fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1kk - 104537 - 13.09.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

Proslava dana 1.bVP .KK VRS kasarna Kozara Banja Luka


U banjalučkoj kasarni Kozara danas je obilježeno 29 godina od formiranja Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, čijih je 69 pripadnika dalo živote za stvaranje Republike Srpske.

Parastos je služen u Kapeli jasenovačkih novomučenika, a potom su predstavnici porodica poginulih, ratni saborci i predstavnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH položili vijence kod panoa sa imenima i fotografijama poginulih pripadnika Prvog bataljona Vojne policije.

Predsjednik Udruženja "Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske" Radenko Puzić rekao je Srni da je tokom ratnih dejstava poginulo 69 pripadnika ovog bataljona, a da ih je 400 ranjeno, neki i više puta.

 • Upravo zbog hrabrosti i neustrašivosti naših poginulih saboraca, koji su kao i svi mi, bez pogovora časno učestvovali u stvaranju i odbrani Republike Srpske, ne smijemo dozvoliti da njihova žrtva bude zaboravljena - rekao je Puzić.

  Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske jedini je bataljon u VRS koji je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata dva puta odlikovan.

  Današnje obilježavanje organizovano je u skladu sa epidemiološkom situacijom u vezi sa virusom korona i preporukama nadležnih republičkih institucija.
 • 1kk - 104533 - 11.09.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Osveštanje spomenika i parastos poginulim saborcima 1.bVP 1.KK VRS


  Osveštano spomen-obilježje za 15 poginulih pripadnika vojne policije U porti Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu danas je otkriveno i osveštano spomen-obilježje, te služen parastos za 15 pripadnika Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, koji su poginuli u akciji "Breza 94".

  Predsjednik Udruženja pripadnika ovog bataljona Radenko Puzić rekao je da je sjećanje na saborce koji su poginuli prije 26 godina ujedno sjećanje na sve pripadnike Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa koji su platili najvišu cijenu u stvaranju Republike Srpske.

 • Važno je, ne samo danas, nego i drugih dana u godini, da njegujemo kulturu sjećanja i na taj način im se bar donekle odužimo za njihovu žrtvu. Njihovi vršnjaci danas imaju ciljeve u životu i planove za budućnost. Ovi momci nisu imali vremena da kuju svoje planove, jer im je jedini plan bio kako da prežive sljedeći dan, a cilj odbrana srpskog naroda - istakao je Puzić.

  General Dragomir Кeserović rekao je da je akcija "Breza 94" vođena teškim i odsudnim vremenima.

 • Bližio se kraj rata, ne zbog ishoda, već zato što su tako odlučili svjetski moćnici, uglavnom na štetu srpskog naroda. Nismo imali izbora, samo način na koji smo se ponašali i borba u koju smo ušli i žrtve koje smo imali bili su garancija da se stvori grandiozno djelo Republika Srpska - naglasio je Кeserović, ratni komandant Prvog bataljona vojne policije.

  Pukovnik u penziji Nikola Rašuo rekao je da je na današnji dan prije 26 godina poginulo 12 pripadnika ovog bataljona, a nekoliko dana ranije njih trojica. - Bio je to jedan od najtežih dana za bataljon. U sedam dana izgubili smo 15 boraca - rekao je Rašuo, u to vrijeme zamjenik komandanta bataljona.

  Кomandant voda u kojem su bili stradali borci Zdravko Petrović rekao je da su život dali vojnici koji su svoje zadatke izvršavali besprijekorno.

 • Duša me boli zbog njih, često zbog njih ne spavam noću, bili su mi kao djeca. Zbog svog ranjavanja tog dana nisam bio sa njima - rekao je Petrović.

  Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača istakao je da je akcija "Breza 94" bila važna, te da je mogla odlučiti ishod rata da nije bilo intervencije međunarodnih faktora.

 • Ove živote ne možemo vratiti. Možemo im se odužiti tako što ćemo se sjećati dešavanja iz proteklog rata, onih koji su svoje živote dali za Republiku Srpski i čuvati Srpsku kao njihov zavjet - ukazao je Drljača.

  Prema njegovim riječima, ova vojna akcija, kao i sva dešavanja na ratištu Suva međa, odlučivali su o sudbini Novog Grada.

  U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla danas je služen parastos, a zatim su sveštenici Nemanja Vidić i Zoran Blagojević osveštali spomen-obilježje.

  Vijence kod spomen-obilježja položile su porodice poginulih boraca, delegacija Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, savjetnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica, delegacije boračkih organizacija Novi Grad i Кrupa na Uni i opštine Novi Grad.

  Spomen-obilježje su vlastitim sredstvima i uz pomoć Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske izgradili članovi Udruženja pripadnika ovog bataljona.

  Akcija "Breza 94" naziv je za vojnu operaciju koju je Prvi krajiški korpus Vojske Repbulike Srpske izveo od 4. do 13. septembra 1994. godine protiv Petog korpusa takozvane Armije BiH i posebno protiv 505. bužimske brigade, koja je bila udarna pesnica tog korpusa.
 • 1kk - 104477 - 12.08.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Spomen obilježje pripadnicima Prvog bataljona Vojne policije 1kk


  U dvorištu Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu postavljeno je spomen- obvilježje za 15 pripadnika 1. bataljona vojne poliicije Prvog krajiškog korusa stradalih u operaciji "Breza" 1994. godine.

  Kako saznajemo, preživjeli pripadnici bataljona uptili molbu za postavljanje spome- obilježja Crkvenoj opštini Novi Grad.

  Ova molba je proslijeđena Eparhiji banjalučkoj koja je dala saglasnost.

  Spomen- obilježje završeno prije nekoliko dana a biće osveštano 11. septembra.
  republika_srpska - 104433 - 23.07.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (4)

  Pozdrav 'stvaraocima' Republike Srpske


  Pozdrav cijenjenoj gospodi Poslanicima, koji su se osmjelili nazvati STVARAOCIMA Republike Srpske...

  Nas, nekadašnje borce VRS je sramota što NISMO stvarali, branili, krvarili i ginuli za Republiku Srpsku. Sramota nas je što eto tamo neki poslanici imaju samo 600 km penzije za četiri godine pregalničkog rada u poslaničkim klupama. Sramota nas je jer su poslanici radili u teškim uslovima, putovali na sjednice vozom i na konju, ponekad i pješke od auta do sale za sastanke... često im je nestajala struja pa nisu mogli da peglaju svoja poslanička odjela, nikad nisu bili čisti i svježe obrijani u svojim bijelim košuljama i havajskim kravatama... niti su se oni hranili po hotelima i spavali u sobama.

  Toliko me je sramota što sam znao po 70 dana da ne dođem kući i zagrlim majku i oca , braću i sestre... oni stariji i djecu svoju... što sam dolazio prljav, smrdljiv, neobrijan, iscjepane uniforme i bušnih čizama.

  Stvarno me je sramota i treba pomoći te nesretnike što se nazvaše Stvaraocima Republike Srpske.

  Neka živi Vojska Radnika i Seljaka
  1kk - 104375 - 20.06.2020 : Kartum7193 Predojević Banja Luka - best (0)

  Monografija 1.bVP 1.KK VRS - Obilježeno 28 godina od proboja Koridora


  Tada smo čestitali jedni drugima a danas smo se rukovali. Susret kao prije 28 godina: veterani 1. bataljona Vojne policije 1. KK VRS i specijalni bataljon Druge posavske brigade IBK VRS.

  MODRIČA - U mjestu Mišići u Skugriću kod Modriče večeras je obilježeno 28 godina od susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa prilikom proboja koridora 1992. godine.

  Pomoćnik komandanta 43. Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Branko Vasilić rekao je da je spajanje boraca dva korpusa simbol jedinstva Krajine, Posavine i Trebave.

  "Proboj koridora nema samo vojnički značaj, već je svesrpski i svenarodni događaj i simbol je jedinstva Srba u odbrambeno-otadžbinskom ratu", naglasio je Vasilić.

  Komandir Prve čete Specijalnog odreda Obudovac Istočnobosanskog korpusa VRS Milan Nikolić ispričao je da je tada bilo važno indentifikovati jedinicu pred sobom.

  "Počeli smo sa dozivanjem boraca po imenima, provjeravanjem krsnih slava i drugih specifičnosti za srpske vojnike da ne bi ugrozili jedni duge", prisjetio se Nikolić.

  Komandant Dobrovoljačkog odreda Tolisa Trebavske brigade Milorad Stanković rekao je da je cilj bio da se oslobodi ovaj dio Trebave i Posavine.

  Stanković je podsjetio da su bitke počele 24. i 25. juna 1992. godine, a da su se 26. juna susreli borci dva korpusa i oslobodili putnu komunikaciju koja je nazvana "Koridor života".

  Predsjednik Udruženja "Prvi bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa" Radenko Puzić istakao je da povod za proboj koridora bila smrt beba u banjalučkom porodilištu, a da je završetkom ove operacije oslobođeno oko milion i po Srba iz zapadnih dijelova Repbulike Srpske i Republike Srpske Krajine.

  On je napomenuo da je Prvi bataljon vojne policije u operaciji proboja koridora izgubio 17 boraca.

  Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da su žrtve bile velike zbog kojih je obaveza svih da ih se sjećaju i da čuvaju stečenu slobodu i Repbuliku Srpsku.

  Poginulima je večeras služen parstos, a obilježavanje je održano u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije kojima je zabranjeno okupljanje više od 50 osoba.

  Centralna proslava obilježavanja 28 godina od proboja Koridora biće održana sutra na Dugoj Njivi kod Modriče.
  miodrag_lazic - 104285 - 15.05.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Mural za dr Lazića


  Grafit u naselju Rosulje posvećen nedavno preminulom doktoru Miodragu Laziću i svim medicinskim radnicima u RS osvanuo je juče na jednoj zgradi, zahvaljujući nekoliko mladih ljudi iz ovog naselja.

  Banjalučanin Miloš Lolić, jedan od onih koji je učestvovao u izradi ovog grafita, kaže da su grafit pozicionirali na prikladno mjesto, pored ambulante gdje će medicinski radnici svaki dan pri dolasku i odlasku sa posla moći da vide koliko znače građanima ovog naselja.

 • "Ideja je nastala u toku izolacije. S obzirom da se približavao dan osnivanja Vojske RS, a povezanost doktora Lazića i vojske je očigledna i tako sam dobio ideju za taj grafit. Pitao sam nekoliko drugara iz naselja kako im se dopada ideja oni su je podržali", kaže Lolić i navodi da bez kolege koji je autor grafit ne bi ispao onako dobro, za šta mu je izuzetno zahvalan.

  Kako kaže on, bio je problem i pronaći adekvatno mjesto, odnosno zid koji bi odgovarao, jer ne može mural takve osobe biti negdje u ćošku ili mjestu koje nije vidljivo.

 • "Na tom grafitu, smo napisali i dvije poruke za naše medicinske radnike, ne samo za doktora Lazića. Nakon što smo pronašli prikladno mjesto, otišao samo do Zajednice etažnih vlasnika od te zgrade kako bi tražio dozvolu za crtanje samog grafita. Naišao sam baš na toplu reakciju od strane ZEV-a. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, grafit smo počeli crtati dan nakon obilježavanja godišnjice osnivanja Vojske RS", pojasnio je Lolić.
 • prepiska - 104175 - 27.03.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Molba


  Zamoliću moderatora da moj e-mail proslijedi Nomad Srbija. Volio bih ga upitati za neka dešavanja oko Dervente i Brčkog. Hvala.

  RE: Molba  Kartum, ja sam to upravo uradio, prije nego što sam objavio ovaj članak.
  1kk - 104165 - 19.03.2020 : Kartum7193 Predojević Banja Luka - best (0)

  Monografija 1bVP 1.KK VRS - Izložba 'Stigla Korpusna'


  Velika hvala kolegama iz Doma vojske Srbije na nesbičnoj pomoći oko otvaranja izložbe.

  Da pogledate članak o tome, sa fotografijama, molim vas da kliknete ovdje.
  1kk - 104161 - 13.03.2020 : Kartum7193 Predojević Banja Luka - best (1)

  Monografija 1bVP 1. KK VRS - Izložba 'Stigla Korpusna'


  Pred otvaranje izložbe "Stigla korpusna".

  1kk - 104135 - 04.03.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Monografija 1.bVP 1.KK VRS - Izložba 'Stigla korpusna'


  Dana 13. 03. 2020. u Beogradu u Domu Vojske Srbije, ulica Braće Jugović br. 19, u maloj sali biće otvorena izložba o ratnom putu 1. bVP 1. KK VRS sa početkom u 13h. Izložba će biti otvorena do početka aprila 2020. godine.
  1kk - 104075 - 27.01.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Dodik uručio Medalju zasluga za narod porodici dobrovoljca Gorana Nikolića


  Trebalo je da prođe 27 godina da bi naš Makedonac, naš Goran Nikolić, bio odlikovan.

  Srpski član Predsjedništva BiH Milora Dodik uručio je danas u Skoplju Medalju zasluga za narod porodici 22-godišnjeg Gorana Nikolića iz Kumanova, dobrovoljca i pripadnika Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske koji je poginuo polovinom avgusta 1993. godine na Putnikovom brdu kod Doboja.

  Dodik je naglasio da je prošlo 27 godina od pogibije velikog junaka i borca Gorana Nikolića i poručio da Republika Srpska nikada neće zaboraviti njegovu žrtvu koju je dao da bi mi danas živjeli u slobodi.

 • Goran je bio hrabar mladić koji je sa svojim saborcima učestvovao u brojnim bitkama za odbranu Republike Srpske. Ono što je posebno veliki podvig i hrabrost tada 22-godišnjeg mladića jeste njegovo učešće u jednoj od najznačajnijih akcija kao što je "Proboj koridora" ili bitka "Koridor života" jer ona to i jeste bila i jeste značila život - istakao je Dodik.

  Dodik je rekao da je sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jeriniđem razgovarao da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po Goranu Nikoliću, što je odmah i prihvaćeno, te očekuje da već na prvoj narednoj sjednici Skupštine grada ova ideja bude i realizovana.

  Slađana Antić, sestra pokojnog Gorana, zahvalila je srpskom članu Predsjedništva BiH i svima u Republici Srpskoj što nisu zaboravili njenog brata koji je dao život za Srpsku i slobodu svih njenih stanovnika, te da su još jaka sjećanja na njega i njegovu hrabrost.

  Ona je u ime porodice Nikolić izrazila posebnu zahvalnost zbog činjenice da će jedna od ulica u Doboju nostiti ime njihovog sina i brata.

  Uručenju Medalje zasluga za narod prisustvovali su roditelji Gorana Nikolića i sestre Slađana, Svetlana i Frosina.

  Saborci Gorana Nikolića, pripadnici Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, večeras u Skoplju uručili su Dodiku monografiju o ratnom putu ovog bataljona.

  Na osnovu Ustava Republike Srpske, Zakona o odlikovanjima i priznanjima i Statuta ordena i medalja Republike Srpske predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala Medaljom zasluga za narod Gorana (Zoran) Nikolića iz Kumanova za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske.
 • 1kk - 103963 - 06.12.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Monografija 1bVP 1.KK VRS - Koridor života


  Pocelo je snimanje filma o proboju Koridora. Nekolicina mojih saboraca je već snimljena, kao i "druga strana" borci iz 2. posavske brigade sa kojima smo se spojili u Živkovom polju. Uskoro kreće i snimanje boraca iz drugih jedinica koje su učestvovale u proboju "Koridora života".
  U prilog tome i vijest sa RTRS-a kliknite ovdje.

  Pozdrav svim borcima Vojske Republike Srpske
  rat_doboj - 103849 - 13.10.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Putnikovo brdo


  Putnikovo brdo je poviše Doboja.
  1kk - 103841 - 08.10.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Monografija 1.bVP 1.KK VRS - Izložba 'Da se ne zaboravi'


  Otvorena je izložba "Da se ne zaboravi" o ratnom putu 1. bVP 1. KK VRS u srednjoškolskom centru Nikola Tesla u Brodu a povodom oslobođenja Broda 07. 10. 1992. godine. Pored drugih jedinica VRS i 1. BVP je aktivno učestvovao u tjeranju neprijateljskih formacija preko Save.

  Brod: Uručena priznanja povodom Dana oslobođenja opštine

  U Brodu je održana svećana sjednica opštinske Boračke organizacije na kojoj su uručena priznanja povodom obilježavanja 7. oktobra - Dana oslobođenja opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

  Predsjednik Predsjedništva opštinske Boraćke organizacije Zoran Vidić istakao je da se članovi ove organizacije sa zahvalnošću sjećaju svih boraca koji su dali živote za slobodu u Brodu i da tokom godine organizuju pomen parastose u svim mjesnim zajednicima i kod centralnog spomen-obilježja.

  - U posljednjih četvrt vijeka zajedno smo uradili mnogo projekata koji će ostati trajni svjedoci prošlosti i putokaz našoj djeci. Za naše aktivnosti lokalna zajednica je izdvajala novčana sredstva i omogućila da projekti budu realizovani - rekao je Vidić na sinoćnjoj svečanoj sjednici.

  On je dodao da su u svim mjesnim zajednicima izgrađena spomen-obilježja, postavljena spomen-bista generalu Slavku Lisici u centru grada, urađena Spomen-soba, objavljene monografije o poginulim borcima Broda i poginulim pripadnicima Јugoslovenske narodne armije, snimljen dokumentarac "Od stradanja do slobode Broda", kao i niz drugih aktivnosti.

  Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić čestitao je Brođanima Dan oslobođenja ove lokalne zajednice i zahvalio svima koji su učestvovali u oslobađanju Broda.

 • Ovo je jedna od rijetkih opština koja je bila okupirana na početku odbrambeno-otadžbinskog rata. Stanovnici Broda i vojnici ostali su u redovima Vojske Republike Srpske i nastavili borbu za slobodu srpskog naroda i Republike Srpske - rekao je Savčić.

  Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić istakao je da je potrebno dokumentovati i bilježiti sve što se događalo na području Broda u otadžbinskom ratu kako bi buduće generacije imale iz čega učiti.

  - Nama treba sloga i zajedništvo u čuvanju i razvoju opštine i Republike Srpske. Dan oslobođenja je veliki praznik, ali i prilika da se sjetimo svih poginulih - rekao je Јovičić.

  On je dodao da su i nakon 27 godina od oslobođenja Broda vidljivi tragovi rata i velikog stradanja srpskog naroda.

  Vidić je uručio plakete Boračke organizacije Đorđu Maksimoviću iz Broda, novinaru Nenadu Simiću iz Dervente i autoru filma "Od stradanja do slobode Broda" Miletu Saviću. Uručena je i zahvalnica Vedranu Đokiću.

  U kulturno-umjetnićkom programu svečane sjednice nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva "Duško Trifunović" iz Broda, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Dragoslav Medojević, članovi Srpskog književnog kluba "Vihor" iz Dervente Nenad Simić, Savko Pečić, Milorad Mićo Đurđević, kao i mladi pjesnik iz Broda Branko Јovičić.

  U amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" otvorena je izložba "Da se ne zaboravi" posvećena Prvom bataljonu vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

  Јedinice Vojske Republike Srpske, pod komandom generala Slavka Lisice, oslobodile su Brod 7. oktobra 1992. godine, poslije sedam mjeseci okupacije od Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

  Prema podacima boraćke organizacije, tokom rata sa podrućja Broda poginula su 242 srpska borca.

  Na podrućju Broda je za vrijeme okupacije bilo 10 logora u kojima je bilo zarobljeno oko 2.000 Srba, od kojih je najmanje polovina ubijena.

  Nizom razlićitih manifestacija duhovnog, kulturnog i sportskog sadržaja u okviru "Oktobarskih svećanosti slobode", koje će trajati do 14. oktobra, biče obilježeno 27 godina od oslobođenja ove opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
 • 1kk - 103821 - 24.09.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Monografija 1.bVP 1.KK VRS


  Napokon smo uspjeli skupiti sve porodice poginulih za Dan 1. bVP 1. KK VRS. Pozdrav svim borcima Vojske Republike Srpske.

  Saborci čuvaju sjećanje na Makedonca koji je dao život za Srpsku

  Piše: Darko Momić

  Banjaluka - Prvi put smo susreli ratne drugove našeg brata, a zbog dočeka koji su nam priredili njegovi saborci, njihovog odnosa prema nama i kada vidimo da oni još gaje sjećanje na njega, osjećamo kao da je Goran među nama.

  Ovim riječima bliznakinje Slađana i Svetlana i njihova mlađa sestra Frosina iz Kumanova opisuju susret sa bivšim saborcima njihovog brata Gorana koji je kao dobrovoljac i pripadnik Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske poginuo polovinom avgusta 1993. godine na Putnikovom brdu kod Doboja.

  Slađana, Svetlana i Frosina nedavno su bile u Banjaluci gdje su ih do čekali bivši saborci njihovog brata, koji je dao život za Republiku Srpsku. Okupljeni u Udruženju "Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS" svake godine polovinom septembra obilježavaju godišnjicu formiranja ove jedinice i odaju počast za 69 svojih saboraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu među kojima je i Goran Nikolić.

  Slađana kaže da su se obradovale kada su od novoizabranog predsjednika ovog udruženja Radenka Puzića dobile poziv da dođu u Banjaluku.

 • Lijepo što su nas pozvali da vidimo gdje i sa kim je bio naš brat - priča Slađana, dok se bivši saborci njenog brata utrkuju ko će se prije upoznati i fotografisati sa sestrama njihovog Makija, kako su ga zvali.

  Od Goranove smrti je prošlo 26 godina, a najstrašnije i najpotresnije, kaže Slađana, što svaka sestra može da doživi je da izgubi brata.

 • Ne bih voljela da to doživi ni jedna sestra na svijetu. Zato nam doček na koji smo naišli među Goranovim drugovima i ovo što smo osjetili mnogo znači, jer kada vidimo ove ljude, osjetimo njegov duh među njima - kaže Slađana, dok njene sestre klimanjem glave potvrđuju da se u potpunosti slažu s njom.

  Ona kaže da je želja njihovog brata bila da ostane da živi u Banjaluci.

 • Kada je on kao dobrovoljac otišao iz Kumanova u Banjaluku, mi smo se nadale da će kad završi rat on da ostane da živi ovdje, jer mu je to bila velika želja, a da ćemo mu mi dolaziti u posjetu. Nažalost, sudbina je htjela drugačije - kaže Slađana.

  Najmlađa sestra Frosina se prisjeća vremena kada im je javljeno da je Goran, koji je imao tek 22 godine, poginuo.

 • Ja sam prva preko telefona čula, ali ni ja, ni sestre, ni roditelji nismo vjerovali u to. Tri dana poslije toga, njegovo tijelo je dovezeno u Kumanovo i tek tada smo postale svjesne da Gorana stvarno više nema. Naši roditelji su živi, a gubitak sina jedinca nikada nisu preboljeli - kazuje Frosina.

  Ona dodaje da je njihova majka Srpkinja i da je Goran bio veoma vezan za nju i od malih nogu isticao srpsko porijeklo, naglašavajući da je zbog toga i otišao u dobrovoljce, ali i promijenio prezime iz Nikolovski u Nikolić kako piše na spomeniku na kumanovskom groblju na kojem ispod imena krupnim slovima piše "borac Republike Srpske".

  Pravi borac i drug

  Radenko Puzić se prisjeća da je Goran Nikolić ili Maki, kako su ga prozvali zbog makedonskog porijekla, u bataljon Vojne policije stigao početkom maja 1992. godine.

 • Bio je s nama tokom cijele akcije "Koridor života". Bio je pravi borac i pravi drug. Poginuo je izvlačeći tijelo jednog našeg borca - kaže Puzić istićući da su se svi obradovali, jer su nakon toliko godina upoznali Goranove sestre.
 • 1kk - 103801 - 15.09.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Proslava dana 1.bVP 1.KK VRS, kasarna Kozara, Banja Luka


  Postrojavanjem, pozdravom zastavi i sjećanjem na one koji su dali život za Republiku Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Republike Srpske obilježili su 28 godina postojanja. Među njima je i Draško Metlar, dolazi kaže svake godine jer su on i njegovi saborci ostali jedinstveni i snažni kao i u ratu. Sa 18 godina pristupio je ovoj jedinici, kaže, nije bilo ni malo lako. "Ja sam otišao '93 u januaru, bio do '96. Bilo je teško nažalost dosta boraca je poginulo to nam je najžalije ali bilo je morala", kaže Draško Metlar. Poginulo je 69 boraca, dok je 400 ranjenih, neki i više puta. Upravo svi onu platili su najveću cijenu za stvaranje Republike Srpske, pručeno je sa obilježavanja. I nakon više od dvije decenije prisjećaju se svega onoga što su propustili ali i koliko su ih upravo najteži trenuci vezali za čitav život. "Pričamo o tome kako nam je život prošao i kako je to bilo zajedništvoi nastavljamo prošlo je dvije i po decenije mi se i dan danas družimo i pomažemo koliko ko može", kaže Radenko Puzić predsjednik UG Prvi bataljon vojne policije i krajiškog korpusa. Status ove kategorije mora se poboljšati, znaju i u banjalučkoj gradskoj uravi. Samo na teritoriji Banjaluke 700 boraca čeka na stambeno zbrinjavanje a to je kažu nedopustivo. "Grad Banjaluka je definisao i dodatna prava kojima borcima pokušava pomoći sa im život bude podnošljiviji, generalno borača populacija i pored napora Vlade, lokalnih zajenica ne može biti zadovoljna", kaže Dragomir Keserovi načelnik Odjeljenja za boračko - invalidsku zaštitu Grada Banjaluka. Osim saboraca svojih najmilijih koji su dali život za Republiku Srpsku, prisjetile su se i porodice pobinilih boraca. Služen je parastos i položeni vijenci na spomnen ploču stradalima.

  1kk - 103787 - 13.09.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Proslava dana 1.bVP 1.KK VRS, kasarna Kozara, Banja Luka


  Dana 15. 09. 2019. godine u kasarni "Kozara" u Banja Luci održaće se proslava dana 1. bVP 1. KK VRS.

  Program:

  10:00 - Okupljanje pripadnika jedinice, porodica poginulih boraca i simpatizera
  10:45 - Postrojavanje jedinice, pocasni pozdrav ratnoj zastavi 1. bVP
  11:00 - Parastos poginulim pripadnicima 1. bVP 1. KK VRS
  12:00 - Svečana akademija
  13:00 - Vojnički ručak
  1kk - 103721 - 20.08.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Parastos poginulim vojnim policajcima 1.bvp 1.KK VRS selo Unka Brod


  Neupoznanom junaku

  Neupoznanom ujaku, lice ne vidjeh.
  Ne saznadoh mu osmijeh, sreću...
  Ne vidjeh ga, jer se još rodio nisam.
  Da li sam ja zaksnio ili je on uranio - znati - nikad nećemo.
  Ostala je samo tuga i suza.
  Suza, koja mi teče niz lice.
  Ma lažem, da je jedna, ima ih, čitava četa.
  Dok stojim kod spomenika... zamišljam, mladost njegovu, oči, kosu...
  Čitam: Ostojić Oliver - Dado, život za otadzbinu je dao.
  Svestenik molitvu čita, a meni zubi trnu...
  Svako slovo boli, kao njega onaj metak.
  Onaj metak prokleti, zbog kojeg se sve tako završi!
  Da mi je Bože, da ga vidim...
  Da mi je, da ga samo pitam...
  Kako bi se družili... dane zajedno provodili.
  Valjda ćemo se sresti u carstvu nebeskom.
  Ne znam ga, a volim ga.
  Za nikoga Bože, suzu nisam pustio...
  Zar je, za moga ujaka morala biti.
  Zar u meni ova tuga mora da živi.
  Duboka kao more...
  Ona mi rane soli.
  Srce, ne prestaje da boli.
  Znam, neću je nikada izgubiti.

  Pavle Radmanovic
  1kk - 103719 - 19.08.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Parastos poginulim vojnim policajcima 1.bvp 1.KK VRS selo Umka Brod


  Juče je održan parastos mojim poginulim saborcima iz 1. bVP 1. KK VRS, ubijenim mladim vojnicima JNA iz Vranja i Surdulice, kao i poginulim mještanima sela Unka kod Broda.

  1kk - 103567 - 01.07.2019 : Kartum7193 Banjaluka - best (5)

  Monografija 1.bVP 1.KK VRS - Koridor


  Hvala k-diru voda P. P. na ispričanom sjećanju na proboj KORIDORA...

  "Moj bataljon vojne policije 1. KK samo što se vratio iz dejstva oko Ključa i Jajca. Odmaramo vojsku i gluvarimo po kasarni Mladen Stojanović.

  Kažem svom najboljem prijatelju:
 • "Ubij me ako ovo izdobri, na sve strane gori, a mi plandujemo u sred Banja Luke".

  Sutradan ujutro nas poziva komandant, pokojni major Lakić, i kaže:
 • "Diži vojsku i pravac Duge njive".
  Mislim u sebi:
 • "Kakve crne Duge njive, đe ti je to pobogu?"

  Gledam u svog nerazdvojnog prijatelja i druga iz srednje vojne i akademije poručnika A. A. i očima ga pitam: "Kuda?" Sliježe ramenima. Jebiga, oba smo prije mjesec dva dobrovoljno dosli u prekomandu sa službe u Nišu. Nekako ispod glasa pitam: "Nije problem Lakiću, samo nam reci gdje je to i šta ćemo tamo?..." To ti je iznad Doboja, tamo je IKM Korpusa, javite se gen. Taliću za obezbjeđenje IKM."

  Izlazimo, kažem ja mom vjernom drugu: "Kakvo crno obezbjeđenje, a idemo svi.. podveži gaće i opanke, trpaj cijeli magacin na kamione idemo mi u borbu"

 • "Ejs, ti uvijek nesto čitas između redova, pa rekao bi nam Lakić.."
 • "Dobro, dobro.. a šta ako ni on nema pojma?!"

  Dižemo vojsku, Bogami trpamo sve što imamo, i krećemo preko Prnjavora i Doboja na Duge njive. Talić nas upućuje Simiću. Gledam u A. A . i gorim od želje da kažem:

 • "A?!?! Čitam između redova? Obezbjeđenje sa cijelom četom?"..

  Ćutim ali ne mogu, a da se ne smijuljim. Trpi on moje smijuljenje i ćuti. Javljamo Lakiću kuda idemo, a Lakić, pokoj mu duši, šalje svo preostalo ljudstvo za nama. Čekamo ih kod Simića. Dovodi ih kap. Rašo. Simić nam saopštava da moramo na udarni pravac: Živkovo polje- Čardak- Garevac -rijeka Bosna. Prije nas tu bio Pajin bataljon, ispalili granatu iz tenka pa se izranjavali. 14 ranjenih od vlastite granate. I neće u borbu. E Pajo, Pajo.. izvikani Pajo.

  Posjedamo liniju na prilazu selu i tu noćimo. Ujutro krećemo u napad. Komanduje Rašo "Car". Napredujemo munjevito i u naletu. Na samom ulazu u selo ugledam žicu preko kolskog puta. Zaustavljamo se. Mine. Ostavljam vojsku da me obezbjeđuje, a ja idem da demontiram mine. Neki hoće sa mnom. Ne. To su mahom rezervisti i mlada vojska tek stigla. Nikoga nisam ja obučavao pa ne znam šta znaju.

  Skidam 15-ak mina. Uništio sam lovački nož što mi je otac dao da imam čime jesti konzerve kopajući oko poteznih mina u strahu od nagaznih. Ulazimo u selo Živkovo polje. Pretresamo kuće. Nema ljudi ni vojske al' ima cigara. Izašli smo iz borbenog rasporeda. Izginućemo. Galamim, komandujem. DŽaba. Dočepala se vojska cigara poslije dugo vremena pa daju duši oduška taman izginuli. Stajemo. Lažem Simiću da je sve u redu. Naređuje napredovanje prema Čardaku. Tovarimo cigarete u BOV. Opet smo u rasporedu. Lakše se diše. Idemo putem i vidimo Čardak. Odjednom neko viče: "Eno ih!". Svi zaliježemo i počinje borba. Gori sveta zamlja. "Šta je ovo u pičku materinu?!" Sat vremena se bjesomučno puca. Kažem A. A.:

 • "Ovi šenluče gore nego mi"
 • "Da nisu naši" kaže on..

  Vičem: "Ima li ko našu zastavu?". Nema.. Jebem ti vojsku bez zastave. Zovem i pitam komandu dokle su stigli Posavci jer se tučemo, a po rasipanju municije mogu biti da su naši. Odjednom paljba jenjava i polako staje. Kreću psovke jedni drugima.. Vidim neko maše srpskom zastavom. Kažem A. A. "Naši!!!".. "Ko će im ga znati" veli on. Izlazimo iz zaklona pa šta bude. Bogami otuda izlaze dvojica trojica šeširana. Prilazimo. Nekakvi dobrovoljci. Ljubimo se, slavlje. Napokon KORIDOR spojen.

  Rastajemo se sa šeširanima. Oni idu nazad i desno, a mi lijevo i preko polja prema Garevcu. Na sred polja, malo iza ludnice dočekuje nas jaka vatra iz minobacača i snajpera. Imamo puno ranjenih, na sreću niko nije mrtav. Prebacujemo se prema ustašama, tražimo blisku borbu ali se oni izvlače. Modriča nam ostaje sa lijeve strane, izbijamo na glavni put gđe se sada nalazi "ROX" benzinska pumpa. Tu stajemo.

  Čekamo druge jedinice koje sporije napreduju. Tu dobijam i crnu vijest. Poginuo Milivoje Rašuo.

  Ujutro nastavljamo i nekim putem skrećemo ka Bosni. Idem sa grupom trideset metara ispred tenka na kojem stoji kapetan Rašo. Ođednom eksplozija. PT mina. Vraćam se nazad. Rašo leži u koprivama. Zagluvio, ali mu nije ništa. Iz tenka izlazi mladi ppor. XX i plače za tenkom.

 • "Jeb'o te tenk! Promjenićeš gusjenicu i točak. Šta cmizdriš?! Nek' niko nije poginuo. "
 • "Ubiće me Suzić"
 • "Jebo te Suzić!"

  "Na Bosni ostajemo dva dana. Čekamo druge da izbiju na istu liniju. Tuče nas snajper. Gine nam prvi vojnik. Ćurlić. Slava ti mladi ratniče.

  Poslije dva dana stiže nekakva brigada penzionera da čuva liniju, a mi kao najistaknutija jedinica u proboju koridora idemo za Banja Luku na kraći odmor."
 • prepiska - 103499 - 27.06.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Monografija 1bVP 1.KK VRS


  Za Kartum7193,

 • Možeš upisati maksimalno 3900 znakova u jedno polje.
 • Ne moze ćirilica
 • Ukoliko ti treba više prostora za upis, klikni na OLOVKU u gornjem lijevom uglu i onda ćeš imati na raspolaganju tri polja, svako od njih može da primi oko 3900 znakova.
 • 1kk - 103467 - 17.06.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Monografija 1bVP 1.KK VRS - Ratna zastava


  rsk - 103415 - 23.05.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Da se ne zaboravi, Gradiška


  Danas je otvorena izložba o ratnom putu 1. bVP 1. KK VRS u Zavičajnom muzeju Gradiška. Ovim se želim u moje i ime mojih saboraca zahvaliti svestranoj i mladoj ekipi iz muzeja na velikoj i nesebičnoj pomoći oko organizovanja izložbe.

  Za više informacija o ovoj izložbi kliknite ovdje
  1kk - 102649 - 04.09.2018 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Proslava dana 1.bVP 1.KK VRS kasarna Kozara


  Dana 09. 09. 2018. godine u kasarni "Kozara" u Banja Luci održaće se proslava Dana 1. bVP 1. KK VRS.

  Program:

 • 10:00 - okupljanje pripadnika jedinice, porodica poginulih boraca i simpatizera
 • 11:00 - Parastos poginulim borcima
 • 12:00 - Svečana akademija
 • 13:00 - Vojnički ručak

  Dana 11. 09. 2018. - Otvaranje izložbe posvećene ratnom putu 1. bataljona Vojne Policije 1. KK VRS u KC "Banski dvor" se početkom u 16:00 časova.
 • 1kk - 102581 - 18.08.2018 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Parastos poginulim vojnim policajcima 1.bvp 1.KK VRS selo Umka Brod


  Danas je održan parastos poginulim pripadnicima 1. bvp 1. KK VRS kao i poginulim mješstanima i pripadnicima JNA u selu Umka kod Broda.
  1kk - 101227 - 13.09.2017 : Kartum7193 BanjaLuka - best (1)

  Parastos poginulim pripadnicima 1.bVP 1.KK VRS


  1kk - 101161 - 04.09.2017 : Kartum7193 BanjaLuka - best (2)

  Parastos poginulim pripadnicima 1.bVP 1.KK VRS


  Dana 10.09.2017. godine, nedelja, u 11:00 u kasarni Kozara u Banja Luci biće održan parastos poginulim pripadnicima Prvog bataljona Vojne policije 1. KK VRS.
  1kk - 101099 - 22.08.2017 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Monografija 1.bVP 1.KK VRS (13) - Operacija Koridor '92


  Selo Unka, južno od Koliba i Broda. Južno od pakla...

  Sjećanje st. vodnika, pripadnika 1. bVP, na 18/08/1992. godine

  Stvar je u suštini vrlo jednostavna... neka od jedinica VRS, mislim neka Gradijska laka brigada je dan prije tu najebala i poslali su nas... kao da zauzmemo selo Kolibe... bilo nas je 130... i napali smo preko vrlo nepovoljnog terena... em ravnica, em čistina... NAPALI I NAJEBALI... ALI SE NISMO POVLAČILI... tukli smo se nekoliko dana... samo smo taj dan imali čini mi se 6 mrtvih i more ranjenih (u toj akciji je 1. bVP imao šest poginulih i 42 ranjena)... uništenu pragu i transporter... kad smo spali na mizeran broj ljudi zamjenila nas je neka druga jedinica VRS a mi smo izvučeni iz borbe... i onda smo od domaćih saznali da su oni nekim svojim kanalima čuli da su taj dan kad smo mi napali u stvari Hrvati trebali napasti sa neke svoje dvije brigade... lokalci posklanjali žene i djecu i bili spremni na propast... U ZVIJEZDE NAS OKIVAJU... NIGDJE NE DOŽIVLJAVAM POŠTOVANJE KAO TAMO KAD ODEMO.. SPOMENIK POGINULIM POLICAJCIMA SU PRENJELI U DVORIŠTE OSNOVNE ŠKOLE jer su na staroj lokaciji spomenika muslimani i Hrvati SKRNAVILI isti ZAPISAVANJEM i ŠARANJEM... KUNU SE DA NIJE BILO NAS NE BI BILO NJIH NI NJIHOVE DJECE POSLIJE... Kažu da su poslije rata dobili potvrdu od Hrvata da smo napali samo par sati prije njih i da su mislili da su kod nas ko zna kakve snage kad napadamo i tako žestoko udaramo i odustali od svog napada.. . svake godine(18/08)je kao zbor.. . DOČEKAJU NAS KAO BOGOVE a i ta djeca tj. Kulturno umjetničko društvo iz sela dolazi u Banja Luku u kasarnu Kozara na dan jedinice(11/09)...
  Uz Sip, Kolibe su mjesto našeg najvećeg stradanja i najtežih borbi sa neprijateljem i sa njihovom tehnikom, tj. tenkovima.
  1kk - 100875 - 05.07.2017 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Monografija 1.bVP 1.KK (12) - Operacija Koridor '92


  Prije početka operacije "Koridor 92" putem radio veze sa 2. posavskom brigadom IBK VRS šifrovano smo dogovorili da oznake bude crvena traka na reveru a lozinka Koridor-Kornica.

  Sjećanje, tada jednog vodnika 1. klase iz 1. bVP 1. KK

 • 1. bVP i sasvim slučajno, grupa kojom sam komandovao je ušla u proboj koridora na pravcu Živkovo Polje-Čardak-Garevac-rijeka Bosna, umjesto Pajinog bataljona koji je dan prije najebao tu... vrlo brzo smo izbili na raskrsnicu u Čardaku i odjednom su se odnekud nama sa desne strane pojavili nekakvi vojnici... polijegali mi, polijegali oni... malo se i pripucalo, a onda je neko rekao, možda su naši... maši zastavom!!! ... mahnuli mi, mahnuli zastavom oni i poustajali... i dalje je bila doza podozrenja jer su bili čudno obučeni... u neke čudne uniforme sa šeširima... ispostavilo se da su nekakva specijala IBK VRS ili policije, ne sjećam se viće... zatim čestitanje i slavlje jer smo izvršili zadatak... I NISMO UOPŠTE SMATRALI TO NEKIM ISTORIJSKIM MOMENTOM... tražili smo cigare jer ih nismo imali i nastavili dalje da što prije pređemo glavnu cestu u Garevcu i da izbijemo na rijeku Bosnu...

  st. vodnik Ikl B. D. 1. bVP 1. KK

  A ovako je to vidjela "druga" strana...

 • ...poslije nekog vremena, ide jedan oficir s druge strane, a nekoliko naših oficira njemu u susret i kada su se na pola puta počeli ljubiti, vojnici s jedne i druge strane su krenuli u trk prema njima...

  ..."ljubim se sa nekim ljudima koje u životu nisam vidio, a dragi su mi ko braća rođena i srce hoće da pukne od radosti"...

  vojnik specijalnog bataljona IBK VRS J. E.

  Pozdrav svim borcima Vojske Republike Srpske!
 • 1kk - 98991 - 07.01.2017 : Kartum7193 Banja Luka - best (8)

  Monografija 1.bVP 1.KK (11)


  Isječak iz monografije

  Smotra neustrašivih

  ...bili su, kako se ono kaže, vojska "de luks". Svaka, pa i najsavremenija armija svijeta, samo bi takve junake mogla poželjeti. Tako kaže naš Đeneral Novica Simić, tako je jedne davne ratne godine zborio pred strojem u kojem nema mnogih od heroja kojima se njihov đeneral divio.

  Na vječnoj straži

  Listam požutjele zabilješke iz rata. To je neka vrsta mog ratnog dnevnika a zaustavljam se na posljednjem danu crne septembarske noći, ljeta Gospodnjeg 1993. Čitam izblijedjela slova i sričem tada zapisanu rečenicu "svuda oko mene tišina, nema mjeseca, nema zvijezda, mrak je u toj tmini meni se pojavljuju poznata i draga lica mojih drugova kojih više nema, onih koji ostaše na vječnoj straži". Zapisujem: Predrag 20 vodnik, Saša 19, Dragan 24, Mladen 32 kapetan, Goran 20, Duško 30, Željko 24 poručnik, Dragoja 33, Zoran 20, Oliver 21, Novo 39 st. vodnik, Duško 33 vodnik, Marinko 20, Špiro 19, Radomir 29 poručnik, Darko 21, Zoran 22, Siniša 19, Stojan 19 vodnik, Nenad 20, Radomir 30, Ranko 20, Draženko 21, Mirko 34, Mirko 20, Ljubiša 20, Ivan 19, Drago 23 vodnik 1. klase, Željko 19 vodnik, Predrag 19, Vitomir 19, Marko 35, Aleksandar 38 poručnik, Goran 22, Milivoje 22, Zlatko 32, Željko 27, Nenad 20, Draženko 19, Radenko 32, Dragan 34, Siniša 19, Jovan 24 vodnik. To je ta mladost u cvijetu neprocvala, u zrenju nedozrela. Kuršumi ih pokosiše, a mi poslije njihovog gubitka postajemo još jači. Guramo naprijed i za njh i za sebe.

  Priča neispričana

  Iz požutjele kupusare, svoga dnevnika, čitam dalje: "O čemu ste sanjali, drugari moji, o ljubavima i slobodi, nečijim plavim očima. Bili ste mladi i radoznali, preko noći ste odrastali kada ste se sa smrću susretali. Priča za pričom, a svaka o junaštvu mojih drugova. I zaustavih se ovog puta na godini 1996. kada je već rata nestalo. I opet neka nova smotra, sjećanje na one koji poslije 1993. ostaše na braniku domovine. Sada su to nova draga imena koja pokušavam otrgnuti od zaborava: Siniša 24, Božidar 23, Rade 25, Radenko 24, Goran 22, Siniša 20, Nikola 20, Duško 23, Milanko 21, Velibor 20, Nikola 39 vodnik, Milan 32 vodnik, Zlatko 33, Srđan 23, Momčilo 24, Milenko 30, Dragan 20, Milanko 21, Goran 20, Nenad 23, Luka 35, Dragan 20, Dragoslav 22, Borislav 19, Mirko 35, Goran 32 vodnik 1. klase... Drama i agonija ove mladosti trajno će obilježiti moj život. Razapinjem svoje misli i oslanjam se na što jer ponestaje mi riječi. Neka vas anđeli čuvaju drugari moji. Nama preživjelima osta samo da budemo ponosni na vas, da budemo ponosni što smo činili društvo onima koje će istorija pamtiti.

  zabilježio Uglješa S. G.

  Nas Uglješa, pozadinac i moralista, drugim riječima MAJKA za sve u 1. bVP. Imao je najteži i najgori zadatak u našem bataljonu. Svakoj porodici poginulog pripadnika 1. bVP je došao na vrata da ih obavjesti o pogibiji, da izjavi saučešće i pomogne oko sahrane.

  UGLJO, brate , ni jedan moj teren ili akcija, ni jedno smrzavanje, nikakav strah ili očaj, nikakva hrabrost moja... nije NIŠTA spram onog što si ti prolazio... HVALA!

  Pozdrav svim borcima Vojske Rrpublike Srpske!!!

  MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!!!
  1kk - 98379 - 15.12.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (14)

  Monografija 1.bVP 1.KK (10)


  SJEĆANJE

  Ni sad nisam siguran ko je prvi poveo pjesmu... Sinoć sam je čuo poslije dugo vremena... Pjevao je i kao te zime... Zatvaram oči i čujem... Suza krenu sama... Nije me sramota da priznam.

 • "OJ KRAJINO, NOĆAS SI DALEKO..."

  Ne da se puca, nego gori i nebo i zemlja, dugi pa kratki rafali, eksplozije bombi, tromblona, granata... Neprijateljska artiljerija slaže granate i ispred i iza našeg položaja, ali nas promašuje, za sada. Istresam već četvrti okvir puške rafalno, tanke grančice jelika ispred mene padaju kao da ih mačetom siječem. Vičem Džoniju (Nikola-Nidžo-Džoni) da mi brže dodaje okvire. Prebacujem na jedinačnu paljbu jer Džoni ne može brzo da puni okvire. Naime, oba palca na rukama su mu se rascjepila po dužini, sto od hladnoće, što od nedostatka vitamina. Zavoji na Džonijevim prstima polako propuštaju krv, koja mi, ZAČUDO nije crvene boje.

 • "OJ KRAJINO, NOĆAS SI DALEKO..."

  Pjevam koliko me grlo nosi i pucam. Pratim poludesno od sebe na nekih pet metara oblak od barutnih gasova, a Mirka nišandžiju na 84-vorci vidim kao kroz maglu. Rafali kratki ali ubitačni. Vidim i Acu pomoćnika kako spaja preostale redenike, za ovu zvijer što prosto guta municiju. Tako lako.

  Peđa, naš vodnik, nešto dovikuje. Ne čujem ga, ali znam šta misli."

 • "Štedi municiju" - govorim sam sebi - "na ova dva metra dubine snijega niko ti je donijeti ne može... i neće!!!"

 • OJ KRAJINO NOĆAS SI DALEKO...

  Još jače pjevam i pružam ruku iza leđa po novi okvir ali ga ne mogu opipati jer ga Džoni ne dodaje. Okrećem se i vidim Džonija gdje nepomično leži na snijegu. Priskače Dok (naš sanitetlija, inače propali student medicine) pa okrećemo Džonija na leđa. Svi nosimo bijele kamuflažne uniforme skrojene od NATO padobrana kojima se spušta humanitarna pomoć neprijatelju. Ponekad Srbi zeznu NATO pa oni izbace pomoć na pogrešno mjesto, a poneki padobran zaluta pa padne na našu stranu. Prvoklasni materijal koji ne propušta vlagu. Gledamo Džonija i ne vidimo ranu... Lupam mu šamar, jedan, drugi, treći..."

 • "Udari još jednom i najebati ću ti se mame!" - dolazeći sebi reče Dzoni. Galamim na njega da se pretvara, a on ćuteći počinje da puni novi okvir. Zavoji na Džonijevim prstima propuštaju krv koja polako natapa snijeg. Opet gubi svijest. Zovem Doka koji je već krenuo do nekog drugog koji je ranjen. Čujem kako ga zovu, i pored silne pucnjave i granatiranja.

 • "OJ KRAJINO NOĆAS SI DALEKO...

  Okrećem se, pucam i pjevam. Još jače pjevam i krajičkom oka gledam kako Dok skida desnu Džonijevu čizmu.

 • "Jebo mater svoju, koji sretnik" - pomislih - "Popušio je metak kroz stopalo, lijepa izlazna rana, vrlo mala, gotovo neprimjetna. Čak mu je i čizma čitava, gumeni đon, NATO kvalitet je to... Humanitarna pomoć."

  Dok mu previja stopalo i palčeve na rukama. Džoni dolazi sebi, a Dok ga podjebava riječima:

 • "Brate sa ovom ranicom, od mene ni poštedu nećeš dobiti."
 • "Ko te jebe!" - Džoni nešto ljutito odbrusi Doku, meni nerazumljivo.
 • "Popij vode ili još bolje jedi snijeg da malo namiriš tečnosti u organizmu. Biće to dobro, ne sekiraj se!" - reče Dok Džoniju i pretrči sagnut kroz prtinu do onog ranjenog.

 • "OJ KRAJINO NOĆAS SI DALEKO...

  Pucam, pjevam i smijem se. Ludilo. Ispred mene, iz snijega, na nekih pedesetak metara "izranja" nešto što liči na čovjeka.

 • "Alahuekber, alahuekber...Oj Krajino noćas si daleko..."

  Čudno izgleda ta spodoba, ispod pojasa bijel, a iznad crn. Spodoba "zaranja" i nestaje u snijegu...

 • "Oj Krajino... Alah... Oj Krajino..."

  Nišanim i čekam ga da opet "izroni". Adrenalin udara, usta su mi suva, rado bih zapalio duvan...

 • "Alahueber...Oj Krajino..."

  Spodoba odjednom "izranja" još bliže našem položaju, ne jedna više njih... oklijevam... STRAH. Više ne čujem pucnjavu i granatiranje, samo Alahuekber, a ja pjevam "OJ KRAJINO" još jače, "NOĆAS SI DALEKO..."

  Rafal dugačak, spodobe padaju, pa ustaju, pa opet padaju... Zapucah i ja. Peđa baca jednu, pa drugu bombu. Ne čujem eksplozije ali ih vidim. Praznim okvir puške u ništa... ili nešto. Vidim krvave tragove u snijegu gdje su "izronile" one spodobe. Alahuekber postaje sve tiše i tiše. OJ KRAJINO NOŠAS SI DALEKO nadjačava sve zvukove!

  Odjednom tišina. Čuje se poneko repetiranje oružja i metalni zvuk zamjene praznog okvira u pušci. Čuje se i glasna komanda: "PREKINI!!!"

  Okrećem se i vidim Džonija blijedog kao krpa, ali nasmijanog.

 • "Odjebali smo ih" - kaže.
 • "Jesmo!" - rekoh - "daleko im kuća".

  Čujem Doka kako traži ćebe jer nije bilo nosila. Vodnik Peđa je protresen eksplozijom granate koja je pala vrlo blizu njega, ali je upala u duboki snijeg pa ga nije ranila, samo istresla iz gaća, sto bi mi rekli. Ponovo krece pjesma:

 • "OJ KRAJINO NOĆAS SI DALEKO...

  Gori Markovac i skakaonica... Gori i jebeni Babanovac... od pjesme! Čula se pjesma i u Banja Luci tad... vjerujem.

 • "OJ KRAJINO NOĆAS SI DALEKO!!!"

  ***


  Nakon akcije Septembar '93. dio oficira, podoficira i vojnika iz 1. bVP 1KK je "nagrađen" prekomandom u druge jedinice VRS. Mene i grupu bivših vojnih policajaca je zapala Interventna četa Druge krajiške motorizovane brigade tzv. "Damirova" četa.

  Kada se Interventna četa 2. Kmbr popela na Markovac, tamo smo zatekli samo 1. bVP, koji je bio brži od nas u posjedanju položaja jer su došli direktno iz Banja Luke a mi iz 2. Kmbr smo stigli iz Šamca, nakon cjelonocne vožnje autobusima.

  Ipak, bilo mi je drago što sam opet u govnima do guše sa "mojim bivšim bataljonom" a ovim svojima iz Druge krajiške sam rekao:

 • "Momci , najebali smo, ovi moji bivši se ne povlače sa položaja!"

  Tako je i bilo. Iskreno i nismo se mogli povući. Kuda se i kako povlačiti kroz snijeg dubok preko dva metra? Nikuda i nikako, ostani gdje jesi i kao u onoj pjesmi "grizi metak bejbi" tj. pjevaj "OJ KRAJINO NOĆAS SI DALEKO."

  Peđa vodnik se nikad nije vratio u Interventnu četu 2. Kmbr. Morao je ponovo da uči da govori, jede, hoda... Sreo sam ga 2003, zamuckuje kad govori, ali je uglavnom dobar. Dok je završio faks, teško onome ko mu dopadne šaka, najebao je. Džoni , Aco i Mirko su vani... nismo se sreli od završetka rata. A ja? Tu sam više-manje...

  Na Markovcu nas je napala jedinica za brza dejsta, od onih koji su trebali čuvati mir, kao da smo u Africi bili... Sve nadrogirani crnci... bar po nađenim ostacima... plaćenici... psi rata.

  Monografija 1. bVP 1. KK - Isječak iz ratnog dnevnika - strana 219.

  Oko 13 časova komandantu 1. bVP javila se jedna četa iz sastava 2. krajiške brigade koja je došla u pomoć snagama na Markovcu. Neprijatelj je istog dana, na objekat Markovac napadao u vremenu od 16 do 19 časova, bez izgleda na bilo kakav uspjeh. U toku napada neprijatelja sa položaja čete iz Druge krajiške brigade čula se pjesma "OJ KRAJINO NOĆAS SI DALEKO"!!! Ovo je nešto jedinstveno i neponovljivo!!!

  Ja ću dodati NENADJEBIVO!!!

  Pozdrav svim borcima Vojske Republike Srpske!
 • 1kk - 98249 - 27.11.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Monografija 1.bVP 1.KK (9)


  isječak iz monografije

  A poslije? Dok traje rat i dok su krv, rane i smrt svakodnevica, borac ima samo jednu želju iskazanu kroz misao "da sve ovo prođe i živ ostanem!" A kada sve prođe, misli se uskomešaju, pitanja i nedoumice se množe, šta, kuda, sa čim i kako dalje?

  Tako je i sa nama bilo. Dok smo išli iz borbe u borbu, većini nas je OSMIJEH I VEDAR DUH KRASIO LICA. Čak i u najtežim trenucima, kada smo gubili najbolje među nama, imali smo nadu i vjerovali u bolje sutra, što je vidljivo iskrilo sa lica prekaljenih ratnika.

  Na zapadu Otadžbine, skoro tamo odakle smo i krenuli, dočekasmo kraj rata, dočekasmo slobodu i mir. I umjesto dodatne doze sreće, lica nam postadoše zamišljenija, pogledi iz suzenih očiju nekako neveseli, riječi sve rijeđe. Svi se povukli u sebe, biju neke nove životne bitke, traže odgovore na buduće akcije, a rješenja ni na viditku. Izgubljena ognjišta i kućni prag, česti gubici najmilijih, ugašene fabrike i radna mjesta, nedostatak vizije i nebriga onih pod čijim vođstvom TAKO SRČANO STVARASMO REPUBLIKU, satra u nama ono malo preostale snage i želje za novim početkom.

  O sudbinama i tužnom kraju nekih od nas pričaćemo nekom drugom prilikom.

  Na ponos VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE, jedan broj nas odluči da i dalje ostane u slobodarskom stroju i da u miru doprinosi opstanku, rastu i razvoju svoje Otadžbine. I ponovo oživi Bataljon Korpusne policije. Kao i u ratu, sada u miru, jednako časno je bilo rulovoditi tom jedinicom. Nove zadatke su primali i izvršavali jednako odgovorno i požrtvovano kao i one ratne. Bili su ponos svih nas. ZA TO SU BILI ROĐENI. Uz njihovo ime ide SLAVA I BESMRTNOST.

  Još kada bi toga bili svjesni gospodari naših sudbina i dobrim nam makar malo uzvratili! Mi nikada nismo tražili previše, prije svega ništa tuđe i što nam ne pripada.

  Načelnik uprave bezbjednosti GŠ VRS
  Pomoćnik MO i Načelnik sektora za bezbjednosno- obavještajne poslove
  Komandant 1. bVP 1KK VRS
  general - major Dragomir Keserović , prof. dr
  1kk - 98119 - 13.11.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (3)

  Monografija 1.bVP 1.KK (8)


  Isječak iz monografije

  STIGLA KORPUSNA

  Momci sa bijelim opasačima uvijek su tamo gdje se osjeća miris smrti...

  Iznenada podmetnu mi se prvi trag jeseni pod nogu i umalo ne padoh okliznuvši se na vlažni, žuti list. Razjapljenih čeljusti urliknu u meni spoznaja o petoj ratnoj jeseni. Nevjerica i kao dijete računam na prste: '91., '92., 93., '94. i evo je '95. Umjesto zreline i ploda oči mi kupe samo bol, i to onaj usputni a beskrajni...

  Svi Rašini momci... ili Bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa ili, kako se to šapatom na linijama kaže, kada oni dođu... stigla Korpusna. A Bogami je i stizala tamo gdje je valjalo na strašnom mjestu postojati. Sretali smo ih često, ali uvijek tamo gdje je opstanak srpske zemlje mjerio prolivenom krvlju, tamo gdje je život kao životinja osjećao blizinu smrti i bio zbijen u ćošak. Stigla Korpusna... kao početak pobjede, početak bitke, kraj našeg neuspjeha i početak nove pobjede. Sretala sam ih često, ali uvijek na onoj tankoj žici gdje se život otima od smrti i bježi u postojanje od krvavog ponora. I sve to će se jednog dana zvati istorija koja će kazati da su ovi momci učestvovali u svim velikim bitkama i pobjedama Prvog krajiškog korpusa VRS...

  Koridor ljeta 92. godine. Datum je ostao ubilježen u ratni dnevnik kao dan kada su se u Živkovom polju u Posavini sreli ljuti Krajišnici i Posavci. Pričam o operaciji Koridor, i o onom danu nad danima kada su se dozivali kroz vlati visokih trava, jedni i drugi i pitali: Ko je to tamo... Tišina, nevjera i konačno radost od koje bi i naša planeta mogla da stane. Srela se naša Korpusna i borci Posavskih brigada, da kažu ovom narodu- biće kiseonika.

  Derventa, vrijeme kada su u ustaškim kazamatima na Rabiću umirali Srbi, a korpusna dolazila do mosta i vraćala se... Proboj za probojem.

  Smrt u zoru
  Kostreš... noć kada je trebalo začepiti liniju. Haos i ništa drugo. Rašo kaže "odoh po pojačanje, a onda ostajem da poginem sa vama."

  Kolibe... kao kletva, kao velika smrt. Tamo ih je ostalo 16. Ostalo kažem, a i danas su osmijehom na nekom punktu, u nekoj bici...

  Gradačac... ono krvavo jutro kada je ON, ranjeni borac Bataljona korpusne policije, do zore dozivao svoje ratne drugove koji nisu mogli da ga izvuku na petnaest metara od neprijateljskog rova. U zoru je umro. Ime mu znaju dobro i pamte to jutro kao veliku ranu koja uvijek prokrvari kada se sretnu dva ratna druga iz Korpusne.

  A poslije toga oslobođen je Brod. Od Dervente do Broda cijela vječnost prekrivena granatama, noćima... bitkama vođenim na deset metara udaljenosti od neprijatelja. Na Jajcu su mi pred ulazak u grad dali žutu dunju, a u gradu pjesmu i poklič...

  Preskačem neke bitke i pričam o operaciji "Sadejstvo" o svom ratnom drugu koji je nakon ove operacije krvavih žuljeva tri puta posrtao dok smo mu pomagali da se popne na osmi sprat nekog nebodera u Brčkom.

  A prije toga je ponovo bilo Orašje i Koridor i neka posavska dosadna magla, karte i preprženi hljeb... I onda mi pada na pamet pada Maglaj, pa Kanatova kosa... tamo kada su "radili" sa 16. krajiškom brigadom...

  Ljeto ratne '94. Sreli smo se na Ozrenu, pa na Srbobranu i ponovo na Ozrenu. Oko 50 dana su tada bili bez odmora...

  Autor: Krajiški vojnik, avgust '95. godine
  1kk - 97825 - 08.11.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (3)

  Monografija 1.bVP 1KK (7)


  Isječcak iz monografije

  Bili smo skromni, casni i jaki, to smo i danas...

  Pisati o 1. bVP , mojoj prvoj četi , znači buditi uspomene. Uspomene na jedno teško vrijeme, vrijeme smrti, stradanja i muke, a sa druge strane uspomene na prijateljstva, zajedništvo i osjećaj pripadnosti koji će trajati do kraja mog života. Pripadanje 1. bVP 1KK budi u čovjeku ponos, na svoje saborce, ponos na, nažalost izginulu mladost, pripadnike našeg bataljona. Svaka prolivena kap krvi pripadnika bataljona je još više učvršćivala to zajedništvo i spremnost da se žrtvuje ili rizikuje vlastiti život za svog saborca i prijatelja.

  Bataljon je prošao kroz teške borbe, naravno i moja četa kao kičma tog bataljona, obavljao zadatke širom zone odgovrnosti 1KK i iz svih tih borbi je izašao čista obraza i visoko uzdignute glave. Časno i pošteno smo vojevali svoje bitke. Od početka do kraja. Mnogi su u toku, a i poslije rata pokušavali da ocrne našu jedinicu. Nisu u tome uspjeli. Nisu ni mogli. Ono što je bataljon postigao u ratu, a posebno broj poginulih i ranjenih, govorili su više od riječi. Umjesto riječi govorila su naša djela. Kada razmišljam o bataljonu vojne policije kao fenomenu, moram priznati da mislim da smo imali i malo sreće. Sreće u smislu da se u datom trenutku, na datom mjestu našla jedna grupa ljudi koja je isto razmišljala, imala zajednički cilj i išla ka tom cilju. Od vojnika do komandanta jedinice. Svi su disali jednim plućima.

  Druga stvar je mladost. Od vojničkog preko komandirskog do komandnog kadra. Svi su bili izuzetno mladi ljudi. Neopterećeni svakodnevicom, čista srca i duše, bez ikakvih skrivenih poriva i namjera. Mladi i ludi. Ne znam da će se ikada ponoviti jedinica kakav je bio 1. bVP. Svim srcem se nadam da za tim nikada neće biti potrebe. Ali znam i da i sada, 25 godina od završetka rata, svi mi, pripadnici 1. bVP 1KK, smo spremni u svakom trenutku ponovo stati u odbranu svoga. Uprkos poslijeratnim nepravdama, uprkos svemu.

  Iako smo sada svi stariji, sredovečni ljudi, osmijesi i sreća pri zajedničkim susretima na dan jedinice 11. septembra govori sve. Povezani smo nekim nevidljivim nitima. Vezani i ponosni na sebe i svoju jedinicu. Da li smo svom narodu svoju mladost, dijelove tijela, krv i živote. I NIJE NAM ŽAO. Čuvali i sačuvali smo svoju nejač. Bili i ostali, bez imalo lažne skromnosti, jedni od najboljih koje je naša vojska imala. Jedinica kojom se ponosimo i kojom se ponosi naš narod. I treba da se ponosi.

  Dok smo živi čuvaćemo uspomenu na tu jedinicu i njene pripadnike. Kad nas više ne bude, tu će ulogu preuzeti istorija i srpski narod. Živi i živjeće ova jedinica. DOVIJEKA.

  ZASLUŽILA JE TO!!!
  Stariji vodnik D. B.
  1kk - 97389 - 22.10.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (3)

  Monografija 1.bVP 1.KK (6)


  Isječak iz monografije

  ...da se vratim na taj 20. mart. Snijeg na Markovcu viši od 2 metra, linije odbrane ne postoje, gdje je neprijatelj ne znamo. Idemo naprijed dok ga ne sretnemo. U tom kretanju nalazimo vojničku opremu, naoružanje i municiju koja je ostala iza vojnika pješadije koji su se povlačili. Rašo naređuje da se zadržimo na dostignutim linijama i spremimo za odbranu...

  Nije me bio strah , zauzimam zaklon iza jedne ogromne jelike, čistim snijeg i tražim oslonac za svoj mitraljez. Bio je tu i moj drug Teša, kome vjerovatno i život dugujem. Noć duga, pogled u pravcu neprijatelja. Ništa se ne čuje osim vjetra koji zviždi kroz jelike. Ne znam ni kada ni kako ali sam zaspao. Valjda me stigao umor, a i hladnoća jer sam iz Banjaluke došao slabo odjeven, nespreman na ove uslove. Šta ćeš, bila žurba... I tako, ne znajući, san me prevari i ja utonuh u dubok san. E šta je dalje bilo , ja ne znam. Znam da sam se probudio poslije tog sna u toploj bolničkoj sobi. Poslije su mi ispričali šta se desilo.

  Negdje pred zoru Rašo je odlučio da nas zamjeni sa dijelom vojske koji je bio u rezervi na Babanovcu kako bismo se odmorili. Do mene je došao moj Teša i budio me. Ja sam mu navodno rekao:

 • "Kud me zoveš od ovako topla šporeta?"...
 • "Kakvog šporeta, budalo jedna, budi se, stiže smjena".

  Teša misli da ga zavitlavam, ali i on onda zaključi da nešto nije u redu. Budan čovjek, gleda u mene, a priča nešto o šporetu i toploj vatri, šta je to sa mojim Jeftom...

  Poslije liječenja, doktor je rekao da me može osloboditi daljeg učešća u ratu. Ma, kakvo oslobađanje IDEM SVOJOJ BRAĆI, SA SVOJOM BRAĆOM DO KRAJA. Tako je bilo. Ostao sam sa njima do zadnjeg dana. Odlikovan sam Srebrnom medaljom za hrabrost... Vojnik J. M.
 • 1kk - 97279 - 03.10.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Monografija 1.bVP 1.KK (5)


  Isječak iz monografije - sjećanja

 • "Na tavanu kuće našao sam knjigu..."
 • "Šta to čitaš?" pita me Oliver dok drema pokraj mene na podu razvaljene kuće u razvaljenom selu.

  Mnogo godina kasnije pitaju me Oliverovi roditelji i sestra da im ispričam o čemu je Oliver govorio poslednjih dana svog života. Preživeo je četrdeset dana zarobljeništva, svega su ga od batina polomili, nekoliko puta na streljanje izvodili, a on mi je to pričao veselo kao da govori o srednjoškolskoj eskurziji na Bled ili Bohinj, recimo.

  Par dana nakon što je razmenjen vratio se u jedinicu. Skakao je noću , naslanjao se na zid, pričao, vikao, smejao se i plakao. Nakon što zaspi, sklanjali smo oružje što dalje od njega. Imao je 19 godina kada se njegova prečista duša preselila u bolji svet.

 • "Fiiijjjjjjuuuuuuu"

  Nikada nismo znali da li pada granata ili Zlaja zajebava. Umeo je da oponaša zvuk granate zviždukom, i to je radio u jebeno teškim situacijama. Zavuče se iza drveta i krene zviždati. Psovali smo ga na sav glas. Koristim ovu priliku da mu se izvinim. Nosonja, koliko sam te psovao još sam te više voleo.

  I ovako bih mogao na hiljade strana napisati, ali sve što bih napisao moglo bi stati u jednu složenu rečenicu:
 • "Ako nasmijan predam dušu Gospodu, to će biti zato što ću ponovo stati u stroj, tamo gdje mi je mesto, poslednji među najboljima."

  Vojnik korpusne S. M. Beograd
 • 1kk - 97253 - 27.09.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Monografija 1.bvp 1KK (4)


  Isječak iz Ratnog dnevnika-nastavak

  Već 25.08.1992. godine 1. bVP dobija novi zadatak: izvršiti napad na brdo Kostreš iznad Dervente zajedno sa jedinicama 27. mtbr, 11. Dubičkom brigadom, četom tenkova i jednim vodom Vojne Policije iz 16. krajiške motorizovane brigade.

  Na zadatak se krenulo u 11:00h, a na polaznu liniju se stiglo u 13:00h. Jedinice su u napad krenule u 13:30h u vrijeme kada je vršena podjela hrane kod neprijatelja. Nakon podilaženja, na neprijatelja je otvorena snažna pješadijska vatra, a istu je podržavala artiljerija TG-3. Neprijatelj je bio zatečen ovakvim napadom, tako da je bio prinuđen da u neredu napusti svoje položaje.

  To je omogućilo 1. bVP da izbije na brdo Kostreš i zaposjedne planirane položaje. Cilj je dostignut za 1h i 30 minuta. Kada se uzme u obzir nepovoljan teren u odnosu na neprijatelja, tim samim je i uspjeh značajniji. Neprijatelj je iz pravca Babinog brda, Bijelog brda, Broda i Hrvatske otvarao artiljerijsku vatru na naše položaje. Takođe, neprijatelj je u napad uputio svježe snage iz Bosanskog Broda, jačine jednog bataljona, motornim vozilima, ali je kolona primjećena od strane naše artiljerije i naših snaga kod crkve na Kostrešu. Artiljerija TG-3 nanijela je veće gubitke ovoj koloni koja je bila neupotrebljiva za dalja borbena dejstva.

  U periodu od 15:00 do 22:00h na položaje jedinica na Kostrešu palo je između 2000 i 2500 granata. Sutradan je oslobođeno i Bijelo brdo, čime su stvoreni povoljni uslovi za konačno oslobađanje Bosanskog Broda. U toku izvođenja borbenih dejstava 1. bVp je imao gubitke:

  1 poginuli i 32 ranjena , od toga 6 teze. Poginuo je porucnik P. R. a ranjen je komandir 2čVP porucnik Z. Z.

  Za ispoljeno zalaganje i hrabrost u borbi, 1. bVP je pohvaljen od strane komandanta TG-3 pukovnika Slavka Lisice.
  1kk - 97193 - 21.09.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Monografija 1.bvp 1KK (3)


  isječak iz ratnog dnevnika- nastavak

  Desetog jula 1992. godine , kapetan P. M. prešao je rijeku Bosnu sa zadatkom vršenja pretresa terena od zaostalih muslimansko-hrvatskih snaga koje su se prebacivale preko rijeke u pravcu Odžaka. Ispred grada Odžaka, odnosno c. Modrički Lug, neprijatelj je postavio zasjedu u koju je ušao kapetan P. D. sa nekoliko vojnika prilikom čega su poginuli kapetan P. M. i vojnik B. G., a više vojnika je ranjeno. Po saznanju za ovaj događaj, komandant 1. bVp je poslao svog zamjenika sa jednim odjeljenjem vojnika sa zadatkom da sagleda stanje i izvjesti komadanta o zatečenom stanju. Nakon sagledavanja situacije zamjenik komadanta odlazi na Duge Njive odakle je izvjestio komadanta o zatečenom stanju i preduzetim mjerama i predložio da se za dalja dejstva angažuje cijeli bataljon.

  Dana 11. 07. 1992. godine u s. Živkovo Polje, došao je drugi dio bataljona iz Banja Luke. Odmah se pristupilo izviđanju i pravljenju plana za napad i oslobađanje s. Modrički Lug i grada Oždaka. Dvanaestog jula je padala sitna ljetna kiša a bilo je i magle, 1. bVP ojačan istim jedinicama kao i za proboj koridora, krenuo je u napad u 08:30 h. Jedinica je uspjela potisnuti neprijatelja iz Modričkog Luga i napredovati do ulaza u grad Odžak. Na ulazu u grad Odžak je zarobljen jedan bestrzajni top i dva mb 82mm. Neprijatelj je bio dezorjentisan, u rasulu , tako da je do 18:00h oslobođen grad Odžak zajedno sa užom okolinom. U ovoj akciji lijevi susjed naše jedinice bila je Dubička brigada, a desni laka brigada iz Laktaša.

  Pripadnici 1. bVP su sa zgrade Opštine Odžak skinuli zavezane hrvatske i muslimanske zastave. Tokom oslobođenja grada, iz fiskulturne školske sale oslobođeno je oko dvjesta zatočenih Srba.

  Trinaestog jula 1992. godine, nastavljen je napad oslobađavanjem Posavske Mahale, a reakcija hrvatskih snaga bila je neselektivno granatiranje sa položaja u Hrvatskoj. Uprkos pojačanom otporu, 1. bVP je nastavila napad ka Novom Gradu koji je branila jedinica iz Rijeke. Žestoka artiljerijska i pješadijska razmjena vatre trajala je oko dva sata, poslije čega se hrvatske snage povlače u pravcu Dubičke brigade i prelaza preko rijeke Save, a 1. bVP ulazi u Novi Grad i izlazi na desnu obalu rijeke Save. U Novom Gradu oslobođeno je oko 700 Srba koji su upućeni prema Odžaku iz bezbjedonosnih razloga jer je neprijatelj vršio artiljerijsko gađanje iz Hrvatske sve do 22:00h.

  Dana 15. 07. 1992. godine 1. bVp je dostignute položaje predao Laktaškoj brigadi i vratio se u garnizon Banja Luka.

  Pozdrav Zoranu Posavina-Odžak Svi na Referendum sa istim ciljem. Zivjela Republika Srpska!!!
  1kk - 97131 - 16.09.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Monografija 1bvp 1KK (2)


  Isjecak iz ratnog dnevnika -nastavak

  U toku večeri , 1bVP je dobio zadatak za dalji napad sa linije: desno s. Čardak, lijevo Živkovo Polje, na pravcu s. Čardak-ekonomija Filomena- željeznička stanica u selu Tarevac- desna obala rijeke Bosne. Napad je počeo 27. 06.1992. godine u 05:00 h nakon čega se stiglo, bez značajnijeg otpora neprijatelja, do upravne zgrade ekonomije Filomena gdje je pružen značajniji otpor. Isti je slomljen, a neprijatelj je nastavio sa povlačenjem prelaskom komunikacije Modriča- Šamac. Željeznička stanica u s. Tarevac oslobođena je oko 17:00h, a na desnu obalu rijeke Bosne izašlo se oko 18:30 h čime je izvršen dobijeni zadatak.

  U toku noći dobijen je sledeći zadatak, produžavanje napada pravcem Modriča- s. Garevac- s. Bosanski Miloševac. Dvadeset osmog juna 1992. godine napad je produžen dobijenim pravcem. Neprijatelj je pružio otpor u s. Tarevac i s. Garevac. Angažovanjem voda tenkova i jedne prage otpor je slomljen, a neprijatelj je gonjen ka s. Bosanski Miloševac. Na desnu obalu rijeke Bosne stiglo se oko 17:00 časova gdje su zaposjednuti položaji za odbranu.

  Oko 22:00h iza naših leđa čula se pucnjava nepoznatog prijekla. U cilju rasvjetljavanja novonastale situacije u pravcu pucnjave upućen je 1/1 cVP i jedan BOV M86 sa zadatkom izviđanja. Komandir je izvjestio da vatra potiče od pripadnika TO Bosanski Miloševac. Isti su prihvaćeni i raspoređeni na našem desnom krilu prema gradu Šamac. Oslobađanjem s. Tarevac, s. Garevac, s. Bosanski Miloševac OTVOREN je ASFALTNI PUT za koridor. Jedinica je ostala na dostignutoj liniji do 01. 07. 1992. godine, kada ju je smijenila brigada iz Prnjavora.

  U ovoj akciji 1. bVP je imao 3 ranjena vojnika. Dana 10.09.1992. godine na VMA Beograd, od zadobijenih rana preminuo je vojnik C. D.

  Poslije završetka ove akcije veći dio 1. bVP je vraćen u garnizon Banjaluka na odmor, a manji dio bataljona je ostao u s. Živkovo Polje da izvršava vojno-policijske zadatke.
  1kk - 97113 - 13.09.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (6)

  Monografija 1. bvp 1KK


  Isječak iz ratnog dnevnika 1bVP 1KK

  Jedan od najslavnijih zadataka u kojima je 1. bVP učestvovao je svakako akcija "Koridor 92". Na ovom zadatku bataljon je angažovan kao svježa snaga i rezerva komandanta 1. KK. Zadatak je dobijen 24/06/1992. godine. Na zadatak se krenulo oko 11:00 pravcem Banja Luka - Prnjavor- Vučijak - Stanovi - Rudanka - Duge Njive - Živkovo Polje gdje je jedinica stigla oko 16h. Tu je jedinica i zanoćila.

  Dana 25/06/1992. godine izvrseno je izviđanje i definisan plan napada. Prvi bVP je napadao sa linije, lijevo ekonomija Filomena -desno , šuma u selu Živkovo Polje, pravcem Živkovo Polje-selo Čardak-selo Miloševac. U napad se krenulo 26/06/1992. godine u 05:00h. Glavni pravac napada bio je podvožnjak na pruzi Modriča - Gradačac- s. Čardak. Na ovom pravcu napada 1. bVP je pridodat vod tenkova iz 1. oklopne brigade, jedna praga kojom je raspolagala TO sela Živkovo Polje i jedan vod pionira iz Inžinjerijskog bataljona 1. KK.

  U napad se krenulo u odjeljenskim kolonama zbog opasnosti od nailaska na minska polja. Na početku samog napada izvršeno je razminiranje minskog polja u rejonu podvožnjaka a potom se krenulo potokom u pravcu s. Čardak. Kada se neprijatelju prišlo na nekih 80 do 100 metara, ručnim bacačima, osama i zoljama napadnuta su tri rova u neprijateljskoj liniji odbrane nakon čega se krenulo u pješadijski napad.

  Linija odbrane neprijatelja je probijena oko 13:30h, nakon čega se neprijatelj povlačio u pravcu s. Čardak pružajući sporadičan otpor. U toku gonjenja neprijatelja oko 15:00h čula se jaka vatra sa zadnje strane sela Čardak, nama nepoznatog porijekla. Nakon izvještavanja komande Taktičke grupe ispostavilo se da ta vatra potiče od snaga Istočnobosanskog korpusa VRS. Oko 16:30 h došlo je do SPAJANJA 1. bVP sa ovim snagama u selu Čardak i selu Živkovo Polje čime je Koridor SPOJEN i izvršeno spajanje Republike Srpske Krajine i zapadnog dijela Republike Srpske sa istočnim dijelom i dalje sa maticom Srbijom.

  Živjela Republika Srpska i pozdrav svim borcima Vojske Republike Srpske.
  prepiska - 97111 - 13.09.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (3)

  Monografija 1bvp 1KK


  Zainteresovani za kupovinu monografije neka mi se jave na mail kartum7193Žyahoo.com
  1kk - 97087 - 07.09.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Monografija 1. bvp 1KK


  "Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško." - major Tepić

  Prvi bataljon vojne policije je jedna jedinica 1. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske koja je dobila dva odlikovanja od predsjednika Radovana Karadžića i to: 1. Orden Nemanjića - koji se dodjeljuje vojnim jedinicama i pripadnicima VRS koji su se istakli junačkim podvizima u oružanoj borbi i predstavljaju naročit primjer junaštva.

  2. Medalju Petra Mrkonjića - koja se dodjeljuje vojnim jedinicama koje su u oružanoj borbi ostvarili više podviga i odlučujuće doprinijele pobjedi nad neprijateljem.

  Komadanti 1. bvp 1. KK

  1. potpukovnik Radoslav Lakić, komadant bataljona 1. bvp do kraja 1993. Komandovao je i IDO 1KK kao i 3. srpskom brigadom. Kao komandant brigade zarobljen i streljan od strane hrvatske vojske na prevoju Mliništa, opština Glamoč 1995. Odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde trećeg reda.

  2. General-major Dragomir Keserović, komadant bvp u 1KK i IBK, načelnik štaba 1KK , načelnik uprave bezbjednosti. Odlikovan Ordenom Miloša Obiliša i Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog reda.

  3. Pukovnik Nikola Rasuo, načelnik resora vp u GnS VRS, komadant 112. mtrb VRS. Odlikovan Karađorđevom zvijezdom drugog reda, Ordenom Miloša Obilića, Medaljom za vojne zasluge.

  4. Major Dragan Talić, ranjavan, odlikovan Ordenom Miloša Obilića, Medaljom majora Milana Tepića, Zlatnom medaljom za hrabrost.

  5. Major Željko Zorić, ranjavan četiri puta u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost i Ordenom Njegoša trećeg reda.

  Gubici 1bvp u periodu 91-95

  Poginuulo : oficira 3 , podoficira 11 , vojnika 69 .
  Ranjeno: oficira 16 , podoficira 21, vojnika 269 .
  Povređeno : oficira 2 , podoficira 5 , vojnika 40 .
  Oboljelo : oficira 3 , podoficira 5 , vojnika 39 .

  Napomena postoje rekorderi u ranjavanju od po pet puta.

  I da zatvorim sa besjedom General - majora Novice Simića, komadanta IBK VRS:

 • "... ali bataljon vojne policije 1KK je nešto posebno. To je jedinica koja je shvatila odmah na početku da neće izvršavati samo policijske zadatke... Drugo, ako iko može da se kroz grad, u tom slučaju Modriču, onda su to oni bili... 1bvp je kompletna jedinica. Ako bi se gledalo procentualno 1bvp ima i najveće gubitke... oni su probili na Modriči (proboj koridora i spajanja 1bvp sa jedinicama IBK baš u Modriči '92.), i produžili su sa mnom na Odžak, a čim su to završili otišli su na Jajce..."

  Bila je to "vojska de luks" koju bi poželjela svaka pa i najsavremenija armija na svijetu!
  General-pukovnik Momir Talić, komadant 1Kk

  Pohvale za junaštvo - Prvi bataljon vojne policije i prvu izviđačku četu 1KK VRS, koje su iz pokreta iz dva pravca - Ozren i Komar , uspjeli pomoći jedinicama u dodiru, stabilizovati odbranu, preći u napad i povratiti izgubljene položaje.

  Iz Glasa Srpske , Vidovdan '94.

  VRS je imala svoje proslavljene brigade po korpusima od Hercegovine prema sjeveru i Bijeljini pa na zapad prema Krajini. Pored brigada bili su tu i neki bataljoni koji su izvršavali najteže zadatke. Neka se niko ne uvrijedi ali ću spomenuti samo one sa kojima sam imao dodira u dejstvima, što po Krajini što po Posavini: Vukovi sa Vučijaka, Peša i Panteri...

  Brigade su zauzimale liniju i istu čuvale, i slale određene bataljone na izvršenje zadataka u druge jedinice. Moj bataljon je vojevao u zoni odgovornosti Republike Srpske Krajine, 2KK VRS, 1KK VRS, IBK VRS pa čak i Drinskog korpusa...

  Monografija je napisana na 570 strana sa slikama i pratećim tekstovima. Ništa slično nije napisano i izdato, možda monografija pomogne ostalim veteranima VRS da se odluče da napišu nešto kao ovo. I naravno izdana je i zbog ovih 69 SRPSKIH SOKOLOVA koji položiše živote za Republiku Srpsku.

  Da se ne zaboravi!
 • 1kk - 97063 - 05.09.2016 : Kartum7193 Banja Lika - best (1)

  Monografija 1.bvp 1KK


  Zvanično večeras! Promocija monografije 1. bvp 1KK "Rođeni da budu najbolji..." Banski Dvor 5. septembar 2016. u 19:00 časova.
  16_krajiska - 97018 - 25.08.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Sadejstvo 93 - kraj


  "Kad se uzme trafo Banja Luka dobija struju" - ovo su bile riječi pokojnog majora Lakića, komandanta 1bvp 1kk... Pašće trafo, mora da padne...

  Da li je baš tako moralo da bude?

  Avgust sedmi 1993. godine. Ulazim na peron banjalučke željezničke stanice noseći transportnu vreću. Već su stigli neki moji drugovi. Nema šale, šutimo. Mrzovoljan sam i palim cigaretu. Prilazi mi Zims i pozdravljam se sa njim. Pušeći, brojim koliko nas je još ostalo čitavih u četi, koliko se vraća na teren. Po prvi put, iskreno, meni se ne ide. Zims, kao da mi čita misli, pokušava nekom glupom šalom da mi popravi raspoloženje. Nikako ne prestajem da razmišljam o prethodne dve sedmice, o jebenoj struji i prokletoj trafostanici. Da li je baš tako moralo da bude?!

  U tom razmišljanju skoro i ne primjećujem da mi prilaze dvije djevojke. Jedna od njih je u crnini. Prepoznadoh je, to je sestra poginulog mi saborca. Izjavljujem saučešće, jer nažalost nisam bio na sahrani. Pokušavam naći bilo kakve riječi utjehe, ali ne ide. Njen brat je bio jedini oslonac u porodici i zbog toga ona ne može da se pomiri da ga više nema. Razgovor prekida sirena voza koji tromo ulazi u peron. Pokušavam da se pozdravim sa njom, ali me ona zaustavi upitavši:

 • "Načula sam na sahrani da je brat nastradao od naših, molim te reci mi istinu!"

  Sledio sam se. Nisam bio siguran da li sam zaista čuo to pitanje ili mi se pričinjava. Pokušavam da je uvjerim kako to nije istina i objašnjavam da smo se sukobili sa neprijateljem, a Zims potvrđuje svaku moju riječ. Voz se oglašava za polazak, a ja se pozdravljam sa njom uzimajući transportnu. Osjećam njen pogled na leđima, a ne smijem da se okrenem. Ulazeći u vagon Zims me upita:

 • "Misliš da nam je povjerovala?"
 • "Nadam se da jeste"- odgovorih.

  Polako krenusmo za Doboj. Nismo bili ni svjesni šta nam se tek sprema u septembru '93!!!
 • prepiska - 96522 - 28.07.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (0)

  Monografija 1.bvp 1KK


  Molim Dzombijanera iz Bg da mi se javi na mail kartum7193Žyahoo.com u vezi monogafije 1. bvp 1KK
  krajina - 96031 - 22.05.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (0)

  O mogućnosti pada Banjaluke


  Gospodine P. Mijatovicu kao aktivni učesnik događaja oko Banjaluke na ovaj vaš komentar nemam ama baš ništa da dodam. Sve ste rekili! Pametnom je i ovo dosta.
  krajina - 96011 - 19.05.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (2)

  Gluposti oko pada Banja Luke


  Da se razumijemo, nisam baš siguran da je Banjaluka bila "procentualno najmanje mobilisan grad u RS"... Znaš li samo koliko je firmi radilo u toku rata za VRS? Primjera radi, livnica Jelsingrad prije rata nije radila ni približno kao u toku rata. Radili su toliko da su određen broj radnika digli iz penzije da postignu potrebnu proizvodnju. Zatim, tu su bili i Rudi Čajavec, TAS, Jelsingrad, Kosmos...

  Vidim da i dalje vlada animozitet između Sarajeva i Banjaluke, isto kao i za vrijeme rata. Taj DB-ovac je svom kolegi postavio pitanje za koje se znao odgovor da nažalost Sarajevo neće biti srpsko...

  Stoji činjenica koju sam ranije napisao ovdje: dva puta sam sa svojom jedinicom ostao u okruženju jer su lijevi ili desni krišom napuštali položaj a nisu bili iz 1KK već su pristigli kao pomoć od drugih korpusa VRS...
  1kk - 96009 - 19.05.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (1)

  Monografija 1bVP 1KK


  Monografija o 1bVP 1KK je spremljena za štampu, ali se još pregovara oko toga ko će je štampati. U planu je da se objavi preko 500 stranica. Ukratko, neće biti izdata prije 11. septembra ove godine, kada se obilježava 25 godina jedinice. Za taj dan je planirano okupljanje bivših pripadnika u kasarni Kozara i tad će biti i moguće doći do te knjige. Eto, to je sve što znam. Kada je ja uzmem u ruke objaviću na ovom mjestu da li je moguće nabaviti istu.
  Pozdrav
  krajina - 95915 - 08.05.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Gluposti u vezi odbrane (pada) Banja Luke


  U vezi odbrane ili pada Banja Luke navešću sledeće. Nažalost mogu konstatovati da je sve dogovoreno ranije na višem nivou. Srbi su držali više teritorije nego što im je pripadalo! Činjenica je da su predani krajevi u kojima su Srbi bili gotovo 100% zastupljeni, mislim na gradove Glamoč, Grahovo, Mrkonjić itd.

  Kao aktivni učesnik događaja dva puta su moju jedinicu ostavljali u okruženju jer su se lijevi i desni povlačili bez ikakvog upozorenja iako su naređenja bila da nema povlačenja. Te jedinice koje su bježale sa položaja nisu pripadale ni 1KK ni 2KK.

  Kraj rata i Dejton dočekah na širem rejonu Manjače, gdje smo se sukobili i sa regularnom hv i sa sa muslimanima. Ali se nismo povukli jer jedinice koje su branile taj dio su bile iz 1KK.

  O razno-raznim specijalnim jedinicama neću pisati jer ih na mom pravcu nije bilo.

  A simptomatično je to da je teritorija padala u ruke neprijatelju tamo gdje su branili neki drugi.

  Ne slažem se ni sa konstatacijom o ispijanju kafa po banjalučkim kafićima...

  Kada se gleda na te stvari, zna se da su Hrvati pretjerali u "osvajanju" teritorije mimo dogovora... Da li bi tada i Banjaluka pala, vjerujem da ne bi jer su je tad branile banjalučke jedinice!
  krajina - 95531 - 18.03.2016 : Kartum7193 Banja luka - best (0)

  Sadejstvo '93. (2. dio)


  Pozdrav svima,
  već sam opisao kako je prošla moja jedinica na tom prokletom trafou. Ali ima i nastavak!!!

  Nakon sukoba sa drugom srpskom jedinicom i prestanka pucnjave od nas četvorice koji smo završili u odvodnom kanalu dvojica su bila ranjena, jedan teže i jedan lakše. Ovoga što je teže ranjen zvaću Lepi, nije mi dozvolio da rasječem unuformu koju je tek bio zadužio nego sam mu morao skinuti hlače da ga previjem! Nažalost gadno i obilno je krvario i nisam mu nikako mogao zaustaviti krvarenje. Lepi je bio ranjen u nogu! Ovaj drugi, Krle krezavi je dobio geler u desnu podlakticu, tačnije odbijen mu je mišić. Obojica su prebačeni bvp do saniteta i preživjeli su.

  Ja nisam bio ranjen, ali mi je pancir pokupio par sitnih gelera a četvrtom, Zimsu se nije ništa desilo. Kasnije popodne, jedinica je zamijenjena nekom drugom jedinicom i ja sam se obreo u bolnici u Brckom da obiđem Lepog i Krleta i još neke ranjene momke gdje i saznajem za prave gubitke jedinice. Vidio sam Krleta i on mi reče ko je ranjen a ko je poginuo, ko je prebačen na VMA.

  Izlazim napolje i palim bog te pitaj koju cigaretu. Tog dana na parking dolazi civilno auto i dovozi nekog civila teško ranjenog-Hrvati granatirali grad a ovaj se našao na pogrešnom mjestu i ostao bez noge. Vozač vozila pita sanitetliju šta da radi sa odbijenom nogom a ovaj je uzima i baca u kantu i govori: "Moli boga da preživi." Muka mi je i ja se presavijam na stepenicama bolnice i povraćam kao nikada do tada. Ovom ludaku što dođe sa mnom, Zimsu, sve ovo je smiješno.

  Vraćamo se u kasarnu u Brčkom, ne mogu da zaspim iako sam umoran kao pas. Pakujem stvari od jednog poginulog saborca u transportnu vreću! Nisam zaspao cijelu noć i pokušavam da shvatim zašto su nas otresli sa leđa, majku mu kad su znali gdje smo. U tom sviće, tovarimo stvari u vozila i vraćamo se u bazu kod Doboja.
  1kk - 95519 - 16.03.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (1)

  Monografija 1. bvp 1KK VRS


  Pozdrav moderatoru,

  Prvo da se zahvalim na ispravljanju mog posta o sadejstvu '93. Kriminalno sam to napisao, sreća pa ovo ne čita moj bivsi profa iz srpskog jezika.

  Već sam nešto napisao o monografiji, a evo i dodatnih vijesti. Novinari koji su nekada radili u Press klubu VRS u Banjaluci su pronašli još nešto materijala koji će biti ubačen u monografiju pa se čeka obrada istog. To mi je juče e-mailom javio čovjek koji je najviše upućen i odgovoran za izdavanje iste. U štampu najkasnije ulazi za 30 dana i biće objavljena prije 11. septembra ove godine. Za tiraž se ne zna, kao ni za cijenu. Međutim, moći će se kupiti ili naručiti. U razgovoru sa ovim pomenutim čovjekom, koji je inače major VRS (bivši) a ja običan vojnik (bivši), on me je zamolio da za sada ne dajem njegov e-mail jer je previše zauzet pa ću ostaviti svoj! Neka za sada bude poznat samo tebi a ako se ko javi daj mu slobodno pogotovo ako se oglasi gospodin iz Beograda koji je već izrazio želju da kupi monografiju. Ako ne može, svejedno ti objavi e- mail valjda nece biti provokacija od druge strane.

  Hvala sto ste objavili o sadejstvu u kome sam opisao borbu sa našom stranom. Na nekim sajtovima to nisu htjeli objaviti.
  Idi na stranu - |listaj dalje|