fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kanada - 73286 - 31.08.2012 : Jovan Bosnjak Backa Palanka - best (0)

Radio sam 7 godina u Kanadi


Poštovani,
živeo sam u Kanadi sedam godina, i imao sam radnu vizu. Plaćao sam porez do zadnjeg dana. Posedovao sam i SIN broj. Napustio sam Kanadu pre pet godina i želim da tamo idem ponovo. Na koji način mi je najlekše da dobijem vizu?

Jovane,

to što si boravio u Kanadi sedam godine, ne daje ti nikakvu privilegiju da po nekom ekspresnom principu dobiješ "permanent resident" vizu. Ovo ujedno znači da moraš da prođeš kroz identičan proces kao i svi ostali.

Dobra stvar je da imaš kanadsko radno iskustvo, i ukoliko je tvoja struka deficitarna i imaš preporuke od svojih ranijih poslodavaca, imaš daleko veće šanse za vizu nego ostali. Naravno, ako ti je i jezik dobar.
forum - 73262 - 30.08.2012 : Jovan - best (0)

Pišem uredniku


Potpuna je istina da samo anonimnost garantuje uspjeh portala.

Moja velika zamjerka uredniku Tomiću je što ne objavljuje autentične postove već često radi korekciju.

Primjer je moj zadnji post gdje je originalni naslov bio "Birač i srednje Podrinje" a urednik ga je nepotrebno izmjenio, jer post je bio dug i nije samo pisano o jurišnom odredu.

Pozdrav

RE: Pišem uredniku


Jovane,

moja zamjerka tebi, ali i mnogima drugima jeste što "zaorete duboko i široko" pa dotaknete mnoge teme od Kulina Bana pa do 3. svjetskog rata, od politike pa do istorije. Ja imam problema sa takvim člancima jer ne znam gdje da ga stavim i razvrstam. Upravo zbog toga sam u više navrata molio posjetioce ove stranice da pišu "kratke članke" i da ostanu fokusirani na jedno vrijeme, jednu temu ili jedan događaj.

Veoma mi je žao što si mi zamjerio, ali tvoj članak sam stavio na novu stranicu, koju sam nazvao "VLASENICA_RAT", i tačno je da sam mu promjenio naslov jer želim da privučem i buduće posjetioci ove stranice da nastave da pišu o Jurišnom odredu Vlasenica. Znaš, Google voli naslove, a naslov koji si ti dao možda ima smisla za tebe, ali ne i za Google.

Pozdrav,
Željko Tomić
rat_vlasenica - 73234 - 29.08.2012 : Jovan - best (2)

Birač i srednje Podrinje


Jurišni odred Vlasenica, je bila jedinica koja je nastala krajem 1992. godine. Ovo je bila udarna igla tokom proljetne ofanzive na Cersku (ostaci vlaseničke opštine) i Konjević Polje (ostaci bratunačke opštine) 1993. godine.

Ova dva uporišta smatrana su se jednim od najelitnijih u tadašnjoj tzv. srebreničkoj subregiji koja se prostirala od Žepe do Snagova u zvorničkoj opštini, a od sela Sapne u zvorničkoj opštini, tadašnjeg ruba tuzlanskog okruga odnosno zone muslimanskog 2. korpusa bili su udaljeni svega 20-ak kilometara vazdušne linije.

Početkom rata u selo Konjević polje dolazi Nurif Rizvanović sa 500 mladića naoružanih do zuba, nakon jednogodišnje obuke u Hrvatskoj kod tadašnjih "Zengi".

Ovo selo je bilo direktno povezano s mrežom sela zvanih Cerska, a u koje se smjestilo i muslimansko ratno rukovodsto iz Vlasenice na čelu sa Bećom Mekanićem. Cerska je bila jako muslimansko uporište.

Tokom Božića 1993. godine, kada je palo selo Kravica, došlo je do kulminacije moći Nasera Orića, ali i očaja, prije svega, Bratunačke brigade koja se našla pred totalnim raspadom.

Naredbom GŠ VRS na područje Bratunca se dovodi kompletna jedinica "Pantera", sastavljena od boraca koji su se već odavno prekalili na Brčanskom ratištu. Panteri su bili i najzaslužnijih što je Brčko na početku rata ostalo pod srpskom kontrolom.

Ovo pišem jer treba da se zna da su jedinice iz istočnog dijela Republike Srpske zaslužne za uspostavljanje Koridora. Uz svo herojstvo i poštovanje prema Krajišnicima, vjerujem da bi se oni zaustavili kod Gradačca da nije bilo "Pantera" i njima sličnih.

Srpska proljetna ofanziva 1993. godine na srebreničku subregiju jedino je bila moguća iz pravca Vlasenice i djelimično iz Zvornika. Ove brigade su imale stabilne situacije u svojim redovima. Napominjem da je Zvornička brigada smogla snage da održi stabilnost u svojim redovima i nakon stravičnog poraza 6. novembra 1992. godine na Glođanskom brdu, kada je poginulo 126 srpskih boraca.

Jurišni odred je nastao od boraca sa područja Vlasenice i tokom 1993. godine pod vođstvom Miše Pelemiša pretvorio se u respektabilnu jedinicu koja je odlazila i na Višegradsko ratište da krpi rupe prilikom muslimanskih derneka i vojnih uspjeha na Rogatičko-višegradskom ratištu.

Tokom osvajanja Cerske i Konjević Polja u martu 1993. godine od strane jedinica iz Vlasenice, glavni teret je pao na Jurišni odred iz Vlasenice i sve zasluge treba da idu upravo njima. Veliki doprinos u uspjehu akcije dala je i podrška sa zvorničke strane uz pomoć "Pantera".

Da napomenem da je Mauzer bio Arkanovac, a naučene vještine ratovanja je znao dobro prenijeti na svoje borce.

Voljeli ih ili ne, Arkanovci su bili srpska vojna elita. Njih su se Glavaš i Osječani bojali kao guje. Priče o njihovim ratnim zločinima su navikane i samo su dio folkora muslimanske propagande. Ne mogu da kažem da ih nije bilo, jer kao u svim drugim jedinicama na sve tri strane, uvijek je bilo pojedinaca koji se u pojedinim momentima otmu kontroli.

Ipak, treba istaći da su Naser i njegovi mudžahedini bili najveći zločinci u čitavoj Erceg Bosni. Takva svirepost prema ratnim zarobljenicima, veoma često praćenu dugotrajnim patnjama, nije zapamćen na našim prostorima.

Slični zločini su se desili i u srednjem i gornjem Podrinju. Sjetimo se samo Jabuke ili Jošanice.

U jednom momentu, Jurišni odred je brojio oko 250 boraca, pa su prilikom kretanja u akciju znali zarlaukati opasno. Dao bi sve na svijetu da su oni mogli biti na nekom boku u Vozućoj u septembru 1995. godine, uz Vukove sa Drine i Specijalnu policiju. Ne bi danas po portalu Patriotske lige i Avaza bilo bajki o slavnim muslimanima na Vozućoj i slične mitomanije.

Doveli linijaše iz Prnjavora mudžahedinima na noge.

Zato će mi uvijek ostati gorčina na ovaj rat kad gledam muslimane kako likuju, npr. u vezi Vozuće, ili kada kažu da su mogli zauzeti Banjaluku...

Jer, opet napominjem, uz hroničan nedostatak ljudstva i potpunu ostavljenost na milost i nemilost od strane Srbije (naročito u 1995. godini) stvari nisu mogle biti mnogo drugačije.

Naravno, treba napomenuti da su čak i u ta najteža vremena uz nas bili časni vitezovi, rijetki dobrovoljci iz Srbije. Među njima je bio i Novak iz Beograda, koji je na ovom portalu napisao jedan odličan post o akciji na Goražde 1994. godine.

P.S. Čuo sam i ja da su Fočaci bili opasni borci.
forum - 73078 - 24.08.2012 : Jovan - best (1)

Poruka


Uvijek sam cijenio inteligentne ljude koji znaju kroz pisanu riječ da upotrebljavaju doziranu dvosmislenost, koja nije napadna i arogantna.

Željko, poruku u vidu naslova sam primio i shvatio.

Nažalost, takvi su u biti svi srpski patriotski portali.

Možeš grditi koliko hoćeš, naprimjer, Arkana da je kriminalac ili profiter ili Voju Šešelja da je loš čovjek, ludak ili Hrvat, ali ako dirneš u neke zabranjene teme o tome nema polemike nego "sikter sa portala" u fazonu ovo je sumnjiv Srbin, a možda je i balija provokator.

Navešću neke zabranjene teme:

 • kritika naše Crkve zbog nepostojanja želje da se konačno raskrsti s Karađorđevićima. Za nekoliko godina(1918) će biti stogodišnjica od stvaranja najveće srpske tamnice u istoriji zvane Jugoslavija(Lijepo jedan naš pisac reče:

 • "Stvorili smo Jugoslaviju (Mi Srbi) da bi smo se ujedinili, a ustvari smo se u njoj razjedinili. " - citat iz knjige Dobrice Ćosića "bosanski rat", a ova izjava je nastala tokom piščeve posjete Šumadiji, tačnije Topoli 1994, gdje je pisac ostao zatečen opštom ravnodušnošću Šumadinaca na patnje braće preko Drine. Tada su sankcije Srbije prema prekodrinskoj braći uveliko bile na sceni.

 • mitsko glorifikovanje generala Mladića, gdje i najmanja najdobronamjernija kritika odmah biva razapeta na Krst.

  RE: Poruka


  Jovane,

  mislim da si me apsolutno pogrešno shvatio! Naslove stavljam zbog toga što članci izgledaju ljepše.

  Moja jedina zamjerka na tvoje pisanje jeste da obrađuješ dvije različite teme u jednom članku, što meni otežava razvrstavanje postova po temama.

  Ukoliko hoćeš da znaš, apsolutno se slažem sa tobom da je Mladić bio brzoplet u donošenju nekih odluka. Njegova svojeglavost ga je u više navrata mogla koštati glave: ovo što si opisao njemu se desilo i kod Bihaća, kada mu Dudaković spasio glavu. Ista stvar se desila i na Olovu, Nišićima a možda i na drugim mjestima za koje nisam čuo.

  Generala Mladića izuzetno poštujem i mislim da je bio sposoban general, ali sam svjestan i njegovih mana. Mogao bih ti ja napisati mnogo što-šta i o GŠ VRS, gdje se našlo mnogo nesposobnih generala i oficira, dok su drugi (jako sposobni) morali da napuste VRS.

  Veliki sam poštovalac Šešelja i njegovog djela, posebno otkako je otišao u Hag!

  Mislim da si ovaj put naslov pogrešno razumio! Ipak, najviše mrzim one koji kritikuju sve, a sami nemaju ništa da kažu. Takođe misim da naša ekstremna negativnost može da škodi više i od one neprijateljske. U životu treba biti umjeren, a pogotovu u pisanju jer nas "teške riječi" mogu ubiti, isto kao i meci u ratu.
 • seselj - 72999 - 21.08.2012 : Jovan Vlasenica - best (0)

  Samo da se zna!


  Novače shvati da je svako pisanije o 2 svjetskom ratu Sizifov posao i uzaludan trud i što je najtragičnije kod prosječnog Srbina izaziva totalnu nezainteresovanost.

  Propaganda nakon 2. svjetskog rata je učinila svoje, a šlag na tortu dadoše Vuk Drašković i sličan ološ u zadnjim vremenima - i sam sam se navukao na Vukovu "promičbu"!

  Pokušao je izvjesni Miloslav Samardžić iz Kragujevca da kroz desetine kolumni na Press-ovom portalu razbistri situaciju i da "Ravnogorsku istinu", ali je naišao na slab odziv kod čitalaca, tako da su Miloslava na kraju počeli i da ismijavaju. Ustvari, u zadnjim kolumnama se uopšte više niko ne javlja da komentariše Miloslavovo pisanije.

  Poput Voje Šešelja i ja sam vremenom shvatio svu besmislenost na istrajavanju ravnogorske monarhističke priče sve sa Karađorđevićima kao monarsima.

  Najtragičnije je što naša Crkva nikad nije učinila jasan zaokret i konačni otklon od ove "po srpski narod" pogubne familije.

  Pa Obrenovići su po zaslugama za deset kopalja ispred ovih masona. A što se tiče prvog srpskog ustanka ništa u bojevima nije zaostajao Miloš od Đorđa.

  Dok god mi urednik Tomić dozvoli pisanije na ovom portalu nikad neću otrpiti blaćenje Voje Šešelja i nečije lične frustracije tipa kritikovao je nekoga 2007. godine i zato je loš i slično. Naravno da ni Vojo nije cvijećka, ali za razliku od svih drugih srpskih lidera, on se i u praksi dokaza. Ej čovječe 10 godina trune u onom kazamatu.

  U Voćinu nisam bio 1991. godine jer sam tada imao 16 godina i stvarno sam bio premlad da tamo budem. I opet stojim na osnovu sopstvenih istraživanja pri tvrdnji da su zločin tamo napravili domaći Srbi.

  Zašto u stvari dolazi do konfuzije i lažnih optužbi protiv Vojinih dobrovoljaca? Gdje god da su išli tamo su nailazili na veliki broj domaćih Srba koji su se predstavljali kao Šešeljevci i dolazilo je do mješanja s njima. Praktično, prekodrinski Srbi su tokom rata na "NEVIĐENO" postajali Radikali a da se nisu upoznali s Vojom. Tako je na primjer Slavko Aleksić postao Šešeljevac i ovim putem ga pozdravljam i pozivam da se oglasi na ovom portalu kroz pisanije. Grehota je vidjeti da stranica "Jevrejsko groblje" zjapi prazna.

  Jovane,

  ne slažem se sa tobom da o 2. svjetskom ratu ne treba pisati. Možda se ništa neće promjeniti u glavama sadašnjih generacija, ali hoće u svijesti onih koji tek dolaze i koji su željni znanja.

  U svakom slučaju, neosporno je da naš predmet pisanja treba da budu ovi skorašnji ratovi, jer tu još nije ništa zaokruženo i definisano. Još će se mnoge stvari tu morati izmjeniti. Jednom sam negdje pročitao da treba da prođe bar 50 godina da se ohlade strasti i sazru uslovi za realno prikazivanje istorije.
  raspad_juge - 72888 - 18.08.2012 : Jovan Vlasenica - best (1)

  Tragična sudbina srpskog naroda


  Malo osećam bez veze jer ispade da polemišem sa srpskim dobrovoljcem Novakom.

  U gotovo svakom tekstu koji napisah uvijek ističem tragičnu nestašicu ljudstva kod nas, tako da sam ono malo dobrovoljaca što je dolazilo iz Srbije uvijek doživljavao s pijetetom i ogromnim poštovanjem.

  Naročito mi emocije proradiše kad si spomenuo Mostarce (bez njih se Nevesinje nikad ne bi moglo održati) i njihovu tragičnu sudbinu posle rata i definitivni rastanak s Mostarom i ognjištem.

  Nešto poput sudbine sarajevskih Srba.


  Od devedesetih pa do sada u meni se stvorila velika antipatija prema dinastiji Karađorđević i smatram ih glavnim krivcima za srpsku golgotu i u 2 svjetskom ratu, ali i ovom posljednjem. Kad su ismijavali Šešelja za isticanje granice Karlovac-Ogulin-Karlobag obični neupućeni Srbin je mislio da Šešelj lupeta jer je rijetko ko znao da su to bile granice koje su zapadni saveznici iz 1 svjetskog rata ponudili Srbiji.

  Međutim, to Aleksandru bješe malo, jer je htio još i Zagorje.

  Generalno, nesrećna sudbina Čiče, nestanak ravnogorskog pokreta, doživotna emigracija preostalih živih ravnogoraca je samo tragična refleksija odluka iz 1918...

  P.S. Neka mi urednik Željko Tomić ne zamjeri, ali bi ja ostao anoniman na portalu iako u mom mjestu Jovane na prste možeš nabrojati.

  Jovane, brate, svaka ti je Njegoševa!

  Pozdrav od Željka sa Sokoca!
  seselj - 72824 - 16.08.2012 : Jovan Vlasenica - best (1)

  Šešeljevci su bili najčasniji srpski dobrovoljci


  Mislim da je jadan i nekorektan nastup gospodina Novaka u komentaru o Šešeljevcima. Kao da sam čitao kolumnu Vuka Draškovića.

  Pošto sam i ja unuk ravnogorca i mogu da sudim.

  Spominješ istočnu Bosnu i brljanja Šešeljavaca. Koliko je meni poznato samo su bili u Zvorniku prilikom zauzimanja grada i nikad više nisam čuo da su bili u Podrinju. Uvijek smo tragično kuburili sa ljudstvom i vapili smo za dobrovoljcima koji su se samo sporadično pojavljivali u malim grupama (max 5) i to rijetko, a posle 1993 nikako.

  Za čitav istočni dio Republike Srpske znam da je bila samo jedna prava jedinica s dobrovoljcima i to Aleksićevi junaci na jevrejskom groblju. To je ta agresija Srbije na BiH. Samo je jednom Srbija aktivno učestvovala u Podrinju u januaru 1993. kad su muslimani zauzeli Skelane (16. januar) i praktično došli pred Bajnu Baštu i s tog aspekta su na neki način i imali legitimitet za intervenciju.

  Na suđenju Šešelju za Zvornik, ko je pratio suđenje jasno se pokazalo da Šešeljevci nisu napravili nikakve zločine u Zvorniku.

  U slučaju Voćina pokazalo se da zločine nad hrvatskim civilima nisu počinili Šešeljevi dobrovoljci već domaći Srbi.

  Prilikom borbi za Vukovar odred "leva Supoderica" (Šešeljevci) je uz Gardijsku brigadu i Arkanovce bio srpska udarna pesnica.

  Za razliku od raznih manekena koji su dolazili na vikend ratovanje,Šeljevci su dolazili da časno pomognu i nisu izigravali nikakve manekene već mjesecima časno držali linije. Ko je pratio suđenje Šešelju, mogao je to i da vidi.

  Kad su dolazili u Trebinje Šešeljevci su spavali u kasarni s vojskom, dok su Draškovićevi "baletani" naravno odsjeli u hotelu.

  Kad već spominjem ovog ljigavca Vuka Draškovića moram da dodam i jednu činjenicu. Omamljen ravnogorskom pričom ovog šljama i izroda, kao klinac sam se u sam osvit rata (1991. godine) učlanio u SPO. To je vjerovatno uticalo da nikad nisam bio član SDS-a i da sam uvijek imao neki animozitet prema njima.

  P. S. Nikad nisam bio ni član radikala. Samo sam spletom okolnosti ispratio cijelo suđenje Voji i saznao mnoštvo činjenica i detalja koje nisam znao. Vrhunac je bilo svjedočenje hrvatskog vojnika koji je preživio Ovčaru. Prilikom unakrsnog ispitivanja u nekoliko navrata se svjedok osmjehivao, stvoren je pozitivni dijalog svjedoka i Voje i na kraju je čak i svjedok, doduše indirektno, potvrđivao Vojine teze da on nema nikakve veze s odmazdom na Ovčari.

  Kad se sjetim Voje, nekada su ga se muslimani bojali kao guje, a danas svaki dan slušamo muslimanske prijetnje tipa "cipele s blatom".
  rat1992 - 72197 - 30.07.2012 : Jovan Vlasenica - best (1)

  Stradanje sarajevskih Srba


  Opak je to bio rat, nož je radio s punim pogonom u čemu opet prednjačiše muslimani i mnogo manje šokci.

  Danas muslimani stalno vrište kako je ubjedljivo najviše njih stradalo, što i jeste činjenica, ali je i notorna činjenica da je nož bio njihova osnovna alatka u likvidacijama ratnih zarobljenika i civila.

  Najviše pobjesnim kad čujem parolu "nož, žica, Srebrenica", jer ni jedan leš muslimana koji su dosada identifikovan u Srebrenici nije imao tragove klanja.

  Za razliku od njihovih žrtava, Naser Orić je naprimjer 99% srpskih ratnih zarobljenika i civila ubio hladnim oružjem. Slično je bilo i kod Cace u Sarajevu ili na primjer u Zeničko-travničkom vehabijskom begluku.

  Za razliku od Podrinja gdje je bilo najmanje "Ženeve", zapazio sam izuzetno častan odnos srpskih jedinica na Sarajevskom ratištu ne računajući same početke jer je tada na svim stranama bila anarhija. I tamo se našao neki Batko i muslimani na osnovu njega preuzeše medijsku palicu, a realno razmjere Batkovog zločina i naprimjer Cacinog su smiješne i za porediti.

  Ako igdje Srbi imaju zicer nad ratnim zločinama onda je to slučaj Sarajevo i masovni nestanci srpskih civila koji su ostali u muslimanskom dijelu Sarajeva lojalni toj vlasti sve sa Ljujić-Pejanović u periodu od juna 1992 do oktobra 1993. godine.

  Uz masovan broj ubistava srpskih civila događala su se masovna silovanja srpskih djevojaka nekih starih samo 12 godina, koja su često završavana brutalnim ubistvima. Zoran Čegar je javno pričao o postojanju bordela s srpskim maloljetnicama u ratnom Sarajevu.

  Nažalost u totalno neprocesuiranje muslimanskih masovnih zločina u Sarajevu dosta je uticala i jalovost, nespretnost i očigledna nekompetenost srpskih predstavnika po sudovima i tužilaštvima koji su plaćeni da istjeraju stvari na čistinu.

  Velika greška je i stalno isticanje u prvi plan 2. i 3. maja kao najvećeg zločina nad Srbima, a srpski istražioci koji su skupljali dokumentaciju prilično nejasno i nedorečeno mješaju 2. i 3. maj, više događaja povezuju u jedan i nazivaju ga "slučajem Dorovoljačka". Ovu zbrku je sjajno iskoristio sud u Sarajevu koji samo dodatno stvara konfuziju oko svega.

  Stalno ističući ovaj događaj u prvi plan srpska strana nesvjesno čini uslugu muslimanima bacajući u drugi plan najveći muslimanski ratni zločin nad srpskim civilima u ratu 1992-1995 u nikad započetom procesu:

  "Masovne višemjesečne (jun 1992 - oktobar 1993) otmice, silovanja, mučenja i likvidacije srpskih civila koji su ostali u muslimanskom dijelu Sarajeva lojalni vlasti Izetbegovića"
  ilidza - 71758 - 17.07.2012 : Jovan Vlasenica - best (2)

  Ilidža, Betanija, srpski dobrovoljci


  Nadam se da mi stalni učesnici portala koji su bili sudionici na najvrelijem sarajevskom ratištu neće uzeti na zlo što uzimam za pravo da istražujem dešavanja na tom ratištu.

  Pričalo se da je u samim počecima, od kraja maja bilo mnogo anarhije u srpskom vojnom rukovođenju i bilo je mnogo "samostalnih komandanata". Naročito je isticana Ilidža i onaj Kovač koji danas daje intervjue federalnim medijima i pljuje po Ilidžancima da bi oprao sebe.

  Ilidža je ipak bila srpski beton i uprkos anarhiji u samim počecima bilo je sasvim dovoljno ludih mladih momaka koji su znali kao treba zaustaviti Juku i njegove kriminalce prilikom juriša na Ilidžu 1992. godine.

  Hvala uredniku portala na objavi imena poginulih prilikom juriša sa 2 vozila. Koliko sam ja uspio da povežem to je bilo oko 17. 06. 1992. godine

  E sad u tim samim počecima bilo je raznih avanturista i domaćih "ekscentrika". Primjera radi, čuo sam za Mongu sa Ilidže, mislim da se zvao Siniša, a za onaj poduhvat s vozilima poželjan je bio svako pa makar bio i nestaško. Ipak, mora im se priznati da su bili heroji.

  Ovo nagađam jer po odgovoru urednika Tomića prilikom objave njihovih imena kontam da je bilo i ekscentrika u toj akciji.

  Za akciju kod 11 plavih na Grbavici znam da su učestvovali specijalci 1. romanijske brigade a muslimani su, poput decembarske akcije iz 1992. godine na Betaniju, na televiziji brujali da se radi o 63. padobranskoj. I sam sam mislio, na osnovu muslimanske propagande da je bilo barem 500 specijalaca iz Srbije u akciji na Betaniju, a ustvari radilo se o jednom uobraženom, narcisoidnom karijeristi pod imenom Stupar koji je doveo 50-tak specijalaca. Uprkos tome, muslimani su udarili propagandu da je došla 63. niška i ja sam doskora mislio da je tom prilikom na Betaniji bilo na stotine specijalaca iz Srbije.

  Eto to je ta "agresija" Srbije na BiH sa šačicom specijalaca koji dođu na 20 dana a zatim odu. Koliko se puta ova ista slika ponovila na sarajevskom ratištu i u kojem broju?

  Sa druge strane, Tuđman je slao bojne tj. bataljone i sedam gardijskih brigada koji su mjesecima boravili na bosanskim ratištima...

  Vječna slava svim srpskim dobrovoljcima koji izginuše u ratu. Moram priznati da ih je bilo premalo, ali ipak dovoljno da o njima ostane zapis.
  dobrinja - 71723 - 17.07.2012 : Jovan Vlasenica - best (1)

  O bici za Aerodromsko naselje


  Nedostaje priča iz direktnih okršaja, jer nažalost niko ne želi da ispriča do kraja i poraze a bilo ih je na svim stranama u okršaju.

  Jedna od neispričanih je i bitka za Dobrinju preko Aerodromskog naselja jun 1992. godine.

  Fascinira hrabrost srpskih udarnih jedinica u ovoj akciji uz ekstremne rizike (strateški teren je bio idealan za odbranu i to su muslimani znali iskoristiti), a muslimani mogu baliti i hvaliti se jer njihove fasinge na Ilidži, Otesu, Stupu i naročito na Poljinama su mjerene desetinama i zbirno stotinama.

  Zašto mi s portala koji nismo iz okoline Sarajeva i ne znamo detalje sa Sarajevskog ratišta moramo da saznamo preko Dobrinjca koji je sa druge strane najdragocjenije informacije, kao na primjer detalje iz bitke za Aerodromsko naselje u junu 1992. godine.

  Meni najfascinantniji detalj slučajno izvučen od Dobrinjca je jedan od pravaca srpskog napada u jurišnoj samoubilačkoj akciji sa dva vozila (kombi i golf) koja je bila dostojna onih aviona što udariše u kule bliznakinje.

  Zašto ćutanje i skrivanje? Gdje su njihova imena? Njihov ludački zadatak, a bili su bez oklopa, izaziva strahopoštovanje kod svakog borca i siguran sam da su se muslimanima dobro usrale gaće dok nisu zaustavljeni ovi junaci.

  Slava im!

  Tada su izgleda vile nosale muslimane koji su imali dosta sreće, a onda i srpska posrtanja s radničkim bataljonom...

  Poštovani,

  evo ti imena junaka poginulih tog prvog dana, tačnije u tom napadu o kome ti govoriš. Bješe tu dobrih momaka, a među njima i dva dobrovoljca, jedan iz Kraljeva a drugi iz Peći... Ovo su borci Ilidže poginuli 17. juna 1993. godine na Dobrinji. Među njima i otac i sin!

 • Samardžić (Vaso) Slobodan
 • Govedarica (Branko) Momčilo
 • Jovović (Neđo) Dragan
 • Veljković (Dragoslav) Dragoje
 • Božanović (Ilija) Darko
 • Božanović (Milan) Ilija
 • Vasiljević (Miodrag) Srđan
 • Otović (Spasoje) Žarko
 • drinski_korpus - 71632 - 14.07.2012 : Jovan Vlasenica - best (1)

  Glavni štab VRS, Crna Rijeka


  Nažalost srebrenička anatema je zauvijek izbrisala ovaj korpus i bacila ga u zaborav, a njegovi pripadnici danas se plaše i spomenuti da su mu pripadali.

  U ovom korpusu je bilo dosta dobrih jedinica, poput "Vukova sa Drine", 1993-1994 je tu bio i Jurišni odred iz Vlasenice dok se nije rasformirao... Ove jedinice nisu previše zaostajale za najelitnijim srpskim jedinicama poput Specijalne brigade policije.

  Naravno, Sarajevsko ratište i srpsko herojstvo u njemu su neprevaziđeni, ali sigurno je da su Drinski korpus i Hercegovački korpus bili dostojan pratilac SRK u odbrani srpskog bedema.

  Ovaj korpus je u neku ruku činio jednu cjelinu sa SRK, a spona mu je bila u Han Pijesku, tačnije u logoru Crnoj Rijeci, podno vrha Veliki Žep. U ovom logoru su se, uz Glavni štab VRS nalazile i 2 jedinice koje su direktno bile podređene Glavnom štabu: 65. zaštitni motorizovani puk i 67. puk veze. Logor se praktično nalazio na prvoj liniji jer se ispred nalazila Žepa.

  Za razliku od 1992. i 1993. godine, kad je 65. zaštitni puk intezivno učestvovao kao udarna jedinica na ratištima, u 1994. i 1995. godini se orijentisao na odbrambene zadatke i često je slat kao ispomoć na kritične linije i vršio popunjavanje linija, najčešće na Treskavičkom i Goraždanskom ratištu.

  Naravno samo su dijelovi Puka išla na ispomoć i na druga ratišta jer je primarni zadatak bilo čuvanje logora i Glavnog štaba VRS.

  U najkritičnijim momentima kad je bio veliki odliv na druga ratišta u logoru je uvijek bilo uz puk veze barem 400 mladih vojnika.

  Glavni štab je bio smješten u dvije velike jednospratne zgrade-barake, a vojska je spavala u zemunicama.

  Na najvišem vrhu planine Javor je Veliki Žep koji se pružao iznad samog logora i tu se nalazio centar veze s isturenom posadom od 20-tak vojnika iz Puka veze.

  67. zaštitni puk je doživio veće gubitke tokom NATO bombardovanja 1995. godine, kad je gađan Veliki Žep i tada je, koliko se ja sjećam, poginulo pet vojnika i zastavnik iz ove jedinice.

  Hvala uredniku portala na sizifofskom poslu i ličnom doprinosu u raskrinkavanju najveće prevare 20. vijeka nazvane "Genocid u Srebrenici."

  P.S. Da se razumijemo u srebreničkoj okolini se dogodio težak ratni zločin nad pripadnicima 28. divizije i progon civila na muslimansku teritoriju uz svo poštovanje Ženevskih konvencija s obezbjeđenim prevozom za civile do muslimanske teritorije, ali se ne može govoriti o genocidu.
  hardver - 67734 - 13.03.2012 : Jovan Prolic Mrkonjic Grad - best (0)

  Opet ja i moj problem sa memorijom


  Samo sam hito da upitam u vezi svog prethodnog problema, na koji ste mi već odgovorili, da li postoji šansa da su mi obe pločice pokvarene? I da li može nešto drugo da uzrokuje ovaj moj problem, pored RAM pločica?

  Hvala i lijep pozdrav.
  Postovanje.

  Jovane,
  kao što sam već objasnio, najprije kupi jednu pločicu, a ako ne bude radilo kupi i drugu. Naravno da može da bude i nešto drugo, ali jako sam siguran da je upravo to.
  hardver - 67710 - 12.03.2012 : Jovan Prolic Mrkonjic Grad - best (0)

  Problem sa racunarom


  Postovanje i lijep pozdrav,

  Računar mi se jedno vrijeme nije htio upaliti, procesor radi i sve radi, lampica na ploči gori, ali nema slike na monitoru, da bi sada to prestalo. Sada se pojavio problem, da kada upalim računar i on radi određen period, i odjednom mi se zaledi. Zatim ga moram restartovati da bi nastavio raditi. On bi se nekada opet zaledio, i tek nakon trećeg ili četvrtog puta bi mogao da radim sa njim ostatak dana normalno. Dešava mi se da se računar neće upaliti, ali čim izmjenjam RAM pločice, odnosno zmajenim im slotove on se upali. Isto tako, kada čačnem malo ventilator, računar se upali.

  Bio bih vam zahvalan kada bi mi pomogli. Napajanje sam uzeo novo od 500W.

  Jovane,

  sve ovo što si ovdje napisao ukazuje da imaš problema sa memorijom. Kao prvo, najčešći problem da računar neće da se upali je da memorija nije ispravna. Bez memorije sve radi, samo računar neće da krene...

  Izgleda da si to i sam ukapirao jer si uspio da problem riješiš zamjenom memorijskih čipova. Bravo za tebe, izgleda da ti računari idu od ruke!

  Moj savjet ti je da promjeniš memoriju! Mislim da jedna od onih "memorijskih banki" nije u redu tj. da ima neki od čipova koji generiše neku grešku. Ovo je i najčešći razlog da se kompjuter zamrzava. Pošto imaš dvije "memorijske banke" tj. pločice, ukoliko ti je skupo da ih zamjeniš obje, zamjeni samo jednu pa ako ne riješiš problem izbaci onu prvu a zadrži drugu. Ovo ti govorim zbog toga što mislim da je samo jedna memorijska pločica oštećena, a memorije se veoma rijetko kvare.

  Prije nego što kupiš memoriju pokušaj još jednu stvar: dobro očisti one slotove u koju ubadaš memoriju, a prije toga očisti i sve ventilatore.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  Veliki pozdrav. S postovanjem..
  kompjuteri - 62502 - 04.02.2012 : Jovan Sudzum Bileca - best (0)

  Sajt za trazenje igrica


  Da li postoji neki sajt na kome mogu da ukucam konfiguraciju moga kompjutera i kategorije igrica koje tražim i da mi izbaci kao pretragu sve igrice koje bi moj komp mogao da podrži ???
  kosovo - 54342 - 02.12.2011 : Jovan Lazarević Bijeljina, RS - best (0)

  Izgubismo obraz na Kosovu


  Ej moja braćo, Dođe mi da vrištim od muke gledajući i slušajući one snimke izmanipulisanog naroda sa Kosova, barikade i otpor, jad i čemer. Svijet nam se smije. Tadiću, za grob ti se ne znalo sve si ti za ovo kriv.

  Ubrzo će i Dodik zarad evropskih interesa priznati Kosovo. E, jeste mu žao ondašnjih Srba, ama obijelio je sikirajući se. Pozdrav svim Srbima.
  brne - 50223 - 09.11.2011 : Jovan Srbija - best (0)

  Brne


  Dobro veče svima. Imao sam čast da upoznam vojvodu Brneta i budem u njegovoj jedinici sa 16 godina, sada šta se piše to je sve šareno i svako može da kaže šta hoće ali je na mene on ostavio jak utisak i znam samo jedno gde god da smo se pojavili muslimani su bežali bez razmišljanja.

  Momak koji je poginuo u maju '92 iz Kraljeva zvao se Jovanović Mihajlo - Mikac. Taj momak je bio nešto posebno!
  dictionary - 26019 - 03.01.2011 : Jovan Mučibabić Beograd - best (0)

  Pohvala


  Svaka čast za rečnik. Najbolji online englesko srpski rečnik. Jedino što imam zamerku jeste što ne može reč da se kopira kada se prevodi neki tekst.
  trazim - 21205 - 26.03.2009 : Jovan Veleusic Wels - best (0)

  Željko Jokic


  Ja Jovan Veleušić pošto nađoh tužnu vijest i sliku jednog starog prijatelja Gorana Glišića želim da mi neko nešto javi o Goranovom i mom velikom prijatelju Željku Jokiću, rođenom u istom mjestu gdje je rođen i pokojni Goran Glišić pod Romanijom. Sa njim sam se zadnji put vidio u junu 1989. godine u Zenici.

  U naprijed se zahvaljujem na odgovoru i pomoći. Molim da mi se javi pod ovoj adressi.

  Jovan Veleušić
  zdravka. veleusicŽliwest. at
  00436767578680
  pozdravi - 17109 - 22.01.2008 : Jovan Perich Banjaluka - best (0)

  Smeker sa Sokoca


  Pozdrav Srbima sa Sokoca, naročito šmekerima. Čujemo da imate pravo dobre šmekere, pa da navrate i kod nas malo, ako je moguće. He, he. Smeker sa Sokocaaaaa...
  oglasi - 17007 - 10.01.2008 : Jovan Filipovic schiller park - best (0)

  trazim instrument ELKA


  Trazim ELKA Concor 119 - dugmetara
  Ako neko zeli da je proda, neka mi javi na broj telfeona 1-847-671-7052
  moje ime Jovan Filipovic
  ogovaranja - 16859 - 27.12.2007 : Jovan - best (0)

  Zika uz tebe je cjeli grad!


  Posmatram glasanje i vidim da je Zike u velikoj prednosti u odnosu na ostale kandidate. Pa i treba da vodi, jer on je sposobniji od svih njih. Zato, podržimo Ziku do kraja i neka on preuzme grad u svoje ruke, jer dosta nam je Putka, Zecka, Siska i njihovog presipanja iz šupljeg u prazno dugih 17 godina.

  Mojih 10 glasova ide za Ziku Bjelovića.
  ogovaranja - 16819 - 25.12.2007 : Jovan - best (0)

  Spijuni SDS-a?


  Ja bi samo da apelujem na Pera, jer vidim da zna, i sve ostale da napišu što misle o raspadnutom SDS-u koji nikada nije bio smješniji kadrovski i članski kao danas. Davno su fakultetlije digli ruke od njega, a danas na sjednicama zasjedaju svi "obrazovani" na VUB-u i glavni špijuni odgovorni za dotok informacija šta je rekla ova baba, ili onaj djed (Cicko, Mundir, čela, Kino, Mento, Musafir... ).

  Nejasno je da li će se špijuni opredjeliti za izvorni SDS (SDS 1990) ili ostaju u ovome već odavno duboko komiranom.
  dictionary - 11578 - 13.02.2007 : Jovan Lazarevic Herceg Novi - best (0)

  neznam sta da napisem ovdje


  nije vam los ovaj rjecnik ja sam drazio na google ali da skinem rjecnik a ne da imam sajt sa rjecnikom a immate li vi mozda neki rjecnik za skinuti
  dictionary - 3843 - 14.02.2006 : Jovan Radmanovic Edmonton - best (0)

  Text


  Odlican!
  pozdravi - 2562 - 08.11.2005 : Jovan Pandurevic Sokolac - best (0)

  Pozdrav svima


  Pozdrav svima svaka čast na sajtu! Neka se i Sokolac negdje vidi. Pozdrav svima a posebno mom razrednom starješini Draganu Ivanoviću, koji može da ga famfla.
  vicevi_romanija - 269 - 20.10.2004 : Jovan Matic Sokolac - best (0)

  Grba na ledjima


  Pitanje: "Zašto svi članovi SDS-a sa Sokoca imaju grbu na leđima? "
  Odgovor: "Od saginjanja da poljube Cicka u guzicu! "

  Pitanje: "Zašto svi članovi SDS-a imaju karijes? "
  Odgovor: "Prešlo im od Ljuba, jer on najviše ljubio Cicka u guzicu".

  Pitanje: "Kakva je perspektiva suzbijanja karijesa u sokolačkom SDS-u? "
  Odgovor: "Ne znam, još nisam pogledao Draganu u usta! "


  Za sve one koji nisu Sokočani, Milovan Bjelica - Cicko, je bivši predsjedniku SDS-a na Sokocu, sada siva eminencija.
  vicevi_romanija - 263 - 20.10.2004 : Jovan Matic Sokolac - best (0)

  Upis u školu


  Pošao neki čovjek da upiše dijete u osnovnu školu u Sokocu.

  Kako je bio izbjeglica, nije baš znao gdje se škola nalazi, nego ga neki ljudi iz kampa u Podromaniji uputiše u pravcu Sokoca.

  Kada je prolazio pokraj Cickove kuće u Baltićima, svrati u prodavnicu i reče:

  "Dobar dan, ja sam došao da upišem svoje dijete u školu! "

  "A, božiji čovječe, pa ovo je prodavnica" - reče prodavačica - "otkuda ti samo ideja da je ovo škola? "

  "Ma znate" - poče da se pravda čovjek - "ja nisam sa Sokoca, pa kad sam prolazio pored ove zgrade, vidim UNPROFOR-ov kontejner za smeće koji su UNPROFOR-ci dijelili samo školama, pa pomislim da je i ovo škola. "
  vicevi_romanija - 246 - 18.10.2004 : Jovan Matic Sokolac - best (0)

  Prave crkvu


  Pravio Cicko ogroman objekat kod bioskopske dvorane, u centru Sokoca.

  Pitali Kezuna: "Jel Bogati, šta ono Cicko pravi! "
  "Pravi crkvu, šta bi drugo" - odgovori Kezun.

  - "Pa otkuda znaš da je crkva? " - upita ga taj isti čovjek.

  - "A šta bi drugo bilo, ko god naiđe pored gradilišta, prekrsti se! " - odgovori Kezun.
  Idi na stranu - |listaj dalje|