je dosta složenija. Nije tu u pitanju samo jedinstvo naroda i vojske i dobar komandant. Ima tu više razloga.

  Kao prvo, tu brigadu su činili tvrdi seoski momci, iz kraja koji je imao ratničku tradiciju.

  Najveći posao su tu odradili vojni imami koji su uz učešće nekoliko stranih mudžahedina uspeli da u tu brigadu unesu duh pravog islamskog fanatizma, gde se borci kasnije zaista ne boje smrti u borbama. O tome je svedočio u filmu i onaj vaš oficir za moral Kovačević.

  To je uspelo samo u 505. brigadi i možda delimično u 7. muslimanskoj, ali ni blizu kao u 505.

  O tome mi je pričao jedan oficir sa Sarajevskog ratišta, koji je krajem 1994. prekomandovan na vaše ratište. On doslovno kaže da imao mnogo iskustva u borbi sa raznim jedinicama, ali da su se svi oni čuvali u borbi i maksimalno štedeli sebe, što nije bio slučaj sa 505. jer oni (po njegovom mišljenju) nisu žalili da poginu.

  Imali ste protiv sebe najslabije jedinice VRS, koje su bile bez nekog borbenog iskustva, slabo opremljene i obučene i vrlo tankog morala. Skoro ista priča je bila i sa jedinicama SVK.

  Teško bi mogli da izađete na kraj sa jedinicima iz Hercegovine ili Sarajeva, koje su se čitav rat borile protiv višestruko brojnijeg protivnika. U borbi sa njima na strah i odstupanje niko nije mogao da računa.

  Najviše su vam na ruku išle međunarodne okolnosti, jer Zapad nije dozvoljavao pad Bihaće enklave. Bez obzira na sve, na hrabrost i upornost, to bi sve palo da Zapad nije zaustavio pretnjom bombardovanjem.

  Ono što ja zameram, to je da je brigada koja je nosila naziv viteška, to bila samo na papiru. Lično sam gledao kada su "Hamze" u avgustu 1995. godine zarobile četvoricu srpskih kuvara, koji nisu ni imali oružje. Onda ih je pred svima poklao jedan Saudijac, dok ga je komandant Hamzi pohvalio rečima:

 • "Kako čovek radi!"

  Isti slučaj i sa Radetom Rogićem, kojeg su ubili pred svima i niko ni reč nije rekao!

  To je u svakoj normalnoj vojsci nezamislivo, dok je to kad vas izgleda bila ustaljena praksa.

  Dakle, priča o hrabrosti, upornosti i pravom fanatizmu stoji, dok o priča o viteštvu i viteškoj brigadi otpada!
 • bihac - 82189 - 03.02.2013 : Razvigor Srbija - best (0)

  O 505. bužimskoj


  Mene interesuje kako je po tebi izgledala ta operacija "Breza 94"?

  Gledao sam snimak te akcije, a i ceo domuntarac o 505. bužimskoj brigadi. Slažem se i to da je to bila najbolja muslimanska jedinica u čitavom ratu. To je napisao i Legija u jednoj od svojih knjiga, a on je imao dosta okršaja sa njima i posebno hvali Izeta Nanića kao najsposobnijeg komandanta.

  To je i bila jedna od retkih muslimanskih jedinica koja je bila obučena za blisku pešadisku brobu, gde su pokazivali dobre rezultate. Još bih te zamolio da iskreno napišeš u čemu je bila tajna fenomena 505. bužimske. Šta je sve to uticalo da se ona toliko razlikuje od ostalih vaših jedinica? Baš me interesuje da li se to poklapa sa nekim mojim zaključcima.
  deblokada - 78676 - 01.11.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

  Molba za Lunu


  Zamolio bih Lunu, pošto se on nalazio na licu mesta, da uradi ono što je najavio tj. da detaljno opiše kako su izgledale borbe tog odlučujućeg 15. juna na putu Semizovac - Srednje kada su muslimani blokirali put.

  O ovom događaju je ostavio svedočastvo samo policijski general Ljubomir Borovčanin, mada mi se čini da je on samo prenio ono što je čuo od onih koji su bili tamo, jer on sigurno nije bio direktan učesnik.

  On kaže da su pripadnici MUP-a ušli u direktan sukob sa mudžahedinima iz odreda "El mudžahid", koji su se po njemu ponašali kao izgubljeni i umesto da prihvate borbu, samo su uzvikivali verske pokliče, pa ih je tom prilikom nekoliko i poginulo.

  Moje mišljenje je da mudžahedini u to vreme nisu bili na Sarajevskom ratištu već na Vozući. U pitanju je bila neka druga domaća muslimanska jedinica, možda 7. muslimanska brigada. Bilo bi lepo da saznamo šta je prava istina o tim odlučujućim borbama za put Semizovac - Srednje.
  balkanski_ratovi - 78604 - 30.10.2012 : Razvigor Srbija - best (1)

  Kumanovska bitka - Krv i magla


  Сто година од ослобођења Старе Србије! Одличан документарац о Кумановској бици!

  srk - 78489 - 27.10.2012 : Razvigor Srbija - best (2)

  Sadejstvo jedinica SRK


  U eleboratu Glavnog Štaba muslimanske vojske iz maja 1995. godine o predstojećoj velikoj ofanzivi na Srpsko Sarajevo, pronašao sam zanimljiv podatak:

  ...muslimanski vojni čelnici navode da je srpska vojna nadmoć na Sarajevskom ratištu rezultat njihove sposobnosti da brzo kombinuju jedinici iz raznih korpusa i da ih u odličnom sadejstvu munjevito uvode u borbu. Posebno su to naglasili za interventne jedinice SRK-a i specijalne snage MUP-a. Jasno navode da odlično sadejstvo ovih jedinica vrlo brzo anulira sve njihove početne uspehe i da njihove snage još uvek nisu sposobne za uspešno sadejtvo u napadu.


  To njihovo predviđanje se i ostvarilo već u prvom danu ofanzive, 15. juna 1995. godine, o čemu je Vogošćanin Pravi nedavno napisao nekoliko odličnih tekstova. Sadejstvo intreventnih srpskih jedinica je bilo perfektno!
  treskavica - 77361 - 20.09.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

  Gubici na Treskavici oktobra 1995


  Što se tiče teksta o pogibijama naših vojnika na Treskavici, to nije moj tekst i ja sam ga samo preneo.

  Možda je ukupno poginulo oko 30 do 40 naših vojnika.

  Što se tiče gubitaka na protivničkoj strani, sa sigurnošću mogu da potvrdim da je Prvi korpus imao ukupno 66 poginulih boraca tokom oktobra 1995. godine. i negde oko 20-30 zarobljenih. Ovaj podatak je objavio general Nedžad Ajnadžić.

  Možda je tu bilo i nekih jedinica iz Drugih korpusa, ali o tome ne znam ništa pouzdano.

  Verovatno je tada na Treskavici bila i neka jedinica njihovog MUP-a, poput Lasti, koje je pomenuo Nebo Bak, pa bi ukupnim muslianskim gubicima trebalo dodati i njihove eventualne gubitke, ali o tome kada bude preciznih informacija.
  treskavica - 77360 - 20.09.2012 : Razvigor Srbija - best (1)

  Stanje na Treskavici na kraju rata?


  Da li bi sada neko mogao sa sigurnošću da kaže kakvo je stanje bilo na Treskavici zadnjeg dana rata 11. oktobra 1995. godine? Koje su kote muslimani uspjeli da od početka oktobra do tada zauzmu i koje su naši uspeli da povrate?

  Sa sigurnošću mogu reći da su Beli vukovi, potpomognuti Josipovićevim borcima 11. oktobra vratili Hum.

  U svojoj knjizi "Pismo prijatelju" Mišo Mijatović, koji je na Treskavici vodio Ilidžance, dosta nejasno opisuje šta se dogodilo 9. oktobra kada je krenuo taj srpski kontranapad. Beli vukovi i Ilidžanci su krenuli da povrate kotu Čelina, MUP je trebao da vrati kote Kragujevac i Čardak, a Josipović sa svojim ljudima Runjevicu.

  Mijatović kaže da su uzeli prve rovove i da su zarobili neke muslimanske vojnike i da je kod njih nastalo rasulo i bežanija.

  Na kraju kaže da MUP, ne samo da nije vratio Čardak i Kragujevac, nego je čak izgubio i Hum. Inače bi po njemu trijumf srpskog oružja bio potpun. Za Josipovića ne kaže da li je vratio Runjevicu, kao ni to da li su Beli vukovi i on povratili Čelinu i ostali na njoj.

  Ako neko zna, neka pojasni stanje.
  treskavica - 73889 - 14.09.2012 : Razvigor Srbija - best (5)

  Pogibije na Treskavici 1995


  Stanovnici Miljevine i Srbinja s tugom, ali i ponosom pamte 3. i 4. oktobar ratne 1995. godine.

  Dok su se pripremali pregovori o miru, muslimanska Armija muslimanske BiH potpomognuta Nato artiljerijom svom žestinom je napala srpske položaje na planini Treskavici.

  Minuti su odlučivali o proboju i izbijanju muslimanske vojske na Drinu. Međutim, nisu izgleda računali na žestok otpor srpske vojske na prevoju Lupoč.

  Svojim tijelima dalje napredovanje zaustavili su Milivoje Bjelić (1947), Ranko Filipović (1963), Neđo Drakul (1938) i Sava Matović (1938), koji zauvijek ostaju na grudobranu. Vodila se borba prsa u prsa. U bolnici u Srbinju redovi za dobrovoljno davanje krvi...

  Kada su vidjeli da linije srpske odbrane ne mogu probiti na Lupoču, muslimanski vojnici su oštricu napada usmjerili na brdo Kobiljaču, ne bi li srpske branioce doveli u okruženje.

  U ovom okršaju poginuli su Anđelko Bilinac (1943), Radenko Zarić (1956), Velimir Kulić (1942), Anđelko Čančar (1951), Zdravko Trivun (1965) i Ranko Stanković (1958).


 • "Muslimanski vojnici padali su kao snoplje, ali ih je bilo mnogo više" - prisjeća se jedan od preživjelih učesnika bitke i napominje da je Komanda odlučila da upotrijebi izviđačko-diverzantsku četu Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao neustrašivi Nedeljko Vukadinović zvani Šiš. Omaleni momak imao je "u nogama i pušci" najteža ratišta, od Vukovara, do Nevesinja, Goražda, Olova, Grahova...

  Šiš, čiji su nadimak dobro upamtili muslimanski jurišnici, bez velikih priprema je krenuo sa neustrašivom družinom.

  Nisu čestito ni predahnuli od prethodne bitke, bez pogovora, krenuli su na negostoljubivu Treskavicu Dragan Vujičić (1958), zamjenik komandira, Miroslav Vuković (1958), Radoje Radović (1968), Milojko Radović (1968), aktivni poručnik Milan Mališ (1967), načelnik Protivvazdušne odbrane i Veljko Ivanović (1964), koji se još uvijek, 10 godina poslije, vodi kao nestao.

  Puna 24 časa vodila su sedmorica neustrašivih srpskih junaka neravnopravnu bitku sa višestruko brojnijim muslimanskim vojnicima, koji su kasnije na sarajevskoj televiziji priznali da nisu uspjeli da ovladaju komunikacijom Trnovo - Srbinje.

  Tijela hrabro poginulih srpskih branilaca pronađena su i sahranjena mnogo kasnije.

  Nažalost, ne i tijelo Veljaša Ivanovića, čiji je otac Đoko dao krv za DNK analizu.

  Čika Đoko, nažalost nije dočekao da sahrani kosti svog sina jedinca.

  Ako neko nešto više zna o pokojnom Šišu i njegovoj jedinici neka napiše.
 • ambih - 73888 - 14.09.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

  Crni Labudovi


  Povodom onog snimka sa Špicaste stijene, gde se veličaju Labudovi, iako se vidi na smnimku da su imali dosta izbačenih iz stroja, treba reći da su Labudovi od kraja 1992. bili planirani za "oslobodioce Sarajeva", a njihov komandant Hase Tirić za najvećeg "narodnog heroja".

  Redovno su učestvovali u ofanzivama na Srpsko Sarajevo, a u junskoj ofanzivi 1995. godine im je bila poverena glavna uloga. Upravo zbog te akcije "Labudovi" su od odreda pretvoreni u laku brigadu. Zadatak naravno nisu izvršili.

  U svoje redove su primali jako mlade borce, računajući da će ih moći lakše fanatizovati. Prosek godina u jedinici je bio 21, a komandnog kadra 24 godine. Pokušavali su od njih da naprave neku repliku 505. bužimske brigade, ali im to nije išlo za rukom.

  Labudovi su bili deca uglavnom iz gradskih sredina, i većina njih je bila previše meka za takve samoubilačke namene. Jedinica je imala na raspolaganju jaku logistiku i bili su pod direktnom komandom Generalštaba muslimanske vojske. Baza im je bila u Kaknju, gde su imali dobre uslove za obuku, a u toku čitavog rata i odličnu hranu. Bili su verovatno najbolje naoružana i opremljena muslimanska jedinica. Uprkos tome, ni to im nije pomoglo da postanu "oslobodioci Sarajeva."
  treskavica - 73688 - 06.09.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

  Treskavica 1995


  Nešto mi se pobrkao tekst koji sam poslao u vezi Treskavice, pa da ne ispadne zabuna, želeo sam da se zahvalim Milanu i Terminatoru na opisu njihovog viđenja borbi za Treskavici na samom kraju rata.

  Opet da kažem da se o tome se kod nas nije skoro ništa pisalo, za razliku od muslimani koji su tome posvetili mnogo veću pažnju. Čak su postavili i dva snimka sa Treskavice tih dana.

  Problem je što se da njima ne može diskutovati. Na jednom njihovom sajtu su izbrisali moju poruku samo zato što je pisana ćirilicom.

  Nadam se da će se i sa naše strane o tome više pisati.
  Pozdrav i svako dobro!
  treskavica - 73663 - 05.09.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

  Treskavica 1995


  Zahvalio bih Milana Simovića i Terminatora da opišu njihovo viđenje borbi na Treskavici. Sa srpske strane se jako malo zna o tome, ali se može zaključiti da su do 9. oktobra 1995. muslimani zauzeli kote Lupoč, Čelinu, Kragujevac i Hum. Nakon toga, 11. oktobra je vraćena kota Hum, o čemu je ovde pisao Nebo Bak.
  hresa - 73660 - 05.09.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

  Špicasta stijena


  Da se nadovežem na odličan tekst Vogošćanina Pravog i na ove nedoumice oko vremena ove akcije. Video sam u komentarima na Jutjubu da je jedan naš lik, koji je učestvovao u toj akciji, kaže da je to bilo u maju 1995. godine i da je u toku vraćanja položaja izbrojao šest mtvih muslimanskih vojnika.

  Razvigore,

  to bi moglo da bude 21. maj 1995. godine, kada je poginuo Aleksandrov (Igor) Aleksandar. Za mjesto pogibije navode se Borije, a ne Hreša. On je ujedno i jedini borac SRK koji je poginuo na tom dijelu ratišta u maju 1995. godine.

  Ono što je posebno interesantno jeste da ja u svojoj evidenciji nemam i tog drugog borca, kojeg Vogošćanin Pravi navodi da je poginuo taj dan.

  Evo i prvog dijela, tog "čuvenog" snimka sa Špicaste stijene. Mada to tako ne izgleda, sniman je sa udaljenosti od preko dva kilometra, što se može vidjeti u prvih nekoliko minuta filma. Inače, akcija muslimana na naš bunker počinje nakon 22 minuta.


  treskavica - 72996 - 21.08.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

  Lupoč i Treskavica oktobra 1995.


  Zamolio bih Milana Simovića da malo detaljnije opiše situaciju i borbe na Treskavici u oktobru 1995, pogotovo za Lupoč, koji je već pominjao.
  treskavica - 31522 - 01.06.2011 : Razvigor - best (0)

  Treskavica 1995


  Zamolio bih gardistu da opiše neke od borbi u kojima je učestvovao na Treskavici, pogotovo ako je učestvovao u borbama u oktobru 1995.

  Zamolio bih i pripadnika 65. zaštitnog puka da nam opiše detaljno bar taj kritični 16. jun 1995, šta se sve to dešavalo na Treskavici i kako su ti napadi zaustavljeni i odbijeni.

  O svemu tome nema nigde ništa da se pročita, pa ne bi bilo naodmet malo truda da jer ovo ne bi trebalo da padne u zaborav, a ima veliku istorijsku vrednost.
  rat_sarajevo - 27375 - 27.03.2011 : Razvigor - best (1)

  O municiji


  Може и до лета, све праве информације су добродошле. Али ми реци бар отприлике оно што знаш колика је била потреба СРК-а замуницијом у то време и колико од тога је набављено. Колико хиљада гранта и милиона метака? Ипак је та муниција одлучила исход офанзиве, па су ми било какве информације неопходне.
  rat_sarajevo - 27365 - 25.03.2011 : Razvigor - best (0)

  Nedostatak municije 1995. godine


  Pošto sam dobio dosta novih materijala sa muslimanske strane koji govore o njihovoj ofanzivi na Srpsko Sarajevo u junu 1995. uradiću malo opširniji prikaz svega toga od onog prošlog.

  Zamolio bih Željka pošto je on već nešto o tome pisao, da napiše šta zna o nedostatku mucije u SRK-u pred samu ofanzivu i kako je rešeno pitanje popune municije.

  Inače, unapred da kažem da su Lipu zauzeli 'Crni labudovi', a glavni pravac napada u ofanzivi je imao 7. korpus i njegova elitna 17. krajiška brigada.
  treskavica - 27147 - 05.03.2011 : Razvigor - best (0)

  RE: Treskavica


  Nisi me dobro razumeo, pitao sam samo za godinu, pošto je 9. oktobra 1995. sve završeno na Treskavici. Znam da si bio tamo, zato sam te i zamolio da to opišeš, hvala puno za tekst. Inače, to su bile dosta teške borbe, gde su muslimani imali veliku prednost i u ljudima i municiji, sreća što im je poginuo general Zaim Imamović, komandant čitave te operacije, pa su tad stali. Inače Zaim je najverovatnije bio njihov najopasniji komandant. Tačno si naveo, dobio je geler pravo u srce.
  treskavica - 27084 - 03.03.2011 : Razvigor - best (0)

  O borbama na Treskavici


  Pošto nije bilo nikakvih priča o završnim borbama na Treskavici u oktobru 1995. zamolio bih Nebu Baka da kaže da li je pogrešio godinu ili stvarno govori o dogadjajima iz 1995, pošto su zadnje borbe na Treskavici, izmedju ostalog i za Hum, bile u oktobru, a ne u novembru 1995. I zamolio bi ga, ako pročita ovo da malo opširnije opiše te borbe, sa više detalja, pošto ništa do sada o tome nije pisano, ni na netu, ni u literaturi, bar da ja znam.
  poturice - 25072 - 24.09.2010 : Razvigor - best (0)

  Teško je biti poturica


  Teško da ima bilo šta gore neko biti poturica. Uvek sam se pitao kako je njima i kako iole normalan čovek može da živi sa takvim nasleđem, a pogotovu oni koji još uvek nose srpska prezimena. Treba izdražati, pa gledati svakog dana sebe u ogledalu i videti poturicu, otpadnika i izdajnika svoje vere i svojih predaka, koji je već dugo vremena i najcrnji krvnik svojem narodu iz kojega je potekao.

  Poturice mrze Srbe najviše iz razloga što smo večni svedoci njihove izdaje i otpadništa i što ih mi stalno na to podsećamo. Preziremo ih mi, jer su zaista dostojni svakakog prezira, ali ih preziru čak i poludivlji Arapi, i to iz istog razloga. Smatraju da od tih otpadnika nikad neče biti pravi muslimani.

  Šta sve nisu pokušali da izmisle da bi opravdali i umirili svoju uzburkanu savest koja ih neprekidno peče, još od vremena kada su se poturčili. Prvo su se hvatali za izmišljotine Franje Račkog o nekavim Bogumilima koji su navodno živeli u Bosni pa su kolektivno prešli na Islam, tako da oni nisu poreklom Srbi, već Bosanci Bogumili.

  Naš ugledni naučnik Vaso Glušac je još 1940. najdetaljnije razvejao te laži svojom odličnom knjigom: "Istina o Bogumilima"

  Pošto je to već ispričana priča, sad imaju novu tezu o svom ilirskom poreklu, bez pominjinja lažnog bogumilstva. Ne znaju jadnici da je naziv Ilir samo jedan od starovekovnih naziva za Srbe i da su Vatikan i Austrija, kasnije i Austrougarska monahriha sve do 20. u službenim zavodima Srbe nazivali Ilirima i njihove institucije u svojoj vlasti ilirskim.

  Šta li će nesretne poturice do kraja da izmisle, ostaje nam da vidimo, a sa njima, tačnije sa njihovim moćnim gazdama sa Zapada nam predstoji novi rat za Rašku oblast, koju je sadašnja i zajnička vlast već obećala našim dušmanima.

  Knjigu "Istina o Bogumilima" možete da skinete i sa ovoga servera ako kliknete OVDJE!
  ilijas_razno - 24708 - 27.07.2010 : Razvigor - best (1)

  O Rifetu Koprdži


  Ja sam prvi pomenuo njegovu pogibiju u članku o velikoj ofanzivi Armije BiH u junu 1995. radi deblokade Sarajeva. Samo sam pomenuo da je poginuli važio za najboljeg borca 7. muslimanske brigade i da je njegova pogibija uzdrmala njihov moral pošto su oni bili predodređeni za odlučujuće napade na probijanju srpskih položaja oko Sarajeva. Nisam spominjao njegov čin niti način pogibije, jer mi je to i nije bilo poznato. Ako su ovi podaci koje je Rale dao tačni, onda je i taj delić priče upotpunjen. Vidim da se u knjizi o Sedmoj muslimanskoj on pominje kao jedan od njenih najvećih junaka.

  Bilo bi dobro kada bi pristigla i neka svedočenja muslimanskih boraca o borbama na spoljnom prstenu tokom juna 1995.
  grbavica - 24318 - 14.04.2010 : Razvigor - best (1)

  O filmu 'Krvavi ples po Šeheru'


  Film je zaista maestralna glupost. Najbednije od svega je to što je scenarista pokrao čitave delove knjige Dušana Zurovca o ratnim dešavanjima u Ozrenskoj ulici koja se zove 'Na straži u Sarajevu', samo je to prebacio u njihov kontekst.

  U nizu izmišljotina o 'Mladićevim specijalcima' daju snimke srpskih graničara iz rata na Kosovu 1998-1999. Vrlo zabavno, svakavih gluposti ima!

  Jedino stvar koja ima neku dokumentarnu vrednost su autentični snimci od 8. juna 1992. kada su muslimani pokušali da se probiju iz Sarajeva i to krvavo platili sa 142 mrtva, po sopstvenim podacima. Bio je to jedan od najkrvavijih dana u toku celog rata.

  Jedino što niko u takvim dokumentarcima ne spominje, je to da je samo Amerika spasila Sarajevo pod muslimanskom kontrolom, jer da nije bilo Amerike, Sarajevo bi se predalo najkasnije do početka decembra 1992. Tada bi već masovno počeli da umiru od gladi i zime.

  Ovako su Srbi morali ustupanjem aerodroma da se "brinu" o snabdevanju svog neprijatelja što sumnjam da je zabeležen slučaj u istoriji ratovanja.
  rat1992 - 24133 - 17.03.2010 : Razvigor - best (0)

  Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije


  1. део  2. део

  ratko_mladic - 24052 - 12.03.2010 : Razvigor - best (0)

  Srećan rođendan


  Срећан ти рођендан ђенерале Младићу, нека те Бог сачува од српских душмана и да те дочекамо у ослобођеној Србији! Хвала ти што нас и данас браниш од Европске уније!

  akcije - 23958 - 05.03.2010 : Razvigor - best (0)

  Dokumentarac o ratu u Sarajevu


  ┐to se tiče dokumentarnih snimaka iz rata o borbama za Srpsko Sarajevo, toga na internetu ima jako malo, svega par kratkih klipova. Jedini dokumentrac je film koji sam ja postavio o odbrani Ilid┐e u aprilu 1992.

  Koja je to TV Srpska Ilid┐a, jel to nešto novo?

  Veliki pozdrav za komandanta Lunu i neka nastavi da piše. To je za njega malo truda, a ostaju vredna ratna svedočanstva koja imaju veliku vrednost.

  Pošto sam već zamolio učesnike da pišu o velikoj ofanzivi tokom juna i jula 1995. godine na Srpsko Sarajevo, zamolio bih i komandanta Lunu da detaljno opiše neke najbitnije borbe iz te ofanzive, pošto je tada bio stalno u prvim redovima i na najte┐im pravcima.

  Svako dobro!

  RE: Studio Srne na Ilidži


  U toku rata Srna je imala istureni studio na Ilidži. Zbog efikasnijeg informisanja reportaže su tamo i montirane a zatim i puštane u etar preko Srnine frekvencije. Vjerujem da su imali bogatu arhivu sa tog dijela ratista jer sam poznavao i nekoliko dobrih novinara i snimatelja iz te kuće.
  akcije - 23942 - 04.03.2010 : Razvigor - best (0)


  Dokumentarac o odbrani Srpskog Sarajeva  Slažem se sa svim što je naveo "Kiki Aco Lazo" u vezi ideja za film. Dodao bih da bi to trebalo da bude mešavina arhivskih snimaka iz rata i svedočanstva preživelih ratnika. Trebalo bi dodati i snimke sa Google Earth-a sa ucrtanim položajima kada se govori o pojedinim akcijama.

  Naravno, to je jako, jako teško izvesti. Prvo, što se većina istinskih junaka iz rata ne bi usudila da javno svedoči o akcijama pred kamerama, jer su zabrinuti za svoju bezbednost. To bi eventualno moglo da se nadoknadi anonimnim izjavama koje mi narator čitao u filmu. Drugo, jako bi bilo teško doći do potrebnih snimaka u arhivu Televizije RS u Banja Luci, za to bi bile potrebne najjače veze, za koje sumnjam da bi neko ko bi snimao taj film mogao da ih potegne.

  Dokumentarac bi trebalo da prati i odlična knjiga, kao zbornik radova o odbrani Srpskog Sarajeva, gde bi bila sakupljena sva dostupna svedočanstva, što je realno i najlakše ostvariti.

  Tako da i uz najbolju nameru pojedinih članova ovog Foruma, teško da će takav dokumentarac ugledati svetlost dana, mada bih ja to iskreno voleo.

  To ostaje u Božijoj ruci...

  P. S

  Nešto slično su uradili Hrvati sa svojim dokumentarcem o Vukovaru koji se zvao "Heroji Vukovara" i urađen je čak u 33 epizode, ali vrlo loše i baziran na lažima i bajkama.
  1992_1995 - 23839 - 24.02.2010 : Razvigor - best (0)

  Trofeji


  Српски ратни трофеји 1991. - 1999.  Оружје и опрема заробљени у борбама против хрватских усташа, шиптарских терориста и америчких војника од 1991. до 1999. године, као и опрема америчких пилота и делови оборених авиона током НАТО агресије 1999. године.
  rat_sarajevo - 23838 - 24.02.2010 : Razvigor - best (0)

  Pišite o borbama...


  Zamolio bih učesnike ovog forume koji su učestvovali u borbama tokom velike ofanzive na Srpsko Sarajevo u junu 1995. godine, da detaljno opišu bar najvažnije borbe u kojima su učestvovali, kao što je to uradio Vogošćanin Pravi. Isto važi i za borbe na Treskavici na samom kraju rata u oktobru 1995. o kojima nije gotovo ništa napisano. Puno vremena je već prošlo od tada, sve to preti da padne u zaborav, a trebalo bi i moralo bi da se sačuva zarad istine, srpske istorije i budućih pokolenja kojima te priče nose veliko junačko i moralno nadahnuće.
  vrs - 23605 - 04.02.2010 : Razvigor - best (0)

  Gubici SRK-a


  Skoro sam siguran da su brojevi koje sam priložio najbliži istini. Ti gubici od 4. 000 poginulih se sigurno odnose na broj poginulih u sarajevsko-romaniskoj regiji, a ne u SRK-u. U taj broj ulaze i gubici 2. romanijske brigade, kao i Rogatičke brigade, koje nisu bile u sastavu SRK-a. Da je SRK stvarno imao više od 4. 000 mrtvih i uz ogroman broj ranjenih koje je imao, bio bi u potpunosti uništen a Srpsko Sarajevo zauzeto. Hvala Bogu, SRK je je uz strašna naprezanja malobrojnog ljudstva do kraja rata sačuvao operativnu sposobnost. Broj koji sam ja naveo od 2333 poginulih i 128 nestalih je objavila Saniteska služba SRK. Pravi broj poginulih srpskih vojnika na Sarajevskom ratištu je negde oko 2. 700. a maksima-lan 3. 000.
  vrs - 23600 - 03.02.2010 : Razvigor - best (0)

  Gubici na Sarajevskom ratištu


  Po zvaničnim podacima Sarajevsko-romaniski korpus izgubio je tokom rata od 4. aprila 1992. do 31. decembra 1995. 2333 vojnika. Tome treba dodati i 128 nestalih vojnika korpusa koji se vode kao poginuli. Kada se tom broju doda i broj poginulih vojnika iz drugih sastava VRS koji su se u početku rata nalazili u sastavu SRK-a ili su dolazili kao ispomoć na Sarajevsko ratište, dolazi se do ukupnog broja od maksimalnih 3. 000 srpskih junaka koji su pali u odbrani Srpskog Sarajeva. To su veliki gubici. Ako se uzme da je prosečno brojno stanje SRK-a tokom rata bilo oko 20. 000 vojnika, znači da je poginulo oko 15 odsto pripadnika ovog korpusa.

  Treba ipak naglasiti da nisu svi ovi vojnici poginuli u borbi protiv neprijatelja. Bilo je tu i dosta vojnika koji su poginuli nesrećnim slučajem, umrli prirodnom smrću ili usled neke teške bolesti, ali su kao vojnici ipak ušli u taj ukupan spisak poginulih i umrlih vojnika SRK-a. Broj takvih slučajeva nije lako utvrditi, ali taj broj svakako nije zanemarljiv. Na primer; junačka Ilijaška brigada je tokom rata izgubila 531 borca, a čak njih 87 su umrli ili nastradali van borbe, što jasno pokazuje da je udeo ovakvih slučajeva u ukupnom zbiru gubitaka SRK-a značajan.

  Prvi korpus 'Armije BiH' imao je mnogo veće gubitke od SRK-a. Po njihovim podacima koje je objavio general Nedžad Ajnadžić u svojoj knjizi 'Odbrana Sarajeva', 1. korpus je ukupno imao 6. 585 poginulih vojnika tokom rata. Od tog broja, 3. 587 vojnika su poginula u delu Sarajeva pod muslimanskom kontrolom, na unutrašnjem frontu, a 2. 998 vojnika 1. korpusa poginulo je na spoljnom frontu oko Sarajeva. U ukupne gubitke muslimanske vojske na Sarajevskom ratištu treba dodati i gubitke 2, 3, 4, 6. i 7. korpusa "Armije BiH" čiji su pojedini delovi neprekidno bili borbeno angažovani na Sarajevskom ratištu. Ti gubici sigurno nisu mali, a procenjuju se na najmanje 3. 5000 poginulih vojnika. Tako da se dolazi do zaključka da je muslimanska vojska na Sarajevskom ratištu izgubila najmanje 10000 vojnika. Razlog tako velikih gubitaka leži u velikom broju ofanziva muslimanske vojske na Srpsko Sarajevo, koje je srpska vojska uvek odlučno slamala.

  Poštovani,

  mislim da broj od 2333 poginula vojnika SRK, koje ti navodiš na ovom mjestu, nije tačan. Najkompletniji spisak poginulih vojnika SRK se može naći u manastiru "Sokolica" na Ravnoj Romaniji, gdje je upisano je gotovo 4000 poginulih boraca SRK. Međutim, ni taj spisak nije ni približno tačan. U to sam se i sam uvjerio kada sam pokušao da na istom nađem desetak najčešće pominjanih boraca na ovom forumu, i samo sam par njih našao na spisku. Isti slučaj je bio i sa mojim rođacima, koji su poginuli na sarajevskom ratištu - od tri sam našao samo jednog upisanog.

  Nažalost, veliki broj srpskih boraca je poginuo nesretnim slučajem, kako to Amerikanci kažu od "prijateljske vatre". Dalje, bilo je i dosta slučajeva pogibije zbog nestručnog rukovanja oružjem, kao i prilikom transporta sa ratišta do mjesta stalnog boravka. Svi ovi slučajevi, kao i umiranje "prirodnom smrću", što je često indirektna poslijedica stresa (srčani udar) ili prehlade, su takođe indirektne posledice boravka na ratištu i treba da se tretiraju kao vojne žrtve, jer to po svom pravilima ratovanja i jesu.

  Uskoro ću na ovoj stranici da objavim spisak žrtava Sarajevsko-romanijskog korupsa koji su upisani u manastiru "Sokolica" na Ravnoj Romaniji. Tačan broj žrtava nikada neće biti poznat! Najveća nepravda je nanešena poginulim na početku rata. Ovo je trajalo sve dok Vojska Republike Srpske nije malo bolje organizovana evidenciju poginulih i ranjenih pod komandom generala Mladića.

  Pored toga, SRK nikada nije imao 20. 000 vojnika. Taj broj je bio daleko manji. Čak i sa nekoliko hiljada vojnika koji su bili samo borci na papiru, ovaj broj je daleko manji. Danas se mnoge procjene o broju vojnika poginulih na sarajevskom ratištu bazira na podacima razno-raznih službi preko kojih porodice poginulih boraca i invalida ostvaruju svoja prava. Međutim, treba imati u vidu da je veliki broj onih koji nisu ostvarili svoja zakonska prava, tj. nisu prijavili svoje poginule tj. ranjene.

  Kao prilog ovoj činjenici mogu navesti nekoliko mojih drugova koji su tokom rata bili pripadnici SRK a nisu ostvarili nikakva zakonska prava, pa čak ni borački staž.

  Konačno. Po svim ratnim statistikama vojska koja napada uvijek ima tri to deset puta veće žrtve nego vojska koja se brani. Zbog toga, broj poginulih muslimana bi morao da bude bar 12. 000, međutim čak ni muslimanskoj strani nije u interesu da se tačan broj objavi. Za političare je uvijek bolje da taj broj nakon rata bude manji, a da se i izvjestan broj vojnih žrtave "prelije" u civilne.

  Sem političara i generali imaju iste interese - sve u cilju prikrivanja njihove nesposobnosti da komanduju vojskom. A kada već govorimo o komandnom kadru Armije BiH, po ocjenama Ratka Mladića, muslimanski borci su bili mnogo bolji nego njihov komandni kadar, za koga je rekao da je bio najgori od svih armija u BiH*. Ovo je i glavni uzrok velikog broja žrtava na muslimanskoj strani.

  * Izjavu Ratka Mladića zasnivam na informaciji koju sam dobio od svoga komadanta, pukovnika M. Š.
  ilijas_razno - 23317 - 15.01.2010 : Razvigor - best (0)

  Pozdrav za Velimira


  Veliki pozdrav za Velemira, pisca knjiege 'Ilijaški Nemanjići'. Posebna pohvala za obradu vojnih gubitaka u Ilijaškoj brigadi. Inače, ta knjiga je samo gruba skica za jednu mnogo opširniju i bogatiju studiju o toj slavnoj brigadi. Nadam se da ćete uspeti da uradite jedno takvo izdanje knjige o Ilijaškoj brigadi. A nadam se i da ćete ovde na sajtu pisati malo više o borbenim operacijama brigade.
  forum - 23045 - 11.12.2009 : Razvigor - best (0)

  Za Minera


  Mineru,

  Malo je skraćen i cenzurisan ovaj moj zadnji post, pa je tako i izgubio provobitni smisao. Postavio sam taj film i još jedan koji nije objavljen, čisto da vidiš ko su oni bili i kakvu su opremu imali. I ništa više od toga! Sve ostalo bi bilo suvišno za ovaj sajt. Nemam nameru nikom ništa da objašnjavam, neka svako veruje u šta god hoće, odavno sam prestao da verujem da svojim argumentima neko može da menja tuđe mišljenje.

  Pozdrav za tebe!

  Ostalima se nisam ni obraćao, pa ne znam zašto su se našli pozvanima da nešto komentarišu?

  Razvigor,

  kao što vidiš opet sam morao da izbacim isti komentar koji si napisao i u prethodnom članku. Privatni podaci vezani za posjetioce ovog foruma su nebitni. Podatak gdje neki đuro, na primjer, živi je u eri moderne tehnologije sasvim nebitan, pa molim i sve ostale da se malo suzdrže od takvih komentara.

  Iskreno rečeno, mislim da bi za svakoga ko živi, bilo u Sokocu ili Beogradu, bilo dobro i jako poučno da se malo "izmakne" i prošeta po inostranstvu jer bi naučio nešto o demokratiji, radu, životu... Dugo sam vremena živio i u Sokocu, Beogradu i Sarajevu, ali mi je ipak trebalo da živim desetak godina u inostranstvu pa da shvatim da da stvari, onakve kakve su tamo kod nas, i ne moraju da budu takve kakve jesu - samo da je Srbin malo pametniji.

  Nemoj da me pogrešno shvatiš, iz tvojih prethodnih komentara je očigledno da si jako pametan momak, ali treba da znaš i da tvoj "cenzurisani" argument nije na mjestu. U eri moderne tehnologije, sve informacije koje ti imaš u mjestu tvoga življenja dostupne su svima u svijetu, i to u mnogo raznovrsnijim oblicima nego što ih vi dobijate.
  kosovo_rat - 23040 - 10.12.2009 : Razvigor - best (0)

  Legija


  Mineru,
  Da te ne bih puno davio, evo ti neki filmovi o Legijinoj jedinici JSO "u. Pregledaj malo youtube, ima još mnogo toga.  vogosca_razno - 23031 - 07.12.2009 : Razvigor - best (0)

  Nocna dejstva


  Naravno da se ne ljutim Mineru, jer ti nisi zlonameran, samo si neinformisan.

  Kapetan Dragan je svoje akcije do detalja opisao u knjizi "Dete groma", a Legija u četiri svoje knjige o ratu na Kosmetu. Ja nisam rekao da su Legijini ljudi ubili na stotine ljudi u noćnim prepadima, već da je on detaljno opisao nekoliko noćnih prepada koje su uspešno izvršili. I niko ne može da dokaže da su tokom agresije imali i jednog poginulog. Novinari su posetili njihovu spomen sobu u Kuli, svi poginuli su nastradali do kraja 1998. Ali, sve to što sam ja rekao je istina, iako je to tebi jako čudno, jer si ratovao u drugim okolnostima, u kojim su se takve stvari činile nemogućim.

  U ratu na Kosmetu je bilo mnogo čudnih dogadjaja koji deluju spektakularno, ali su ipak istiniti. Da li si čuo za noćni prepad na Šiptare u Račku 1999. godine, koji je kasnije iskorišten kao povod za agresiju? U tom prepadu Šiptari su imali 43 mrtva, a naši samo jednog lakše ranjenog. To nisu ničije izmišljotine, to je dokumentovano.

  I 72. specijalna je imala nekoliko spektakularnih akcija na Kosmetu i u samoj Albaniji, deo tih njihovih podviga je zvanično objavljen fillmskim snimcima u toku i posle rata. Ja sam lično postavio film na netu o uništenju američkih helikoptera gde svedoči oficir koji je vodio tu akciju.

  Pročitaj prvo te knjige, pogledaj te brojne dokumentarne filmove, razmisli i vidi da li je to realno i istinito.

  Možda je ipak nešto i moguće od onoga što ti se sada i u ratu činilo nemogućim.

  Bratski pozdrav!
  betanija - 23018 - 06.12.2009 : Razvigor - best (2)

  Betanija


  O akciji specijalaca iz 72. specijalne brigade pričao mi je pre deset godina jedan od najboljih vojnika te brigade. I on je tvrdio da je akcija bila provaljena i da je neprijatelj obavešten unapred o toj akciji. Izgleda da je on i bio upravu.

  To je sigurno odrađeno iz vrha KOS-a, koji je bez svake sumnje svo vreme rata radio za neprijateljske strane. Sigurno ni Stupar nije znao da će njegovi vojnici biti žrtvovani. Verovatno je to odradio zlokobni Aleksandar Vasiljević po nalogu svojih šefova spolja kako bi komromitovao VJ i tadašnju SRJ.

  Drugo, JNA iz koje je nastala 72. specijalna nije imala znanja o obuci i upotrebi specijalnih jedinica jer takvu jedinicu nije ni imala u svom sastavu. Pripadnici 72. specijalne brigade su bili specijalci samo po nazivu i ništa više od toga. Većina tih vojnika imala je malo ratnog iskustva, a njihovi oficiri poput Stupara nisu imali znanja i sposobnosti za bilo kakvu ozbiljniju akciju.

  To što nisu saslušali prave savete ljudi sa terena, zatim način napada i vreme napada, dovoljno govori o tome da nisu imali puno veze sa ratovanjem.

  Bilo je krajnje glupo koristiti bilo kakvu specijalnu jedinicu, pa bila ona to samo i po nazivu, da zauzme neke kote bez strateškog interesa koje drže lokalni linijaši. To je svakako trebalo napasti noću, koristeći opremu za noćna dejstava i prigušivače.

  Efikasnost u obuci i upotrebi specijalnih jedinica uveli su tek ljudi koji su to znanje doneli iz zapadnih zemalja, kao kapetan Dragan i Legija. Kapatan Dragan je u brojnim akcijama svojih Knindži imao samo jednog poginulog vojnika.

  Treba pročitati Legijine knjige o ratu na Kosmetu gde opisuje dosta prepada na daleko bolje utvrdjene linije i položaje nego što su bili ovi na Betaniji, a uvek su ti prepadi bili bez žrtava u našim redovima. Vršeni su noću, koršćenjem noćne opreme i prigušivača. Legijin JSO nije imao mrtvih tokom NATO agresije 1999. iako je imao oko 200 žestokih okršaja sa šiptarskim teroristima i likvidirao nekoliko stotina terorista.
  dobra_knjiga - 22018 - 24.06.2009 : Razvigor - best (0)

  Knjige o Sarajevskom ratištu


  Može li neko da mi kaže da li ima nekih knjiga koje se ozbiljno bave ratnim dešavanjima na Sarajevskom ratištu?

  Čitao sam ratne romane Željka Pržulja, roman Miše Mijatovića, kao i jednu knjižicu Dušana Zurovca, ali tu nema ništa specijalno. Jedino ozbiljnije delo na tu temu je generala Radinovića 'Laži o Sarajevskom ratištu' iako se tu ne govori direktno o vojnim operacijama, nego o razotkrivanju muslimanskih laži.
  ilijas - 21981 - 18.06.2009 : Razvigor - best (0)

  RE: Semizovacki bataljon


  Pitanje o Semizovačkom bataljonu, za Slavka Jovanovića.

  Pošto si rekao da si čitao ranije tekstove, interesuje me da li si ti opisao napad o kome smo pre toga pisali Vogošćanin Pravi i ja? I on i ja samo pisali o tome kako su muslimani u tom napadu prešli putnu komunikaciju Semizovac-Srednje i nastavili dalje, ali su vraćeni nazad. Ja sam postavio i priču jednog muslimanskog vojnika koji je učestvovao u tom napadu. Ako si ti učestvovao u tom našem kontranapadu, molim te opiši to malo detaljnije.

  Da li siguran da su u tom kontranapadu bili Panteri iz Bjeljine? Koliko ja znam, oni su tada bili zajedno sa 65. pukom na Treskavici, mada ne isključujem da su bili i na ovoj strani. Znam da je cela Specijalna brigada MUP-a RS bila duž puta Semizovac-Srednje.

  Pozdrav!
  Idi na stranu - |listaj dalje|