fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

australija - 80651 - 17.12.2012 : Milan Kolaric Sombor, Srbija - best (0)

Studenska viza?


Poštovani,

Zovem se Milan, imam 18 godina. Sledeće godine u junu završiću srednju ekonomsku školu, smer: ekonomski tehničar. Nisam kompetentan da ocenim svoje znanje engleskog jezika, ali smatram da ga veoma dobro govorim i pišem, pa čak i da čitam knjigu bez korišćenja rečnika. IELTS test planiram da polažem početkom sledeće godine.

Već pune tri godine volontiram u više nevladinih organizacija. Bavim se humanitarnim i omladinskim radom i aktivizmom, vršnjački edukator sam sa iskustvom za razne teme. Imam certifikate da sam položio obuke, seminare, treninge na razne teme.

U Pertu imam rođenog ujaka, koji je materijalno dobro stituiran vlasnik je firme koja se bavi elektro-instalacijama. Ujak poseduje nekretninte u Melburnu i Pertu.

Već neko duže vreme razmišljam o ponudi ujaka, da posle srednje škole ukoliko dobijem vizu da se preselim kod njega i njegove porodice.

Ne želim da ostanem samo na srednjoj školi, već da završim i fakultet.

Planiram u budućnosti da se bavim bankarstvom i finansijama. Ako bih upisao fakultet ovde u Srbiji i upao na budžet, ne verujem da bih mogao ni ja ni moja porodica pokriti troškove jer nismo u dobroj finansijskoj situaciji. Tako da bih želeo otići u Australiju na studije a i živeti i raditi tamo.

Interesuje me da li bi bilo uspešno da apliciram za studensku vizu, ili po Vašem mišljenju na koji bi način najuspešnije dobio vizu?

Milane,

zbog tvojih godina i situacije, mislim da su ti najveće šanse za studentsku vizu. Meutim, tu imaš i problem finansijske prirode: trebaće ti značajna sredstva da istu dobiješ.
plemena - 79745 - 21.11.2012 : Milan Branković Gornji vukšinac hrva - best (1)

Odakle su Brankovići


Odakle potiču moji Brankovići? Krsna slava im Arangel Mihail, i na ovo područje smo se doselili oko 1560. godine. Ako neko zna neka mi javi!
australija - 79337 - 10.11.2012 : Milan Kosovska Mitrovica - best (0)

Šanse za Australiju


Poštovani,

Živim u Kosovskoj Mitrovici, imam 25 godina i apsolvent sam Žurnalistike. Završio sam gimnaziju, tako da neku užu specijalnost nemam. Radio sam kao prevodilac eng-srp i obratno nešto manje od dve godine, tako da veoma tečno pričam engleski jezik, a i odlično pišem. Radio sam u ugostiteljstvu, kafe, restoran... Da li bih ja imao neku mogućnost dobiti vizu na osnovi ovih osnovnih podataka?

Uglavnom, želeo bih otići, kao i mnogi drugi, zbog lošeg standarda života.

Pozdrav!

Milane,

pošto si ti sa Kosova, mislim da bi trebao da se obratiš ambasadi u Zagrebu. Možda je to i dobra stvar jer mislim da bi ti oni progledali kroz prste i da bi možda imao i neku prednost u odnosu na ostale. Ja bih ti savjetovao da od tih organa, KFOR ili EULEX, zatražiš neku preporuku i potvrdu o radnom iskustvu.

Puno sreće!
australija - 78356 - 22.10.2012 : Milan Đurić Beograd - best (0)

Roditeljske brige


Poštovani Željko,

Pažljivo sam ispratio pitanja i odgovore na ovom forumu, dopalo mi se ovo što radite, pa sam rešio i ja da se iskonsultujem sa Vama ukoliko ste raspoloženi da mi pojasnite neke stvari. Ime mi je Milan, 50 god koliko i supruga, živimo u Beogradu, situirani, dipl. pravnici, da kažem srednja klasa.

Da skratim, mene muči roditeljska briga i hteo bih s' nekim neutralnim da proćaskam na temu života i ostanka u Australiji.

Sin mi je profesionalni fudbaler, ima 21 godinu i studira prava na Beograskom univerzitetu, 2. godina, malo usporava zbog profesionalnih obaveza i želja mu je da stekne diplomu pa makar to i potrajalo. Engleski mu je veoma dobar. Trenutno šutira loptu u Pešti, a pre Mađarske igrao je u Subotici - Spartak i Beogradu - Rad i Crvena Zvezda gde je prošao Zvezdinu fudbalsku školu.

E sad, javio mi se nedavno iz Pešte i saopštio mi je da je dobio jednu zanimljivu ponudu od jednog menadžera iz Australije (koji je ujedno brat jednog momka koji igra sa njim u Pešti). Radi se o tome da mu je ponuđeno da pređe u Pert i potpiše ugovor sa klubom Gloria. Što se tiče radne dozvole i vize za Australiju, tu je jasno da će klub obezbediti sve potrebne papire koji su neophodni za dobijanje boravišne i radne dozvole. Predočeni su mu neki elementi ugovora, ne svi, već najbitniji da bi ga u ovom trenutku zainteresovali da se odluči i prihvati da se otisne u zemlju Auss-a: ugovor na 3 godine, stepenasto rast fiksne plate od 10.000 dolara prve godine do 30. 000 dolara poslednje, plus premije, bonusi i nagrade vezane za učinak itd. kao i mogučnost da se dupliraju primanja. Uz to klub bi mu obezbedio kuću i automobil koji mu stavlja na raspolaganje za vreme trajanja ugovora, 2-3 povratne avionske karte godišnje i dr.

Ovo je bio uvod, a mene kao roditelja zanima sledeće:
1. Da li će i za koje vreme provedeno u Australiji moći da stekne državljanstvo?
2. Da li sam dobro čuo ili negde pročitao da Srbi koji se otisnu u Australiju u promilima se vraćaju u Srbiju?
Da se razumemo, nisam i nismo od onih roditelja koji će da odlučuju umesto dece, on traži savet i podršku od nas, ne sputavamo ga. Jednostavno želimo samo da on bude srećan i zadovoljan u životu. Na njemu je krajnja odluka, a nama ostaje da brinemo i strepimo, možda malo više nego da je ovde u Evropi.
3. U svakom slučaju, moju podršku ima, na kraju krajeva ne bih voleo da sutra meni (nama) prebaci da sam uticao da uradi ili ne uradi nešto ili propusti priliku...
Ako imaš neki savet za konkretan slučaj, a koji se tiče života ili snalaženja u zemlji kengurova rado bih saslušao.
S' poštovanjem

Miško Đurić

Milane,

kao prvo, jako mi je drago kada čujem da neko ima sina takvog kakav je tvoj. Čak i iz tvog pisanja mogu da vidim da je on dobar dečko pa nemam nikakve sumnje da će mu se u Australiji, pogotovu u Pertu gdje ima jako puno Srba, izuzetno dopasti i treba da ga pustiš da ostvari svoju namjeru jer mislim da je dobio šansu kakva se rijetko kome ukazuje.

Kao prvo, vjerujem da će kao vrhunski sportista odmah dobiti "permanent resident" vizu, koja mu garantuje državljanstvo u roku od 4 godine. Ne bih ulazio u detalje, ali imaš ovdje dosta nekih uslova i poduslova koje treba da se ispune, a što je dosta realno. Napominjem da se ovo stalno mijenja, zadnja promjena je bila u julu 2010. godine.

Naravno, postoji i druga strana medalje! Teško je mladog čovjeka pustiti na tako dalek put, da u svijetu živi sam bez vaše podrške. Ne mislim tu samo na drogu i ostale poroke jer toga danas ima isto i u Srbiji kao i u Australiji, ali vidim da njemu porodica mnogo znači. Pretpostavljam da i ti i tvoja supruga imate advokatsku radnju ili poslove koje niste voljni da ostavite da biste pošli za njim...

Sve u svemu, odluka je ipak na vama uglavnom zavisi od snage njegove ličnosti i njegove zrelosti, kao i ljubavi za sportom. Pomoglo bi da tamo imate i prijatelje, a moj iskreni savjet vam je da bar jedno od vas zatraži turističku vizu i ode sa njim bar šest mjeseci u prvoj godini boravka u Australiji. Sve ovo ti kažem i iz vlastitog iskustva jer sve što mi se loše desilo u pečalbi desilo mi se u prvoj godini. Primjera radi, statistika kaže da se 50 posto brakova emigranata raspadne u prve tri godine života u inostranstvu. I ja sam ti se utopio u statistiku! Dobra stvar je da on ne mora da brine ni za jednu od stvari koje su mene ubijale u to vrijeme: znanje jezika, posao, novac, djeca...

U svakom slučaju, potrudi tvoja taksi usluga do Surčina ne bude najvažnija stvar koju si uradio u vezi njegovog odlaska u Australiji. Pokušaj da ga svakodnevno držiš na Skype-u, telefonu, i da ga što češće posjećujete... Samo u tom slučaju bićete sigurni da činite pravu stvar.

Pozdrav,
Željko

P.S. Izvinjavam se za konfuzan odgovor, ali mislim da shvataš poentu. Pišem mehanički, nepovezano i bez koncepta jer nemam vremena da za svakog odvojim po nekoliko sati. Važno je da se shvatamo. I ja imam sina koji spada u one tvoje "promile" tj. vratio se za Srbiju, pa mi sada stvara više glavobolje nego svi ostali problemi u mom životu.
australija - 77954 - 08.10.2012 : Milan Nis - best (0)

Kakve su mi šanse?


Poštovani,

Imam 32 godine, hteo bih da radim kao vatrogasac u Australiji, pošto imam tu završenu školu sa položenim stručnim ispitom, takođe imam položeno za vozača kamiona (C kategorija), srednje znanje engleskog jezika.

Kakve su mi šanse za dobijanje vize i posla?

Srdačan pozdrav, Milan

Milane,

bilo bi dobro da si dao malo preciznije podatke o sebi. Srednje znanje jezika za mene znači 5/10, a vidim da nemaš ni radnog iskustva u struci. Pored toga si samac, što pomalo otežava situaciju.

Moje lično mišljenje je da su ti šanse minimalne, ali ovo zasnivam na procjeni koju sam napravio na osnovu tvojih nepotpunih podataka.

Dobijanje vize u ambasadi i rad u struci su dva potpuno različita problema. Mislim da bi prije svega trebao da se fokusiraš na dobijanje vize!
softver - 77866 - 06.10.2012 : Milan Tomic Srbija - Krusevac - best (0)

Problem pri startovanju računara


Imam desktop računar, kućište je marke "Nomak - Evolution series".

Operativni sistem - Windows XP

Konfiguracija:
Windows XP Professional Service Pack 3 (build 2600)
-----------------------------------
1. 60 gigahertz AMD Sempron, 64-bit ready
-----------------------------------
704 Megabytes Usable Installed Memory
-----------------------------------
80. 02 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
56. 80 Gigabytes Hard Drive Free Space

DTSOFT Virtual CdRom Device ŠOptical driveĆ
KBAJQFM QVK5QVW SCSI CdRom Device ŠOptical driveĆ
Optiarc DVD RW AD-5170A ŠOptical driveĆ
3. 5" format removeable media ŠFloppy driveĆ

WDC WD800BB-00JHC0 ŠHard driveĆ (80. 03 GB) -- drive 0, s/n WD-WCAM9P434230, rev 05. 01C05, SMART Status: Healthy
------------------------------------

Imam problem pri startovanju računara. Pre nekih mesec dana logovanje mi je oduzimalo puno vremena, ali sam mogao da se ulogujem. Kada bih se ulogovao, računar bi nastavio da radi normalnom brzinom. Nakon nekih 15-ak dana, instalirao sam nov TuneUp kako bih pokušao da se rešim i tog problema pri sporom startovanju računara. Ali ne, to je samo pogoršalo stvar (Nisam siguran da li je bas zbog TuneUp-a, ali se stvarno rad na računaru drastično pogoršao nakon te instalacije). Nakon novog restartovanja, mogu računar da startujem bez problema u Safe Mode-u, ali skoro je druga priča kada pokušam da ga startujem normalno. Jednostavno, pri log-in screen-u, on potpuno zakoči. Potrebno je nekih pola sata (ako ne i više) kako bih dospeo do dela gde trebam da upišem šifru kako bih se ulogovao i nastavio sa radom u normalnom modu. Pri upisivanju šifre, otkucavanje jednog slova traje 10 sekundi do pola minuta. Nakon što sam otkucao šifru (jedva), on nastavlja sa radom nenormalno sporo. Celokupno logovanje na početnom ekranu u normalnom modu traje i do sat vremena. Celokupan rad na njemu traje takođe neverovatno sporo. Npr. pokusavanje otvaranja Start Menija traje oko jedan minut.

Odlazio sam na raznim sajtovima i tražio rešenje ovog problema ali nigde nije bilo odgovora. Ovo takođe pišem u Safe Mode-u "with networking". Mislim da i nije neki veliki problem kako bih ga odneo u servis čim može normalno da radi u Safe Mode-u. Vi mi recite ako grešim i ako ne možete ni Vi da nadjete rešenje ovog problema. Servis mi je još jedna preostala opcija. Očekujem sto brži odgovor na mejlu. Bez obzira da li ćete da uspete da otklonite problem, odgovor bi mi dosta značio.

Hvala unapred

Milane,

kao prvo, treba da ti bude jasno da ne odgovaram na pitanja putem email-a. Takođe ne hodam po kućama da lično otklonim problem.

Moj jedini savjet jeste da ponovo instaliraš WINDOWS, i da pri tome formatiraš HD, tj. da ponovo napraviš particije. Mada je moguće da imaš problema i sa diskom, mislim da će ovo riješiti tvoj problem.

Moguće je da je i REGISTRY oštećen, pa system ima probleme koje opisuješ. Takođe je moguće da sistem usporava neki od programa. Za tvoju informaciju, u "Safe Mode" se startuju samo osnovne komponente sistema, a svi ostali programi se ignorišu. Na osnovu ove logike veoma je moguće da te usporava neki od programa, npr. Norton Antivirus ili neki sličan program. Konačno, sasvim je moguće da imaš i viruse.
kanada - 77750 - 02.10.2012 : Milan Kozic Novi Sad - best (0)

Vozač u Kanadi


Poštovani,

zovem se Milan i imam 39 godina. Oženjen sam, supruga ima 28 godina. Od škole imam SSS Mašinsku bravar. Položeno b, c, d, e kategorije radim kao vozač teretnog vozila u građevinskoj firmi! Poznavanje engleskog jezika 2/10. Supruga ima diplomu vaspitača predškolskog uzrasta bez radnog iskustva, znanje engleskog jezika 8/10! Ima Srpsko/Madjarsko državljastvo. Interesuje me kake su nam šanse za dobijanje bilo koje vize za odlazak i rad u Kanadu?Unapred zahvalan!

Milane,

mišljenja sam da imate neke šanse samo ako tvoja supruga bude nosilac aplikacije. Tvoj problem su godine i znanje jezika.
australija - 77414 - 22.09.2012 : Milan Vincic Prnjavor - best (0)

Profesor engleskog u Australiju ili Kanadu


Poštovanje,

zovem se Milan Vinčić, imam 35 godina i iz Prnjavor sam, BiH. Oženjen sam, supruga i ja imamo ćerku od godinu i po dana.

Godine 2002. diplomirao sam na Filozofskom fakultetu, odsjek engleski jezik i književnost. Radim već više od deset godina kao predavač engleskog jezika (imam iskustvo od osnovnoškolskog do univerzitetskog nivoa rada). Predavao sam i srpski jezik stranim diplomatama u BiH. Bavim se i prevodilačkim poslom, a trenutno radim u srednjoj školi kao profesor engleskog jezika.

Supruga je diplomirani farmaceut i ima dvogodišnje iskusto u radu u apotekama. Bila je i šef apoteke jedno vrijeme nakon porodiljskog odsustva.

Mislim da vladam engleskim jezikom dobro, nisu me baš ocjenjivali u posljednje vrijeme, uglavnom to ja radim...

Supruga ima pasivno znanje engleskog jezika i nije polagala niti jedan od priznatijih testova za procjenu nivoa engleskog jezika, kao ni ja...

Srdačan pozdrav,
Milan Vinčić

Milane,

poznajem nekoliko profesora engleskog jezika koji već petnaestak godina žive u Kanadi. Svi oni imaju jedan zajednički problem - znaju jezik ali nemaju zanimanja. Neki od njih su morali da idu u neku drugu školu, jedan čak radi i na građevini. Oni koji su ostali u struci uglavnom životare kao prevodioci sa srpskog na engleski i obratno, a za to je sve manje i manje posla na ovim područjuma jer se onaj veliki talas dolaska naših ljudi zaustavio zbog loše lokalne ekonomije.

Ne želim da te obeshrabrim, ali shvatio si poentu - ovdje i ono najmanje dijete od dvije godine odlično barata engleskim. Ono što tebi nedostaje je struka i radno iskustvo u njoj.

Moj savjet ti je da ipak pokušaš da dobiješ vizu. Ne vjerujem da je za tebe obavezno polaganje testa, pogotovu ne za Kanadu.
australija - 77400 - 22.09.2012 : Milan Radosevic Futog - best (0)

Mašinstvo


Poštovani Željko,

Zovem se Milan Radošević iz Futoga sam (okolina Novog Sada), i imam 21 godinu. Završio sam Srednju mašinsku školu, smer "kompjutersko upravljanje" (jul 2010). Obučen sam za rad i programiranje CNC mašina.

Zaposlen sam u ogranku jedne Švedske firme isto u okolini Novog Sada od novembra 2010. godine gde obavljam posao za koji sam i obučen, i jako sam dobar u svom poslu.

Engleski jezik znam dosta dobro, proveo sam mesec dana u Grčkoj radeći kao konobar (August 2010), i učio sam ga u srednjoj, i osnovnoj školi.

U Australiji nemam nikakve rodbine, a ni prijatelja koji bi garantovali za mene.

Našao sam bio sajt koji se bavi zapošljavanjem ljudi, bas u Australiji. Pa me i zanima jel znate šta o tome "migrationbureau (tačka) com (kosa crta) australia".

I šta vi mislite kakve su neke moje realne šanse za radnu vizu?


Unapred zahvalan.
Milan Radošević

Milane,

kao prvo, čestitke za sve ono što si učinio za svega 21 godinu. Mišljenja sam da imaš dobre šanse: položi IELTS i predaj papire. Puno sreće u Australiji!

Ipak pokušaj da pronađeš nekoga prije nego što odeš tamo. Ukoliko u tome ne uspiješ otiđi u neku od naših crkvi, vjerujem da će ti neko pomoći - ako ništa ono bar sa korisnim savjetima. Prilikom odlaska tamo moraš da imaš i neku solidnu svotu novca - od 3 do 6000 dolara.

P.S. Ne posjećujem mnogo druge sajtove pa ti o tom koji si ti naveo ne mogu dati neko mišljenje.
kanada - 77359 - 20.09.2012 : Milan Novi Sad - best (1)

Broker na berzi


Interesuje me vaša procena da li da se upuštam u proces aplikacije za FSWP. Po zanimanju sam dipl ekonomista, 34 god, radio sam oko 7 godina na berzi, kao equity & bond trader, finansijski analitičar i sl. Znanje engleskog jezika odlično. Znam da za ovu profesiju u Kanadi treba licenca od Canadian Securities Institute, pa mi je i plan da istu i dobijem.

Supruga je pravnik sa pravosudnim ispitom, bez opipljivog iskustva. Imamo dvoje dece (4 i 6 god).

Zainteresovao sam se za FSW, znam da je trenutno do nove godine stopiran i da treba da bude nekih izmena od Nove godine.

Videh u ranijim postovima da često pominjete starosnu granicu od 35 godina kao ključnu za dobijanje permanent resident statusa. Nigde nisam video na sajtu CIC-a da su automatski eliminisani stariji od te granice, već da postoje bodovi za starost, ili je to samo proforme, a u stvari odbijaju sve starije od 35 god !?
Pozdrav

Milane,

po mom mišljenju, broker na berzi je dosta kompleksno i zahtjevno zanimanje, pa ne vjerujem da bi baš tako lako u toj struci dobio posao u Kanadi. Takođe mislim da i ljudi u Kanadskoj ambasadi misle isto. Zbog toga mislim da će tvoja aplikacija dosta teško proći na FSWP.

Nije tačno da si "automatski eliminisan" ukoliko imaš 35 godina starosti, ali ti broj bodova na godine opada tako da većina aplikanata automatski izgubi pravo na dobijanje vize. Naravno, ovo ne važi i za one koji su PhD, pa čak i one koji imaju fakultete a nalaze se na FSW listi. Kanada je ovo uvela jer i oni sve više imaju probleme sa "baby boomers" koji sada postaju penzioneri a sve je manje radnika koji plaćaju poreze. Ista stvar kao i u Srbiji! Naravno da se ovo ne objavljuje na CIC sajtu jer je i ovo neki vid diskriminacije!
treskavica - 74552 - 16.09.2012 : Milan Simovic Foča - best (1)

Pogibije na Treskavici 1995


Povodom teksta koji je napisao Razvigor

Ne slažem se sa napisanim, jer je linija na Lupoču probijena prvi dan, prvim napadom na mjestu gdje je bio broving, i ušli su nam za leđa.

Koje jedinice su bile u blizini LP a prema prevoju Rogoj? Minobacači i pozadinci u Boljanovićima. Oni su mogli nesmetano da dođu na Rogoj (neke grupe su i ušle na Rogoj i ubili su nekog Pavlovića, ne znam ime) ali mislim da nisu znali koliko naše vojske ima na LP. Po nekim njihovim pričama mislili su da nas je bilo 50-ak.

Ne vjerujem da su u toku te akcije imali neke veće gubitke.

Šiša sam dobro poznavao, isto kao i većinu boraca iz njegove jedinice. Malo je reci da je bio hrabar, jer je to bio i previše. O okolnostima njihove pogibije malo se zna, ali se može reći da je bilo suludo krenuti sa malom grupom, tačnije sa trećinom njegove jedinice, u takvu akciju. Naredbu je dobio od komandanta Brigade, koji nije raspolagao nikakvim informacijama o brojnosti muslimanske vojske koja je napadala rejon Treskavice.

Eto, tu je neko zakazao, da li obavještajac kome je to bio posao ili nestručnost komandanta Brigade, koji nije omiljen na području opštine Foča. Naravno, iz opravdanih razloga!

Drugog dana napada na LP, dobio sam od muslimanskih vojnika informaciju (posto je razdaljina između nas bila desetak metara) da su uhvatili Šiša. Obratili su nam se riječima:

 • "Evo vam Šiša šišmiša!"

  Po meni, a i po većini njegovih saboraca koje dobro poznajem, greška je bila kod komande Brigade. Koliko je meni poznato, krenulo ih je devetorica, dvojicu su ostavili iza sebe.

  Miroslav Vuković - Miki je bio 1973. ili 1974. godište
 • ogovaranja - 73861 - 13.09.2012 : Milan T. Sokolac - best (0)

  Sledbenici Milovana Bjelice


  Ne trebaju se građani Sokoca pitati ko je Milovan Bjelica, od milja zvani Cicko a od osilja skidač glava. Umjesto toa, treba pitati ko su njegovi sljedbenici! Zbog njih je meni sigurnije u Hagu nego na Sokocu!

  Oni su samo izolatori da ga ne stignu struje, osude i hapšenja! No, polako, dočekaćemo i njegov kraj. Srdačno, Milan T.
  treskavica - 73804 - 11.09.2012 : Milan Simovic Foča - best (0)

  Za Darija o ratu


  Dario, pozdrav i tebi. Nisam služio u Bileći, nego sam imao na Manjači obuku dva mjeseca, a nakon toga sam prekomandovan u 2. sarajevsku brigadu.

  Nisam baš nadaren za pisanje, ali ono najbolje ispadne kad čovjek otvori dušu. Neke informacije iz rata se tek sada saznaju, a neke (mi sitna raja) nikada nećemo doznati.

  U vojsku sam otišao dobrovoljno sa 18 godina, pošto su mi otac i dva starija brata već bili pripadnici VRS. I ne kajem se zbog toga, jer je to bilo nešto jače što me vuklo. Sada od toga nemamo ništa, sem da piššemo, jer došla su druga vremena, drugi ljudi...

  Rat je ostavio veliki trag u našim životima. On ti je poput plivanja ili voženja bicikla, nikad ga ne možeš zaboraviti. U ratu su nas učili da rukujemo svim vrstama naoružanja, da čuvamo onoga do sebe jer tako čuvamo i sebe.

  Vveliki pozdrav!
  australija - 73786 - 10.09.2012 : Milan Dragutinovic Brcko - best (0)

  Studiranje u Australiji


  Poštovani, imam 29 godina, završio sam državni Ekonomski fakultet u Brčkom, računovodstvenog smjera. Dok sam studirao radio sam (i dalje radim)u jednoj firmi na mjestu sekretara (u radnoj knjižici navedeno mjesto je "operater"), prijavljen sam 7 godina.

  Zbog opšte političke situacije kod nas, a i u regionu, posao u struci je prosto nemoguće dobiti, to već znate pa o tome neću dalje govoriti.

  Engleski jezik sam učio na fakultetu i nisam imao problema sa polaganjem tog ispita, (a čitav život sam učio Nemački) imao sam prilike razgovarati sa osobama sa tog govornog područja i nije bilo uopšte loše (na moju radost), ali gramatika mi je lošija strana. Moje mišljenje je da bih uz dosta truda mogao položiti IELTS ispit i tako preci prvu prepreku za odlazak u Australiju.

  U Australiji imam rodbinu koja je spremna da mi pošalje garantno pismo. Na osnovu mojih dosadašnjih saznanja za odlazak i ostanak u Australiji najpovoljniji način jeste brak sa Australkom, ili upis fakulteta tamo.

  Moja pitanja glase: Da li ja mogu da upisem tamo fakultet i ujedno radim neki posao (bilo kakav) , kakve su šanse za neko stipendiranje ili dobijanje nekog studentskog kredita, i da li obavljanje nekog takvog posla može uopšte da pokrije troškove života i školovanja tamo (dobio sam informaciju da studenti smiju po zakonu raditi samo 4h dnevno)?

  Unapred zahvalan

  Milane,

  i ja sam mišljenja da bi ti studentska viza najviše odgovarala. Što se finansiranja tiče, u početku bi ti trebala neka sredstva da pokriješ troškove a kada se snađeš onda će stvari biti mnogo drugačije. Da li ćeš nakon šest mjeseci imati dovoljno da pokriješ sve troškove zavisi isključivo od tebe: gdje ćeš da živiš, koliko da trošiš, kakav ćeš posao naći...

  Tačno je da ti tvoja viza ograničava broj sati koje smiješ da radiš, ali uvjek je moguće novac zaraditi i na drugi način. Da ti ovdje ja ne bih pametovao o radu na crno, razno-raznim biznisima tipa "kupi pa prodaj" itd. raspitaj se o tome kod svojih rođaka.
  treskavica - 73714 - 07.09.2012 : Milan Simović Foča - best (0)

  Za Razvigora i Skileta


  Druže Razvigor

  ne znam ti ni ime ni prezime, ne samo tebi nego ni Skiletu Terminatoru, mada za njega mogu dobiti informacije ali ne i za tebe.

  Još jednom kažem zašto se skrivati? Kako da diskutujem sa nekim kome ne znam ni ime ni prezime?

  Samo da odgovorim Skiletu!

  Skile, skonto sam odmah da nisi bio ni blizu mene, pa što ne kažeš odmah. I nije mi jasno zašto si ubijeđen da nismo bili u okruženju.

 • Zašto onda nije bilo popune municije?
 • Zašto nije bilo popune ljudstva?
 • Zašto nismo imali ni vode ni hrane? Valjda znaš odakle smo se snabdjevali vodom na LP?

  Ima tu još puno toga da se napiše!

  E kad mi odgovoriš na sva ova pitanja, onda možemo dalje da diskutujemo. Nemoj pogrešno da me shvatiš, ja samo iznosim moje viđenje tih događaja.

  Zašto nam je LP trn u oku? Koliko je meni poznato, na teritoriji Foče od 92-95 ni jedna jedinica nije ostala u okruženju, (pa valjda znas ko je držao liniju na LP, čitav bataljon minus oni neki, već znaš koji, a bilo ih je dosta. E, zato nam je to ostavilo traga, bar meni.

  I ima tu i izvjesna doza razočarenja, jer su me naučili da kada nešto radim to odradim kako trba.
  Nadam da ćemo se sresti, mada već pretpostavljam ko si.

  I ja sam napisao da je komandir 1. čete došao pred mrak 03. 05. 1995. godine. Vjerovatno si i ti tuda prošao.

  Iskreno rečeno, a i tih dana sam isto govorio, muslimani su nam ostavili prolaz, i pri tome ne mislim na onu sitnu buraniju nego one koji su bili iznad njih!

  Za Razvigora!

  znam da su muslimani izbrisali neki tvoj komentar, i to napisan ćirilicom. Pisao si nešto u vezi onih poginulih.

  Kod nas u Republici Srpskoj se ništa ne piše o vremenu između 1992. i 1995. godine. A znaš li zašto? To je zbog toga što su na vlast došli oni koji su amnestirani, pa nam danas ne daju ni disati. Šta njih briga, oni su zaposleni, situirani pa ne razmišljaju o tim godinama.

  Ipak, jedino mi je milo! Kada se pomene tema rata, saginju glavu i kriju pogled.

  Kod naš Srba važi pravilo kad se jednom osramotiš ni Drina te ne može oprati. Zbog toga ćemo mi, sve dok smo živi pričati o tome, i što treba.

  Veliki pozdrav Željku i sve najbolje, i kao što već rekoh svaka ti čast majstore!
 • australija - 73628 - 05.09.2012 : Milan Kraljevo - best (0)

  Viza za Australiju


  Poštovani Željko,

  ja živim u Kraljevu a brat u Sidneju. Da li bi nekako mogli da stupimo u kontakt sa vama ja i brat? Unapred hvala!

  Milane,

  moje obaveze mi ne dozvoljavaju da se bavim nekakvim dopisivanjima, a imigracija nije moj biznis. Ukoliko vam trebaju dodatni savjeti potražite nekoga ko se profesionalno bavi ovim poslom.

  Kada idućeg ljeta navratim u Kraljevo možemo se vidjeti na kafi. Moj zet je iz Kraljeva, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu - lako ćeš saznati o kome se radi!
  treskavica - 73152 - 27.08.2012 : Milan Simovic Foca - best (0)

  O Lupoču, sajtu...


  Ma znao sam da ćeš skontati za Peru. E, on je taj specijalac kome ne samo ja dugujem život, nego i mnogi drugi.

  Još se samo ne slažemo oko broja muslimana koji su napadali. Nije ih niko brojao. Međutim, da čitav Lupoč okruže sa 50 ljudi, ma daj... Ali, neka, to je tvoje mišljenje.

  Ima na netu neki sajt gdje tip iznosi referat o napadu na LP, sa pravcem njihovog kretanja obilježenim na karti i brojem njihovih snaga, ali nisu nam oni bitni.

  Pera je kod mene došao prvog dana pa valjda ja znam, a to ti može i on potvrditi. Ja nemam namjeru da nikoga ubijeđujem u moju stranu priče, ali sve ovo možeš čuti i od njega, normalno ako hoćeš.

  Interventni vod nije mogao ništa uraditi jer su i njih napadali. Znali su tačno gdje se nalaze i vršili su pritisak na njih.

  Ma naći ćemo tebe Pera i ja, pa ćemo te razuvijeriti, negdje dobro da okafenišemo u Miljevini. Imam ja gore dosta jarana upravo iz tih dana, sa nekima sam i danas u kontaktu, ponekad se i vidimo u Foči.

  Sad mi pogotovu nije jasno gdje si se nalazio tih dana. Ti kažeš da nije bilo puškaranja sem tog prvog udara! Bez uvrede drug, ali tebe sjećanje doista ne služi.

  Ako sumnjaš u moje viđenje stvari, ma još ljudi iz prve čete koji će to potvrditi. Većina njih bi se i sjetilo o kome se radi jer sam ih izmedju napada obilazio i dijelio cigarete, kojih je u komandnoj bajti bilo oko 4 vreće. Neki od njih su mi, znajući gdje se nalazim i kakvim smo napadima bili izloženi, dali 5-6 bombi i nešto municije.

  Za moderatora iskrene pohvale. Sajt je odličan i samo tako nastavi. Vidim da postoje i rubrike o dezerterima, profiterima i ... E, to je naša muka jer im ništa ne možemo, ali sam mišljenja da treba pričati i samo pričati.

  Relativno sam mlad, ali iskren... Živim u Foči i gdje god se sretnem sa tim "Srbendama", ja ih javno prozivam a oni pognu glavu. Oni nam danas kapu kroje.

  Imam još dvojicu starije braće, koji su imali mnogo više borbenih dejstava nego ja. Oni su oni pravi, prekaljeni borci, a ni jedan od nas ne može da se zaposli, čak ni kao vatrogasac a kamo li nešto drugo. Zbog toga smo ogorčeni i osjećamo se poniženi, ali se i dalje borimo i ne predajemo se. Takvih je slučajeva mnogo, ali šta se tu može.

  Pročito sam tekst Zorana Jankovića u rubrici dezerteri i svaka mu čast!

  Veliki pozdrav!
  treskavica - 73132 - 26.08.2012 : Milan Simovic Foca - best (0)

  Lupoč i Treskavica oktobra 1995.


  Sve pohvale moderatoru za vodjenje ovog sajta! Ujedno sam odgovorio i Skiletu i Razvigoru, koji učestvuje na još jednom sajtu koji vode muslimani, nista interesantno sem što se sprdaju.

  On iznosi i imena četvorice naših judi koji su poginuli na LP. Do danas nisam znao za četvoricu a sigurno ću se raspitati.

  Moj zadnji kontakt sa tom jedinicom je bio 5. 10. 1995. godine jer sam završio u bolnici gdje sam proveo 11 dana. Nakon toga sam se vratio u matičnu jedinicu, 2. sarajevsku brigadu.

  Vidim da ni posle toliko vremena ljudi ne znaju da smo čitav 3. oktobar 1995. godine bili u totalnom okruženju, a 4. oktobra nam je ostavljen propust na istočnoj strani LP.

  Milane,

  mislim da niko iz tvoje jedinice nije nastradao tog dana. Među poginulim borcima koji su 4. oktobra 1995. godine poginuli na Treskavici nalaze se:

  1) Plakalović (Milovan) Miloš, rođen 18.03.1971. godine. Ovaj borac je sahranjen na Gradskom groblju "Gradac" u Sokocu i možeš ga pronaći i u Virtualnom groblju.

  2) Vitomir (Rade) Tomislav, rođen 03.01.1953. godine, sahranjen na Đedovcima, Sokolac.

  Moja pretpostavka je da su preostala dva borca, koja su poginula tog dana, pripadala ili Fočanskoj ili Kalinovičkoj brigadi, koje još uvijek nemam u evidenciji.
  treskavica - 73120 - 26.08.2012 : Milan Simović Foča - best (5)

  Pad Treskavice


  Nakon pada linije, kontranapad nije dolazio u obzir jer za to su bili potrebni sposobni ljudi. Naša jedinica je imala iskustva samo u obezbeđivanju linije, i daleko od toga da je bila nesposobna, svaka njoj čast, ali za to su bile potrebne diverzantske jedinice. Pored toga, nismo imali vezu ni sa našim minobacačima, a imali smo problem i sa dopunom municije...

  Neprijatelj je udario tamo gdje su se oni koji su formirali liniju najmanje nadali. Glavni dio snaga neše čete bio je prema Nikolinim stijenama.

  Iznad tebe, nekih 200 do 250 metara je bila bajta u kojoj sam bio ja sa još sedam momaka. Kad smo čuli detonacije kod brovinga nas dvojica smo krenuli u tom pravcu. Prešli smo stotinjak metara i ugledali njihovu grupu od nekih 10 do 15 ljudi. Zapucali smo, bacili 2 do 3 bombe da ih usporimo, kako bi se mogli izvući do komandne bajte. Zaposijeli smo kakve-takve položaje da se spojimo sa interventnim vodom i uz pomoć samo jednog čovjeka, kome sam zahvalan do kraja života, smo uspjeli da ih zaustavimo.

  Moj položaj u tih dva sata borbe je bio prema interventnom vodu.

  Međutim, posada koja je bila u komandnoj bajti se počela povlačiti prema nama. Bilo mi je savršeno jasno da smo svi gotovi ukoliko to mjesto padne, pa sam uperio svoju pušku u njih i zaprijetio da ću ih pobiti ukoliko se ne vrate nazad. Krenuo sam ispred njih i za nekih petnaestak minuta uspio da dođem do grudobrana.

  Nakon toga sam poslao nekoga da zove onog borca koji nam je pomogao da se izvučemo. On dolazi sa 53-ojkom i tu smo ustalili liniju.

  Tog trenutka nas je bilo devetorica, ali kako je vrijeme prolazilo većina te stare posade je napustila taj položaj i otišla na drugo mjesto, koje im se činilo sigurnije. Tu smo ostali samo taj "specijalac" i nas tri mlada vojnika.

  Zatim su uslijedili jaki napadi, čak smo se i bombama dobacivali jer je međurastojanje između nas je bilo svega 10 metara. Na nas su pucali i sa pješadijskim naoružanjem sa desne strane. Tukli su nas i artiljerijom, na jednu našu odgovarali su sa pet njihovih granata.

  Tog dana smo nekako uspijeli da se održimo, a pred veče smo sišli do komandne bajte, koja je ostala između nas jer je teren bio poput malog brdašca, da nas noću ne bi iznenadili.

  Dolazi komandir čete, koji je toga dana bio na odmoru, uzima neku papirologiju i gubi mu se svaki trag. Vjerovatno je i on tražio sigurnije mijesto.

  I tako, ulazimo u drugi dan ostavljeni bez dopune municije, vode, veze...

  Uprkos njihovim provokacijama, poput poziva na predaju, "specijalac" i ja im puzajući prilazimo sa desne strane i na njih bacamo dvije bombe. Međutim, primjetili su nas oni koji su nam bili iza leđa pa smo jedva žive glave izvukli, vraćajući se nazad tih 7 do 8 metara.

  Čitav taj drugi dan su vršili strahovit pritisak na nas. Uz sve to, nas je mučio nedostak municije i bombi. Sakupljao sam metke po blatu i punio okvire jer se nekoliko kutija prosulo po zemlji. A svaki borac dobro zna šta znači prljava municija! Usred jednog njihovog napada puška mi se zakovala, ali sam bio toliko priseban i smiren da je rasklopim i u svega nekoliko sekundi otklonim problem i nastavim da pucam po neprijatelju.

  Tog dana sam iza tog grudobrana i povrijeđen. Nisam bio ranjen, nego me je nakon eksplozije jedne bombe pogodilo nekakvo kamenje.

  Na tom mjestu ostajemo do pred veče, a onda u jednom trenutku sa moje lijeve strane na nas padaju tri bombe, na udaljenosti ne više od tri metra. Instiktivno sam se bacio do oborenog bukovog stabla koje mi je štitilo lijevu stranu. Ni dan-danas mi nije jasno kako su nam prišli do tog mjesta kada je neko drugi trebao da nas štiti.

  Istog trnutka šaljem ovu moju dvojicu mladih vojnika, jednog u pravcu interventnog voda a drugog nama iza leđa, da jave našima da se povlačimo. Na tom mjestu smo taj specijalac i ja ostali još pet minuta, nakon čega me on ubjeđuje da se izvlačim prema prvim bajtama koje su nam se nalazile iza leđa, a da će on krenuti za mnom. Tako sam i učinio, izvukao sam se nekih 30-40 metara, kleknuo u borbeni položaj i čekao...

  U jednom trenutku odjeknu eksplozija i pojavi se dim i prašina na mijestu gdje je ostao ovaj moj saborac. Ja sam pomislio da je on gotov. Počeo sam da se taktički povlačim - iz klečećeg položaja sam otvarao vatru na njih sa namjerom da ih usporim kako bi se mogli izvući.

  Ispraznio sam tri okvira i ubacio četvrti, za koji sam tek kasnije ustanovio da je bio poluprazan jer sam u njemu izbrojao svega petnaest metaka.

  Prvog dana smo bili u totalnom okruženju. Nakon toga su nam ostavili prolaz jer ni oni nisu znali koliko nas ima na LP, a kad su doznali prepali su se da bi i oni mogli imati velike gubitke...

  Onaj moj specijalac se uspio izvući. Ona detonacija je bila njegova ručna, kumulativna protivtenkovska bomba, koju je stavio na pedeset trojku. To mu je i spasilo život jer se u onom silnom dimu i prašini pomiješao se sa njima i uspio izvući u pravcu interventnog voda.

  Kada sam došao do minobacača, dobijam pet kutija metaka, dopunu municije. Ljutito ih bacam jer nisu bili u stanju pročitati šta piše. Bila je to municija sa teškim zrnom.

  Ovo će potvrditi samo oni koji su tada bili svijesni, a bilo je i takvih. Međutim, ima i dosta onih koji su heroji poslije bitke, a u njoj manji od makovog zrna.

  Još jednom ponavljam, svaka čast većini tih ljudi koji su bili na LP tih dana. Iskreno sam to rekao tada, a ponavljam i sada. Mislim da su samo oni mogli držati LP.

  Svi mi imamo svoje viđenje tih događaja, i to je normalno. Ipak, nije mi jasno ponašanje komandnog kadra te čete, i to me još uvijek ljuti.

  Ja poznajem tog tipa, koji na moj pomen tih događaja samo slegne ramenima i ćuti.

  Ovo nije bilo moje prvo vatreno krštenje, jer sam ih u periodu od godinu učestvovao u dosta borbenih okršaja. Ipak, borbe na LP su bile najžešće.

  Vjerovatno ćemo se i upoznati. Meni nije jasno zašto se ljudi kriju pod nekakvim nadimkom, ali dobro. Komandir brovinga je bio jedan od dvojice braće koja su bila na LP. E, njegov brat mi je prijatelj iz tih dana, pa ću ga pitati i za tebe. Tek onako, reda radi.

  Pozdrav!
  treskavica - 73098 - 25.08.2012 : Milan Simovic Foča - best (0)

  Napad na LP


  daj mi tvoju lokaciju u ta 2 dana.. .. samo da znas da sam i ja bio na LP i to jedan od oni mladih vojnika. Samo svi su zaboravili ono silno granatiranje u septembru, tj. upucavanje ciljeva. Ako hoćeš da znaš "linija" je pukla upravo na mijestu gdje sam bio ja sa još 3 boraca jer su ostali pobijegli ranije tj. prvog i početkom drugog dana. To mjesto je komandna bajta prve čete.

  LP bi pao i prvog dana da upravo ja nisam vratio 7 ljudi nazad u tu komandnu bajtu koja je najviše napadana u ta dva dana. To nije samo moje mišljenje nego većine onih realnih, jer posle bitke svi su heroji, a vjeruj mi takvih je malo bilo.

  Ako mi odgovoris tačno gdje si se nalazio možda se i vidimo u Foči.

  Negdje sam pročitao kolike su snage napale LP, jedan bataljon sa odličnom logistikom dok mi nismo imali ni dopunu municije a kamo li šta drugo. Drugog dana je ušla još jedna jedinica veličine bataljona među njima su bili i fočanski diverzanti. Ako im je vjerovati!
  australija - 73063 - 23.08.2012 : Milan Stanojevic Beograd - best (0)

  Rudarski inženjer


  Postovani,

  zavrsavam Rudarsko-geoloski fakultet u Beogradu. Ostalo mi je jos tri ispita. Imam 25 godina, i želeo bih da odem u Australiju i radim u struci kada završim fakultet. Rođena sestra je udata u Melburnu i ima njihovo državljanstvo. Da li imam šanse da odem, za recimo godinu dana? Engleski jezik znam skoro odlično. Ne znam da li je bitno, ali već sam dva puta bio u Melburnu. Hvala.

  Milane,

  javi se nakon što završiš fakultet. Tada ću ti napisati da je tvoj problem što nemaš radnog iskustva, a bez njega mnogo teže dobijaš vizu. U ocjenjivanju jezika budi malo precizniji i objektivno ocjeni sebe od 0 do 10. Nula znači da ne znaš jezik uopšte, a 10 da ga govoriš i pišeš kao da si rođen u Australiji.
  kanada - 72988 - 21.08.2012 : Milan Jovanovic Beograd - best (1)

  Odlazak u Kanadu


  Imam 32 godine. Završio sam kanadsku školu u Beogradu za dosta specificno zanimanje, tj. vodi se pod univerzitetom Toronto, kanadski ambasador nem je dodeljivao diplome osim toga imam završenu još jednu domaću višu školu.

  Kad sam gledao prošle godine za bodovanje preko interneta, to zanimanje nije bilo uvrsteno, iako mi na dnevnoj bazi dolazi i do 10 ponuda za posao u proseku za 38 dolara na sat bruto kao početna plata, uglavnom Vankuver i Toronto.

  Dok sam proveravao u odnosu na neko približno zanimanje tome, imam veliki broj poena.

  Imam opciju da stanujem godinu dana besplatno kod prijatelja kojima smo pomagali u toku rata, i koji su odlično uspeli u Kanadi.

  S obzirom da živim u banditskoj državi gde radim u proseku 17 sati dnevno, a država mi izbija iz džepa 70% prihoda, opcija mi je da dižem proteste i borim se nizašta ili da živim negde pristojno kao čovek, radim sta volim i stvorim porodicu.

  Ne znam gde i kako da se raspitam da li mogu nešto da uradim, dosta ljudi koje poznajem, prijatelji i neki rodjaci su tamo i pitaju se zašto jos uvek nisam otišao odavde.

  Milane,

  kao prvo, nemaš još puno vremena da uskočiš u poslednji voz i odeš u Kanadu. Ovo kažem zbog toga što ti, kada napuniš 35 godina, drastično opadaju šanse da dobiješ vizu.

  Ukoliko misliš da imaŠ dovoljno bodova, bilo bi dobro da konkurišeš. Međutim, vjerovatno ćeš za to morati da čekaš do početka iduće godine jer kanadske ambasade sada ne primaju aplikacije zbog ekonomske situacije u Kanadi.

  Moje lično mišljenje je da pitanje ženidbe i porodice moraš da rješavaš u Srbiji, a ne ovdje. Ove naše Srpkinje, koje dođu u Kanadu, na Srbe gledaju kao gubu, treže neke "bogate Kanađanine" i uglavnom prođu kao bos po trnju...

  Život u Kanadi će nešto sasvim drugo u odnosu na ono što ti zamišljaš, ali ćeš se u to i sam uvjeriti ukoliko dobiješ vizu. Ono što piše na internetu u vezi tvoje plate ne mora biti ni približno tačno onome što dobiješ kada pronađeš posao. Sve zavisi od firme za koju radiš.
  treskavica - 72968 - 20.08.2012 : Milan Simovic Foča - best (0)

  Lupoč u oktobru '95. godine


  Pad Lupoča, 3. i 4. oktobar 1995. godine. Pa neko je i tu morao biti!

  Ja sam bio na Lupoču prema Nikolinim stijenama, iznad PAM-a koji je pokrivao Spasovaču (livadu) koja dijeli Lupoč od Vjetrene jame i Nikolinih stijena, što je već neko opisao na ovoj stranici.

  Tačno je da su muslimani ušli iza naših "linija" koje su bile razvučene. Primjera radi, prva bajta do tog PAM-a je bila udaljena 250-300 metara.

  Lupoč je bio nebranjen, i nije ga bilo moguće odbraniti iz više razloga.

  Ova tema je dobra, jer se posle toliko godina saznaje nešto što se tada nije znalo.

  Po mom mišljenju, sva su ratišta su bila teška, pogotovo ona gdje se htijelo ratovati.

  Poznat mi je teren Treskavice: Vjetrena jama, Surdupo, Kobiljača, Lupoč...

  Terminator Skile Bih navodi da je tih dana poginuo komandir interventog voda, pa me zanima koji je komandir interventnog voda poginuo na Lupoču?
  kanada - 72024 - 27.07.2012 : Milan Zarkov Vrsac - best (1)

  SSS-elektrotehničar, šanse za vizu


  Imam završenu srednju školu, 15 godina radnog iskustva u struci elektrotehničar, instalater, monter... i sve što se tiče elektro struke samostalni majstor. Završenom praktično iskustvo za bravar varioc, stolar, i zavrsni radovi u građevini rigips i ostalo. Odlično govorim engleski jezik, imam vozačku dozvolu i rad na računaru, SVE JE TAKO ! Imam 34 godine. Hvala ako odgovorite!

  Provjeri da li je tvoja struka deficitarna, pa ako jeste prošao si bar što se struke tiče (struka + radno iskustvo). Međutim imaš malo bodova na godine pošto si već na gornjoj granici. Ukoliko govoriš engleski odlično, dobro za tebe! Međutim, ukoliko budeš polagao ispit i dobio bar sedam, biće još bolje! Sve u svemu, imaš šansi, ali relativno malo.
  kanada - 71888 - 23.07.2012 : Milan Rakic Smederevo - best (0)

  Šanse za Vizu


  Poštovanje,

  zovem se Milan imam 23 godine i po zanimanju sam konobar, trenutno radim u Dohi, prihodi su OK tamo ali voleo bih da pokušam da apliciram za Kanadu jer nema gotovo nikakvih šansi ostati u Dohi (permanent resident) jer se može ostati samo dok traje ugovor.

  Duže vreme već imam u planu Kanadu pa bih voleo da znam kakve su mi šanse za dobijanje bilo kakve vize. Imam 4 godine radnog iskustva sa računarima (software, hardware, networking) radio sam u Internet kafeu sa preko 40 računara kao System Administrator, i imam 2 godine iskustva kao Head Waiter u restoranu sa 5 zvezdica (MAMIG - RESTAURANT).. Znanje engleskog jezika je tečno (pisanje, čitanje, slusanje) dok francuski vrlo malo razumem. Da li imam ikakvih šansi da apliciram za bilo koju vrstu vize...
  Sa poštovanjem, Milan.

  Milane,

  Tvoje iskustvo sa radom na računarima možeš da zaboraviš. Sa tvojim znanjem ovdje nećeš naći nikakav posao. Isto važi i za posao konobara. Naravno, u Kanadi teba takvih poslova ali je za tu struku nemoguće dobiti vizu.
  kanada - 71883 - 23.07.2012 : Milan Gazdic Beograd - best (0)

  Šumarski inženjer hoće u Kanadu


  Imam 25 godina i nisam oženjen, šumarski sam inženjer, a završio sam i petu godinu master studija, imam dve godine radnog iskustva u struci. Engleski jezik slabo govorim. Interesuje me kakve su mi sanse da dobijem posao i vizu za Kanadu?

  Bez engleskog nikakve!
  australija - 71286 - 03.07.2012 : Milan Novi Sad - best (0)

  Kakve su mi šanse


  Poštovani gospodine Željko, od nedavno pratim Vaš forum, pročitao sam sva pitanja i odgovore i smatram da je lepo i veoma korisno sa vaše strane što svojim znanjem a pogotovo iskustvom savetujete buduće iseljenike.

  Zovem se Milan, imam 33 godine, diplomirani sam pravnik, neoženjen i nemam dece, nemam zdravstvenih problema. Radim kao advokatski pripravnik u jednoj poznatoj advokatskoj kancelariji i na putu sam da postanem advokat. Međutim, na razmišljanje o iseljenju u Australiju me je nagnalo, sa jedne strane opšta nemaština i haos u Srbiji i prekobrojnost advokata, a sa druge strane poziv za iseljenje mog gimnazijskog druga koji je već 13 godina u Melburnu, ima njihovo državljanstvo i ondašnji je doktor nauka i zaposlen na prestižnom Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research u Melburnu.

  Savetovao mi je da odem kod njega, da radim bilo kakav posao godinu-dve dok ne završim neki kurs i ne nađem bolji posao i tad će mi biti lakše, jer za dobru zaradu nije neophodan fakultet nego lične sposobnosti.

  Spreman sam da sve to prihvatim jer sam ovde mukom bio nateran da radim svakakve poslove i ništa mi nije teško. Ne mislim da se tamo bavim advokaturom jer nisu isti pravni sistemi. Spreman sam da prihvatim činjenicu da se odričem visokog društvenog statusa u Srbiji ali sa malom zaradom, u odnosu na niži društveni status u Australiji sa mnogo boljom zaradom. Engleski jezik govorim odlično i znam za bodovni sistem za vizu. Imam dva meseca radnog staža kao radnik obezbedjenja i položen kurs (u državnoj ustanovi) za rukovanje pištoljem.

  Moje pitanje glasi: kakve su mi šanse za dobijanje bilo koje vize za odlazak u Australiju i do koje godine života je najbolje da zatražim vizu? Čuo sam da se može otići i ženidbom australijskom državljankom jer znam za jednog problematičnog i neobrazovanog momka od 37 godina koji se na taj način iselio u Brizbejn. Inače moj komšija australijski penzioner ima 82 godine i ceo život je bio zidar u Brizbejnu, hvali Australiju, ali su se on i njegova deca australijski državljani trajno vratili u Srbiju. Da li je tamo stvarno tako fantastičan život kao što mi prepričava drug?

  Unapred hvala, Milan.

  Milane,

  što se tiče života u Australiji, pročitaj moje ranije odgovore za Australiju i Kanadu. Nema smisla da postavljate pitanja ukoliko niste pročitali ranije odgovore!

  Tvoje šanse zavise od struke, znanja jezika, godina radnog iskustva, starosti...
  kompjuteri - 71242 - 01.07.2012 : Milan Hajdukovic Njujork - best (0)

  Monitor Out of Range


  Poštovani zemljače Željko,

  Monitor (Samsung) od mog desktop kompjutera zadaje mi problem. Đavo mi nije dao nego hoću da promenim jezik i umesto da od engleskog dobijem srpski on mi nesrećno prebaci na španski. Da nesreća bude veća, ne znajući šta pritriskam on mi promeni rezoluciju, teško meni i na ekranu pise: OUT of Range.

  Pokušao sam sve, ali ne pomaže. I F8 i ništa. Važno je da vam kažem da nisam u stanju da startujem program i upišem nešto. Jednostavno "Out of range" i ne mrda! Šta da uradim, pre nego sve bacim na otpad?

  Hvala unapred.

  Ako mi pomažete, molim Vas da to bude razumljivo i kao osnovcu: tačku po tačku.

  Milane,

  ti imaš dva problema, ne uključujući onaj da nemaš baš nekakvo znanje o kompjuterima. :-)

  Problem "Out of Range" možeš riješiti tako što odeš u "Safe Mode", tj. pritisneš F8 prilikom startovanja tvog desktopa. Nakon toga umanji rezoluciju na grafičkoj kartici. Ukoliko ne znaš da to uradiš, pročitaj ranije postove u kojima sam to objašnjavao.

  Promjena jezika sa španskog na engleski nije problem, ja sam uspio da promjenim koreanski u engleski.
  rodoslov - 70846 - 22.06.2012 : Milan Lončarević Sremska Mitrovica - best (0)

  Poreklo Lončarevića


  Interesuje me poreklo i ako možete nešto preciznije da kažete o mojoj lozi. Deda mi se zvao Nikola Lončarević (umro kad sam se ja rodio 1979) a rođen ja mislim 1889 iz Kozarsje Dubice, tadašnje Bosanske Dubice. Bio je borac u balkanskom ratu protiv bugara a onda u prvom svetskom ratu a posle toga sekretar u stranci Nikole Pašića. Krsna slava nam je Djurdjevdan. Sticajem okolnosti pod turskom okupacijom ubio je turčina i morao je da pobegne za Srbiju da se skloni.
  rodoslov - 70845 - 22.06.2012 : Milan Lončarević Sremska Mitrovica - best (0)

  Poreklo Lončarevića


  Moj deda je poreklom iz Kozarske Dubice pa je za vreme Turaka prebegao za Srbiju. U pitanju je Nikola Lončarević, Interesuje me otkad vodi poreklo tog prezimena i ako može nešto više da se sazna.. .
  australija - 68629 - 17.04.2012 : Milan Vracevic Modrica - best (0)

  Viza za Australiju


  Poštovani,

  Zovem se Milan i imam 25 godina i diplomirani sam ekonomista. Posle završene srednje škole (elektrotehničke) završio sam Fakultet za uslužni biznis, smijer finansije, u Novom Sadu. Odradio sam pripravnički u opstini Modriča i položio stručni ispit za rad u organima državne uprave.

  Uporedno sam i pohađao kurs engleskog jezika Cambridge i posedujem FCE (First Certificate in Englisch).

  Posedujem još par certifikata koje sam dobio za učešće na seminarima.

  U Australiji, tačnije u Pertu, imam rodbine koja mi je spremna pomoći.

  Zanima me ako mi možete reći kakve su moje šanse za dobijanje vize.

  Unaprijed Vam se zahvaljujem
  Milan Vračević

  Ne baš velike. Tvoje zanimanje nije deficitarno.
  australija - 68609 - 16.04.2012 : Milan Krusevac - best (0)

  Odlazak u Australiju


  Zovem se Milan i imam 29 godina. Poslednjih 13 godina radim kao glavni trener i osnivac plesnog kluba (sportski i rekreativni ples). Takođe od ove godine radim i Zumba Fitness i posedujem licencu iste koja je međunarodno priznata.

  Završio sam srednju ekonomsku školu, upisao bankarstvo na Karićima, međutim studiranje sam prekinuo na drugoj godini jer sam se tada aktivno takmičio u sportskom plesu. Budući da je na snagu stupio ovaj novi zakon o sportu, svi mi bivši plesači (kao i fudbaleri, odbojkaši itd) da bi mogli raditi kao treneri i prenositi svoja stečena znanja, moramo završiti određene kurseve pri Fakultetu za fizičko obrazovanje u cilju dobijanja zvanja operativnog trenera određenog sporta, u mom slučaju plesa. Pre oko mesec dana upisao sam taj kurs za operativnog trenera plesa u Nišu na DIF-u. Nadam se da ću to završiti najkasnije za 6-8 meseci, jer ima nekih 12 ispita.

  U Australiji imam odličnog druga koji je sa ženom i detetom tamo već 7 godina. Oni su na radnoj vizi. Do pre godinu dana nisam se nosio mišlju da idem iz zemlje, ali situacija se jako brzo pogoršava i ne znam koliko će sve ovo još biti finansijski podnošljivo.

  Ortak iz Australije mi je danas poslao neki link sa zanimanjima potrebnim i traženim u Australiji. Između ostalog postoji zanimanje navedeno kao Dancer or Choreographer. Ja bih se tu uklopio! Ostalo je da on detalje oko tog zanimanja i procedure dolaska proveri sa njegovim advokatom u Australiji. Ja bih bio jako zahvalan kada bi dobio odgovor na pitanje kakve su i kolike moje šanse za dobijanje radne vize u Australiji. Osuđivan nisam. Imam par saobraćajnih prekršaja i to je to. Van zemlje nikada nisam radio. Engleskim jezikom solidno baratam. I to bi uopšteno bilo to!

  Poštovani,

  izgleda da ti imaš dosta iskustva u toj oblasti i da bi se vjerovatno dosta lako uklopio u taj posao. Međutim, odmah da ti kažem da taj posao nije baš najbolje plaćen i ne vjerujem da bi imao više od $16 na sat. U svakom slučaju, ovo je profesija od koje ne možeš da se obogatiš.

  Najvažnije za tebe je što imaš tog tvog prijatelja da ti pomogne i ukoliko se on iskreno angažuje mislim da imaš solidne šanse da odeš u Australiju.
  kompjuteri - 67992 - 25.03.2012 : Milan Cedic Nis - best (0)

  problem sa drajverima ya graficku


  Pozdrav! Imam problem sa nalaženjem drajvera za moju grafičku karticu NV9600GT 1GB, 128bit DDR2 i na XP i na WIN 7. Nikako da nađem drajvere za nju. Probao sam da skinem sa nvidia sajta ali kad probam automatski izbaci da je model NV43 i ne dozvoljava mi nikakve drajvere, a kad tražim manuelno neće da prihvati ni jedan drajver. U sistemu kad tražim iz device menadžera prihvata drajvere i NV9600GT I 9800GTX I još neke. nikako ne mogu da saznam koji su pravi deajveri i gde da ih skinem. Kada restartujem sistem prvo je vidi kao Nvidia 9600GT 1GB a i to piše na njoj. XP kad se digne sistem je vidi kao NV43.

  Milane,
  ne mogu ti baš puno pomoći. Ukoliko već imaš "built-in" grafičku karticu na matičnoj ploči, provjeri da si uradio pravu stvar što se tiče konfiguracije u BIOS. Provjeri manual oko instalacije i za matičnu ploču i za karticu. Možda se ne vole, pa im treba nešto uraditi.

  Ja bih uradio isto kao i ti: otišao na Nvidia portal, skinuo drajver i instalirao. Vidim da si pokušao i na XP i na Windows 7, što je jako pametno.

  Možda bi mogao da tu istu grafičku karticu probaš na nekom drugom kompjuteru, da se uvjeriš da radi ili da nije problem do matične ploče koju imaš.
  australija - 67960 - 24.03.2012 : Milan Novi Sad - best (0)

  Australija i veterina


  Dobar dan,

  molio bih za pomoć. Student sam pete godine veterinarske medicine. Studije privodim polako kraju. Interesuje me da li je moguće da se nađe posao u struci i šta je za to sve potrebno? Gde bi se moglo proveriti da li oni priznaju našu diplomu? Imam tamo rodbinu, strica koji dolazi ove godine u Srbiju. Pa da se malo uputim...
  kanada - 66823 - 05.03.2012 : Milan Gazdić Pljevlja - best (0)

  Zaposlenje u sektoru šumarstva?


  Ja sam diplomirani šumarski inženjer, imam završenu i petu godinu kao master, zanima me kakvo je stanje u sektoru šumarstva, u Kanadi, što se tiče zapošljenja i kakvi su uslovi?

  Milane,

  odmah da ti kažem da je situacija nikakva. Znam bar 2-3 šumarska inženjera koji su radili u toj struci, ali su se kasnije prekvalifikovali u neke druge poslove.

  Ono što sam ja mogao da shvatim od njih je da su radili šest mjeseci u godini, i za sve to vrijeme bili odvojeni od svojih porodica. Moje razumjevanje je da su oni vršili inspekciju oblasti, procjenu drvne mase, a možda i trasirali puteve za izvlačenje šume. Za tih šest mjeseci bi primali jako dobre plate. Međutim, kada se posao završi, njih su njihovi šefovi (male firmice koje svake godine na tenderu moraju da dobiju ugovor) bi ih slali na biro, odakle bi dobijali nekakav minimalac, tipa kao da su ostali bez posla.

  Kao što vidiš, situacija nije baš kao kod nas.
  australija - 64282 - 21.02.2012 : Milan - best (0)

  Imigracija u Australiju


  Poštovani,

  Radim na tome da imigriram u Australiju. Zanima me kakva je mogućnost nalaženje posla s obziromna na to da imam iskustva u Meddle East od 5 godina u high rise buildings kao mašinski inženjer. Zanima me još i kako novopristigli doseljenici mogu iznajmiti stan i koliko odokativno treba za jednu porodicu da preživi mesec dana.

  Hvala na odgovoru!
  Milan
  australija - 62804 - 08.02.2012 : Milan Mirosavljev Beograd, srbija - best (0)

  Kako do vize za Australiju


  Moje ime je Milan Mirosavljev i po zanimanju sam kuvar. Supruga je trgovac i ima završen kurs za masažu sa međunarodno priznatim certifikatom. Interesuje me vaše mišljenje kako je najlakše dobiti papitre za Australiju. Neki me savetuju da tražim radnu vizu (sponzorsku) pa da onda nađem za nju posao jer bih voleo da dođu i ona i deca. Radim u struci vec više od 20 godina, poznavanje engleskog mi nije problem, dobio sam sponzorsko pismo nase crkvene zajednice u Australiji, aplicirao na više poslova .. . Sta jos treba da uradim?
  australija - 60102 - 17.01.2012 : Milan Vujaklija - best (0)

  Iseljenje u Australiju


  Interesuje me iseljenje u Australiju. I žena i ja smo po profesiji diplomirani inženjeri geodezije. Ako je verovati imigracionom doeljenju imamo šansu za Skilled " Independent (Migrant) vizu (Subclass 175) ali me interesuje koliko je to teško dobiti i kakve su nam šanse za zaposlenje kada na taj način odemo u Australiju.
  kompjuteri - 59942 - 14.01.2012 : Milan Markovic Serbia - best (0)

  Kako da vidim šifru iz Windows-a?


  Pre 3 dana sam išao na Facebook preko mog kompa, ali sam zaboravio šifru. Znači kucao sam sa mog kompa šifru. Da li to može nekako da se vidi iz kompijutera da izvučem sifru? A ne znam ni mali pass... Molim vas da se neko ko se razume u ove stvari da mi pomogne. U kompijuteru je sigurno ostalo negde.

  Na Windows se ne mogu vidjeti šifre, sem ako nemaš instaliran poseban program koji pamti sve što se na tastaturi kuca.

  Programi za pretraživanje Interneta ( Explorer, Google Chrome) imaju mogućnost da "pamte" šifre, ali ne vjerujem da si ti to tako setovao.

  Otiđi na Facebook i nađi opciju "Forgot your password?". Klikni na taj link i unesi svoju email adresu. Nakon nekoliko minuta ćeš dobiti poštu na tu adresu sa podacima kako da resetuješ lozinku, ili ćeš možda dobiti lozinku - ne znam jer ne zaboravljam lozinke.
  srpska - 27430 - 30.03.2011 : Milan Tomicevic Brod, BiH - best (0)

  Da bi bili jednaki


  Poštovani gospodine, Jankoviću,

  da bih shvatio smisao ljudi koji su odlikovani, kao i da bih u nekom daljem kontekstu shvatio smisao svojih odlikovanja, zamolio bih vas da objavite i novčane naknade koje iz toga proizilaze. Htio bih da u daljem razmišljanju shvatim smisao novčane naknade koje po tom osnovu i ja dobijam.

  Doduše, nisam razmišljao na tu temu da sve ove spodobe, od kojih većinu poznajem, tu novčanu naknadu već ranije uzeli kao ratni plijen.

  Unaprijed zahvalan,
  Mungos
  forum - 24694 - 24.07.2010 : Milan Cobovic Njemacka - best (0)

  Procitane knjige


  Zeljko, knjige koje ste naveli me jako interesuju.... Bilo bi lijepo da ste nam rekli gdje bi mogle da se nabave.... Puno hvala.... Milan.

  Milane,

  većinu knjiga koje sam nabrojao, a čiji je izdavač Književni fond "Sveti Sava", možeš nabaviti preko Nedeljka Žugića. On radi u "Srpskim šumama" na Sokocu a živi na Palama. Njegovi podaci su objavljeni na ovoj stranici u rubrici "Dobra knjiga".

  Ostale knjige se mogu kupiti u Beogradu.
  novosti - 23171 - 01.01.2010 : Milan Njemacka - best (0)

  Muzej na Sokocu


  Zeljko, ovo vam je super ideja samo ne znam koliko je ostvariva. To govorim jer i nase seosko groblje u Rusanovicima(Socice)j koliko znam najstarije groblje u BiH. Tamo su ljudi prilikom ukopa pokojnika nalazili razlicite predmete nepoznatog porijekla i ponovo ga ukopavali sa pokojnikom "jer njemu pripadaju". U svakom slucaju ideja je super. Valjda ce se naci i pametni ljudi. Pozdrav svim mojim romanijcima. Milan Cobovic.
  sc_komentari - 23121 - 25.12.2009 : Milan C. Sokolac, BiH - best (0)

  Bogu se mole, Službi ispovedaju


  DOSIJE TABLOIDA : AGENTI U MANTIJI I LUSTRACIJA KOJA SE NEĆE DESITI

  Tajne službe bivše Jugoslavije, počev od Titove Ozne pa sve do današnjih vremena, bile su i ostale jedina profitabilna preduzeća. U takvim okolnostima, potraga za "kadrovskim potencijalima" nikad nije prestala. Broj saradnika u različitim profesijama, od zanatlija, preko sveštenika do intelektualaca i akademika stalno je rastao. Doušnici tajne komunističke policije su i danas vrlo aktivni u društvenom životu Srbije, pa tako i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tabloid prvi put objavljuje imena pojedinih sveštenih lica koja su dala nezaobilazan doprinos "obaveštajnoj zajednici" i objašnjava kako je ta "zajednica" njima ostala večno zahvalna.

  Sarajevo, unapređen je iz statusa operativne veze u status saradnika. Paroh sokolački Milorad Ljubinac je svojim služenjem Udbi zapanjio čak i njihove službenike. On je u Udbi cinkario ljudske ispovesti?! Špijunski pseudonim mu je bio 'Raška', a zavrbovan je 1985. godine. Udbu je informisao o srpskom nacionalizmu sa pet redovnih informacija i šest operativnih depeša. U predlogu Mirka Subotića, službenika SDB-a, da se Ljubinac unapredi u status saradnika SDB-a zapisano je da 'o njegovoj spremnosti za saradnju dovoljno govori podatak da je on prekršio sveštenički zavet o ispovesti i upoznao nas sa podacima koje mu je prilikom tog čina prezentirao sveštenik Vaso Rajak'.

  Nikola Vlahović
  vub - 22941 - 27.11.2009 : Milan Njemacka - best (0)

  Sokolacki fakultet


  Ma da li je moguće da u Sokocu postoji fafultet? Dok sam bio mlađi nije bilo ničega čime bi se Sokolac mogao pohvaliti osim Crkve koja je bila zaista lijepa, a sad je toliko "napredovao". Ne mogu zaista da povjerujem! Pozdrav svim mojim Romanijcima.

  Milan.
  novosti - 20972 - 09.03.2009 : Milan Milan njemacka - best (0)

  Bravo za Mladju


  Mladjo je 100%u pravu. Treba pisati i o ovim stvarima kako se nebi svi stavljali u isti kos. Bravo Mladjo i nastavi tako. Pozdrav svima na ovom forumu. Milan.
  zepa - 20428 - 02.02.2009 : Milan Cobovic Njemacka - best (0)

  Borbe na Žepi


  Ja ne znam ništa o borbama na Žepi jer u njima nisam učestvovao, ali bih volio kad bi se neko od direktnih učesnika osvrnuo na te borbe. Eto i ti sam reče da je bilo jako puno propusta pa ne bi bilo loše da se i o tome napiše. U svakom slučaju hvala na javljanju a možda će još neko da se priključi. Pozdrav svima.

  Milan
  dictionary - 20423 - 02.02.2009 : Milan Cobovic friedberg - best (0)

  borbe na zepi


  Ima li neko ko nam moze nesto napisati o zepackom ratistu jer sam cuo da je tu izginulo jako puno nasih boraca. Pozdrav svima a jos jedanput hvala Željku na ovom sajtu jer se svakodnevno "susrecem"sa rodnim krajem. Milan.
  dictionary - 20382 - 30.01.2009 : Milan Cobovic friedberg - best (1)

  najnoviji


  pozdravi - 20262 - 24.01.2009 : Milan Kovacevic Sthlm - best (0)

  Sretan praznik


  Svima Sokočanima sretan Sveti Savindan!
  islam_komentari - 19467 - 16.11.2008 : Milan Kezunovic Vidrici - best (2)

  Ko su Bošnjaci


  Molio bih nekoga da mi konačno i detaljno objasni taj pojam "Bošnjaci".

  Odrastao sam u Sarajevu gdje smo nekada svi zajedno živjeli ( muslimani, Hrvati, Srbi... ), a taj izraz sam čuo tek polovinom devedesetih da se upotrebljava.

  Da li je to neka zamjenica za muslimane ili...

  Milane,

  do ustava 1975. godine muslimani u Jugoslaviji su se izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati islamske vjeroispovjesti. Tako su se, na primjer, Avdo Karabegović, Meša Selimović i Alija Izetbegović izjašnjavali kao Srbi, a Mak Dizdar kao Hrvat, Ćamil Sijarić kao Crnogorac.

  Ustavom 1975. godine, muslimani su priznati kao nacionalna manjina, poput Albanaca, Mađara, Slovaka i drugih narodnosti. Dobili su svoju narodnost, ali su nažalost izabrali pogrešno ime, jer jer riječ "musliman" označava religijsku opredeljenost, a ne etničku pripadnost.

  Navešću ti jedan primjer. Negdje 1990. godine, neki novinar je pitao Emira Kusturicu na nekom filmskom festivalu šta je on. Emir mu je odgovorio: "musliman". Novinar ga je onda pitao: "Ma dobro, ti si musliman, ali kojem narodu pripadaš". Emir Kusturica se malo zamislio, i nakon toga je postao veliki kritičar upotrebe tog termina, muslimanima nametnutim od komunista.

  U toku rata, tvorci islamske politike su pokušali da isprave ovu grešku. Naravno, pošli su od istorijskih činjenica da su se stanovnici srednjovjekovne države zvali "Bošniaci", pa su muslimani prisvojili ime nacije jedne srednjovjekovne države, jer su tako htjeli da pokažu svijetu (a i sebi) da su oni narod najstariji na Balkanu. Naravno, bošnačko stanovništvo u srednjem vijeku su sačinjavali pravoslavci i djelimično katolici.

  Postojala je i varijanta da se muslimani nakon stvaranja njihove države nazovu i Bosanci, što je za mene i logičnije. Međutim, to je odbačeno iz političkih razloga, jer je to ime rezervisano za naciju koja bi trebala da se stvori na području Bosne. Tako bi ti i ja trebali da budemo Bosanci, a Bošnjaci narod nastao od Bogumila, koji je na prostorima Bosne živjeli još prije doseljavanja Slovena.

  Mi svi znamo da sno ja, ti, ali i oni, porijeklom Srbi. Uzalud nas oni dijele na bosanske, crnogorske, hrvatske ili srbijanske Srbe. Mi treba da budemo svjesni da smo svi mi, jedni te isti Srbi. Što se nacije tiče, možda ću jednog dana biti i Šveđanin, ali nikada neću biti Bosanac. Sada sam samo Srbin iz Republike Srpske, nemam svoju naciju, jer ona nije još fornirana, a ona jugoslovenska više ne postoji. Nacija "Srpski Republikanac" još uvijek nije aktuelna jer naša zemlja još uvijek nije formirana kao samostalna politička jedinica.

  Konačno, nikada neću govoriti bosanski jezik, jer su oni i njihovi učitelji u školama učili naš - srpski jezik.
  ogovaranja - 18392 - 23.07.2008 : Milan - best (0)

  Jako bijedno


  Žalosno je što se to dogodilo baš u Srbiji u koju je imao beskrajno povjerenje. Za to vrijeme Naser Orić i Ramus Haradinaj likuju što su pobili toliko Srba a ništa im se nije (niti će) dogodilo. Sada se treba dobro paziti da nam se i ono malo države koju smo krvavo stekli ne vrati u ruku sotona.
  Idi na stranu - |listaj dalje|