fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

romanijske_pjesme - 24726 - 01.08.2010 : Mijat Šuka - best (0)

Brdo moje tvrdo


Pozdrav! Treba mi tekst pjesme "Brdo moje tvrdo", ako si je negde sačuvao, bilo bi mi drago da je ili objaviš ili mi je pošalješ. Pozdrav Mijat Šuka!

Pronašao sam samo ovo, ali ne znam da li je to cijela pjesma:

Brdo moje tvrdo
njivo moja neorana,
ja te orem u tuđini
u mislma svakog dana.
mala_privreda - 17815 - 04.05.2008 : Mijat Šuka - best (0)

Reduše


Poljska pečurka, endemska vrsta, latinski naziv (Agoricus arvensis) raste na području centralnog Balkana. Sestra iste vrste poznata u narodu kao Đurđevka, takođe endemska vrsta, poznatija kao Reduša, raste i na Glasinačkom polju i okolini, tj na tromeđi: Srbije, Crne gore i Republike Srpske. Latinski naziv (Tricholoma georgic).

Jako kvalitetna i hranjljiva pečurka, vrlo lijep zalogaj nađen u prtirodi!

Ovih dana opšta je "pomama" za tim istim zalogaje, ne bi li se našlo šta takvo kvalitetno u prirodi. Cijena "Redša" na "tržištu" je 10 KM. A u prirodi možete naći samo haos, redušnjaci opustošeni, obrani i oni izdanci, ili uništeni, od nekoliko milimetara?

Nekako me put nanese na moju Romaniju, obiđoh za 7 dana mnoge livade i terene. Uspio sam naći i ovjekovječiti to "čudo" prirode za sve one koji nisu mogli da uživaju u njenom branju, tj u šetnji našom ROMANIJOM.

Pozdrav svima od brata Mijata!

P. S. Ja, ono malo što sam ubrao nisam probao, dao sam mojim sinovima, da zapamte miris Romanije u proljeće. Oduševili su se!
skola - 15150 - 03.10.2007 : Mijat Šuka - best (0)

Moja generacija


Mirko Malović - Anonimus je postao neki faktor, pa nestao! Gdje je sada taj čovjek? Volio bih znati, sjećam se, kada sam mu davao moj radni mantil, za časove matematike, a jedini sam bio sa tim mantilom u gimnaziji. U to vrijeme je bila obaveza nositi neku vrstu "uniforme" u našoj školi, ko nije imao.... Da na leđima sam ima Če Gevaru, i natpis "ČE JE ŽIV"!

Nedim Selimović - Dobar đak, bio je dobar momak, kako se samo napio kada smo završili Gimnaziju! Zoran Marić i ja ga sa "folcikom" odvezli onako "mrtva" u Kaljinu. Znam da je završio Medicinski Fakultet, sa jako dobrim ocjenama, a potom radio u Podromaniji....

Dinko Vrabac - Dinko je počeo da igra fudbal u "Glasincu", presao u "Sarajevo", a završio u "Ljubljani".... Čuo sam da je završio Pravni fakultet.

Željko Tomić - Opšte poznat na ovaom site

Mijat Šuka - Baraba iz Budve

Goran Cvijetić - Zeljkov "rodjo". Otisao Željko u Sokoloviće da ga obidje, a on "pobjegao" u Rogaticu.

Zoran Bojović - Prije rata radio na aerodromu u Sarajevu, a onda otisao u Beograd. Napravio kucu u Grockoj, ili tamo negdje.

Dragan Vuković zvani Cigo - Zivi u Beogradu. Željkov komsija, ali se sa Željkom nikada ne vidja. Zena mu doktorica.

Naš razred je imao najbolju fudbalsku ekipu u školi, a nikada nismo bili prvaci škole! Najviše titula je "uzeo" Takačov razred! Mi smo imali: Zorana Kneževića, Dinka Vrabca, Jadranka Šuku... Svi su u to vrijeme, kao "klinci" bili prvotimci "Glasinca".

Mijate,
dodao sam malo komentara o onima o kojima ništa nisi napisao. Naš razred doista imao najvise prvotimaca "Glasinca" ali je Takacev razred sa pravom bio prvak skole. To je uglavnom bila zasluga Zorana Knezevica, koji je bio pomalo sebican u fudbalu, pa mu to nije najbolje prolazilo protiv Takaca i njegovog tima. Jadranko i Dinko nisu imali srce za fudbal. Sjecam se dobro kako se Jadranko jednom prepao i pobjegao od lopte kada je Takac poletio na njega.

Dinko se mnogo bolje snalazio na velikom terenu jer se jako bojao ostrih duela. Sa druge strane, Takacev razred je igrao kao pravi tim, i mada sem Takaca i nisu imali velikih igraca, bili su mnogo nadmocniji jer je Takac znao da odradi posao.
bijeljina - 14918 - 27.09.2007 : Mijat Šuka - best (0)

Bijeljina


Nedavno sam nekim privatnim poslom išao u Bijeljinu. Pomenuh da sam sa Sokoca, a oni me upitaše: "Jeste li Vi onaj Mijat sa "slavicnet-a". Ostao sam "zapanjen", naravno pozitivno!
kuvar - 14913 - 27.09.2007 : Mijat Šuka - best (0)

Pastrmke sa Bioštice


Tek ulovljene pastrmeke, naravno pored Bioštice su najbolje i najjednostavnije:Pastrmke očistite od utrobe, potom nataknete na štapić i posolite po želji.
Od suvaraka založite vatru, kada se malo stiša, štapiće sa ribom primaknete toliko blizu, da se može peći (kao ja jagnje), povremeno okrenete do gotovosti!

Pastrmka kod kuće

Naravno ako donesete kući, po meni je najjednostavnije: Pošto smo upecanu pastrmku očisti pored Bioštice, slažemo je u sud za pečenje. Sud prethodno pouljiti, pouljiti i pastrmku, dodati začin, vani i unutra (najbolje začin C), zaliti 1 dl bijelog vina, posuti sa, sitno isjeckanim peršunom i bijelim lukom (po želji). Peći na 180 stepeni "C" oko 15 minuta. Pri servirnju posuti sokom od limuna i marinadom u kojoj je pečena! U prilog bareni krompir ili dalmatinsko varivo! Servirati uz Šardone! (može i drugo kvalitetno b vino) i zelenu salatu!
mijat - 14164 - 16.08.2007 : Mijat Šuka - best (0)

KORIJENI


Gospodin Tomić me naveo na ovu ideju, da otvorimo raspravu o korjenima ili porijeklu stanovnika Glasinca a i šire.
Iz dokumenata, ima ih vrlo malo jer je vladala TURSKA koja je zabranjivala pisane dokumenta da se "unište" dokazi (to je opšte poznato), današnji stanovnici Glasinca uglavnom vode porijeklo: Stara Hercegovina, Boka i Crna Gora.
Većina tih prostora je danas pod "tzv" Crnom Gorom.
Pošto su ti isti prostori prelazili iz "ruke" u "ruku", Mlečani, Francuzi, Austrougari i Turci osatalo ponešta zapisano, ali je većina stvari prenijeto tradicionalno, uz gusle, da se ne zaboravi! Međutim postoji i dobra dokumentacija, za pojedina područja, da li u Veneciji ili Beču. Za Francuze ne znam! Te su stvari dosta nedostupne. A i iz tadašnje Crne Gore ima malo pisanih dokumenata, mada ovi današnji Montenegrini pokušavaju eliminisati sopstvenu SRBSKU istoriju, praveći falisifikate istorije.
Trenutno se dosta stvari može naći na internetu na site www.rastko. org. yu, mada su to sve skraćena izdanja. Jedna od dobrih "knjiga" je i knjiga dr Svetozra Tomića Piva i pivljani, pisana prije skoro 100 godina. Veliki broj stanovnika glasinca potiče iz ti predjela, kada otvore stanice knjige prepoza će se po slavama i običajima, mada ih je dosta i promjenilo prezimena, nazivali su se po toponimima po Goliji, Onogoštu, i selima odakle su dolazili (Kosorići) i sl. Poznato je i selo Sočice na Glasincu gje su doselili potomci Vojvode Lazara Sočice sa Goranska (oni koji su putovali preko Plužina za more, a odmarali kod Pivskog oka, mogli su primjetiti putokaz za kulu Lazara Sočice). Dosta ti detalja o prezimenima se nalazi na site Rstko ; Cetinje; Piva i pivljani od Svetozar Tomića. Mislim da se ta knjiga miže naći u Srajevu, da kažem Vijećnici(griješim iz neznanja) ili Narodnij biblioteci, ako je muslimani nisu uništili.
Ja sam svoje krjene naša do, zahvaljujući prezimenu koje su nosili moji preci, 1450 god.
Toliko za sada, ako mogu kome pomoći neka se javi!
Pozdrav Mijat!
mladi_pjesnici - 12989 - 28.05.2007 : Mijat Šuka - best (0)

Pjesma


Srce moje još prestalo nije
ređam slike meni dragog kraja
da l' na javi, il' srce usnije
čujem pjesmu moga zavičaja!
putovanja - 11770 - 02.03.2007 : Mijat Šuka - best (0)

Bivša SFRJ: Slovenija


Moram priznati da je Slovenija jako lijepa zemlja. Posebno mi se sviđa izvor Savice, Bohinjsko i Bledsko jezero. Bio sam u slivu Soče, od Kobarida do Boveča. Jako je lijepa i njihova obala Jadranskog mora, svu sam je obišao.

Ljubljana, posle Beograda nešto jako lijepo.

Kako opisati, to ushićenje da igrate na BIS, ERA ili VRANJE, usred Slovenije. Sve to u "Cankarjevom Domu"

Moram priznati da sam jako lijepo, tada dočekan i u Mariboru: hotel "Slavija", "Orel", itd..

Niko od nas, na ekskurziji '79, nije zaboravio Postojinsku pećinu!

Sve u svemu Sloveniju, kao bivšu republiku SFRJ, sam dobro poznavao! Čak, šta više, bolje nego Srbiju, u to vrijeme!!
smrtovnice - 11579 - 13.02.2007 : Mijat Šuka - best (0)

Šuka (Aćim) Budimir (1930-1994)


Na današnji dan si otišao u vječnost, stari moj, umro si mi na rukama....
Vječna ti slava i hvala!
Tvoj sin Mijat!
kuvar - 7980 - 09.04.2006 : Mijat Šuka - best (0)

Kako pripremiti pastrmku


Pošto vi u Americi imate kalifornijsku pastrmku, evo jedan dobar recept za četiri osobe:

Najbolje imati 4 kom. pastrmke (1 komad oko 300 grama)
Pastrmke očistiti, dodato Začin "C", ili sličnan, izvana i iznutra. Potom, potopiti u posudu natopljenu uljem, dodati 1 dl. bijelog vina, salamuru pripremljenu od peršuna i bijelog luka, pastrmke dobro smjesom preliti i staviti da se peče 15 min. na oko 220 stepeni. Servirati po želji sa kuvanim krompirom, i preliti marinadom od bijelg luka sa peršunom i limunom. Zaljevati sa sokom u kojem je pečeno.

Provjerite! Odlično je! Ako ima greški dajem detaljnije upute!
raspad_bosne - 2961 - 08.12.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Demokratija


Što se tiče demokratije na našim prostorima, bar ova novijeg datuma tj. postkomunistička je ubijena više puta.

1. Kada je biran BiH član predsjedništva SFRJ, pripadnik Srpskog naroda, tada smo pprogutali prvo "kukavičije jaja". "Izabran je " poznati brigadir Bogić, Dr. Kecmanovića su skinuli sa liste, kojeg apsurda što se kasnije i ispostavilo.

2. Kada su bili prvi višestranački izbori u BiH, birano je 7 članova predsjedništva. po 2 iz tri naroda i 1 ostali. Tada je ovakav koncept moga da se primijeni, stim što bi dodali "bijelu" listu, s pravom da se odlučite samo za jednu listu.

Tada ne bismo imali "jugoslovena" Ganića u tamo. Njego jugoslovenstvo smo vidjeli, u Dobrovoljačkoj ul. u Sarajevu.

3. Kada je bio njihov referendum, već je bilo kasno.

4. Ako visoki predstavnik za BiH može da smijeni izabranog Predsjednika Republike Srpske onda je sve jasno.

5. Mi smo jedini narod koji ne može odlučivati o svojoj sudbini.

Demokratija nije za nas, tako "demokrate" misle. Nama je najbolje ono što oni odluče, pa valjda oni znaju šta je njihov interes.
mijat - 2591 - 11.11.2005 : Mijat Šuka - best (0)

O USTAVU BiH


USTAV biH
Po nečijim mjerilima, došlo vrijeme da se mijenja ustav Bosne i Hercegovine. Ovog puta su se sjetili da postoje i SRBI. Dakle da to moraju verifikovati predstavnici sva tri konstitutivna naroda. Sjetili su se da u BiH žive i SRBI.
No kada se vratimo u prošlost, SRBA nije bilo kada se mijenjalo USTAVNO USTROJSTVO BiH. Postavlja se pitanje:Ko je donio i doprineo ovoj situaciji! ?! Ko je odlučivao o njenoj sudbini, o njenom statusu, njenom ustavnom ustrojjstvu?! ?
SRBI nisu.
Zbog toga je i došlo do svih ovih situacija, bože mili kako su samo bile LIJEPE. Srbi agresori na sopstvenoj zemlji. Sada to isto demantuju. Netreba zaboraviti, no idemo dalje.
Po svim dosadašnjim saznanjima, Hrvatima dojadila "Federacija", muslimani žele dominaciju i ukidanje Republike Srpske, dakle dominaciju u cijeloj BiH. Opet smo na početku!!!!
Braćo po krvi i braćo po vjeri, HAJDE DA SE DOGOVORIMO, da organizujemo : R E F E R E N D U M:
Ovog puta predlažem da listići budu u tri boje(Šta ko izvuče). Da postavimo: pitanje: npr:DA LI STE DA IMATE SVOJ ENTITET U BiH, "republiku", ".......... ", ili "županiju".
Većinu donosi, većina sve tri boje listića:50, 1%Hrvatskih( n. p. r. crvenih) plus 50, 1%(n. pr. zelenih muslimanskih)i 50, 1% ( žutih) Srpskih. Bez nadglasavanja, 2:1. Nego većina od sve tri:Više od pola Sba, više od pola Hrvata i više od pola muslimsns: "TRI" VEĆINE, TRI KONSTITUTIVNA NARODA. U tom slučaju pitanje postaje nebitno. Dolazimo do suštine stvari DA SE SVI PITAMO: gje i kako želimo da ŽIVIMO. Čini mi se da je to DEMOKRATIJA. Samim tim riješavamo sve naše probleme!!!!!
Ne ka nam je sa srećom!
P. S.
-Željko proslijedi ovo svim, mogućim faktorima u BiH.
-Volio bih "čuti" i komentare posjetilaca ovog sajta1
-Ajd uzdravlje Mijat!
mijat - 2530 - 02.11.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Bejah, vidjeh, odoh


Protekli vikend me ozari sunce moje Romanije. Nanese me posao na Jahorinu, te usput obidjoh: staru majku, rodnu grudu, moje najmilije i moj Sokolac.
U nedjelju u jutro kada sam pošao mojoj "drugoj" kući ostade mi jedna slika u pameti. Čini mi se da oslikava trenutnu situaciju u Republici Srpskoj. Maglovito i tmurno jutro me pratilo do "granice" one koju su NAMETNULI.
Tu se odavno ništa ne mijenja, sama magla i tama.
Apatija na licima mojih dragih sugradjana. Cijene, rastu li rastu. Ono malo srećnika što negdje ide na "posao" to radi radi čistog opstanka. Kako su me samo gledali kada sam plaćao evrima... Tuga, čemer, jad........
Usput sam pratio prgram televizije, dominantne:BHT, FTV, OBN, HAYAT i slične. Sve sama muslimanska DOMINACIJA. Uništavanje:kulture, jezika, naroda i svega što nije "bošnjačko".
Ostade mi jedna slika, ponese me mnogo dalje... Sa Sjeništa, 2010m nadmorske visine,
moje Jahorine, se vidi "pola Balkana". Takvu sliku nemate nigdje u Svijetu.
Pozdrav Mijat!
mijat - 2185 - 27.09.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Strah


Bože kako je to čudno, nikada do sada nisam osjetio to osjećenje, nikada se u životu nisam prepao kao noćas!

Učestvovao sam u ratu, bio sam tamo gdje niko nije, zamislite sa TOP-om na prvoj liniji, za vrijeme moga vojevanje, oko 3. 5 godina promijenio sam oko 60 (šesdeset) mjesta ili vatrenih položaja, na kojima sam proveo najmanje 2 (dvije) noći. Bio sam i prva linija i pozadina, sa artiljerijom, svi su me tražili, svuda sam stizao... Nemojte misliti da se hvalim, pitajte M. Grajića, S. Marića, komadanta Lizdeka(1. RB), do mog komandita baterije, M Savčića, ili pak M. Radića, mog saborca.

Prošle noći, ostajem budan, kao i uvijek do iza ponoći da čujem vijesti na RTS i BK-televiziji. Medjutim, nešto mi ne dozvoljava da idem na spavanje, neki čudan predosjećaj! Ostajem budan, buljim u TV. Oko 2:20 podjem u krevet... Spava mi se, no san ne dolazi na oči... Nešta čekam.... Iznenada, sve poče da se drma i trese. Lupaju vrata od ormara, škripi balkonski prozor. Kao da me neko ljulja u krevetu! Ne znam gdje sam!!!

Nakon 5-6 sekundi sve se smiri... Pogledam po stanu, moji spavaju mirno, ništa se nije promjenilo...

Izađem na terasu. Ispred mene se pruzio usnuli grad. Ukapirah, da mi pseci lavez nije dao da zaspim. I tek tad se prepadoh, kao nikada do sada!!! Ne za sebe, nego za moju porodicu.

Ni prošlu noć nisam spavao, a ne vjerujem da ću i ovu, pošto znam neke zakone prirode. Bojim se... ovo područje je jako trusno, možda je ovo samo uvud u neku kataklizmu!?

P. S.
U noći 27. 09. oko 2:25 na području izmedju Nevesinja, Gacka i Berkovića, došlo je do zemljotresa. U epicentru, na dubini od 15 km snaga je bila 7. 1 stepeni Rihterove skale, ili 5. 2 stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres se osjetio u jako širokom području: od Neretve do Bojane, od Mora do Romanije.
mladi_pjesnici - 2181 - 25.09.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Pjesma


Jer kada se rodiš na Sokocu,
pa odeš....
Duša ti je ostala tamo,
nikuda ne luta.
Jer kada se rodiš na Sopkocu,
pa odeš....
Nema te sreće, biti tamo,
posle naprna puta.
raspad_juge - 2120 - 17.09.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Za Sulju Romaninca


Vidi "školski"druže, da si poznavao Zoranove roditelje, ne sumnjam, onda bi trebao znati da smo Željko, Zoran i ja sa njima bili sa tobom u razredu. Dakle u našem odeljenju su od vas muslimana bili: 2 godine, I i II razred gimnazije Dinko Vrabac, III i IV razred Dinko i Durak Avdaga, Hodžin unuk iz Banjalučice ili okoline, kasnije policajac u Sarajevu. Mi smo bili jedno od tri odeljenja maturanata Sokolačke Gimnazije, u popodnevnoj smjeni nije bilo muslimana, samo prije podne, pošto su vozarili: i to 7 u "a", 2 u "b" odeljenju, i niko u popodnevnoj smjeni! A ti da imaš ono što nemaš ne bi se predstavljao kao tamo neki Suljo, no bi napisao: Benjamin, Sejfudin, Nermin, Nedim, Dinko, Avdaga... ili ova trjica ostalih. Znam ja i njihva imena no nisu važna, kao ni tvoje, samim tim što se kriješ iza "Sulja".
Nacionalizam nemoj imputirati ni Željko, no nama meni lično je bilo jasno sve davno prije ovog nesretnog rata, ko forsira nacionalizam. Evo navešću ti jedan primjer koji se desio 5-6 godina prije rat a možda i prije, nije važno, važna je poenta.

Primali u Savez Komunista jednog muslimana u tadašnjem "Autotransportu", zbog nacionalne linije, zna se i ime, pa ga pitali dali je raščistio sa religijom. On odgovara: "JESAM BRTE VEĆ ĆETIRI GODINE MI VLAH U KUĆU NIJE UNIŠO". Njega su tada primili u SK.

P. S. Za mene ste bili i ostaćete muslimani, jer ni po Darvinu niste mogli za tako kratko vrijeme evoluirati u Bošnjake!
mladi_pjesnici - 2068 - 02.09.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Pjesma


Hoće srce,
Hoće duša.
Da se vrati domu svome,
Da se vrati domu rodjenome.

skola - 2066 - 01.09.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Doša đavo po svoje


Negdje u junu '99. slavili smo 20 godina mature, ono nas što se okupilo počesmo da se predstavljamo. Kako to ide jedan po jedan, gdje si i šta si.. Ostade mi jedno predstavljanjeu mislima jako dugo, nekako slično meni. Naš školski drug Beli reče jednu veliku istinu. Kaže on:

 • Bio sam u Bosni - zaratilo se, bio sam u Srbiji - zaratilo se, eh da mi je da se domognem Amerike da se i tamo zarati!

  Beli se u medjuvremenu vratio u svoje rodno selo i počeo da se bavi proizvodnjom zdrave hrane i slično. Ja ne mogu da se ne uptam da li je to usud ili početak kraja, po Bibliji, sada već mogu da kažem ove bivše svjetske sile?
 • rat_olovo - 1914 - 18.07.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Niko mi nije pomogao!


  Jesam bio, jesam postojao
  ginuo sam onda otišao!  Kada me zaboljelo uvo, ono kje je stradalo, a doktor Galavić, načelnik saniteta 1. romanijske brigade me nije htio primiti, gore na Nišićima, bilo mi je svega preko "ušiju". No nije mu to prvi put da me ne primi, jednom prilikom sam nosio gips na ruci, povreda šake i zgloba, posledice pada pri destvu. Upućen sam ili na liniju ili zatvor? Pa normalno otišao sam na liniju. I danas sam invalid u desnu ruku, to znaju svi moji saborci. I gluv i invalidan ne primam nikakvu nadoknadu za to. To može da se provjri kod svih mojih saboraca, od komandira Savčića, načelnika Marića, do Vodnika Grujića:

  Zadnjih deset godina živim isključivo od svoga rada. Ni od koga i nikada nisam tražio bilo kakvu pomoć.

  Treba biti treba postojati,
  u časnome trenu opstanuti!
  ogovaranja - 1586 - 22.05.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Aerodrom nije rentabilna investicija


  Ma nisam ja mislio da raspravljamo o aerodromu, to je bila usputna tema vezano novac. Nisam mislio koliko vrijedi izgradnja areodroma, nego koliko je para otišlo u privatne džepove. Znam ja da to ne bi bila rentabilna investicija. Da bi se gradio aerodrom, na nekom prostoru postoji niz parametara po osnovu kojih se dobija pozitivna studija o izvodljivosti.
  ogovaranja - 1567 - 18.05.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Cijena aerodroma


  Čini mi se da taj iznos od 500 miliona dolara, za izgradnju Aerodrma u Sokocu, je još jedna od prevara i laži, tojeste lažnih činjenica i podataka da se negradi aerodrom. Evo zašto:

  1. U Podgorici se trenutno gradi aerodromska zgrada sa najsavremenijim i najnovijim elemantima za za prijem aviona i putnika. Po riječima Vlade CG, košta 10 miliona eura. Aerodromska pista nije ništa drugo do kvalitetniji Auto put u dužini, zavisno od kapaciteta aerodroma, nekih maksimalno 20-tak km, za srednju kategoriju. Cijena 1 km auto puta ne prelazi 1, 5 miliona, to sam danas provjerio, dakle ako je aerodromska pista duga 20 km i ako duplo skuplja, dodjemo do frapantno velike razlike. I ovaj podatak ću provjeriti, pa će biti kompletrana vrijednost nepostojeće stvarnosti.
  ogovaranja - 1564 - 17.05.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Mogli smo napraviti aerodrom!


  Kda se uzme period 92-96, toje oko 4 godine, nekakvog stanja pogodnog za obavljanje svega i svačega, od rata do brata. Nekako je najpogodnije i najunosnije bilo, baviti se šverc-komercom, čim stigneš ili onim što je na dohvat ruke. A na dohvat ruke, nekako najbliže je bila šuma. Uzimajući da je taj perid od nekih 1500 dana sa Sokoca dnevno izlazilo najmanje 2 šlepera drvenih sortimenata (gradje narodski rečeno) a jeste i više, dodjemo do nekih 30 milijardi DM, Ako svemo tome dodamo i: Pale, Rogaticu, Han Pijesak i Olovo (srpski dio), dobijemo 150 milijardi DM. Namjerno minimalizujem. Uzimajući da jedan Aerodrom srednje kategorije ne prelazi 50 miliona, da 1 km autoputa košta nekoliko miliona, ja ne znam dokle bi stigli.

  Mi nebi bili mi da nemamo uvijek neki novi Skadar, ko će pasti za Sportski centar, kao žrtva, valjda će se čuti.

  Humanitarna pomoć sakupljana širom svijeta, bilo u gotovini ili raznim vrstama robe, kako je završavala to bi nam najbolje znao reći predsjednik Crvenog krsta iz tog porioda, Bog da mu je upomoć!
  mladi_pjesnici - 1504 - 08.05.2005 : Mijat Šuka - best (0)


  Dok je moj sin Filip bio mali da bi se zabavili crtali smo najviše životinje, koje obožava. Da bi smo upotpunuli sliku upisali bi i po koji stih.

  PLAVO
  Crtao sam jednog lava
  glavna boja bila plava.
  Sa prozora gledam more
  ima svoje plave bore.
  Sva u plavom moja soba
  u plavom mi garderoba.
  I ćebe mi plave boje
  kao i oči plave moje.
  mladi_pjesnici - 1485 - 04.05.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  ***


  Nadjoh jutros ja uvelo cveće
  Ubiše ga tma i tuša od ljepote
  Čuvam korjen da ugine neće
  Daj mi noćas koji dan živote!
  ogovaranja - 1482 - 04.05.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Šta ne valja na Sokocu?


  Dragi moji Sokočani a i ostali, mislim na komšije, Rogatičane i Pjesačane. Nadam se vašoj pomoći.

  Ovo što mi imamo, mislim na prirodne ljepote naših krajeva, u današnjoj Evropi mnogi mogu vidjeti samo na slikama. Sa mnom će se složiti i koje putvao i ko nije širom Evrope, da ne kažem širom planete.

  Ja vas zovem u pomoć:
 • Požari - Na putu Rogatica Sokolac, negdje ispod Stjenica, slike dočeka Nove godine. Ni Hičkok ih nije mogao bolje režirati. Na polu izgorjelim stablima, bora i jele, koje smo mi sadili, ukrasi strave i užasa. Ko je prošao zna o čemu pišem. Dajte da vidimo ko je odgovoran za to?
 • 2. Smeće - Jedna zajednička stvar veže sve puteve koji vode iz Sokoca: Smeće, smeće, smeće... Romanija, obrasla u smeću. U Maluši, deponije. Leava, haos. Znamo ko to radi, ljudi... Ali ko je odgovoran za šume...
 • 3. Brente - Ovim pitanjem će se pozabaviti mnogi, bojim se kasno.

  a)Toplana u Sokocu ne radi, a oni, brentaši bacaju okorke po dolinamai zagrću ih pilotinom, proizvodeći tako šumski kukac, koji će uništiti šume, čemu i sami doprinose.

  b)Dali ima pametna čovjeka da počne proizvoditi brikete. Svaki dan na tone sirovine!
 • kz_zoran - 1479 - 03.05.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Zoranu


  Druže iz školski, i ostalih mnogih dana, zašto Bog uvjek bira najbolje? Čini mi se da je to pitanje bilo prisutno kod svih onih koji su došli da te isprate.

  Počivaj u miru!
  romanija_komentari - 1389 - 27.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Kultura je siroče


  Željko, kultura je uvijek bila siroče, i u srećna vremena. Kako se ono kaže, zadnja rupa na svirali. Važni su samo oni koji donose profit. A kako i na koji način, više ne smijemo ni da pitamo! Bojim se da sam preko ove teme dotakao stvari koje nisu za javnost: Droga, prostitucija... Kulturne ustanove su bile jedine koje su mogle dati nadu za omladinu u svom ovom ovom kolapsu.
  vicevi_romanija - 1305 - 23.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)


  Ovo se desilo 1977. godine za vrijeme predvojničke vježbe u Kalinoviku.

  U sumrak, kolona vojnika se vraca nazad u kasarnu. Komadant jedinice, koji je koračao na čelu kolone, naredi da se kolonom pronese komanda: Tiše, tiše.

  Kada je komanda stigla do Takača, on je, uvijek spreman za zezanje, preokrenu u: "Pjesma, pjesma".

  Zeljko koji je koračao odmah iza Takača počne neku revolucionarnu pjesmu.

  Dogadjaj ima i nastavak, ali kada je razbješnjeli komadant dotrčao na kraj kolone, ličilo je na sve, sem na vic.
  mladi_pjesnici - 1304 - 23.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)


  Ima negdje jedan grad
  Na Humkama lijepa česma
  Kraj izvora divan hlad
  uz njega je uvijek pjesma.
  pjesma - 1303 - 23.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)


  Znaš li koju sam pjesmu pjevao dok sam ratovao:

  Romanija cjela kuka
  poginuo Mijat Šuka.
  izbori - 1253 - 17.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Predlog za načelnika


  Ja sam sebi uzeo za slobodno da ovu ideju predložim, pošto gospodina načelnika poznajem. Mada mogu i da se pohvalim da sam bio njegov prvi "savjetnik". Kada je počeo da radi u "Romaninki", a to mu je bilo prvo zaposlenje, ja sam ga uvodio u "tajne" prakse u ekonomiji. Smatram da se na mene neće ljutiti. Prvo što bih mu predložio je da formira službu za odnose sa građanima (podanicima). Dalje da ta ista služba prati Internet za njegove potrebe, da nadgleda rad zvaničnog sokolačkog sajta. Da se informacije sa Radio Romanije (ako radi) prezentuju na tom sajtu. Za početak dovoljno. Posla preko glave.
  vicevi_romanija - 1237 - 16.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Prazna kafana


  Pitali Kezuna:

 • "što ti je ovo prazna kafana?
 • "Vidi koliko je auta parkirano ispred Đurkovićeve kafane! "

  A Kezun im odgovori:
 • "U nekom autu došlo jedno, u nekom ni jedno... "
 • obicaji - 1173 - 11.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)


  Izučavao sam Demografiju i Geografiju stanovništva, ovo što mi imamo vezano za sahrane i pokajanja nema nigdje u u pravoslavnom svijetu.
  Prvenstveno se obraćam Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Mitropoliji Dabrobosanskoj sa sjedištem u Sokocu. Ja sam porijeklom sa Sokoca i ovo što se kod nas dešava nije ni malo lijepo. Obišao sam bijeli svijet a posebno Dinarski kraj, kome i mi pripadamo. Ono što mi radimo pri sahranama niko ne radi. Sve te običaje sam izučavao, i uvijek se pitao gdje nam je dojstojanstvo prema pokojniku!
  Ne mogu riječima opisati šta se radi kroz Crnu Goru, Hercegovinu, Dalmaciju i Liku. Samo mogu da kažem da je to jedan čin dostojanstvenog ispraćaja.
  beograd - 1164 - 09.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Noćni za Beograd


  Kada odlučiš da napustiš Sokolac, obično to bude onaj noćni autobus za Beograd, gdje stigneš ranom zorom na Gazelu. Dodješ da studiraš, ili da ideš dalje, i srce ti zauvijek ostane blizu ušća.

  Željko, i ti i ja smo imali sreću (ili je to samo usud) da nas Beograd nadgradi.

  Pozdrav svim našim Sokočanima u Beogradu!
  romanijske_pjesme - 1035 - 30.03.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Pjesma


  Podgoj kose curo s' Devetaka
  za unuke Starine Novaka.
  romanijske_pjesme - 990 - 23.03.2005 : Mijat Šuka Budva - best (0)

  Istinita anegdota


  U doba kad su naši očevi bili mladi, momci su se natpjevavali po vašarima i zabavama. Moj otac mi je pričao o tome da su, jednom prilikom, na Vašaru u Mokrom, zapjevali sledeću pjesmu:

  "Oj Mokrani smilje i bosilje, Glasinčani šarena goveda".

  Glasinčani predvodjeni Radom Ćukovićem im odgovore:

  Obad ujede šarena goveda,
  pa posraše smilje i bosilje.

  Mijate, mala ispravka:

  Doletješe šarena goveda
  pa posraše smilje i bosilje.
  mladi_pjesnici - 964 - 17.03.2005 : Mijat Šuka Budva - best (0)

  Idem


  Idem ne govori
  odaje te tvoja faca
  ćuti i ne zbori
  nema više magaraca

  Kajaćeš se biće kasno
  dugi će ti biti dani
  Ja odlazim sve je jasno
  ne traži me u kafani

  Zamnom vrata zaključaj
  drugom otvori srce svoje
  ja nisam izgubljen slučaj
  za ideje lude tvoje

  Na mene tačku stavi
  isprati našu idilu
  jednostavno zaboravi
  nisam za ljubav na silu.
  mladi_pjesnici - 193 - 15.10.2004 : Mijat Šuka Budva - best (0)

  ***


  Kada se rodiš na Sokolcu,
  a svi slave 27. juli,
  rasteš k'o breza u Brezjaku,
  Glasincom krstariš,
  Taline borom i jelom pokrivaš,
  pa odeš...

  Kada se rodiš na Sokolcu,
  Rasteš ispod Maluši,
  iz korijena jele i bora,
  i hrasta cera,
  pa odeš...

  kada se rodiš na Sokolcu,
  srce ti veliko k'o Romanija,
  kroz vene Bioštica teče,
  Crvene stijene zarumene,
  a ti nisi tu...

  Kada se rodiš na Sokolcu, dovedi potomke svoje na ognjište tvoje!
  pozdravi - 59 - 04.10.2004 : Mijat Šuka Budva - Scg - best (0)


  Nastavi tako... Ovo je odlično!
  Idi na stranu - |listaj dalje|