fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

politika_srbija - 99933 - 21.03.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Monahinja Jovana


ISPOVEST MONAHINjE SPC: Niko me nije ni popreko pogledao, iako je moj deda bombardovao Srbe!

Vladimir MITRIĆ đ 21. mart 2017

Monahinja Jovana, rođena kao Sibila Ler (62), Unuka generala Lera, o bremenu svog porekla, duhovnoj otadžbini i iskušenju...

Iako svi znaju da sam, ni kriva ni dužna, potomak nemačkog generala Aleksandra Lera, za protekle tri decenije, koliko sam monahinja, nikada u Srbiji nisam doživela nikakvu neprijatnost. Niko me nije ni popreko pogledao niti mi je uputio bilo kakvu ružnu reč. Pre bih rekla da osećam neku dodatnu toplinu i srdačnost u ophođenju, kao da ovaj narod velike duše i srca, na diskretan način želi da kaže: Ma znamo mi da ti nisi ništa kriva, osećaj se slobodno. Mi te volimo! Tako svoju uzbudljivu i čudesnu životnu priču, ekskluzivno za "Novosti", započinje Sibila Ler (62), potomak generala Aleksandra Lera. Rođena u uglednoj aristokratskoj porodici u Nemačkoj, sada je smerna monahinja Jovana u manastiru Soko kod Ljubovije, u Eparhiji šabačkoj.

 • Voljom Božjeg promisla, ja imam dve otadžbine: Nemačka je fizička, a Srbija moja duhovna otadžbina - kaže monahinja Jovana. - Kao što je po istinitim rečima Gospodnjim: "Duša pretežnija od tela", tako je mome srcu bliža moja duhovna otadžbina Srbija.

  Podeljana osećanja o poreklu dugo su je, kaže, pritiskala i saplitala. Sve dok u besedi patrijarha Pavla u Manastiru Svetog Nikole na Sokolu nije čula, za njenu dušu lekovite, reči: "Čovek ne može da bira vreme i mesto u kojem će se roditi i živeti.

  ZAVEŠTANjE U "NOVOSTIMA"

  RAZGOVOR s monahinjom Jovanom dugo je pripreman. Odlučila se da, ekskluzivno, govori za naš list, "za najomiljene narodne srpske novine", uz napomenu da je ovo jedna vrsta njene ispovesti i duhovnog zaveštanja. Jovana kaže da je ovde izrekla sve što je smatrala važnim i potrebnim i da više neće govoriti za medije zbog poštovanja monaške skromnosti i zaveta.

  Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi. Ali od njega zavisi kako će u životu postupati: da li kao čovek ili kao nečovek. Ma gde bio i ma gde živeo. "

 • Tada sam razumela da čovek kroz život i vreme putuje putevima Božjeg promisla. Rodi se u jednom mestu a celoga života traga za nekim svojim predodređenim mestom. Ne smiri se dok ga ne pronađe, ili dok ono ne prizove njega - priča nam mati Jovana. - Rođena sam u staroj i uglednoj nemačkoj aristokratskoj porodici Ler, koja pripada protestantskoj evangelističkoj crkvi. Moj nadležni sveštenik i prvi veroučitelj bio je učenik i poštovalac čuvenog pastora Fridriha Giznedorfa iz Evenburga kod Osnabrika, koji je, neposredno posle rata, u maju 1945. godine, izgovorio čuvenu besedu o Srbima.

  Od njega sam slušala o jednom narodu koji je u Drugom svetskom ratu izvojevao najveću pobedu: "Pobedu duše, pobedu srca i poštovanja, pobedu mira i hrišćanske ljubavi. " Jer, kad je rat završen i kad su pukle logorske žice, na nemačkoj zemlji se našlo 5. 000 živih srpskih kostura. Svi su očekivali njihov opravdani gnev i osvetu, jer su nemački vojnici u njihovoj zemlji ubijali sto Srba za jednog nemačkog vojnika.

  To se nije desilo. Naprotiv, oni su milovali nemačku decu, davali im bombone, razgovarali sa Nemcima kao sa svojom braćom...

  Tek tada je, kaže mati Jovana, svima postalo jasno zašto je veliki Gete učio srpski jezik, zašto je s tolikom ljubavlju i poštovanjem primao i podržavao Vuka Karadžića, i zašto je Bizmarku poslednja reč na samrtničkoj postelji bila: "Srbija".

  Mati Jovana mir pronašla u manastiru

  Mati Jovana kaže da je to u njoj rodilo želju da upozna "taj mali veliki narod i da se približi njegovom duhu i kulturi". U manastiru Himelstiru kod Hildeshajma prvi put je ušla u pravoslavnu crkvu i prisustvovala svetoj liturgiji, koju je tada služio vladika Lavrentije, tadašnji srpski episkop za Zapadnu Evropu i Australiju.

 • To je bio neopisiv i nezaboravan događaj - seća se mati Jovana. - To je bilo moje duhovno začeće. Moje pravoslavne blagovesti. Tada sam našle sebe i svoj novi dom. Na zemlji i na nebu. I ukoliko bi trebalo da označim najvažnija ili, laički rečeno, najsrećnija tri dana u svom životu, to bi bili: prvi, kad sam prihvatila pravoslavlje kao svoju veru. Drugi: kad sam posle više godina iskušeničkog života primila monaški čin i svoje svetovno ime Sibila promenila u monaško Jovana. I treće: kad sam dobila srpsko državljanstvo.

  Nikad neću zaboraviti dan kada se, posle uobičajenih dugih birokratskih procedura, u mojim rukama našla draga srpska lična karta. To mi je bilo uzvišenije nego da sam dobila diplomu Oksforda ili Sorbone. I gle paradoksa! To je bilo u ono vreme kada su mnogi u ovoj zemlji sanjali o tome da dobiju nemačku vizu ili pasoš i da odu odavde.

  Mnogi je, kaže, pitaju šta ju je tako snažno privuklo pravoslavlju.

 • Na prvom mestu, lepota pravoslavne svete liturgije i ostalih svetih bogosluženja - kaže naša sagovornica. - Zatim pravoslavni smisao monaškog postriga, posta i vrlinskog podviga u hrišćanskom životu, ali i pravoslavna umetnost, ikonopis, drevne freske i pravoslavna duhovna muzika, a iznad svega, lepota srpske svetosavske duše i lepih srpskih narodnih običaja. Naročito harizma krsne slave. Ja sam izabrala za svoju krsnu slavu praznik Sveta tri jerarha, 12. februara. Slavim svečano i toržnstveno kao prava Srpkinja.

  Njena neobična životna sudbina podstakla ju je da se pozabavi odnosima Srba i Nemaca kroz istoriju. U Srbiji se, priča nam mohaninja, spominje da je Stefan Nemanja u Nišu dočekao Fridriha Barbarosu na trećem krstaškom pohodu, i da je nemački vojskovođa za trpezom jeo prstima a Nemanja zlatnim escajgom.

 • I to je činjenica - kaže mati Jovanina. - Međutim, malo je poznato ono važnije, da je Barbarosa oboleo na tom putu od teške bolesti i da ga je Sveti Sava, tada princ Rastko, iscelio od bolesti svojom usrdnom molitvom. Veliki srpski vojskovođa Pavle Jurišić Šturm bio je nemačkog porekla, a slavni srpski komandant Živojin Mišić bio je oženjen Nemicom Lujzom. Nikada, razume se, ne zaboravljam onu drugu, tamnu stranu medalje, velike zločine i krvoprolića koje su nemački okupatorski vojnici u više navrata činili po Srbiji. Stidim se i lijem gorke pokajničke suze i prinosim Gospodu molitve za moje sunarodnike zbog njihovih teških zločina i nedela.

  Gospod ju je, nastavlja mati Jovana, doveo ovde u ovu mučeničku i svetu zemlju, po kojoj je vojska njenih predaka rušila gradove i sela, pljačkala i ubijala, počinila nezapamćene zločine nad srpskom nejači, sejala strah i smrt, žarila i palila...

 • Od tog plamena ostao je sada samo jedan slabačak plamičak, ja, smerna monahinja Jovana, koja gorim kao kandilo pred ikonom Srbije i prinosim suzne molitve u znak pokajanja za sva sagrešenja nemačkog naroda, koji mi je podario fizičko trošno ljudsko telo, a za napredak, sreću i blagoslov mog divnog srpskog naroda u kome sam se duhovno rodila, koji mi je podario večna i neprolazna nebeska blaga - govori mati Jovana.

 • Svakodnevno blagodarim Gospodu na tom velikom daru, i srpskim svetiteljima i prosvetiteljima - Svetom Savi i Svetom vladici Nikolaju, čiji me svetli primeri i dela vode i rukovode u mome duhovnom životu u pravoslavlju.

  General Aleksandar Ler, po ocu Nemac, po majci pravoslavac, streljan 1947. u Beogradu

  Aleksandar Ler, koga su zvali Saša, rođen je 20. maja 1885. u mestu Turn Severin. Po ocu je bio Nemac, a po majci pravoslavac. Odlično je govorio ruski, srpski, rumunski i mađarski jezik. Srednju školu pohađao je u Pančevu.

  U Prvom svetskom ratu učestvuje na strani Austrije i komanduje austrougarskim bataljonom u borbama protiv Srba. Ranjavan je dva puta. Jedno vreme je bio komandant 85. pešadijskog puka stacioniranog u Višegradu. Čin majora je dobio na kraju Prvog svetskog rata.

  Nakon rata, aktivno usavršava svoja vojnička znanja. U čin potpukovnika je unapređen 1921, a u čin pukovnika 1928. General-major postaje 1934. Jedan je od trojice bivših austrijskih oficira (pored Erharda Rausa i Lotara Rendulića) koji su unapređeni u čin general-pukovnika nemačkog Vermahta. Tokom Drugog svetskog rata je bio komandant 4. vazduhoplovne flote koja je bombardovala Varšavu i Beograd. Učestvovao je u borbama za Krit i na Istočnom frontu, pre nego što je 1942. postavljen za komandanta Jugoistoka. Tvorac je planova operacija "Vajs" i "Švarc". Komandovao je Grupom armija E pri povlačenju od Grčke kroz Jugoslaviju. Zarobljen je maja 1945. Za ratne zločine osuđen je 1947. na smrt.

  Streljan je 26. februara iste godine u Beogradu.

  VLADIKA LAVRENTIJE

  Već tridesetak godina živim u Srbiji, u svojoj duhovnoj otadžbini u srpskom manastiru Soko - kaže mati Jovana. - Služim Gospodu i prislužujem, u okviru svojih fizičkih i duhovnih moći, svom duhovnom ocu vladici Lavrentiju. Srela sam veliki broj sveštenika i duhovnih pastira širom sveta. Želim da posvedočim da je vladika po svojoj dobroti i plemenitosti svoje hrišćanske duše neuporediv. Uverena sam da je on najugledniji i najomiljeniji vladika u celom hrišćanskom svetu.

  Nemci cene Srbe, ali ih ne vole

  JOVANA, kako kaže, želi da podseti njene drage Srbe na jednu osobinu nemačkog naroda kada su u pitanju odnosi prema Srbima i ostalim narodima, koju je tačno uočio Sveti vladika Nikolaj, koji je dobro poznavao duh germanskog plemena.

 • Nemci cene Srbe, ali ih ne vole. Nemci ne vole one narode kojima se dive. Tu su, pored Srba, Francuzi i Englezi. A one koje vole, njih preziru. U tu grupu spadaju Hrvati, Bugari, Italijani... Potomci starih tevtonskih ratnika preziru podanički mentalitet fukare. Rusa i Amerikanaca se plaše. Svaka ptica ima svoga kopca.
 • bosna_komentari - 99791 - 10.03.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Lanac Izetbegovićevih laži


  Na portalu Fokus objavio sam 11. februara komentar pod naslovom: "Umjesto nove presude, novi skandal", izražavajući bojazan da će se neslavno završiti pokušaj iniciranja novog suđenja Srbiji za zlo koje je pod njenom dirigentskom palicom počinjeno u našoj zemlji.

  Nažalost, umjesto revizije, zaista smo dobili samo skandal. I to kakav - ogroman!

  Ima li, uostalom, u politici i javnom životu išta skandaloznije od spoznaje da ste sudbinu jednog ekstremno važnog posla prepustili u ruke beskrupuloznog lažova, kakav se pokazao Bakir Izetbegović? On, ne samo da je skrivao istinu od javnosti, nego joj je neprestano servirao laži o statusu bivšeg agenta BiH pred Sudom u Hagu, Sakiba Softića. I političkoj eliti, koju je sazvao u sarajevsku Vijećnicu, rekao je da sa tom formalnošću nema nikakvih problema - da je Softić naš punovažni zastupnik u sudskom procesu protiv Srbije.

  Dodatni skandal sastoji se u tome da je Izetbegović u svoje laži upleo još niz ljudi, koji ovih dana treba da se crvene kao nikad u životu. Pitanje je, stoga, čime je Izetbegović "kupio" zavjereničku ćutnju pomenutog Softića, ali i kompletnog pravnog tima, sa četiri stranca, koji su tobože ozbiljno pripremali zahtjev za pokretanje sudske revizije u Hagu? Zašto su, kad su znali limitirajuću činjenicu o statusu našeg bivšeg agenta, kao zaliveni ćutali i Izetbegovićevi kabinetski savjetnici u Predsjedništvu BiH? Zašto je, tek nakon što smo juče iz Haga dobili "odbijenicu", progovorio i Refik Hodžić, bivši glasnogovornik Suda u Hagu, koji je znao da je Softić još prošle godine zvanično obaviješten da su njegove punomoći prestale da važe?

  Zašto se u kolo laži uplela i Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" te Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida? Sramnu ulogu je odigrala i Fondacija "Pravda za BiH", preko koje su plaćane usluge Sakiba Softića i članova njegovog, već tada se znalo, nelegalnog tima, u zasad poznatom iznosu od 180. 000 konvertibilnih maraka. Koliko li tek iznosi puni ceh?

  Ozbiljan pad autoriteta ovim povodom je doživio i profesor Kasim Trnka, naš najugledniji pravni ekspert, koji je javno hvalisao kvalitet aplikacije koju su pripremili Softić i društvo. Na kraju, dio bruke pao je i na sve nas koji smo pružali zdušnu potporu zahtjevu za reviziju, na riječ vjerujući Bakiru Izetbegoviću i njegovim kategoričnim tvrdnjama da sa Softićevim statusom nema nikakvih problema. Čime je Izetbegović "kupio" zavjereničku ćutnju Sakiba Softića i kompletnog pravnog tima, sa četiri stranca? Ispalo je da ima. Ispalo je, štaviše, da su to svi pomenuti znali još prošle godine. Njihove laži i grijeh za neviđeni skandal time su dodatno uvećani. Pukla je bruka koja nema nikakve veze sa (ne)priznatom krivicom Srbije za genocid nad Bošnjacima, nego samo sa moralnom strukturom i stručnošću osoba koje su, u ime žrtava, preuzele odgovornost za provođenje čisto pravnih radnji potrebnih da ovaj predmet dospije na Sud.

  Sad znamo da smo dva mjeseca bili taoci jedne organizovane grupe lažova. Najmanje što oni, nakon svega, mogu da učine, to je da se duboko izvinu Bošnjacima i kompletnoj javnosti, te da se povuku sa ozbiljnih funkcija koje vrše. Prvi koji to treba da učini je, naravno, Bakir Izetbegović, kolovođa skandaloznih laži i manipulacija.

  Bošnjacima je u Predsjedništvu BiH hitno potreban pošteniji, časniji i sposobniji predstavnik, a Stranci demokratske akcije novi predsjednik. Ovaj sada¿nji počinio je samoubistvo iz zasjede!

  No, čemu su te krupne i naivne laži trebale da posluže? Na to nije lako, pa možda ni moguće, dati uvjerljiv odgovor. Blizu su možda ocjene, koje se već izriču, da je Izetbegović po svaku cijenu išao na produbljivanje ionako velike državne i međunacionalne krize, kako bi time prikrio svoje ogromne neuspjehe. On je i dosad, uostalom, za vlastiti politički ćar obilato zloupotrebljavao tragediju svoga naroda. Valjda je mislio da će mu i ovaj put taj lešinarski posao donijeti političku korist.

  Moguć je još jedan Izetbegovićev motiv: da na odbijanju (jer drugačije nije ni moglo biti) Međunarodnog suda da žrtvi pruži još jednu šansu, otvori proces dosad najveće radikalizacije Bošnjaka. U toj funkciji može biti i njegova jučerašnja ocjena da se Bošnjacima "od mene pa nadalje, polako prelijeva čaša", koja zvuči jako ratoborno i koja na svoj način najavljuje da bi naš najbrojniji narod mogao da se okrene potpuno drugačijoj politici.

  Bošnjacima je u Predsjedništvu BiH hitno potreban pošteniji, časniji i sposobniji predstavnik, a Stranci demokratske akcije novi predsjednik.

  Ako bi skandal sa neuspjelim pokretanjem novog sudskog procesa protiv Srbije trebao da prepuni neku čašu, onda je to ona Izetbegovićeva. Stoga bi, ukoliko mu je preostalo imalo časti, sam trebao izvući odgovarajuće zaključke i svoje političke pozicije prepustiti nekome sposobnijem, nekome ko će bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini služiti s više znanja, truda, čestitosti, spretnosti, iskrenosti...

  Nikad i ni u kom poslu jedan političar ovdje nije uživao takvu jednodušnu podršku kakvu je Bakir Izetbegović imao u operaciji "Revizija". Red je, nakon sramnog fijaska, da pošteno prizna da je to povjerenje jeftino prokockao, i to na krajnje skandalozan, za ozbiljnog čovjeka nedoličan način, piše Vlastimir Mijović za portal Fokus-a.
  djukanija - 99723 - 03.03.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Crna Gora u NATO agresiji na SRJ


  U agresiji NATO na SRJ na danšnji dan prije 17 godina prvi projektili su pogodili Crnu Goru. Na meti su bili radari i kasarne Vojske Jugoslavije. Prva žrtva agresije NATO na tlu tadašnje SR Jugoslavije je vojnik Saša Stojić u kasarni u Danilovgradu. Pogođeni su Obosnik kod Herceg Novog i Crni Rt kod Bara. Kasniji udari su težinu prenijeli na Srbiju ali je Crna Gora bila konstantno pod pritiskom NATO bombi i izdajničke vlade u Podgorici koja je paktirala sa NATO ubicama.

  U Murinu je po priznanju tadašnjeg predsjednika Bila Klintona a koju je dao nedavno francuskoj televiziji, po nalogu crnogorskog političkog vrha koji je sarađivao sa NATO, pogođen most od nebitnog vojnog značaja, kojom prilikom je poginulo šestoro civila među kojima troje djece. Namorbidnija izjava tadašnjeg ministra policije Vuka Boškovića je bila da se građani ne boje, jer NATO bombarduje "samo" vojne ciljeve u Crnoj Gori. Izdajnik je građane Crne Gore u uniformama Vojske Jugoslavije, računao za legitmne mete.

  U vrijeme NATO agresije na SRJ, posebno je bio težak položaj Druge armije VJ u Crnoj Gori, jer je bila napadana od NATO iz vazduha i crnogorske policije na terenu, koja je pokušavala da na svaki način pritisne vojsku da ne može pružiti adekvatnu odbranu, što je bio više nego očigledan dokaz saradnje sa agrsorima. NATO je u crnogorskoj policiji i njenom rezervnom sastavu imao oružanu silu na terenu i logističku podršku.

  Američki bombarder tipa A-10 Tanderbolt je radarski položaj na rtu Arza gađao projektilima sa osiromašenim uranijumom i time to područje ozračio za dugi vremenski period. Od ekipe od preko dvadeset ljudi koja je učestvovala kasnije u dekontaminaciji toga terena, danas nema ni jedan živ.

  Na Cetinju se pojavila za vrijeme rata paravojna grupacija koja je uz nezvaničan blagoslov crnogorske policije pokušala da napadne vojsku na položajima oko Cetinja ali je uz pomoć pripadanika djelova 63. padobranske brigade i vojne policije pohapšena.

  I pored združenog i koordinisanog rada NATO i oružanih formacija crnogorske vlade, Vojska Jugoslavije u Crnoj Gori je uspjela da obori nekoliko bespilotnih letilica, krstarećih projektila Tomahavk lansiranih sa brodova i podmornica NATO iz Mediterana. Izraženo je dejstvo PVO sistema KUB sa aerodroma u Podgorici, i nepotvrđen podatak obaranja britanskog lovca-bombardera Sea Harier u Skadarsko jezero.

  Avioni tipa G-4 RV i PVO VJ sa aerodroma u Golubovcima su izvršili preventivni udar na jurisne helikoptere NATO u Albaniji, koji su se pripremali za napade na vojsku u SRJ, i tom prilikom ih uništili na zemlji. Odmazda NATO je uslijedila samo dan kasnije napadom NATO bombardera na aerodorom u Golubovcima i radarsku osmatračnicu Crni Rt pored Bara.

  Čitavu terorističku jedinicu OVK koja je pritisnuta Voskom Jugoslavije na Kosmetu bila pred uništenjem, crnogorska policija je propustila da umakne preko crnogorske granice u Albaniju.

  Narod je u Crnoj Gori bio većinski, kao što je i danas protiv tiranije i agresije NATO.

  Građani Crne Gore koji su u uniformama Vojske Jugoslavije časno branili svoju slobodu, kao i njihovi preci stotinama godina prije, upisali su se u slavne stranice srpske, crnogorske, slobodarske tradicije. O ovima drugima će suditi vrijeme i istorija...

  Slava i hvala svim žrtvama NATO agresije na prostoru Savezne Republike Jugoslavije i vojsci koja se pokazala dostojnom predaka.
  vrs - 99717 - 03.03.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Vazduhoplovstvo VRS: Okršaj naših jastreba i F16 nad BiH


  DAN KADA SU POGINULA TRI SRPSKA PILOTA: Okršaj naših jastreba i F-16 nad BiH, osveta je stigla brzo!

  Poslednjeg dana februara navršilo se 23 godine od tragičnog događaja kada su američki lovci F-16C u vazduhu oborili četiri jurišnika J-21 "Jastreb" Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske.

  Naime u rano jutro 28. februara 1994. sa aerodroma Udbina u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini na borbeni zadatak poletela su dva aviona J-22 orao i šest jurišnika J-21 jastreb koji su imali zadatak da bombarduju skladište municije u Bugojnu, dok su jastrebovi napali fabriku naoružanja Bratstvo -Novi Travnik.

  AWACS NATO koji je leteo iznad Mađarske u 6. 35 časova otkrio je grupu od šest aviona kako lete na maloj visini ka jugu. Orlovi su bacili bombe na skladište municije, a jastrebovi napali fabriku u Novom Travniku.

  Po uspešno obavljenom zadatku jastrebovi su krenuli ka matičnom aerodromu. U međuvremenu NATO je zbog kršenja Rezolucije UN o zabrani borbenih letova nad Bosnom i Hercegovinom reagovao slanjem prvo dva lovca F-16C koji su se nalazili u patroli iznad Hercegovine. U sastavu dva pilota- kapetani Bob Rajt i svetski poznati Skot O Grejdi, koga će srpska PVO sledeće godine oboriti nad nebom Bosne...

  Lovci F-16C otkrili su jastrebove na letu i bez ikakve opomene na prinudno sletanje krenuli u presretanje.

  Vođa para evidencijskog broja 89-2137 u 6. 45 sati raketom AIM-120 AMRAAM oborio je prvi avion, kojim je leteo kapetan Zvezdan Pešić.
  Prvobitno piloti jastrebova nisu znali bili da su otkriveni, a to su shvatili kada je prvi jastreb eksplodirao u vazduhu.

  Dva američka lovca bez ikakvog upozorenja usmerili su se na ostale avione koje su počeli da obraju jedan po jedan. U narednih 5 minuta u lovu na maloj visini raketama AiM 9 Sidewinder oboreni su avioni u kojima su bili piloti Ranko Vukmirović i Goran Zarić, koji su poginuli, kako je bilo pitanje da li će ostati ostati bez goriva, prva patrola na F-16 napustila je gonjenje preostala tri jastreba, a u akciju se uključuje drugi par lovca F-16C. Taj par uspeo je da obori četvrtog jastreba za čijim komandama je bio pilot Uroš Studen koji je uspeo da se katapultira iznad Jajca, dok je pilot Zlatko Mikerević iskočio kod Ključa zbog nedostaka goriva.

  Jedini pilot koji je uspeo da teško oštećenu letelicu prizemlji na aerodrom Udbina bio je Zlatan Crnalić.

  Dva aviona orao koji su učestvovali u napadu na skladište municije uspeli su pukom srećom da se izvuku.

  Postoje dve verzije događaja kako su se ovi avioni spasli: prema jednoj dolinom neretve i Spilta jedan orao se uspeo domoći Udbine, a drugi je sleteo na Mahovljane, ali tad mu je u susret stigao drugi par F 16, koje je pilot uspeo u niskom preletu preko grada da izbegne i sleti na aerodrom.

  UN su u svojim izveštajima naveli da su oboreni avioni laki jurišnici Jastreb koji su pripadali srpskim vazduhoplovnim snagama i da su posmatrači UNPROFORA izvestili da je jedan jastreb sleteo na Udbinu.

  NATO je takođe u svojim saopštenjima navodio da je AWACS slao radio pozive grupi Jastrebova da slete ili napuste zonu zabrane leta. Obaranje pet srpskih borbenih aviona za srpsku stranu bio je ogromni udar i zbog poginulih pilota i izgubljenih aviona, dok za američke i NATO snage jak podsticaj za dalje akcije nad nebom Bosne i Hercegovine.

  Zanimljivo je to da je dogodine stigla osveta. Protivvazdušna odbrana Republike Srpske je, sistemom KUB (SAM-6), oborila F-16 za čijm komandama je upravo bio Skot O Grejdi. On se katapultirao i preživeo, a usledila je potraga za njim po šumama Republike Srpske. Naime, muslimanske snage su tražile O Grejdija kako bi ga ubile, a za to bi, po starom običaju, mediji okrivili Srbe. Vojska Republike Srpske ga je takođe intenzivno tražila, a zapravo je kuriozitet to da su samo hteli da ga zarobe, posle čega bi u svakom slučaju morali da ga vrate snagama NATO.

  Ipak, američki marinci su posle nekoliko dana locirali O Grejdija i on je evakuisan helikopterom.

  Za ovu poteru pilota O Grejdija znam jer sam u trećem prstenu potere i sam učestvovao, ali je taj njihov pilot bio vešto navođen od NATO snaga da se izvlači prema petom korpusu Armije BiH, a neki naš plan je bio iako smo (ne baš precizno) znali gde se pilot kretao želeli da NATO dođe sa spasiocima (helikopterima) i da spržimo te spasioce, a da pilot bude sekundarni cilj.

  Prilikom potere nagazio sam na oštar metal i lakše povredio stopalo, te sam morao do saniteta koji je bio u reonu Mrkonjića, a od kapetana i poručnika sam čuo da je došlo do vatrenog dejstva naše vojske sa helikopterom spasiocem, ali da mu osim nekoliko pogodaka streljačkim naoružanjem nisu mogli naneti ozbiljnija oštećenja, a na žalost niko od naših nije imao kod sebe nešto jače da bi ga spržio... Jednostavno sreća za njih, da je bio neki rbg, bilo bi vatrometa, tada sam prosekao đon moje matterhorn čizme.
  youtube - 99653 - 28.02.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Jedinica


  losi_srbi - 99591 - 21.02.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Ko se sa Naserom druži, život mu je duži


  ŠTA JE SVE KOMANDANT ARMIJE BiH RADIO ZA DRŽAVU: Orić ubio Belog kao osvetu zbog 9. marta

  V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

  Jovan Otašević: Komandant Armije BiH 90-ih radio prljave poslove za državu. Kao savezni specijalac tukao demonstrante, obezbeđivao noćne klubove.

  Još 1991. godine se znalo da Naser Orić radi prljave poslove za državu. Jedan od takvih "angažmana" bilo je i ubistvo Branislava Matića - Belog ispred njegove kuće na Voždovcu...

  Ovo za "Novosti", 24 godine posle ubistva jednog od osnivača Srpske garde i finansijera SPO, priča njegov najbolji prijatelj Jovan Joca Otašević.

  Prst sudbine je hteo da sa Belim u kolima tog 4. avgusta 1991. ne budu Otašević i Đorđe Božović Giška.

 • Bili smo u Takovu, na smotri Srpske garde. Dizali smo treći srpski ustanak protiv Miloševića. U kolima smo bili Beli, Giška i ja, a u Milanovcu smo Giška i ja izašli, da bi ušla moja žena Milica, koja se vraćala od brata, sa decom. Tu su bili i Giškina devojka i žena Belog - priča Otašević.

  U Beograd, pred Matićevu kuću, na Voždovcu, stigli su oko osam uveče. Čekalo ih je petoro ubica, u belom "mercedesu" i zelenom "Fordu". Beli je izrešetan sa 29 metaka u leđa, a ubice su ga "overile" na asfaltu. Bilo je to prvo ubistvo, koje će otvoriti seriju likvidacija u Beogradu devedesetih. Dok je padao na pločnik, Beli je viknuo: "Bežite, deco!"

 • Jedan od ubica bio je Naser Orić, tada pripadnik Specijalnih jedinica Savezne policije, a nešto kasnije ratni komandant Armije BiH. Momci su ga znali iz grada, iz klubova, u nekima je radio i kao obezbeđenje. Obavljao je prljave poslove za državu. Valjda im je bilo zgodnije da Srbe ubija ustaški unuk - ciničan je Otašević.

  Kako kaže, Orić je učestvovao i u prebijanju demonstranata, 9. marta, a Slobodan Milošević je, navodno, komentarisao: "Ala bije ovaj Naser Orić, svaka mu čast!" Učestvovao je i u hapšenju Vuka Draškovića.

  Ubistvo Belog bilo je, na neki način, osveta države za 9. mart. Beli im je naročito smetao kao finansijer SPO. Posle ubistva, načelnik SUP prišao je njegovom ocu i zagrlio ga sa rečima: "Čika Blagoje, sve ti je jasno." Slučaj je vodio jedan mlađi inspektor Blagoje Avramovski. Saslušavao je komšije, nešto istraživao, mislili smo da folira. Jednog dana se javio s rečima: "Saznao sam ko je ubio Belog." Nije stigao da podeli saznanje ni sa kim, jer su bačene tri bombe u kafić, na Voždovcu, u kome je sedeo - seća se Otašević.

  Nikada niko nije saslušavao nijednog svedoka u vezi sa ubistvom Branislava Matića, pa ni Milicu Otašević. Do danas niko nije uhapšen, niti je odgovarao za to ubistvo. Kako kaže Otašević, savezna poternica zbog ubistva je raspisana za Orićem, ali tek pošto je ovaj već pobegao za Bosnu, u novembru 1991. Da je on učestvovao u ubistvu Belog kasnije je potvrdio i osnivač SDA za Srebrenicu, Ibran Mustafić. On je u svojoj knjizi "Planirani haos" napisao da mu je Orić sam priznao to ubistvo.

  I Giška je poginuo iste godine, na ratištu kod Gospića, u septembru 1991. Otašević tvrdi da je znao da će biti ubijen, pa je otišao "da časno pogine". Ubijen je s leđa.

 • Još pamtim Giškinu izreku iz tog vremena: "Ko se s Naserom druži, život mu je duži" - završava Joca Otašević.

  Jovanova supruga, očevidac ubistva, stradala je pod nerazjašnjenim okolnostima, 2008. godine, u eksploziji, u svojim kolima, na Avali. Ni posle sedam godina njena smrt nije rasvetljena.

  NAPRASNA PENZIJA

  NAČELNIK policije u Ubu dobio je nalog tog 4. avgusta 1991. da propusti dvoje kola, beli "mercedes" i zeleni "ford". Išli su ka granici s Bosnom, pa preko Drine. Nije postavljao suvišna pitanja. Sledećeg dana je penzionisan.
 • prepiska - 99573 - 19.02.2017 : NOMAD Srbija - best (8)

  Odlazi Niksone


  Odlazi Bošnjo, što si i dolazio, nikakve časti u tebi nema, niti vojničke niti ljudske... Sramota je šta ste radili našim momcima! Sakrij se u tu tvoju džamahiriju i ćuti, da ne napišem nešto gore Niksone.
  politika_visegrad - 99569 - 19.02.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Turci ugrozili Ćupriju na Drini


  Višegradska ćuprija u opasnosti je od urušavanja. Ploče se raspadaju, a vegetacija uništava unutrašnjost mosta. Na to upozorava načelnik Višegrada Mladen Đurević i pita - gde su potrošeni milioni od donacija?

  Radovima koje je poslednje tri godine izvodila turska agencija "Tika" most je doveden u pitanje! Najvažniji radovi bili su sanacija stubova. Sve je urađeno tako što je uz stubove čitavom širinom korita nasut kamen, čime je nivo korita znatno podignut, a istovremeno smanjena propusna moć lukova, tvrdiĐurević.

  Ako bi se desila poplava iz 2010. godine, gde je bilo četiri hiljade kubika vode u sekundi, ćuprija bi došla u veliku opasnost. Moglo bi doći do urušavanja samog mosta", upozorava Đurević.

  Načelnik ističe da se kamene ploče kojima je most popločan posle samo nekoliko godina osipaju. Zamerke ima i na rasvetu postavljenu na mostu. Kaže da rasveta na ćupriji ne radi od kad su se izvođači povukli.

  Đurević pita u šta je sve utrošeno deset miliona maraka, koliko je navodno koštala rekonstrukcija mosta. Tvrdi da precizne dokumentacije o tome nema.

  Načelnik Višegrada kaže da nema bilo kakvih pisanih tragova o tome koliko je novca uloženo u rekonstrukciju, te da niko ne zna koliko je novca plaćeno entitetu i BiH.

  Zbog svega ovoga, načelnik Đurević apeluje na izvođače radova i turskog investitora da što prije dođu u Višegrad i reaguju, jer se u suprotnom, kaže, ova istorijska građevina može urušiti.

  Izvor: Srna
  djukanija - 99565 - 19.02.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Šta je napisao Tajm, a Milo prećutao


  Autor: Nenad Zorić

  Trampova administracija je, saglasni su sagovornici Sputnjika, očigledno stavila rampu na prijem Crne Gore u NATO, pa je to glavni razlog nervoze crnogorskog premijera Duška Markovića i njegovih optužbi na račun ruskih zvaničnika. U pitanju je, narodski rečeno, bezuspešno dodvoravanje Severnoatlantskoj alijansi, ističu analitičari.

  Crna Gora je, tvrdi za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković, zemlja koja se nalazi na ivici kolapsa u svakom smislu.

  Tvrdnja premijera Markovića magazinu "Tajm" da su Crnoj Gori "ruski zvaničnici otvoreno pretili i da su njihove (ruske) službe bile u kontaktu s političarima, SPC, NVO i nekim medijima", Raković doživljava kao izjavu kakva se jedino može čuti u Diznilendu.
  "Marković daje intervju američkom časopisu u trenutku kad je jasno da je ekspresni voz NATO integracija Crne Gore zastao tamo gde se najmanje nadalo - u Sjedinjenim Državama".

  Crnogorski premijer Duško Marković kazao je u pomenutom intervjuu da su tajne službe pojedinih članica NATO-a potvrdile informaciju da je na izborni dan u Crnoj Gori pripreman državni udar, te da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe.

 • "To je vrlo površna, aljkava izjava crnogorskog premijera kako bi se još jednom dodvorio NATO-u. Međutim, njegov problem je što je u članku koji je "Tajm" objavio 16. februara, pa onda u intervjuu koji je objavio sa Markovićem istog dana, kazano da je visoki zvaničnik Nacionalnog saveta za bezbednost SAD rekao da Bela kuća nema nameru da prihvati prijem Crne Gore u NATO", konkretan je Raković.

  Na istu činjenicu - da Bela kuća trenutno nema plan da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u - ukazuje i novinar Matija Nikolić.

  Ovo bi se moglo protumačiti i kao vid pritiska na Trampovu administraciju da ne želi da odbrani jednu malu zemlju koja hita ka NATO-u od jedne, kako je Marković slika, strašne i velike Rusije koja želi da izazove krvoproliće. A odbrana je, naravno, u tome da SAD ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u".

  Marković optužuje Rusiju, iako nije izneo dokaze, da nelegalno upumpava novac u Crnu Goru. Istini za volju, njegovom prethodniku nije smetalo kad su ruski građani upumpavali milijarde evra u nekretnine u Crnoj Gori, mada tada ništa nismo čuli negativno ni od Markovića, za koga važi da je bio najbolje informisan u Crnoj Gori i uvek je pokrivao visoke funkcije", podseća Nikolić.

  Projekat Crne Gore u NATO-u je, naglašava Aleksandar Raković, očigledno propao, ma šta Marković i Đukanović da kažu ili da izmisle.

  Zato bi, predlaže Raković, ovaj crnogorski dvojac trebalo da se prilagodi novoj realnosti koja je takva da će se uskoro naći oči u oči sa narodom Crne Gore.
 • druga_juga - 99553 - 18.02.2017 : NOMAD Srbija - best (3)

  Vojvoda Đujić


  Hajde da vidim junaka koji će da pobije ove reči junačkog Vojvode Momčila Đujića!!!

  lnr - 99539 - 16.02.2017 : NOMAD Srbija - best (3)

  Dejan Berić, intervju


  hag - 99525 - 13.02.2017 : NOMAD Srbija - best (2)

  Ljubiša Beara umro u Berlinu


  U nemačkom zatvoru οkončao se život ratnog šefa bezbednosti Vojske RS. Deseti Srbin preminuo tokom procesa u Hagu, ili izdržavajući kaznu.

  Savčić: Nije mu dopuštena prava medicinska nega i lečenje

  NEKADAŠNjI načelnik bezbednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, haški osuđenik Ljubiša Beara (78) preminuo je u zatvoru u Berlinu. Beara je u Nemačkoj izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi za genocid u Srebrenici. Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije RS, kaže da je Beara bio duže vreme bolestan i da je, kako je on dobio informaciju, umro dok su mu u poseti bili sin i unuk.

  Sahrana će verovatno biti u Užicu. Ljubiša jeste rođen u Sarajevu, ali mu je iz Užica otac - kaže Savčić.

  On dalje dodaje da smrt Ljubiše Beare ostavlja gorak ukus svima koji su ga poznavali.

 • Umro je u zatvoru iako je bio teško bolestan. Nije mu dopuštena prava medicinska nega i lečenje. Pitam se zašto se toliko teško bolesni ljudi ne puste na slobodu tih poslednjih dana života - kaže Savčić.

  Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije podigao je optužnicu 26. oktobra 2002, protiv pukovnika Beare. Predao se 9. oktobra 2004. u Srbiji. Haški tribunal ga je osudio 10. juna 2010. Krajem januara 2015. godine potvrdio je Beari kaznu doživotnog zatvora.

  Ljubiša Beara, rođen je u Sarajevu 14. jula 1939. Bio je pukovnik Kontraobaveštaje službe (KOS) nadležan za zapadnu Hercegovinu i Dalmaciju. Kada je počeo rat u BiH, Beara je proglašen za načelnika bezbednosti Glavnog štaba VRS. Bio je komandant jedinica Vojne policije Glavnog štaba VRS.

  Beara je deseti Srbin koji je umro ili tokom procesa u Hagu, ili izdržavajući zatvorsku kaznu. Pre njega su preminuli generali Đorđe Đukić, Momir Talić i Zdravko Tolimir, te Slavko Dokmanović, Milan Kovačević, Slobodan Milošević, Miroslav Deronjić. Milan Babić je počinio samoubistvo u haškoj ćeliji. General Mile Mrkšić preminuo je izdržavajući kaznu u lisabonskom zatvoru. Pre godinu i po dana u Hagu je veče uoči svedočenja u procesu generalu Ratku Mladiću u hotelskoj sobi preminuo i veštak sudske medicine Dušan Dunjić.

  META TEŠKIH OPTUŽBI

  Vojislav Šešelj i Radovan Karadžić označili su Ljubišu Bearu kao glavnog organizatora streljanja muslimana u Srebrenici 1995. Karadžić je rekao da je to "izdajnik srpskog naroda, koji je najviše štete naneo srpskim interesima".

  Večna slava srpskom heroju!!!

  NOMAD
 • politika_srbija - 99485 - 09.02.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Bećković za Kralja


  Bećković: Za kralja sam jer je predsednik Srbije, predsednik Srbije, a kralj Srbije kralj svih Srba

  četvrtak, januar 12, 2017

  Posle tolikih žrtava stvorena je Republika Srpska i ona je sada toliki problem. Prigovara im se zašto slave svoj rođendan i slavu, što je zapamćeno samo u najneslavnijim i neslobodnijim vremenima, kaže za Sputnjik akademik Matija Bećković, koji govori i o tome kako su Srbi izdali svoje žrtve i svog kralja.

  U kom društvenom uređenju živimo? Nekada ste živeli u nadi da će Milošević biti naš poslednji predsednik, da li je u Vama ostalo nade da će Srbi ikada više videti krunisanje svog kralja, da li bi to nešto promenilo?

  Da je Titu palo na pamet da se proglasi za kralja, svi naši republikanci bi preko noći postali monarhisti. I kad bi bilo kome od ovih naših uspešnih političara to palo na pamet, to bi bio mnogo manji problem nego da kralj bude onaj ko je zaista kralj. Problem je što je naš kralj pravi, ako je on pravi, onda bi svi drugi morali biti pravi, a to bi bio veliki prevrat, nešto na šta nismo spremni. Mi smo jedan od retkih naroda koji ima svoju nacionalnu dinastiju, ali desilo se da nju ukine jedan tuđin i apostata, za koga još uvek ne znamo ko je i kako se zvao. Mislilo se, ako propadne taj poredak, Srbi će se setiti sebe i svog istorijskog državnog uređenja. Ali čuli smo da je glavni problem: zašto bi kralj bio kraljev sin, a ne bilo ko drugi. U tom smislu se ovde još uvek vodi ta kampanja.

  Mi nikada ne kažemo Kraljevina Belgija ili Kraljevina Norveška, Kraljevina Španija, jer bi tako podsećali kako su to moderne evropske države, sa visokim standardom i najvišim stupnjem demokratije, nego još uvek pričamo kako bi kraljevina bila neka rekonstrukcija doba u kome je kralj sedeo u pročelju, gde bi bila njegova glavudža i zaponjak, a drugima bi davao ako nešto od njega preostane. Da je to jedan simbol koji srpski narod ima, to niko ne govori, a da su ti simboli tako važni za naš nacionalni identitet i naše postojanje, to niko i ne spominje. Da je sve što je poginulo u našoj prošlosti, poginulo za kralja i otadžbinu. Održati tu sveću nepretuljenu i imati taj simbol živ, to nijedan narod ne bi propustio da obnovi, sem nas koji smo se našli u bespuću i izjednačili sa golim dolinama, sa novokomponovanim državama i njihovim istorijama, da krećemo iz početka da tražimo neki oblik, kao da ga nismo imali kroz vekove. Ta propaganda koja traje od 1941. godine, to živi i danas. Niko nije završio govor na srpskom jeziku kroz vekove, da nije završio rečju "Živeo kralj". Niko se nije ni setio da bi Srbija mogla biti nešto drugo, to je prosto prirodni oblik postojanja srpske države.

  Današnja kraljevina i kralj bili bi po meri ovog vremena, ne bi bili ništa drugo nego što je kralj u državama koje sam nabrojao. Niti je vidljiv, niti odlučuje o bilo čemu, on prosto postoji kao simbol jedinstva i trajanja te zemlje i u tom smislu bi za Srbiju bilo najprirodnije, najlakše da raskrsti sa komunizmom. Bio bi to najubedljiviji dokaz da je raskrstila. Kada danas govorimo o rehabilitacijama, tome se najviše protive oni koji su protiv restitucije, da nastave da žive u tuđim kućama.

  Da li Vam se čini da su Srbi sa prostora koji su u neku ruku izgubljeni - neki su i trajno izgubljeni jer, iako su srpski u zemljišnim knjigama, Srbi tamo više ne žive - uvek imali veću želju da Srbija bude kraljevina? Zašto?

  Zato što je predsednik Srbije, predsednik Srbije, a kralj Srbije kralj svih Srba. On ih drži na okupu, to je postalo takođe jedan od problema u vreme kada je srpska kokarda postala tuđe, a petokraka domaće znamenje. Mnogi bi pomislili da smo petokraku mi izmislili, a da nam je kokarda nametnuta. U tom smislu se mnogo stradalo i mnogo je bilo straha, jer možda nijedna reč nije toliko klevetana kao reč "kralj". Samo mi je žao što neka od ovih naših bivših republika nije imala sto grama neke krune da pokaže šta bi to njoj značilo, šta bi oni od toga napravili. A mi imamo krunu koju niko ne spori koja je autentična, odavno priznata, pod kojom smo postigli sve što smo postigli u istoriji. Mi hoćemo republiku, a hvalimo se onim što smo postigli kao kraljevina. Nemamo ništa što bi smo rekli da je za ponos i diku od kad je Srbija republika. Kad bi Rusi imali kralja, mislim da se ne bi dvoumili ni minut, jer to je prirodan oblik njihove države, njihovog carstva.

  Kada se raspala Jugoslavija i kada se dele među republikama čačkalice, slanici i salvete, Tito je pripao Srbima, ne znate po kojoj osnovi. Kako to da niko ne traži da mu damo bar neki deo. Pričalo se pedeset godina kako je kralj pokrao zlato i pobegao iz zemlje, a sad je to zlato koje je kralj pokrao nađeno u Titovom trezoru.

  Šta bi ste rekli Vašem ocu da možete da se vratite u 1941. godinu, kako bi ste ga savetovali, kako bi tada izgledala Vaša čuvena pesma "Otac"?

  ¿ To što se dogodilo, to niko ne bi mogao da veruje. Da će kralj biti izdajnik i manji Srbin od jednog došljaka koji je imao 16 imena. Da će značka koju je on doneo biti srpski znak, mada Srbi za njega nisu ni čuli, ni znali. Da će Srbija sebe na tom putu dovesti do nepostojanja. I da će taj isti, kad su ga pitali da li malo zazire od Srba reći: "Ja sam njih sredio da budem miran 150 godina". Sada imamo Beli dvor u Beogradu, pa se malo-malo govori koliko prestolonaslednik duguje za struju, kao da bi, da on nije tu, struja bila ukinuta. Kao da su, dok je tu stanovao onaj uljez, postavili nekad pitanje je li platio ili nije platio. I kao da bi, da nije tu onaj čija je to kuća, tu držali kokoške i krompir. Toliko je dugo trajalo to potkidanje srpskih korena i tradicije, toliko su dugo Srbi bili na udaru, tako da, što je manji narod, to je bio veći njegov nacionalizam. Postoji Velika Britanija, što kaže Gordi Albion, ali problem je Velika Srbija. To je pogotovo došlo do izražaja sad kad je na sceni ne zakon jačega, nego zakon najjačega.

  Velika Srbija je rasparčana, te parčiće i dalje kidaju. Vi ste nedavno bili na jednom delu koje se sada bori za nešto što odavno ima. Da li možete da nam otkrijete kako će izgledati proslava rođendana Republike Srpske?

 • Hercegovina je podigla, kako je izračunao akademik Ekmečić, jedanaest ustanaka za svoju slobodu. Imao sam sada priliku da budem u Trebinju koje je verovatno najlepši grad, ne samo u Republici Srpskoj. Tu je posle tolikih decenija nepravdi na brdu iznad grada sahranjen Jovan Dučić, koji je umro 1943. godine u Americi, a već 41 godine je napisao pesmu "Vrbas", o stradanju Srba u NDH. Ali ta pesma je bila zabranjena, mada u njoj nema ničega sem oplakivanja nevinih žrtava. I te žrtve i te jame u koje su bačeni bile su betonirane, nisu nikada popisane. Srbi nemaju svoj Jad Vašem. Nisu popisali svoje nevine žrtve da se ne zamere onima koji su te jame napunili ljudima. Drina je postala mnogo veći i tvrđi zid nego što je berlinski. Posle tolikih žrtava stvorena je Republika Srpska i ona je toliki problem. Pokazalo se da je ona neka međa među verama i civilizacijama, između superiornih i inferiornih civilizacija, nacija i vera i da je sad ta metafizika nekako ugrožena time što su ovi ljudi izborili tolikim žrtvama, da mogu da slobodno žive u 21. veku.

  Tu se pokreće neki zakon stariji od ljudskog razuma, sad to bode oči. Prigovara im se zašto slave svoj rođendan i slavu, što je zapamćeno samo u najneslavnijim i neslobodnijim vremenima.

  Pomenuli ste spisak srpskih žrtava, one ne zastarevaju, a ta uspomena? Zašto Srbija konačno ne napravi spisak žrtava?

 • To je velika greška i veliki greh, da ne samo što to ne zna svet, nego skoro i da Srbi zaboravljaju. Kad kažete da je samo za Srbe bilo sto za jednog, sto za ubijenog, pedeset za ranjenog, to malo ko zna. Kad se kaže da je bombardovana Jugoslavija, nije, bombardovana je Srbija. Pa i sad kad je NATO bombardovao. Avioni su preleteli celu Jugoslaviju da bi izručili te bombe na Beograd. Mi smo to u ime bratstva i jedinstva sakrili od samih sebe, da bi smo danuli dušom i živeli snošljivije, ali to je rezultiralo time da se tvrdi da tih žrtava nije ni bilo. Da su neki drugi bili žrtve, a da smo mi porobili one za koje mislili da smo ih oslobodili. Nemanje te čitulje, nebriga o tolikim nevinim žrtvama nam se osvetila. Da nije bilo Jevreja koji su pored one večne vatre u Jad Vašemu ispisali "Jasenovac", to bi se izbrisalo, kao što je na neki način izbrisano na jasenovačkom polju gde je podignut cvet. Gledao sam seljake sa Kozare koji kad dođu ne znaju gde da zapale sveću, jer to nije predviđeno. Ne znate da li je to simbol za pesmu leta ili će tu da se ljudi venčavaju ili će biti jedno od najvećih stratišta u Evropi, kao što je Aušvic ili Mathauzen.
  Ko danas piše poeziju? Da li taj koji piše poeziju uopšte živi u ovom svetu, posebno onaj koji piše ljubavnu poeziju?

 • To može da se pita svaki drugi narod osim Srba koji su pesnički narod. Taj narod održava veru u poeziju, kao veru u večni život. Poeziju su izdali čak i mnogi pesnici, da ne govorimo o književnim kritičarima, tumačima, izdavačima. Oni svaki dan pričaju da to više nikog ne interesuje i da je vreme poezije i pesnika prošlo. Ali to nisu uradili čitaoci, ljubitelji poezije. Kad god se negde srećno spoje dve reči, uvek ćete gde se najmanje nadate sresti nekog čoveka koji je to primetio, isekao iz novina i stavio u svoj novčanik.

  Mi smo iz vekova ropstva izneli svoju veliku poeziju. Mi smo opravdali svoje postojanje poezijom. Mi smo onaj narod za koji je Gete kazao da ni u jednoj poeziji sveta nije našao da zvezde razgovaraju, kao što je to video u srpskim narodnim pesmama. Mi smo okupljeni više oko svojih pesničkih likova i junaka, nego oko istorijskih ličnosti. Kada govorimo o Kosovu, istorija ne zna za devet Jugovića i desetog starog Jug Bogdana, ali poezija zna i kako se zovu i kako izgledaju, oblače se i gde su poginuli. Oko tih likova se skuplja naš narod, obnavlja njihova imena, živi. I dao je evropskoj kulturi baš to i po tome se među narodima prepoznaje i na taj način i u tu veru još uvek veruje.
 • prepiska - 99419 - 04.02.2017 : NOMAD Srbija - best (2)

  Zlatibor Lončar, doktor za smrt, korupciju i Vučića


  Zlatibor Lončar je aktuelni ministar zdravlja i funkcioner Srpske napredne stranke. Za člana Vučićevog kabineta izabran je iako nema adekvatne profesionalne reference. Naprotiv, u njegovom obrazovanju postoji više naučno-fantastičnih detalja, kojima bi se, da je Srbija pravna država, pozabavilo nadležno tužilaštvo.

  Lončar je završio Medicinski fakultet nakon osam godina studiranja. U zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Ministarstva zdravlja, navodi se da je 2001. godine završio specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije u londonskoj bolnici "Hamersmit", gde se navodno usavršavao i 2006. godine. Spacijalizaciju iz opšte hirurgije završio je 2003, a specijalistički kurs iz transplantacione hirurgije jetre u Kraljevskom koledžu u Londonu 2011. godine. Zvanična evidencija o tim kursevima ne postoji. Tačnije, u bolnici "Hamersmit" nema dokumenta o kursisti Lončaru, a on u Klinačkom centru nikada nije priložio potvrdu o tom navodnom diplomiranju. Opravdanu sumnju u verodostojnost zvaničnih podataka podstiče i činjenica da Lončar ne zna engleski jezik, pa se postavlja pitanje kako je završio sve te kurseve.

  Sredinom novembra 2012, na konkursu za kliničkog asistenta između četiri kandidata izabran je Lončar, a samo on nije ispunjavao uslove za izbor. U to vreme nije mu bila prihvaćena doktorska teza, o čemu svedoči zapisnik koji je zaveden u sekretarijatu Medicinskog fakulteta pod brojem 014017/2. Iako status kliničkog asistenta predstavlja najniži rang u lekarskoj hijerarhiji, Aleksandar Vučić mu je poverio Ministarstvo zdravlja, čime je prvi put u novijoj istoriji između 200 docenata, 150 vanrednih i 100 redovnih profesora za ministra izabran asistent. I to asistent koji nije ispunjavao uslove ni za dobijanje tog ranga.

  Umesto naučnim radom, Lončar je karijeru gradio bržim putem, preko Surčina. Kao mlad lekar, i kad nije bio u smeni, dežurao je pored ranjenih kriminalaca. Takvim aktivnostima stekao je nadimak "Doktor Smrt", poveću sumu para, stan u Beogradu i prvi "Audi A6". Otkad je postao ministar, vozi džip BMW 6 i uspešno, na štetu građana, razvija svoj biznis.

  Ako ga za ulazak u Vladu nisu preporučili profesionalni kvaliteti, možda taj uspeh može da zahvali podacima iz biografije koji se ne nalaze na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja nego u spisima sudskog procesa za ubistvo Zorana Đinđića.

  Dejan Milenković Bagzi, bivši član surčinskog i zemunskog mafijaškog klana, u svom svedočenju, 2006. godine, optužio je dvojicu lekara iz Urgentnog centra za saradnju s Dušanom Spasojevićem i Miloradom Ulemekom Legijom. Svedok-saradnik je naveo nekoliko zločina koje su lekari Miroslav Risović i Zlatibor Lončar izvršili na Spasojevićev zahtev, posle čega su bogato nagrađivani.

  Risović i Lonćar su bili zaduženi da u Urgentnom centru na različite načine zbrinjavaju ranjene i povređene kriminalce. Pomagali su onima koji su pripadali zemunskom klanu, a njihove protivnike su slali na onaj svet. Čim bi ćuli da je neki mafijaš ranjen, dolazili su u bolnicu, ubacivali se u lekarski tim s izgovorom da poznaju žrtvu, menjali su smene i dežurstva i sprovodili direktive iz Šlerove ulice. Falsifikovali su lekarske nalaze koji su upotrebljivani kao opravdanje na osnovu kojeg su se pojedini kriminalci izvlačili iz zatvora, čak su i lečili rodbinu mafijaških bosova.

  U beogradskom naselju Žarkovo, 5. septembra 2002, došlo je do pucnjave u kojoj je ranjen Veselin Vesko Božović, poznati crnogorski kriminalac. Iako je imao teške povrede grudnog koša, oštećena pluća i pokidana creva i krvne sudove u stomaku, posle operativnih zahvata Božović se izvukao iz kritičnog stanja i počeo da oporavlja. Već posle dva dana mogao je da sedi i komunicira. Sutradan su ga medicinske sestre našle mrtvog.

  Bagzi Milenković je objasnio uzroke misteriozne smrti Veska Božovića. Spasojević je hteo da Božović bude ubijen. Posle pokušaja ubistva Božovića, došao je u Šilerovu doktor Risović. Dušan (Spasojević) se raspitivao da li će da preživi, pošto je imao doktore koji su dokrajčivali žrtve da ne prežive, a kako mu je Risović rekao da će ovaj ostati živ, Dušan mu je rekao da dokrajči Božovića. Doktor Risović se dvoumio neki dan. Taj razgovor je vođen u kući sa Spasojevićem. On je slobodno pričao s tim doktorima, a onda je pričao i s doktorom Lončarom, koji mu je rekao da on više nije hteo da Rileta čeka, jer se on uplašio, da izvoljeva i da je on dokrajčio Božovića - rekao je Milenković na suđenju za ubistvo Đinđića i napomenuo da je Lončar kasnije Spasojeviću potvrdio da je injekcijom ubio Božovića, a "za tu uslugu dobio stan u bloku 62 na Novom Beogradu".

  Veze sa zemunskim mafijašima Risović i Lončar nisu ni pokušavali da sakriju. Naprotiv, hvalili su se automobilima koje su dobili na poklon, a Legiju i Spasojevića su svečano dočekivali u Urgentnom centru. Lekari i medicinske sestre dobro pamte dolaske članova zemunskog klana u posetu Spasojevićevom ocu. Bahati i primitivni, ponašali su se kao da su u Šilerovoj, a ne u bolnici.

  Zlatibor Lončar je lično operisao oca Dušana Spasojevića. Uradio je to mimo propisa, pošto je tada još bio na specijalizaciji. Aktuelni ministar je priznao da je operisao Spasojevićevog oca s objašnjenjem da je "čovek prošao istu proceduru kao i svaki drugi pacijent i o tome postoji dokumentacija koja može da se proveri".

  Kompromitovanim kolegama suprotstavio se samo dr Đorđe Bajec, tadašnji direktor Kliničkog centra. Iako je odbijao da poveruje u to da postoje i lekari koji su spremni da ubiju nemoćnog pacijenta, bez obzira ko to bio, Bajec nije mogao da ignoriše činjenice. Kad god su u Urgentni dovožene žrtve raznih pucnjava, pojavljivao bi se dr Risović. Menjao bi smene, ostajao na dežurstvu po ceo dan, samoinicijativno odlazio u vizite ranjenicima. Gde god bi se udenuo, pacijentovo stanje bi se komplikovao na neobjašnjiv način.

  Iako je odbijao da poveruje u to što vidi, dr Bajec je pokušao da iz lekarskih ekipa koje su vodile takve slučajeve izbaci Risovića i Lončara. Skupo je platio tu avanturu. U leto 2002. na mobilni telefon pozvao ga je Legija. Rekao mi je: "Legija ovde, ostavi doktore Risovića i Lončara na miru". Odgovorio sam mu: "Zamislite da se vaši vojnici ponašaju prema vama kao da su oni vama starešine, a ne obrnuto". On je rekao: "Da ne ulazimo u priču, vi ovo shvatite kako hoćete" i spustio je slušalicu - prepričao je Bajec. U tom trenutku Bajec nije ni poverovao da ga je zaista nazvao Ulemek. Tri dana posle razgovora, Ulemek i Spasojević su došli u Urgentni centar. Dočekali su ih Zlatibor Lončar i Miroslav Risović, koji su ih uveli na službeni ulaz, za koji samo hirurzi imaju ključ. Tek tada se Bajec uverio o kakvoj sprezi se radi, ali nije hteo da popusti. Šest meseci kasnije, u januaru 2003, trojica mladića su ga, pred kućnim vratima, metalnim šipkama i pištoljima pretukli. Polomili su mu obe ruke i noge i naneli teške povrede glave.

  Rane radove Doktora Smrt nije zaboravio ni Boško Đukanović, ugledni srpski kardiohirurg. Iako se nije javno izjašnjavao o politici, Đukanović je kritikovao naprednjački režim. U privatnim razgovorima tvrdio je da je "Vučič največe zlo koje je zadesilo Srbiju". Špijuni su obavestili diktatora da lekar širi istinu. Tužba je prvo objavljena u "Informeru", čiji glavni urednik Dragan J. Vučičevič je Đukanoviča svrstao u zavereničku grupu koja priprema državni udar. Presudu je izvršio ministar Lončar, koji je, ne gubeći vreme na objašnjenja, nepodobnog kolegu razrešio dužnosti direktora KBC "Dedinje".
  prepiska - 99417 - 04.02.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Aveti prošlosti


  Srpska politička kasta ima mnogo zajedničkih imenitelja, najvažniji je - vrana vrani oči ne vadi.

  Svi lažovi, prevaranti i razbojnici mogu da računaju na razumevanje i podršku kolega. Bez obzira na štetu koju su naneli državi i građanima, znaju da će biti zaštićeni ne samo od krivične, nego i od političke odgovornosti. Njihova zlodela mogu, u najgorem slučaju, da se iskoriste u medijskim kampanjama, za pritiske i ucene. Ali, i to završava bez ikakvih sankcija.

  Opis Čede Jovanovića i Ivice Dačića kakvi oni zaista jesu.

  Jovanović je "politički leš" i "bestidna figura koja izgleda kao pripadnik Jakuza", kome je "novac jedina ideologija, a program - lični interes i bogaćenje u što kraćem periodu".

  Da li se Tadić bar malo stidi što je ovako nešto uveo u Skupštinu, iako je dobro znao da je ovo Vučićev megafon. Šef propale Fidelinke je lažni opozicionar ili lutkarev lutkar. Njegovo društvo su Vučićević, Bizon, Cvijanović, pijani Sarapa, Vuk Stanković i slični bolesnici.

  Još teže reči za Ivicu Dačića:

  Miloševićev megafon, sejač smrti, straha, bede, prostakluka i primitivizma, danas nekome nešto priča. Portparol zločinačke, kriminalne, i lopovske partije SPS je ministar spoljnih poslova. Nikitović i Koštunica su ga amnestirali, a Tadić vratio na državne funkcije. Srbijom danas upravljaju razuzdani, iz groba podignuti, miloševićevci. To nam je kazna za sve izgubljene ratove, zločine, sankcije, nedužne žrtve, divljačke privatizacije, prostakluk, poremećene vrednosti. Realno, kad se sve sabere, pomnoži i oduzme, Srbija bolje nije ni zaslužila nego da njome vladaju aveti prošlosti.

  Neka bilo ko realan ovo ospori, ej bre ljudi dozovimo se pameti iako je sve otišlo predaleko..., ma nisu krivi oni, krivi smo mi što smo se sklanjali!
  prepiska - 99401 - 02.02.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Obraćanje naciji
  Sve je istina!
  republika_srpska - 99363 - 29.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Tiho nestajanje Republike Srpske


  Autor: Mladen Kremenović nedelja, 29. 01. 2017.

  Već sedamnaest godina je u Srpskoj negativan prirodni priraštaj, s većom stopom mortaliteta od nataliteta, što nije bio slučaj u prvih pet posleratnih godina

  Banjaluka - Tragom volšebnog nestanka desetak hiljada nezaposlenih osoba sa evidencija Zavoda za zaposlenje Republike Srpske, koji su brisani iz evidencije, ali tako da, po svemu sudeći, nisu nigde zaposleni, javnost se iznova podsetila epidemijskih razmera ekonomskih migracija, koji skupa sa izrazito nepovoljnim natalitetom čine poprilično sumornu demografsku sliku srpskog naroda u BiH.

  Trenutno, po podacima Zavoda za zaposlenje RS, broj onih koji su na evidenciji nezaposlenih uistinu jeste na istorijskom minimumu, to jest prijavljene su 126. 274 osobe, što je primetno manji broj onih koji traže posao nego ranijih godina.

  Mediji su uz sarkastičnu opasku primetili kako su vlasti propustile da se "pohvale" tim rekordnim podatkom, istovremeno primetivši i to kako Poreska uprava RS ne beleži veći broj zaposlenih, kako bi to logika nalagala.

  Znajući da se godinama broj prijavljenih na Zavodu za zaposlenje kretao uglavnom oko 140. 000 nezaposlenih, neretko i više, mediji su pokušali da dokuče kuda su nestali donedavni tragaoci za poslom. Nije bilo teško pretpostaviti kako je najverovatnije reč o onima koji su iz RS otišli u inostranstvo.

 • "Gde su se ti ljudi zaposlili nije moguće utvrditi jer je broj radnika krajem 2015. i 2016. ostao potpuno isti, to jest oko 274. 000 zaposlenih", uočava banjalučka Alternativna televizija, koja tim povodom prenosi izjavu ministra rada RS Milena Savanovića, koji prepričavajući žalbe poslodavaca o nedostatku radne snage, usled sve primetnijih emigracija iz RS, privrednicima odgovara sugestijom: "Povećajte plate radnicima i taj problem će biti manji. "

  Vlada RS odgovara kako je protekle godine sa evidencije nezaposlenih posao dobilo 38. 151 osoba, dok su 31. 792 sa tog spiska brisane po drugom osnovu, uz 60. 685 novoprijavljenih na evidenciju, što je dovelo do manjka od desetak hiljada.

 • "Mi naprosto nikoga ne možemo zaustaviti da ode", vajka se ministar Savanović.

  Ma šta bila pozadina ovog statističkog rebusa i nepostojanja podataka o emigrantima, ona ne može sakriti tragične podatke da je broj stanovnika Srpske iz godine u godinu sve manji.

  Demografi godinama upozoravaju na veoma nepovoljne pokazatelje, ne samo zbog izuzetno niskog nataliteta već i radi primetnog porasta interesovanja za odlazak u inostranstvo, usled potrebe za zaposlenjem. Popis stanovništva, po podacima koje je objavila Republika Srpska, pokazali su da u RS živi 1. 170. 342 stanovnika.

  Zvanični podaci potvrđuju da je natalitet od kraja rata sve nepovoljniji. Na primer, 1996. su u Srpskoj rođene 12. 263 bebe, a već 1999. čak i nešto više, kada je rođeno 14. 500 beba, da bi 2000. bio rođen 14. 191 mališan.

  Od te godine pa sve do 2010, u Srpskoj se rađalo tek nešto malo više od deset hiljada dece godišnje, da bi napokon 2011. broj rođenih pao ispod deset hiljada rođenih na godišnjem nivou.

  Rekordno nizak broj novoređenih bio je 2014. kada je rođeno 9. 335 beba, da bi 2015 podaci bili tek neznatno povoljniji, kada je rođeno 9. 357 beba.

  Uporedo kako je broj rođenih bivao sve manji, tako je iz godine u godinu rastao broj umrlih. Od 1996, kada je u RS umrla 10. 931 osoba, a taj se broj postepeno uvećavao iz godine u godinu, 2015. je broj umrlih iznosio 15. 059, što je najveći stopa mortaliteta za dve decenije.

  Na prelazu iz komunističkog u demokratski poredak i prvim posleratnim godinama nešto veći broj rođenih i manji broj umrlih razlog su zbog kog je u Srpskoj prirodni priraštaj bio pozitivan, sve do 2001, otkad je neprestano negativan, sa rekordnom razlikom u 2015, kada je razlika bila 5. 702 više umrlih u odnosu na rođene, dok je godinu pre, u 2014, broj umrlih bio veći od broja rođenih za 5. 074.

  Konkretnih podataka o broju onih koji su napustili ove prostore u potrazi za poslom nema, pominju se desetine hiljada godišnjih odlazaka na nivou BiH, jer oni koji odlaze preko zvaničnih kanala posredstvom agencija za zaposlenje jesu tek manji deo stanovnika koji samoinicijativno nalaze posao u stranim zemljama.

  Ništa bolja situacija u pogledu emigracija nije ni u drugom entitetu Federaciji BiH, izuzev nešto vedrijih podataka kad je reč o broju novorođenih, u odnosu na RS.

  Ne čude stoga neke projekcije Ujedinjenih nacija da bi broj od oko 3, 3 miliona stanovnika, koliko živi u BiH (iako poslednji popis pokazuje 3, 5 miliona zbog uvrštavanja i nerezidenata) do 2100. godine okvirno mogao biti i preplovljen.
 • politika_srbija - 99359 - 29.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Poklonjeni MIG-ovi


  Srbija je već kupila dva helikoptera "mi-17" iz Rusije. Sa delovima i obukom posade koštali su oko 25 miliona evra.

  U Srbiju bi ove godine trebalo da stigne i oko 30 borbenih vozila "hamer" kao donacija SAD.

  Naime, na poklon od Rusa, do marta 2017. godine, trebalo bi da dobijemo šest aviona "mig-29". Iako je reč o polovnim letelicama, u Ministarstvu odbrane tvrde da nisu za otpad i da će moći da se koriste najmanje još 10 godina.

  Prema najavama, "migovima" će biti potreban remont i to bi, prema proceni stručnjaka, moglo da nas košta između 180 i 230 miliona evra.

  Samo mesec dana kasnije, i Belorusija nam poklonanja raketne sisteme protiv-vazdušne odbrane (PVO) tipa "buk" i avione "mig-29", s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju. Cena remonta i modernizacije za sada nije poznata.

  Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je svaka najava nabavke novog naoružanja dobra vest jer Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije vapi za novim sredstvima, ali da se postavlja pitanje da li će biti dovoljno kadrovskog potencijala da se prihvati nova tehnika.

  Stvorena je slika da će sada, samo sa tehnikom iz Rusije, VS da odskoči od svih ali to je obmana. Reč je samo o zadržavanju postojećih mogućnosti. Ako dođe do dodatne nabavke iz Belorusije, daje se prostor avijaciji da prodiše, ali biće mnogo izazova da se izvede obuka za potrebne pilote i mehaničare, naročito ako se ima u vidu postojeća kadrovska situacija.

  Sećam se vremena pre ovih naših ratova. Dok su deca sirotinje ginula, zdušno su ih u rat slali Milošević, Vučić, Šešelj, Lazanski, Drašković, generalska bulumenta profesionalaca iz Beograda i još mnogi drugi, a oni su oslobađali vile, stanove i poslovne prostore po Beogradu. Kako su prošli ljudi koje su prevarili vidimo. Njihova deca su "brala višnje" i zarađivala prve milione ili su ih slali u inostranstvo. Dakle gospodo ako volite da Srbija bude jaka izvolite napred a ne smišljajte tuđoj deci obavezno služenje vojnog roka. Plemenitim stremljenjima počastite prvo svoju decu.

  Mi Srbi smo se devedesetih godina u ratu borili protiv NATO snaga, što kopnenih što vazdušnih, hrvati, muslimani i šiptari nisu predstavljali ozbiljniju vojnu pretnju bez podrške NATO-a.

  Srbija je pred izuzetno ozbiljnim problemima, a i nema kapacitete za bilo kakav rat.

  Ovo je samo predizborni marketing Vučića koji igra na kartu rusofilstva jer ima ozbiljan sukob u stranci na T. Nikolićem, a okruženje i njihov vazdušni prostor brani NATO, pa čak i Crnu Goru!

  RE: Poklonjeni MIG-ovi

  Nomad,

  kao prvo, drugi dio posta sam izbrisao jer je obraćanje bilo kome na ovom portalu - zabranjeno.

  Što se tiče troškova remonta tih 6 Migova, naš najveći vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da će on biti odrađen u Bjelorusiji i da će koštati 22 miliona dolara. Prema tome, omanuo si u cijeni bar deset puta. Pored toga, cijena 6 polovnih migova je oko 80 miliona dolara.

  Pogledaj emisiju ispod, pa će ti neke stvari biti mnogo jasnije. Nije red da na ovom mjestu širiš dezinformacije.  Što se tiče Vojne industrije u Srbiji, pogledaj sledeći prilog:  Što se tiče tvog laičkog komentara o nekakvim "kantama" koje su nam poklonili Rusi, poslušaj sledeći video od 32. minute. Napominjem, čovjek koji daje odgovor na ovo pitanje je profesor na Mašinskom fakultetu, jedan od najvećih stručnjaka za raketnu tehniku u Srbiji:

  kosovo_rat - 99334 - 27.01.2017 : NOMAD Srbija - best (2)

  Vi idite, ja ostajem!


  O Milošu Ćirkoviću se ništa ne zna. Kažu da su ga teroristi ubili posle nekoliko dana opsade. Drugi vele da je preko Prokletija uspeo da se izvuče do Crne Gore.

  Čuje se takođe da danas živi negde u inostranstvu. Ono što ne mora da se nagađa je da je Miloš odbio da se povuče, da je danima iz svoje kuće pružao otpor teroristima i likvidirao najmanje njih 18, sokoljen guslama koje je puštao u inat krvnicima. Odbio je da se povuče rečima:

 • "Svi ste izdali - ja ostajem"!

  Film "Vi idite ja ostajem" režisera Hadži Dragana Đurovića govori o Milošu Ćirkoviću, Srbinu iz Peći, koji nije želeo da napusti grad, već je ostao kao poslednji vojnik Vojske Jugoslavije, svesno se žrtvujući, i dostojno se odmenivši.

  Mitropolit Amfilohije je u svom četvorotomnom delu "Ljetopis novog kosovskog raspeća" - Dnevnički i drugi zapisi (mart-avgust 1999. ), opisao ovovremenog Miloša Obilića. Evo šta je Mitropolit zapisao:

 • "Doznajemo od Italijana i ovo: u selu u svome domu ostao je sam Miloš Ćirković, šumar od svojih 38 godina, u ratu vodič srpskih specijalaca, koji je žodlično poznavao svako drvo, svaki krš. Ostao da brani selo. Šaljem oca Radomira Nikčevića sa jednim mladićem iz kuće Stošića da ga pozdravi i zamoli u moje ime da pređe sa nama u Patrijaršiju. O. Radomir ga zatiče naoružanog i obučenog u vojničku uniformu. Ne želi da je skine. Jedini srpski vojnik u uniformi na Kosovu i Metohiji posle povlačenja juna 1999. O. Radomir mu prenosi pozdrav i poruku. Moli ga, kumi Bogom, ubeđuje uporno da krene sa nama. Moli ga i mladi Stošić. A on će, nezemaljski odlučan i zemaljski opor:
 • "Ti ćuti, da te ne ubijem! Sram vas bilo, svi ste vi izdali!" Idite, ja ostajem!..."

  Poslednji branič Crkve i naroda u ovom pogromu, spreman da pogine "za kralja i otačastvo", priča nam o. Radomir, po povratku.

  Sva mu je kuća izrešetana. On zabarikadiran u mrtvom betenskom uglu prizemlja sa gomilom municije unaokolo. Rešen da brani svoj kućni prag do smrti. Zahvaljuje na brizi i pozdravu, ali odlučno odbija da napusti svoj dom, odrešito prekidajući svako dalje nagovaranje.

  Potresen odlučnošću usamljenog ratnika, otac Radomir ga na rastanku blagosilja na poslednji podvig rečima:

 • "Dobar si deo izabrao, Miloše srca obilićevskoga! Bog te blagoslovio na dobar podvig, Miloše Ćirkoviću!"

  Nekoliko dana kasnije čulo se da je oko 26, po nekima 20. juna, od šiptarskih zulumćara verovatno ranjen, savladan i ugrabljen Miloš Ćirković. Tvrde da je 22. juna trebalo da napuni 38 godina.

  Posetismo i njegovu kuću u Belom Polju. Nađosmo je spaljenu. Zjapi i dimi rupa od starog podruma. Noviji prednji dio kuće betonski građen stoji bez krova. Tamo gde je bila kuhinja, nađosmo mecima, bombama i požarima potpuno neoštećenu slavsku ikonu Miloševu Svetog Alimpija Stolpnika, Sveto Pismo, nekoliko porodičnih slika i drugih predmeta, među kojima i guslarsku kasetu o smrti kosovskog viteza Jovana Milačića (policajac poginuo u selu Prekaze), kao i nekoliko video kaseta.

  Iznad prednjeg ugla kuće u kome je bio zabarakadiran, na spratu nađosmo u ćošku - spaljeni kostur, još uvek se dimio. Prva misao nam beše da je Milošev. No, prevrnuvši ga štapom, vidjesmo po lobanji da se radi o spaljenoj ovci. Pobegla, sirota, da se spase! Nađosmo i Milošev molitvenik, crkvene knjige. Sve ovo potvrdi da je zaista bio čovek pobožan, kako su nam rekli.

  Ispred kuće mnogo ispaljenih čaura. Od Miloša ni traga ni glasa. Vele da je u svojoj junačkoj odbrani ubio više od 18 terorista koji su ga držali pod opsadom i jurišali na njega danonoćno. U kanalu ispred Miloševe kuće otac Miljko i Rade Pavlović, koji su mu donosili hranu, izbrojali su dvanaest ubijenih arnautskih terorista, a pred školom su nađena dva zapaljena blindirana vozila koja su sa posadom izgorela.

  Otkada su u njegovoj spavaćoj sobi dvojica Šiptara pokušala da ga usred noći likvidiraju, ali je od njegove puške jedan poginuo, dok je drugi utekao, Miloš, budući stalno pod oružjem i u uniformi, gotovo da više nije spavao.

  Da neprijatelj nikada ne bi bio siguran gde je, stalno je menjao mesto i prelazio iz kuće u kuću napuštenog sela, nakrcanu oružjem i municijom odbegle vojske.

  Otac Miljko i Rade Pavlović odnosili su mu hranu, ostavljajući je čas u novoj, čas u staroj kući kako je Miloš čuvao položaj. Osmoga dana, šumar nije uzeo hranu¿ Pobegao je u šumu? Ubijen, pa sklonjen? Vest da se pojavio u Andrijevici, pokazala se netačna. Jedno je bilo sigurno: pre pogibije skupo je naplatio svoju junačku glavu.

  Kažu da su braća, kada je autobus kojim su isporučeni i evakuisali poslednje Belopoljce stigao, pokušala da ga nagovore da pođe, ali uzalud. Miloš je podigao pušku i uzviknuo preteći:

 • "Vi idite, ja ostajem!"

  Njegovu slavsku ikonu i nađene stvari pohranismo u Patrijarhovom konaku, na spratu. Odatle ih je kasnije uzeo neko od njegove rodbine, kako nam rekoše sestre monahinje.

  Izvor: MAGACIN
 • 1sr - 99304 - 25.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Jesmo li ovo i danas mi?


  U Srbiji malo ljudi zna šta se obeležava 11. novembra. Možda zato što je ovaj praznik u kalendaru novijeg datuma. Mnogi ga praznuju i raduju mu se jer je to samo jedan više neradan dan.

  Petak, 8. novembar. Sasvim običan dan u Torontu. Mitrovdan u Srbiji.

  Šetnja kanadskom metropolom prija, iako je vazduh oštar. Na ulici, u prolazu, sretne se po koji čovek koji na reveru nosi veštački crven cvet. Mali, ali primetan. Na raskrsnici, pa u prodavnici, još po koji. Iz škole izlazi grupa đaka ¿ svi oni nose crven cvetić. Ljudi žute, crne ili bele kože, bez obzira na veru, stari i mladi ¿ nose ga bez razlike.

  O čemu se ovde radi? Kanada 11. novembra praznuje Dan sećanja (Rememberance day) na Kanađane pale u svim ratovima od 1914. do današnjih dana. Jedanaestog meseca, jedanaestog dana i jedanaestog časa, godine 1918, sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat - "rat koji će okončati sve ratove" kako su savremenici verovali.

  Pripreme za obeležavanje ovog datuma, koji je značajan za svakog kanadskog građanina, počinju dve nedelje ranije. Već na ulazu u kafić ili odmaralište na auto-putu mogu se videti kadeti, tinejdžerke od 15-16 godina koje dele crven cvet ¿ broš kojim iskazujete poštovanje prema žrtvama. Kadet je vannastavna aktivnost u školama, predviđena za mlade od 12 do 18 godina. Oni po nekoliko puta nedeljno pohađaju predavanja vezana za kanadsku istoriju, geografiju, vojsku. Imaju svoje uniforme. Tu se formira njihova rodoljubiva ličnost.

  U skladu sa ovako razvijenim interesovanjima i veštinama, dobar deo mladih odabraće i profesiju kojom će se baviti u budućnosti. Mladim kadetima za crven cvetić se daje prilog po želji, a čitav prihod namenjen je fondu za pomoć veteranima. Crven cvet je zapravo, kao božur u Srba, mak (poppy) koji simbolizuje stradanje. Crveni mak je cvetao na groblju vojske Antante u Flandriji, koje je ostalo večna kuća mnogim kanadskim vojnicima palim na ovom bojištu u Prvom svetskom ratu. Prosečan Kanađanin zna napamet stihove kultne pesme o njima, koju je napisao ratnik i književnik iz Ontarija, Džon Makre: Na poljima Flandrije, raste mak, između redova i redova krstova. Značaj pesme i crvenog maka za Kanađane ima simboliku i značaj kao pesma Milana Rakića "Na Gazi-mestanu" i crveni božur za Srbe.

  Međutim, za Kanađane, koji su i kosmopoliti i neopterećeni prošlošću, nošenje znamenja koje slavi prošlost nije anahrono, niti bilo ko taj čin posmatra kao šovinistički ili nacionalistički. Ovde je to stvar odavanja počasti poginulim precima, ali i izraz ponosa, dostojanstva i samopoštovanja. Sa crvenim makom na reveru mlađi Kanađani masovno idu u večernji izlazak.

  Kanadski Srbi sa njim idu u crkvu i na slavu. Na reklamnim panoima istakle su ga i banke i restorani, nosi ga čak i gradonačelnik Toronta za čije se ime ovih dana vezuje velika afera¿ Na kućama su istaknute kanadske zastave. I sve je to ovde sasvim normalna stvar, o kojoj u javnom mnjenju nema dileme, raspre, podela.

  Jedanaestog novembra, u dnevnim novinama Dan sećanja je tema broj jedan. Stupce ispunjavaju autorski tekstovi i intervjui o značaju ovog datuma za kanadsku istoriju. Toga dana, u 11 sati, staje sve. Staju autobusi na ulicama. U državnim i privatnim preduzećima, u školama - svi će na minut zaćutati. I taj minut biće molitveni minut za sve one kojih nema. Dan sećanja u Torontu obeležen je sa tri svečana javna skupa: ispred opštine, ispred zgrade provincijske vlade i ispred univerziteta. Ništa nije neobično i ništa se nije desilo što se ne bi desilo u Srbiji. Možda je samo odnos studenata drugačiji - u Torontu su se okupljali u stotinama, dok u Srbiji manifestacije ovog tipa nisu privlačne za mlađi naraštaj.

  Možda se nad ovim treba zamisliti. Za primereno obeležje u Srbiji uzeta je Natalijina ramonda, poznata i kao "cvet feniks". Ovo je endemska vrsta, koja cveta na planinama istočne Srbije i na Kajmakčalanu. Uz malo vode, čak i ako se osuši, može da povrati svoju pređašnju lepotu. Tako simbolizuje državu koja je bila naizgled poražena i pregažena - a naposletku vaksrsnula i krenula u pobedu, kao ptica feniks koja je poletela iz pepela...

  Međutim, nabaviti ovo obeležje, čak i kupiti ga - u Srbiji je nemoguće. Potrebna je samo želja i volja nadležnih da se to ispravi, kako bi se Dan primirja, ili još bolje Dan pobede, ukorenio u svesti tek dolazeće generacije, koja na ovaj dan i na gigantsko delo svojih predaka može samo da bude ponosna.

  U Srbiji malo ljudi zna šta se obeležava 11. novembra. Možda zato što je ovaj praznik u kalendaru novijeg datuma. Mnogi ga praznuju i raduju mu se jer je to samo jedan više neradan dan. Ali, u Srbiji toga dana ništa neće stati. Pojašnjavanje važnosti ovog datuma za srpsku istoriju biće stvar dobre volje i odgovornosti pojedinca u školi, na fakultetu ili u medijima.

  U 21. vek ušli smo a da ne znamo koliko nas je nestalo u proteklim ratovima za slobodu, a da ne znamo koliko nas nema. Sa svojom svešću o prošlosti nećemo odrediti ispravan pravac za korake koje ćemo činiti u budućnosti. Dok budemo gledali požutele fotografije svojih predaka, brkajlija za maksimom, pobednika sa šajkačama, zbilja je vreme da se zapitamo: jesmo li ovo i danas mi.

  Izvor: Nemanja Dević, istoričar
  srebrenica - 99303 - 25.01.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Bure krvi za Pavelića


  Istoričar Nemanja Dević rekao je da su masovni pokolji Srba u Srebrenici kontinuirani, te kao najdrastičniji brutalni primjer naveo da su u Drugom svjetskom ratu ustaše u tom kraju držale "bure krvi" nad kojim su klale Srbe i pripremali ga kao poklon Anti Paveliću.

  Dević je na skupu "Stradanja Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku", održanom u Medija centru u Beogradu u organizaciji beogradskog Muzeja žrtava genocida, istakao da je prema podacima poslijeratne jugoslovenske Zemaljske komisije utvrđeno da su Srbi u Srebrenici tokom Drugog svjetskog rata pretrpjeli velika stradanja. On je naveo da je tadašnja jugoslovenska Zemaljska komisija, koja je djelovala poslije Drugog svjetskog rata, utvrdila da su ustaše u Srebrenici ubile 2.262 srpske žrtve, od kojih su 1.186 bile djeca, žene i starci, a da je 1.118 žrtava ubijeno nožem, sjekirom i tupim predmetom, što je genocid.

  Svedoci su govorili da je u magacinu lokalne zadruge postojalo "bure krvi" sa 150 litara prikupljene krvi od Srba koje su ustaše klale nad tim buretom, a koje je bilo pripremano kao poklon Paveliću", rekao je Dević. On je naveo da su ustaše upadale Srbima u kuće, presretali ih na ulici, zarobljavali i ubijali, uglavnom noževima, sjekirama, tupim predmetima, kao i da su prvo pobijeni srpski prvaci, sveštenici, učitelji. Dević je istakao da su se zločini nad Srbima u posljednjem ratu 90-ih godina u Srebrenici dešavali u istim selima kao i u Drugom svjetskom ratu - Kravice, Fakovići, Skelani, Zalazje, koje su vršili Jure Francetića "Crna legija" i muslimanska milicija.

  Kada se uporede mesta zločina u Drugom svetskom ratu i 90-ih, vidi se da su ta mesta bestijalnih zločina surovo identična", dodao je Dević.

  On je napomenuo da su se najveći pokolji u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu desili u junu 1943. godine, kada je u jednom danu ubijeno 98 srpskih civila, a u selu Zalazje je ubijeno 105 civila.

  Dević je rekao da je zločine predvodio ustaški natporučnik Franjo Kurelac i da ni on niti njegove ustaše nisu bile osuđenje pred tadašnjim sudom u Sarajevu koji je donio presudu da "nema dokaza i da se stvar predaje zaboravu", baš kao i što Naser Orić nije osuđen za zločine nad Srbima u Srebrenici u posljednjem ratu.

  Izvor: SRNA
  pjesma_rat92 - 99301 - 25.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Dajana Petrović: U Hrista obučeni


  Četiri sam napunio leta.
  Lep sam život proživeo.
  Nisam preživeo.
  Evo me Hriste, pristigoh!
  Iz materine utrobe Svete
  Izvadiše naživo
  Živo joj drugo dete,
  Pa ih tako rasporene ostaviše.
  Tri sam dana
  Suzama pomazivao njeno raskomadano telo
  I brata sam krstio
  Pa sam nas zajedno
  Na njenoj dojci
  Ljubeći joj ruke i lice
  Milujući ruke i krilo
  Opojao.
  Opojao sam
  I osmeh njenog iskopanog oka,
  I njene suze
  Poslednjim komadićem mirišljavog
  Hleba iz očenaša
  Kojim me je podizala...
  A otac moj
  Lavrnja Spaso iz Suvaje Ličke,
  Odran,
  Poseljenih rana u bezdanku bačen
  I sada sa službom
  Na dnu Šaranove jame
  Proskomidiše.
  A kada on ruke Caru Slave podigne
  Svi se Heruvimi i Serafimi spuste sviše.
  Sabor sveštenika liturgiju služi
  Na Jadovnu
  Neprestano
  U četvrti dan se smilovaše.
  Nožem su mi preklali suze u grkljanu
  Da siroče ne ostanem
  Već da pohitam
  Da se i ja iz očevog putira na dnu jame
  Pričestim.
  Tu,
  U jami
  Prvi sam put brata poljubio.
  O, neprolazna radosti,
  O, večna mladosti!!!
  Tu se junački nalismo belog mleka
  Majčinog
  Pa mleka Bogorodičinog
  Sveti,
  Obojica ocu čteciramo,
  U belo udešeni.
  U Hrista obučeni.


  Dajana Petrović, u povratku sa Jadovna, 22. juna, leta Gospodnjeg 2014.
  hrvatska - 99299 - 25.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Ubijen kod Siska, nađen kraj Kovina


  Milja Cvetojević svoga je supruga Milana sahranila tek nakon rata, nakon što joj je netko od povratnika u poštanski sandučić stavio list "Pančevac", u kojem je pisalo da je tijelo Milana Cvetojevića pronađeno na obali Dunava kod Kovina, šest mjeseci poslije ubojstva uz Savu.

  Mošćenica kod Siska, topao dan 19. septembra 1991. Milan Cvetojević radi u dvorištu porodične kuće. Tri osobe, odjevene u maskirne uniforme bez oznaka, gologlave, s pištoljima za opasačima, dolaze po njega i odvode ga na obalu Save, u obližnju Hrastelnicu, gdje ga ubijaju mecima u potiljak.

  Ubojstvo Milana Cvetojevića tek je jedna od nekoliko stotina sisačkih ratnih priča u kojoj počinitelji nisu odgovarali. Sve sudske instance u Hrvatskoj presudile su da je taj slučaj zastario jer se ne vodi kao ratni zločin i da porodica žrtve ne može dobiti odštetu; dok čekaju odluku suda iz Strasbourga, razmišljaju kako će platiti 30. 800 kuna sudskih troškova.

  "Vi ste odveli tatu!"
  Milan je rođen 1935. u Donjem Javornju kod Dvora. Bravarski zanat izučio je u Sisku, nakon čega se zaposlio u Željezari, pa 1963. prešao u Rafineriju i doškolovao se za visokokvalificiranog majstora energetskih postrojenja. U penziju je otišao 1991, samo dva mjeseca prije no što će ga brutalno ubiti.

  Nakon vjenčanja s voljenom Miljom iz Velikog Gradca, živio je u Mošćenici u porodičnoj kući koju je sam izgradio. Život su im uljepšale kćeri Snježana i Svjetlana. Bio je iznimno vrijedan čovjek, a prijatelji ga pamte kao velikog veseljaka. No, vedra mu narav nije pomogla da izbjegne lošu sudbinu. Toga dana, kad su ubojice upali u dvorište, supruga i kći nisu odmah shvatile što se zbiva. Upravo su doručkovale u kući.

  Milan im je predao pištolj, za koji je imao urednu dozvolu. Mislile smo da će vojnici nakon toga otići, no kad smo vidjele da s njima sjeda u plavi "fiat 128", pojurile smo iz kuće. Dok su dvojica otišla po susjeda Radu Crevara, mi smo onoga u maskirnoj uniformi koji je ostao s Milanom pokušale ubijediti da ga tu ispitaju. I nalog smo tražile, no bio je neumoljiv. Kazao je da ga odvode na informativni razgovor i da će se vratiti za sat-dva. Uspjela sam Milanu donijeti još samo lijek iz kuće. Tada sam ga zadnji put vidjela - sjeća se Milja Cvetojević.

  Sutradan, nakon neprospavane noći, Milja je već u sedam ujutro bila na policiji u Sisku, gdje su joj rekli kako njen suprug u policiju nije doveden. Nekoliko dana kasnije, Milja i Svjetlana u gradu su prepoznale jednog od "maskirnih".

 • "Vi ste odveli moga tatu!" - rekla mu je Svjetlana, no on joj je odgovorio da se zabunila i otišao dalje.

  Tijekom višegodišnje potrage, Milja je prošla Sisak uzduž i poprijeko, prateći tragove na koje su je upućivali. Bila sam i u komandi kod tržnice, gdje se smjestila garda. Pokazali su mi popise s imenima desetaka Srba koji su odvedeni, no Milanova među njima nije bilo. Često sam odlazila u policiju s fotografijama, no uvijek bez rezultata. Jednom me primio Vladimir Milanković, ali je kazao da ne zna za Milana. U više sam navrata tražila da me primi Đuro Brodarac, no do sastanka nikad nije došlo, iako sam se uredno prijavljivala i satima čekala.

 • "Jedan mi je Petrinjac ispred njegova ureda rekao da i ja odem u Krajinu. Bila sam i kod stare kasarne na obali Kupe. Molila sam vojnike da mi ga pokažu, da ga barem vidim ako je kod njih ili da mu bar dadu čistu odjeću koju sam ponijela. Ondje je doista bio zatočen neki Cvetojević, no to nije bio moj Milan" - priča Milja.

  U februaru 1992. u gradu je srela susjeda Radu Crevara, koji je uspio pobjeći sa stratišta na obali Save. Prepričao joj je posljednje sate njezina muža: prvo su ih odvezli u Dom u Odri, a potom u Jodno u Sisku.

  Nakon ispitivanja, još istoga dana, odvezli su ih na Savu. Prije smaknuća, dali su im cigarete. Shvativši što im se sprema, Rade je skočio u vodu i pritajio se u grmlju. Milan nije znao plivati, otimao se, ali je ustrijeljen s četiri metka u potiljak. Ubojice su mislili da se Crevar utopio, no on je drugi dan preko poznanika dospio do Đure Brodarca. S obzirom na to da su se znali od ranije, Brodarac mu je savjetovao da se ne vraća kući u Mošćenicu i da se pritaji kod kćeri u Sisku - govori Milja.

  Sudbinu muževa tijela doznala je tek nakon rata, kad joj je netko od povratnika u poštanski sandučić stavio list "Pančevac", u kojem je pisalo da je na obali Dunava kod Kovina nedaleko Smedereva, šest mjeseci nakon ubojstva, pronađeno tijelo Milana Cvetojevića.

  Otišla sam u Kovin i pronašla grob, među visokom travom bio je postavljen stupić s imenom. Dala sam napraviti betonsku grobnicu. Redovito sam posjećivala Milanov grob do ekshumacije. Na prepoznavanje je išlo nas 11 porodica, čiji su bližnji zakopani u grobove u Kovinu. Na fotografijama sam prepoznala muževu odjeću i obuću. Milan je, konačno, mir pronašao 8. septembra 2008. godine, kad smo ga sahranili na pravoslavnom groblju Sv. Nikole u Petrinji - kaže Milja.

  Zagrebački odvjetnik Luka Šušak podigao je 2005. godine u ime Milje i njenih kćeri tužbu protiv Republike Hrvatske, tražeći odštetu zbog smrti Milana Cvetojevića. Sudovi u Petrinji i Sisku odbili su tužbu s obrazloženjem da je "zahtjev za naknadu štete zastario". Presude je potvrdio Vrhovni sud, a Ustavni je ocijenio da "podnositeljicama tužbe nisu povrijeđena ustavna prava". Majka i kćeri nadaju se da će pravdu uspjeti izboriti na Evropskom sudu za ljudska prava. Dotad skupljaju opomene zbog neplaćanja sudskih troškova: ne plate li ih uskoro, slijedi im ovrha.

  Milanovo ubojstvo je ratni zločin, a ratni zločin nikad ne zastarijeva. No sudovi ubojstvo mog muža nisu tako okvalificirali, jer su počinitelji nepoznati. Dosad još nitko nije osuđen za ratne zločine u Sisku, pa takve slučajeve prebacuju u one koji zastarijevaju, kao da nam žele poručiti: "Ubili smo ga, sada nam još platite za to" - zaključuje Milja Cvetojević.

  Izvor: SNV - SRPSKO NARODNO VIJEĆE
 • seselj - 99273 - 24.01.2017 : NOMAD - best (0)

  Šešeljev lik u Vučićevom ogledalu


  Kad Vojislav Šešelj stane pred ogledalo vidi Srbiju; vidi bolest, slabost, čemer, prostakluk, pohlepu, laž, prevaru, bes i beznađe. Svaki okupator ostavljao je poneki stravičan trag, zatirući civilizacijske vrline i vrednosti, ali niko nije uspeo da ceo narod i državu svede na svoju meru. Niko, osim Šešelja.

  Iskoračivši iz lične biografije, Šešelj je u savremenu srpsku istoriju uneo tminu u kojoj su se izlegli Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Maja Gojković, Aleksandar Martinović, Jorgovanka Tabaković i ostale aveti prošlosti koja traje. Najteže nacionalne nesreće - ratne poraze, uništenje privrede, izopštenje iz sveta- - Šešelj je pretvorio u repromaterijal za fabriku političkih prevara, koja i sada ostvaruje krvavi profit. Šešelj i ostali deoničari njegove lešinarske kompanije rat su pretvorili u biznis, u trgovinu tuđim sudbinama. Dok se crveni vojvoda, maneken smrti, hvalio kako će sa dve četničke čete osvojiti Zagreb i Ljubljanu i tajnim Teslinim nevidiljivim raketama razrušiti London, Berlin i Rim, a Albance i Amerikance će s Kosova najuriti bejzbol palicama, Srbi su pobijeni ili proterani sa svojih etničkih prostora. Kad su prvi put ušli u vlast, 1998. godine, šešeljevci su prizvali NATO agresore, izgubili su Kosovo i Metohiju, pod bombe gurnuli preostale fabrike, mostove i puteve, u grob oterali još nekoliko hiljada Srba, stoput boljih nego što su oni, ali nema veze, radikalski ministri u to vreme oslobodili su 34 stana u Beogradu.

  Za konačni obračun sa Srbima Šešelj danas upotrebljava svoje najmilije tupo oruđe - Aleksandra Vučića.

  Vučić je apsolutni gospodar života i smrti u Srbiji, on odlučuje o svemu, od toga ko će koliko da se ugradi u neki tender, ko će da bude uhapšen ili samo reketiran, do toga ko sme da se pojavi na kojoj televiziji- Vučić, uveren da je vanknjižni vlasnik Srbije, gazi Ustav i zakone, svojim poslovnim partnerima ustupa državno zemljište, legate pretvara u restorane, otima penzije i plate, strancima daje basnoslovne subvencije, a radnike tretira kao robove. Vučićeva policija hapsi babe koje na ulici prodaju kaiševe i šustikle, a štiti režimske mafijaše koji pod fantomkama hapse i ruše kuće. Ko ne plati kaznu za nedozvoljeno parkiranje ide u zatvor, a tajkuni koji ne plate višemilionski porez idu u SNS.

  Ubeđen da je mnogo jak i pametan, Vučić se hvali da ga podanici nazivaju "Bič božji". Tako ga doživljavaju i nesrećnici koji predvode opozicione stranke, koje je on lično instalirao i s kojima manipuliše kako mu se prohte. Tako to izgleda u medijskom mraku, diktatorovoj zoni komfora.

  U stvarnom životu stvari stoje bitno drugačije.

  Bez obzira na šarene laže, kojima Pink i "Informer" truju građane, svemoćni Vučić samo je mali, drhtavi talac svog večnog idola Šešelja. Vučić se odrekao radikalske ideologije, pristao je da obavlja prljave zadatke koje dobija od onih koje je doskora nazivao zločincima žednim srpske krvi, za nezavisnost albanske države Kosovo uradio je više od Hašima Tačija- I, opet džabe- Formatiran u Šešeljevoj laboratoriji, ostao je isti onaj primitivni siledžija koji progoni strane plaćenike i domaće izdajnike, izmišlja nepostojeće atentatore i opake neprijatelje koji mu, sram ih bilo, rade o glavi. Nepromenjiv, a raskrinkan, Vučić i ne shvata koliko je tačna stara izreka Maksa Vebera: ko se šešeljizma lati, od šešeljizma i strada.

  Šešelj to, za razliku od svog miljenika, dobro zna. Zato je pristao da, kao nekad u Miloševićevo vreme, opet igra ulogu dvorske lude.

  Prevara je dogovorena još 2012. godine, kad je završeno suđenje Šešelju u Haškom tribunalu. Pred majske izbore, Srpska radikalna stranka je za kampanju obezbedila milion evra. Za spotove, postere, mitinge i plaćene nastupe na lokalnim televizijama u prvih mesec i po potrešeno je oko 300.000, a onda je Šešelj procenio da nema potrebe za velikim ulaganjima. Po njegovom naređenju, 700.000 evra je oročeno u banci. Iako su bili šokirani takvim potezom, svi istaknutiji radikalski funkcioneri su ćutke prihvatili odluku. Na isti način prihvatili su i naređenje iz haške ćelije da predsednički kandidat ne bude, kao što je dogovoreno, Aleksandar Martinović, nego vojvotkinja Jadranka Šešelj. U stranci je to izazvalo veliko nezadovoljstvo, ali niko nije imao hrabrosti da prigovori šefu. Još veći haos nastao je kad su se proširile glasine da Šešelj preko Petra Panića kontaktira s Vučićem. Do Đurđevdana svi su ćutali, nadajući se da će SRS ipak preskočiti cenzus. Dan posle izbora, Šešelj je iz Haga izdiktirao imena 37 radnika koje stranka, pošto je postala vanparlamentarna, mora da izbaci na ulicu.

  Bez poslaničkih mandata, mesta u upravnim odborima i drugih parazitskih beneficija, ogorčeni radikali su počeli da se razilaze, prepričavajući glasine da je Šešelj namerno uništio SRS, kako bi se dodvorio haškim sudijama i, pošto je ostao bez stranke, lakše izdejstvovao oslobađajuću presudu. Nikad se neće saznati da li je takav dogobor zaista postojao, ali sve što se kasnije događalo upućuje na to.

  Čim se vratio u Beograd, Šešelj se stavio na raspolaganje Vučiću. Kao nekad, kad je u Miloševićevom interesu brutalno devastirao Dobricu Ćosića, Dragoslava Avramovića i oba Panića, Milana i Životu, Zorana Đinđića i nepodobne novinare, tako sada svom snagom, Vučiću za ljubav i pare, gruva po Nikoliću i ostalim opozicionarima. Za svaku pljuvačku koju uputi prema Vuku Jeremiću, Saši Jankoviću, Bošku Obradoviću ili bilo kome drugom, ko u nekom trenutku iznervira Vučića, Šešelj dobije prostor za promociju u "Kuriru", "Informeru" i na Pinku, kod prvovenčane Ksenije Janković-Vučić, Dragana J. Vučićevića ili Milomira Marića.

  Vučić uživa u takvom rasporedu snaga. Ponosan na uspešnu zamenu uloga, povremeno uzima slobodu da ponižava bivšeg vođu, da mu se sveti za sva šikaniranja koja je pretrpeo u onih 15 godina, koliko je tavorio u njegovoj senci. Na njegovu žalost, kad shvati koliko se prevario biće mu kasno.

  Kao klada i iver, njih dvojica su bliski po mnogim karakternim osobinama, temperamentu, biografskim detaljima i neizlečivim kompleksima. Ne samo po pogubnim posledicama politikantskih avantura, slični su i po načinu na koji lažiraju predstavu o sebi, o svom poreklu, porodičnim odnosima, obrazovanju-

  Kad je došao u Beograd, još uvek opterećen komunističkim floskulama o bratstvu i jedinstvu, Šešelj nije krio svoje hrvatske korene. Naprotiv, u jednoj debati sa srpskim nacionalistima, koji su tvrdili da su Srbi u Hrvatskoj oduvek bili izloženi pokatoličavanju, Šešelj ih je demantovao svojim primerom: "Pa, bilo je i slučajeva kad su katolici prelazili u pravoslavlje". Nešto kasnije odlučio je da se iz tvrdog marksiste transformiše u još tvrđeg velikosrpskog šovinistu, pa je od svog sledbenika Slavenka Terzića dobio sertifikat SANU o srpskom poreklu hercegovačkih Šešelja. U tu raspravu uključili su se i hrvatski političari i mediji. Postiđeni informacijama o hrvatskom poreklu vojvode Šešelja, zagrebački, a potom i beogradski mediji preneli su izjavu izvesne Olivere Šešelj, vođe albanskog lobija u Australiji, koja je analizirala etimologiju prezimena Šešelj, dokazujući da ga nose pripadnici plemena iz sela Arbanasi, južno od Zadra. Prema njenim tvrdnjama, poreklo prezimena je albanska imenica "šeš", što znači "ožiljak". Množina te imenice "šešelji", na albanskom jeziku može da se protumači kao - ljudi sa ožiljkom, ali i rošavi ljudi. Olivera Šešelj je precizno navela imena s porodičnog stabla svog rođaka Vojislava i njihov put od zadarskog zaleđa do Župe Dubrovačke i Popovog Polja.

  U istom genetskom smeru upućuju i pojedinosti iz Vučićeve konfuzne biografije. Pojedini mediji u Skopju i Prištini, na albanskom jeziku, kao i neki srpski objavili su spekulaciju da je pravi otac Aleksandra Vučića prizrenski novinar Fahri Musliu. Te glasine potkrepljene su frapantnom fizičkom sličnošću i činjenicom da je Musliu dugo radio na Televiziji Beograd s Angelinom Vučić, majkom aktuelnog diktatora. Dok se ne utvrdi parcijalni DNK Vučića, u te priče teško je poverovati, pre svega jer je Musliu vrhunski intelektualac gospodskih manira, koji se ne stidi pripadnosti albanskom narodu, već, naprotiv, i danas živi u Beogradu, iako je objavio šokantnu knjigu o srpskim zločinima nad albanskim civilima u Prizrenu.

  Za razliku od Musliua, Vučići su, kao i Šešelji, dokazali sklonost ka promenama nacionalnog identiteta. Radikali su 2010. godine sproveli istraživanje u Bugojnu i utvrdili da je porodica Vučić tokom Drugog svetskog rata primila katoličanstvo kako bi izbegla ustašku torturu. O tome postoji i potpisano svedočanstvo fratra Mije Filipovića, koji je napravio spisak srpskih porodica koje su prešle u katoličanstvo. Naravno, ni to nije sprečilo srpskog vođu da se iščuđava što na spomen ploči u Jasenovcu nema nijednog Vučića. Zarad jeftine političke propagande, Aleksandar Vučić se i na taj način ruga Srbima koji su pre izabrali da stradaju, nego da prodaju veru za večeru. Danas Šešelj slavi Svetog Luku, a Vučić Svetog Nikolu, iako obojica nemaju dokaz da su kršteni. Šešeljeva krštenica je, kako on tvrdi, izgorela, a Vučić o tome odbija da se izjašnjava. I, u pravu je, s obzirom na posledice njihove politike obojica izgledaju kao da su nekršteni.

  Da intimna konfuzija bude potpuna, u oba slučaja, dokazuju i nesreće koje su pretrpele njihove supruge.

  Kad je stigao iz Sarajeva, Šešelj nije dočekan s belim ružama. Utočište je našao kod tetke u Zemunu, a pomagali su mu prijatelji koji su mu davali novac za hranu, odeću i štampanje knjiga. Podršku mu je dao i Dobrica Ćosić. Stari akademik bio je impresioniran Šešeljevim izgledom. "Bio je visok, plav, vitak kao hrt", divio se Ćosić. S najboljim namerama predložio je Šešelju da problematično obrazovanje upotpuni školovanjem u Americi, čak je ponudio i da mu nađe nekog sponzora koji bi ga izdržavao. Uveren da mu je imidž "najmlađeg doktora nauka u Jugoslaviji" dovoljan, Šešelj ga je odbio: "Već sam dovoljno obrazovan, meni je potrebna samo bogata udavača".

  Nije imao sreće. Ni on, ni izabranica Vesna. O tome šta je Šešeljeva prva supruga pretrpela u braku javno je pričala njihova kuma Danica Drašković.

  - Ja sam zaposlila Šešeljevu prvu ženu. To je jedna nesrećnica, koja je zbog njega otišla u bolnicu, u ludnicu. Maltretirao ju je, zaključavao je- Ona je, valjda, jednom htela da zapali cigaretu, on joj je tu zapaljenu cigaretu gurnuo u nos. Rekla sam mu da je strašno što tako muči ženu, onda se on naljutio na mene i rekao kako mogu ja da podržam Vesnu protiv njega, jer je on kao moj stariji prijatelj. Kad je došlo do razvoda braka bila sam na Vesninoj strani, njoj sam našla advokate i onda me je on označio kao svog neprijatelja. Vesna je bila kod nas, u redakciji "Srpske reči", stalno kod nas dolazi, dala nam je veliki intervju o svemu šta je to bilo u njihovom braku. Ne mogu da to objavim, ne mogu, iako bi trebalo o tom idiotu sve staviti u javnost, da se vidi koliki je on ludak, mada je stvarno malo degutantno, ona tu govori o njemu baš onako ogorčeno. Izludeo je svoju ženu, kako neće i ovaj narod. On uživa da seje zlo - tvrdila je Danica u aprilu 1993. u intervjuu novosadskom magazinu "Svet".

  Ksenija Janković u to vreme radila je upravo u "Srpskoj reči". Kasnije se, sirota, udala za Vučića i na svojoj koži osetila koliko je sličan Šešelju. Ipak, Ksenija je imala više sreće. Vesna je umrla, a nju su spasli francuski lekari. Umesto da se žali Dani, ona je na Tviteru, u vreme misterioznog razvoda, uputila nekoliko pretećih poruka Vučiću. Ucene su uspele, eno je na Pinku, brani bivšeg muža kao što je on nekada Šešelja.

  Osim privatnih i nacionalnih, i ideološke transformacije su im se odvijale po istim principima. Odrastao u radničkoj porodici, s majkom domaćicom i ocem čuvarom pruge, Šešelj je izrastao u fanatičnog komunistu nezaježljive ambicije. Zaslepljen marksističkim idejama i Brozovim delom vrtoglavo se uspinjao u nomenklaturi Saveza komunista. Dokazujući ideološko čistunstvo udario je na partijskog kolegu Branu Miljuša, a potom i na zajedničkog zaštitnika Hamdiju Pozderca. Kad je izbačen iz SK, Pozdercu je slao brojna pisma u kojima ga je upozoravao da ne krši tekovine komunističke borbe, ne propuštajući da ga na kraju pozdravi sa: "Maksuz selam, tvoj novopečeni ahbab, Vojislav Šešelj". Na kraju, ostao mu je marksistički doktorat, koji karikaturalno dokazuje koliki su intelektualni kapaciteti genijalca koji sredinom osamdesetih godina nije ni video, a kamoli razumeo geostrateške promene u celom svetu, kojima je komunizam zauvek najuren u prošlost.

  S istim fatalizmom Vučić je zastupao šešeljevsku verziju velikosrpskog nacionalizma. Ko nije verovao u radikalsku granicu od Karlobaga do Virovitice, bio je izložen Vučićevim uvredama. Obračun s "fukarama" zaoštrio je čim je postao ministar protiv informisanja u Miloševićevoj ratnoj vladi. Šešelj je svojim protivnicima pisao otvorena pisma, Vučić optužnice i presude. Hajku na defetiste i dezertere, koji su sumnjali u pobedu nad albanskim teroristima i njihovim NATO zaštitnicima, Vučić je završio proslavom streljanja Slavka Ćuruvije. Posle poraza, željan vlasti po svaku cenu, kao njegovi preci iz Bugojna, odrekao se vaskolikog srpstva i prešao na stranu neprijatelja. Bez po muke zaboravio je na dane kad je prizivao nemačke bombardere, zaklinjući se da će bar jednog sam da obori, i počeo je da se klanja Angeli Merkel, Maksu Veberu, Karl-Hajnc Rumenigeu i svima koji znaju da kažu "Sieg Heil".

  Analizirajući Šešelja, mnogi njegovi bivši i aktuelni poštovaoci kao da su opisali Vučića.

  - Pojava samozvanog vojvode Šešelja nije nimalo slučajna. Takvi ljudi se skoro zakonito javljaju u vremenima meteža i krize, krvoprolića i zločina i opšteg pada javne vrline i morala. U takvom dobu u kojem na svetlost dana izbijaju mržnja, silništvo i ostala skrivena zla, na javnu scenu stupaju ljudi koji pod plaštom proverenih vrednosti rodoljublja, hrabrosti i nacionalnog interesa zagovaraju netrpeljivost i nasilje prema nezaštićenima i slabijima od sebe. Šešelj ili neko njemu sličan mogao se, dakle, očekivati, kao što se to i ranije dešavalo u zemljama koje su doživele vojni i diplomatski poraz, smanjenje državne teritorije ili opšte rasulo u privredi i državnim finansijama. Kao po pravilu, postojeće autoritarne vlasti obično ohrabruju uspon takvih ličnosti - napisao je Kosta Čavoški još 1992. godine, a svi stavovi, nažalost, vrede i danas.

  U to vreme autopsiju Šešeljevog lika i dela izvršio je i legendarni sudija Ilija Radulović.

  - Vojislav Šešelj je stvoren kao krajnja politička linija u politici Slobodana Miloševića. U zemljotresu Miloševića, Šešelj je trebalo da bude onaj zemljotres od 14 stepeni. Sve je ružio, pljuvao, klevetao, rušio pred sobom. Odigrao je svoju ulogu i sada predstavlja mrtvi politički spermatozoid Slobodana Miloševića, tvrdio je Radulović, priznavajući da se kaje što je Šešelju pomagao dok je bio u zeničkom zatvoru.

  Prošle su dve i po decenije, a ništa značajno se nije promenilo. Kao nekad Miloševiću, Šešelj je sada sebe iznajmio Vučiću. Vredan je najamnik, pošteno će odraditi sve prljave poslove, predvodiće satanizaciju svih Vučićevih protivnika, ali istovremeno će čekati zgodan trenutak za osvetu.

  Bez obzira na sve navedene i mnoge izostavljene sličnosti, Šešelj i Vučić se razlikuju u dve izuzetno bitne stvari. Prvo, Šešeljev politikantski talenat je nenadmašiv. Iako su podjednako primitivni i agresivni, kod Vučića je to suština, kod Šešelja deo predstave. Mudar, vojvoda nikada nije hteo da vlada, uvek se zadovoljavao profitabilnom ulogom sluge. I u fingiranoj opoziciji džepovi mu se pune, a ne snosi nikakvu odgovornost.

  Upravo u tome se krije najvažnija razlika između njih dvojice: Šešelj je prvo bio u zatvoru, pa onda na vlasti, a Vučića čeka obrnuti redosled. Zato Šešelju ostaje samo da se nada da će ga mimoići zdravstveni problemi dok ne dođe vreme da njegov miljeni padne s vlasti. S druge strane, Vučić može da se nada da će naći dobre advokate, koji će, ko zna kako, uspeti da mu ublaže kaznu za sve zločine koje je u poslednjih pet godina izvršio nad Srbima i Srbijom.

  KNJIGE PREDRAGA POPOVIĆA NARUČITE NA 063/123-2702
  politika_film - 99213 - 21.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Ovaj narod...
 • "Ovaj narod u svojoj istoriji ni jedan posao nije mogao da završi zbog jajara i prodanih duša. Nismo ni jednom pobedili a da pre toga nismo debelo izdali - sami sebe naravno. Na svaku pobedu imamo dva poraza, na svakog junaka buljuk izdajnika, a posle nam neko kriv. A za malo vlasti i za malo čara spremni smo da izdamo sve: oca, majku, brata, sestru, narod, zemlju, sve! Kako juče, tako i danas."

 • "Pa nismo valjda baš toliko rđavi?"

 • "Jesmo, pope, nego šta smo! Rđavi smo. Škripimo svud. Više nam ni jedno podmazivanje ne pomaže. Moramo da se menjamo celi!"
 • srpsko_poreklo - 99211 - 21.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Jovan Deretić: Srpskom narodu je potrebna revolucija protiv lažne istine


  politika_amerika - 99199 - 20.01.2017 : NOMAD Srbija - best (3)

  Ipak neko iz Republike Srpske


  Željka Cvijanović i Snježana Dodik na inauguraciji u Vašingtonu

  SARAJEVO/BANjALUKA - Vest da će premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i supruga predsednika RS Snježana Dodik prisustvovati danasnjoj inauguraciji izabranog predsednika SAD Donalda Trampa na Kapitol Hilu uznemirila je duhove u Federaciji BiH.

  Oglasilo se tim povodom odmah ambasador BiH u SAD Haris Hrle, koji je za sarajevski portal Kliks rekao da Cvijanović nije u službenoj poseti SAD i da neće prisustvovati inauguraciji Trampa. Cvijanovićeva, međutim, to demantuje i poručuje da je reč o zvaničnom pozivu za inauguraciju izabranog predsednika SAD.

 • "Željka Cvijanović se ne nalazi u službenoj poseti Vašingtonu niti će prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju predsednika Donalda Trumpa", rekao je Hrle.

  Uz opasku da Cvijanovićeva očito privatno boravi u SAD, Kliks postavlja pitanje opravdanosti njenog boravka i trošenja, kako se navodi, novca građana RS na privatna putovanja.

  Portal konstatuje i da Vlada RS javnosti nije objasnila zbog čega je, kako navode, privatno putovanje Željke Cvijanović od ključnog značaja za Vladu RS-a i Republiku Srpsku u celini.

  Cvijanović je s druge strane poručila da je počastvovana i ponosna što će danas u Vašingtonu prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa i na taj način predstavljati institucije i građane Srpske.

 • "Građani Republike Srpske očekuju i uvek su očekivali da njihove institucije imaju dobru saradnju sa svim zemljama sveta, posebno sa važnim državama kao što su SAD", rekla je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.

  Ona je izrazila očekivanje da će nakon dolaska Trampa na čelo SAD mnoge stvari u svetu biti drugačije i bolje.

  Premijer Srpske je naglasila da je inauguracija američkog predsednika veliki i važan događaj i ujedno prilika za razgovore sa značajnim ljudima koji će biti deo nove američke administracije.

  Cvijanovićeva je navela da je Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu već imalo razgovore sa visokim zvaničnicima, koji će biti nastavljeni nakon inauguracije na svečanosti kojoj će lično prisustvovati.

 • "Očekujem da ćemo imati bolje razumijevanje za ono što jeste BiH i da ćemo negovati i razvijati kontakte na dobrobit svih nas", istakla je Cvijanovićeva.

  Ona je dodala da bi bilo dobro da ovom događaju prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, što nije bilo moguće zbog javnosti već poznatih okolnosti.

  Cvijanovićeva je demantovala spekulacije koje su objavili pojedini mediji o troškovima njenog boravka u Vašingtonu.

 • "Reč je o zvaničnom pozivu i ovo nije stvar koju treba svoditi na određena finansijska pitanja. Nisu tačne spekulacije da je za ovaj događaj izdvojena određena suma novca. Dolazak ovde u finansijskom smislu za Srpsku je jednak odlasku predsednika vlade ili ministra finansija na razgovor sa MMF-om kada treba da se plati putna karta i smeštaj", pojasnila je Cvijanovićeva.

  Ona je istakla da takve spekulacije neće umanjiti značaj i ponos koji oseća zato što ima priliku da prisustvuje ovakvom događaju, preneo je RTRS pozivajući se na Srnu.
 • bosna_buducnost - 99135 - 14.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Greh velikog Ive


  Ratko Dmitrović, 13. januar 2017.

  Problem velikog dela sarajevske kulturne i političke elite sa Ivom Andrićem je u činjenici da mnogi od njih kao da su pobegli iz neke Andrićeve priče.

  NA promociji knjige "Andrićevstvo" bosanskog akademika Rusmira Mahmutćehajića, održanoj ovih dana u Mostaru, bošnjački intelektualci uporedili su Ivu Andrića sa Hitlerom. Zašto? Zbog toga što je Andrić, tvrde profesori i akademici, u svim svojim delima muslimane Bosne i Hercegovine predstavio na ružan, gotovo ponižavajući način. Kažu, stvorio je stereotip koji se koristi u Bosni, njoj susednim zemljama, celoj Evropi, a taj stereotip, naglašeno je u Mostaru, izuzetno je štetan po Bošnjake, muslimane.

  Nije ovo prvi put da muslimani Bosne i Hercegovine, njihovi najumniji ljudi, bar ih tako predstavlja sarajevska javnost, imaju problem sa Ivom Andrićem, da tu muku javno ispoljavaju.

  Davno je Muhamed Tunjo Filipović, najveće ime savremene bošnjačke kulturne i intelektualne elite, napisao da je doktorska disertacija Ive Andrića ("Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine") odbranjena 1924. godine na Univerzitetu u Gracu, nanela više zla Bosni nego sve osvajačke vojske koje su kroz nju prolazile. Ta disertacija, naravno, spomenuta je i u Mostaru.

  Otkud nesporazum bosanskih muslimana s Andrićem? Kakav je to greh veliki pisac počinio pa da mu nekada muslimani, danas Bošnjaci ne mogu halaliti?

  Andrić je gustim, savršenim pripovedanjem popunio onu prazninu koja je dugo zjapila nakon što su izbledela guslarska predanja, mitovi i neposredna svedočenja bosansko-hercegovačkih Srba o zulumu koji je hrišćanski svet, u ogromnoj većini pravoslavni, trpeo od turske vlasti po varošima i kasabama, selima i svugde gde beše onih koji se nisu poklonili Alahu. Andrićevo delo ne dozvoljava ni zaborav niti relativizaciju onoga što se vekovima odigravalo u Bosni, nakon što je sredinom 15. veka kopito konja turskog vojnika prvi put dodirnulo tlo Bosne.

  I još nešto, dvadeset i više godina u političkom i kulturnom životu Bošnjaka, u sarajevskoj eliti, uvek je bilo i danas ima, likova koji kao da su pobegli iz nekog Andrićevog romana ili pripovetke. U tome se, uz ostalo, i ogleda genijalnost velikog pisca. Andrić je davno video ono što mi u Bosni gledamo od vremena "Dejtona": bahatost, begovsku nadmenost i svojatanje Bosne i Hercegovine od strane muslimana. Taj osećaj superiornosti, izgrađen na pravu jačeg i nametnutoj dominaciji jednog načina ispovedanja vere, vreme i događaji nisu iskorenili, naprotiv, pojačali su ga.

  Kad god čitaju Andrića, ovi što ga danas napadaju i osuđuju pronađu u njegovim delima sebe. Otuda njihova muka.

  Ovaj tekst odražava moje mišljenje, jer i u okruženju u kojem živim vlada mišljenje da Hrvatska pripada samo Hrvatima, da BiH jeste samo Bosna i da tu žive Bosanci, a to Bosanci podrugljivo važi i za Srbe koji tamo žive, o KiM da i ne govorim, džabe naši tragovi vekovnog prisustva na tim prostorima, jednostavno sa takvom predrasudom nažalost mnogi od "Srba" imaju takav pogled u vezi toga.

  Teško je takvim ljudima ispraviti takav pogled koji sigurno nije ispravan, ali postojimo mi koji ćemo uvek biti tu da znamo istinu.

  Nisam dovoljno rečit da precizno prezentujem svoje stavove tako da koristim ovaj metod izražavanja (objava iz drugih izvora) onog što mislim. Dodao bih da je takvo mišljenje o Srbima izvan Srbije recidiv komunističke ideologije čiji su koreni i danas jaki, nažalost.
  hrvatska - 99125 - 13.01.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Zvezda IDEA


  Opet se vrši pritisak na obični narod, a glavešine poput A. Vučića i N. čovića sa Hrvatima preko medija šatro svađa, a ovamo uzimaju novac za reklamu IDEA na dresovima košarkaša Crvene Zvezde. Nije mi jasna ta logika? Ako ima neko da mi razumno objasni bio bih mu zahvalan.
  republika_srpska - 99111 - 10.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Govor Emira Kusturice


  GOVOR EMIRA KUSTURICE KOJI JE POMERIO GRANICE: Evo šta je slavni reditelj TAČNO rekao na svečanosti u Srpskoj!

  Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih... Sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima.

  Jedan jajoliki čovečuljak živih očiju, sa francuskom kapom na glavi, pojavljivao se s vremena na vreme u kafani "Partizan", pio limunadu, vadio žuti lipa blok, zverao okolo, nešto popisivao! Posle rata su mi rekli da je vodio evidenciju ko pije, a ko ne pije alkohol! Kad se u vazduhu osećala blizina rata, on me 1990. pitao: "Je li ti, Kusta, šta ono tebi beše žena?" Ja kažem: "Ona ti je najbolja smeša, svega ima u krvi: Srba, Slovenaca, Hrvata, pali ko mercedes!" On veli: "Ma ne pitam te to, nego je l' ona Šokica il' je Vlahinja!?" Ja kažem Jugoslovenka, a on meni: "E pa da ti kažem, slabo ti meni, Kusta, radiš. Ne trudiš se." "Kako se ne trudim, dvoje dece, tri filma", a on kaže: "Ma pusti to, teška vremena, a ti je nisi preveo na našu stranu?!" "Ona je na našoj strani", kažem ja, "Jugoslovenka", a on meni: "Nema to više, pusti to sad, opameti se, sad su svi na svojoj strani!" "Meni je važno da je normalna žena i da me ne maltretira da mogu ovde na miru da popijem pivo!?" On veli: "Pa u tome je greška!" "Kakva greška, super žena, nije joj važno ko je ko je vere, normalna. " On se ljutnu: "Dobro si počeo, ali ti ne valja kraj: uopšte nije važno koje je ona vere, važno je da je muslimanka!"

  Ta rečenica, koja na prvi pogled zvuči kao bezazlena kafanska šala, bila je sve vreme politička ideja vodilja Alije Izetbegovića i njegovih sledbenika! Sve što se dešavalo posle smrti oca Alije, sin Bakir je usmerio na osvetničko rušenje Republike Srpske u saradnji sa fantomskom međunarodnom zajednicom, gde je na kraju bilo sve isto kao pred Prvi svetski rat: umesto Benjamina Kalaja pristigao Valentin Incko, umesto ilegalnog austrijskog suda i procesa Mladoj Bosni postavljen Haški tribunal, subjektivni sud koji je kažnjavao Srbe i ponekog Hrvata (slična pozicija)! U međuvremenu je ona rečenica iz kafane "Partizan" prerađena, nije važno koje smo vere, nego treba da budemo, ako ne već odmah Bošnjaci, onda prvo Bosanci, ali na kraju, svakako (muslimani). A šta može biti veća prepreka od Svetog Stefana za realizaciju takve namere. Zato su odlučili da ga sruše.

  U povelji 1382. Stefan Tvrtko Kotromanić, koji sebe naziva kraljem Srbalja, Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore i Soli, u tek postavljenom Svetom Stefanu (današnjem Herceg Novom) proslavlja Svetog arhiđakona Prvomučenika Stefana, a nakon krunisanja na grb Kotromanića stavlja ljiljane, kao simbol koji su u hrišćanskoj Evropi simbolizovali čistotu Presvete Bogorodice!

  Izetbegovići su zaigrali sa ljljanima davno i trošili ih kao svoje patriotske biljke. Dakle, zavukli ruku u džep tuđe kulture i zakitili Francuščiće ukradenim cvećem! Kakve veze oni imaju sa tradicijom hrišćanske, pa onda sekularne Evrope, kada je to tradicija države koja nastaje kao socijalna pojava - njima stran proizvod zapadne civilizacije. Nije Sveti Stefan bio krsna slava vladarske porodice Kotromanića, to je patron države kojom oni vladaju, zastupnik pred prestolom Boga otaca Tvrtkovih i naših, kojeg on preuzima od Nemanjića činom svog krunisanja u manastiru Mileševa!

  Znate li koliko zemalja i koliko gradova danas imaju patrone koji dolaze upravo iz iste tradicije! To Izetbegoviću i nije parametar, jer njemu hrišćanski Zapad nikad nije bio mera, on je netrpeljivost prema zapadnoj tradiciji izražavao kroz srbofobiju, ali mu je otac znao preko Mladih muslimana da paktira sa zapadnim fašistima, kad je trebalo, a on sam je na vreme shvatio da je korporacijski kapitalizam dobar da mu obezbedi mesto Luciferovog šegrta! Glavna kopča je Saudijska Arabija, zemlja koja kao saveznik ne štiti nijedno poglavlje ljudskih prava, nema demokratske izbore, zemlja koja nam liferuje salafiste i koja direktno finansira ISIS i DAEŠ!

  Naša nevolja je što se danas prošlost uvažava samo kod onih koji imaju atomsku bombu, i ovih malih čija se elita bogati bezuslovno izvršavajući naredbe, pretvarajući se tako u Luciferove šegrte, a ja sve češće gledam u nebo pošto, kako rekoh, ono zna, i tiho da me niko ne čuje govorim: "O, Bože, daj i meni jednu onako malu zgodnu bombicu da je strpam u džep, ne da je bacim nekome, ne daj Bože, ne treba mi to, nego da je vide dok viri iz džepa, a ja da se pravim lud. Kao nije važno. Neka je, nek stoji. Ne jede hleba."

  Da im tako izvedem dokaz i da uvaže naše stradanje i da zaustavim priču kojom su svojim falsifikatima od jednog žrtvovanog naroda napravili zločinca! Tu mi čak i drug Tito pada na um! Što bi on rekao: "Treba raditi kao da će sto godina biti mir, a sutra možda rat. " Onda se povratim iz ličnih snova, dakle stavim na stranu atomsku bombu i puštanje mašti na volju! Vreme je da se ta emocija artikuliše, a taj koji bi mogao da nas časti bombom, iz iskustva znam, ispoštovaće nas do minimuma, pa zato, sestre i braćo, ne preostaje nam ništa drugo nego da se borimo, kao što smo i do sada. Samo za tu borbu imam nekoliko uputstava!

  Ako se ne zaustavi mazohističko ponašanje najvećeg dela naše intelektualne i političke elite koja izbegava da se direktno suprotstavi ponižavanju i da napusti politiku kretanja ispod radara i klečanja pred političkim neprijateljima, da našu političku velikodušnost preusmerimo sa drugih ka nama da se okanu sitne vajde, da prihvate stvarnost i da se rvu sa njom, makar ko Mile Dodik! Jer šta radi Bakir Izetbegović nego obavlja dželatski posao, zabija nož u srce jednoj kulturi čiji identitet i etika proističu upravo iz mita o Svetom Stefanu, koga su u ilegalu proterali nakon osmansko-islamske agresije, te okupacije koju je izveo sultan Mehmed II!

  Ako se složimo da je to bilo toliko davno, u čije ime onda Bakir danas traži da se pogazi tradicija Kotromanića, čije je ljiljane pokrao? Da li to radi u ime onih Arapa koji su zauzeli Ilidžu, pa se tamo ne čuje ni jedan drugi jezik nego arapski! Da li to radi u ime Turaka? Ne verujem, jer Rusi i Turci ratuju pod istom zastavom zajedno sa Irancima! Mi smo to odmah shvatili, a izgleda da će sa Bakirom biti kao u onoj anegdoti kad su Odžaklije ignorisale činjenicu da je pao Berlin 1945, pa su u rovovima i dalje branile opstanak Trećeg rajha. Sve je dakle moguće, ali Republiku Srpsku i tradiciju patrona Svetog Stefana neće biti moguće poništiti. Ne samo zbog toga što je pokradeno naše cveće, pa ugrađeno u građevinu kojoj mi ne pripadamo. To je tradicija, koliko god izgleda kako je 1. 300 godina daleko, ipak - to je samo 11 mojih života koji nas dele od dubrovačke povelje Tvrtka Kotromanića. To je suviše blizu i sveže u kolektivnom pamćenju našeg naroda da bi nam neko neometano ispred nosa opljačkao nama toliko važnu tradiciju!

  Nema malog naroda koji je svetu darovao više naučnika, niti ima naroda čiji su pečalbari već šezdesetih godina svojom jeftinom radnom snagom gradili Zapadnu Evropu! Nema malog naroda koji je od stradalnika i žrtve preveden u počinioca zločina i genocida! Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih! I najednom sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima. Jedno vreme su tako silno radili da sam pomislio kako će uskoro izvoditi dokaz da je majmun nastao od čoveka, a da stablo raste sa neba prema zemlji! Uz to, nema veze što smo u ratu devedesetih priznavali počinjene zločine, oni nama nisu priznali naše žrtve. I ne samo to, nego su nam retroaktivno poništili sve, golgotu koju smo prolazili u Prvom svetskom ratu, gubitke u borbi protiv nacista, sve su učinili da se slavna prošlost jednog evropskog naroda i njegove naučne i kulturne elite pretvori u čist gubitak.

  Eto, zato volimo Republiku Srpsku jer ovde, kad se gleda u nebo, ne obuzimaju nas samo želje da dobijemo onu jednu malu džepnu nego je ovde prisutan i eho stvarne istine o nama, a nama su Istina i Pravda oduvek bili najvažnija ishrana, najdelotvorniji protein, najžešći enzimi, najjači prirodni antibiotik. Jedino se ovde čuje dovoljno glasno da smo narod koji je proteran iz Hrvatske, narod koji je bežao u Srbiju iz BiH, narod koji je bombardovan na Kosovu, narod koga više nema u Sarajevu i koji je, na kraju, najveća žrtva tog i svih ratova koji su mu na Balkanu u poslednjih dvesta godina prethodili i jedini kod kog postoji sloboda!

  EMIR KUSTURICA

  Neuništiva tradicija
  Sve je dakle moguće, ali Republiku Srpsku i tradiciju patrona Svetog Stefana neće biti moguće poništiti.
  prepiska - 98975 - 07.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Nomad je...


  Nenocc Sokolac, što bi naš narod rekao potpisujem svaku reč koju si napisao u ovom postu pod naslovom:" Nomad, Aćim i svi mi skupa". Izdvojio bi poslednju rečenicu, istinito, precizno i potpuno opisuje karakter naših neprijatelja, čestitam na opservaciji.

  Nije tema, a nema ni nekog značaja ali evo odakle meni nadimak pod kojim šaljem postove na ovaj sajt, NOMAD (knives) je ime renomiranog proizvođača noževa, a kada sam sa jedinicom iz Republike Srpske Krajine (bio sam na terenu u reonu Dubica-Kostajnica) ušao na teritoriju današnje Republike Srpske (ušli smo 1992. godine preko jednog mosta preko reke Drine) naša policija u Srbiji je izvršila "pretres" i kod mene pronašla nož izuzetnog kvaliteta i izutetne lepote, koji je taj policajac želeo da zadrži za sebe. Pošto nisam hteo da ostanem bez Nomada, kako sam ja tada rekao, a taj policajac je morao da mi vrati Nomad-a jer je bio upozoren sa višeg mesta i u potvrdi umesto mog imena napisao NOMAD, očigledno da je bio zbunjen jer je bio iznerviran i ja po ulasku u Republiku Srpsku pogledam tu potvrdu i zaključim da imam novog kuma, i to je izazvalo opšti smeh ostalih pripadnika jedinice kojoj sam pripadao...

  Inače sam bio izviđač i često boraveći po zadatku u neprijateljskoj pozadini, moj NOMAD mi je tada bio jedina uzdanica pošto izazivanje buke meni nije išlo u prilog, kapirate i zašto...
  seselj - 98891 - 05.01.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Lisović, srpstva bastion


  G-dine Tomiću ne slažem sa sa Vama u tome da je ražalovani četnički Vojvoda Vojislav Šešelj u Hagu branio i odbranio vaskoliki srpski narod kako to vi tumačite, već je branio isključivo sebe, a Miloševića nije ni mogao da odbrani jer je Slobodan Milošević preminuo u Den Haškoj pritvorskoj jedinici, zar ne.

  Vidim da za sada ne mogu da Vam otvorim više informacija ko je zapravo Vojislav Šešelj jer ga Vi dižete u zvezde i ja lično se i neću truditi da potamnim "sjaj zaštitnika Srba", jer znate kako kažu. "Gde je Šešelj branio Srbe, tu Srba više nema".

  A, bilo bi po Vas poučno da pogledate ovaj video sa TV PINK iz rijaliti programa Farma, pa ako ste raspoloženi i objektivni omogućite i ostalim forumašima Slevikneta da vide u kakvom "visokostručnom" okruženju V. Šešelj brani nacionalnu ideju. Za one koji ne žive na ovim prostorima, rijaliti programi kod nas okupljaju sam ološ "estrade" i kao što se vidjeli V. Šešelj srpsko nacionalno pitanje izlaže pred obnaženim devojkama sumnjivog morala i pred kriminalcem koji je osuđen da je dilovao drogu u crkvi Sv. Marka u Beogradu... Lepo društvo sve sami "ugledni" ljudi, da nije žalosno bilo bi smešno...  pozdrav NOMAD

  RE: Lisović, srpstva bastion  Poštovani,

  pažljivo sam pogledao prilog koji si mi poslao, a na kome je Šešelj na kratko vrijeme bio gost na farmi. Moram ti reći da me je prilog oduševio i smatram da je ovo najbolji Šešeljov nastup na televiziji otkako je došao iz Haga.

  Farma je vjerovatno nešto najstrašnije što je zadesilo Srbiju u zadnjih petnaest godina. Ipak, mislim da je ovo bio Šešeljov majstorski potez i brilijantan nastup. U nemogućnosti da dobije dovoljno prostora na državnim televizijama, odlučio je da se do prostih, srpskih jadnika (čitaj glasača) probije preko Farme, zvanično (nažalost) najgledajnijeg programa na televiziji.

  Inače, vjerovao ili ne, i sam sam nekada razmišljao o tome da bi nekako trebalo natjerati Pink TV da program Farma nekako "unaprijedi" (ako ne možeš da je ukineš) u smislu da se kroz nju plasira i malo edukativnog programa. Do sada sam Farmu gledao samo par sati, ali ovaj Šešeljev prilog sam pogledao sa oduševljenjem. Sreća moja je i da sam je gledao preko interneta, pa sam neke neinteresantne djelove mogao i da preskočim.

  Hoću još jednom da naglasim da nisam Šešeljev pristalica, mada se ne stidim da sam nekada bio. Na izborima neću glasati za njega. Ovo ponavljam zbog onih koji ne znaju da čitaju između redova.

  Mislim da je tvoj problem što si jako isključiv - sve političare bilo idealizuješ ili pljuješ. Za razliku od tebe, ja u svakom političaru vidim ponešto dobro, mada znam da kod njih ima mnogo više lošeg.

  Pogledaj video koji si sam objavio pa ćeš vidjeti da mnogo pametniji ljudi od tebe i mene kažu da je Šešelj u Hagu odbranio ne samo sebe već i Miloševića, pa i kompletan srpski narod. Rečeno je tako, zar ne?
  seselj - 98863 - 04.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Nomad uzvraća


  Tek sada vidjeh da me je pomenuo dotični Aćim iz Novog Sada.

  Aćime, ne vodim ja nikakve prljave političke kampanje ni protiv koga, to političarenje rezervisano je samo za političare. Na primer kao što je tvoj politički ljubimac V. Šešelj.

  Ne možeš ti prika Aćime meni da određuješ kako ću ja da se ponašam, a još manje kakvog ću političkog ubeđenja ja biti.

  Ne poznaješ ti mene Aćime, pa zato i ne znaš zašto se ovde pojavljujem pod pseudonimom NOMAD, a omanuo si u tvojoj proceni, veruj mi, nick (nadimak) NOMAD dolazi od nečeg što tebi sigurno neću obrazlagati.

  Nisam mnogo zakasnio da ti odgovorim, samo još da admin objavi ovaj moj odgovor.
  seselj - 98861 - 04.01.2017 : NOMAD Srbija - best (3)

  Šešelj, farmer iz Lisovića


  Au, kakav potez g-dina Tomića!

  Objasniću i zašto, jednostavno, bio sam ubeđen da političari nisu omiljena bića g-dina Željka Tomića. Ali, avaj prevarih se! Naročito Vojislav Šešelj, taj nacionalista iz koristi, taj ražalovani Vojvoda Četničkog pokreta popa Đujića, taj kako je svojevremeno izjavio pokojni Slobodan Milošević: "Moj omiljeni opozicionar". Taj političar koji je izbornu pobedu u trci za predsednika R. Srbije prepustio Miloševićevom kandidatu Milutinoviću zarad ličnih privilegija, taj V. Šešelj koji je podjarivao srpsku mladež da ide u rat, a sam ni sata nije proveo u borbenim dejstvima, a niti njegovi sinovi nisu branili srpstvo kao vojnici.

  Taj V. Šešelj koji je u jednoj predizbornoj kampanji obećavao "kule i gradove", a posle kada je osvojio mandate izjavio da sve to ne važi jer je političaru u kampanji dozvoljeno da laže, taj V. šešelj koji na bankovnom računu po sopstvenom priznanju ima stotine hiljada dolara koje je zaradio držeći govore u dijaspori i za vreme rata, dok su jedni ginuli on je zarađivao držeći "vatrene" govore gastarbajterima i normalno uzeo im lovu.

  Taj Šešelj koji je po sopstvenom priznanju igrao šah u Šilerovoj ulici u Zemunu sa "Šiptarom" i "Kumom" tada najvećim dilerima droge na Balkanu.

  Taj V. Šešelj koji je kao "borac" za nacionalnu ideju aterirao u rijaliti šou na PinkTV i među polunagim starletama i kriminalnim ološem "propagirao nacionalnu ideju" ali od slogana :"Knin, Karlobag, Ogulin, Virovitica" sam Šešelj je dodao i Lisović, selo u kojem se odvijao taj rijaliti program prošle godine pod nazivom "Farma".. . ima toga još, ovo je samo onako ovlaš iz glave...

  RE: Šešelj, farmer iz Lisovića  Poštovani,

  kao prvo, nisam veliki ljubitelj ni jednog političara, tako da tvoja primjedba ne stoji. Poštujem neke stvari kod niza srpskih političara, ali sam svjestan i njihovih nedostataka.

  Ne mogu da se složim sa nizom stvari o kojima ti govoriš, ali nemoj zaboraviti da je Šešelj čovjek koji je u Hagu branio i odbranio kompletan srpski narod, a posebno Miloševića. Njemu treba odati priznanje za izuzetnu inteligenciju, retoriku i pravničke sposobnosti, koje su mu pomogle da ismije i diskredituje Haški tribunal. Šešeljevo junaštvo u Hagu ga svrstava u jednog od najzaslužnijih Srba novije srpske istorije.

  Šešelj kao političar je nešto drugo - dobro je da nije na vlasti, ali bi u isto vrijeme bilo loše da ga nema u politici.

  U životu, kao i u politici, treba biti realan, analitičan i objektivan. Najgore od svega je biti isključiv. Pogledaj video, možda ćeš nešto i da naučiš. Ne piši o stvarima za koje nisi siguran, poput onoga da je Šešelj za vrijeme rata putovao po svijetu i držao govore kako bi sakupljao novac.
  kultura_ss - 98697 - 31.12.2016 : NOMAD Srbija - best (0)

  Slepi putnik na brodu ludaka


  Film koji preporučujem Srbima se zove: "Slepi putnik na brodu ludaka"
  a možete ga pronaći na sajtu koji možete naći ako na Google otkucate "andrija i andjelka filmovi"

  Posebnu pažnju obratite na drugi deo filma u kojem je retorika austrijskog okupacionog oficira identična onoj retorici koju smo slušali o nama od istih okupatora, hvala g-dinu Tomiću za razumevanju.

  Inače film je posvećen stogodišnjici smrti Petra Kočića.

  Film (oba dela) inače nosi izuzetan emotivni naboj, teško je ostati ravnodušan, tako su nas maltretirali i ponižavali i devedesetih...
  pisci - 98687 - 31.12.2016 : NOMAD Srbija - best (1)

  Petar Kočić, pobunjeni Srbin


  kultura_ss - 98679 - 31.12.2016 : NOMAD Srbija - best (0)

  Od neprijatelja uvek isto


  G-dine Tomiću, pomislih da bi objavljivanje ovog filma na Slavicnet-u iz dva dela obnovilo sećanja nekim učesnicima na ovom sajtu, gde bi videli jasno kako onda, tako i sada srpski neprijatelji za nas Srbe imaju isti plan, pa čak i rečnik koji se prepoznaje u austrijskom oficiru koji koristi termine koje i danas čujemo kada se kvalifikuju Srbi.

  Zato braćo Srbi pamet u glavu, neprijatelj srpski jasno je pozicioniran kao i njegovi ciljevi i zato srpska sloga mora da prevaziđe i najdublje podele našeg naroda, a Vi g-dine Tomiću ocenite da li je ovaj dvodelni film vredan vašeg sajta, pozdrav.

  Stranicu na kojoj se nalazi film možete naći ako na Google otkucate: "andrija i andjelka filmovi".
  prepiska - 98551 - 28.12.2016 : NOMAD Srbija - best (2)

  Srbi braćo, ne svađajmo se


  Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo izbacivati i ploviti u istom smeru. Zato, braćo Srbi, ne prepirite se! Pogotovu ne bi trebalo da to činite preko interneta.
  sarajevo - 98453 - 24.12.2016 : NOMAD Srbija - best (2)

  Lazovićev spomenik Holbruku


  U Sarajevu hoće da podignu spomenik Ričardu Holbruku, čoveku koji je zaustavio rat u Bosni '95, a koji je, inače, njegova zemlja '92. i potpalila

  Piše: Miroslav Janković, novinar

  U SARAJEVU hoće da podignu spomenik Ričardu Holbruku, čoveku koji je zaustavio rat u Bosni '95, a koji je, inače, njegova zemlja '92. i potpalila.

  Ideju za to "podigao" je Srbin Miro Lazović, potpredsednik predsedavajućeg Gradskog veća Sarajeva. A kad tako nešto Srbin "pri vlasti" predloži, muslimansko političko Sarajevo samo sebe potapše po ramenu, što znalački bira one koji mu tako vešto pogađaju misli i želje.

  A Lazović to odavno trenira. Još od (pred)ratnih dana, taj brižljivo (od)negovani Alijin Srbin samo je jednom zakazao: nije se setio da predloži da se spomenik Klintonu pre podigne u Sarajevu nego u Prištini. Ovako će se Sarajlije morati zadovoljiti bistom Klintonovog ministra.

  Miro Lazović pripada onoj grlatoj gomili sarajevskih političkih narikača, koja smatra i često to javno ističe, da je Dejtonski sporazum samo zaustavio rat u Bosni ali i navukao ludačku košulju na tu istu Bosnu. I da slova, propisi i odredbe tog papira ne znače ništa - nego je njegov duh stariji od paragrafa, pa je njegovo slobodno tumačenje dozvoljeno i neograničeno. Kao, recimo, analiza neke lirske pesme. I da treba pisati "Dejton 2" tj. menjati Ustav BiH.

  Dakle, spomenik se diže tvorcu "Dejtona", a maljem se zamahuje na njegovo delo. Na koje je i Miro Lazović, kao član muslimanske delegacije u Dejtonu '95. stavio i svoj potpis.

  Kako može valjati autor, a ne valjati njegovo delo, to ovaj servilni Srbin baca s onu stranu smisla. Takvo logičko-političko šibicarenje je moguće samo ovde i danas u Bosni, zemlji sastavljenoj od dejtonskih papirnatih krpa i zakrpa, istih takvih ljudi, nepravdi i bede, one moralne najviše.

  U Sarajevu je ubijeno više od 6. 000 Srba, zatvarano, mučeno i silovano u oko 130 logora, potom bacano u jamu Kazani i ko zna gde sve još... I u svom tom moru srpskog stradanja nikakav spomenik, ni visine trotoara ni širine stepenika, nije u Sarajevu podignut.

  Kako Lazoviću ne pade na pamet da "digne" ideju o podizanju obeležja svojim stradalnim Srbima? Uzalud su razna srpska udruženja tražila da se obeleže Kazani, Alipašino polje, Dariva, Dobrovoljačka, kasarna "Viktor Bubanj"...

  Ne, federalno muslimansko Sarajevo je pre dve godine samo promrljalo da, eto, ne bi imalo ništa protiv da se neki beleg stavi na Kazane. Znate li zašto im ne smetaju Kazani: zato što je to jedna rupčaga iznad Sarajeva do koje vodi samo kozja staza.

  Tu bi malo ko dolazio, a i ko bi došao, na tabli bi čitao da su tu stradali "građani Sarajeva", jer navodno u Kazane su bacani i Hrvati: tako bi taj, već pripremljeni epitaf, progutao pola muslimanske krivice za te zločine.

  Srpska sarajevska tragedija zaslužuje spomenik usred grada ili ga ne treba nigde drugo ni podizati. Jače će odzvanjati i opominjati njegovo nepostojanje, nego njegovo prisustvo u kakvom čaršijskom budžaku.

  Centar Sarajeva su izgradili bogati Srbi trgovci za vreme Austrougarske: Jevtanovići, Despići, Stajići, Besarovići, Jelići, Zimonjići, Radakovići. Srbi su Sarajevu crtali lice modernog grada. Oni su od kasabe pravili grad i podigli prve hotele u Sarajevu: "Evropu" i "Central".

  A njihovi potomci i neki drugi Srbi su ostavili svoje živote u tom Sarajevu: oni su dakle prineli najveću moguću žrtvu.

  Papa Vojtila ima spomenik u Sarajevu, a predlagano je da se podigne i okupatoru Francu Ferdinandu. Hrvati su digli krst nad Mostarom, a Srbi su pokušali na Trebeviću, pa su ga čaršijski pažderani polomili za nekolike noći.

  Srpska sarajevska tragedija zaslužuje spomenik usred grada ili ga ne treba nigde drugo ni podizati. Jače će odzvanjati i opominjati njegovo nepostojanje, nego njegovo prisustvo u kakvom čaršijskom budžaku.

  Centar Sarajeva su izgradili bogati Srbi trgovci za vreme Austrougarske: Jevtanovići, Despići, Stajići, Besarovići, Jelići, Zimonjići, Radakovići. Srbi su Sarajevu crtali lice modernog grada. Oni su od kasabe pravili grad i podigli prve hotele u Sarajevu: "Evropu" i "Central".

  A njihovi potomci i neki drugi Srbi su ostavili svoje živote u tom Sarajevu: oni su dakle prineli najveću moguću žrtvu.

  Papa Vojtila ima spomenik u Sarajevu, a predlagano je da se podigne i okupatoru Francu Ferdinandu. Hrvati su digli krst nad Mostarom, a Srbi su pokušali na Trebeviću, pa su ga čaršijski pažderani polomili za nekolike noći.

  Pitanje je veliko, bi li najveći čovek novije Bosne, Ivo Andrić, danas, a nakon svega, napisao, kao što jeste 1975, onaj znameniti esej o Sarajevu, a posebno onu ključnu rečenicu o njemu: "Odakle god pogledaš na Sarajevo, to je grad".

  Ili je (opet) kasaba, dodali bi mi: duhom - naročito, danas - pogotovo.
  komunizam - 98451 - 24.12.2016 : NOMAD Srbija - best (2)

  Jugoslavije, srpske grobnice


  Srpski državni rulet

  Piše: Miroslav Janković, novinar, 24. decembar 2016, Večernje novosti

  Niko osim Srba svoju državu nije utopio u "višenacionalnu zadrugu"

  DECEMBAR je mesec kada se mnogi sećaju nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Prvog dana ovog meseca jedna država je formirana, a druga sahranjena. Nakon tri uzastopno dobijena rata, Srbija je prestala da postoji. Neki istoričari misle da je nestala na vrhuncu naše istorijske visine, kakvim se smatra početak 20. veka. Još malo pa će se navršiti celi vek kako su Nikola Pašić i kralj Aleksandar stavili nadgrobnu ploču na Srbiju: jesu li to morali ili su hteli, i šta bi bilo da su postupili drugačije?

  Nema primera u poznatoj, a ozbiljnoj istoriji, da je neko, kao Srbi, dobrovoljno svoju državu, uz to i pobednicu u ratu, utopio u "višenacionalnu zadrugu" sa katolicima i muslimanima, protiv kojih smo ratovali od 1912-1918, kao što je to učinio srpski kralj i njegov dvor. Nakon što su 1915. godine odbili ponudu Londonske konferencije da prošire svoju državu na bezmalo teritoriju potonje Kraljevine, odbacili su i ponudu Austrije i Nemačke da Srbija dobije Bosnu i izlaz na more, a da zauzvrat izađe iz rata.

  Aleksandar i Pašić su hteli Jugoslaviju. Zapravo želeo je kralj, a Baja ga je sledio jer je želeo da po svaku cenu ostane na vlasti. Bili su gladni velike primorske države, nakon malih, suvozemnih srbijanskih kneževina i kraljevina.

  Ideje ilirizma i nekakvog bratstva i jedinstva u južnih Slovena su prodrle među Srbe s dolaskom Karađorđevića na vlast. A oni su uvek držali glavu znatno više podignutu nego Obrenovići. Srbija kralja Petra je odškolovala prve generacije naše elite, na čelu sa srbojugoslovenima Cvijićem i Skerlićem, koji su njegovom sinu Aleksandru bili mentori: oni su ga inficirali jugoslovenstvom nakon što je ono u njihovom vremenu i njihovim glavama već počelo da zri.

  Taj oblak se brzo širio ka jugu: a svi mutni oblaci na Srbiju su i došli sa severa i sa Alpa. Dakle, Aleksandar je odgajan kao Jugosloven, on je slušao Cvijića i Skerlića, a Srbi su posle slušali i gledali oluju. Nakon što su učinili ludu velikodušnost - odrekli se svoje države. Zapravo, ubili je svojom rukom u bezumnoj političkoj igri, kojoj bi najbolje peristajao naziv: "srpski rulet". Postali smo tako ne samo kraljeubice već i državoubice. A 1915. istorija je jedan jedini put, u novije doba srpskog postojanja, pružila ruku da nas pomiluje.

  Šta je Kraljevina donela, a šta odnela Srbima? Vrlo brzo se sa severa prosula mržnju na Srbe: Hrvati su srpsku dinastiju odmah nazvali ciganskom i čobanskom, a Srbe Vlasima i Cincarima. Smatrali su da oni iz Zagreba treba da rukuju Kraljevinom kao konfederacijom. Majstori preveslavanja svakakvog vremena jedini su narod na ovim prostorima koji je imao koristi i od fašista i od komunista. Avnoj i Ustav iz 1974. godine dali su im državu, koju su Tuđmanovi fašisti izgonom Srba načinili etnički najčistijom u Evropi.

  Slovenci su bili još lukaviji: za njih su Srbi bili konj koga treba jahati dok ne postane raga. Hrvati i Slovenci su u obe Jugoslavije za sedam decenija njihovog trajanja više profitirali nego za svo viševekovno životarenje u austro-nemačkim carstvima. I Kraljevinom i avnojevskom Jugoslavijom vladali su Slovenci: oni su neprestano huškali druge narode na Srbe, nametali zakone kakvi njima odgovaraju, bili neokolonijalni gospodari Srbima ravno 70 godina. To je jedno od najbolnijih poniženja koje smo doživeli u istoriji: da Srbima upravlja narod od jedva milion stanovnika, čija je teritorija na geografskoj karti manja od šumadijskog opanka. Slovenci su bili rafinirani zloduh u obe Jugoslavije.

  Mora se priznati da je Kraljevina i neke dobre stvari donela Srbima. Pomešala nas je sa drugačijima od nas: počeli smo da "učimo" život i na druge načine. Dobili smo Vojvodinu i to je najveći srpski teritorijalni dobitak od srednjeg veka naovamo. Kao što će biti i najveći gubitak, ako jednog dana ode tamo odakle je i došla. Srbija je imala ogroman priliv svoga naroda iz prečanskih krajeva, koji je doneo sa sobom veliku radnu energiju, mnoge veštine i dobru genetiku. Zato su, na primer, obe Jugoslavije bile uspešne u sportu.

  Šta bi bilo da nije bilo prve Jugoslavije? Možda ne bi bilo ni druge. Ali istoričari kažu: nema načina da se utvrdi šta bi se desilo da se nije desilo to što se desilo. Iza obe Jugoslavije su ostali potoci naše krvi i suza i nemi jauci srpskih grobova, koji legoše u temelje te dve naše nesretne kuće. Grobove ne htedosmo, a u stvari ne smedosmo, ni da prebrojimo. Jer, mi smo nekrofilski narod, nama su važne iluzije i patnje, a stvarnost kakva god da je.

  Kraljevinu smo prihvatili kao nagradu za strašne vojničke žrtve koje podnesmo u Prvom, a Titoslaviju kao melem na užasne civilne žrtve koje imadosmo u Drugom ratu. Osamnaeste smo mislili da je svet zaljubljen u nas, a on je samo dobro prepoznao crte istorijske ludosti u nama. Da otadžbinom smatramo (i) tuđinu, a da za brata hoćemo i onoga koga nije naša majka rodila. Zato su nam "darovali" dve Jugoslavije, dve najveće i najkrvavije srpske istorijske suze.
  komunizam - 98427 - 20.12.2016 : NOMAD Srbija - best (5)

  Crveni bik na Titovim krilima


  Nekadašnjeg doživotnog predsednika Jugoslavije, države koja više ne postoji, Josipa Broza, mnogi zapadni državnici, novinari, sociolozi i psiholozi su smatrali najvećim rasipnikom svog vremena. Za većinu više miliona Srba koji žive širom planete, Broz je bio i najveći unesrećitelj Srbije.

  Razlog: povlađivanje Hrvatima, neprocesuiranje hrvatskih ratnih zločina nad Srbima i drugim narodima počinjenih u Drugom svetskom ratu, nisu proganjane ustaše dok su srpski četnici gonjeni i ubijani širom sveta. Ustavom iz 1974. Hrvatskoj i drugim republikama je omogućena kasnija državnost ne štetu Srbije, Hrvatima je i posle 1945. g. "sačuvan" poklon jadranske obale "vredan" mogućih 20 milijardi godišnjeg prihoda od turizma iako Jadran nikada nije bio ceo hrvatski itd. Današnji posed Hrvatske ogromnog dela jadranske obale je omogućila srpska pobeda u Prvom svetskom ratu! Lista zbog čega mnogi srpski iseljenici nisi voleli somopostavljenog maršala je zaista predugačka.

  Josip Broz, tobožnji komunista, koji je, iako bravar, najviše voleo carski život, nije kupovao ništa jer je to kobajagi dobijao na "poklon" od naroda koji ga je "neizmerno voleo"! Tito je, kažu njegovi poštovaoci, sve ostavio narodu: i dvorce, i vile, i blago. Možda ima u tome neke istine, ali od te Brozove zaostavštine srpski narod još uvek nema nikakvu korist. Danas se u dvorcima i vilama uglavnom baškare sinovi i unuci njegovih bivših komunista koji danas Srbima prodaju neku tobožu "demokratiju", često nastavljajući pljačku svog naroda koju je započeo bravar. U srpskoj javnosti se naširoko diskutuje, kojim naslednicima treba vratiti Titovu "imovinu", čuvanu u sefovima jedne beogradske banke. Ta imovina je, verovatno, stečena pljačkom.

  Rekosmo da je Josip Broz bio najveći rasipnik svog vremena. Ne samo što je imao za lično uživanje bezbroj vila, dvoraca, lovišta, "svojih" apartmana po bolnicama i izletištima, pa čak i najmanje dva ostrva na Jadranu na stalnom raspolaganju, nego što je u to siromašno vreme putovao po svetu skuplje i pompeznije nego bilo koji raniji imperator - od austrijskog Franje Josipa, preko nemačkog cara Viljema i ruskog Nikolaja Romanova, pa do engleske kraljice Viktorije. Uzmimo kao primer samo jedan višemesečni Titov put da poseti svoje nove "prijatelje" u Indiji i tadašnjoj Burmi ili kasnije posete nekim afričkim državama. Plovilo se brodom "Galeb" koji su pratili razarači Ratne mornarice "Triglav", "Biokovo" i teretni brod "Dinara". Valjda je teretnjak nosio poklone Titovim prijateljima, koji su često kao i darodavac, spočetka vladavine bili obični, kako Srbi to rado kažu, gologuzani. Oni su, uglavnom, došli vojnim pučevima i ubistvima na vlast. Kao sposobni diktatori znali su kako da se obogate. Posada Titove "združene flote" brojala je najmanje 800 ljudi. Brod "Galeb" je sa Brozom skoro četiri puta oplovio globus, tačnije -prešao je oko 158. 000 kilometara!

  Avion je imao četiri jaka Prat Vitnej motora "dupla zvezda" tipa R2800. Svaki motor je imao po dva puta devet cilindera ukupne zapremine od po 46 litara i snage 2500 KS po motoru koji su pokretali elise. Jedan stariji avio-mehaničar, pričali su njegovi prijatelji nekoliko meseci pre nego što je dekica umro, "potrefio" je poduži zatvor jer je nekim svojim kolegama iz aviotehnike 1959. godine u šali rekao, aludirajući na snagu motora: "Mnogo bre 10. 000 konja za jednog zagorskog magarca"!

  Titov avion je bio proizveden kao poslednji primerak iz serije Daglasovih aviona tog tipa 1958. Inače, Daglas je proizveo ukupno 704 aviona tipa DC 6B, ukupno sa istovetnim vojnim transporterima, vođenim pod fabričkom oznakom C-118. Putnički DC 6B su kao veoma sigurne avione koristile mnoge velike avio-kompanije za letove preko okeana i za nalete na druge, daleke destinacije.

  Maršalov avion je bio "salonski" ali nije bio nešto posebno luksuzan, valjda je i tu delovala "naredba" Amerikanaca o štednji. Bio je registrovan kao vlasništvo "Jugoslovenskog aerotransporta"- JAT-a, iako, koliko se zna, nikada nije prevozio "obične" putnike. Međutim, Tito ga je izgustirao pa ga je 1970. godine poklonio ili čak možda prodao zambijskom predsedniku Kenetu Kuandi. Umesto Daglasa DC 6B, maršal je kasnije koristio noviji, brži i udobniji salonski mlazni avion tipa Boing 727, koji je sa dodatnim tankovima za gorivo, mogao da leti na dužim relacijama. Tim Boingom Tito je leteo i u posetu Fidelu Kastru na Kubu.

  Kuanda je "Titov" avion 1992. prodao jednoj namibijskoj avio-kompaniji koja ga je koristila za prevoz putnika, kasnije i tereta. Avion, totalno raubovan i delimično uništen, otkriva 2000. godine u Africi izvesni Zigfrid Angerer, austrijski pilot. Veliki ljubitelj aviona oldtajmera Diter Matešić, čovek verovatno austrijsko-hrvatskog porekla, milijarder koji je proizvodnjom i prodajom energetskog napitka "Red Bull" stekao za samo dvadesetak godina privatnu imovinu od oko 10 milijardi dolara, naložio je svom saradniku Tomasu Muigu da Titov avion otkupi i totalno restaurira. Tomas Muig je poznati avio stručnjak i odličan restaurator starih aviona.

  Nekada Titov Daglas DC 6B je rasturen u sastavne delove, svi oštećeni delovi su zamenjeni novima kojih je bilo u magacinima širom sveta ili su po potrebi napravljeni novi unikati, ugrađena su potpuno nova 4 zvezdasta motora kojih još uvek ima na lageru jer su proizvedeni u nekih 125.000 komada, instalirani su najnoviji instrumenti, hidraulika, navigaciona tehnika itd. Muig kaže, da je Titov stari "Daglas" danas bolji nego kada je 1958. godine izašao iz fabrike! Pomenimo, da je isti tip aviona, ali vojnu verziju fabričke oznake C-118, koristio i američki predsednik Hari Truman. I dan-danas, skoro 60 godina od prekida proizvodnje, neke manje aviokompanije koriste ove avione za prevoz tereta, a neke još uvek i putnika.

  Danas Titov avion zauzima počasno mestu u avio-muzeju Red Bula u krugu aerodroma u austrijskom gradu Salcburgu. Potpuno je u letnom stanju, i svremena na vreme se koristi na veliko zadovoljstvo specijalnih gostiju Ditera Matešića, za panoramske prelete preko Alpa.

  Ovde se krug zatvara. Avion nekadašnjeg kaplara austrougarske vojske koji se u Velikom ratu pre 100 godina verovatno borio i protiv Srba, završava u muzeju njegovog kasnijeg, bar po Titovom vojevanju, "sunarodnika" - Austrijanca Ditera Matešića.

  Izvor: Večernje Novosti, 20. decembar 2016. godine.
  2sr - 98269 - 29.11.2016 : NOMAD Srbija - best (3)

  Četnik, početnik, začetnik


  Nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa Vogošćanin Pravim, nego da dodam da ja imam izuzetno pozitivno iskustvo sa četnicima iz Drugog svetskog rata pošto mi je deda sa očeve strane bio četnik i hrabro je dao svoj život u odbrani srpske zemlje, kao i njegova braća.

  Posle rata baba je trpela odmazdu "oslobodioca" koji su u svoje partizanske redove raširenih ruku primili iste one koji su ubili moga dedu i zatirali srpsko ime i seme tokom Drugog svetskog rata, a kao partizani nastavili to isto da rade, samo u ime narodne vlasti, a onaj ko je branio Srbe dobio je teško izbrisivi pečat zlotvora, četničkog.

  Ponadasmo se u srpsko pomirenje devedesetih kada su Srbe opet napali unuci onih koji su ustašku uniformu zamenili partizanskom, ali nekome pomirenje Srba nije bilo po meri, pa opet po starom mi partizani-čistunci, a vi prljavci-četnici, a druga strana se više nego lako pomirila pa opleti po Srbima...

  Eto toliko, u pamet Srbi, zaboravimo podele.
  forum - 97861 - 11.11.2016 : NOMAD Srbija - best (3)

  Hvala Vam za rad


  Pisao sam i ranije, a evo da ponovim povodom nadogradnje sajta: samo reči hvale za rad ovog portala i uvođenje rubrike koja treba da podsjeća šta se uopšte dešavalo onih burnih devedesetih godina na ovim prostorima gde su Srbi vodili bitku za odbranu vekovnih ognjišta.

  Prava je retkost da među nama Srbima postoje ljudi kao g-din Tomić koji su voljni da se bave ovakvim poslom. Predpostavljam da je obiman posao održavanje ovog portala i rad na istom iziskuje mnogo provedenog vremena da bi se ubacili svi podaci, a potrebne su i finansije da bi sajt uopšte radio.

  Na internetu tražim i pratim rad sajtova ovakvog tipa, ali često isti prestaju sa radom ili je tematika o borbi srpskog naroda za slobodu u zanemarivom broju zastupljena tako da rad g-dina Tomića postaje istinski svetao primer kako treba da se mi Srbi borimo za istinu i da se otrgne od zaborava pogrom koji je srpski narod doživeo devedesetih.

  Gospodine Tomiću još jednom veliko Vam hvala za ovaj rad i svaka Vam čast za Vašu realnost i poštenje koje pokazujete u pisanju na ovom portalu!
  prepiska - 97225 - 24.09.2016 : NOMAD Srbija - best (0)

  Ratko Dmitrović: Novosti, Beograd


  Namet i selamet

  Od smrti Stefana Tomaševića, čiji su brat i sestra preživeli prihvatajući Islam, Bosna sahranjuje one koji u njoj žive, i sebe samu. Nemaju Srbi ništa s tim, Dodik najmanje.

  Davno su pametniji od mene rekli da Bosna nije moguća kao država, posebno kao jedinstvena, centralizovana država. To je duboko podeljena zemlja, rasečena verskim mačevima i ništa tu Dodik nije dodatno podelio, ni prošlih godina ni ovim referendumom. Taj posao obavljen je davno, a Bosna je opstajala samo zato što je unutrašnje nemire, gustu, otvorenu ili podmuklu mržnju naroda u njoj kontrolisala ili velika sila sa strane ili ista takva sila iznutra. Sredinom 15. veka, tačnije 1463. godine, u Bosnu i Hercegovinu provaljuje silna vojska Osmanlija, donosi nove adete i novu veru. Nalet i osvajanje kratko su trajali, sve je okončano smaknućem vladara Bosne, despota srpskog Stefana Tomaševića. Njegova sestra i brat prihvataju Islam i ostaju živi. Od tada, do danas, Bosna sahranjuje one koji u njoj žive, i sebe samu.

  Novi muslimani, u ogromnoj većini verski preobraćeni Srbi, u datim okolnostima, traže i nalaze bolji život, okićen povlasticama, ali i strašnom unutrašnjom mukom da se novim svetovnim i verskim poglavarima stalno i otvoreno dokazuju netrpeljivošću, mržnjom i na kraju zločinom nad do juče najbližom rodbinom, kumovima, komšijama. Te godine pretvaraju se u vekove u kojima nastaje i do danas živi nešto što bismo mogli da nazovemo begovski pogled. To je ono nekada samo cinično, češće potpuno otvoreno, neprikriveno omalovažavanje kaura, raje.. . Srba. Posmatranje istih kao niže vrste, manje vrednog dela društva.

  Tako se nova svest, nastala dolaskom nove vere, ugnezdila kod starih a tuđih ognjišta, isterujući otuda domaćina, zauzimajući njegovo mesto i dajući mu do znanja da to više nije ni njegovo ognjište ni njegova zemlja. Iz te i takve svesti, evo već više od stotinu godina, intenzivno poslednje tri decenije, Srbi u Bosni i Hercegovini svakoga dana dobijaju poruke, opomene i pretnje da se primire, ćute i žive imajući na umu da je Bosna zemlja muslimana, a da su Srbi, pravoslavci, kauri, tu samo gosti.

  Iz te i takve pameti nikle su sve nesreće zabeležene u Bosni od 1992. godine naovamo. muslimani, Bošnjaci, kako god, ne odstupaju od stava da je Bosna izvorno njihova i zemlja i država, u kojoj drugi mogu da žive, ali ravnopravni onoliko koliko im bude dato i dozvoljeno iz Sarajeva. Sa mekanih šilteta, iz bašta opasanih visokim zidovima, čiju tišinu remeti žubor šadrvana i tiha sazlijska pesma. Razumljiva je ta begovska svest, ali nije razumljivo da oni koji joj ne pripadaju, ne žive sa njom, ćute pred pojavom koja otvoreno razgrađuje ovo što je ostalo od zemlje Bosne. Niti je Bosna ono što je nekad bila, niti su Srbi na trpljenje osuđena raja. Od nameta nema selameta. Treba razgovarati, a ne oholo, begovski naređivati.

  Ovaj tekst sam prekopirao i ovde na Slavić-net prosledio jer smatram da je u ovako sažetom tekstu opisana istina kakvo stanje vlada u BiH!

  Braćo Srbi, pamet u glavu, SVI NA REFERENDUM!!!
  25. 9. 2016. g. Prestaju sve podele unutar srpskog nacionalnog bića!
  Večna slava i hvala svima koji su stvorili Republiku Srpsku!!!
  prepiska - 97215 - 23.09.2016 : NOMAD Srbija - best (3)

  Republika Srpska je bastion srpstva!


  Republika Srpska je istinski bastion srpstva!!! Večna hvala svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, a poginulima večna slava i hvala što Srbi u BiH ne žive u ropstvu!
  Samo sloga Srbina spasava!!!
  prepiska - 97115 - 14.09.2016 : NOMAD Srbija - best (1)

  Provokacija


  G-dine Tomiću, ne tvrdim sigurno, ali ima indicija da ste naseli na provokaciju. Nisam Vam pisao sa namerom da Vas pitam zašto ste opet objavili ove bljuvotine tamo nekog ko se potpisuje sa ragibpajser.

  Napisali ste da ste objavili ragibove bljuvotine da bi se videlo ko i kakvi su ti sa druge strane, e moj g-dine Tomiću pa nama Srbima je odavno jasno ko su i šta su ti sa druge strane, ja sam slušao o njima sa druge strane u pričama koje su mi pričali moji stariji (babe i deda) i nikada mi nije do danas jasna njihova bestijalnost prema srpskom narodu, a i za ovog rata nagledao sam se svašta kako druga strana (balijsko ustaška) čisti nas Srbe i kakvim metodima se služe, tako da je nama odavno jasno sa kim imamo posla.

  Onako usput sam pogledao pisanje i nekako mi ne vuče na "bošnjački" jezik i način pisanja to kako piše taj ragibpajser.

  Pozdrav za Vas g-dine Tomiću, i dalje ću pratiti rad na Slavić-net-u.

  RE: Provokacija

  Poštovani prijatelju,

  priča "Leteći snajperista" je previše upečatljiva i puna detalja da bi bila izmišljena. Ja sam gotovo 100% siguran da je istinita. Zbog toga i dalje mislim da je dobro sto sam je objavio, jer ima dosta onih (pogotovu mladih) koji ne pamte šta se sve dešavalo u prethodnom ratu. Ova priča će im svakako pomoći da steknu neku predstavu o tome.

  Veliki pozdrav za tebe i sve moje prijatelje na ovom forumu!
  prepiska - 96983 - 18.08.2016 : NOMAD Srbija - best (2)

  Mekan si i sada


  Olovčiću, mekan si sada, na ranu čovek na ranu da te privije! Uh patagonac, ne prosipaj neutralne floskule o nekakvoj tvojoj viziji.

  Stalno podmuklo (karakteristično za vas "bošnjake") provlačiš kako će narod platiti najveći ceh (što je uobičajena pojava u svim ratovima) , a zločinci su redovno Srbi, a vi ste kao žrtve i niste bili naoružani... Kakvi god bili političari u Republici Srpskoj narod nije imao gde, već da brani svoje ognjište od vas i vaših pajtosa mudžahedina koji su došli kao najezda iz Azije.

  Što Patagone nisi bio tako "mekan" (tvoja gluma) 1992. godine, nego si se latio puške, što tada tvojima nisi rekao ovo što sada pišeš na srpskim portalima? Toliko je to tvoje pisanje providno, da svako ozbiljan smatra da si patetičan.

  Ko vas (zelene) ne zna još bi ti i poverovao!

  A zamisli kakvu hajku na srpsko rukovodstvo bi vi muslimani podigli da je recimo sin Radovana Karadžića sada predsednik Republike Srpske i predsednik SDS-a, kao što je Alijin sin Bakir Izetbegović kod vas???

  Patagone i svi tvoji patagončići, ne pokušavajte da poturate priče o miru i suživotu, znamo mi Srbi ko ste vi, i hvala Bogu raščistili smo sa vama za svagda!
  prepiska - 96519 - 28.07.2016 : NOMAD Srbija - best (0)

  Nema vere u otpadnike


  Sve si u pravu "Stari" u vezi tog Patagona (povratnika) Olovčića, znaš onu staru jednog otpadnika od vere pradedovske posedni za astal (sto) i daj mu da jede i pije šta hoće, a drugog veži i strpaj u vreću i gazi nogama ispod stola. Isto ti misle i onaj za stolom i onaj dole u vreći.

  Pozdrav za braću u Republici Srpskoj, a te "povratnike" znamo dobro ko su i šta su!!!
  rat_doboj - 96385 - 12.07.2016 : NOMAD Srbija - best (2)

  Latini (hrvati) stare varalice


  Mijatoviću,

  sve što si napisao za "herojstva" Hrvata srednje Bosne i Posavine je apsolutno tačno. Učesnik sam ratnih dešavanja devedesetih i tvrdim da većih smradova i kukavica nije bilo od pripadnika HV(ZNG), HOS-a i HVO-a. A mnoge od te žgadije koje smo neutralisali ni oni sami (hrvati) nisu hteli da pokupe sa terena, već su se njihova telesa raspadala na suncu šireći nesnosan smrad. HOS-ovce smo dobijali i žive u ruke, ali otome naravno neću javno.

  Inače, već sam pisao da smatram da je taj "Max Usora" provokator koji je deo organizovanih grupa Hrvata koji "vršljaju" po internetu i sakupljaju podatke o drugoj strani. Tom Maxu sam čak i napisao javno jednu reč odnosno naziv njihove "internet bojne" i normalno pravio se da je nije pročitao.

  Mada je nebitno, ima i drugih načina da se sazna odakle piše "bojovnik" koji je navodno "prošao" sva bojišta, a ja sam već pisao na tu temu da mi Srbi ne pišemo otvoreno o učešću u ratu ili kada to već činimo to malo šifriramo mislim na lična imena i geografske pojmove, upravo zbog toga da Hrvatima i Bošnjama uskratimo informacije jer bez istih oni odustaju i odlaze sa srpskih sajtova neobavljena posla.

  Inače i iz pisanija tog Max-a lako je zaključiti da je nemoguće bilo imati takav "ratni put" i sve to lepo pretočiti u nekakve sladunjave pričice , a neke tekstove je bezočno preuzimao sa drugih sajtova (hrvatskih) i kitio se tuđim perjem ili kako bi se u našem narodu reklo krao je!

  Tvrdim da je taj Max plagijator i da na njega ne treba obraćati veliku pažnju tj. ignorišimo ga braćo Srbi, a čudi me što i urednik ovog sajta objavljuje njegove škrabotine.

  Pozdrav svima koji su stvarali Republiku Srpsku, a večna slava i pomen poginulima!
  rat_doboj - 96317 - 04.07.2016 : NOMAD Srbija - best (4)

  Provokacije


  Kako laže ovaj Hrvat!
  forum - 96231 - 18.06.2016 : NOMAD Srbija - best (1)

  Tragedija


  Gledajući "virtuelno groblje" na sajtu Slavić-net ne mogu da se otmem utisku koliko je ogromna dimenzija stradanja srpskog naroda u sarajevsko-romanijskom i podrinjskom regionu. Svu tu dimenziju strašnog povećava to što su ovde prikazane žrtve i stradanja jednog dela R. Srpske, sluteći koje muke je pretrpeo celokupan srpski nacionalni korpus u bivšoj BiH.

  Gledajući fotografije poginulih srpskih boraca, zapita se čovek koja mračna sila je izazvala toliku količinu zla i koji je zapravo cilj bio, da se napadne narod koji je stoprocentno svoj na svome i kakva snaga je trebala da se naš srpski narod odupre u toj neravnopravnoj borbi.

  Svi znamo da se srpski narod u bivšoj BiH borio protiv svetskih protuva koje su došle čak sa drugog kontinenta da ubijaju naš narod, a potpomognuti NATO-om.

  Tvrde da smo mi Srbi izvršili agresiju na BiH , a znamo da su samo branili svoj kućni prag, i da nisu Srbi išli u Aziju da ubijaju tame nekog.. .

  I danas nakon 21 godine podiđe me velika tuga i zabrinutost šta se sve desilo tih ratnih godina, a ni dan danas situacija po srpski narod nije nimalo povoljna.

  Ovom putem javno izražavam punu podršku uredniku ovog sajta g-dinu Tomiću i svima koji učestvuju u održavanju borbe za istinu o golgoti kroz koju je prošao srpski narod u BiH.

  Kamo sreće da je više ovakvih sajtova i publikacija da se oda pomen i da ne padnu u zaborav sve srpske žrtve otadžbinskog rata.

  Večna slava i čast svim palim i večna hvala svima koji su stvarali Republiku Srpsku!!!
  Idi na stranu - |listaj dalje|