fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 101105 - 23.08.2017 : Aco - best (3)

Parastos poginulim borcima 3. sarajevske brigade


Parastos 3. sarajevske brigade se odražava u Sokocu 09. 09. 2017. godine.
poginuli - 71192 - 29.06.2012 : Aco - best (0)

Željko (Neđo) Ristić


Ujko, počivaj u miru! Tvoj Aco!
bors - 70498 - 20.06.2012 : Aco Prelic Banjaluka - best (0)

Hitno da se javis


Molim gospodina iz Gradiške poruka broj 70024 od 01. 06. 2012. godine da se javi na broj telefona 065 581 930.
kompjuteri - 69804 - 26.05.2012 : Aco Markovic Uzice - best (3)

Pomagaj ako boga znaš


Brate, pomazi mi molim te! Nisam imao pristup svom računaru godinu dana a pritom je bio na servisu. Sada se dešava da kada otvorim Youtube ili neki drugi sajt za slušanje muzike ili gledanje videa, sve radi normalno dok ne pritisnem "full screen" a računar se iste sekunde restartuje. Šta je problem? Flash Player ili nešto drugo.

Aco,

mislim da je problem sa tvojom video karticom, koja ostane bez slobodne memorije jer u "full screen" režimu ona treba više memorije od onoga što joj je potrebno u onom drugom režimu. Da bi sistem nastavio sa obradom video informacija, on izbriše memoriju i sistem se sruši. Ovo je razlog i zbog čega se tvoj ekran izbriše.

Jednu stvar koju možeš da pokušaš jeste da nađeš softver za tvoju grafičku karticu (možda nvidia) koja kontroliše video karticu, a koja se nalazi na "Control Panel". Ukoliko to nađeš, promjeni setovanje na "efficiency" umjesto "quality". Na ovaj način će tvoj kompjuter, umjesto da prikazuje grafiku lijepo, prikazivati malo pouzdanije.

Takođe možeš smanjiti rezoluciju tvog ekrana, možda je prevelika.

Provjeri da ti serviseri nisu promjenili karticu. Srbija je to, brate Srbine!

Pozdrav,
Željko Tomić

Ukoliko vam je ovaj članak pomogao da riješite svoj problem, molim vas da kliknete na pet zvjezdica na vrhu članka i da isti ocjenite.
zaboravljeni - 69554 - 19.05.2012 : Aco Celo Grbavica, Sarajevo - best (0)

Bobar i Šine


Zdravo raja,

Za momka što je pitao za Bobara:

Ne mogu sa sigurnšću da tvrdim, ali mislim da je bila 94/95 godina. Bobar je bio na Grbavici, momak je izgledao normalno, nije izgledalo da je ranjen ili povrijeđen ili tako nešto..

U vezi Šineta

Šine je poginuo od dinamita, bacio je dinamit koji se odbio od neke grane i vratio prema njemu. Ne sjećam se datuma, ali mislim da je bila 1993. godina. Sjećam se tog dana jer je brujalo Grbavicom.

Šine je bio mnogo dobar momak, iako ga ja ne poznajem toliko dobro jer je on bio stariji od mene. Na nekoliko dana prije njegove pogibije sam sjedio jedno veče u Drvorijeci sa njim i njegovim najboljim prijateljem i Slađom.

Koliko se ja sjećam, Šine je sahranjen na Palama. Pričalo se da su iz Beograda došla dva autobusa navijača da ga isprate. Inače sam poznavao Šineta prije rata onako iz viđenja, što kaže naš narod, jer smo bili takoreći komšije u hrasnom ll.
softver - 69478 - 17.05.2012 : Aco Ronaldo Bar - best (0)

Adobe Flash


Ovako nešto još nisam imao prilike da vidim. Naime, radi se o kompjuteru na kome je Microsift windows 2000 u jednoj firmi, a na njega nikako ne mogu da instalirm ni jedan važan program tipa Adobe flash, java i slično. Da li je moguće razbiti to ili ne?

Ja sam probao u internet opcijama da odblokiram sve živo sam stavio na "enable all" ali ne pomaže. Ovo mi je važno da bih mogao da idem na "YOUTUBE i FACEBOOK" pošto su oni trenutno blokirani.

Unaprijed hvala za pomoć!

Aco,

ti vjerovatno nisi "administrator" na sistemu, pa zbog toga nemaš mogućnost da instaliraš sve što hoćeš.

Kontaktiraj administratora sistema, ili otiđi na "Control Panel-Users" i provjeri.
trazim - 69296 - 11.05.2012 : Aco Sarajevo - best (1)

Zoran Tešendić


Preko vaše stranice sam koliko toliko stupio u kontakt sa bratom Zorana Tešendića. Međutim, pojavio se problem jer mi je on ostavio broj telefona, ali kad god nazovem broj je nedostupan. Zbog toga vas molim da ako imate bilo kakve informacije o njemu, ili ako on ovo pročita neka se javi.

Bio sam u Beogradu 10 dana i nažalost nisam uspio da ga dobijem, a imao sam veliku želju da ga vidim. Lijep pozdrav
grbavica - 68178 - 01.04.2012 : Aco Duric Grbavica - best (0)

Prelazak Hrvata na Grbavicu


Moram da te ispravim Gorane, Hrvati jesu napustili liniju i samo jedan vojnik je ostao, ali griješi kada kaže "prešli su i onda gdje je ko htio". Naime, dogovor je bio da se oni priključe VRS, a ako odbiju onda idu u radni vod ili zatvor i da čekaju na razmjenu za Kiseljak.

Nakon prelaska na Grbavicu, svi su dovedeni u štab u Drvorijeku gdje bila Prva četa 3. bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa. Sve do jednog od tih šezdeset Hrvata sam lično odveo u Banjalučku ulicu gdje bila komanda Bataljona. Sjećam se kad su došli u Drvorijeku: gledamo ih onako mokre i pitaju me stariji vojnici i oficiri gdje im je oružje. Rekli su da su sve pobacali u Miljacku. Tada sam doduše skinuo čizme i uniformu sa jednog od njih, dok sam ih vodio onako u grupama u Banjalučku.

Komandir mi dao sva njihova dokumenta, a ja šta ću meni 17 godina pa mi to sve nekako zanimljivo i smješno pa maznem jednu akreditaciju. Sutradan frka gdje su nestala dokumenta, ja kažem svom starom, rekoh "Vidi ovo šta sam uzeo!" Kada je to vidio umalo ga šlog nije strefio, pa mi kaže: "Šta da te kontrolišu na ulici za vrijeme policijskog časa pa ajde dokaži ko si!" Ali eto, ko je o tome razmisljao, meni je sve to bilo zajebancija.
bors - 67635 - 10.03.2012 : Aco Prelic Banja luka - best (0)

Ovo je velika sramota!


Sram da Vas bude političari! Umjesto da razmislite kako da se pokrene privreda, zaposlite ovaj narod, obezbjedite pristojnu zaradu, umanjujete i onako mizerne prihode onima koji ovu Republiku stvoriše. Očajno materijalno stanje nije odraz svjetske ekonomske krize nego nedostatak političke volje i nesposobnost naših lidera koji sistematski urušavaju materijalno stanje građana Republike Srpske.

Zšto niste umjesto naših umanjili svoje prihode? Poštenjačine.

Dosta nam je više vladavine ratnih profitera i dezertera. Od sada započinjemo borbu za ugrabljena nam prava. Kako se dosadašnji političari misle provući na sljedećim izborima, možda očekuju da narod vjeruje njima, a ne sebi i svojoj svakodnevnoj borbi za goli opstanak.

Braćo saborci, građani Republike Srpske, razmislite dobro o svemu jer vi odlučujete da li ćete podržati dosadašnju politiku koja se bavi otimačinom , ili Stranku socijalne sigurnosti srpskih boraca, koja je jedina alternativa ovoj politici.

Sranka socijalne sigurnosti je poslednja nada kako boraca, tako i svih poštenih građana Republike Srpske.

Braćo saborci, uključite se aktivno u borbu za naša prava!

Tako nam Bog pomogao!
rat_nisici - 22372 - 19.08.2009 : Aco - best (0)

Municija


Potpuno je tačno da je Vojska Republike Srpske na Sarajevskom ratistu, pred kraj rata, u toku poslednje muslimanske ofanzive na oba prstena kuburila sa municijom! Dešavalo se da su ljudi iz ličnih zaliha uzimali municiju da bi je iskoristili za odbranu od svakodnevnih napada.

Imam čak i informacije da su neretko na Pale bili poslani kamioni delova iz Tas-a da bi nam ovi odozgo poslali po neki kamion granata koje su dobijane sa strane i koje se nisu proizvodile u PRETIS-u. Radilo se o granatama za boforse, bestrzajne topove, minobacace 60 i 82 mm...

Što se tiče sitne, puščane municije mislim da je VRS mogla da ratuje jos barem 2 godine sa ličnim zalihama koji je skoro svaki od boraca imao u kuci, podrumu, tavanu, za zlu ne trebalo...

Napomenuću samo koliko je metaka ispucano za Božić, pravoslavnu Novu godinu...

Takvi smo mi Srbi.
vogosca_razno - 21698 - 16.05.2009 : Aco - best (1)

Prvo granatiranje Blagovca


Dobro je ako je tacno da su prve granate pale sa K. Glave a i sasvim je svejedno i ako su pale sa Misoce ili Breze!

Ono sto me brine je informacija koju sam nedavno dobio, da su pale iz pravca Vraca i da su trebale da padnu na Hum ali su preletele i popadale po Blagovcu. Ono sto je sigurno je da su bile minobacacke, kalibra 120 mm.

Zaista bi mnogo voleo kada bi me neko demantovao i izneo dokaze koji potvrdjuju da granate nisu pale sa nasih polozaja.

Ipak, sve su prilike da je i bilo tako. Kao prvo, otkud tada muslimanima na K glavi minobacaci od 120 mm? Uzimajuci u obyir nestrucnost i neiskustvo mnogih ucesnika rata kao i to da se radi o samom pocetku ratnih dejstava izgleda da cu morati da poverujem u tu pricu... Nek me neko demantuje jer me boli ako je to stvarno istina...

Aco,
Danas svakakve budale pišu o ratu, a ima tu i dosta muslimanske propagande, koji nam podmeću neistine o dešavanjima u tim vremenima. Sebe smatram odličnim poznavaocem situacije na Grbavici, jer sam svaki "slobodan dan" trčao sa Sokoca na Grbavicu i bio česti "gost" u tkz. "Razmjeni".

Koliko se ja sjećam, na Vracama su bili samo bacači od 60 mm i oni su se nalazili ispod nekih zgrada, nedaleko od zaobilaznice oko Sarajeva. Minobacači 120 milimetara, koliko ja znam, su se nalazili u kasarni u Lukavici. Minobacači su se neko vrijeme nalazili i u Miljevićima, selu iza Vraca.

Predlažem ti da odeš na Google Maps i nađeš udaljenost između spomenika na Vracama i Blagovca. Ja sam dobio oko sedam kilometara, što je jako blizu maksimalnom dometu minobacača M74 i M75 kalibra 120 mm. Pred kraj rata razvijen je minobacač od 120 milimetara (model M95) koji je imao domet 9. 3 kilometra.

Druga činjenica je da je "prebacivanje Huma" priča za malu djecu. TV toranj se sa Vraca vidi kao na dlanu i svaki idiot bi mogao procjeniti da do Huma ima negdje oko 3. 5 kilometara vazdušne linije, što je moja slobodna procjena nakon petnaest godina otkako sam zadnji put bio na Grbavici.

Nikada nisam bio u posadi za minobacače, ali znam da se koordinate određuju pomoću mapa i tablica. Jednom prilikom sam razgovarao sa nekim vojnikom iz posade na Vracama, i on mi je rekao da koordinate dejstva dobijaju "depešom", i veoma često nisu ni znali koje ciljeve gađaju. Ovo sve potvrđuje da su parametre za gađanje računali profesionalci.

Na početku rata komandir voda minobacača u Lukavici je bio neki zastavnik prve klase, jako iskusan čovjek. Ne sjećam se njegovog imena, ali me je sa njim upoznao moj stric, potpukovnik Peko Tomić, koji je u to vrijeme bio Pomoćnik komadanta za pozadinu SRK-a. Pozadinski komadant SRK-a je bio Aleksa Krsmanović sa Sokoca, koga su pustili iz Haga, nakon što je sramno uhapšen u toku pregovora na aerodromu Sarajevo, zajedno sa generalom Šukućem.

U to vrijeme se u Lukavici vodilo malo više računa o tome kako se "lupa" po gradu, jer je u kasarni još uvijek bila JNA. U Lukavici je u to vrijeme bilo puno oficira i podoficira, pa je situacija bila mnogo drugačija nego na Vogošćanskom i Ilijaškom ratištu.

P. S. U toku rata su iz GŠ VRS od mene tražili da napravim program za računanje trajektorije leta minobacačkih granata, ali sam ja objasnio da je to previše komplikovan zadatak za koji treba mnogo znanja i iskustva, pa na tome nisam radio. Koliko ja znam, takav program nije imala ni VJ.
vogosca_razno - 21646 - 11.05.2009 : Aco - best (0)

Pocetak rata


Da li neko može da navede lokaciju sa koje su ispaljene prve granate na Blagovac i Vogošću 03. maja 1992. godine?
vogosca - 21423 - 18.04.2009 : Aco - best (0)

Hrvati u Vogošći


Da li možeš da napišeš nešto o dvojici Vogošćana Hrvatske nacionalnosti koji su se čitav rat borili na našoj strani? Mislim da su se zvali Mijo i Jozo!

Pozdrav i poštovanje!
pozdravi - 21078 - 17.03.2009 : Aco - best (0)

g6a8


Svi Vogošćani koji su posle Dejtona otišli u Višegrad, vrlo dobro znaju ko je G6A8. Ja ga ovom prilikom pozdravljam!

Pozdrav R!
politika_film - 20747 - 23.02.2009 : Aco - best (1)

Filmovi u cilju ustaške propagande


Svima nam je dobro poznato koliko je bila uticajna muslimanska propaganda u toku rata, tako da ne moram trositi reči pričajući o njoj!

U poslednje vreme sam imao priliku da dođem do nekih 20-tak filmova iz BiH, produkcije snimljenih u zadnjih 10 godina.

Ljudi, verovali vi ili ne, u svakom od njih je pored glavne radnje, koja zna da bude i zanimljiva i komična, tu negde ugurana sporedna u kojoj se govori o njihovom stradanju od strane Srba.

Najtužnije od svega je to sto u mnogim od tih filmova glume upravo glumci iz Srbije, to jest Srbi.

Za sve ove godine posle završetka građanskog rata nije snimljen ni jedan film o stradanju srpskog naroda a oni propagiraju i dalje svoje stradanje čak i kroz komedije...

O cemu se više radi?

Verovatno da su navikli da kukaju i glume žrtve pa su videli da im to prolazi kod sveta...

Gledajuci te filmove, shvatio sam jednu oporu činjenicu. Dokle god me gledaju tako kao što je u filmovima nema pomirenja ni zajedničkog života.
Daleko im lepa kuća!

Filmovi:
 1. Gori vatra
 2. Armin
 3. Put lubenica
 4. Sve džaba
 5. Grbavica
 6. Remake


Aco,
otvorio si temu o kojoj sam već pisao, a imao sam namjeru još dosta da pišem. Ja bih dodao da bi "Gori vatra" bila i dobar film da se iz nje isječe onih nekoliko minuta ustaške propagande. Kako ono naš narod kaže ( a možda sam i ja to izmislio): "Nekoliko trulih šljiva pokvari sav pekmez". Ja bih ovoj listi dodao nekoliko američkih filmova, poput filma "Pucanj kroz srce", koji su nanijeli još i veću štetu srpskom narodu. Mislim da to šteti i muslimanima jer oni sada imaju nerealnu sliku prošlosti jer su predstavljeni kao jedine, i mnogo veće žrtve, nego što u stvari jesu. Iskreno rečeno, to meni ne smeta, jer je to kontra-produktivno njihovoj dugoročnoj politici, tj. stabilnoj Bosni i Hercegovini. Njihovo slijepo prihvatanje američke politike će jednog dana dovesti do ocjepljenja Republike Srpske. A kao rezultat toga, oni će od nas Srba dobiti onu stvar i Oskara za politiku"
vogosca_razno - 20634 - 14.02.2009 : Aco - best (1)

Prodaja !


Da li neko zna nešto više o tome da su Vogošća i Ilijaš bili prodati u vreme pada Krajine, neposredno pre bombardovanja NATO-a?

Kada su padale linije na Nabožiću i Žuči, jedan od "glavonja" iz naše Vlade nezvanično je rekao svom kolegi, koji je inače bio sa naših prostora: "Ove tvoje budale se opet odbraniše! "
zuc - 20619 - 13.02.2009 : Aco - best (0)

Iza neprijateljskih linija


Pričalo se da je 8. 12. 1992. godine Vogošća trebala da padne jer su je neki prodali. Da li misliš da je to istina?

Da li si čuo da su u tom napadu trojica naših boraca iz Blagovačkog bataljona ostali u rovovima i da su muslimani prošli pored njih pa su oni ostali duboko u njihovoj teritoriji. Tek kada je svanulo, oni su saznali da su naši rovovi oko njih prazni. Naše granate su celu noć padale po njima ali su na svu sreću oni ostali živi. Ujutro su uspeli da se nekako prebace na našu teritoriju.

Vjeruj mi da je ovo stvarno bilo ovako jer sam pre par dana bio sa jednim od te trojice boraca. Najveći apsurd je bio što ih je komanda Blagovačkog bataljona proglasila kao nestale i poslala svoje ljude da jave njihovim porodicama. Oni su, na svu sreću, pretekli vrativši se kućama bez ogrebotine! Posle su pljuštali šamari njihovim saborcima koji su ih ostavili ne javivši im da se povlače!

Poštovanje i pozdrav!
saljivi_dogadjaji - 20595 - 11.02.2009 : Aco - best (0)

Smešna strana rata


U toku akcije na Orlić, zbio se i jedan događaj koji je, pored svih tužnih trenutaka u tom danu bio i pomalo smešan. Nisam bio tu, ali su mi ga ispričali neposredni učesnika u njemu.

Bilo je jako toplo u septembru te godine, pa nije bilo baš prijatno nositi debele čarape u vojnickim čizmama. B se žalio i prije samog kretanja u akciju da nije trebao da obuje debele čarape, jer mu je vruće u njima... Slušao je njega njegov komšija Jaro, saborac u mnogim prethodnim akcijama, koga prozvaše tako jer mu to biješe uzrečica.

Prilikom jednog pretrčavanja zasuše ih balije rafalima, pa se oni skloniše iza nekog drveta tako da ni glave nisu mogli dići. Sve se odigravalo jako brzo, zujalo je sa svih strana...

Nedaleko od njih se nalazio neki stari, napušteni rov pa B predloži Jari da pretrče do njega i tu se malo dopune i konsoliduju...

I dok su pretrčavali do rova, mudžahedini otvoriše još žešću paljbu po njima. B prvi stiže do rova, i uskoči u njega...

Međutim, kako je prethodnih dana padala kiša, rov je bio napunjen vodom gotovo do koljena...

B je štitio Jaru dok je pretrčavao, pa i on uskoči u rov bez i jedne ogrebotine...

U trenutku kada je uskoči u rov, zapljusnu blatnjava voda njegovog saborca, koga on odmjeri pa reče: "Eto, Jaro, rashladi i ti malo noge! "
vogosca - 20424 - 02.02.2009 : Aco - best (0)

Skrkara


E brate, svaka ti čast na ovim tekstovima! Ježim se svaki put kada ih čitam.
Za ovog Skrkara koji se hrabro bacio na bombu i spasao bar pet boraca znam da se zvao Milorad a raja ga je zvala Zajko.

Nastavi da pišeš, molim te!
betanija - 20383 - 30.01.2009 : Aco - best (0)

Betanija, Motka, Orlić


Vidim da si prošao mnogo toga i da se jako dobro sećas svih detalja. Iak, imam par ispravki koje si ti sigurno tvoje nenamerne greške.

Iz akcije na Betaniji, sem Janjuša se vratio i Rade Blagovčanin zvani "Milina". Bio je teško ranjen u desnu ruku i sa njom je nastavio da ide na linije sve do kraja rata. Zanimljivo je reći i to da je ovaj čovek tada imao skoro 60 godina.

Oni koji se na žalost nisu vratili su Radenko Gavrić i Bunjevac Ranko. Tačno je da je Janjuš tada vraćao bombe koje su mu bacali muslimani. Akcija je sama po sebi bila suluda i bila je vodjena od strane ljudi koji nisu poznavali teren to jest od ljudi iz Vojske Jugoslavije.

Kasnije sam iz dobro obaveštenih izvora saznao da je bila dobro plaćena od našeg rukovodstva braći iz Srbije koji se posle toga nisu više pojavljivali kao regularna vojska, osim akcija u kojima su učestvovali dobrovoljci.

I još jedna ispravka! Tačno je da je jedan dio Blagovačkog bataljona držao linije na Motki, ali to su uglavnom bili stariji ljudi ili oni na "bolovanju".

Upravo u akciji na Orliću kod tog famoznog, jedinog preostalog rova su poginuli Masta i Boro Vuković koji su bili sa Blagovca a sutradan je ranjen u glavu i Borov brat Nećko koji je pokušao da izvuče brata.

Ne zameri mi na ispravkama i nastavi da pišeš jer istina mora da se zna i da buduća Srpska pokolenja znaju da su im se očevi i djedovi borili časno i viteški!

Poštovanje i pozdrav!
dogadjaji - 18807 - 03.09.2008 : Aco Nikolić Užice - best (0)

Detinjstvo


Pozdrav svim ljudima iz ovog predivnog mesta pod Romanijom.

Moj otac je imao opančarsku radnju u vašem lepom mestu. Bilo je to od 1957. pa do nekih šezdesetih godina. Ja i brat Vlada smo provodili zime i leta kod oca u Sokolcu. Družili smo se sećam se nekih imena: Šeki, Cvitan, Vlade Marić, Dejan, Danko, Šnajder Ivica, kćerka Adela, Koprivice, Mišo Bašević...

Sve mi je to u lepom sećanju, proslave u Brezjaku, 27, juli, utakmice Glasinca, bioskopa, hladnog izvora vode kod mlekare, spomenika itd.

Pozdrav svima,

Aco Nikolić
kosovo - 17318 - 18.02.2008 : Aco Beograd - best (0)

Beograd danas


Iza ugla haos...
Tuga u srcu...
Suza u oku
i prst na čelu...

Beograd danas...
pjesma_rat92 - 16625 - 09.12.2007 : Aco - best (1)

Oče


Daleko sam oče,
daleko živim,
zavejana snijegom
kao što je humka tvoja
je duša moja...

Od tebe naučiti
nisam stigao,
al' mali je prostor
što sad nas dijeli.
Pao si i nisi se digao
a smrt osta besmisao
kao i život cijeli.

Obilića sablju
u duši si nosio
i ponos predaka
srcem prenosio,
dušmanima živa rana bio
a vitezovima srpskim
u vječnosti ruku si pružio.
novosti - 14724 - 19.09.2007 : Aco - best (0)

Lov na Orlove


Fudbalska utakmica između reprezentacija Srbije i Republike Srpske koja bi trebalo da bude odigrana u oktobru u Banjaluci izazvala je osude u duboko podeljenoj Bosni i Hercegovini. U nepravoslavnom delu države ovaj meč proglašen je "nastavkom srpskom fašizma" i veličanjem ideologije četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata Draže Mihailovića.

Dok mediji u Banjaluci i ostatku Republike Srpske pozdravljaju dolazak "braće sa druge strane Drine" povodom 15. rođendana Fudbalskog saveza RS, u Federaciji BiH pojedini mediji ide čak dotle da pozivaju narod BiH da dođe u Banjaluku i fizički spreči "orgijanje srpskog nacizma i fašizma"!

Generalni sekretar FS Republike Srpske Rodoljub Petković za Kurir kaže da je pisanje nekih medija koji pozivaju na sukobe, linč i mržnju proizvod određenih retrogradnih struktura iz BiH.

- Ti koji pišu takve nebuloze, sigurno nisu ljudi koje ćemo mi iz FSRS pitati za saglasnost pri odigravanju meča između fudbalskih reprezentacija Srbije i Republike Srpske. Njima smeta sve što je srpsko ili što dolazi iz Srbije. Uopšte nas ne uzbuđuju i bilo bi im bolje da se pozabave svojim problemima u BiH nego što se bave nama - rekao je generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković i dodao:

- Ovakve utakmice regulisane su aktima FIFA i UEFA. Po istom principu određene pokrajine iz Španije, kao Katalonija, Baskija i druge, igraju prijateljske fudbalske mečeve sa stranim selekcijama. FSRS ima svoju autonomiju u FSBIH. Čak nije istina ni da smo precizirali termin. Našoj braći iz Srbije rekli smo da pronađu povoljan datum za odigravanje meča i mi ćemo bez problema organizovati jedan fudbalski praznik u Banjaluci.

Ako je verovati medijima iz BIH, za reprezentaciju Republike Srpske zaigrali bi fudbaleri koji nose dres Srbije a poreklom su iz Bosne ili su u njoj rođeni. To znači da bi za Srpsku igrali Ognjen Koroman, Mladen Krstajić, Zdravko Kuzmanović, a možda i veteran Savo Milošević.

republika_srpska - 13543 - 01.07.2007 : Aco - best (0)

Kršenje Dejtona zbog Potočara


DEJTONSKI mirovni sporazum mogao bi biti prekršen novim međunacionalnim sukobima naoružanih bošnjačkih i srpskih policijskih formacija u Potočarima, nedaleko od Srebrenice.

Naime, gotovo do srede ujutru trajala je sednica Skupštine Republike Srpske, posvećena odluci Visokog predstavnika da izuzme Memorijalni centar "Potočari" iz upravljanja Srpske. Zaključci koji su doneseni su više nego oštri.

Poslanici su od institucija Repubike Srpske, a posebno od policije, zatražili da izvršavaju svoje obaveze u skladu sa Ustavom, na celoj teritoriji RS, bez izuzetka bilo kojeg dela, pa i Potočara. Štaviše, od policije se traži da rasporedi dodatne snage i pojača svoje aktivnosti u čitavoj opštini Srebrenica, uključujući i Memorijalni centar.

Ovo, zapravo, znači da Srpska neće prepustiti kontrolu organima BiH nad 15 ari Memorijalnog centra u Potočarima, jer se on nalazi na teritoriji RS. Međutim, ukoliko se Zakon, koji je nametnuo Švarc-Šiling, počne da sprovodi, predviđeno je da policija RS mora da napustiti ovu lokaciju i mesto ustupiti državnim policijskim organima, oličenim u policijskoj agenciji - SIPA.

Gostimir Popović, politički analitičar za jugoistočnu Evropu, objašnjava da su zaključci Skupštine apsolutno legitimni i ustavni, ali i jedini mogući:

 • Odluka Švarc-Šilinga se ne sme sprovesti, a RS ima pravo na legitimnu odbranu i potpunu kontrolu svoje teritorije. Međutim, glupost koju je napravio Šiling može dovesti do tenzija, pa i sukoba. Dobrom organizacijom, sa adekvatnim snagama, RS to može preduprediti. Prvo treba obezbediti lokaciju jakim snagama, preduzeti mere da niko ne napravi incident, dok će Vlada RS istovremeno preduzeti pravne mere kod Veća za sprovođenje mira da se oduka stavi van snage.

  Popović ističe da se RS ne sme povući sa te teritorije, ni za milimetar, te kaže:

 • Teritorija Potočara se može Srpskoj uzeti samo na silu i to može uraditi SIPA. Međutim, pošto u SIPA ima predstavnika iz RS, njima se odmah mora dati nalog da to ne dozvole.

  Skupština je pozvala predsednika Republike Srpske da odmah pozove na usaglašavanje o daljem delovanju svih predstavnika RS u zajedničkim organima BiH i da, zajedno sa Bladom RS i Kolegijumom Skupštine, utvrdi jedinstven stav o odluci. Sem toga, predstavnicima Srpske i iz Srpske naređeno je da prekinu sve političke kontakte sa Švarc-Šilingom.

  MERE PROTIV KOMADANjA

  SKUPŠTINA RS ne prihvata nijednu odluku kojom bi mimo Ustava bilo koji i koliki deo teritorije RS bio izdvojen ili prenesen u nadležnost BiH ili F BiH.

  Organi pravosuđa dužni su odmah da preuzmu mere na osnovu Ustava BiH i RS i zakona, a naročito Krivičnog zakona RS protiv svih lica koja čine ili budu direktno činili dela protiv ustavnog uređenja BiH i RS na području opštine Srebrenica - naredili su poslanici.
 • raspad_juge - 13167 - 06.06.2007 : Aco - best (0)

  Diskriminacija Srba u Bosni


  Možemo mi mjeriti žrtve na kilograme ako hoćeš i možemo igrati do 10 na male golove, ali nikada ne možes dokazati da rukovodstvo tadašnje SDA nije njegovalo sistem diskriminacije Srba i srpskog naroda u BiH!
  pjesma - 13106 - 02.06.2007 : Aco - best (0)

  Ako


  Ako mozes da sacuvas svoju glavu kad svi oko tebe gube svoje i okrivljuju te za to;
  Ako mozes da verujes sebi kad svi u tebe sumnjaju, i cak pridodajes njihovim sumnjama;
  Ako mozes da cekas, a da ti ne dosadi cekanje, ili ako si prevaren, da ne lazes, ili ako si omrznut, da ne mrzis. A pored svega toga da ne izgledas predobar ili premudar;

  Ako mozes da sanjaris a da snovi ne ovladaju tobom;
  Ako mozes da razmisljas a da ti mastanje ne bude cilj;
  Ako mozes da se suocis sa uspehom i neuspehom i da smatras te dve varalice kao da su potpuno iste;
  Ako mozes da podneses kad cujes da su istinu koju si izrekao izvrnuli nitkovi da bi napravili zamku za budale, ili da posmatras propast onoga cemu si posvetio ceo zivot, i da pogrbljen sa dotrajalim alatom opet novo stvaras;

  Ako mozes da stavis na gomilu sve sto imas, i da bacis na kocku i izgubis, i opet pocnes ispocetka, i nikad ne izustis rec o tom svom gubitku;
  Ako mozes da prisilis svoje srce i nerve i tetive da te sluze dugo iako ih vise nemas, i tako izdrzis kad nema niceg u tebi, sem volje koja ti dovikuje,, Istraj'!

  Ako mozes da razgovaras sa najnizima, i da sacuvas svoje dostojanstvo, ili da setas sa kraljevima, a da ne izgubis razumevanje za obicne ljude;
  Ako ni neprijatelji ni prijatelji ne mogu da te uvrede;
  Ako te svi cene, ali ne suvise;
  Ako mozes da ispunis jedan nezaboravan minut sadrzajem koji traje sezdeset sekundi,
  TVOJA JE ZEMLJA I SVE STO JE NA NJOJ, I IZNAD SVEGA BICES COVEK, SINE MOJ!
  od Radjarda Kiplinga
  (1865-1936) " Ova pjesma je 95 godine u Engleskoj proglasena za najbolju pjesmu svih vremena

  republika_srpska - 13063 - 31.05.2007 : Aco - best (0)

  Himna bez teksta


  BANJA LUKA - Narodna skupština Republike Srpske danas je po hitnom postupku usvojila Ustavni zakon o izmjeni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a kojim će himna RS-a biti dosadašnja himna 'Bože pravde' samo melodija bez teksta. Radi se o skladbi Davorina Jenka iz 1872. godine, skladanoj za kazališni komad 'Markova sablja' bez teksta. Protivljenje ovom rješenju iskazali su zastupnici SDA, SBiH, SDPBiH zbog činjenice da se druga dva naroda ne mogu prepoznati u ovoj himni, te posebno naglašavajući da je nedovoljno samo izbaciti tekst 'Bože pravde' i time zadovoljiti Odluku Ustavnog suda BiH kojim je himna RS-a proglašena neustavnom.

  Protiv himne je bio i SDS iz drugih razloga, jer smatraju da se ovim rješenjem ustvari gubi himna 'Bože pravde' jer njena srž nije melodija koja je pravljena za pozorišni komad.
  znanje - 13053 - 31.05.2007 : Aco - best (0)

  Ivo Andrić: O Sarajevu


  Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći. Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći.

  Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sata posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat-kula kod Begove-džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta!


  Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i poste prema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika.

  A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvek slična mržnji, često potpuno istovetna sa njom...
  zlatan - 13050 - 31.05.2007 : Aco - best (0)

  Navijači


  Pratim fudbal od malih nogu. Bio sam zakleti Željovac u onoj staroj državi. Nekako mi je bilo glupo da navijam za klub koji nije iz mog grada, ali sam posle želje naravno najviše volio Zvezdu. Sada s pomalo tuge pratim kada moj Željo igra protiv Borca iz Banjaluke a njegovi "Manijaci", čiji sam član bio prije rata, uzvikuju dobro poznate parole o tome šta treba raditi Srbima.

  Što se tiče "Hordi zla" navijača FK "Sarajevo", na skorašnjoj utakmici u Lukavici su uzvikivali slične parole a na putu do stadiona su lupali sve sto su stigli... Ne idem u kladionie, iako ih ima na svakom koraku ali pratim sav međunarodni sport.

  A što se tiče sporta u BiH mogu ti reći da je ispod svakog nivoa. Zajedničke lige su dokaz velike nacionalne mržnje i netolerancije a posjetioci tih dešavanja tamo i odlaze upravo radi kanalisanja tog bijesa i mržnje u povike protiv "protivnika".
  beograd - 13023 - 30.05.2007 : Aco - best (0)

  Bolja saradnja sa Hagom


  Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić susreo se jučer u Beogradu s ministrom unutrašnjih poslova RS Stanislavom Čađom. Oni su razmijenili informacije o provođenju akcionih planova na lociranju i hapšenju haških optuženika.

  Ljajić je nakon sastanka u izjavi za "Dnevni avaz" kazao kako je dogovoreno da se saradnja i razmjena informacija poboljšaju, posebno u segmentu koordinacije policija i ostalih agencija za provođenje zakona.

 • Razmijenili smo informacije koje se odnose na lociranje i hapšenje pojedinih bjegunaca. Više od toga, zbog prirode materije, ne možemo reći - kaže Ljajić.

  U zvaničnom saopštenju izdatom nakon sastanka navodi se kako je konstatirano da je saradnja s Hagom apsolutni prioritet vlada Srbije i RS.
  Čađo nam nije htio reći da li je bilo konkretnijeg razloga za put u Beograd od produbljivanja saradnje.

 • Sve je rečeno u saopštenju, ja tu nemam ništa dodati. Da smo htjeli reći više, napisali bismo u saopštenju - kazao je Čađo.

  Pored njega, u Beogradu je bio i Jovan Spaić, direktor Sekretarijata za odnose s Hagom u RS. Naredni sastanak trebao bi biti održan u Banjaluci.

  Izvor: Dnevni avaz
 • putovanja - 13004 - 29.05.2007 : Aco - best (2)

  Beograd  "Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.

  Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava. "

  O Beogradu napisao: Ivo Andrić, srpski nobelovac
  beograd - 12936 - 27.05.2007 : Aco - best (0)

  Sada neka hapse nas!


  DRUGI put za sedam dana beogradski Bulevar AVNOJ-a (za koji je predloženo da ponese ime Zorana Đinđića) u subotu je oblepljen plakatima sa natpisom: Bulevar Ratka Mladića.
  Pet minuta pre podneva, generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, nalepio je jedan takav plakat, uz sličice Mladića i Ratka Karadžića, na zgradu televizije B92, koja se nalazi u Bulevaru AVNOJ-a. Akciju radikalskih poslanika, nazvanu "Sloboda u pet do dvanaest" ispratilo je oko dve stotine pristalica SRS.
  - Ovo smo uradili, jer u Srbiji ne postoji sloboda, već deca, mladi, i drugi ljudi nemaju pravo da misle drugačije od antisrpskog režima Tadića i Koštunice. Ovo je način da im pokažemo da ne mogu da nas zaplaše, da je u Srbiji sloboda bila, i ostaće, najvažnija. Pa, ako su već hapsili decu, (zato što su lepila plakate) neka dođu i nas da hapse. Sa oduševljenjem ih čekamo - izneo je Vučić okupljenim novinarima motive SRS.

  Generalni sekretar SRS potvrdio je da je akcija prijavljena nadležnim organima, u skladu sa zakonom. Uz njega je sve vreme bio i poslanik Dragan Todorović. Noseći slike generala Mladića i Vojislava Šešelja, pristalice SRS, neki sa obeležjima pokreta "Obraz, ispred zgrade televizije uzvikivali su Mladićevo ime, "Aco Srbine" i "Ustaše". Plakate su kačili na bandere duž Bulevara sa obe strane, a sve vreme na okolnim raskrsnicama stajali su pripadnici policije.
  Na pitanje novinara da li je ovakva akcija stavljanje "prsta u oko" Evropi, Vučić je odgovorio:
  - Nabijanje prsta u oko je to što neko hapsi decu, gazi sva prava i slobode. A da li je ta Evropa ona koja Srbiji otima Kosovo?
  Nedaleko od mesta na kom su se okupili radikali, takođe u Bulevaru AVNOJ-a u, aktivisti LDP istovremeno su imali svoju akciju, kojom su poručili da u ovoj ulici, za koju je predloženo da se nazove po pokojnom premijeru Đinđiću, nema mesta za plakate najtraženijeg haškog optuženika.
  - Građanima Srbije hoćemo da skrenemo pažnju da
  presudom optuženima za ubistvo Zorana Đinđića nije sve
  završeno. Zahtevamo da se otkriju politički nalogodavci
  ubistva - poručio je Marko Živković, predsednik omladine LDP-a, u okviru akcije pod nazivom "nije gotovo".
  Prema njegovim rečima, aktivisti LDP-a neće skidati plakate koje su lepili članovi SRS, "jer postoje nadležni državni organi koji time treba da se bave". Inače, kada su se plakati prvi put pojavili, njihovo skidanje organizovali su članovi DS.
  Do kada bi "rat" plakatima mogao da traje, Vučić u subotu nije znao da kaže, jer kako je naveo "ne zna do kada će država da hapsi ljude koji drugačije misle", ali je istakao da SRS ne želi nikakve sukobe.
  /vecernje novosti/
  republika_srpska - 12928 - 26.05.2007 : Aco - best (0)

  Dodik u Vašingtonu


  NN: Da li je to put koji vodi BiH u EU?

  DODIK: Preglasavanje i majorizacija nisu rješenje za ovu zemlju. BiH može da ima dva puta. Jedan je da se izvrši asimilacija ostalih naroda u okviru većinske grupe Bošnjaka, što nije moguće, a drugi je da se uvaži činjenica da ovdje žive tri konstitutivna naroda, da postoje Dejton i Republika Srpska i da Hrvatima treba dati određena politička prava, koja će ih ohrabriti da ostanu u BiH.

  NN: Kada je odbacio aprilski paket ustavnih promjena iza kojeg su stajale SAD, Haris Silajdžić je bio pred sankcijama. Šta se od tada promijenilo pa su SAD prihvatile Silajdžićev razlog za odbacivanje tog paketa - ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH?

  DODIK: To u najmanju ruku nije bilo fer. Nije fer da se to pitanje na taj način dramatično postavi jer je trebalo insistirati na ustavnom paketu iz aprila, u kojem je za nas bilo mnogo stvari na koje smo teško pristali. Sada, pošto je to odbijeno, ni mi nemamo razloga da podržavamo taj dogovor jer svi oni koji su glasali za aprilski paket više od godine morali su da trpe pritiske Silajdžića sve dok njegov zahtjev nije došao na sto. To nije korektno i nije fer, ali mnogo šta u politici nije fer i nije korektno.

  NN: Madlen Olbrajt je na sastanku sa Silajdžićem kazala da SAD imaju jedinstvenu priliku da kroz primjer bezrezervne podrške Bošnjacima poprave svoj uticaj u ostatku islamskog svijeta. Da li je ovo način da se slika o SAD popravi?

  DODIK: Nama je jasno da je način na koji Dejtonski sporazum uređuje BiH definisan zbog straha da se u ovom regionu uspostavi čista islamska država. Dejton i jeste uspješan balans odnosa snaga u BiH i garant je dugoročne stabilnosti. Razgradnja Dejtona je kreiranje nestabilnosti. Madlen Olbrajt ima odranije simpatije prema Silajdžiću i ta njena teza je imala efekta u prošlosti. Ali danas, kada znamo da u BiH postoji jaka zajednica mudžahedina koji su ostali ovdje poslije rata, kada nema nijednog terorističkog napada u svijetu, a da u njemu nije učestvovao neko ko je barem prošao kroz BiH, onda to govori o nečem drugom. Što se mene tiče, RS i SAD uvijek će biti partneri u borbi protiv terorizma.

  NN: Na kraju posjete Vašingtonu razgovarali ste i sa direktorom za jugoistočnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće. Da li je taj razgovor donio nešto novo?

  DODIK: SAD pred BiH postavljaju dva politička pitanja, a to su stabilnost i put ka EU. Gospodin Braun je kazao da je Dejtonski mirovni sporazum za SAD Sveto pismo, kao i da podrazumijevaju da on može i treba da bude korigovan i popravljen ali samo na bazi političkog konsenzusa svih i da, naravno, žele BiH da vide u Evropi. Taj sastanak bio je sastanak koji nam je poslije teških razgovora dao malo optimizma.

  NN: Neki mediji izvijestili su da je Nikolas Barns Vama i Silajdžiću kazao da prekinete "nacionalističku retoriku izraženu protekle godine". Šta ste Vi rekli?

  DODIK: To nije tačno. Barns nije spomenuo nikakvu retoriku.

  Imam životni, a ne politički mandat.


  NN: "Fajnenšel tajms" objavio je da su pregovori završili u slijepoj ulici i da Vam je ambasador Meklheni prijetio smjenjivanjem s funkcije. Da li je to tačno?

  DODIK: Nisam to doživio na taj način i niko nije spominjao smjenjivanje. Naravno, traženo je i ukazivano na probleme koji se mogu desiti kasnije, a tiču se i moje odgovornosti i ništa više od toga. Milorad Dodik ima izabrani demokratski kapacitet u RS, birali su ga građani kojima je odgovoran. Iako uvažavam američku administraciju i ljude koji se bave pitanjem Bosne to ne znači da treba da budem poslušnik. Ja ovdje imam životni mandat, a oni koji u BiH dođu kao diplomate imaju samo politički mandat.

  Domaćinima u Vašingtonu rekao sam da je ono što se dogodilo Hrvatima u BiH pouka za Srbe i da mi sebi ne možemo da dozvolimo takvu sudbinu. Pravo da spriječimo da budemo nacionalna manjina koju će preglasavati ne može da nam zabrani niko bilo da je taj zahtjev upućen Dodiku ili bilo kome ko će poslije njega doći na ovu poziciju. Mogu da razumijem Silajdžića, koji je nakon svega ljut i ogorčen i koji nastavlja retoriku koju je koristio kada je bio ratni lider.
  /nezavisne novine/
  dobra_knjiga - 12917 - 25.05.2007 : Aco - best (2)

  Roman »Nož«


  Opis: Kontroverzni roman Vuka Draškovića koji se pojavio krajem sedamdesetih ili početkom osamdesetih godina i odmah bila zabranjena zbog širenja nacionalne i verske mržnje i podrivanja bratstva i jedinstva naših naroda i narodnosti. Tako je glasilo obrazloženje tadašnjih vlasti koje su knjigu i njenog autora stavili na crnu listu.

  Radnja knjige počinje u jednom selu kod Gacka (inače autorov rodni kraj). Na pravoslavno Badnje veče 1942. godine u kuću srpske porodice Jugović dolazi grupa ustaša -muslimana, njihovih komšija i kumova Osmanovića. Tu izvrše stravičan pokolj cele porodice koja se bila okupila da proslavi svoj praznik, ali poštede malog Iliju, tek rođenu bebu. Njega odnesu u svoje selo i predaju ga Rabiji, čiji je muž poginuo te noći u pohodu na Jugoviće. Namera im je da Rabija odgaja malog kao svoje dete i da naprave od njega pravog ustašu koji će da mrzi i ubija Srbe.

  Međutim, istu noć u Osmanoviće upadaju četnici i pokolju muslimane, a Rabija uspe pobeći u šumu sa malim Ilijom, a četnici odnose njenog pravog sina, vjerujući da je to srpsko dete koje su Osmanovići oteli Jugovićima.

  Mali Ilija preživljava rat i odrasta kao Alija Osmanović uz Rabiju, vjerujući da mu je ona prava majka, a da su četnici odneli njegovog brata. Alija kasnije odlazi u Sarajevo na studije, ali ga sudbina njegovog brata ( tj. Rabijinog otetog sina za kojeg on vjeruje da mu je brat ) proganja i dalje i on odlučuje da ga pronađe.

  Prilikom jedne posete Osmanovićima gotovo slučajno susreće seoskog hodžu, tajanstvenog čoveka poznatog kao Sikter-efendija. Od njega Alija, tj. Ilija, saznaje strašnu istinu o svom poreklu...

  Sta je to sto "nekima" ne odgovara u ovoj knjizi koja je pisana po istinitim desavanjima iz Drugog svijetskog rata uz slobodu izrazavanja i minimalne umetke od strane samog pisca?

  Aco,
  mene je posebno u ovoj knjizi pogodila sudbina sarajevskih Srba. Potresna je priča o imućnom trgovcu Đorđu, koji je imao radnju na Baščaršiji. Odveden je i ubijen, samo da bi neko prisvojio njegov kapital.

  Još strašnija priča je kako su se "kalili" mladi muslimani. Zarobljeni Srbi su vezani za kolje u duboku travu. Onda bi muslimani uzimali kose i kosili travu. Koga otkos navede na Srbina, morao ga je izmasakrirati kosom, kao da kosi travu.

  U preostalim Vukovim knjigama se govori o jamama, ubijanju u crkvama i mnogo drugih strašnih stvari. Treba napomenuti i to da je Vuk Drasković ove podatke sakupio iz tajnih arhiva UDBE, kojoj je imao pristup kao savjetnik.

  Ja sam sve ove knjige pročitao, pa sam vjerovao da se istorija može ponoviti. Nažalost mnogi Srbi iz Sarajevi nisu htjeli da čitaju ovako štivo, jer su to smatrali za glupost. Nažalost, mnoge je to koštalo glave.
  cemerno - 12900 - 25.05.2007 : Aco - best (0)

  Odlomak iz


  Čemerno, da čemernije ne može biti!

  "Desetog juna 1992. poklano je Čemerno. Tu su bili izbjegli Srbi iz Debele Međe, sa Vlahinje, Slivna i okolnih sela. Svi su izbjegli u Čemerno misleći da tu nema opasnosti jer je ovdje bila srpska artiljerija. Izbjegli su tu ne bi li kako preživjeli rat. Doveli su sa sobom preko 2. 000 ovaca a i mještani su bili bogati ljudi. Selo je bilo naseljeno samo Srbima. Bio je Trojčindan i Srbi su se spremali za slavlje i bili su se opustili, a ovi su udarili.

  Borbene linije bile su petnaestak kilometara daleko odavde. Iznad Srednjeg preko Ljubina i Korita. A tu je bilo vrlo malo vojske. Samo posada srpske artiljerije.

  Sedamnaest dana su izviđali i privlačili se srpskim selima. Enes Durak ih je vodio. Bio je milicioner (mislim da je iz Banjalučice). Privukli su se po noći. Vukašina Damjanovića sin imao je na leđima onu radio-stanicu. Zarobili su ga, natjerali da na leđima i dalje nosi stanicu, i gonili ga sve do sela. Tu su ga zaklali i oči mu izvadili. Poklali su pedesetak ljudi. Cijele porodice su pobijene na jednu krv. Damjanoviće su pobili: Ranku, Jadranku, Milana Spasu, i sina (zaboravila sam mu ime). U moje zaove Ljubice sve je poklano u kući. Dvije cure k'o dvije vile su zaklali. Niko nije ubijen iz puške. Odsijecali su im glave sjekirama i trnokopima. Staki su glavu odsjekli trnokopom. Trnokop su našli kraj nje. Četrdeset-pedeset duša su pobili. Preživjela je samo jedna cura, Trifkovićka " sakrila se u đubre: jednom je bila na televiziji i od tada nikad više. I Pero, kuvar kod naše vojske. Drugi niko. To nesretno Čemerno niko više ne spominje. Kao da se nikad nije ni dogodilo. A što to kriju zločine Alijine vojske? ", pita se nesretna starica. Odgovor joj je teško ponuditi.
  politicari - 12887 - 24.05.2007 : Aco - best (0)

  Nema odstupanja!


  Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, sudeći prema dosadašnjem čvrstom političkom stavu, neće za vreme službenog boravka u Americi promeniti stajalište u pogledu pozicije Republike Srpske i BiH. Siguran sam da će Dodik sve sagovornike uveriti u snagu argumenata koje će tamo zastupati, a o kojima je premijer govorio uoči službenog puta u SAD.

  Ovo je u sredu za naš list rekao Anton Kasipović, potpredsednik Vlade RS, koji u odsustvu zamenjuje predsednika Dodika.

  Mediji iz Sarajeva, pozivajući se na diplomatske izvore, pišu da će Amerikanci ponuditi kompromisna rešenja za reformu policije i ustava...

 • Moramo svi uvažavati realnost pristupa problemima u Bosni i Hercegovini. Dakle, ja verujem da postoji dovoljno osetljivosti onih koji budu sagovornici predsednika Dodika i da oni razumeju realnu i moguću BiH. Uostalom, funkcionalna i održiva BiH je interes njenih građana, regiona i Evrope.

  Predsednik Dodik će se sastati sa značajnim ličnostima koje kreiraju američku spoljnu politiku. Kakav rezultat očekujete zajedno sa, uslovno rečeno, glavnim političkim oponentom Harisom Silajdžićem. Vaša predviđanja?

 • Prateći ranije politička zbivanja čini mi se da je stav američke administracije u pogledu ovih prostora bio na dobrom tragu i jasno izdiferenciran. Uočljiv je trud i ambasadora drugih zemalja iz EU, pa i misije Evropske komisije u BiH, oko rešavanja političkih problema u ovoj zemlji. Dakle, uveren sam da će ova Dodikova misija u SAD biti uspešna i da će se američki ugao gledanja zadržati na pricipu koji zagovara premijer RS Milorad Dodik, a to je funkcionalna i realna BiH.

  Vi ste, dakle, optimista i očekujete Dodikovu uspešnu diplomatsku misiju u Americi.

 • Apsolutno! Premijer je jasno kazao u kom delu može otvoriti određena pitanja i mislim da to nije nikakav zaokret već konzistentnost politike koju Milorad Dodik zastupa godinama.

  (vecernje novosti)
 • cemerno - 12886 - 24.05.2007 : Aco - best (0)

  Čemerno


  Nikada, dok sam ziv necu zaboraviti prilog Srpske radio televizije posle pokolja na Čemernu i covjeka (mislim da se prezivao Rasevic) koji place pred kamerama i nabraja sta su sve krvnici radili njegovoj familiji i komsijama te placni glas reportera koji obrazlazuci hronologiju masakra za pocinioce kaze: "komsije muslimani"...

  Ljudi ima li iko snage i volje da osudi bilo koga od ovih krvnika ako im se vec znaju imena i mjesto boravka.

  Kako da dozvolimo da se ubice slobodno setaju medju nama?

  Uzdajmo se u dugacku i dostiznu ruku pravde i u Svevisnjeg koji sve vidi...
  zlocini - 12831 - 18.05.2007 : Aco - best (0)

  Zločini nad Srbima


  Ja bih, da oproste oni koji čitaju, osudio na vješanje za muda ubicu nečijeg psa ili mačke, a kamo li ubicu nečijeg djeteta. Ali činjenica je da stotinu lica srpske nacionalnosti odgovara što pred međunarodnim sudom u Hagu što pred domaćim sudovima.

  Postoji li i jedan musliman - Bošnjak da leži na robiji za 8107. lica srpske nacionalnosti (muškaraca, žena, djece, staraca... ) ubijenih u Sarajevu?

  Budite ljudi pa sami uhapsite Atifa kada je već cijeli svijet vidio zločine jedinica kojima je komandovao.

  Ova politika trenutno nekome odgovara i muslimani će biti marionete dok im budete trebali, a posle...

  Al'Kaida će muslimanima doći glave, vjerujte mi na riječ!
  Pozz!
  rat_sarajevo - 12824 - 18.05.2007 : Aco - best (1)

  O Sarajevu za vrijeme rata


  U Sarajevu je sve više radikalnog islama protiv kog se čak i Turci u Turskoj bore, bradonje (a nisu četnici) koji vam siju strah i trepet.

  U Sarajevu je sve manje djevojaka kojima možes da vidiš lice, jer kako sam čuo dobijaju pozamašnu svotu novca samo što oblače te nindža-uniforme.

  U Sarajevu je sve manje "sarajevske raje" a sve više ovih lažnih mučenika iz Srebrenice, Žepe, Rogatice... koji nisu znali gdje je Sarajevo dok nije počeo rat. Sada su dobili donacije da poprave svoje kuće po selima, gdje idu vikendom i uživaju jer su stare ćerpičare koje su srušene u ratu zamijenili lijepim i pristojnim kućicama... Pa se vraćaju u šeher i sole vam pamet, kupe najbolje trebe...

  Sandzaklije, zar treba da kazem bilo šta za njih?! Nismo ih volili ni mi ni vi prije rata...

  U Sarajevu sve više ljudi iz arapskih zemalja dobija državljanstvo, koje bosanska vlada široko daje, te kupuje placeve, pravi kuće...

  Ja kao nekadašnji stanovnik Sarajeva se danas stidim što je moj rodni grad sada takav kakav je. I ne bi se vratio u takav grad da mi neko da sve. BiH je geografski u Evropi, a duhom u Aziji

  Na grad jeste svakodnevno padalo stotine granata i za to su vec mnogi u Hagu gdje im se sudi ili su već osuđeni. A šta ćemo sa granatama koje su padale po Ilidži, Vogošći, Ilijašu? Može li neko da na ovom sajtu pred svima osudi onoga ko je sa Igmana poslao granatu na srednju školu na Ilidži gdje izginula djeca od 16 godina.

  U toku rata na Grbavici i u Lukavici skoro da nije postojao civil da nije ranjen od snajperskog metka? Neka mi neko kaže da je to bilo u samoodbrani!

  U proslom ratu, vi muslimani ste bili najbolji na polju plača, glumljenja žrtve, režiranja zločina... I da nije bilo naših izdajnika, Andersenova bajka bi se sigurno pretvorila u istinu a ti u zabu.

  Da ne zaboravim da pomenem Horde koje su klali i vješali na vrbe, možda je i njima pun ku*** vehabija pa su o njima pjevali.
  zlatan - 12815 - 17.05.2007 : Aco - best (0)

  Ne može vise zajedno


  Malo vam sada frka od vehabija pa su dobri i sarajevski Srbi! ?
  Islamski radikalizam je doveo do nezeljenih dogadjaja 92 godine...
  Sta su pjevale "Horde zla" na predhodnoj utakmici sa Slavijom?
  Sta su radile po Lukavici?
  Prestani vise da seres o zajednickom zivotu i gledaj u svoje vehabije i zene-nindze!
  Ponovo ce da vas povedu u "sveti rat protiv nevjernika".
  Sto se tice JNA hvala im do neba jer da ih nije bilo sada bi ti komunicirao sa nekim iz Teherana ili Istambula jer srpskog uveta ne bi bilo u BiH.
  Mi jesmo "nasledili" dobar dio naoruzanja od njih, ali nismo pravili sajle za mucenje ili betonirali zemunice jos 89-90 godine ili dobijali madjarske kalasnjikove ili rucno izradjivali granate od ukradenog materijala iz vojnih fabrika.
  Ne zamjeri, sve ovo jeste ziva istina koja tebe moze da zaboli ili da te zaboli uvo za nju ali neke stvari su bile jasne ko dan, odavno vec...
  tuzla - 12783 - 16.05.2007 : Aco - best (0)

  Tuzlanska kolona


  Neko mora da odgovara za 200 nastradalih i 250 zarobljenih i razoružanih vojnika u Tuzli kao i za sve pobijene vojnike u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pa tek onda mogu sa tobom da pričam kao sa ravnopravnim i poštenim sagovornikom!

  Ne zaboravi da je skoro cijeli nekadašnji vojni i državni vrh Republike Srpske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu gdje im se sudi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

  Nikada nisam bio pristalica teorija zavjere ali posle presude Naseru Oriću (kradljivac kokošaka dobije više od 2. godine robije) koga vi slavite kao heroja uveren sam da postoji sistem koji već 15. godina radi protiv srpskog naroda.

  Ružno je što kažeš "dobili po usima" i takvom intonacijom govoriš samo o sebi i svojim sunarodnicima.

  Ne zaboravi da imaju video zapisi tog masakra pa kada neko bude odgovarao za njega (a nadam se da hoće ubrzo) ti i ja ćemo moći da polemisemo o čemu god hoćeš.
  tuzla - 12781 - 16.05.2007 : Aco - best (0)

  Tuzlanska kolona II


  Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić potvrdio je danas Srni da je po međunarodnoj potjernici uhapšen Ilija Jurišić, osumnjičen da je učestvovao u zločinu u Tuzli 1992. godine.

  "Prema našim saznanjima, uhapšen je ovde kad je pokušao da preko Srbije otputuje za Keln. Ovde je bio u tranzitu, a uhapšen je za ratni zločin za slučaj poznat kao žTuzlanska kolonaž", rekao je Vekarić.

  Slučaj "Tuzlanska kolona" objedinjuje dva događaja, napad iz zasjede na vojnike bivše JNA koji su se razoružani povlačili iz tuzlanske kasarne i napad na obližnje mjesto Banovići i zarobljavanje i zlostavljanje više od 800 srpskih civila, koji su se odigrali gotovo istovremeno.

  Ovaj slučaj još je u fazi istrage, a protiv tadašnjih gradskih funkcionera, među kojima je i Jurišić, još 1995. godine podnesene su krivične prijave.
  tuzla - 12780 - 16.05.2007 : Aco - best (0)

  Tuzlanska kolona


  Kancelarija za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske identifikovala je na osnovu pozitivnog DNK nalaza, u prisustvu porodica nestalih, posmrtne ostatke 17 ubijenih u "Tuzlanskoj koloni" 15. maja 1992. godine, koji su sahranjeni u Spomen-kosturnicu u Bijeljini.

  Identifikovani su posmrtni ostaci:

 • Voje (Sime) Blagojevića rođenog 10. oktobra 1959. godine,
 • Gordana (Ilije) Božića rođenog 23. novembra 1964. godine,
 • Boška (Radovana) Ilića rođenog 8. jula 1970. godine, te
 • Gorana (Nikole) Jokića rođenog 8. novembra 1972. godine.

  DNK analizom identifikovani su posmrtni ostaci:

 • Duška (Živana) Jovanovića rođenog 7. maja 1973. godine
 • Zorana (Marka) Jurkovića rođenog 24. novembra 1962.,
 • Milana (Vase) Kulišića rođenog 12. aprila 1946. godine,
 • Slobodana (Marka) Latkovića rođenog 19. avgusta 1973. godine,
 • Milana (Vaskrsija) Nedića rođenog 16. februara 1956. godine,
 • Bore (Sretka) Petrovića rođenog 3. juna 1971,
 • Božidara (Branka) Sorajića, rođenog 10. decembra 1973, te
 • Bore (Milorada) Tadića rođenog 25. aprila 1964. godine.

  Komisija za nestala i zarobljena lica RS identifikovala je i posmrtne ostatke:

 • Radomira (Luke) Todorovića rođenog 23. septembra 1954. godine,
 • Jelenka (Jovana) Tubića rođenog 22. aprila 1953,
 • Jove (Nenada) Vasića rođenog 10. decembra 1953,
 • Cvijetina (Ljubomira) Vujanovića, rođenog 17. juna 1966. godine, i
 • Jovana (Nike) Džolića rođenog 7. jula 1971. godine.

  "Nemoguće je precizno reći o kojem broju sahranjenih u Spomen-kosturnici na bijeljinskom groblju je riječ. Imamo slučajeve da se u jednom kovčegu nalazi i po nekoliko posmrtnih ostataka, odnosno uzoraka", rekao je predsjednik bijeljinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Žarko Radić i dodao da su procjene ove organizacije da je riječ o posmrtnim ostacima osamdesetak lica.

  On je dodao da preciznih podataka o stradalima u "Tuzlanskoj koloni" takođe nema, ali da se pretpostavlja da će biti traženo još oko 100 tijela.

  "Sramota je za sve u RS, BiH, međunarodnu zajednicu i cijeli svijet da ni nakon 15 godina od stradanja mladih, nevinih ljudi i srpske djece u tuzlanskoj koloni niko nije optužen za ovaj zločin", rekao je član Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih BiH Slobodan Škrba.

  Tužilac bijeljinskog Okružnog tužilaštva Ranko Kerović rekao je da u ovom predmetu postupa Tužilaštvo BiH.

  On je dodao da Okružno tužilaštvo Bijeljina, koje je predalo ovaj predmet prije dvije godine Tužilaštvu BiH, nema povratnih informacija o njemu. (nezavisne)

  Da li je potrebno reći da za "Tuzlansku kolonu" kao ni za zločin u Dobrovoljačkoj ulici nikada niko nije odgovarao!
 • zlocini - 12749 - 15.05.2007 : Aco - best (0)

  Sarajevski zločini


  Šta da rade Srbi kojima su u Sarajevu pobijene čitave porodice? Kako oni da se vrate i gledaju ubicama svojih najmilijih u oči? Zašto više pljuvati pa lizati?

  Neke stvari se jednostavno neće zaboraviti još vjekovima, a nemamo trenutno tako isključiv i čvrst idealizam kao što je to bio komunizam da bih nas mogao ponovo strpati u isti koš.

  I muslimani su bili nečije marionete, isto kao i mi Srbi.

  Posle "nečega" nema kajanja i zato treba svima da bude jasno da je nekome išlo u prilog da nas podjeli kao što i sada ide da nas ponovo sastavlja. Ali Srbi su takav narod (valjda znaš ako si živio sa njima), zadrt i ponosan pa mu je draža ona njegova obaraština u istočnom dijelu Republike Srpske nego stan na Čengić Vili sa pogledom na ubice njihovih porodica...
  vicevi_razni - 12647 - 10.05.2007 : Aco - best (0)

  Mujo i Haso u Olovu


  Sjede Haso i Mujo u Olovu i razgovaraju:

  Haso: Mujo, znas li ti gdje je New York?

  Mujo: Gdje?

  Haso: To ti je oko 10. 000 kilometara odavde!

  Mujo: Ja rupetine!!!
  srbija - 12381 - 20.04.2007 : Aco - best (0)

  Vjerske zajednice u Novom Sadu


  Očigledno je da si TI taj koji brka pojmove, ali pošto nemaš pojma evo ti spisak svih vjerskih zajednica koje postoje u Novom Sadu a koji možes naći na zvaničnom sajtu grada Novog Sada:

  1. Srpska pravoslavna crkva,
  2. Rimokatolička crkva,
  3. Jevrejska vjerska zajednica,
  4. Islamska zajednica,
  5. Grčko-katolička parohija,
  6. Slovačko-evangelistička crkva,
  7. Reformatorska hrišćanska crkva,
  8. Evangelističko-medotistička crkva,
  9. Hrišćanska baptistička crkva,
  10. Evanđeoska crkva,
  11. Hrišćanska zajednica,
  12. Hrišćanska-adventisticka zajednica,
  13. Hristova crkva braće,
  14. Hrišćanska nazarenska zajednica,
  15. Zapadno-pravoslavna crkva,
  16. Jehovi svedoci
  17. Protenstantsko-evanđeoska crkva
  I svaka od njih je ozbiljna vjerska organizacija oko koje se okuplja određen broj ljudi.
  bosna_danas - 12370 - 20.04.2007 : Aco - best (0)

  Zabetonirali stope Gavrila Principa


  Vlasti u Sarajevu su zabetonirale stope Gavrila Principa i promjenile ime mosta koji je nosio njegovo ime!
  putovanja - 12357 - 18.04.2007 : Aco - best (0)

  Novi Sad - srpska Atina


  Grad koji nosi nadimak Srpska Atina je Novi Sad! U njemu žvi oko 20. razlicitih nacionalnosti: Srbi, Mađari, Hrvati, Česi, Slovaci, Rumuni, Rusini, Jermeni, Ukrajinci, Nemci, Rusi, Jevreji, Crnogorci, Jugosloveni, Bunjevci, pa čak i muslimani...

  Novi Sad ima (vjerovao ti ili ne) 18. vjerskih zajednica! I ne nazivaj više Srpsku Atinu kupus gradom jer ti živis u Teheranu II, koji nam takav kakav jeste i ne treba.
  iz_stampe - 12103 - 01.04.2007 : Aco - best (0)

  Treći entitet u BiH


  U pet kantona u Federaciji BiH u kojima su Hrvati većina za proteklih mjesec i po dana sakupljeno je 21. 000 potpisa za uspostavljanje trećeg hrvatskog entiteta u BiH!!!

  Organizator ove akcije, izdavačka kuca iz Kanade "Croatia libertas" će zbog velikog interesovanja javnosti nastaviti potpisivanje peticije i u naredna dva mjeseca.
  "Za uspostavljanje hrvatskog entiteta u BiH peticiju je potpisao i veliki broj Srba i Bošnjaka što je veliki prilog slobodi javnog izražavanja u BiH", navodi se u saopštenju organizatora akcije.
  rat1992 - 12091 - 31.03.2007 : Aco - best (1)

  Hronologija događaja


  A sta mislis o ovoj hronologiji dogadjaja:
  1. Grafit na srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu: "Srbi van iz Bosne",
  2. Ubistvo srpskog svata na Bascarsiji,
  3. Upad i izvlačenje granata iz vojne fabrike "Pretis" od strane Specijalne jedinice Mup Sarajevo,
  4. Konstantni pritisci na kasarne JNA u i oko Sarajeva(pa i na ovu u Semizovcu) od strane vec proglasenih i organizovanih paravojnih jedinica (tzv. zelene beretke, patriotska liga... ),?
  Idi na stranu - |listaj dalje|