fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 103813 - 21.09.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

Jadni moj narode


Slučajno upalim TV kad ono sjednica skupštine RS i hoće se valjda tako govori veliki orator iz Hercegovine i naravno veliki demokrata. Optužuje on vladajuće da su u desetak opština u RS u koaliciji sa SDA i ja vjerujem da je tako premda nemam egzaktne podatke. Ali gospodin zaboravi da kaže da to isto radi i opozicija ja neznam u koliko opština ali za jednu znam sigurno a to je moja opština u kojoj SDS veoma dobro sarađuje sa SDA čitavo poslijeratno vrijeme.

Kada sam već kod Doboja to je veoma bogat grad vjerovatno što njim od završetka rata do danas vlada SDS. Dakle moj grad je veoma bogato zadužen sa kreditima pun je kockarnica, apoteka, kafića, prodavnica, banaka jedino nije bogat sa fabrikama pošto nema nijedne. A pošto je veliki demokrata bilo bi dobro da u skupštini održi jedno predavanje o osnovnim demokratskim načelima i zašto se održavaju izbori.
Možda mu ne bi bilo loše da objasni srpskim kvazipolitičarima gdje i on pripada da izborni gubitnici nikako ne mogu prestavljati političku volju većine.

Jadni moj, politički nepismeni narode, ružna te sudbina čeka u budućnosti.
bors - 103767 - 09.09.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

O Reciprocitetu


Kako prevesti ovu riječ na narodni jezik otprilike bi to značilo kako ti prema meni tako i ja prema tebi. U politici bi to značilo međusobno uvažavanje između naroda i država što je sasvim u redu. A sada da vidimo kako to izgleda u BiH stvarnosti.

Da se ja ne bih bavio pretpostavkama krenućemo od mog grada. Pozivam gospodina Savčića i gospodina Vukovića da dođu u moj grad da sjednemo skupa u auto da obiđemo povratnička naselja opštine Doboj, da obratimo pažnju na infrastrukturu a onda da obiđemo povratnička naselja na planini Ozren na području opštine Maglaj pa da izvrše poređenje na licu mjesta kako izgleda taj famozni reciprocitet. Ja razumijem srpske kvazipolitičare oni nemaju petlje da se usprotive centrima moći pošto postoji uvijek opasnost da se ostane bez fotelje ali ne vidim koga bi se trebali plašiti prestavnici boračke populacije.

I gospodine Savčiću i gospodine Vukoviću krajnje vam je vrijeme da izađete na zajedničku konferenciju za štampu i jasno i glasno poručite ovim srpskim kvazipolitičarima da prestanu igre oko NATO i da im jasno i glasno poručite da je boračka populacija protiv toga i da te igre bez granica više prestanu. Ako vi nastavite da šutite oko fundamentalnih pitanja za RS meni preostaje jedino da vas svrstam u istu kategoriju sa srpskim kvazipolitičarima.
bors - 103763 - 06.09.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

Čestitam gospodinu Savičiću


Pročitah negdje da je gospodin Savčić ponovo izabran za presednika BORS-a. Čestitam mu na izboru i mislim da je ovo prilika da analiziramo doprinos gospodina Savčića poboljšanju položaja boračke populacije.

1. Žnatno povećane lićne invalidnine boraca RS-ha, ha, ha
2. Žnatno povećane porodićne invalidnine-ha, ha, ha
3. Znatno povećana primanja boraca-ha. ha. ha
4. Zaposlio gotovo svu djecu poginulih boraca-ha, ha, ha ne može od partijskih drugova i rodbine.
5. Ujedinio sve organizacije proistekle iz rata u jednu pa je postala snažna i ovi naši kvazipolitičari se opasno zabrinuli.

I da ne nabrajam dalje mislim da je ovo sasvim dovoljno da se proglasi za doživotnog presednika BORS-a
bors - 103667 - 21.07.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

Ko to tamo laže?


Slučajno sam uključio TV kad ono Skupština RS i međusobno se optužuju ko je veći izdajnik. Nabraja onaj momak iz Hercegovine šta je Dodik prenio na BiH i sve je to u redu ali zaboravi one prije njega koji su to isto radili pa ispade da su svi drugi dobri jedino on nije dobar.

A prava istina je da su svi približno isti i svi su učestvovali u prenosu nadležnosti a sve sa jednim ciljem da ne bi bili smijenjeni od strane Visokog predstavnika. Šta možemo kad su nas stranci pročitali i shvatili da ako nam zaprijete izmicanjem fotelje na sve pristajemo.
bors - 103645 - 12.07.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Cijena lijekova u Republici Srpskoj


Gospodo iz boračkih udruženja zaboli mene ko je od vas reprezentativniji mene jedino interesuje šta je to što vi svojim djelovanjem činite za poboljšanje statusa boraca?

Evo vam dobar materijal da konkretno vodite računa o borcima. Da li gospodo znate da ima dosta lijekova od istog proizvođača koji su u Srbiji nekoliko puta jeftiniji nego u Republici Srpskoj?Šta mislite da li to zna Vlada RS i ministar zdravlja? Naravno da znaju, ali je ključno pitanje zašto se to dozvoljava i ko ima koristi od toga. Ako imate petlje postavite to pitanje javno pošto u okviru boračke populacije ima puno bolesnih koji koriste lijekove.

Vi ste na potezu gospodo ako šutite ne preostaje mi ništa drugo nego da logički razmišljam i izvlačim zakljućke.
bors - 103419 - 30.05.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Živjeli interesi!


Šta mislite dragi moji borci zbog čega se diže ovolika galama zbog neformiranja savjeta ministara? Sve je to veoma jednostavno može BiH funkcionisati bez istog svejedno je to pomoćno tijelo Presedništva a druga je stvar što su mu dali gomilu neustavnih nadležnosti.

U pitanju su živi ljudi(partiski kadrovi)treba ih uhljebiti na dobro plaćene pozicije i to je suština priče. Navešću Vam samo jedan primjer laganja naroda: Sjetite se koliko se pisalo po novinama o NATO i MAP-u, kako savjet ministara hoće pa neće da donese odluku a prava je istina da je spoljna politika u isključivoj nadležnosti presedništva i da savjet ministara ništa po tom pitanju ne može odlučivati. Ako mislite da pišem gluposti ukucajte na interenetu: Ustav BiH pa ga pročitajte i sve će vam biti jasnije. Istovjetan tekst piše i u Dejtonskom sporazumu kada je u pitanju Presedništvo pa i taj veoma značajni organ koji zovu savjet ministara. Potsjetiću vas da je u početku bilo ukupno tri ministra(ministar spoljnih poslova, ministar finansijai ministar civilnih poslova)a sada ih ima ne znam ni ja više koliko.

Pristajali su srpski kvazipolitičari na otvaranje novih ministarstava samo da bi imali gdje smjestiti svije partiske drugove i članove porodica. Sa otvaranjem svakog novog ministarstva "srpske patriote" su vršile izdaju srpskih nacionalnih interesa.

Gospodine Savčiću i gospodine Vukoviću imam prijedlog za vas. Ako ste istinske srpske patriote izvršite pritisak na Vladu RS da se odštampa 10.000 primjeraka Dejtonskog sporazuma i da se besplatno podijeli narodu pa da narod kada ga pročita bolje shvati sa kim ima posla u svojim redovima.
bors - 103377 - 06.05.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Ispiranje mozga o svjetloj budućnosti u Evropskoj Uniji


Polako se zahuktava propagandna mašina o svijetloj budućnosti u EU. Pošto ne postoje nezavisni mediji koji bi objektivno pisali i argumentovano procjenjivali šanse BiH da krene u tom pravcu za kvazipolitičare dolaze dobra vremena, pričama o EU će nam skretati pažnju sa svakodnevnih problema.

Što se mene tiče, nekako nisam optimista i mislim da da ćemo ući u Evropsku Uniju onog dana kada u nju uđe i Turska.
bors - 103295 - 01.04.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Poslednji savjet presedniku BORS-a


Neći ti više smetati pošto vidim da ne prihvataš moje savjete, a i što bi jer ako kreneš sa nezgodnim pitanjima valja se zamjeriti srpskim kvazipolitičarima.

Ipak, ovo bi te trebalo interesovati. Generale, osuđuju ti vojnike u sudu BiH na nesrazmjerno visoke kazne u odnosu na pripadnike drugih naroda. Ove velike srpske patriote oličene u srpskim kvazipolitičarima stalno govore protiv tog suda ali ništa konkretno ne preduzimaju pa će svaki razuman čovjek logički razmišljajući zaključiti da im je do tih ljudi stalo kao do komšijine krave.

Ako ti jadnici šute i ništa ne preduzimaju da se ne bi zamjerili centrima moći ne moraš i ti u njihovo društvo. A vjeruj da imaju veoma široku lepezu mogućnosti da se usprotive tom nakaradnom pravosuđu.

Ako i dalje nastavite da ćutite i vi iz BORS-a i vi iz Veterana niste ništa bolji od srpskih kvazipolitičara.
bors - 103292 - 24.03.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Bravo gospođo!


Ova gospođa u Srbiji koja skoro dobi bebu, samo na znam da li joj je mama ili tata, i čiji djed ratovaše kao vojnik na ruskom frontu kao pripadnik NDH nedavno izjavi da treba pokušati oprostiti NATO paktu agresiju na SR Jugoslaviju.

SRAM TE BILO GOSPOĐO!
bors - 103243 - 04.03.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Drugi savjet presedniku BORS-a


Nadam se da je Vama poznato da BiH ni po svom Ustavu ni po Dejtonskom sporazumu nema sudsku zakonodavnu i izvršnu vlast pa samim tim i nije država. Vama je poznato da je Vaša statutarna obaveza očuvanje Republike Srpske, pa ako se i dalje budete pasivno ponašali kao i svi dosadašnji presednici BORS-a, neće nam od nje ostati ništa. Poznato Vam je da pravosudje BiH funkcioniše, poslanici u parlamentarnoj skupštini donose zakone i još je ostalo da savjet ministara preimenuju u vladu BiH.

A svi se kunu u slovo Dejtonskog sporazuma a u praksi rade sve suprotno od toga.

Moj drugi savjet Vama glasi: Obratite se gospodinu Čubriloviću i tražite da govorite u skupštini RS a onda postavite sledeća pitanja:

 • Da li su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasali u Skupštini za formiranje pravosuđa na nivou BiH i ako jesu zašto su to uradili?

 • Zašto poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini glasaju za donošenje zakona i na taj način krše Ustav BiH i Dejtonski sporazum?
 • bors - 103231 - 01.03.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Odluka o proglašenju za Savjetnika Predsjednika BORS-a


  Odlučio sam da sam sebe proglasim savjetnikom Predsjednika BORS-a. To je u skladu sa najnovijim demokratskim dostignućima u svijetu. Ako neko sam sebe može proglasiti presednikom države i to podrži veliki broj zemalja, očekujem od boraca VRS da podrže moje postavljenje za Savjetnika presednika BORS-a.

  Moj prvi savjet presedniku BORS-a glasi: Zatražite zvanično od nosilaca vlasti u RS da vam objasne zbog čega glasaju za budžet BiH koji se često i uvećava ako gotovo svi govore da od tih institucija nemaju nikakve koristi?
  eu - 103217 - 25.02.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Spoljna politika EU


  Često čujemo izjave iz Brisela da zemlje koje žele ući u EU moraju uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU.

  Pa da malo analiziramo spoljnu politiku EU na konkretnim primjerima:

  1. Moraju da slušaju naređenja iz SAD i Engleske po pitanju sankcija Rusiji a ipak nisu jedinstveni sve je više država koje smatraju i javno to iznose da su te sankcije kontraproduktivne.

  2. Ne postoji zvanićan stav po pitanju Kosova pošto 5 članica EU ne priznaju Kosovo.

  3. A po pitanju migracija, a to je veoma važno pitanje, može se slobodno reći da praktično i nema spoljne politike.

  Ima tu još primjera ali ovi su karakteristični pa sa svojim zahtjevima dovode buduće zemlje članice u neprijatnu situaciju da one ne znaju šta to u stvari trebaju podržavati.

  Interesantno je da ni jedan od političara iz zemalja koje su potpisale sporazum o pridruživanju nema hrabrosti da zatraži od Brisela zvanično tumačenje šta je spoljna politika EU. A šta je prava istina? Nema spoljne politike EU postoji spoljna politika SAD i bogatih ljudi iz sjenke a svi ostali su poslušni vazali, naravno oni koji to prihvataju.
  bors - 103189 - 14.02.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

  Sretan dan boraca


  Svim pravim borcima čestitam dan boraca. Nadam se da mi nećete zamjeriti što ću ovo pisati u podsmješljivom tonu.

  I krenusmo mi u rat nadajući se da ćemo napraviti svoju državu u kojoj ćemo lijepo živjeti i u kojoj će teći med i mlijeko. Ali gadno se zajebasmo u svojim maštanjima, med i mlijeko poteče samo ratnim profiterima i kriminalcima a mi postadosmo smetnja i balast novokomponovanim vlastima. Jadan ja sam maštao da ćemo po završetku rata okupiti borce u snažnu boraćku organizaciju u koju će biti uključeni svi koji imaju bilo kakve veze sa ratom(borci, invalidi, porodice poginulih... Ali, to se ne desi. Srbima malo vlasti pa se podijeliše ne znam ni ja više u koliko organizacija a vlasti zadovoljno trljaju ruke jer što ih je više sve su slabiji i sve je lakše sa njima upravljati.

  I tako razjedinjeni drznuše se da traže para od države i bogami država ih dobro nagradi. Pa tako oni do 60 godina dobiše godišnje ured dvadeseti dio jednomjesečne plata poslanika u Narodnoj skupštini RS previše je to ne bih im dao ni toliko a ja sretnik pošto imam više od 60 godina dobijem godišnje oko 800 km gotovo petinu plata poslanika iz RS u parlamentarnoj skupštini previše je pošteno valja govoriti.

  Pohvali nam se neko veče premijer kako oni vode računa o nama i ako se stvore uslovi povećaće nam borački dodatak. Pa pošto je čovjek slatkorječiv ja očekujem u najskorije vrijeme povećanje izdvajanja za borce barem 500% pošto sam dobio provjerenu informaciju da će se plate poslanika drastično smanjiti, sve one partiske kadrove koje su uhljebili u gomilu bespotrebnih institucija u BiH će povući i natjerati ih da sebi traže posla, smanjiće drastično izdvajanje za ovu oostojeću kvazivojsku i još mnogo toga da sada sve ne nabrajam.

  Naravno veliki doprinos će dati i gospodin Savčić i gospodin Vuković zakopaće ratnu sjekiri i prestati se boriti za to ko je reprezentativniji prestavnik boraca pokrenuće inicijativu o stvaranju boračke organizacije u kojoj će biti objedinjene sve organizacije proistekle iz rata koje će biti depolitizovane i neće biti partner vlasti nego ljuti protivnik.

  Dakle, dragi moji borci, još jednom vam čestitam praznik i nemojte se molim vas ljutiti na mene što sam ovo napisao u formi satire, da se barem malo nasmijete.
  bors - 103167 - 06.02.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Treba izmjeniti ustav Republike Srpske


  Povod za ovo je priča o izmjeni krivičnog zakona RS a vezano za odlučivanje u institucijama BiH kada se prenose nadležnosti.

  Hajde da to posmatramo hipotetički na konkretnom primjeru. Sutra na primer, gospodin Dodik potpiše sporazum o ulasku u NATO. Sa stanovišta Ustava BiH je to potpuno legalno i legitimno, pošto je Predsedništvo BiH organ koji vodi spoljnu politiku, a stupanje u vojni savez je svakako oblast spoljne politike. Da li neko misli da bi on bio dostupan pravosuđu RS odnosno da se prethodno ne bi obezbijedio kako on sam tako i porodicu?

  Očigledno da predlagači ove inicijative polaza sa pozicije da bi samo neko od političkih protivnika mogao da izda interese Republike Srpske u zajedničkim institucijama. Umjesto te, po meni glupe inicijative, potrebno je hitno izmijeniti Ustav Republike Srpske i u njemu jasno definisati da svi oni koji rade bilo šta u zajedničkim institucijama podređeni institucijama Republike Srpske (vlada i skupština) i da bez pismene saglasnosti institucija RS-a ne mogu donositi nikakve odluke u organima BiH, a ako postupe suprotno sve te odluke smatraće se ništavnim.

  U tako postavljenim pravilima igre ne bi se moglo desiti da neki drugi Šarović izađe pred skupštinu RS i izjavi da njega odluke skupštine ne obavezuju.

  Ali ne vjerujem da može doći do izmjene Ustava pošto bi to automatski smanjivalo moć pojedinaca a to srpskim kvazipolitičarima ni slučajno ne bi odgovaralo.

  Boračka udruženja će naravno i dalje ćutati jer zaboga zašto bi se bilo kome zamjerali mogu ugroziti svoje pozicije.
  politika_amerika - 103145 - 02.02.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Živjela demokratija


  O kakvoj mi to EU pričamo i kojim to demokratskim dostignućima težimo? Hajde da razumijem ove naše kvazipolitičare jer oni moraju pričati o EU i kako nas tamo čeka med i mlijeko pošto ne mogu riješiti ekonomske probleme koje imamo zato što oni to ne umiju.

  Ali zar nama treba biti uzor neko ko prizna za presednika države nekoga ko sam sebe proglasi, a kunu se u demokratiju. Ili kad u Makedoniji referendum proglase uspješnim, a na referendum izađe 36% građana.

  Ali ima i gori slučaj: u jednoj evropskoj zemlji je na referendum za NATO izašlo 9% građana pa je ta zemlja ipak postala članica NATO-a.

  Dakle EU je van svake sumnje vazal SAD-a pa ako i nas jednog dana prime ista sudbina čeka i nas samo što vam to kvazipolitičari neće reći koliko će oni biti plaćeni da nas prodaju njima.
  bors - 103135 - 30.01.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Živjeli interesi


  Povod za ovaj članak je informacija da je Savjet ministara jednoglasno usvojio nacrt budžeta institucija BiH. I on se svake godine povećava iako ih ima previše zaposlenih od kojih niko nema koristi.

  I niko se ne buni, ni jedan srpski kvazipolitičar nema primjedbi. A i kako bi se bunili kada su im se gore uglavili partijski drugovi i članovi porodica pa red je da ljudi pristojno žive.

  Ili naprimer za BiH kvazivojsku za koju je i najvećoj budali jasno da će se raspasti u prvoj kriznoj situaciji, Republika Srpska izdvaja godišnje preko 100 miliona km, ali kada je u pitanju rješavanje statusnih pitanja boraca onda nastaju problemi.

  Ovo su samo dva primjera kako je srpskim kvazipolitičarima stalo do srpskog naroda kao do komšijine krave ali nismo bolje ni zaslužili. Davno jedan filozof reče: Narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje.
  bors - 103113 - 23.01.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Završni udarac


  Sve je počelo sa odlukom Ustavnog suda BiH iz 2001. godine o konstutivnosti svih naroda na cijeloj teritoriji BiH. Da podsjetim u Dejtonskom sporazumu i važećem Ustavu BiH nema ni jednog slova o konstitutivnosti naroda.

  Ustavni sud je ovom svojom odlukom preuzeo ulogu ustavotvorca i praktično vratio BiH na predratno stanje. Nikada mi neće biti jasno zbog čega su srpski kvazipolitičari tog vremena pristali da izmjene Ustav RS i unesu te odredbe. Na osnovu toge je sasvim logično pozivajući se na došlo do ukidanja grba himne i zastave RS pošto to vrijeđa nacinalna osjećanja drugih naroda. Poslije toga ukidanje dana RS i sada logično do ukidanja imena RS. Nevjerovatno je političko slijepilo ljudi koji su tada vodili srpsku politiku.

  I doniježe Ustavni sud odluku o ukidanju imena RS a sve pozivajući se na svoju odluku iz 2001 godine . I šta poslije toga?

  Krajnje je vrijeme da se boračke organizacije aktivno uključe u politiku i da nastupe veoma oštro. Gospodine Savčiću i gospodine iz veterana ako nemate muda ili ako ste produžena ruka bilo koje političke pocije sklonite se, nemojte da smetate. Prva stvar koju bi morali da uradite je da jasno i glasno imenujete petu kolonu u RS a ostrvskog čovjeka koji je njihov idejni vođa upozorite da se ne igra vatrom. Vi veoma dobro znate koji su to ljudi, ali gospodo odnio je đavo šalu, vrijeme je da se ozbiljno pristupi aktivnom ponašanju.
  bors - 102979 - 02.01.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Sve je bolje od anarhije!


  Svakog dana postaje sve jasnije šta se to u stvari dešava u Banja Luci. Postaje očigledno da se dešavanjima u Banja Luci i Beograda upravlja iz jednog centra. Krajnji cilj je nasilno rušenje vlasti i u Srbiji i u Republici Srpskoj, pošto to ne mogu provesti na izborima. Potrebno je u srpskom narodu dovesti na vlast poslušnike koji će bezrezervno prihvatiti zapadni koncept vrijednosti i naravno ući u NATO pakt.

  Čekaju nas mnogo teška vremena puna dezinformacija i propagande i još nasilnih pokušaja rušenja vlasti.

  Nosioci pokušaja rušenja vlasti u Srbiji su poznati ali ovdje se javno ne eksponiraju. Dobro je da su ovi iz SDS donekle shvatili da su poprilično nasankani pa se izgleda izmiču od ostrvskog čovjeka koji iz sijenke veoma mudro upravlja svim ovim dešavanjima.

  Procjenjujem da će pritisci u Republici Srpskoj biti daleko veći nego u Srbiji i bilo bi veoma dobro da prestavnici svih organizacija proisteklih iz rata sjednu za jedan sto i oglase se sa zajedničkim saopštenjem u oštrom tonu. Po meni taj proglasbi trebao izgledati ovako:U RS su nedavno bili izbori i narod je izabrao vlast. Svi vi koji bi da uvodite anarhiju na ovim prostorima protestujte do mile volje na mjestima za koja dobijete dozvolu. Ali ako pokušate da nasilno da rušite legalno izabranu vlast imaćete posla i sa nama. Vjerujem da bi jedna ovakva poruka ozbiljno bila shvaćena i da bi doprinjela smirivanju stanja.
  bors - 102965 - 27.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Manipulacije nepismenima


  Povod za ovo su jučerašnji događaji u Banja Luci. Ne čude mene nepismeni, ali me čudi npr. gospodin Borenović ili poslanik u Skupštini gospodin Stanivuković, koji bi morali znati da je sudska vlast po Ustavu Republike Srpske nezavisna od zakonodavne i izvršne vlasti.

  Morali bi znati da sudije i tužioce postavlja VSTS koji je smješten u Sarajevu i da niko iz Republike Srpske ne može uticati na njihov rad.

  Morali bi znati da je posao tužilaštva da vodi istragu oko smrti tog mladog čovjeka. Čudi me da gospodin Borenović ako je istinski patriota ne uputi te koji protestuju da to čine pred tužilaštvom i ne objasni im da vlasti RS ne mogu ni na kakav način uticati na tok istrage.

  U vrijeme kada sam išao u gimnaziju, učila se jadna divna nauka koja se zove logika i tjerao nas profesor da se učima logički razmišljati.

  Ako oni koji ovo čitaju ostave emocije po strani i samo počnu logički razmišljati veoma brzo će moći izvesti logičan zaključak o čemu se ovde radi. A ovo je tek početak šta nas čeka u budućnosti i šta nam spremaju naši prijatelji sa Zapada zbog toga što odbijamo ulazak u NATO.
  republika_srpska - 102947 - 22.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Bravo zdravstveni radnici!!!


  Čestitam vam od sveg srca što masovno odlazite u inostranstvo i ne dozvoljavate ovima (ne smijem upotrebiti izraz neće urednik objaviti članak) da vas ponižavaju. A ovaj narod i ne zaslužuje bolje kada takve bira u vlast i treba što više da umire.

  Poslanik u skupštini RS a ima ih koji cijeli mandat ne progovore ni jednu riječ, sjede tu samo da budu glasačka mašina zaradi mjesečno preko 2500 km a hirurg ne može zaraditi ni 2000 km. Da ne govorim o velikim zvijerkama koje sjede u parlamentu BiH tu su cifre mnogo mnogo veće.

  Ako se obratite po ovom pitanju srpskim kvazipolitičarima oni će naći opravdanje.

  Zato gospodo medicinari ja vas ohrabrujem da svi po mogućnosti odete odavde jer mi kao nacija i ne zaslužujemo da živimo pošto smo politički nepismeni. Neka ostanu samo srpski kvazipolitičari sa svojim poslušnicima i kada potroše ono malo novca koji su pošteno zaradili nek se snalaze.
  dodik - 102939 - 19.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Čestitam gospodine Dodik


  Slušao sam gospodina Dodika često puta kako govori i šta govori. Pa pošto neće opozicija da koristi svaku priliku da ga kritikuje evo usudih se ja .

  Poštovani gospodine Dodik, morali ste uputiti protestno pismo gospođi Mogerini zbog poziva gospodinu Zvizdiću na sastanak u Brisel. Morali ste joj objasniti da navedeni gospodin nije presednik Vlade BiH, pošto po Ustavu ove zemlje ne postoji vlada nego Vijeće ministara, koje je pomoćni organ Presedništva BiH, i da ja za vođenje spoljne politike jedini odgovorno Presedništvo BiH, pa samimi tim gospodin Zvizdić nije imao šta da radi u Briselu. Nadam se da ne spadate u onu kategoriju koja za javnost priča jednu priču a u praksi radi nešto drugo. Očekujem od vas da poštujete slovo Dejtonskog sporazuma, kako ste to bezbroj puta govorili, i sada imate priliku da dokažete da ste to mislili ozbiljno!
  bors - 102929 - 17.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Pomozite mi da razumjem


  BiH ni po Dejtonskom sporazumu, ni po svom Ustavu nema sudsku zakonodavnu i izvršnu vlast. U jednom od prethodnih članaka sam taksativno nabrojao sve funkcije parlamenta BiH.

  Parlament BiH samo u jednom slučaju može donositi zakone a to je ako se provođenje neke odluke presedništva mora urediti zakonom.

  Slušamo svakodnevno srpske kvazipolitičare kako kritikuju pravosuđe BiH, kako Savjet ministara na mala vrata pokušava da postane vlada BiH i sl. a istovremeno donose zakone na nivou BiH uz saglasnost srpskih prestavnika u parlamentu.

  Sa donošenjem svakog novog zakona jača se država, unitarna BiH.

  Šta se dešava sa BORS-om? Izgleda da su zaboravili na svoj Statut i član 13. istog a on bi trebao da ima obavezujući karakter.

  Da li je moguće da svi prde u istu tikvu da niko ne smije da dogne glas? Jedan čovjek (Arčibald Rajs) davno reče: Srbi čuvajte se sami sebe.
  sudjenja - 102881 - 02.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Lažu te draga svi!


  Djeluju tragikomično izjave srpskih kvazipolitičara, vezane za presudu Naseru Oriću. Svi su oni znali da on ne može biti osuđen iz najmanje dva razloga:

 • Ako bi bio osuđen to bi bio šamar Haškom tribunalu koji ga je oslobodio i dodatno bi mu poljuljao ugled u međunarodnoj stručnoj javnosti.
 • Sa osuđujućom presudom bi dodatno bio urušen stvoreni stereotip o genocidu u Srebrenici.

  Notorna je činjenica da srpski kvazipolitičari nisu u stanju ništa da učine da se stvari mijenjaju.

  Notorna je činjenica da pravosuđe na nivou BiH i SIPA ne bi mogli postojati bez političke saglasnosti i učešća srpskih kadrova iz Republike Srpske u tim institucijama.

  Interesanto je da se svi pozivaju na Visokog predstavnika ali niko ne govori o tome kojim mehanizmima je provodio u praksi svoje odluke odnosno čime ih je to ucjenjivao da njegove odluke prođu parlamentarnu proceduru.

  I da ostavimo po strani ove jadnike ipak moram priznati da me iznenađuju pravnici iz reda srpskog naroda koji učestvuju u ovoj farsi i daju joj legalitet, prosto ne mogu da vjerujem da se sve prodaje za novac.

  I moglo bi se o ovoj kvazidržavi pisati mnogo Stoga. Termin kvazidržava je odgovarajući pošto ja ne znam da u svijetu postoji država koja u svom ustavu nema sudsku zakonodavnu i izvršnu vlast, ako neko možda zna da postoji neka mi to javi.

  Sve ovo znaju i oni koji rade u boračkim udruženjima ali izgleda da im je mnogo važnije da od vlasti dobiju nešto novca za svoj rad nego da se bave zaštitom Republike Srpske.
 • bosna_danas - 102877 - 30.11.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Kako dalje u bosanskom pravosuđu?


  Valjda više nikom nije sporno zašto je formirano pravosuđe BiH. Pošto srpskim kvazipolitičarima ne vjerujem baš nimalo upućujem pitanje organizacijama proisteklim iz rata(BORS, Veterani, RVI, i drugima)dokle vi mislite ćutati i kada mislite otvoreno nastupiti i jasno staviti do znanja srpskim kvazipolitičarima da ovako više ne može.

  Jedini način da se oni pritisnu organizovanje javnih protesta i to masovnih i jasno im poručiti da se sklone ako nisu u stanju preduzeti korake da se srpski narod prestane ponižavati.

  Postoji jedan dobar aforizam za političare:Da bi neko bio uspješan političar mora jedno misliti drugo raditi a treće govoriti. Takvih na političkoj sceni u RS ima ogroman broj i prosto je nevjerovatna politička nepismenost naroda kome pripadam.

  Pored organizovanja masovnih javnih protesta trebali bi uputiti i javni poziv svim sudijama u pravosuđu BiH iz reda srpskog naroda da se prestanu sramotiti i da se povuku iz BiH pravosuđa.

  Ti pravnici ili je možda preciznije reći kvazipravnici veoma dobro znaju da učestvuju u radu neustavnih i antidejtonskih institucija. Nisu oni naivci to su vrhunski pravnici i oni veoma dobro znaju da BiH pravosuđe ne smije suditi drugačije od haškog tribunala i svojim sramnim prisustvom u tom prljavom poslu daju mu legalitet i legitimitet.

  Sram bilo srpske sudije u BiH pravosuđu. Ništa nisu bolji od srpskih kvazi-političara koji se prodaju za novac!
  sudjenja - 102825 - 31.10.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Sila demokratije u službi međunarodnog prava jačega


  Da li je nekome poznato da je u poslednjih 30-40 godina neki Amerikanac, Englez, Rus, Kinez ili Izraelac naprimer odgovarao za ratne zločine? Nije i nikada i neće pošto su ti sudovi rezervisani za disciplinovanje malih naroda. Naravno kao predigra za formiranje tih sudova je dezinformisanje javnosti u sopstvenim zemljama.

  Ne čude mene zvanične vlade koje su pod velikim uticajem bogatih ljudi iz sjenke, ali ne razumijem slobodne intelektualce koji vjerovatno veoma dobro znaju stvarno stanje i ne protive se javno sili demokratije koja se demonstrira iz centara moći.

  O Haškom sudu je već dovoljno rečeno ali me čude neki komentari na račun BiH suda za ratne zločine. Uglavnom su komentari na račun tog suda negativni u RS, ali niko neće javno da kaže da sud BiH ne smije narušiti kriterijume uspostavljene u Hagu ni po visini kazni ni po nacionalnoj strukturi. Srpski kvazipolitičari to veoma dobro znaju ali imam utisak da javno kukajući na visinu kazni ovoga suda traže pred narodom alibi za svoju nemoć da bilo šta promijene.
  bors - 102801 - 20.10.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (3)

  Uzroci poraza SDS-a na izborima


  Ja sam nestranački čovjek, i pokušaću da apostrofiram glavne uzroke neuspjeha Saveza za promjene na izborima.

  Ja sam lično očekivao ubjedljiviji poraz i vjerovatno bi se to i desilo da propagandna mašina nije imala izvjesnog, ali nedovoljnog uspjeha. Neće biti dobro ako članovi, prije svega SDS, ne shvate gdje su griješili i umjesto toga gurnu glavu u pijesak kao da se ništa nije desilo. Pokušaću da složim, po mom viđenju, glavne uzroke neuspjeha SDS na izborima:

  1. Morali su za člana presedništva kandidovati nekoga iz SDS kao najjače stranke koalicije.
  2. Znali su da je Željka Cvijanović bila pobjednik izbora u srpskom nacionalnom korpusu odnosno da je Mladen Ivanić pobjedio glasovima Bošnjaka.
  3. Možda je nastavak te koalicije keatkoročno i mogao donijeti neku korist ali dugoročno posmatrano donosio je samo štetu.
  4. Nisu smjeli ući u formiranje vlasti na nivou BiH pošto su bili gubitnici na izborima 2014. godine.
  5. Dvije ključne funkcije na nivou BiH, član presedništva i ministar vanjskih poslova su prepustili manjem koalicionom partneru.
  6. Nikako nisu smjeli dozvoliti da im Dragan Mektić ostane kao ministar pošto im je nanosio nemjerljivu štetu.
  7. Nisu se na najbolji način uključili u slučaj Dragičević, praktično su samo pomogli PDP da mu poraste rejting a oni nisu ništa profitirali.
  8. Pokušavali su da po onoj čuvenoj Gebelsovoj metodi (sto puta ponovljena laž postaje istina) sve one koji su u vlasti etiketiraju kao kriminalce a da su oni svi čestiti a zaboravili su da se vlast osvaje samo ako uspiješ ubijediti narod da je tvoj program, prije svega ekonomski, dobar i da ima načina da ga provedeš u praksi. I moglo bi se još mnogo toga nabrajati ali ja se nadam da će članstvo SDS moću hladne glave da sagleda rezultate neuspjeha na izborima i da u vezi sa tim preduzme određene korake u pravcu oporavka stranke. Dobro bi bilo da SDS konsoliduje svoje redove pošto je u svakoj državi dobro ako postoji jaka opozicija.
  bors - 102767 - 12.10.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Istine i laži


  Sada ćemo govoriti o ovlaštenjima Presedništva BiH. Već sam rekao da su zvanični dokumenti Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Tekst nije u cijelosti identičan, upotrebljeno je nešto različitih riječi, ali je suština ista. Ja ću citirati Ustav BiH kako je u njemu napisano:

  Presedništvo je nadležno za:
  a) Vođenje vanjske politike BiH
  b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih orestavnika BiH od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.
  c) Prestavljanje BiH u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama u kojima BiH nije član.
  d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora BiH, otkazivanjei uz saglasnost Parlamentarne skupštine ratifikovanje takvih ugovora.
  e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine.
  f) Predlaganje godišnjeg budzeta Parlamentarnoj skupštini uz preporuku Vijeća ministara.
  g) Podnošenje izvještaja o rashodima Presedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev ali najmanje jedanpit godišnje.
  h) Koordinacija prema potrebi sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u BiH.
  i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti koje mu prenese Parlamentarna skupština ili na koje pristanu entiteti.

  Ovde valja napomenuti da se sve odluke Presedništva donose jednoglasno da bi bile važeće odnosno isključena je mogućnost preglasavanja. Bezbroj puta ste slušali gospodina Dodika da će on u svom radu poštovati slovo Dejtona pa ostaje da se vidi hoće li tako i biti u praksi.

  U svakom slučaju, bit će resterećeniji pošto neće praviti kalikulacije sa 30000 do 40000 hiljda bošnjačkih glasova na sledećim izborima.
  bors - 102721 - 25.09.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Gospodinu Savčiću i gospodinu Vukoviću


  Imam neki osjećaj da Republika Srpska u narednih 15 dana vodi jednu od značajnih bitaka a vi bi, s obzirom na pozicije koje zauzimate, trebali biti bolje informisani od mene. Samo da znate, ako gurnete glavu u pijesak i ćutite to će značiti da ste odabrali stranu, sviđalo se to vama ili ne.
  bors - 102716 - 24.09.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Marionete


  Jedan pametan čovjek jednom prilikom reče:

 • Marionete budu i prođu samo gazde iz sjenke ostaju.

  Ne podsjeća li vas ova izreka na našu stvarnost u kojoj živimo? Navešću samo jedan primjer sa političke scene BiH, naravno bez imena i prezimena, a koji se uklapa u termin marioneta. Sa svakim svojim istupom nanosi veliku štetu političkoj opciji koju zastupa, a ipak ga niko ne može smjeniti. Razmislite zašto? Ha, ha, ha ...
 • bors - 102599 - 24.08.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Laži i istine


  U narednih nekoliko članaka pokušaću da pokušaću da pokažem kako to srpski kvazipolitičari jedno govore a drugo rade.

  Koristiću samo zvanične dokumente a bazni dokumenti ove države su Dejtonski sporazum i Ustav BiH. To su jedini legalni i validni dokumenti na kojima se zasniva kompletan pravni i politički poredak. Dejtonski sporazum koji koristim nosi na sebi logo USAID što znači da USAID stoji iza njegovog štamponja i ne bi trebalo sumnjati u njegovu tačnost.
  Ustav BiH je objavljen na internetu i koristim taj.

  Za početak krenućemo od Vijeća ministara, premda u gotovo svim srestvima informisanja pa i u izjavama pojedinaca udomaćen je naziv savjet ministara. Kada je u pitanju Vijeće ministara i u Ustavu BiH i u Dejtonsko sporazumu potpuno je isti tekst i ja ga citiram:

 • Predsjedništvo će imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministra vanjskih poslova, ministra vanjske trgovine i drge ministre po potrebi, a koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavnočkog doma. Predsjedavajući i ministri zajedno sačinjavaju Vijeće ministara i odgovorni su za provođenje politike i odluka Bosne i Hercegovine u oblastima kako je naznačeno u stavovima 1, 4i5 člana III, o čemu podnose izvještaj Parlamentarnoj skupštini(uključujući, najmanje jedanput godišnje, izvještaj o rashodima Bosne i Hercegovine). Najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije. Predsjedavajući će takođe imenovati zamjenike ministara(koji neće biti iz istog konstitutivnog naroda kao i njihovi ministri)koji će preuzeti dužnost nskon odobrenja Predstavničkog doma. Vijeće ministara će podnijeti ostavku ukoliko mu Parlamentarna skupština izglasa nepovjerenje.

  I to je sve što piše u Ustavu ali da ne bi bilo nepoznanica citiraću član 3. stav 1., 4. i 5. Ustava BiH:

  Stav 1. Vanjska politika
  Stav 4. Monetarna politika, kako je predviđeno članom 7.
  Stav 5. Finansiranje institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine

  Kao što vidite u Ustavu su veoma precizno formulisane nadležnosti Vijeća ministara a sada vi to uporedite sa onim što imamo u praksi. Ja ću navesti samo jedan primjer neustavnog djelovanja Vijeća ministara a ima ih bezbroj. Vijeće ministara krši ustav kada predlaže donošenje zakona.

  Otkuda od 3 člana Vijeća ministara u početku sada ovoliki broj ministara a ni jedno novo ministarstvo se nije moglo oformiti bez saglasnosti srpskih političkih prestavnoka u zajedničkim institucijama BiH? Sa davanjem saglasnisti za otvaranje svakog novog ministarstva su doprinosili unitarizaciji BiH iako su deklarativno svi protiv.

  Šta je naravoučenije cijele ove priče. Nikada ne donosite sudove o srpskim kvazipolitičarima na osnovu onog što pričaju već na osnovu onog što rade.
 • bors - 102597 - 24.08.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Hitno mijenjati Ustav BiH


  Jeste li negdje čuli ili pročitali da je CIA zabranila ulazak stranom državljaninu u SAD. Naravno da niste pošto spoljnu politiku vodi kongres i presednik države. I tako je u svim civilizovanim državama. Obavještajna služba jeste svagdje državni organ i ona radi svoj posao ali spoljnju politiku vode oni koji su za to ovlašteni ustavom zemlje. Član V ustava BiH je propisao da spoljnju politiku vodi presedništvo. Zabrana ulaska stranim državljanima spada u domen spoljne politike. Ako presedništvo BiH šuti a jedino što je javnosti dostupno je dokumenat koji je izdala OBA onda tu nešto ne štima.

  Zbog toga predlažem prestavničkom domu parlamentarne skupštine BiH da hitno pokrene inicijtivu za izmjene člana 5. Ustava BiH.
  bors - 102593 - 23.08.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (3)

  Ekspresan odgovor povodom Izvještaja o Srebrenici


  Narodna skupština RS i ne usvoji proceduralno odluku o stavljanju izvještaja o Srebrenici, a već stiže brzi odgovor od naših zapadnih prijatelja i mnoštvo kritika. Očigledno je da projektovana istina treba da ostane zabetonirana.

  Naravno ako nova komisija sastavljena od uglednih međunarodnih stručnjaka iz te oblasti dođe do drugačijih rezultata biće to veliki šamar za kreatore postojeće istine.

  Ja sam nekako ubijeđen da će se na kraju pokazari da su srpske civilne žrtve na tom području daleko veće od bošnjačkih. Tako nešto tvrdi i ugledni zapadni istoričar Herman Wagner pa vidjećemo na kraju balade šta će da se desi.

  Naravno da je ovo trebalo biti davno pokrenuto ali su se srpski kvazi-političari bojali za svoje fotelje i da se na zamjere našim zapadnim prijateljima, ali eto konačno skupiše hrabrosti i čestitam im na tome.
  bors - 102247 - 30.04.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Bumerang


  Gledam večeras RTRS i slušam uredničke komentare na hapšenje Dudakovića.

  I da postoji slobodno novinarstvo onda bi ti isti novinari trebali da istražuju ko je kriv što se policija BiH ponaša tako kako se ponaša iako gospodin Dodik tvrdi da je on spriječio stvaranje policije BiH i laže srpski narod.

  Ako SIPA može da hapsi koga god hoće na cijeloj teritoriji BiH pa jasno je da je ona državna policija.

  A kako je došlo do stvaranja državne policije?

  Da postoje nezavisni novinari na RTRS onda bi oni to lako objasnili srpskom narodu. Naime, kada je Visoki predstavnik bio neograničeni autoritet on je znao kako da srpske kvazipolitičare natjera da legalizuju njegove ideje. Zaprijeti smjenom sa funkcije a onda srpski kvazipolitičari da ne bi ostali bez stolice narede svojim poslušnicima u poslaničkim klupama da dignu dva prstića u vis i da to postane zvanično. Jedini što su ti jadnici zaboravljali da visoki prestvnik na može smijeniti narod.

  Postojao je jedan svijetli primjer, a to je Aleksa Buha koji je ustajao u skupštini i govorio poslanicima da ne glasaju pošto kad oni dignu ruku to je zvanični stav Republike Srpske, ali su nažalost poslušnici čuvali stolice svojim vođama a koga još briga za RS. Vjerovatno je Aleksa Buha zbog toga i napustio politiku da očuva svoj moralni lik.

  Ovom metodologijom stvorena je gomila antidejtonskih institucija i jedini i isključivi krivci za to su srpski kvazipolitičari. Ima ih i danas mnogo na političkoj sceni i nimalo se ne stide jer oni ne znaju šta je stid.
  bors - 102235 - 27.04.2018 : Milenko Đurič Doboj - best (0)

  Igre oko podizanja spomenika u Doboju


  Doboj je jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj koji još nije podigao spomenik borcima Vojske Republike Srpske koji su poginuli u ratu. Taj posao je u većini opština u RS davno završen.

  Predložio bih BORS-u i Veteranima da prevaziđu lične animozitete i sjednu za zajednički sto i da pokušaju utvrditi zbog čega opština Doboj stalno prolongira izgradnju spomenika.

  Ako su istinski predstavnici boračke populacije vrlo lako će ustanoviti koji su to razlozi.

  Evo nekoliko tema za razmišljanje:

 • Da li nekome ne odgovara predložena lokacija i ko je taj?
 • Da li se neko plaši da će poremetiti balans biračkog tijela i ko je taj?
 • Da li možda Opština Doboj mora tražiti saglasnost Zajednice turskih opština za podizanje spomenika?

  Ovo su samo neka moja razmišljanja ne mora značiti da sam u pravu.

  A vi gospodo koji prestavljate borce, ako se i dalje budate postavljali pasivno ja ne mogu izvesti drugi zaključak nego da ste najobičnije marionete u nečijim rukama.
 • bors - 102233 - 27.04.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Agresija


  Ovaj termin je vrlo često u upotrebi od strane bošnjačkih političara a podrazumjeva se da su agresori Srbi.

  Kratko bi se osvrnuo na Ustav BiH koji je bio na snazi u predratnoj BiH. Po tom ustavu sve tri nacionalne zajednice su ravnopravno odlučivale o svemu kada je BiH u pitanju. Da bi se bilo kakva validna odluka donijela morala je postojati saglasnost sva tri naroda. Onog momenta kada su Hrvati i muslimani odlučili da izađu na referendum izvršili su agresiju na srpski narod u BiH. I to je jedina prava istina kada se upotrebljava termin agresija na ovim prostorima a sve ostalo je falsifikovanje istine.
  izbori - 102029 - 23.02.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  RE: Da se spasi što se spasit može


  Gospodine Feniks,

  pažljivo sam pročitao vaš poslednji članak i mogu Vam reći da se u cijelosti slažem sa vama. Ali ključno pitanje je šta je rješenje. Borci nikakva prava ne mogu ostvariti u okviru postojećih organizacija koje u svom nazivu nose prefiks boračke organizacije. Rukovodstva tih organizacija su otuđeni centar moći ili nemoći koja od države dobiju određena novčana srestva koja troše i pričaju šuplje priče. Primjećuješ vjerovatno kolika su prepucavanja između BORS-a i Veterana a suština je da smetaju jedni drugima pošto se kolač dijeli na više dijelova.

  A kada su izbori u pitanju bilo lokalni ili opšti ne mogu da se ne sjetim izreke jednog francuskog filozofa koji je davno rekao da narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje.

  Ja sam dosta pisao na ovu temu i dalje smatram da borci mogu štititi svoje interese jedino osnivanjem političke stranke boraca. Potrebno je samo malo dobre volje da se u svakom od regiona u RS nađe nekoliko čestitih boraca koji uživaju uglad u svojim sredinama i da pokrenu stvar sa mrtve tačke i ubijeđen sam da bi se ta stranka veoma brzo omasovila.

  Pozivam sve čestite borce koji prate ovu stranicu da međusobno komuniciramo i razmjanimo mišljenja putem ove stranice.

  Pozdrav za sve one koji su četiri godine proveli u šumi, braneći Republiku Srpsku, dok su se pojedinci u njihovom zaleđu bogatili.
  bosna_danas - 101919 - 15.02.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Presedništvo BiH i rasprava o ulasku u NATO


  Čitam danas teletekst FTV, a nešto slično je objavljeno i u dnevniku RTRS, da je presedništvo danas raspravljalo i o MAP za ulazak u NATO.

  Ništa mi više nije jasno u vezi sa tim pitanjem! Skupština RS je donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti pa bi bilo sasvim logično da Član presedništva iz RS ako prestavlja Republike Srpske upozori da je to završena priča. Ili možda gospodin Ivanić ne poštuje mišljenje srpskog naroda iz RS i zastupa svoje lične stavove. Ovo je veoma značajno političko pitanje pa mi nije jasno da se ne oglašava ni presednij vlade RS ni presednik RS. Izgleda da se igraju nekakve igre bez granica a sve u funkciji izbora.

  A sve je veoma jednostavno. Građani u skupštini preko svojih izabranih prestavnika donose određene odluke i tako je u čitavom svijetu. Ako većina poslanika u skupštini donese odluku o vojnoj neutralnosti to znači da većina građana u RS ne želi da RS bude članoca NATO pakta. Gospodinu Ivaniću su veoma dobro poznati osnovni demokratski principi na kojima počiva moderna demokratija pa mi nije jasno da li on to priziva anarhiju na ovim prostorima.

  Najčudnije u svemu ovome je šta je sa BORS-om i Veteranima zašto oni ćute, pa valjda bi rukovodstva boračkih organizacija trebala prva da reaguju.
  eu - 101881 - 09.02.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Dvostruki aršini Evropske Unije


  Vidimo iz najnovijih dokumenata EU da Srbija ako želi postati članica EU između ostalog prije toga mora riješiti pitanje granica sa susjedima. Postavlja se opravdano pitanje kakvi su to aršini EU, pošto su i Hrvatska i Slovenija primljene u EU a da nisu riješile taj problem? Da li to postoje više vrijedne i manje vrijedne države?

  Interesantno je da niko od političara sa ovih prostora ne smije postaviti to pitanje ni gospodinu Hani ni Junkeru, valjda da se ne bi zamjerili.

  Po svim svojim dokumentima, EU je ravnopravna zajednica država članica, ali to naravno nije istina jer postoje zemlje prvog reda (Njemačka, Francuska, Engleska) zemlje drugog reda(sve ostale zapadnoevropske države)i zemlje trećeg reda (sve novoprimljene poslije pada berlinskog zida).

  Upravo zbog svoje neprincipijelne i unutrašnje i spoljne politike a koja je pod velikim uticajem SAD, doći će vrijeme kada EU neće moći opstati.

  Što se tiče BiH, ukoliko dođe u poziciju da postane članica, to će biti pod uslovom da bude jedna vlada u Sarajevu, jedan presednik države i još što-šta, a to bi bio definitivni kraj RS.
  bors - 101841 - 01.02.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Tekst govora Dragana Čavića sa konferencije za novinare


  Gospodin koji piše pod pseudonimom NOMAD napisa Dodik , cepa, BORS ali moram priznati da ništa nisam razumio pa te molim da mi pojasniš. Koliko sam ja ukapirao, ovo što si ti objavio je integralni tekst konferencije za novinare koju je održao Dragan Čavić. Iz cijelog teksta ne vidim ni jedan tvoj komentar na račun izjava koje je dao gospodin Čavić. Da li ih podržavaš ili ne, pa mi je samo po sebi objavljivanje teksta besmisleno.
  eu - 101823 - 29.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Demokratija ne EU način


  Povod za pisanje je najnovija rezolucija o BiH u evropskom parlamentu. Između ostalog se spominje entitetsko glasanje kao prepreka daljem razvoju zemlje. Pa da malo analiziramo principijelnost EU, kada je BiH u pitanju:

  Traži se od BiH da se sprovode odluke Ustavnog suda, ali se nigdje ne navodi konkretno ko je glavni kočničar u sprovođenju istih. Ni slučajno se ne spominje da je BiH jedina evropska zemlja u čijem ustavnom sudu sjede stranci koji presudno utiču na donošenje odluka to je za EU nebitno. Dakle kada je ustavni sud u pitanju EU je principijelna a kada je u pitanju Dejtonski sporazum i entitetsko glasanje može i drugačije.

  Da vidimo sada Kataloniju. Narod ponovo glasao isto, ali se njihov vođa ne može vratiti u Španiju. Dakle, demokratija važi samo ako je u interesu centara moći.

  Rusija se optužuje za Krim, a narod izađao na referendum i tražio da se ponovo pripoji matičnoj državi. Pri tome je naravno normalno da isto pravilo ne važi i za Kosovo pošto je to kako oni kažu specijalni slučaj.

  U jednoj od članica EU fašizam poprima zabrinjavajuće razmjere ali se demokratske EU po tom pitanju uopšte ne oglašava.

  Demokratska EU veoma dobro zna ko je i zašto izazvao izbjegličku kriza ali nema petlje da to javno kaže.

  I moglo bi se na ovu temu pisati mnogo ali je bespredmetno valjda će se ta interesna zajednica koju je organizovao krupni kapital da bi pljačkao male i siromašne evropske država raspasti.
  bors - 101805 - 26.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Ponižavanje boraca


  Poznata je stvar da državi borci trebaju dok traje rat a kad se on završi postaju balast za državu. Bez obzira ko je na vlasti trudiće se da ih što više razjedini da utiče na to da oni naprave što više raznih udruženja jer će tada biti slabiji. To već imamo u praksi: BORS, Veterani, RVI, Udruženja poginulih i nestalih i sl.

  Logički razmišljajući možemo samo zaključiti da imaju različite interese pa su se podijelili a ja se ne bih sa tim složio. Dok god bude takav pristup vlasti će se igrati sa borcima i smijati im se iza leđa. Ovo pišem sav sretan pošto vlast u RS objavi da će mi povećati borački dodatak za 3.1% i na brzinu izračunah da je to na mojih 67.20 novih malo više od 2 km.

  Gospodo borci, zar ovaj procenat povećanja nije ponižavanje boraca. Da se barem oglasi neko iz ovih slavnih boračkih udruženja pa da reče vladi nemojte nas ponižavati, ali koliko je meni poznato to se nije desilo.
  prava_boraca - 101759 - 20.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Prijedlog rukovodstvima boračkih organizacija


  Pretpostavljam da je svakom poznato da su cijene lijekova u BiH jako visoke. Za to se moramo zahvaliti, prije svega farmaceutskom lobiju u koji su uključeni i ljudi iz vlasti jer im to donosi veliki profit. Primjera radi, u Srbiji imate dosta lijekova koji su 2-3 puta jeftiniji nego kod nas.

  Zbog čega gospodo iz boračkih udruženja ne bi sjeli skupa i donojeli odgovarajuće zaključke po ovom pitanju i uputili ih u pravcu Vlade Republike Srpske i Narodne Skupštine? Ako mislite da će neko jedva dočekati vašu inicijativu i postupiti po njoj gadno se varate! Pronalaziće oni razloge zbog kojih ne mogu učiniti ništa, pozivaće se na agenciju za lijekove i slčno, a prava je istina da će mnogi izgubiti dobit.

  Jedini prijetnjama možete nešto postići ako za to imate snage. Od ovakvog zahtjeva bi imali koristi i borci VRS i invalidi i porodice poginulih i nestalih, a vi ih prestavljate.

  Ne vjerujem da vama ovo o čemu ja pišem vama nije poznato pa mi nije jasno ako ste vi istinski prestavnici ove populacije zbig čega ćutite?
  bors - 101750 - 17.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Bravo gospodine Kovač


  I poče ti pričati o manje poznatoj strani u posledenjem ratu. Samo brate trebao si ranije ako si istinski patriota a ne sada kada su se obrušili na tebe. I pročaš ti istine na RTRS znam to pošto je i meni dosta toga poznato ali ja nažalost ne smijem puno pričati.

  Ako si već počeo onda pričaj do kraja da se razbiju stvoreni stereotipi o nekim ličnostima iz naše novije istorije bilo bi nam to svima od velike koristi.

  Jedan srpski pisac, zaboravih mu ime, pišući o Prvom svjetskom ratu napisa otprilike nešto ovako: Kada pođe rat prvo nastupa pješadija, za njom konjica, pa atriljerija i pozadinske jedinice i na kraju u zadnjim redovima ratni profiteri i kriminalci. Kada se rat završi sve se okrene naopačke oni koji bejahu prvi sada su zadnji, a oni zadnji postaju prvi.

  Eto ti fantastične teme gospodine Kovač da o njoj pričaš a ti znaš puno toga pošto je se i na ovim prostorima dešavalo otprilike isto u poslednjem ratu i neposredno poslije završetka.
  bors - 101749 - 17.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Nagradno pitanje


  Tema je patriotizam. Kada su ozbiljni političari u pitanju u njihovom domenu ja smatram da je patriotizam staviti nacionalni interes iznad ličnog u svom političkom djelovanju. Pitanje glasi: Koliko poznajete takvih ljudi u okviru srpskog nacionalnog korpusa.
  republika_srpska - 101747 - 15.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Pred nama je burno političko proljeće


  Kako stvari stoje, očekuje nas vruće političko proljeće. Sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Republika Srpska je gurnula prst u oko određenim centrima moći i oni će učiniti sve da je destabilizuju. Naravno da će u tome koristiti i domaće snage a dovoljno je pratiti izjave srpskih kvazipolitičara koji se sami etiketiraju. Doduše neke od njih treba razumjeti jer su svjesni da su doživili politički fijasko i samo ih može spasiti ukoliko bi nekakvim vaninstitucijalnim događajima potkopali legalne institucije i da u političkom haosu pokušaju profitirati. Tako da se ne treba iznenaditi da centri moći pokušaju i ovde izvesti nekakvu narandžastu revoluciju.

  U Federaciji BiH je takođe napeto stanje. Ukoliko ne dođe do izmjene izbornog zakona nastaće veliki problemi. Ovaj put Hrvati sigurno neće dozvoliti da im Bošnjaci izaberu člana presedništva iz reda hrvatskog naroda, a sve ide u tom pravcu pošto je već pripremljen i kandidat. Kakav će biti odgovor hrvatskog naroda ostaje da se vidi, a siguran sam da će to dovesti do daljnjeg komplikovanja odnosa u BiH.

  Zbog svega navedenog predložio bih BORS-u i Veteranima koji se kunu da prestavljaju borce Vojske Republike Srpske i koji bi trebalo da znaju da je interes boraca da se očuva Republika Srpska da se aktivnije uključe u politički život u Republike Srpske. Ono što ja vidim u rukovodstvima tih organizacija samo sjede dobri plivači i naravno vode računa da se na bi zamjerili nekom od političkih blokova u RS. Sa takvim neutralnim stavovima samo gube povjerenje u okviru boračke populacije ako ih to uopšte interesuje.

  Evo vam jedan konkretan prijedlog da iz pozicije plivača pređete u aktivan odnos prema problemima u društvu. Organizujte zajednički javne proteste u mom gradu Doboju protiv gradskih vlasti zbog toga što još uvijek nisu podigli spomenik borcima Vojske Republike Srpske.
  bors - 101659 - 29.12.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Političko slijepilo


  Gospodin Bosić, jedan od srpskih kvazipolitičara na prilično visokoj poziciji u Zajedničkim organima BiH, predloži nedavno da trasa autoputa kojim bi se povezali sa Srbijom ide preko Zenice, Tuzle i Bijeljine u pravcu Srbije.

  Prvo pitanje koje se postavlja da li je ikada pročitao Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Ako je pročitao ta dva dokumenta morao bi znati da je izgradnja saobraćajnica u nadležnosti entiteta i da parlamentarna skupština BiH nema ama baš nikakve nadležnosti u toj oblasti.

  Međutim, daleko je važniji politički aspekt ovog njegovog prijedloga. Ja ne mogu da shvatim da čovjek okreće protiv sebe i svoje stranke istočni i južni dio RS koji su životno zainteresovani da ova saobraćajnica ide kroz istočni dio Republike Srpske. Zbog ovakvih i sličnih poteza u zajedničkim organima BiH, očigledno je da Savez za promjene radi sam protiv sebe, pa mogu misliti kako im se iza leđa smije aktuelna vlast u Republici Srpskoj.
  bors - 101595 - 16.12.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Prijedlog BORS-u: Povući Srbe iz Pravosuđa


  Svjedoci smo čestih negativnih izjava na račun pravosuđa BiH i gotovo svi se slažu da se pravda primjenjuje selektivno. To će se i nastaviti pošto je taj sud nastavak Haškog tribunala. Ako neko misli da će on imati drugačiji pristup od Haškog tribunala, taj se grdno vara pošto on ne smije dovoditi u pitanje haški koncept presuda.

  Evo konkretnog prijedloga za BORS. Obratite se Srbima koji rade u pravosuđu BiH da se povuku iz tih institucija i da im prestanu davati legalitet. Sve su to iskusni pravnici koji veoma dobro znaju da je pravosuđu BiH neustavna kategorija i antidejtonska kategorija. Pokušajte da probudite u njima moral, da zaborave na novac, možda još nisu izgubljeni.
  bors - 101577 - 10.12.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

  Rezolucija o vojnoj neutralnosti


  Ja sam ranije pisao na ovu temu i smatrao da je to jedan od načina da prestanu priče o vojnoj imovini odnosno knjiženju teritorije RS na BiH što bi svakako bio neustavan čin.

  Dobro je da je Narodna Skupština izglasala rezoluciju ali ne razumijem nešto drugo. Dragan Čović i dalje priča o NATO integracijama javno na zvaničnim mjestima, ali srpski član Presedništva nikako da upozori da on priča u ime Federacije BiH ili se možda gospodin Ivanić slaže sa njim i ne priznaje odluke Narodne Skupštine Republike Srpske. A moguće je da gospodin Ivanić planira još jedan mandat u Sarajevu i vodi računa da ne naljuti svoje birače iz reda bošnjačkog naroda kojih je na prošlim izborima bilo poprilično.
  bors - 101503 - 10.11.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Zablude


  Čitam ovih dana kako BORS traži poseban status u odnosu na ostale organizacije proistekle iz otadzbinskog rata, ali nema pojašnjenja u kom smislu traži poseban status.

  Moram priznati da ništa ne razumijem. Status u društvu se valjda stiče autoritetom a to vam ne moće obezbijediti država nego vi sami. Da podsjetim, vaša je statutarna obaveza očuvanje pravnog i faktičnog stanja kada je RS u pitanju pa vas pitam kada ste se oglasili kada srpski kvazipolitičari vrše prenos nadležnosti na organe BiH. Ili imamo sada svježe primjere iz Skupštine RS o referendumu o pravosuđu i deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Zašto ćutite gospodo valjda imate nekakvo mišljenje. Ne mislite valjda da ćete ćutanjem postići povoljniju poziciju u društvu. Ali ja vas razumijem, ako bi izašli u javnost sa bilo kakvim stavom napravili bi haos u boračkoj organizaciji pošto je ona podijeljena na opštinske odbore SDS i SNDS i bogami dolaze i vaše stolice u pitanje.

  Ako autoritet mislite graditi na ovom zahtjeviu da borci koji imaju manje od 15 godina staža dobiju penziju bilo bi korektno da im objasnite ako bi se taj član ugradio u Zakon o PIO svaki građanin koji ima manje od 15 godina staža bio bi u neravnopravnom položaju pa bi taj Zakon lako oborio na Ustavnom Sudu. Što ne znači da se ne može naći rješenje ali na neki drugi način.

  I gospodo iz Presedništva BORS-a, nikada ova organizacija neće imati autoritet dok iz svojih redova ne istjera političare i dok bude dozvoljavala da na izborima u opštinskim organizacijama zvanična vlast putem izbornog inžinjeringa bude u poziciji da presudno utiče na izbore.

  Ali znate vi to i bez mene samo što samo što ćutite. Ako će vas to utješiti i ovi iz Veterana su pravili halabuku dok ne riješiše status pa i oni pređoše u ćutologe.
  bors - 101333 - 15.10.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Formiranje stranke boraca


  Polemisati sa postojećim boračkim organizacijama je postalo bezpredmetno ljudi na to ne obraćaju pažnju. Na ovoj stranici niko nije napisao ništa lijepo na račun tih osoba iz borađkih organizacija. Koliko vidim iz zvaničnih saopštenja na ovom sastanku kod Presednika RS po pitanju predude Oriću nije se pojavio gospodin Savčić pa i tu stvari postaju mnogo jasnije.

  Jasno je sasvim da borgi služe samo kao izborna mašina da se dođe do pozicija i onda se oni zaboravljaju do sledećih izbora. Ako neko možda zna da su postigli pomake u smislu poboljšanja statusa boraca neka me demantuje.

  Jedini izlaz za borge u zaštiti njihovih interesa je formiranje političke stranke pa da preko svojih izabranih prestavnika u skupštini RS zastupaju interese boraca. Formiranje političke stranke nije uopšte komplikovan posao samo je potrebna volja.

  Evo vam tema za razmišljanje pa da otvorimo raspravu o ovoj temi na ovoj stranici ja vjerujem da nam moderator neće praviti smetnje.
  bors - 101082 - 18.08.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (3)

  Dosta je!


  Gospodo iz BORS-a i Veterana prestanite paliti svijeće, hodati po parastosima i dijeliti odlikovanja... Počnite se baviti suštinskim stvarima.

  Da vas podsjetim, nisu srpski borci glasali za stvaranje zajedničke vojske niti za mapu puta za ulazak u NATO, nego pokvareni srpski kvazipolitičari plašeći se smjena od strane Visokog prestavnika. Sada je na redu oduzimanje teritorije Republike Srpske za potrebe te kvazivojske. Svi ovi kvazipolitičari imaju lijepu priču, ali niko od njih nema petlju da nešto konkretno preduzme pošto je opasno zamjeriti se centrima moći na zapadu.

  Krajnje je vrijeme da oni koji su stvarali Republiku Srpsku izvrše snažan pritisak na nosioce vlasti u RS i zajedničkim organima.
  Idi na stranu - |listaj dalje|